招聘中
$21,000-$25,000
月薪
$21,000-$25,000
月薪
大年初二與朋友一聚, 提議到ICC 101的 “田舍家 Inakaya”。上到去先發現我唔係第一次去田舍家食飯, 數數手指幾年前跟客人黎過食飯。今次同朋友一齊黎食, 感覺當然大有不同。座係101樓高並飽覽香港維多利亞港的晚境, 加上今晚維港上空放煙花慶猴年。可以係咁優雅的環境下同朋友相聚並暢談一翻, 唔駛食都已經開心。哈哈!今晚Inakaya推出Dinner Brunch迎煙花夜, 高級的日式放題, 別具一格!先order一個芒果特飲, 再黎個蔬菜粟米沙律同前菜小碟菠菜。刺身當然唔小得, 賣相已經好靚味道亦都好鮮, 再配以清酒。平時對魚類刺身不好的我, 我都可以清哂佢! 哈哈!我仲未趕得切再取第二轉, 就上個Main course – 龍蝦牛肉卷燒鵝肝! 外觀賣相已經夠殺食 .. 燒鵝肝外脆內軟, 味又夠濃, 入口即溶超好味真係要俾個讚!Kakaka .. 食完個Main, 繼續我的日式放題! 再嚐青豆/溫泉蛋配以壽司, 蘿蔔煮蜆 (口感幾特別, 有輕微辣辣地, 唔錯!)。再來日式串燒 – 雞翼串, 雞軟骨串同埋免治雞肉串 (呀! 而家先發覺全部都係雞肉有關, 哈哈!)未來得及食日式串
未來得及食日式串燒, 原來已經夠時間放煙花啦!
急急腳咁走去有利位置觀賞煙花, 嘩嘩嘩! 好靚仲影左好多相同video, 正! 同朋友開懷暢談同欣賞煙花真係一大快事。睇完煙花, 我地order左香檳齊慶賀一番。
呢個Brunch真係實在太多美食。師傅好好呀, 安排了三碟天婦羅 – 炸天老, 炸南瓜, 炸蕃薯俾我地, 香脆可口而入面仲可以保持天老的鮮南瓜的甜!
由兩位師傅主場的爐端燒更是重點 – 燒帶子/燒豆腐/燒餅, 又夠熱又夠味道! 見到有牛肉, 還以為係燒牛肉; 但師傅介紹係凍食牛肉, 其實有點奇怪同疑惑 “凍食牛肉”? 師傅切出薄薄牛肉配以特別醬汁, 口感又唔錯喎, 入口溶化又嫩滑!
差少少唔記得食我最鐘意的冷蕎麥麵, 配以蛋絲日式魚蛋紫菜絲, 加上少許wasabi同冷麵汁, 又夠凍而麵質又夠煙韌!
D人成日話食甜品係有第二個胃, 雖然食得飽飽, 但怎可能放過甜品! 甜品佔了一個小corner, 有好多唔同的精緻 “的骰” cake + macaron仲有唔小得係 … 雪糕! macaron有唔同味 raspberry, passion fruit, chocolate, blueberry, 外脆內軟, 甜度適中, 唔錯! 雪糕有柚子味, 芝麻味及紅豆味, 平時我最鐘食芝麻味但超清新的柚子味實在掩蓋了芝麻同紅豆味 (因為由於時間關係, 我.. 我將三個味放係同一個杯度
今餐係田舍家食到鮮味又看到無滴夜境/煙花, 而且呢度的服務亦非常友善及周到, Very good!
2016-02-09
2016-01-16 4379 浏览
工作的關係,終於食到一直想試的田舍家!環境唔洗講,有101層高的超級無敵海景,正呀!先來一個野菜沙律。然後是海鮮土瓶蒸,湯的味道清甜,壼入面仲好足料,有蝦、蜆、魚......刺身勁新鮮,無得輸!四款刺身包括金槍魚腹、深海池魚、帆立貝及赤貝,款款都好鮮甜。燒物是燒鱈場蟹腳,還有西京燒銀鱈魚。蟹腳啖啖肉,燒到剛剛好。銀鱈魚肉質滑嫩,醬香濃郁。當然唔少得燒和牛啦!呢道鐵板燒A4和牛西冷,雖然不是A5級數,但都有接近入口即融的感覺,食落無渣。然後有揚物:五色糯米粒炸海蝦、炸蟹肉福袋、炸青椒仔,造型很吸引,可惜炸蝦有點太乾,而福袋炸完感覺比較油。仲有碗迷你海膽三文魚籽壽司飯,鮮味十足!最後食埋日本蜜瓜,味道只是預期中的清甜。雖然是business lunch,但整餐飯的質素都很令人滿意,除了服務仍有改善空間,可能是商務午餐的關係吧,侍應有點手忙腳亂,不只一次撞歪我的椅子,在其他餐廳就小事啦,但這種高級日本餐廳,應該可以做得更好。
先來一個野菜沙律。
野菜沙律
土瓶蒸
刺身四款
燒鱈場蟹腳、西京燒銀鱈魚
鐵板燒A4和牛
炸蟹肉福袋、五色糯米粒炸海蝦、炸青椒仔
仲有碗迷你海膽三文魚籽壽司飯,鮮味十足!
海膽三文魚籽壽司飯
最後食埋日本蜜瓜,味道只是預期中的清甜。
蜜瓜
  • 刺身
  • 鐵板燒和牛
  • 燒鱈場蟹腳
2016-01-06 4129 浏览
公司攪annual party ,一踏入去呢個場地,美景當前,居高臨下,果然氣派不凡 ,仲有d食材新鮮,有我最喜愛嘅鵝肝同和牛,和牛入口即溶 ,諗番起都想再食,真係多謝哂今次公司嘅好介紹,總之一個字👍,有機會要嘗試下下晏黎食,睇睇下晏嘅美㬌再加呢度嘅美食!
2015-12-17
Anglerfish liver with vinegar
Deluxe sashimi
Foie gras teppanyaki
Matsutake mushroom & seafood in clear soup
Steamed egg custard with cod soft Roe
Charcoal King Crab Leg
Wafting beef steak
  • 鵝肝
  • 和牛
2015-11-14 7161 浏览
有朋自遠方來,吃好一點,去了ICC 101樓的田舍家。餐廳位處香港最黃金地段,食物是一級的,價錢也是一級的,但對於我來說,這一餐卻是超值的,因為竟然給我遇上了梁朝偉!能與影帝同枱食飯,噢,我的媽呀,要暈啦!所有食材都放了在桌子上,客人喜歡吃什麼挑什麼,侍應會為你下單。爐端燒的師傅來自日本,他們連續幾小時都會脆在客人面前,為客人燒食物,燒好後,就會以身邊長長的木槳,將食物端到客人面前。坐在101層高的餐廳內,景觀當然是無敵的,無遮無擋,坐擁最佳維港景觀,可惜的是當日天氣不算很好,有點煙霞,照片拍出來不夠震撼。就在我們點餐之際,竟然看見偉仔與他的影圈朋友(我不知道他的名字)也來光顧!枱子不大,看得好清楚啊!今次真的賺了!他很友善,知道爐端燒的師傅又熱又辛苦,還請他們喝啤酒呢!我喜歡吃海鮮,所以叫了好多海鮮來吃。第一碟上桌的是這碟長蟹腳,肉好厚,又鮮甜,吃進口裡啖啖肉,加些檸檬汁吃,更能提鮮。接著是新鮮鮑魚,原隻的去燒,師傅不會燒得很熟,令鮑魚質感爽口得來又不會韌,能吃出鮑魚的鮮味。只吃肉不行呀,所以還點了日本南瓜。南瓜的甜度本身就高,再加上烤得微焦,將水份蒸發了,甜上加甜,嗜甜的我好喜歡!
相比之下,金菇菜就平凡得多,可以不點。
說到這裡的招牌貨,一定是深海魚王喜之次。我們點了一條,真的名不虛傳!魚身多肉,有魚油,而且師傅燒得很好,魚的外皮香脆,只加了鹽去調味,已經好吃得很,現在想起來,都很想再吃一次!
當食客吃到差不多,侍應會邀請大家去樁年糕。樁的時候,侍應會請其他食客為你加油,氣氛非常熱鬧,真的很有趣,這時候可別忘了拍照呀!樁好了的年糕,最終會加上調味,放到你桌前成為贈送的甜品

