2023-02-10 11 浏览
旺角出名多嘢食,今日又俾我發掘到一間好正嘅西餐廳🫶🏻餐廳唔算話太多選擇,係基本嘅沙律、小食、主食同甜品都有👍🏻而且每款都特別😍另外我都幾鍾意佢哋嘅裝修,舒服得黎又有少少格調,特別係啲燈光同裝飾,幾唔錯🤭我就叫左呢一個腩肉卡邦尼,因為卡邦尼要做得好,其實好有難度!呢度嘅意粉味道簡單又好味🤤芝士味仲好出添,而且口感濃郁又有獨特嘅咸香,加埋充料嘅腩肉,有肉入口感覺更豐富呀!好味道👍🏻其實仲想試埋佢哋個甜品,不過真係有啲飽,下次同朋友黎食先😳

其實仲想試埋佢哋個甜品,不過真係有啲飽,下次同朋友黎食先😳
2023-02-08
午餐
2023-02-10 7 浏览
Happy Friday準時放工出左旺角同朋友食飯,原來甜牙牙呢間創意甜品店開左姊妹店甜牙牙煮意,小店主打西餐,一於今晚試下先🌟檸檬烤雞 ($168/半隻)我揀左佢地既檸檬烤雞,餐廳選用新鮮三黃雞,先用香草醃製兩日,再慢煮40分鐘,雞皮好香脆而雞肉依然保持嫩滑多汁,配上口感清新既檸檬汁,高質👍🏻👍🏻👍🏻🌟麻辣雞肉窩夫配沙津 ($88)朋友食得辣所以就揀左個麻辣雞肉窩夫,呢個配搭好特別,用上重慶香料調製既麻辣汁炒雞肉,再配埋香脆鬆軟既窩夫好perfect💯

🌟檸檬烤雞 ($168/半隻)

🌟麻辣雞肉窩夫配沙津 ($88)

• 檸檬烤雞
2023-02-10 10 浏览
今日路過一間西餐廳,比佢門面吸引左🥰入面嘅裝潢設計簡單得黎都好有格調😍而且枱面夠大,坐得亦好舒服👍🏻食物質素有水準😉但因為又約咗朋友有下場,留返下次先挑戰佢哋嘅甜品🍮坐低後員工好有禮貌介紹,問咗佢哋有咩招牌就推介呢個👇🏻香草奶油煮花蛤:超級好食,超級推薦😍首先勁多花蛤,完全舖滿成個碟,隻隻仲要勁鮮美,一粒沙都無🫶🏻然後個香草🌿奶油係勁香勁滑😋完全好夾!而啲意粉🍝唔會煮得好淋,保持到彈牙口感,總之成個意粉都好好食🤤

坐低後員工好有禮貌介紹,問咗佢哋有咩招牌就推介呢個👇🏻

2023-02-07
有日行過冇意中發現呢間小店,座位唔多,但光線十足,一開始以為係甜品店,但望真菜單先知原來有提供主食,選擇仲要幾多,包括有烤雞、意粉、沙律,連油封鴨肶都有,都幾surprise🤩仲有意粉套餐,可以要餐湯或沙律,價錢包埋配菜、飲品同甜品🍮-🍝慢煮檸檬刁草三文魚配青醬 $128意粉可以要扁意粉或長通粉,我就要扁意粉,青醬係自家製,雖然顏色唔太綠色,但羅勒味好出好濃,配搭三文魚真係好夾❤️三文魚煎得好出色,好過好多高級餐廳,皮脆肉嫩,講就容易但好講火喉控制,2小時慢煮,肉質好滑,真係好想問下廚師到底係點整🤣
🍝慢煮檸檬刁草三文魚配青醬 $128
2023-02-04
2023-02-10 11 浏览
💖 甜牙牙煮意 (旺角)✨旺角煙廠街33B號朗廷軒地舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️今日同朋友嚟咗呢一間餐廳度食飯,我以前以為甜牙牙淨係食甜品添😂真係大鄉里啦,原來有咁多西餐開食!-腩肉卡邦尼🍝卡邦尼意粉當中加入左譚仔姐姐最愛嘅腩肉的確唔錯,腩肉同意粉嘅份量剛好。腩肉比較有咬口,但相比起煙肉冇咁油,所以都ok!意粉條條分明,每條都好掛汁。成個卡邦尼醬汁好香好Creamy,搞到我好快食哂🤩兩個人share食都好夠飽!-火箭菜帕馬森芝士油醋沙律🥗賣相很ok,足以增加食慾。火箭菜平時我唔係咁鍾意食㗎 !因為覺得有浸味,但係今次覺得餐廳嘅廚師處理得幾好,加咗芝士同埋油醋嘅關係,所以冇咗嗰浸草青味👍🏻沙律中加入左車厘茄酸酸,甜甜好開胃。我自己幾鍾意食呢一個沙律🤭。

