疫症橫行,日日係屋企悶都悶死,全年無休概畢打奥真係上水粉嶺區一去好去處。環境衛生,全部員工都載上口罩,加上一入門口就有酒精消毒液提供,😁😁食都食得安心点。食個扒飲返兩杯,都係200幾。星期一至五仲有happy hour,鍾意飲幾杯概我最好打卡地點。(記得3pm-9pm)(原來宜家星期六日都有happy仔11am-6pm)扒食多左,今晚試佢个素食(芝士焗什菜意)再食返杯雞尾酒,其實我仲想開多支紅酒。開支紅酒加多份西班牙黑毛豬火腿,勁低食。

開支紅酒加多份西班牙黑毛豬火腿,勁低食。
厨師發辦雞尾酒
2020-02-26
厨師發辦雞尾酒
  • 芝士焗什菜
2020-02-25 135 浏览
Back at the Better Ole again for a drink and dinner. Opened a bottle of lovely Grenache for 300 and it came with half price Iberico ham, for got to take a photo. We also had the chicken wings and some mussels, both delicious and a bargain for 49 and 69 each. For dinner we had the baked Seabass and Pork chops, both lovely, and very good value.

Mussels  in  white  wine
Chicken  wings
Mussels  in  white  wine
Chicken  wings
  • Mussels
2020-02-21 237 浏览
這間餐廳又是我喜愛的一間餐廳,無論環境,地方,食物,服務,衞生,都是很好的質素,所以重要日子重要時刻,當然要選擇一間重要的餐廳😋😋✌️✌️👍——————————————————-2019年12月31日除夕夜🕛浪漫的享受著紅酒🍷➕晚餐去迎接2020年,重要的時刻去迎接新一年,餐廳環境氣氛,每一枱人都浪漫溫馨,尤其是昵間餐廳的歷史悠久,一些上了年紀的,想他們都是由拍拖至結婚都經歷過的一間餐廳,就是見了一雙一對由年輕至七八十歲的都認識這餐廳,可算這餐廳隨了歷史外,食物及服務質素的了得⋯⋯每次來都會吃田螺或青口,除夕夜,晚了一點,青口沽清,吃不到有點失望,下次再食過😬忌廉湯🥣——-濃郁忌廉湯,有魚🐟塊在內,好味足料。什菜湯——番茄🍅味濃香什菜,濃郁夠味。薯蓉焗田螺,熱辣辣的田螺配上牛油薯蓉,其滋味情度不用細說..........煙三文沙律——-煙三文魚🍣,最愛吃的煙勲味,沙律🥗新鮮,鮮甜加上黑腊,又是我最愛的味道。牛扒——肉質鮮嫩無比。有肉汁,味道鮮。大蝦什扒——大大隻蝦,有牛扒、雞扒、豬扒、香腸、火腿,各款肉質鮮嫩,味道恰當😋❤️❤️❤️💕💕💕🌹🌼———————————————————2020年2月1
——————————————————-
2019年12月31日除夕夜🕛
忌廉湯🥣——-濃郁忌廉湯,有魚🐟塊在內,好味足料。
什菜湯——番茄🍅味濃香什菜,濃郁夠味。

牛扒——肉質鮮嫩無比。有肉汁,味道鮮。

❤️❤️❤️💕💕💕🌹🌼
———————————————————
2020年2月14日情人👩‍❤️‍👨節💕
又是一個重要浪漫的時刻,餐廳內的氣氛浪漫🌹、熱閙、有老有嫩。有一大顆兒的一班朋友慶祝,有一雙一對👩‍👧‍👧👩‍👩‍👦‍👦👨‍👩‍👦👩‍❤️‍👨👩‍👩‍👧‍👧👨‍👩‍👦👩‍👧👨‍👧👩‍❤️‍💋‍👨👨‍❤️‍👨⋯⋯其開心情度,盡在餐廳內的氣氛情景💕❤️🌼🌹⋯⋯
龍蝦🦞酥皮湯——-酥皮香脆,濃郁🐲味道
海鮮酥皮湯———酥皮香脆,與龍蝦🦞和海鮮都各有特色。