這次有得吃,有得玩,還可以見到大明星,大滿足!
2015-10-09 8632 浏览
超人氣, 因一個定食只是7,80元左右, 等了半個鐘也在所不惜啦, 星期5仲特別多上班的人來食‧一份泡菜炒豬肉片定食, 豬腩川必好薄但比較肥, 健康起見只食瘦身, 大半肥肉吐走了。仲有泡菜爽口又辣, 仲加了九韮更香"加d韮菜更好味"個麵豉湯唔僧死鹹, 驚喜之處莫過於有濃濃的柴魚香, 令我飲完留下好深印象。冷豆腐, 有柴魚絲同薑蓉, 我覺得味比較淡, 鐘意多d味淋黠醬油啦個魔芋好有彈性又結實, 用甜豉油煮的超好味呀!!!!!!!
個魔芋好有彈性又結實, 用甜豉油煮的超好味呀!!!!!!!
周末周日放假天總是充滿著快樂氣氛,擁有愉快心情更能好好享受美食。KsMeow曾到過《田舍家》晚膳,印象不錯;這回與友好再訪,感受另一番的幸福日式情!...她家位於ICC 101樓,店里每個座位,都可看到窗外那賞心悅目的美景。.點選了每日限定15份的「冰見凍烏冬套餐」作當天午餐!等待之時,細味以芒果及紅莓調製的飲品,其果香怡人,酸甜度剛好,超冰感把幸福時光凝固著!每日限定15份的「冰見凍烏冬套餐」天婦羅包括甜薯、炸蝦、冬菇等,炸衣頗薄,質感乾爽!醬汁味道亦不會過甜,配以蘿蔔蓉同吃,沒有膩感!刺身拼盤里,除了肥美的拖羅及厚身軟嫩的帶子外,更有鮮甜至極的海膽,那耀目而結實的形態,絕對是信心保證!牡丹蝦則肉質黏滑,蝦頭里有大量甘香的蝦膏,舌頭與蝦頭好不纏綿!師傅還以火輕輕灸過赤鯥,迫出油香,入口爽彈,魚鮮十足!壽司拼盤貴精不貴多!左口魚入口滑溜,佐以青檸汁吃,魚鮮更感立體;厚身的花竹蝦,質感爽彈帶鹹鮮,面層的黑松露令餘韻更為良久;拖羅油花十足,入口即溶,跟微酸的壽司飯及青蔥是完美組合。季節前菜沒有鹹酸菜,卻有爽脆的醃青瓜及蘿蔔,配上以大量冰塊墊底的冰見凍烏冬;煙韌彈牙的烏冬跟清爽漬物同吃,絕對