💖 甜牙牙煮意 (旺角)
✨旺角煙廠街33B號朗廷軒地舖

-腩肉卡邦尼🍝

-火箭菜帕馬森芝士油醋沙律🥗

2023-02-08
2023-02-09 16 浏览
聽朋友介紹呢一間餐廳已經聽過幾次🥰今日終於可以同朋友一齊去試吓啦🤫呢度嘅環境都幾乾淨!牆身有少少星球裝飾嘅設計,感覺好似去咗外太空咁😳喺我印象之中甜牙牙好似都係用粉紅色作設計,今次有少少驚喜。✨慢煮檸檬刁草三文魚配青醬 Oh my god!我冇諗過三文魚,竟然同我隻碟一樣咁大!好彩我同朋友冇叫多一個意粉,如果唔係兩個女仔真係驚食唔晒😂三文魚好重刁草嘅香味,我自己幾鍾意!而且加埋檸檬,所以有少少酸酸甜甜嘅味道能夠為三文魚提鮮,經過慢煮嘅三文魚唔會散肉,仍然係好結實。下面嘅青醬同三文魚好夾,而且好Creamy ,每一條意粉都沾滿醬汁😚

✨慢煮檸檬刁草三文魚配青醬

2023-02-09 20 浏览
🍛忌廉奶油燉豬腩賣相評分:🔟/🔟,呢個燉豬腩肉,我自己覺得都幾邪惡!一上到枱未影相就已經好想食!太吸引🤭味道評分:🔟/🔟,真係幾好味,可以話又睇得又食得。豬腩肉有肥有瘦!唔會話獨孤一味👍🏻分量十足,兩個人食都好夠!我自己最鍾意就係佢旁邊嘅忌廉奶油醬汁,每切一細舊我都會沾上少少醬汁作調味😳食落口仲帶有少少鹹香味,同埋奶香味。豬腩肉可能因為用咗「燉」呢一種烹調手法,所以肉質比較嫩同埋腍身。總括黎講,我覺得餐廳嘅食物質素唔錯,有機會嘅話會再次光顧!如果大家都有興趣嘅話,記得跟住我一齊搵好嘢食❤️
🍛忌廉奶油燉豬腩

2023-02-09 13 浏览
男朋友今日帶我食呢一間位於旺角嘅甜牙牙餐廳,我初頭以為呢間餐廳淨係食甜品,點不知原來仲有其他小食同埋主菜!今次我就分享一個我自己幾鍾意食嘅菜式俾大家。🌈檸檬烤雞平時我屋企人都會整檸檬烤雞翼,我每一次都食得好滋味,食到舔舔脷。今次睇餐牌嘅時候無意中比我發現有檸檬烤雞!係成隻雞都係用檸檬烤焗🍋所以會勁入味!旁邊仲有少量配菜分別係:西蘭花、甘筍條同埋粟米芯。成隻雞咁樣食,真係好鬼飽😳講返隻雞先!我自己覺得呢隻烤雞肉質比較有咬口,但係一啲都唔係鞋口個種。一食落口仲有滿滿嘅雞油😚太Juice了❤️愛了

🌈檸檬烤雞

旁邊仲有少量配菜分別係:西蘭花、甘筍條同埋粟米芯。

成隻雞咁樣食,真係好鬼飽😳

-蒜味大蝦🦐.ᐟ‪‪.ᐟ呢一個蒜香味十足嘅大蝦,真係不得了💯果然係我心目中拎咗100分嘅菜式🙈,我冇諗過蒜香味係可以咁入味!🦐 蝦肉嘅份量都幾多,而且冇改錯名,真係每一隻都好大隻😍已經剝左殼方便食用!旁邊仲有蒜蓉包,餐廳職員話俾我知係可以撈埋啲蝦同埋蒜蓉一齊食!味道會更加香口更加惹味!果然冇錯🤩真係勁爆正-10年陳醋意式沙律🥗人生有幾多個10年🤭呢一支拎嚟做沙律嘅陳醋就有10年歷史,感覺上真係好似你平時嗰啲塵醋酸少少🤣唔知係咪心理作用呢!成個沙律嘅賣相好靚,好吸引,真係有少少唔捨得食😍呢一個沙律,酸酸地甜甜地,都幾開胃😚建議大家一定要試吓!
-蒜味大蝦🦐

-10年陳醋意式沙律🥗

呢一個沙律,酸酸地甜甜地,都幾開胃😚建議大家一定要試吓!
2023-02-08 11 浏览
作為旺角地膽,周不時都去試唔同餐廳,但範圍真係太大試極都食唔晒😂 偏愛西餐嘅我今日就同朋友試吓呢間甜牙牙煮意😄意粉係屋企都成日煮,出去食西餐一定食肉!因為冇焗爐嘅我真係好難整到靚肉🥲🥲香草油封鴨肶超正,烤到外皮乾身脆卜卜,入面鴨肉實淨得來都好滑,一切開鴨油咇出嚟,滋潤左放喺隔離嘅薯菜🤭 成碟都有灑啲香草碎喺上面增添風味😍檸檬烤雞半隻雞但係勁大隻,漲卜卜好靚,外皮金黃色,肉嫩多汁,就算雞胸部份都唔鞋口👍🏻

