2021-01-18 1069 浏览
//上水郊遊前嚟呢間歷史悠久嘅西餐廳食晏,經過幾次,感覺門外裝潢都有啲懷舊,入到餐廳有種返返去七八十年代嘅感覺。😂就似去歐洲旅行,絕無誇張。.//午市套餐,價錢都算合理,選擇唔算太少。.//選擇咗全日午市套餐,包餐包及餐湯,我選擇咗忌廉湯,我見隔離枱有人加$29升級為焗 酥皮龍蝦湯,都幾抵同吸引,如果唔怕太飽嘅朋友可以考慮。😜.//「新西蘭西冷牛扒」$96跟意粉,五成熟。🍽:牛扒非常好食!😋有炭燒香味,肉質鮮嫩,有鮮甜味道,值得推介!.//「燒德國鹹豬手」$99 跟薯菜🍽:呢個不過不失,同其他德國餐廳食嘅都差唔多,豬手唔算太大,因為比較肥膩,建議唔需要加意粉同飯,配薯菜就啱啱好。 .//餐廳好適合情侶,好有氣氛同情調。😉
//上水郊遊前嚟呢間歷史悠久嘅西餐廳食晏,
//午市套餐,價錢都算合理,選擇唔算太少。

//「新西蘭西冷牛扒」$96
跟意粉,五成熟。

//「燒德國鹹豬手」$99 跟薯菜

//餐廳好適合情侶,好有氣氛同情調。😉
  • 新西蘭西冷牛扒
2020-11-12 1097 浏览
野食cheap到爆,間餐廳好睇唔好食。牛扒叫五成黎左八成,仲要又鞋,多根到痴線完全冇牛味,食左一舊已經放棄左。另外叫咗個焗豬扒飯,首先賣相已經極差一pat茄汁就咁撻上去,相都唔想影。乜配料都冇,就咁茄汁+豬扒+飯就完,都算了試左一啖個茄汁,仲難食過樽裝果隻茄汁…個豬扒冇乜問題,還好。個炒飯底完全唔似炒過,又水又冇味。唔記得講個白湯,都多蘑菇,但冇忌廉味,好似飲緊忌廉湯但又好似唔係咁。成餐飯比較好食嘅係個餐包…總結 完全唔值呢個價錢,真係食大家樂都好過食佢!
野食cheap到爆,間餐廳好睇唔好食。
牛扒叫五成黎左八成,仲要又鞋,多根到痴線
完全冇牛味,食左一舊已經放棄左。
另外叫咗個焗豬扒飯,首先賣相已經極差
一pat茄汁就咁撻上去,相都唔想影。
乜配料都冇,就咁茄汁+豬扒+飯就完,都算了
試左一啖個茄汁,仲難食過樽裝果隻茄汁…
個豬扒冇乜問題,還好。
個炒飯底完全唔似炒過,又水又冇味。
成餐飯比較好食嘅係個餐包…
總結 完全唔值呢個價錢,真係食大家樂都好過食佢!