KsMeow曾到過《田舍家》晚膳,印象不錯;

這回與友好再訪,

感受另一番的幸福日式情!

她家位於ICC 101樓,

店里每個座位,都可看到窗外那賞心悅目的美景。

點選了每日限定15份的「冰見凍烏冬套餐」作當天午餐!

等待之時,細味以芒果及紅莓調製的飲品,

其果香怡人,

酸甜度剛好,超冰感把幸福時光凝固著!
每日限定15份的「冰見凍烏冬套餐」
天婦羅包括甜薯、炸蝦、冬菇等,

炸衣頗薄,質感乾爽!

醬汁味道亦不會過甜,配以蘿蔔蓉同吃,沒有膩感!
刺身拼盤里,

除了肥美的拖羅及厚身軟嫩的帶子外,

更有鮮甜至極的海膽,那耀目而結實的形態,絕對是信心保證!

牡丹蝦則肉質黏滑,蝦頭里有大量甘香的蝦膏,

舌頭與蝦頭好不纏綿!

師傅還以火輕輕灸過赤鯥,迫出油香,

入口爽彈,魚鮮十足!
壽司拼盤貴精不貴多!

左口魚入口滑溜,佐以青檸汁吃,魚鮮更感立體;

厚身的花竹蝦,質感爽彈帶鹹鮮,面層的黑松露令餘韻更為良久;

拖羅油花十足,入口即溶,

跟微酸的壽司飯及青蔥是完美組合。
季節前菜沒有鹹酸菜,

卻有爽脆的醃青瓜及蘿蔔,配上以大量冰塊墊底的冰見凍烏冬;

煙韌彈牙的烏冬跟清爽漬物同吃,

絕對是清而不寡。

套餐包甜品

但貪吃的我們還點了抹茶蕨餅、抹茶雪糕及抹茶芭菲一起分著吃,

把快樂指數推高!

人生,大概就是這樣吧!(笑)

餐廳:田舍家(Tel. 29722666)

地址:尖沙咀柯士甸道西1號環球貿易廣場(ICC)101樓A舖

感謝欣賞 KsMeow 小分享!

有興趣可按 【上回食記】 或 【主頁】 或 【Facebook】 欣賞其他文章!

