2020-07-04 220 浏览
星期六,工作之餘都要放鬆下,咁岩係路邊見到呢間扒房,睇落較好chill,所以就同班同事入去一試究竟。一打開門,見到啲顏色光管整成的字句,例如 work hard play hard; be different, 放鬆得黎又鼓勵下我。啲枱排得唔算密,感覺都算寬敞。坐低點左個戴安娜牛柳,同事就點左澳洲牛柳,焗爐魚等等。先上既係餐包,外脆內軟,連埋牛油食口感更佳。再黎既係戴安娜牛柳,我叫左5成熟。一切,感覺很柔軟,食落就感受到佢豐滿的口感,配埋燒汁就更加美味可口!而且份量岩岩好,食完仲可以叫番個甜品,品嘗牛扒的 after taste. 最後配番杯飲品,如果係生啤就仲正!
坐低點左個戴安娜牛柳,同事就點左澳洲牛柳,焗爐魚等等。
先上既係餐包,外脆內軟,連埋牛油食口感更佳。
最後配番杯飲品,如果係生啤就仲正!
2020-07-04
2020-07-03 151 浏览
今晚叫了一個蒜香牛油海蝦意粉和西泠牛扒大概等了15分鐘左右就上菜極度欣賞個海蝦意粉 味道一流 中意食蝦既一定要試試 隻蝦成個手掌咁大簡單蒜香味食唔停口唯一挑剔就係個價錢就有少少偏貴至於西泠牛扒就不過不失
今晚叫了一個蒜香牛油海蝦意粉和西泠牛扒
蒜香牛油煎大蝦
2020-07-03
  • 蒜香牛油海蝦
2020-06-20 275 浏览
2/5老牌牛扒屋,羅宋湯非常淡,青口出奇地好食又清新,田螺還好。我的魚扒有彈性得好奇怪,纖維甚多。The veteran steak house, the borscht is very light, the green mouth is surprisingly delicious and fresh, and the snail is ok. My fish steak is strangely elastic and has a lot of fiber.
2/5

2020-06-16 280 浏览
話說考完dse,fd敘舊約出嚟食夜晚,fd就帶咗黎呢一間餐廳,原來都幾近火車站唔太偏僻,幾易揾到。去到坐底,個環境好浪漫,燈光昏黃,有好靚嘅霓虹燈,打卡一流。呢啲西餐廳嘅浪漫氣氛同音樂,令人少女心岀曬黎,幾岩啲情侶黎呢到食飯,相比其他西式餐廳,呢間嘅性價比幾高,百零蚊就有一個餐。野食方面,都幾足料同大份,建議幾個人一齊share,女仔一個人食一個套餐可能會食唔曬。我就幾推嗰個酥皮海鮮湯,入面真係有勁多海鮮嘅配料,湯都幾濃郁。當日,我就叫咗個吉列豬扒同魚柳沙律食,勁大塊,勁厚,啲魚柳同豬扒食得岀係新鮮嘅,有彈性同咬口,味道都唔錯。食到咁上下,夜夜地,見到啲人開始飲酒,同埋有調酒飲,個調酒枱好吸引,決定下次再同fd黎小酌幾杯。

