2019-09-20
好友飯局,今次揀咗呢間位於美麗華廣場一期食四方入面嘅《百樂小館》。餐廳裝修用上大量木條砌出多種流線形作裝飾,既美觀又舒適。滷水鵝肉拼盤 ($168) - 鵝肉肉質鮮嫩;墨魚爽口彈牙;五花肉夠晒軟腍再加上香滑的滷水豆腐,拼盤係我每次食潮州菜必點菜色之一。金沙炸魚皮涼瓜 ($68) - 鹹蛋黃味香氣撲鼻,魚皮相當香脆,涼瓜爽口回甘,一上枱已經畀我哋秒殺。特色海鮮冬瓜盅 ($268) - 賣相漂亮,冬瓜盅內加有:蝦仁、金華火腿、瑤柱、蓮子、螺肉、豬肉粒、夜香花……等等,用料豐富,滋味可想而知。蒜椒蒸老虎斑 ($498) - 老虎斑新鮮肉質彈牙,蒸時加上蒜蓉、辣椒粒、新鮮胡椒串……等配料,更添美味。糖醋伊麵 ($98) - 伊麵一面煎得香脆,另一面爽滑彈牙,伴以新鮮韭黃粒,食時加點醋及沙糖,食完一件再一件。蛋白杏仁茶 ($42) - 杏仁味濃郁,幼滑而有質感,再上爽滑蛋白,香甜好味!飯後飲埋呢杯解膩功夫茶,呢餐真係食得相當滿足。
餐廳裝修用上大量木條砌出多種流線形作裝飾,既美觀又舒適。
飯後飲埋呢杯解膩功夫茶,呢餐真係食得相當滿足。