2020-11-12
2020-10-20 1033 浏览
生日飯去食,緊係開開心心食,因為食物沒有問題,所以再去食,5點幾入去緊係Happy hour先, 咁staff問飲野定食飯,當然係飲野同食飯,野食一點都冇問題,但staff好有問題,到最後埋單時才發現原來要飲happy hour係要坐bar枱個邊,我地共飲了6杯,有2杯話跟餐(49蚊)所以係平左,所以有4杯係比82蚊一杯(7點30分埋單),但小心佢地原來放左係枱上面餐牌仔有講wor,生意係咁做(古惑)係要坐bar枱先叫happy hour,咁樣叫人點再去呢!再好的食物呃人就唔使唸。
2020-10-20
庆祝纪念
生日
2020-10-17 967 浏览
放工去食西餐 去左上水平時其實都食開呢間 今日再去 果然質素一樣都係咁正講下環境先 外表好似bar咁 但入到去都係酒吧咁嘅樣 但係西方鄉村果種酒吧feel 由木而成嘅環境咁同時佢個燈光半光半暗 又有少少粉紅嘅招牌燈 成件事令到個氣氛好舒服叫左個西冷牛扒配飯加大啡菇同埋咸豬手配飯咁先講下上菜先 會有湯 有麵包先嘅湯就正常發揮啦麵包 就即叫即回焗 上到黎都係熱嘅 今日係轉左個包嘅種類 變左芝麻包咁嘅包 好似煎堆嘅味 但冇煎堆咁油 好食嘅 簡單講就芝麻味重 勁脆西冷牛扒 好好味 嫰 肉味少左d 不過西冷係咁 大啡菇 老實講 其實係出面間間西餐廳嘅味道都差唔多 都係超重菇味 因為都只係食食材本身嘅味咸豬手 外皮超脆 內皮好"膠" 肉少左d 如果個醬係配酸嘅醬 比如芥末 我會覺得更好 因為減膩而飲品叫左凍檸水 驚喜嘅係估唔到佢咁樣上比我 免卻左我叫少冰 同埋糖水甜度自己加 都係叫暖心安排啦服務方面非常好 收碟快 叫侍應舉幾秒就有人理價錢呢個價位(兩人大約食左三百尾四百頭嘅價錢)相當合理 會不斷再黎食
放工去食西餐 去左上水
餐包
西冷牛排配飯加大啡菇
鹹豬手配飯
2020-10-02 531 浏览
一家人午飯,有人提議去歷史攸久的適雅餐廳,於是一試。我以為之前曾到訪,原來係店有相似。一踏入店鋪就知係港式老牌西餐店,懷舊裝修好有英倫風。點了多種假日午餐,有咸豬手,三文魚沙律,西冷牛扒等,跟餐有湯,餐包及餐飲。餐包小小的,面有白芝蔴,口感軟熟,十分出色。忌廉湯亦非一般的罐頭,湯面加上忌廉,有誠意。西冷牛扒叫了七成,出品剛好,牛扒夠厚有牛味,意粉亦加上香料,增加層次。餐飲原杯冷凍,有茶味,整體用餐經驗色,香,味俱全!推介。
2020-10-02
2020-10-01 315 浏览
難得晚上約埋一次就去左間氣氛幾好嘅bar and restaurant,門口細細,睇唔出裹面都好大。餐廳分開兩邊,一邊吧枱。叫左dinner set牛柳配薯菜,餐湯加錢轉酥皮龍蝦湯。牛柳份量正常,味道唔錯,但可能餐廳冷氣比較大,食物好快就凍。薯菜有翠肉瓜,燒咖哩薯仔,好香薯味,燒得香口,燒南瓜,偏甜但好好食。飲品加左錢轉生啤,係hoegaarden rose!餐廳氣氛真係唔錯,好適合同朋友一齊人慢慢傾下計,飲下野。
餐廳分開兩邊,一邊吧枱。
叫左dinner set牛柳配薯菜,餐湯加錢轉酥皮龍蝦湯。

飲品加左錢轉生啤,係hoegaarden rose!

餐廳氣氛真係唔錯,好適合同朋友一齊人慢慢傾下計,飲下野。
2020-09-30
2020-08-19 2116 浏览
限聚之下,把握下午仍可以二人飯聚的時間,三人分兩枱的機會,跟美國回來的朋友來個下午茶食好西。 選了這間西餐廳連酒吧的雅適餐廳,過了一個愉快的下午。星期日的Menu也有很多選擇,而且睇落價錢也吸引。 假期feel 的牛排配啤酒,好正!大熱天時,要飲下啤酒,朋友跟負責人研究桶裝跟樽裝的味道,負責人好仔細介紹桶裝好飲好多。平時總不會兩款同時來比較,今次學到野這裡的龍蝦酥皮湯,有驚喜。 我平時好怕市面有些味道好稀薄的龍蝦湯,但這湯用龍蝦之餘,也有用魚及蝦的海鮮來煮湯,味道是有海鮮的湯底,所以特別鮮甜及濃味。酥皮好酥脆,非常好食。喜歡濃味的朋友必試。蒜蓉包也好香脆,而且好大塊,這個很想encore. 小食要了半打焗法國田螺,田螺大隻,味道有好香的香草味,要讚。 薯蓉也很香滑。朋友選了香草焗海鱸魚,這個份量合眼緣,而且魚肉也很嫩滑。 可以一下就KO 了的選擇。個黑椒汁要讚,特別濃又夠辣,我用了來點脆脆薯條食。我這個牛魔女當然選了新西蘭西冷牛排啦!5成熟真是剛剛好,顏色靚到令人賞心悅目。好有牛味及好juicy. 廚師有料到而個拌菜沙律的醬汁是芥末醬做的,很配搭,好味道。食完主菜,又繼續啤酒
選了這間西餐廳連酒吧的雅適餐廳,過了一個愉快的下午。

喜歡濃味的朋友必試。

蒜蓉包也好香脆,而且好大塊,這個很想encore.