有時間 ♥ 上嚟Fb Hea吓

Instagram: KsMeow

關注KsMeow微博

聯絡我:ksmeow@gmail.com

午餐
2015-08-23 11072 浏览
位於101樓的餐廳,會是怎麼樣的呢?首次到訪ICC 101樓的餐廳,果然高人一等!田舍家- 擁有無敵的維港的海景之餘,還有日本的酒筒,餐廳內有爐端燒吧枱、壽司吧枱。週末,能於高處看見的維港,好爽 ~在等待午餐時,先來清新的芒果味mocktail,味道濃郁,還有冰沙在當中,很適合夏日的飲品~刺身拼盤放得非常精緻的刺身,先由火炙過的左口魚開始,帶有少許的煙纁味。接著是厚切的toro和吞拿魚,冰令魚保存鮮味。海膽鮮甜可口,入口即溶,加上紫菜,又鮮又脆。超肥美的蝦,實在是啖啖肉,連蝦頭都有不少的蝦膏。名古屋鰻魚三食店員解釋三食的意思,一食是先品嘗飯上面的鰻魚;二食是連同飯中的鰻魚一併吃;三食是把飯放入旁邊的碗當中,加入茶,變成茶漬飯。鰻魚已切成一小塊,方便女生的小口,入口有濃郁的鰻魚味,輕盈而不覺油膩! 飯已經滿有鰻魚汁,日本米飯香,連鰻魚吃掉更為滿足!但我最愛的,還是茶漬飯,由於飯夠軟腍,加上茶後,帶出鰻魚汁味道,更香更濃!旁邊的蔥絲、紫菜絲,都可伴入茶漬飯當中!為週末愉快的午餐來個甜蜜的結束!
週末,能於高處看見的維港,好爽 ~
芒果味mocktail
刺身拼盤
超肥美的蝦,實在是啖啖肉,連蝦頭都有不少的蝦膏。
名古屋鰻魚三食
旁邊的蔥絲、紫菜絲,都可伴入茶漬飯當中!
為週末愉快的午餐來個甜蜜的結束!
2015-08-15
芒果味mocktail
名古屋鰻魚三食
因為土地供應問題,所以大廈越起越高,或者,是一種豪華的姿態吧。上年初曾經到過ICC 101樓的田舍家,品嚐爐端燒,維港的高空夜景,喝一口清酒,與爐端燒師傅炮製的美食,奢華到極點。今次,中午時間再訪,101/F的高空下,天色有的濛朧,珠三角吹過來的廢氣,與鉛水一樣害人不淺。吧檯擺放著一些日本威士忌,赫見輕井澤也包括在內,慨嘆這些機會,不是屬於我的。我們一行數人,安排坐在窗邊,沒有高級的爐端燒,中午時段,品嚐價值$388的冰見烏冬套餐。這個套餐,包括前菜,漬物,手握壽司,烏冬,甜品。身處如此的環境下,$388一個套餐,是否將貨就價?餐前Welcome drink,在Tropical cooler與清酒之間,因為下午還要上班,不想喝酒,所以,酸甜爽快的Tropical cooler,展開了序幕。全場最年輕的C小妹,是唯一一位喝清酒,果然初生之贖不畏虎也。烏冬套餐一次過,我第一時間想起:(吃天婦羅先?吃壽司先?)如果先吃壽司,天婦羅會變涼。如果先吃天婦羅,壽司恐怕會走味。唯有,先向天婦羅進發,薄薄金黃外層之下的甜薯,炸蝦,冬菇,入口酥脆,不油膩,而且內涵仍然保持應有的味道,質感,並沒有被高溫炸

烏冬套餐一次過,我第一時間想起:(吃天婦羅先?吃壽司先?)
如果先吃壽司,天婦羅會變涼。

如果先吃天婦羅,壽司恐怕會走味。
唯有,先向天婦羅進發,薄薄金黃外層之下的甜薯,炸蝦,冬菇,入口酥脆,不油膩,而且內涵仍然保持應有的味道,質感,並沒有被高溫炸到乾巴巴。
壽司四貫,迷你海膽三文魚子飯壽司,一次過領略甘甜與鹹鮮。
左口魚質感偏爽,油香豐腴,纖細鮮爽的花竹蝦,加上黑松露更添芳香,火燄拖羅入口的那陣油花四濺,美妙極了。

