😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊再次来,只能说,非常满足💗💃系101咁高,可以欣赏夜景之余,仲有靓靓日本装修。。。师父系你面前即烧,技巧好,有得睇表演咁✌是日点餐:🐟喜之次$1500(好香鱼味,好鲜甜,又多肉,好正)🦀鳕场蟹脚$980(超大只!非常多肉,好鲜甜,非常好食)🐂宫崎牛肉串$480(超正,油脂非常丰富,好腍)☺北海道鲍鱼$1600(弹牙,食原味都得,不用加酱汁)🐂寿喜烧牛肉卷$240(😋好正牛肉,雪花好靓,当然又腍又油脂分布好正)🍣海胆$650(超超超正,好鲜甜呀!好新鲜!😋😋好食到反唔到转头!连紫菜都超脆👍)🍣牡丹虾$180,三文鱼腩$92(都好正!)🍣甜虾寿司超大只$70,海鳗寿司$100都可以🍄烧松茸菇$300 (原来松茸菇口感只系一般~)🍠蕃薯$90都好正,不用唔系我以前食果款。这款较为紮实,配埋特别廉忌酱🍈日本蜜瓜$220/份(真系我食过最贵啦~不过日本蜜瓜真系无得输,好多汁,超好食。😋😋😋so miss japan🍡最後仲有得玩揼年糕😂食年糕甜品🥰🌟好满足🌟🥰另外,女店员服务都好好,好殷勤,全晚见佢好忙服待烧端烧,笑容可掬抵赞
😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊

是日点餐:
🐟喜之次$1500
(好香鱼味,好鲜甜,又多肉,好正)

🦀鳕场蟹脚$980
(超大只!非常多肉,好鲜甜,非常好食)

🐂宫崎牛肉串$480
(超正,油脂非常丰富,好腍)

☺北海道鲍鱼$1600
(弹牙,食原味都得,不用加酱汁)

🐂寿喜烧牛肉卷$240
(😋好正牛肉,雪花好靓,当然又腍又油脂分布好正)

🍣海胆$650

🍣牡丹虾$180,三文鱼腩$92(都好正!)
🍣甜虾寿司超大只$70,海鳗寿司$100都可以

🍄烧松茸菇$300 (原来松茸菇口感只系一般~)

🍡最後仲有得玩揼年糕😂食年糕甜品
🥰🌟好满足🌟🥰
抵赞

2019-11-09
好野今日有老板请食饭,由朋友发板佢带咗我哋去ICC 101楼到食怀石料理嘅田舍家!接待员好有礼貌但系我哋坐喺位,一入到去就见到落地大玻璃无敌大海景!我哋坐喺窗边位可以慢慢欣赏!望住呢个景食饭系咪正呢!之後由朋友安排,我地坐系到等食呢度嘅员工好有礼貌亦都好专业,每一道菜送上黎前都会介绍食材,做法,同点样食!服务好好,可以令客人安心,而每一道菜都做得好精致,刺身寿司新鲜,铁板烧热辣辣,好食又好睇,加上呢个海景真系一流朋友叫咗好多唔同种类嘅食物,食到饱哂呀!满足
好野今日有老板请食饭,由朋友发板
望住呢个景食饭系咪正呢!之後由朋友安排,我地坐系到等食
朋友叫咗好多唔同种类嘅食物,食到饱哂呀!满足

上上星期因为提早庆祝圣诞节,朋友知道我中意食日本菜,谂住拣间好啲嘅日本餐厅,於是拣咗呢度。我哋6点去到,当时店内未有其他客,成间舖好大阵雪味。朋友话book咗窗口位,但侍应话窗口位已经俾人book晒,冇得坐窗口位有点失望,而且到我埋单离开时,仍有一张窗口位枱系从来冇人坐的。Sake选择亦很一般,除咗价钱非常出众嘅十四代之外,其余都是很普通的选择,所以pass。Service非常一般,上前菜时侍应有介绍三款前菜系乜,但佢啲广东话我听唔明,冇谂过呢个价钱食饭都仲要听谭仔话。食物质素还可,叫做够新鲜,但亦冇甚惊喜,只属一般港式日本菜。以呢个价钱嚟讲,我不会再去。
庆祝纪念
圣诞节
2019-12-03 629 浏览
I have enjoyed a fine degustation at Inakaya, which is located within the 9th tallest skyscraper in the world. Inakaya presents its luxurious creations and boasts an unparalleled view of Hong Kong Island. I was blown away as I entered the Japanese restaurant. The ambiance was magnificent and interior was lavishly appointed. Starters were understated but appetizing and practical to adjust palates. As do most Japanese delicacies, the sushis were presented with a wooden thematic crockery and a mini

Starters were understated but appetizing and practical to adjust palates. As do most Japanese delicacies, the sushis were presented with a wooden thematic crockery and a minimalist layout. They came in sets of 3 with head chef enlightening us on each piece's character. The food was at first glance simple, yet complex and inventive in flavour combination, taste progression and textures. The portion sizes were filling yet not excessive. My personal favourite has to be the right-eye flounder sushi, where the exhibit just melted in my mouth, with the fine aroma dancing on my palates. The sea urchins that were chosen was also of note; they were sweet and scrumptious.