薯蓉也很香滑。

個黑椒汁要讚,特別濃又夠辣,我用了來點脆脆薯條食。

而個拌菜沙律的醬汁是芥末醬做的,很配搭,好味道。

食完主菜,又繼續啤酒時間,叫了個荷蘭腸焗薯蓉,估不到腸是有脆邊的,配薯蓉很好食,而且送酒一流。 而我係呃芥末醬食的,芥末跟荷蘭腸好搭配。

最後坐到6點清場才離開,真是一個好舒服的下午。 這餐廳可以再Encore. 走時發現可以買牛排回去自己煎,獨立包裝,非常方便。
可否請大廚回家煮? 我應該煎不到在餐廳食到5成熟這個靚排的水準

I will be back!
2020-08-09
下午茶
2020-08-10 1668 浏览
晏晝嘆完金都點心返屋企再訓,訓醒六點半到晚餐時間喇!豬一般的生活,訓飽食、食飽訓,夫復何求,人生一樂也!出乎意料好多食客到此晚飯,被叔叔嬸嬸、阿婆阿伯重重包圍,您地可否靜少少,講說話細聲一點呢?真係非常騷擾十分吵耳,我想安安樂樂清靜地享用佳餚。牆壁掛著幾十年前畢打奧適雅餐廳門口照片勁有趣,仲有剪報都好得意!藍妹生啤,飲得日本啤多,試試陀地啤吧。忌廉蘑菇湯,厚杰似汁可以撈意粉食,罐頭味濃。Asahi 朝日生啤,曉奧指定生啤,還有麒麟都係。焗法包,熱到燙手香噴噴,被深深吸引著。難得牛油能夠完全溶掉讓麵包吸引透徹,使我不愛包的都食指大動,狠狠地咬下!外脆內軟,濃厚麵包味道,牛油咸香幼滑,真係好好味。焗芝麻餐包,打開好似百香果!熱辣辣將牛油迅速溶掉立即吸收,脆卜卜的包皮芝麻香口,包肉綿綿像乜墳。焗脆包,比起以前凍冰冰麵包好食百倍有驚喜!微暖塗上滿滿略溶牛油,香脆包皮配嚥韌包肉,麵包味出眾跟牛油咸香撞得精采絕倫,小有地給我兩啖吞晒落肚。焗餐包,一向走包的我面對如此燙手外脆內軟香噴噴麵包,不得不心動!整磚牛油塞入,耐心等候溶化被吸收,半件入口趙得不亦樂乎。發現麵包經常轉款,唔係次次一樣架喎。羅宋湯

羅宋湯,茄味濃加菜蔬甜,微暖不夠好飲,我想要熱湯呢!立即直接一啖連渣倒入口,暢快禮成。酥皮龍蝦湯,新鮮出爐滾熱辣,小心燙手啊!酥皮牛油香氣散發四周,聞到已口水流。非常滾燙味道不錯,過熱起晒粒粒,粗糙不夠幼滑。

西冷串燒,全熟牛味濃,乾鞋而嚥韌。避風塘風沙雞中翼,何解會用上甜辣椒粉?有韓式的味道,沒有辣椒沒有蒜蓉。炸得不過不失,外脆內微嫩,再炸就會太乾硬。香草牛油焗田螺,香草味厚厚,牢牢黏著軟腍田螺肉,滾熱辣捲上薯蓉齊齊食,美味萬分!整道菜煮理得非常出色,稱心滿意拍爛手掌。

黑椒汁大蝦牛柳薯菜,港式牛柳食 5 成熟較安心。過熟的大蝦硬實但蝦味濃厚散發蝦甜味,軟塾牛柳實在難得,牛味可口出眾,沾上香辣黑椒汁再三回味。幼滑薯蓉包著牛柳,味道融合更和味,單食薯蓉加埋黑椒汁同享更醒神。

黑椒汁美式雜扒全餐意粉,食肉獸殷物,豐富到不得了!煙肉、肉腸、雞扒、薄牛扒、厚豬扒,醃味略重還頂得住。黑炆炆勁樣衰的全熟牛扒,其貌不揚但食落不太差,豬扒外油膩內略乾合格。