2020-06-08 309 浏览
難得有日放工早收,諗住係上水搵下有咩晚餐好食😋,點知係火車站行幾分鐘去石湖墟就經過呢間餐廳。入到去啲saff都好nice,之後坐底叫左份豬手先🤤,又有跟配菜同醬汁,豬手又大份🍖。食完個正餐,見又有得睇波⚽️,就坐低飲杯酒🍻,睇陣波,都幾chill下。之後坐耐左肚餓,仲有小食可以叫添。聽講呢間餐廳春卷吾係成日有得叫,就叫左黎食下,點知啲料又多,又大份,食落口感超正,又脆又爽口。如果下次再早收或放假,就一定要再黎試下其他正餐先!加上,聽聞呢到啲牛扒都好正,肉汁又多💦,肉質鮮嫩,兩人一齊黎食又有二人套餐!🥩大T骨又跟兩個配菜,一定食到飽。希望下次黎可以帶埋侣伴黎一齊食餐勁嘅。🤤🤤🤤
2020-06-07
  • 焗法國田螺
2020-06-05 351 浏览
原來都有成三個月未來過這𥚃吃飯,之前經常去食,所以都食到熟悉咗D職員,入到去店員打招呼講起咁耐無見先知咁耐無去,因為每次如果在上水區,想食西餐,又要有格調氣氛,又要食物出色,又要服務好,我一定係來這間餐廳,每次係昵到食晚飯,店員都會知道我哋既食物心意,例如牛扒我哋要三成熟,佢地都做得相當不錯⋯⋯有情調有氣氛,當然不小得紅酒🍷😁😁————————————————————-紅酒🍷———-昵度既晩餐好抵食➕廿幾元就有一杯紅洒,而且紅洒品質也不錯,我食嘢咁有要求,昵個house wine🍷味道也不差,咁既價錢...抵👍😋————————————————————🔹紅湯—-羅宋湯:濃郁夠味🔶白湯—-忌廉湯🥣:我鐘意飲呢度既忌廉湯,除了濃郁外,入面仲好多材料,有魚🐟粒同埋洋蔥🧅粒、紅蘿蔔🥕粒,不同一般普餐廳浠單單😋🔺餐包——芝麻外皮脆,內軟熟的餐包👍🔹蒜蓉包—-可按自己個人口昧喜愛,可以➕錢轉吃蒜蓉包😊😊————————————————————🔶法式田螺———其實好想食昵度既青口,新鮮空運,可惜而家無咗D飛機✈️班次,所以可能係咁既原因無得食,不過法式田螺也是一個好的選擇,牛油🧈蒜🧄蓉味道焗的配合,田
有情調有氣氛,當然不小得紅酒🍷😁😁
————————————————————-

🔹紅湯—-羅宋湯:濃郁夠味

🔺餐包——芝麻外皮脆,內軟熟的餐包👍
🔹蒜蓉包—-可按自己個人口昧喜愛,可以➕錢轉吃蒜蓉包😊😊
————————————————————
🔶法式田螺———其實好想食昵度既青口,新鮮空運,可惜而家無咗D飛機✈️班次,所以可能係咁既原因無得食,不過法式田螺也是一個好的選擇,牛油🧈蒜🧄蓉味道焗的配合,田螺肉就更加濃香好味😋

❤️燒春雞——-呢到既燒春雞我都食過幾次,係做得好出色,所以當然要encore再食,況且我成日都有選擇困難症🤣🤣🤣唔使諗乜食乜。就食皮脆肉嫩的燒春雞👍
————————————————————
🔹(食過燒春🐔雞,做事無走雞)🔹
🤣講完爛gap再講反隻🐔雞🤣🤣🤣🤣🔺
🐔雞外皮脆卜卜,皮香脆,肉嫩滑,配菜足料配醬汁可以按自己喜歡什麼味道⋯⋯我就配咗燒汁,話明燒春雞,當然係配燒汁更加惹昧😋😋😋

———————————————————
❤️牛扒——-三成熟牛扒,當然係要按照自己的生熟程度喜好,落單時同待應講,唔好到時熟曬話人哋D牛扒唔靚🤣🤣🤣🤣🤣⋯⋯
🤣(牛扒配黑椒,做人唔好咀椒椒)👏🔺
寫到咁上下,講下爛gap無有怕🤣🤣🤣
講完爛gap又再講塊扒🤣🤣🤣🔹
所以記得同待應講,想食幾多成熟😋
❤️👏👍😋
又食完晚餐,做埋運動先瞓覺💤⋯⋯
2020-06-04 358 浏览
住喺北區想喺上水粉嶺搵間餐廳坐低食個飯同朋友聚下舊 諗咗好耐都唔知食咩好 於是嚟咗呢間有好耐歷史嘅西餐廳 佢有一邊係有酒吧 另一邊就西餐 睇吓個Menu先選擇都非常之多 睇到眼花撩亂每個套餐都有餐包 餐湯 嘢飲 加咗$5升級做蒜蓉包不過個白湯真係好Hea好稀 跟住我哋加咗$55要一個田螺 好耐冇食過田螺啦 不過佢嘅田螺真係好細粒我叫咗個三文魚扒龍蝦汁意粉 感覺嗰個龍蝦汁同個三文魚完全唔夾 同埋個意粉都有啲齋 龍蝦汁亦都唔夠撈晒個意粉 不過塊三文魚扒係幾大嘅 嚟呢啲舊式西餐廳就唔可以期望太高 是旦咁樣食咗一餐就算啦 主要都係想同朋友傾吓計姐