紐西蘭青口——好彩一早預訂咗,大大隻又鲜甜的紐西蘭青囗,新鮮清甜,肉質鮮嫩爽口⋯⋯

大蝦🦐什扒——抵食超值,豈能錯過

鱸魚——不是每間餐廳做的魚🐟都好食,這𥚃的廚師👩‍🍳手勢不錯,香草🌿味不多不小,魚肉質鮮嫩,配搭香草蒜蓉恰當,烤焗時間也相當準確,不會令魚過火,也做到烤得魚的香味👍👍😋

一間餐廳的歷史、人物、背景。成立,圪立不倒,而又一直有老有嫩支持,創業者和員工的努力,表現是首要,這間餐廳全部都做到,這都是他們的成功支柱,由我第一次去食過之後,一直都keep住幫襯,水準及服務質素依然👍👍😋✌️✌️😋😋💯💯💯💯💯
今日同家人去咗上水渡假, checkout 後想直接食brunch,於是喺上水周圍搵嘢食。Search OpenRice 見呢間餐廳評分唔錯,環境又幾優雅,於是即刻揸車去試一試。一入到去餐廳,已經覺得環境唔錯,感覺有啲似銅鑼灣新寧餐廳。睇埋餐牌,直頭覺得抵食!四個大人兩個小朋友,叫咗五個set lunch和五份Escargot呢個tenderloin好驚喜,牛肉味香又tender, 質素可媲美高級餐廳,但收費只係$116!田螺烤得好好,薯蓉又好味,我見餐廳好多食客都會點呢味,相信係主打之一。另外,仲叫咗德國豬手、焗豬扒飯及吉列豬扒柳,樣樣味道都唔錯,大家都食得好開心,呢餐真係好抵食,叫咁多仲要除餐附送羅宋湯及法包,埋單都係$800,抵到爛!

2019-12-27
  • tenderloin
2019-12-27 265 浏览
好有heart的一間西餐廳💕👍❤️😋😍好有heart的一間西餐廳,浪漫溫馨,之前試過係到食,食物同環境都十分好,而且價錢也算公道抵食,之前去食一個人都有咁浪漫氣氛,咁梗係兩個日更加浪漫啦😂😂😂😂😂😂😂所以今個平安夜就決定在這𥚃過一個浪漫溫馨的平安夜了😄忌廉湯——足料忌廉湯,裡面仲有魚🐠塊,味道濃郁。羅宋湯——足料蔬菜蕃茄味濃郁。美酒🍷配佳餚——enjoy鈕西蘭青口——巨型青口,大隻厚肉又鮮甜👍👍👍👍😋😋😋😋法國田螺——牛油🧈薯茸香口焗田螺,惹味又香又好味厚切牛仔骨——三成熟,廚師做到三成,可見廚司把握食物的時間很好,了得原隻燒春雞——皮脆肉嫩滑,加上黑椒汁,更加惹味⋯⋯👍即磨咖啡——夠香味濃須然見到D侍應好忙,但係無影響到佢吔既服務態度,所以都係讚👍nice ➕like🙂一間歷史悠久做西餐廰⋯⋯做得咁好,必定有它的管理心得👍👍👍👍
好有heart的一間西餐廳💕👍❤️😋😍

所以今個平安夜就決定在這𥚃過一個浪漫溫馨的平安夜了😄
忌廉湯——足料忌廉湯,裡面仲有魚🐠塊,味道濃郁。
羅宋湯——足料蔬菜蕃茄味濃郁。
美酒🍷配佳餚——enjoy