不知好歹,在友人的刺身拼盤,拿了海膽吃,甘甜油潤,我差點忘記,原來還有烏冬未吃!
冰見烏冬入口爽滑,條理分明,絕非那些吃下去只感覺一口粉的劣貨,沾上鹹鮮的醬油,有於一輪激烈的前奏之後,雪一聲,冰涼烏冬與鮮美醬油,把整個人冷靜下來。
在座的女生很貪心,明知套餐有甜品,依然另加抹茶蕨餅,企圖把中村藤吉的京都風情,移植過來。
其實,作為美食家/愛吃之人,不必每時每刻要保持認真狀態,講求正統的進餐規矩,總之,周六中午輕輕鬆鬆,與朋友們一起午餐,你吃我的壽司,我吃你的海膽,蕨餅,在某些時間,人物,地點下飛象過海,也是一種樂趣。。
人生。
2015-08-18 7270 浏览
唔好話我虛榮,人總是好高騖遠的,當踏足過全香港最高的大廈ICC,總有著飄飄然的感覺。在101樓Sky Dining距離地面足足有400多米,確實有種衝上雲霄的感覺。今次是來101 Sky Dining其中一間日式料理店「田舍家」,這店出名爐端燒,不過,這天只來吃個午市套餐。今天天氣很悶熱,從101樓望落去的香港,景致有點朦朧。酒吧區放著很多有價有市的清酒,很吸引似的,可是我之前一晚飲了頗多酒,這天尤其日間要節制一下,所以只飲沒酒精的Mocktail。這杯夏日特飲Tropical Cooler,充滿芒果的熱帶風味,喝來令人感覺醒神。選了個名古屋鰻魚飯套餐,每客$418,每日限量15份,包以上一杯飲品(或可選清酒),還有季節前菜、名古屋鰻魚飯三食、漬物和甜品。季節前菜就是當季最當造的刺身,有最吸睛的海膽、厚切元貝、拖羅、三文魚、蝦等,非常肥美,事不宜遲,要馬上吃吧。主角當然是鰻魚,什麼是鰻魚飯三食? 最簡單的食法就是白飯跟鰻魚一起吃,另外亦可以把飯跟湯撈在一起,再加上醬料和紫菜,做成泡飯,仲更加滋味。而鰻魚切成每塊均等正方形的小件,可以單件來吃,味道並非濃郁超甜一類,而是屬於清甜的。最後來

今天天氣很悶熱,從101樓望落去的香港,景致有點朦朧。
Tropical Cooler

刺身: 海膽、厚切元貝、拖羅、三文魚、蝦等
鰻魚飯三食
千層糕
最後來一客千層糕,這餐夠滿足了吧!
2015-08-08
刺身: 海膽、厚切元貝、拖羅、三文魚、蝦等
鰻魚飯三食
2015-08-16 6793 浏览
有天友人提議到田舍家吃午餐,雖然對初出茅廬的小妹來說完全是大破慳囊,但錢省下來也過是為享受對不對?能一次過享受美食、美景,讓人怎能拒絕!所以我們二話不說,馬上找了個週末,一起吃頓好的去!一來到位於ICC 101樓的田舍家,即時其雅致的裝潢和窗外景色所吸引著。在高空中說肖肖話,感覺上也較安全吧?這裡每日供應多款午餐,更有時令限量發售的套餐可供選擇。小妹選了每日限定供應15份的名古屋鰻魚飯套餐,但吃日本菜,不吃點生冷的始終感覺不夠滿足似的,所以也另加了一客刺身盛過過口癮。套餐餐前飲品,可選是日特飲或清酒。小妹選的清酒以竹筒形瓶子盛著,十分精緻。刺身選了金槍魚(即吞拿魚)、海膽、帆立貝、赤鯥和牡丹蝦,款款鮮甜可口,小妹尤其愛肥美海膽,一看紋理鮮明就知其何其新鮮;赤鯥(則Rosy Seabass)甜美又富油香,讓人真驚喜!名古屋鰻魚飯的所謂三食,第一食是先空口細嚐鰻魚本身的鮮香,第二食是把米飯與飯中央的鰻魚一起吃,第三食則是把海鮮湯加入剩下的米飯,如泡飯般享用。第一食:小妹乖乖地吃光光表面的鰻魚,一口一件的鰻魚未算很肥美,偏薄身的部位魚油香也不俗,如帶點焦香就更好。第二食:吃光表面的鰻魚,發現
第二食:吃光表面的鰻魚,發現飯裡只有兩小件鰻魚,剩下卻還有一大盒飯,怎麼辦⋯早知道是這樣的話就別那麼聽話咯!珍珠米香甜飽滿,但就稍濕一點,可能失手吧。
第三食:其實吃畢了「鰻魚(和)飯」,還有很厚的一層飯。。。 加入點海鮮湯成泡飯,湯汁帶淡淡的鮮香,不過本身偏濕的珍珠米成泡飯口感更糊口了。