每個套餐都有餐包 餐湯 嘢飲 加咗$5升級做蒜蓉包

不過個白湯真係好Hea好稀

2020-06-02 208 浏览
原本打算去粉嶺雅士餐廳飲咖啡,但一路上又記不起雅士個名,結果在Google Map上找到適雅,以為就是心目中所想的雅士,一行四人開始想起當年,說阿爺舊時最喜歡去適雅飲酒食牛扒,說來有段古。到達門口才發現不是我心目中的餐廳,竟然來了上水的適雅?! 不過,這裡確是老爸說阿爺常來的地方畢打奧。救命,到底是適雅還是畢打奧?! 未攪清楚之先,我們已被安排坐下來,好吧,不管是什麼餐廳,都是一間很有歷史的餐廳吧!!大LIKE「畢打奧」是餐廳英文名「Better'Ole」的譯音,由「Better'Hole」轉化而成,是安全坑洞之意。「畢打奧」於1947年由退伍英軍哥頓開設,原址在粉嶺火車站旁邊。1962年哥頓返回英國時由一位袁先生接手經營,前舖後居,並加上中文名字「適雅餐廳」。舊舖於1982年因為興建火車站而拆卸搬遷至聯和墟。所以餐廳曾在大埔和粉嶺都有開設適雅,現在只保留在上水的適雅。餐廳有推出下午茶套餐,我們點了公司三文治、熱咖啡、雞扒沙律和雞肉潛艇,食物份量很足,味道也不錯,不過,我們更愛這裡的歷史,這些餐廳已經越來越少了,雖然食物已融合港式口味,談不上超水準之作,要吃它的經歷和歲月就是這裡了。總

雞扒沙律
厚度十足的公司三文治👍🏻👍🏻👍🏻
熱咖啡
雞肉潛艇😋

總結: 公司三文治配上超厚身的芝士片,這種做法已經很少見,可以一試。喜歡懷舊、喜歡古僕也值得來見識下。
2020-05-03
厚度十足的公司三文治👍🏻👍🏻👍🏻
雞肉潛艇😋
2020-05-22 280 浏览
今次到呢度食中午,無叫扒,試下焗飯,叫左牛魔王焗飯,是牛腩同牛仔骨,愛牛既朋友一定鐘意,食焗得好香,咖啡牛腩都好入味,牛仔骨就黑椒,一次過滿足愛牛人士既兩個願望,唔錯。
2020-05-01 680 浏览
寫食評大概是一個擱置了十年的計劃,最近疫情見曙光,決定拿最近一次疫市探店的經驗小試牛刀,記錄下這段難忘的時刻,也祝福一下在疫情中很艱難的社區小店。  在限桌令、禁聚令生效期間,畢打奧似乎算是生意不錯的。始終是屹立北區多年的地區老牌餐廳,有歷史、有故事、有感情、有味道,忠心粉絲沒有被疫情打倒。筆者作為北區人,同時也是光顧畢打奧多年的老街坊,今日和朋友約在這個老地方再續未曾寫下的故事。  量好體溫、搓好洗手液,進到店內就座之時,我們發現了餐廳的小貼心——一個讓你暫放口罩的小紙袋,靜靜地躺在桌上等待客人。這份餐點以外的額外服務與照顧,實在令人感動。他們大可不必做這麼多,但卻為你著想了。這一刻,我有種「一輩子都要光顧畢打奧」的感動。(笑)  點好餐,先上來的是餐包與湯。  近年來畢打奧最欣賞的就是他們的餐包:歐式麵團的外脆內軟,煙韌耐嚼的口感,結合剛烤熱的香甜麥味,實在令人愉悅;麵包大小更是恰到好處,小巧的麵包,稍感滿足但不致吃不下飯,很是討人歡心。對喜歡麵包的客人來說,一個用心的小餐包已足以打敗許多西餐廳。特別偷拍了一張餐廳內焗麵包和預備咖啡餐湯的小角落,位於用膳區的正中央,讓每個客人都可以

點好餐,先上來的是餐包與湯。

餐包

特別偷拍了一張餐廳內焗麵包和預備咖啡餐湯的小角落,位於用膳區的正中央,讓每個客人都可以看見那種熱切為你預備食物的溫暖感。

隨著餐包的步伐,餐湯也在這個小角落被舀出來,盛到感覺特別暖乎乎的大杯子裡端上來。作為畢打奧的老顧客,本人最為欣賞他們求進步的態度,看起來是普通的社區老餐館,但卻是默默在革新。先有餐包的轉變,餐點的擺盤方式,還有一系列杯盤食具的汰舊換新。對女性食客來說,閱人眼目的食具與擺盤是品嚐食物時的第一道加分道。

餐包與羅宋湯

(不過是日羅宋湯好像少放鹽了,重口味的筆者略有小失望,廚房最近打算走低鹽減糖路線嗎?)