鈕西蘭青口——巨型青口,大隻厚肉又鮮甜👍👍👍👍😋😋😋😋

法國田螺——牛油🧈薯茸香口焗田螺,惹味又香又好味
原隻燒春雞——皮脆肉嫩滑,加上黑椒汁,更加惹味⋯⋯👍
即磨咖啡——夠香味濃

一間歷史悠久做西餐廰⋯⋯

做得咁好,必定有它的管理心得👍👍👍👍
2019-12-22 248 浏览
好少黎到大西北咁遠,黎到依然要搵黃店食💛我地上網seaech左呢間適雅餐廳,門面同店內都好有格調,燈光昏暗有情調。在座有不少老人家,可能佢地年輕時係度拍拖食飯呢😉每枱都有LED蠟燭,點點燈光加添温暖。餐包好香的麵包味,熱辣辣擦埋牛油唔錯👍酥皮龍蝦湯羅宋湯 普通餐湯加錢叫左酥皮龍蝦湯😍好耐冇食酥皮,雖然佢口感酥脆,不過我永遠都係浸落湯,變到軟綿綿先食😋龍蝦湯唔會太鹹,味道剛剛好,又未算好濃味。焗法國田螺加$55有半打田螺,香濃蒜蓉味,撩下撩下田螺好過癮😎連同底下既薯蓉一齊食好正!田螺必試❤️新西蘭西冷牛扒焗薯好食😍牛扒正常肉質唔韌👍重點係好大份,成個set咁食男仔都覺得飽。香草焗海鱸魚海鱸魚魚肉彈牙,不過再加上脆蒜,整體口感太乾。加埋乾身的意粉,冇乜油份感覺唔太完美。可能俾個檸檬我調味下會好d😕焦糖布甸最後加左個甜品作結尾。布甸稍微太稀,好似未凝固咁。

每枱都有LED蠟燭,點點燈光加添温暖。

餐包
好香的麵包味,熱辣辣擦埋牛油唔錯👍

酥皮龍蝦湯
羅宋湯 普通餐湯

焗法國田螺

新西蘭西冷牛扒

香草焗海鱸魚

焦糖布甸
最後加左個甜品作結尾。布甸稍微太稀,好似未凝固咁。

2019-12-06 175 浏览
Came back after a couple of years and very happy they still provide the same amazing value!I had the escargot and a couple of pints of Kronenberg, and the better ole salad with extra prawns. Very surprised they have a lot more beers on tap than last I was here.The escargot is still as good as I remembered them and the salad delicious. The beers are nice and cold. The bar maid still remembers me from last time!

2019-12-05 227 浏览
同朋友2條麻甩佬去食飯,當然揀d大大碟又平又多肉嘅餐廳食。於是就去咗呢一間上水嘅適雅餐廳。我哋一人叫左一個主菜,另外再加左一個前菜,佢嘅set有埋湯同嘢飲,決定加錢叫個酥皮海鮮湯!前菜就叫咗一個店員推薦嘅游水新西蘭青口($69)!一盆過大概8-10隻,隻隻都大過我手掌😂不單子鮮甜彈牙,有海水味而且啖啖肉,味道上香料同蒜味好夠,十分推薦!😳鐵板牛柳 ($166)佢入面有2塊, size都唔算細,仲有焗薯同埋粟米,非常夠份量,叫左5成熟不過連埋鐵板上,熟度會再高dd,肉質好淋,好食👍🏻朋友就叫左德國鹹豬手($133),都係大嚿兼抵食,豬手皮炸得好脆,好多骨膠原!同男仔fd黎的話係個好好嘅選擇,餐廳仲有啤酒類飲品,環境氣氛都唔差,食住嘢飲住酒睇波一流😆

鐵板牛柳 ($166)

2019-12-05 223 浏览
新界人去上水,應該都知道這間扒房,開了有一段時間,全賴平民的價錢卻吃到好吃的肉,是吃肉獸的天堂。毒L一個都可以食得好豐!我就嗌左一個德國鹹豬手,另外再升級一個酥皮龍蝦湯(+$29)同埋加個前菜三文魚沙律都係$19😳自己升級嘅餐極度吸引,先講龍蝦湯,一d都唔稀,真材實料feel,超香而且好rich☺️煙三文魚什菜沙律好開胃,喺坊間比較少見係用類似乳酪做嘅sauce😀主菜好大份🤣我揀左黑椒汁配薯菜,而豬手表面炸得好香脆,入面仲係好多汁,出色🥰薯菜係焗薯黎,加埋dd煙肉碎同酸忌廉醬,完美嘅一餐啊一個人食都可以食得好豐富