蒜蓉汁 16 安士安格斯 T 骨牛扒意粉,首先處理掉西冷那邊,肉眼那邊緊隨消滅!西冷結實牛味香濃甜美嚼勁可愛,肉眼鬆軟綿綿牛羶味突出。重味蒜蓉汁,蒜香霸道帶著濃濃汁底,拼上清淡牛扒也不錯,襯托意粉更恰到好處。不滑溜的嚥韌香草意粉別樹一格特別掛汁,能捲起大量蒜蓉汁濕潤地塞滿嘴仔,大喜大喜。

黑椒汁碳燒厚切牛仔骨 3 成熟配焗薯,說好的加 $19 蚊升級珍寶蘆筍呢?我仲想睇下有幾大碌,漏單了。師傅好功力,真的給我暖暖 3 成牛肉,純天然牛味突出甜美,外層味濃有趙頭,裡面嬌嫩淡紅嫩滑水潤。血淋淋嫩肉最喜歡,食得開開心心。焗薯酸忌廉焗薯有誠意,鹽水烚西蘭花有點咸,落雞粉會更好。

焗茄汁吉列豬扒飯,不是螢光橙是古早艷紅色,聞得到的酸甜茄汁味,陣陣肉香撲鼻。立即起動!炒飯沒什麼色水,呷一啖乾爽軟塾不濕,蛋香突出焗味芳香。吉列豬扒薄薄一層幼滑麵包糠,鬆脆不硬不刮口更加索汁,肉質軟綿豬肉甜味濃郁,肉汁四射。茄汁吉豬躺在炒飯送入口,齊齊嘴嚼,味道融合昇華,無比美味!

牛魔王焗飯,咖哩牛腩黑椒牛肉骨鴛鴦焗飯,色澤鮮明帶光澤,盡是吸睛。先試咖哩後黑椒,咖哩會完全被黑椒蓋過,食完咖哩再食黑椒較好,否則有點不想食咖哩既感覺,因為黑椒汁微辣香甜。牛仔骨油潤牛味濃有嚼勁,雖然咖哩濃郁香料芳香,牛腩鬆化軟腍不乾硬,牛筋黏滑入味,但都不及黑椒牛仔骨出色。炒飯底有蛋香有飯香粒粒乾爽嚥韌爽汁一流,大大舊肉大大啖炒飯多多汁,好食到打冷震!

焗肉醬意粉,不計成本大量肉醬,比例幾乎一比一。酸咪咪茄汁肉醬,勁多幼細肉碎掛滿意粉,還有陣陣芝士咸香,只係意粉過份濕腍。

蒜蓉汁燒春雞意粉,似乎大埔 Cozy 春雞好食好多呢。食雞梗係要揸住咬,髀仔插入抽出,香皮嫩肉全部沒收細味,平庸無意見。比乳鴿厚肉多倍,焗得超級透徹,一咬骨肉完全分離,皮薄多汁,肉質結實羶香。雞胸微汁,不幸始終離不開乾鞋的質地。特濃蒜蓉汁,味道濃厚,蒜味非凡。彈滑意粉不粉不黏,拖著大量蒜蓉汁大啖大啖啜,超級開心愉快,比茶記高質,就連 B&S 都做不到如此色香味的意粉。
Asahi 朝日生啤
焗肉醬意粉
焗肉醬意粉
2019-06-15
2020-07-28 645 浏览
系香港禁食前既最後一刻,第一時間諗到既係,我一定要拆返餐勁既。有咩係堂食至會好食,又有可能有排都食唔得返既味道同環境?---我第一時間諗到上水畢打奧畢打奧隻豬手畢打奧既羊扒畢打奧杯特飲仲有佢個真係餐湯既白汁湯Lee個moment. 我要.......食呀!坐言起行,唔食飲恨!最後一個堂食午餐,我選左佢既香草焗新西蘭羊扒、德國咸豬手,果然我無選錯。食物品質一流,服務員的服務更加係超好,上菜又快餐廳乾淨企理

有咩係堂食至會好食,又有可能有排都食唔得返既味道同環境?
---我第一時間諗到上水畢打奧
畢打奧隻豬手

畢打奧既羊扒

畢打奧杯特飲

仲有佢個真係餐湯既白汁湯

Lee個moment. 我要.......食呀!

坐言起行,唔食飲恨!