All details come together so well at Inakaya. For me it a magnificent gastronomical experience. It definitely stands out from Hong Kong's top restaurants due to its impeccable offerings, exceptional service and majestic view.
2019-11-29
2019-09-12 2012 浏览
这天又去了田舍家,但今次不是吃寿司,而是试它们的炉端烧。很多人都说田舍家的炉端烧很好吃,我也是慕多而来。坐在炉端烧房的正中央,前面就是两位师傅和各种食材,依照日本炉端烧传统,客人点选前面的食材,师傅会跪坐着烧,所以全程可以欣赏着师傅制作的过程。当天前菜点了一些海胆、拖罗等刺身,主菜就点了一条喜之次(kinki),烧洋葱, 虾, 青豆, 和和牛串。最深刻的便是喜之次,听说每个客人必点。喝着清酒、欣赏着100楼的美景、品尝着美食清酒,真是享受之极
2019-03-04
$2000 (晚餐)
  • 喜知次
2019-09-09 627 浏览
这天朋友请吃饭,去了ICC的Inakaya吃寿司,Inakaya位於ICC的101楼,当天天气极好,可以眺望整个九龙的美景,剌身方面点了大拖罗、原只海胆和梳子鱼。寿司则点了烧Kinki、虾寿司、烧大拖罗等,及一客吞拿鱼腩手卷,寿司不错的。熟食则点了烧和牛粒、酒蒸扇贝(没有拍照),熟食也不错。当天我们也带了酒去开,不过不知道开瓶费。总体食物水准中上,价钱价值在於环境及服务,适合节日庆祝,或见客食饭。
2019-05-01
$2000
  • 刺身拼盘
2019-08-24 1850 浏览
怀石料理、铁板烧、天妇罗等都超级好味!🤤🤤🤤🈚️敌180度维港海景、一流高级质素食材、优良服务态度!👍🏼👍🏼👍🏼人生难🉐️一回醉!🥰🥰🥰前菜精致,刺身鲜甜,帆立贝又大又厚,黑毛和牛油脂分布均匀,肉汁丰富,鹅肝厚,味道好,炒饭都好味都不🉐️鸟,日本水果和甜品绝对🈚️🉐️弹!环境舒适、座位相隔适当,不会有压迫感,面对着醉人的夜景🌃真的值回票价!餐厅更有免费4小时的代客泊车服务,驾车到九龙站商住范围附近,过了W Hotel後,回旋处跟着黄色Sky Dinning 101指示牌,再找代客泊车位置。离开餐厅时,职员更会帮忙Call定代客泊车,电梯下101层後,车已经准备好在门口,真的服务周到!都系1⃣️句:「一分钱 ,一分货!」
怀石料理、铁板烧、天妇罗等都超级好味!🤤🤤🤤

人生难🉐️一回醉!🥰🥰🥰

都系1⃣️句:「一分钱 ,一分货!」
2019-08-19 1212 浏览
田舍家日本餐系我食左超过十次都唔会厌,系圆方 103楼高,可以望到成个香港区美丽既景色。餐厅服务质素好好,地方整洁。正宗的日本寿司同牛肉都好新鲜,尢其系海胆寿司同和牛烧肉,令人一试难忘。
尖沙咀 Sky Dining 101 入面的食肆,大概坐拥全香港最佳景观!这天跟肉肉子来吃田舍家,它可是明星餐厅呢!她说之前吃饭遇到梁朝伟,上田舍家粉专还见到 Donald Trump 和乐基去日本分店吃饭的照片,也太厉害了!而这家明星餐厅竟然有素菜怀石料理食,吃素的朋友想找高档餐厅约会庆祝不容错过!由 Element  金区搭电梯上 101 楼就是 Sky Dining 101 了。这层有多间吃不同菜式的餐厅,田舍家是其中一间。在 101 楼看出去的风景实在太棒,完全零死角。 素菜怀石料理 HK$450(午餐) HK$980(晚餐)田舍家的素食怀石料理午餐和晚餐时段都有供应,内容大同小异,但晚餐会丰富一点和用再高级一点的食材。像维港帆船鸭灵号的那一盘是前菜,通常会有四小碟,最远那一个是苦瓜油扬拌芝麻醋,之後是水云菜,旁边还有番茄提子配豆腐酱和手工珊瑚豆腐。这四道吃起来都带酸,吃完会很开胃的意思。这里面用了很多新奇又未吃过的日本食材,我觉得非常有趣。例如水云和菜都是海藻类植物,吃起来有点滑潺潺,配着醋很可是。豆腐酱有点似沙律酱,但它又轻又软和带一点甜味,配鲜甜的日本水果很锦上添花的