主腳雖未算標青,旁邊混合菠菜和鰹魚鬆的小吃卻幾清甜。
跟餐的野莓芝士餅口感鬆軟,芝味柔弱,但整體酸酸甜甜的,清新且不膩。
這兒還供應數款抹茶主打的甜點,身為抹茶控的友人也選了幾款,讓我們一同分吃。
抹茶蕨餅茶味濃香,不過口感偏軟身糊口而欠糯性,有點古怪。
另外的抹茶雪糕同是清香幼滑,配著紅豆這黃金組合當然不賴,不過旁邊的啫喱口感好像收水版大菜糕,稍有點太結實。

能夠在101樓的高處飽覽維港,實在是田舍家一大賣點,即使價錢偏貴,這兒的服務及食材質素也教人心服口服。然而論到一家餐廳的優勝之處,個人認為其依然取決於食味,整體論,刺身和午餐蛋糕都很不錯,鰻魚丼水準和抹茶甜點說不怎突出,或許只是個別水準有誤吧。
2015-08-08
2015-05-28 9736 浏览
第一次食爐端燒,真係好期待。雞泡魚乾,唔會燒得太乾,有啲煙韌,甜甜的味道,大愛。 池魚厚切,一貫的鮮甜,賣相都好靚。燒菇,其實冇乜味。花竹蝦,好大隻,鮮甜,但有少少乾,$350/隻,唔太抵食。燒茄子,有少少汁,不過不失。和牛串係最好食的,好香牛味,但比起煎既和牛,都係有啲乾。帶子,呢到已經有2隻,無記錯係要百幾蚊一隻,好鮮甜,有酒香,但偏咸。燒雪埸蟹,好好食,啖啖肉,但都係偏咸。見到師父有偷食試味,其他佢唔試,一切蕃薯就會試。呢個配牛油係唔錯,但當時已經好飽,同埋佢唔算好粉好綿,所以都係一般。呢個係送既芒果蛋糕,酸甜醒胃。有甜品送,好貼心呀~
第一次食爐端燒,真係好期待。
雞泡魚乾,唔會燒得太乾,有啲煙韌,甜甜的味道,大愛。
池魚厚切,一貫的鮮甜,賣相都好靚。
燒菇,其實冇乜味。
花竹蝦,好大隻,鮮甜,但有少少乾,$350/隻,唔太抵食。
燒茄子,有少少汁,不過不失。
和牛串係最好食的,好香牛味,但比起煎既和牛,都係有啲乾。
燒雪埸蟹,好好食,啖啖肉,但都係偏咸。
呢個係送既芒果蛋糕,酸甜醒胃。有甜品送,好貼心呀~
2015-04-18
2015-05-28 8427 浏览
係人都知田舍家係我最鍾意既餐廳(冇之一),所以今次就特登黎試人人都推介既brunch,點知一試之下,唔係唔好,有啲失望囉!刺身,炸物,小食同紅/白/清酒係自助/任食的。刺身明顯比晚餐供應既低級左,但比起外面既餐廳都已經好食好多,大部分都係鮮甜既。炸物能夠保持水準,炸粉唔會太厚,又香又脆,炸蝦仲有大大隻蝦,好食。但小食就一般,有好多都凍左。每人可以點一款主菜,我要既係龍蝦配蟹沙律。龍蝦鮮甜彈牙,配上三文魚子,係味蕾一大享受。個蟹沙律件蟹大得誇張,又好爽口彈牙,沙律就唔好食,入面啲螺絲粉好林,個味又好味,我見枱枱都冇食個沙律。我地另外仲叫左鵝肝,好好食,煎得剛好熟,鵝油好香。之後到甜品,其實都不過不失。但個macaroon好好食!有紫薯,綠茶,檸檬,玫瑰,朱古力味。全部都好好食。佢唔會死甜,玫瑰有好香玫瑰味,入口鬆化,正呀!我食左10粒有多。
题外话/补充资料: 唔知咪因為呢個時段比較優惠,啲侍應態度好差。另外,呢到好難訂位,我係個半月前訂的。
2015-03-15
2015-05-28 7190 浏览
今晚又黎田舍家食晚飯,其實每次黎都會好期待,因為呢到既野真係好好好好好食。黎呢到又點可以唔食刺身呢?呢到必食海膽($400/客),非常鮮甜,唔會有其他唔新鮮既苦味同腥味,佢仲會比埋紫菜你包住食。跟著就食帶子,粒粒都好大粒,鮮甜就一定,食落口仲食到帶子既口感,一絲絲好爽既肉,其他鋪頭真係食唔到。之後食左蝦刺身,深海池魚同拖羅。我本來係唔食吞拿魚,但呢度既拖羅好香魚味,令我一食上癮。其他食物方面就食左煎和牛同鵝肝,和牛冇渣,咬咬下就消失左,鵝肝就煎得好香,入口即溶,仲有好香鵝味。配上101樓既美景,今餐真係食得好開心。
和牛