移步來講講餐點的部分吧!是日友人點了畢打奧的招牌前菜——焗田螺,真的不得不說,不愧是招牌啊!為什麼呢?因為本人其實覺得田螺很噁心,但每次來畢打奧都抗拒不了它的魅力,邊提醒自己禁止想像一邊多吃了幾顆...哈哈,如此貪吃實在汗顏。

焗法國田螺

吃飯那天筆者一心要吃肉眼扒,怎料午餐menu原來只有牛柳沒有肉眼,我內心一個晴天霹靂⋯⋯後來嘴裡嚼著戴安娜牛柳心裡還是惦記著我的肉眼,實在是蠻可惜的。不過這牛柳也實在是秀色可餐,只能說是日無心欣賞了。

戴安娜牛柳

非常建議第一次來畢打奧的朋友晚上才來,選擇更多,伴碟的美味烤蔬菜也是lunch hour所沒有的。附上一張上次經過店外看到的易拉架,晚餐menu看起來真的好吸引啊!

寫罷這篇,確實又餓了,感覺真的要再去畢打奧吃一趟晚餐才行。餐單已經寫好了,這一回要點田螺、肉眼,還有店內另一個名物——德國豬手。期待疫症早日過去,再來畢打奧細嚐美食。
2020-04-11
餐包
焗法國田螺
2020-04-25 552 浏览
一直知道呢間餐廳但一直冇黎試過。今日試完發現好好食,強烈推薦大黎試下。我試左呢個鐵板香草焗羊扒,真係冇得彈,羊扒嘅肉好嫩滑,又唔會太騷,口感一流。同埋呢個細嘅煙三文魚沙律仔真係好得意,好鐘意呢個沙律嘅汁,同三文魚一齊食勁夾,口感好好。今餐都非常滿意。唯一就係冇食到個青口,好想試下,但已經賣晒。仲有要推薦下呢到嘅招牌水果茶,又大杯又扺飲。餐廳環境都好舒服好乾淨,而且仲有歌聽有波睇。係近排嘅疫情其間每個店員都有帶口罩,同埋會提供酒精消毒比每個客,每個店員嘅服務態度都好好,而且仲可以係呢到坐好耐,所以如果有啲好耐冇見嘅friend都可以係到聚一聚,吹下水。
唯一就係冇食到個青口,好想試下,但已經賣晒。
仲有要推薦下呢到嘅招牌水果茶,又大杯又扺飲。

餐廳環境都好舒服好乾淨,
而且仲有歌聽有波睇。
2020-04-25
2020-03-04 495 浏览
環境好舒服 播住流行音樂同埋有足球live 岩哂同朋友仔嚟撐枱腳 叫埋多杯野飲 傾下計😉 -一個套餐百零二百蚊就包埋餐湯 餐包 餐飲 仲可以加小小錢升級生啤 好抵 今晚叫左個燒春雞配薯菜 朋友仔叫左德國咸豬手配意粉 侍應好快手就上左個羅宋湯 同餐包 而且餐包都係新鮮出爐既 睇到即叫即焗 個湯好足料 然後隔左陣就上埋個酥皮龍蝦湯(+29蚊升級)酥皮超正 配住個湯飲 岩岩好 而且仲啖啖蝦肉 🤩而家好難得仲有酥皮湯叫-講下個主菜先 燒春雞 岩岩好 外皮小脆 入面肉好女嫩滑 🤤特別係雞腿位 同埋比起出面個啲都幾大隻 另外個咸豬手超級正 因為叫左碎上既關係 已經幫我拆哂骨 骨肉分離左 啖啖肉 夠哂味 鹹味剛好 個皮真係爆脆 十分推介!-最後升級左個紅酒 飲下同朋友仔吹下水 去到12點幾先走 上水西餐首讚!
最後升級左個紅酒
飲下同朋友仔吹下水 去到12點幾先走 上水西餐首讚!
燒春雞
德國鹹豬手
燒春雞
德國鹹豬手
  • 焗法國田螺
2020-03-04 375 浏览
落雨濕濕無地方去,就腳落畢打奥食個飯。最愛都係佢個牛仔骨,7成熟最好味,骨位脆,肉位香嫩多汁,牛味又夠,一流口感。重口味嘅我最愛今日即焗面包係最愛蜜糖包,勁開心。食完再嚟返杯生啤,Rosee Hoegaareden甜甜地又冰又爽!跟餐啤酒仲有特價,抵食又抵飲!!最近門口仲多左兩張枱,望下街景,真係舒服。服務好,靚女又愈嚟愈多。有得睇又有好野食,西式餐吧北區首選。可惜食唔到青口,逢星期四先到貨,又肥又大隻,小小失望啊。
落雨濕濕無地方去,就腳落畢打奥食個飯。

