2019-08-21 110 浏览
潮州菜好多款式,有冷食熱食,今曰同朋友去尖沙咀試下呢間潮州茶,果然冇令我失望。滷水骨香鵝肉片頭盤來個冷盤,鵝肉肥美,啖啖肉再加脂肪黃金比例,再加上白醋,簡直係錦上添花。食完鵝肉下面仲有鹵水豆腐,一樣咁入味。椒鹽九肚魚呢個九肚魚連骨炸脆,加埋喼汁,唔會太熱氣又好香口好味。咸菜豬肚湯食完冷盤同小食黎個湯都唔錯,呢個咸菜豬肚湯夠哂料,再加上胡椒既味道飲完個人熱辣辣,而且好細心啲豬肚非常薄,食落口一啲都唔韌,好貼心。沙嗲牛肉介蘭呢個牛肉火候控制得好好,一啲都唔老唔軔,仲好滑好嫩,加上入哂沙嗲味,真係好好味,介蘭好甜好爽口。碧綠燒春雞呢個用左雞比肉同雞胸肉再加醬汁炒出黎,雞好滑好入味,完全唔老。紅燒豆腐豆腐再加上肉碎醬汁,紅燒而成,清啖得黎有肉碎去支撐返,2樣加埋好夾。羅漢齋煲食左咁多肉,整返個煲仔菜,齋又好味又健康潮州蠔烙潮州菜點小得蠔餅,呢個蠔餅用料十足,每一啖都食到蠔肉,再加上佢既牆汁,食完一塊接一塊都唔厭。紅棗糕點食完正餐仲有甜品食,我就揀左呢個紅棗榚點,佢唔會太甜,熱上,未放落水先聞到紅棗香味,食落去好鬆軟,唔會太甜,正呀。

滷水骨香鵝肉片

椒鹽九肚魚
呢個九肚魚連骨炸脆,加埋喼汁,唔會太熱氣又好香口好味。

咸菜豬肚湯

沙嗲牛肉介蘭

碧綠燒春雞

紅燒豆腐

羅漢齋煲
食左咁多肉,整返個煲仔菜,齋又好味又健康

潮州蠔烙

紅棗糕點