2011-02-08
唔知點解之前寫嗰篇幾日都冇出街, 為咗寫食評我專登做會員, 起碼如果呢篇嘢再次出唔到街, 我都有渠道搞清楚究竟咩問題而令到篇食評唔出得街. 年初二嗰陣同親戚行完街搵地方坐, 附近啲甜品店一係冇開, 一係就好多人. 見發記有位, 又未試過咪試吓囉. 我就叫凍豆腐花芝麻糊, 我親戚就叫另一樣都係凍O既甜品. 冇幾耐有個侍應話冇凍豆腐花, 問我轉唔轉熱. 因為想食凍嘢, 我轉凍西米芝麻糊. 我哋叫O既嘢等咗十分鐘都未嚟. 之後我親戚ORDER嗰樣嘢嚟先, 食咗幾啖, 佢要出去俾嘢佢個FD. 期間第二個侍應先過嚟同我講, 個冰櫃啱啱開, 芝麻糊唔夠凍. 我問佢想我轉第二樣定想我等陣. 又順便問佢如果等O既話要幾耐. 我問只係想知清楚個情況做選擇, 如果要兩三個字就唔等. 個侍應話要問老細. 之後負責收銀嗰個老細真接同我講話冇凍芝麻糊, 要我轉熱. 嗰陣我都因為等得太耐, 隔一陣同我講冇呢樣, 隔一陣又同我講冇嗰樣而覺得好煩、好掃興, 佢話轉就轉啦. 幾分鐘後我親戚返嚟碗嘢都未到. 好勒, 終於等到, 味道都OK, 但食到中間有一兩啖食到有苦味, 不過我見問題唔大, 費事煩冇出聲. 之前都聽過其
之前都聽過其他人對發記啲評價都幾正面, 但我今次第一次幫襯O既印象就唔好. 我覺得過時過節未READY好開舖可以休息架, 一係就一早同個客講得啲乜嘢會供應, 邊啲又唔會供應. 冇貨要我轉ORDER冇問題架, 但應該响我一ORDER嗰陣話冇, 而唔係响度坐咗幾個字先兩度同我講又冇乜又冇物架? 第二個侍應只係話芝麻糊唔夠凍, 個老細就直情話冇叫我轉, 好心口徑一致啲. 如果個老細都係話唔夠凍而建議我轉, 好聽過直接話冇(除非從來冇人話俾我知"未夠凍"). 聽起上嚟好似係焗客去轉. (不過實際上就算有得等我都唔會等架喇, 响度等O既時間夠我食完一餐正餐).
我諗冇特別O既理由我都未必會再去.