一個人食都可以食得好豐富
適雅今晚收工適時悠閒。見有足球看。衝了入去睇愛隊同食飯 鬆皮龍蝦湯。龍蝦湯配上鬆皮是香港獨家專有。盡顯美食的外觀賣相。湯味濃厚。加上忌廉的細滑。配合得美味佳餚法式焗田螺。法式菜式必然要食的一味菜。亦是的最愛10安士。美國肉眼扒。少年時曾經斷食「牛肉」。因當時社會盛行牛肉重毒素。。但後來本人「還俗」再食返牛肉。到現在依舊不離不棄。最愛係靚牛食3成熟。簡值享受。。近兩年本人比較喜愛日牛但今晚食安格斯真是「滿足」的一夜。入口脂肪與肉汁好配合。加上醬汁更無與倫比。肉汁豐富佔滿全口腔的空間

適雅
今晚收工適時悠閒。見有足球看。衝了入去睇愛隊同食飯

法式焗田螺。法式菜式必然要食的一味菜。亦是的最愛

2019-10-26
  • 美國肉眼扒
2019-11-28 143 浏览
今日去上水食西餐有適雅餐廳好選擇叫餐湯有得飲酥皮龍蝦湯熱騰騰焗岀來很燙口蒜茸包脆卜卜很香口,濃濃的蒜蓉牛油味,廚師一點都唔馬虎鐵板香草焗羊扒配上香草醬好美味,肉質夠淋又唔so我點左份鐵板牛柳配黑椒汁,有薯菜、番茄、西蘭花,食物營養幾平均田螺焗薯蓉,薯蓉棉滑幾大粒,又有肉品嘗完一份西餐後,飲番杯什果賓治,又可以放鬆下,慢慢倾下計西餐廳有幾部電視播足球,有重大聯賽時一定會好好氣氛的幾有西式扒房feel餐牌肉有很多美食,有選擇困難症
今日去上水食西餐有適雅餐廳好選擇

叫餐湯有得飲酥皮龍蝦湯

熱騰騰焗岀來很燙口

蒜茸包脆卜卜很香口,濃濃的蒜蓉牛油味,廚師一點都唔馬虎

鐵板香草焗羊扒配上香草醬好美味,肉質夠淋又唔so

田螺焗薯蓉,薯蓉棉滑

幾大粒,又有肉

品嘗完一份西餐後,飲番杯什果賓治,又可以放鬆下,慢慢倾下計

西餐廳有幾部電視播足球,有重大聯賽時一定會好好氣氛的

幾有西式扒房feel

餐牌肉有很多美食,有選擇困難症

2019-10-31
  • 鐵板香草焗羊扒
  • 羅宋湯
  • 餐包
今日喺上水收得夜,同事想食好西,我就推介佢喱家上水好出名嘅鋸扒之王🥩啱啱9:00入到去其實人流都仲好多,呢到環境好舒適,播住classic Music同埋live直播賽事,好chill好有氣氛㗎~肚子餓啦,我哋打開Menu睇:款式包羅萬有,任君選擇。嚟到呢度梗係腳扒啦。我叫咗厚切牛仔骨(5成熟),同事叫咗德國咸豬手配意粉😊主菜之前先尼紅、白兩湯。我好鍾意個白湯,因為係我最鍾意嘅周打忌廉海鮮湯啊!好creamy 好多魚肉,配上熱騰騰的麵包一流呀!另外我哋仲加咗個$55焗田螺,田螺肉質肥潤,配上蒜蓉粒,美味可口!個主菜嚟啦!厚切牛扒極級好食,肉質鮮嫩多汁,鎖住晒啲肉汁😋super juicy 😋 肥瘦均勻,大大件,食到飽❤我同事果個德國🇩🇪咸豬手好味到呀媽都唔認得😋問左個職員點整,佢話首先烚隻豬手,去左d鹹味,然後拎去炸❤炸嘅火喉十足,外皮脆卜卜,肉味重。職員好好,幫我地去埋骨,肉骨分離,yummy yummy 🤤 意粉爽口煙靱,正!所以話,尼到上水,必食西餐首選,大家真係唔好錯過🤗