食物品質一流,服務員的服務更加係超好,上菜又快餐廳乾淨企理

2020-07-28
  • 燒德國咸豬手
  • 香草焗新西蘭羊扒
  • 餐包
  • 羅宋湯
同朋友嚟到上水舊墟食嘢,想搵間坐得耐啲,又可以傾吓計,依間都係唔錯嘅選擇👍🏻👍🏻(雖然佢開個位置好奇怪,完全同隔離嘅野都唔match 😂)餐廳個裝修都幾靚,有點西式懷舊嘅味道。我好鍾意呢一個整麵包同咖啡嘅位置,雖然有啲晒位,但一種酒店自助餐嘅感覺,成件事高級左👍🏻我叫咗個下午茶餐,估唔到下午茶餐有湯飲,呢個忌廉湯,個奶味幾濃,飲完就好飽了😂佢個湯仲配呢個蒜蓉包,個蒜蓉包真係好好食😋超級香脆,配埋個湯一流👍🏻👍🏻仲嗌左個小食- 薯蓉焗田螺😍😍蒜蓉味極濃,勁好食! 不過油咗啲最後我叫咗呢個黑椒牛柳絲炒意粉,真係好茶記😂諗住喺間西餐廳度試吓西餐廳風味嘅黑椒牛柳絲炒意粉,不過有啲失望😢雖然份量好多,但係配菜同牛柳都好少,啲牛柳又太韌,仲要唔係好入味🙈🙈茶餐廳嗰啲仲好食😢整體來說都OK嘅,不過不失👍🏻氣氛同前菜都幾好食👍🏻👍🏻同朋友嚟呢度食,傾吓計咁,都幾舒服👍🏻👍🏻不過下次嚟到呢度都係叫返啲扒好啲🙈🙈

餐廳個裝修都幾靚,有點西式懷舊嘅味道。

仲嗌左個小食- 薯蓉焗田螺😍😍
蒜蓉味極濃,勁好食! 不過油咗啲

不過下次嚟到呢度都係叫返啲扒好啲🙈🙈
2020-07-13 337 浏览
喺上水開業多年嘅懷舊西餐廳,想鋸扒食一定喺去畢打奧😆😆😆呢間裝修懷舊,充滿港英時期味道,牆上都有好多上世紀中鋪頭嘅相片嘅鋪頭,係北區數一數二出名嘅西餐廳,咁多年嚟都屹立不倒,睇嚟呢間餐廳有一定嘅水準或者過人之處。餐廳分咗餐廳區同酒吧區,環境舒適,燈光都好有氣氛,唔太光唔太暗。啲櫈最近翻新完都好坐咗,感覺乾淨咗好多。侍應都好有禮貌,老闆親切,成間餐廳人情味濃厚。我同幾位朋友食晚飯,等緊齊人嘅時候點咗個蒜茸焗荷蘭腸小食,一上枱好香好重蒜茸味😆,同埋好多薯蓉。之後再點咗塊大T骨扒、卡邦尼闊條麵同鐵板香草焗羊扒。附送嘅餐湯點咗是日餐湯周打魚忌廉湯,湯料豐富,魚肉大大舊,好多蔬菜粒。朋友點嘅酥皮龍蝦湯同酥皮海鮮湯都唔錯,味道濃郁,酥皮焗得啱啱好。雙面蒜茸包焗到金黃色,咬落好脆。蒜茸焗田螺賣相都唔錯!卡邦尼闊條麵個汁好濃稠,好有忌廉同芝士味,配料都好足,大大塊菇同煙肉。羊扒上面啲炸蒜好鬆脆,肉汁豐富。大T骨配埋間餐廳自家製嘅醬汁真係絕配,牛扒肉質嫩滑,一啲都唔膩。跟餐$19可以配水果茶、青檸薄荷梳打同西瓜汁。水果茶勁足料!薄荷梳打勁多薄荷葉,好似飲緊mojito咁!呢間餐廳無論係食物定飲品都真係一
喺上水開業多年嘅懷舊西餐廳,想鋸扒食一定喺去畢打奧😆😆😆