配上101樓既美景,今餐真係食得好開心。
2015-02-28
和牛
2015-04-10 8234 浏览
今日大佬請食飯,揀左SKY 100 的田舍家。之前上過Ozone 飲野,在高處感覺超級好,不過上次係睇夜景,今次就可以睇日景,正呀~~我們張枱近窗,對住無敵大大大海景。雖然今日天色有點陰沉,但對住咁開揚的景享用午餐,簡直一大享受,心情都靚晒。今餐係 omakase,對於有選擇困難症既我,可以唔駛諗又有得食,大佬真細心!首先係前菜拼盤,賣相咁靚當然要相機食先啦!前菜超精緻,味道亦很好。之後來個海鮮茶壺湯,用茶壺載住湯,很特別。茶壺內有蝦有蜆,湯清清地郤帶點鮮甜。這個刺身三款,簡直太好味了!用小碗載住的好像叫白蝦刺身,底墊住青檸,超FRESH!!另外的拖羅刺身都好肥美,好食到有種感動,哈哈!山吹燒櫻鐏魚及魷魚,鐏魚味道稍為濃左啲,但魷魚就好好味。海鰻野煮物,有我喜歡的茄子炸腐皮蟹鉗,這個都超好食,一D都唔漏!主角蟹鉗好正,連配角的南瓜同椒都一樣咁好食!冇澱粉質落肚,總好似差D野咁,有野菜烏冬,啱晒我 XD食埋烏冬開始飽,不過有甜品、水果,當然 welcome 啦~~~ 蜜瓜超甜,簡直令到成個午餐作出最完美既終結。另外值得一讚這裡的服務,每上一道菜都細心介紹食物,很好!