这层有多间吃不同菜式的餐厅,田舍家是其中一间。

在 101 楼看出去的风景实在太棒,完全零死角。

素菜怀石料理 HK$450(午餐) HK$980(晚餐)

这里面用了很多新奇又未吃过的日本食材,我觉得非常有趣。例如水云和菜都是海藻类植物,吃起来有点滑潺潺,配着醋很可是。豆腐酱有点似沙律酱,但它又轻又软和带一点甜味,配鲜甜的日本水果很锦上添花的效果。珊瑚豆腐虽然叫豆腐,但其实只是一种日本菜式的做法,吃起来没有豆腐那麽结实。

素怀石料理配海景实在是最高享受。

素食寿司外型都很精致,最前面的是腐皮寿司卷,外面是鲜腐皮,入面则包了各种日式腌菜。後面黄色白色两件「扮鱼生」寿司,则分别是日本圆萝卜和腌萝卜,白萝卜上面还有一片薄始纸的白昆布片和柚子皮,吃起来充满柚香,口感有趣。

另外三件还有腐皮寿司、冬菇和芦荀,每件都有独特调味配搭,清新好吃。

图中是晚市版本的素菜怀石料理,入面包括前菜、清汤、煮物、野菜铁板烧、野菜天娜罗、新鲜野菜、野菜寿司和冰见乌冬,另备水果及甜品

怀石料理使用的蔬菜都以当季食材为主,例如现在是夏与秋的交界,所以两个季节的食材都吃到一些。但摆盘上就可以见到已经用了枫叶和枫叶麸作装饰,给人初秋的印象。

这天吃到的天妇罗就有银杏、玉米笋、日本小青椒和茗荷,茗荷即是姜的芽,吃起来带点姜香但完全没有辣味。蔬菜炉端烧见有冬菇、南瓜和芦荀,全都没有复杂的调味,因为日本蔬菜本身的味道已经很香很丰富。

这天跟大厨聊起来知道,日本的素食文化中接受喝木鱼汤,所以这里的汤底也用了木鱼汤,如果你觉得不能接受的话,可以预先跟他们说,厨房会改用豉油汤底。

煮物有日本舞茸菇、南瓜、芦荀和日本白玉瓜。那乌冬当然是手打乌冬,而且每两日一次从日本新鲜运过来,吃起来果然不同。

我们另外加点了两个甜点,一个是青茶雪糕配白玉子、红豆蓉和青茶果冻,另一个是抹茶蕨饼。餐厅用京都丸久小山园的贵价抹茶粉,吃起来充满清香,我觉得这个抹茶雪糕好好食啊!蕨饼也是餐厅自家手制,据闻磨那个葛粉要磨30分钟,真是让人厌世的工序啊!

看完是不是很想去吃呢?快择个吉日约朋友吧。
2019-08-12
2019-08-06 991 浏览
今日约咗几个同事去Inakaya 食lunch, 听讲Inakaya 的食物质素高,一路都好想试,今日终於有机会了。Lunch menu有好多选择,有刺身set, sushi set, teppanyaki set, 怀石料理等等,价钱由$400到$980不等。我拣咗个$520 既seafood teppanyai set。前菜的salad, 刺身都好新鲜。主菜既带子,虾都好味,三文鱼同炒饭就一般,相比下唔系太出色。今日人唔多,安排到座窗边位置,感觉好舒服。食物唔错,但又未至於超好,久唔久嚟一次系ok既。