呢間餐廳無論係食物定飲品都真係一流,值得再食!下次試埋餐牌其他食物!
2020-07-13 281 浏览
係openrice見到適雅餐廳ge超大T骨扒就一直都好想黎試下,今日終於有機會約埋幾個朋友一齊黎撐檯腳。一入到門口,燈的光度五強,好舒服溫馨,好岩情侶食燭光晚餐,加上周圍ge燈牌,有種好old school ge feel。我首先叫左酥皮龍蝦湯,酥皮同湯mix埋一齊食,真係好正,酥皮吸曬湯ge味,好過癮。餐廳有五同飲品,除左普遍ge檸茶咖啡,仲有五同ge生啤,手工啤同調酒,加上有冇酒精ge特飲,我地叫左水果茶,青檸薄荷蘇打同水果汁,加19蚊就有,水果茶大大杯超抵飲,果汁酸甜,薄荷青檸蘇打飲落去好透心涼~適合曬hot summer然後叫左蒜香羊扒,肉質好滑,加埋d煎香左ge蒜蓉,配埋薄荷汁,味道一流,羊肉五會好臊。壓軸ge超大T骨扒冇令我失望,成塊扒仲大過我塊面!咬落去十分juicy,建議叫3成/5成,我配左蒜蓉汁,依間餐廳ge蒜蓉汁好好食,好撈得飯,牛排五洗點汁都已經好夠味,保留牛ge原汁原味。最後,如果食飽之後,仲可以去隔離ge酒吧區飲返一兩杯,同朋友傾下計,氣氛又好,係一個五錯ge選擇
,好過癮。

壓軸ge超大T骨扒冇令我失望,成塊扒仲大過我塊面!
2020-07-13
  • 特飲 ♡西瓜汁
  • 酥皮龍蝦湯
  • 蒜香羊扒
  • 超大T骨扒
2020-07-13 181 浏览
趁住仲有得出街食飯,出遊上水,即刻就諗起“畢打奧”,如果話上水嘅餐廳邊間最有地標性,畢打奧一定有一席之地。一行到門口已經感受到個種舊式餐廳嘅情懷,但係入到去好似同我記憶嘅唔同,原來係岩岩裝修過,逆市下仲咁有heart比錢翻新,值得比like!新舊裝修之間既有舊時代嘅韻味,同時亦帶住現代嘅放鬆情調,兩者嘅衝擊反而更帶出個種屹立不倒多年嘅氣勢,一種既能懷舊亦敢於創新嘅勇氣。到左重點嘅美食環節,我同朋友一行四人,menu選擇好多,心大心細左一輪之後,首先嗌左個酥皮湯,焗得啱啱好,牛油香味出哂嚟。之後點少得畢打奧嘅經典焗田螺,秘制配方又香又夾,田螺肉夠彈牙,香料加牛油同墊底薯蓉配搭完美。Main course 嗌左一份焗羊扒,一上枱鐵板的威力大大增加羊扒嘅香氣,香草mix炸蒜嘅香味融入哂羊扒,肉質軟諗,筋位羊油濃郁;之後一份卡邦拿闊條麵,有別其他西餐廳用意粉,呢到用闊條麵,可以更好咁將醬汁掛係麵上面,更煙韌,醬汁香濃,除左一般嘅煙肉同洋葱,仲加入切片大啡菇做配料,香味同口感都更上一層;最後係今日嘅主角,32安士嘅兩人份大T骨!一上枱已經surprise 我地,大過我塊面,以為咁大塊,一定得外表

到左重點嘅美食環節,我同朋友一行四人,menu選擇好多,心大心細左一輪之後,首先嗌左個酥皮湯,焗得啱啱好,牛油香味出哂嚟。之後點少得畢打奧嘅經典焗田螺,秘制配方又香又夾,田螺肉夠彈牙,香料加牛油同墊底薯蓉配搭完美。Main course 嗌左一份焗羊扒,一上枱鐵板的威力大大增加羊扒嘅香氣,香草mix炸蒜嘅香味融入哂羊扒,肉質軟諗,筋位羊油濃郁;之後一份卡邦拿闊條麵,有別其他西餐廳用意粉,呢到用闊條麵,可以更好咁將醬汁掛係麵上面,更煙韌,醬汁香濃,除左一般嘅煙肉同洋葱,仲加入切片大啡菇做配料,香味同口感都更上一層;最後係今日嘅主角,32安士嘅兩人份大T骨!一上枱已經surprise 我地,大過我塊面,以為咁大塊,一定得外表無內涵,點知食起嚟一啲都唔“鞋口”,肉質滑溜易咬,肉汁夠濃,火候掌握啱啱好,表面夠香口,顛覆哂我嘅想像!最後加返杯特飲或者啤酒為呢餐畫上一個完美嘅句號,朋友們嗌哂三款特飲,西瓜汁、水果茶同青檸薄荷梳打,跟餐加$19大大杯,清涼解喝夏日一流!我就嚟杯Hoegaarden Rosee,成個北區應該都只有呢到有得賣呢款生啤,跟餐先等於Happy Hour 嘅價錢,果然係上水cp值有返咁上下嘅一流老店!