肚子餓啦,我哋打開Menu睇:

所以話,尼到上水,必食西餐首選,大家真係唔好錯過🤗
今日放工同朋友講開好想鋸扒,經過喱間餐廳就二話不說入去食嗰dinner 先! 入到去環境好寬敞,氣氛一流,好適合打工仔放工去chill 下,一路睇波一路飲酒🍻坐低睇睇Menu,我叫咗香草焗海鱸魚意粉。我個朋友就叫左美國肉眼扒配焗薯(5成熟)首先嚟咗個熱辣辣嘅忌廉湯同羅宋湯,加埋剛剛焗起嘅麵包🥯一齊食。麵包脆卜卜,外脆內軟~正❤主菜嚟啦,肉眼扒五成熟嘅~超重牛味好好食!肥瘦均勻,肉質幼嫰,好好味呀!焗忌廉新薯都好好食好creamy ,個薯仔好甜❤香草焗海鱸魚意粉,我覺得一級捧👏佢醃料好足,應該係先煎完再焗,所以好香脆。配上焗南瓜和翠玉瓜片好豐富呀✌🏻餐飲帶咗凍檸茶同檸檬茶,佢係冰鎮㗎🥰保留茶嘅香味唔會淡茂茂~~再一次真心推介呢間環境寬敞食物質素一流嘅西式餐廳俾大家❤尼上水一定要過嚟試下~~

2019-11-15 134 浏览
今日嚟到上水,符興街35號至39號, 一間叫適雅餐廳, 食飯, 入到店內, 店員問我幾多位 ,安排咗一個舒適優雅寧靜的地方給我坐, 店內氣氛很好,我叫左一個豬扒意粉, 20分鐘我的意粉來到了, 豬扒很爽口, 味道不太鹹,不太甜,味道啱啱好,芝士焗飯 , 很濃郁的芝士, 不太油膩, 飯粒很軟熟 ,飯粒不太乾,沙律 , 沙律洋蔥很清甜,生菜很新鮮, 很健康,炸魚柳薯條, 炸魚柳很新鲜 很香, 薯條很粗身很有口感, 外脆內軟很香, 薯條新鮮不會很油膩

2019-11-14 116 浏览
舒適環境,想一個人靜靜地享受一下,思想一下,有悠和的音樂,浪漫的氣氛,舒適的座位,一間富有浪漫的餐廳😊所以今日一個人吃飯都可以好浪漫🌹🌹😬餐廳內有多款紅酒🍷、白洒🍸、啤酒🍻雞尾酒🍹、威士忌🥃及多款其他酒類🥂🍻🍹🥃⋯⋯等等👍👍👍👍👍好可惜今天只有我一個人,否則一定喝酒🤣🤣,下次約定個酒腳一齊飲先😝😝😝😝😝😝😝酥皮龍蝦湯🥣——-酥皮脆口咬落軟熟,龍🦐🥣湯鮮甜🐲虾肉爽口,配埋芝麻脆脆餐包🥞,搽小小牛油再點下D湯仲惹味😋香草焗羊扒——香草焗得香噴噴,熱辣辣,點埋佢個香草油配羊扒。更加好味道😋配菜蕃茄🍅、🥔薯仔、西蘭花🥦⋯⋯😋熱🍋茶—-茶☕️香濃,🍋味✌️✌️✌️✌️✌️我見到呢間餐廳除了有年少的、中年的、連老人家都雙雙對對入來食,因為好小老人🧓家會去酒巴餐廳食反,原來呢間餐廳係好多年歷史,好嘢👏,甘多年都可以圪立不倒,食物一定有反甘上下水準,怪不知甘多老人家會識得係到食,可能係佢地之前既拍拖👫地點⋯勁👍👍👍👍👍👍
所以今日一個人吃飯都可以好浪漫🌹🌹😬

配菜蕃茄🍅、🥔薯仔、西蘭花🥦⋯⋯😋

熱🍋茶—-茶☕️香濃,🍋味✌️✌️✌️✌️✌️