香草油封鴨肶

檸檬烤雞

2023-02-08 12 浏览
朋友聚餐最岩就約旺角,多選擇返屋企又方便,上網搵就搵到呢間餐廳,睇相好似唔錯,重點有我最愛既窩夫🧇味道多多,有朱古力、抹茶、焦糖芒果、肉桂蘋果,款款都好想試😻.蒜味大蝦係西班牙小食之一,大量蒜油、辣到、菇一齊煮,配上多士一齊食,黎到香氣四溢,極為惹味,! 鮮味十足蝦,仲有濃郁蒜頭香,真係好好食😽檸檬烤雞烤得好靚😻全都是檸檬、迷迭香味道,仲有洋葱塊和蒜頭,雞皮香肉嫩,切開滿滿肉汁,勁juicy😸配菜西蘭花同粟米都好好食,有烤過香氣,簡單加鹽、黑椒都夠飲品叫左花茶,有蠟燭助熱,唔會怕凍哂,呢個價錢有呢個質素,性價比真係幾高😺

2023-02-07
2023-02-08 12 浏览
旺角搵食最方便,中餐、西餐、日本野咩都有,今次就揀左呢間係煙廠街甜牙牙煮意,上網睇過menu,佢d甜品超吸引😍😍有鬆餅同窩夫系列,價錢$100以下,以同區來說唔算貴,一定要留肚叫先得‼️.忌廉奶油燉豬腩|$168外表睇落有點似焗豬🤣上檯個時超香,用左西班牙豬腩條,兩邊都煎得金黃,有少少焦面,豬腩好腍,油脂感十足,有蔬菜平衡一下👍🏻漁人碼頭|$128個名好得意,叫漁人碼頭🤣一開始都唔知係咩黎,原來係魷魚、蝦同蜆扁意粉,蝦好爽口,兩隻大大隻,蜆份量都幾多,冇沙幾鮮甜,同埋我幾喜歡扁意粉口感,唔會過硬,但又有點咬口👍🏻食完主食都好飽,甜品要留返下一次先食🙈
忌廉奶油燉豬腩|$168

漁人碼頭|$128

食完主食都好飽,甜品要留返下一次先食🙈
2023-02-06
2023-02-05 11 浏览
旺角開咗間新餐廳,原來係好出名嘅甜品舖甜牙牙新開嘅, 喺正對面,地點好容易搵。入到去好驚喜,本身以為都係食甜品,點知原來係食西餐。 😳.叫咗個蝦頭湯炒大蝦,有三種唔同嘅意粉可以揀,最令人驚喜嘅係個湯係佢哋自家製蝦頭油湯,而且仲落足料一啲都唔馬虎,總共有六隻蝦咁多,啲蝦配埋啲湯汁真係好好味好鮮甜, 食完真係好滿足。👍🏻.另外好中意呢度嘅環境,裝修得好靚,有大電視播住音樂,有啲裝飾仲好似影樓咁,求其影都出到影樓出黎嘅水準😂回頭率極高,下次要試埋其他野食😋😋😋😋

2023-02-05 28 浏览
同朋友經過咁岩見到黎一間舖頭 應該係新開嘅🤣 門面好光猛好靚 仲要播住K Pop 岩晒我🤩 一於晚餐就簡黎到啦😛🍀 蒜片乾辣椒意粉蒜片乾辣椒意粉好有驚喜 🍝 上面鋪滿鍾意大量嘅蒜片同埋乾辣椒🌶️ 加埋橄欖油 好香 配夾好好 好有驚喜好好味😋 同埋好似話可以簡自己鍾意嘅辣度添🤭🍀蒜味大蝦朋友叫左依份主菜 擺設好靚 未送到上枱都聞到好香嘅蒜味😉 白麵包點上香濃嘅蒜油味再配合大蝦🍤 簡直係味蕾一大享受😎 我黎個朋友唔太食澱粉質架 但係佢居然3塊麵包都食晒😳 可想而知真係好高質🤣黎間餐廳環境好好 野食都好有驚喜👍🏽 最緊要係價錢唔貴 好似學生仲有折頭🤭 下次一於再試埋其他野🥰

🍀 蒜片乾辣椒意粉

🍀蒜味大蝦

2023-02-04 12 浏览
好耐冇出街啦,疫情之下成日困係屋企溫書,真係人都癲,趁住而家都叫緩和咗嘅時間,梗係要出去飲飲食食啦。 我朋友推介話呢一間係新開嘅西餐廳,係窩夫好出名嘅甜牙牙店新開,咁就梗係要一試喇。 我叫咗呢個係忌廉奶油燉豬腩,真心係超級超級好食,未嚟到已經係有好香嘅奶油味,最緊要係啲豬腩條完全唔覺得肥,唔覺得有罪惡感,佢雖然製作需時,但完全值得,嗰個忌廉奶油汁真係好好味,有個小秘密就係我係唔鍾意食粟米,但係呢個汁配埋啲粟米係真係超好食,我係全部都食晒,我想而知呢個質素係幾咁高! 值得大大推介👍 另外我朋友嗌咗杯凍飲, 不過我驚太多唔係太好, 就叫咗杯熱水果茶, 好驚喜呀!杯茶好靚,仲要有蠟燭座熱住, 欣賞餐廳好細心👏👏👏