聽店員講遲啲會推出經典甜品-火焰雪山同黑牛!!!期待畢打奧再出多啲新菜式,下次嚟再驚喜一次!
  • 水果茶
  • 大T骨
2020-07-07 180 浏览
第一次喺呢度食飯,環境唔錯,似西式扒房餐廳,氣氛唔錯,有直播足球,可以淨飲野/晚餐,店員服務都可以的晚餐方面,本身見餐廳推介青口同法式田螺,不過店員話青口已經賣晒,唯有叫其他😭先來例湯同餐包,同一般餐廳沒有太大,可能沒有期望,所以亦不會失望法式田螺唔錯,價錢亦抵食,分量適中再黎係肉眼,叫左5成熟,火候拿捏都可以,不過扒本身根位都較多,比較難咬😆之後就大些菇卡幫尼闊條麵,呢個有少少驚喜,調汁方面睇得出用心調的,麵條有咬口最後,叫左個小食,腸同薯角,普普通通,如果係用嚟睇波送酒就應該唔錯😶😶
法式田螺唔錯,價錢亦抵食,分量適中
2020-07-04
2020-07-06 176 浏览
假期的前夕,又是兩個女人去談心的日子,好友見面,也要浪漫🌹一吓,上水區的最有品味最有格調的餐廳👍👏——————————-🍷紅洒——house wine,入口香醇。味道帶果香,濃郁的葡萄🍇味,就是普通的一杯紅酒🍷也是不錯的品質......——————————🥣忌廉湯——這𥚃的忌廉湯濃郁,而且𥚃面有豐富的材料、魚🐟粒、紅蘿蔔🥕粒.......等等——————————-🦞龍蝦湯——-軟熟香脆的酥皮,龍蝦🦞湯的濃度夠鮮甜,底下全是龍蝦🦞肉粒粒,認真足料😋——————————-🦪青口——-呢度既青囗出哂名好食,每次去都必吃,隨非是那天沒有貨源,否則一定不會錯過。鮮甜又大隻又厚肉的青口,肉嫩味美又鮮甜的吸引力,越吃越停不了的滋味😋😋——————————🔷法國焗田螺——-烤香金脆的🥔薯蓉,配上主角田螺的烤香,天衣無縫的配搭,又吃出另一番的風味😋😋——————————🐑羊扒———主萊羊扒出場,羊扒又係昵到出曬名好味道,面頭鋪滿香草的烤焗撲鼻香氣,就是未吃已經流晒口水,羊扒軟熟嫩滑,味道更是做得出色👍———————————🍝 意粉——配羊扒的香草🌿味道意粉,軟硬度適中,有口惑之餘又帶著軟熟的感覺,配有兩

———————————
🍝 意粉——配羊扒的香草🌿味道意粉,軟硬度適中,有口惑之餘又帶著軟熟的感覺,配有兩個汁,配有香草汁可用來吃羊扒,或吃意粉時加入更覺味道出色😊
——————————-
🐷豬手——外皮帶脆,裡面味道有德國咸豬手的風格,配有兩款醬汁,一款芥茉醬,一款帶又🧄蒜香及番茄🍅茸的醬汁,
配上的薯菜更是獨特,配菜的什菜絲都是奄制了的酸甜口味,就像平日吃海南雞反的配菜,醒胃又令人胃口大增、怪不知兩個談心的女人變成兩個大食的女人👩⋯⋯
😅😅😅😅😅

——————————-
🍋檬茶、檬水——-兩個女人喝著紅酒🍷、談天說地的又吃得飽到唔識行,來個檸檬🍋茶消消滯🤣🤣⋯⋯

——————————
上水區呢間歷史悠久老牌餐廳,我間中也會和朋友在這𥚃吃飯傾談,有格調、有風格、夠情調、夠浪漫🌹⋯⋯招呼周到⋯⋯又是一個靚靚環境下的完美晚餐👍😘❤️