2019-08-03 588 浏览
今天午市过来lunch🍽,餐厅内部宽敞,聊天唔怕比隔离听到😆,所以系倾公事嘅好地方😅。靠窗位能外望港岛海景,游客过来食饭就可以省了去楼下Sky100嘅费用,但要早一点订位。跟友人各叫了美国牛肉铁板烧套餐,一个薄烧同一个厚烧,套餐有沙律🥗、刺身、牛肉🥩、炒饭、炒菜、面豉汤同甜品。厚烧牛肉好味,但薄烧牛肉加香葱更香口惹味👍🏻食物其实就唔算特别,呢个价钱喺九龙站都会有好多选择,所以偶尔才会过来了。
套餐沙律
雪糕
薄烧牛肉
厚烧牛肉
2019-07-30 634 浏览
又来到要同闺蜜兴祝生日既时间, 今次拣左想试好耐既田舍家!最初留意呢间餐厅当然系因为佢系ICC顶楼, 有无敌海景啦。仲有既就系佢炉端烧上菜既方式同埋坐位都好特别。不过今次on a budget所以就试左食lunch先啦!!成功book到window seats, 坐低见到个景真系冇得输 (虽然我影得有d差), 靠住窗边食系好feel啲, 真系野都好食啲!友人叫左龙虾+和牛set; 而我就叫左个怀石料理set试一试佢既真功夫。另外忍唔住再叫多左一烧鸡泡鱼乾小食, 好满足!龙虾+和牛set头盘系简单沙律, 冇乜特别烧龙虾摆盘好靓!! 用料真系好新鲜, 啲肉好鲜甜, 配埋旁边不同既汁, 好食~烧薄和牛扒切件, 配左个炒饭 渍物同炒杂菜 - 个牛系肥美既, 再烧左啲油出来, 配炒饭好似有啲漏。甜品Panna Cotta - 味道都系一般。但餐厅系有心思既, 将个蜡烛底整左粒提子固定系碟, 唔洗拮到个甜品/d蜡滴到甜品。相对个怀石料理set精致好多头盘系刺身platter - 用料新鲜, 摆盘又靓再来多个头盘系渍物 沙律 冻豆腐 蛋巻 platter - 好醒胃用茶壶serve既海鲜清汤 - 好
又来到要同闺蜜兴祝生日既时间, 今次拣左想试好耐既田舍家!
最初留意呢间餐厅当然系因为佢系ICC顶楼, 有无敌海景啦。

靠住窗边食系好feel啲, 真系野都好食啲!

另外忍唔住再叫多左一烧鸡泡鱼乾小食, 好满足!

龙虾+和牛set
头盘系简单沙律, 冇乜特别

相对个怀石料理set精致好多
头盘系刺身platter - 用料新鲜, 摆盘又靓
用茶壶serve既海鲜清汤 - 好足料, 汤好鲜甜
主菜有西京烧银鳕鱼, 天妇罗, 和牛薄烧, 炒饭同杂菜 - 真系好饱!!

整体食物系中上水准. 但就冇乜特别/惊喜。
当然餐厅景色真系无敌, 特别日子/庆祝都非常适合!!

2019-07-26 625 浏览
一早预约了田舍家的午餐,座位被安排在铁板烧台的位置,可以欣赏到维港风景。午餐点了活龙虾及美国牛肉套餐$820。前菜是一客沙律到烧活龙虾,龙虾很新鲜,师傅把肉从龙虾壳挑出来,然後分开烧熟,最後把龙虾膏混合肉一起炒再放在熟了的龙虾壳上。龙虾肉味道刚刚好,只是份量不多。然後到烧美国薄牛肉,师傅将一片片薄牛肉包着一堆葱花放到铁板上烧熟,味道还好,没有很惊艳。最後到炒饭和炒杂菜,有点普通,杂菜份量也相对地少。甜品是红豆抹茶布丁,奶的味道盖过抺茶味,很失色。这样的价钱我觉得不太值得,可以再改进的地方有很多。

午餐点了活龙虾及美国牛肉套餐$820。

前菜是一客沙律

最後到炒饭和炒杂菜,有点普通,杂菜份量也相对地少。

甜品是红豆抹茶布丁,奶的味道盖过抺茶味,很失色。

这样的价钱我觉得不太值得,可以再改进的地方有很多。

2019-07-26
2019-05-28 1874 浏览
靓景当然系最重要selling point 位於ICC最高处 居高临下饱览维港夜景虽然好多尖咀既餐厅都做到呢个view但除左靓景,呢间餐厅无可取之处.先讲服务,我地去食个时 人流稀少餐厅人数廖廖可数 一只手掌数得哂但待应长期唔见咗匿埋咗?!人流咁少 对客既attention系咪应该更高?.价钱的确吓亲人,系因为食物水平同价钱不成正比例,闲闲地千几一道菜。portion非常细,材料唔系话非常新鲜⋯⋯感觉比人劏紧⋯⋯性价比好低😰我宁愿食另一间NXXU 大家都千几蚊一个set感觉更加值得同好食仲有一个鱼锅物料理无影到 卖相好普通埋单几千蚊 无野特别深刻好食非常不值得 不会再光顾
靓景当然系最重要selling point
位於ICC最高处 居高临下饱览维港夜景
虽然好多尖咀既餐厅都做到呢个view
但除左靓景,呢间餐厅无可取之处
先讲服务,我地去食个时 人流稀少
餐厅人数廖廖可数 一只手掌数得哂
但待应长期唔见咗匿埋咗?!
人流咁少 对客既attention系咪应该更高?
portion非常细,材料唔系话非常新鲜⋯⋯
感觉比人劏紧⋯⋯性价比好低😰
我宁愿食另一间NXXU 大家都千几蚊一个set
感觉更加值得同好食

仲有一个鱼锅物料理
无影到 卖相好普通
埋单几千蚊 无野特别深刻好食
非常不值得 不会再光顾
$2000 (晚餐)
庆祝纪念
情人节