今日即焗面包係最愛蜜糖包,勁開心。

最近門口仲多左兩張枱,望下街景,真係舒服。

服務好,靚女又愈嚟愈多。

有得睇又有好野食,西式餐吧北區首選。
可惜食唔到青口,逢星期四先到貨,又肥又大隻,小小失望啊。
厚砌牛牛仔骨
2020-03-04
厚砌牛牛仔骨
  • 牛仔骨
  • 青口
2020-03-04 247 浏览
今日朋友An鴨砌完個ikea櫃🚪想食好野,因為我成程都冇幫手砌,咁唯有帶佢食好西😛補數啦!因為砌完個櫃都好晏了,仲開既鋪頭得番酒吧🍷仲有好西食,所以就果斷簡左畢打奧啦!話時話我到依家都分唔到佢叫畢打奧定適雅......其實我覺得作為一間酒吧,野食好唔好食都係其次,重點係咩呀? 係氣氛呀💃💃💃! 就算幾靚既酒,你擺到去大XX度都飲唔出咩味啦! 作為上水區唯一(以我所知啦)既酒吧,其實畢打奧真係好有氣氛,場內暗暗地既燈光🕯,牆上既霓虹燈,仲有以前留落黎既煙同雪茄味,簡直感覺到自己當堂都好有型😎呀! 不過講咁多,其實醫肚都好重要。An鴨一黎就決定左要叫美國肉眼扒五成熟🥩,我就其中唔多肚餓(成程都冇做過野.....)所以我只係叫左一杯啤酒🍻同埋一份炸豬扒小食🐖~ 我想講,其實佢只係一份小食,但呢塊豬扒都真係幾大塊,仲要新鮮炸,脆卜卜🔥🔥,加埋個醬送啤酒一流呀! 杯啤酒就度度都係呢個味咖啦所以唔講。另外講下個肉眼扒。跟餐有湯、餐包同飲野。個餐包🍞真係世界級,佢唔係出面果d牛油餐包,而係有d小麥味既包,好香谷物味。仲要熱辣辣,所以我都偷哂An鴨成舊食~不過個肉眼扒呢,明明話 5成熟但起碼有7成熟,

不過個肉眼扒呢,明明話 5成熟但起碼有7成熟,An鴨有少少唔開心🙁,但我偷食一舊其實都好香,只係太熟。我叫佢下次叫3成熟,咁出到黎就係5成熟啦! 🤪🤪🤪

總括黎講,畢打奧係一間好適合傾計😄、睇波⚽️同埋偷情💜(夠黑嘛)既地方。就算唔飲酒,食牛扒都好正!

🐓雞之總評
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(五粒星為滿分)
✔️氣氛好正
✔️超好食送酒炸豬扒同餐包
❌牛扒太熟

Follow
雞先生@mrchickenhk
2020-03-01
$120 (宵夜)
  • 炸豬扒
2020-03-02 529 浏览
難得休息唔洗做,收到朋友电話約食飯,當然係近近地上水搞掂佢。上水西餐首選係適雅,幫襯左咁多年都未試過食魚,今晚決定試下佢,点餐當然化至愛羅宋湯,起沙又多菜,加幾滴辣椒仔一流。今日係黑芝麻包,即焗係唔同点,个包真係好正。來親都要叫靚女送多个包。熟客唔洗加銀。主菜海鱸魚扒,完全超岀預期,大大塊,外面香草蒜蓉焗到卜卜脆,內面魚肉多汁又滑。100个讚。食完配番杯熱咖啡,慢慢吹下水咁就成晚。希望疫情快点過,岀街唔洗帶口罩

点餐當然化至愛羅宋湯,起沙又多菜,加幾滴辣椒仔一流。

熟客唔洗加銀。

食完配番杯熱咖啡,慢慢吹下水咁就成晚。

希望疫情快点過,岀街唔洗帶口罩
羅宋湯
香草焗海鱸魚扒