前菜拼盤
海鮮茶壼湯
刺身三款
山吹燒櫻鐏魚及魷魚,鐏魚味道稍為濃左啲,但魷魚就好好味。
山吹燒櫻鐏魚
海鰻野煮物,有我喜歡的茄子
海鰻野菜煮物
炸腐皮蟹鉗
冇澱粉質落肚,總好似差D野咁,有野菜烏冬,啱晒我 XD
野菜烏冬
甜品
另外值得一讚這裡的服務,每上一道菜都細心介紹食物,很好!
2015-04-10
前菜拼盤
海鮮茶壼湯
刺身三款
炸腐皮蟹鉗
野菜烏冬
  • 刺身三款,
2015-02-25 9684 浏览
一直很期待去試田舍家的爐端燒, 身邊每個食友吃完都大讚非常好吃上一次也有機會到田舍家, 一般的日式料理也已經夠好了, 最近再跟幾位朋友來, 一邊吃爐端燒一邊大聊特聊電梯一上到101樓, 跟店員說我們是吃爐端燒的, 她就會帶我們到吃爐端燒的大房間外面是高雅的用餐裝潢, 一進來爐端燒的房間卻是另一番景象, 很正宗的爐端燒格局先選了酒, 是晚我們喝這款角玉梅酒, 這酒是以自家製的米燒酌加上高梅, 喝下有香醇的酒香跟果香白飯魚乾,雞泡魚乾,三文魚乾先來三款乾物來下酒, 以很多白飯魚做成一片片的乾, 味道不是我所預料的像魷魚絲的甜反而比較重鹹香. 雞泡魚乾不少地方也能吃得到, 這裡的燒得剛剛好, 不會太乾, 很喜歡雞泡魚乾帶甜的醃料, 蘸些美乃滋更好吃第一次吃三文魚乾, 看起來很像很澀但吃起來卻不會, 三文魚本身的味道也保留著, 吃的時候也會吃到魚肉一絲一絲的纖維如果要跟朋友先吃點東西暖一下場的話這些下酒小吃都會很適合燒銀杏我平常不會特地點燒銀杏, 因為怕吃到銀杏的芯會苦, 但這裡的絕對不會每顆銀杏都很飽滿, 每顆燒得很漂亮, 再灑上適中的鹽巴, 軟糯好吃刺身三款 - 鰤魚, 拖羅, 海膽除了
白飯魚乾,雞泡魚乾,三文魚乾
如果要跟朋友先吃點東西暖一下場的話這些下酒小吃都會很適合
燒銀杏
刺身三款 - 鰤魚, 拖羅, 海膽
除了一系列的燒物, 這裡也有時令刺身. 當晚我們吃到的幾款是有鰤魚, 拖羅跟海膽
鰤魚其實是油甘魚, 平常有吃, 但這裡的鰤魚比外面的好, 魚油更豐富, 魚鮮也較重, 吃後還有一點甘香. 再之後吃吞拿魚腩, 甘味更突出, 一吃入口不用怎麼咀嚼生魚片的味道就跑出來了, 很讚. 海膽看圖也知道有多鮮甜了吧, 一片一片的海膽, 甜度十足, 用的都是上等來貨, 真的捨不得把這些吃完呢
燒山芋
很喜歡吃山芋, 要吃做得好的得上好的日本餐廳. 這裡的燒山芋燒得剛好, 皮都幫我們剝好的了, 我們就只要取出來吃, 山芋軟綿軟綿的, 簡單的加點鹽巴跟黑芝麻就很好吃了
燒番茄
愛吃番茄的我看到這個就開心了, 經過燒的過程, 番茄的甜顯得更突出, 連皮也燒得薄, 而且很多汁, 蘸一點旁邊的沙拉醬也好吃
燒蘆筍
蘆筍吃起來不會柴, 很容易就能咬開, 非常鮮美, 特別喜歡蘆筍燒過的味道
燒蒜頭
蒜頭煮軟後其實是很好吃的, 燒過的效果也一樣, 蒜頭肉變軟, 味道絕對不是生蒜那麼的嗆, 蒜香非常討好, 加上惹味的味噌醬, 現在也好想再吃
麻糬
每到每個晚上都會有手樁年糕的環節, 除了師傅會做之外, 也會請食客一起, 在日本的店也有這個傳統喔. 一邊做師傅會在一旁打氣, 很熱鬧很好玩. 做完大家也能吃得到, 軟糯適中, 自己有份樁的, 特別美味
喜知次
要算日本好吃的燒魚, 我一定會想到喜知次. 喜知次在日本是很難捕獲的, 所以很珍惜每一次能吃的機會. 燒得非常有水準的燒喜知次, 表皮燒得香而不過焦, 裡面的魚肉鮮嫩無比, 十分細滑. 雖然價格不便宜但真的值得一吃喔
燒鱈場蟹腳
香港很多地方都能吃到鱈場蟹, 通常就做冷盤, 肉質很柴而且不夠鮮. 這裡一定不會吃到不好的品質. 蟹肉非常多, 也燒得剛好, 能吃到蟹肉的鮮甜味道,一絲一絲的又香又綿滑, 愛吃蟹的我很愛吃這道
阿波尾雞翅
很少見到這麼大隻的雞翅, 阿波尾雞是德島產的雞品種, 體型比較大, 所以雞翅也比一般的大. 一咬下去雞肉還保留了肉汁, 雞皮很有彈性, 雞肉還是嫩嫩的. 常吃到的雞翅都是會用很多調味料才會好吃, 這個只是用很簡單的鹽巴就已經夠美味了, 怎麼辦打到這裡所有東西都好吃的, 真的找不到一兩道特別突出的菜式
和牛串
之前吃了這麼多, 都沒有紅肉的, 但就是食材好又燒得好, 所以感覺已經非常豐富了. 上了和牛串. 選用了A5宮崎牛, 肉質鬆化, 肉味也是充滿濃濃的牛香. 這款有上燒汁, 上得剛好呢, 不會太搶過牛肉本身的味道
燒魚餅
我自己蠻喜歡吃日本的魚餅, 去做關東煮或是燒得都很好吃. 這裡的燒魚餅也是非常不錯, 外面很香, 帶點脆, 裡面的魚肉很彈牙, 下酒很適合呢
燒鰻魚
同場的龍五先生很愛吃鰻魚, 其實我們也喜歡啦, 這燒鰻魚絕對是我在香港吃過數一數二的好吃! 鰻魚肉厚, 吃起來有很甘鮮的鰻魚香, 肉質很綿密, 燒汁也是上得剛剛好, 真的很好吃, 回味無窮
最後還有美味的鰻魚釜飯跟醬油, 麵豉兩款燒飯糰.兩款最後填肚子的飯類也是做得一絲不苟呢
我一直都覺得香港日本餐廳的甜點都是一般般的, 但這裡抹茶雪糕芭菲卻做得很認真, 綠茶雪糕絕對不是普通的本地來貨, 配上綠茶寒天, 白玉, 甜點也做得認真. 水果也是挑優質的, 像這蜜瓜, 多汁又夠甜, 是很完美的結尾

真心喜歡田舍家的爐端燒, 每樣都好吃! 以後還是會想再來, 跟家人好友來吃