2023-04-02 85 浏览
今晚約了朋友出旺角週圍行買特别精品回家擺放,行到差不多吃晚餐時間,我們找看附近餐廳,見到這間名好得意同有甜品,就入了去,環境有舒適感,坐下看了一回餐牌叫了配菜南瓜/薯仔細細碟南瓜同薯仔,鮮甜滑口南瓜香味,薯仔炸過,脆脆口,好香薯仔味,開胃小吃時日沙律好新鮮鮮甜菜味,唰唰聲配有橄油香,獨特口感水晶薄荷西柚梳打飲品顏色好彩虹,吸一口凉凉地薄荷味同帶有酸甜西柚香味,有清新感慢煮三文魚扁意粉三文魚厚身,肉身入口特别軟滑,濃香三文魚鮮魚味,意粉幼幼扁身,爽口嫩滑玫瑰水果茶清香玫瑰味同水果鮮甜味,好搭配,味道適中漁人碼頭長通粉以海鮮做配料,長通粉上面舖滿鮮大蝦,蜆,魷魚,蝦大隻,好爽口嫩滑,重海鮮鮮蝦甜味,花哈同魷魚,細細隻,脆身,彈牙爽滑,不失蜆同魷魚鮮海鮮甜味,長通粉入口好有海鮮香味時日餐湯南瓜湯,一啖入口順滑南瓜溶,濃香鮮甜南瓜味套餐甜品焦糖布丁,杏仁舖在布丁面上,焦糖同奶香味好濃郁,杏仁爽脆,特別有口感,甜度適中
配菜

時日沙律

好新鮮鮮甜菜味,唰唰聲配有橄油香,獨特口感

玫瑰水果茶

清香玫瑰味同水果鮮甜味,好搭配,味道適中

時日餐湯

南瓜湯,一啖入口順滑南瓜溶,濃香鮮甜南瓜味
套餐甜品

焦糖布丁
2023-03-23
焦糖布丁
2023-03-23 21 浏览
女仔就緊係鍾意食甜品,比我搵到呢間餐廳唔止有甜品食,仲有晚餐食,簡直perfect🙌🏻🥳因為我真係好熱愛甜品😂所以鍾意食甜品先!😋抹茶窩夫Party $128真係見到都開心!好有滿足感同幸福感🥰💗外脆內軟嘅窩夫,少少甜岩岩好,口感柔軟、鬆軟。上面再加上凍冰冰嘅抹茶雪糕,味道濃郁,帶有淡淡的茶香味道,口感滑順、綿密,配上奶油味濃嘅creamy,再加上脆脆波同烤過嘅脆脆杏仁片🥹💗美味呀!~😋慢煮三文魚意粉餐 $158晚餐揀左意粉餐,比較抵食,會配埋餐湯,小食同甜品。三文魚肥大肉厚,入口啖啖肉,肉質細嫩又高營養,配上扁意粉,飽肚感up

因為我真係好熱愛甜品😂所以鍾意食甜品先!
😋抹茶窩夫Party $128
真係見到都開心!好有滿足感同幸福感🥰💗

😋慢煮三文魚意粉餐 $158
晚餐揀左意粉餐,比較抵食,會配埋餐湯,小食同甜品

2023-03-21 12 浏览
跟表哥去煙廠街睇錶🤭學下野,又帶我去間幾正餐廳🤭🤭獲益良多餐廳主打甜品但其他食物都出色😋前菜-薰蛋,唔係流心蛋程度,但仍然好軟身,加上自製調味汁,不知不覺又吃晒😗南瓜湯-幼滑甜美,濃郁南瓜甜味,好香,仲飲到小小絲絲南瓜纖維,正漁人碼頭-上碟跟相100%相似,蜆、蝦都係大大隻,蜆肉好甜,冇沙。蝦好爽,長通粉用蝦頭燴出精華,整碟長通粉吃清👍🏻豬肉卡邦尼長意粉-忌廉好滑,長意粉彈牙,腩肉厚度適中,加上香草醉同超香芝士粉,啖啖細膩,,食了2啖都好想再食,真心正😍😍套餐可加42蚊配榴槤芋圓小丸子西米露-陣陣飄香,芋圓軟身,小丸子夠煙韌,脆爆咬口正。最重要係主角榴槤容好大球😍香濃軟滑,簡直幸福享受😎
跟表哥去煙廠街睇錶🤭學下野,又帶我去間幾正餐廳🤭🤭獲益良多
餐廳主打甜品但其他食物都出色😋
  • 榴槤芋圓小丸子西米露
  • 漁人碼頭
2023-03-20 96 浏览
和朋友約好到旺角食飯,兼睇波鞋,預早轉發餐廳連結予朋友,以為有舖面相,地址可依,萬無一失。惟等了又等還未見其踪影,原來朋友去錯專營甜品的總店,對於這位路痴友人,是難於用言語指點或以打撈方式引領其回歸正途。好在兩舖相距不遠,總店和分店只是對街之隔。可能甜牙牙在旺角已經有一定地位以及知名度,朋友的故有印象加上以中文名在地圖上搜尋,結果順理成章去錯地方。甜牙牙另一間以西餐為主打的副線餐廳, 室內燈光、佈置似乎頗舒適,Kpop video 無間斷放送,透過 Openrice 訂位還有85折優惠,有時間當然要來試試。除了散叫,這裏還有幾款套餐可供選擇,最終點了 ~七道菜式套餐~ $348/位 ( 2人起) 【餐前拼盤】拼盤組合配搭精緻 ~ 魚子醬蒸蛋  :  魚子醬口感飽滿、味鮮,有淡淡的咸味,正好和滑嫩清香,帶少少布甸質感的蒸蛋相匹配 ,濃淡調和西班牙火腿蜜瓜 : 清甜多汁的蜜瓜與味道細膩咸鮮的風乾火腿可謂奇妙的咸甜融合煎香草芝士  輕煎過帶著微温的芝士, 入口有少許嚼勁,洒上百里香,更添風味【是日餐湯有南瓜湯】湯頭綿滑,富淡淡南瓜甜味, 番茜葉作裝飾,顔色紅綠鮮明【蒜香大蝦配麵包】西班牙名菜

【餐前拼盤】
拼盤組合配搭精緻 ~
餐前拼盤

【是日餐湯有南瓜湯】
湯頭綿滑,富淡淡南瓜甜味, 番茜葉作裝飾,顔色紅綠鮮明

【蒜香大蝦配麵包】
西班牙名菜, 這裏也有供應。橄欖油滲出濃濃的蒜香,去殼蝦肉爽脆彈牙,和蒜粒、乾辣椒同煎,略帶微辣,惹味;伴以厚肉菇菌,口感豐富,若果將白麵包換成稍為脆身法包便更理想
蒜香大蝦配麵包

【火箭菜陳醋沙律 配 慢煮三文魚 】
大量新鮮翠綠的沙律菜拌以合桃、果仁,清新又健康;陳醋獨特的甜酸味道,更叫人胃口大開。慢煮三文魚,肉質鮮嫩,以檸檬、香草代替鹽調味,點點自然的果酸香,很有地中海風味。

【檸檬烤雞】
選用淡淡肉,皮下脂肪少的雞上脾,肉汁豐富,口感嫩滑,陣陣檸檬鮮香藉著微温在空氣中漂蕩
檸檬烤雞

【漁人碼頭】
非常足料,中型蜆肉幾近鋪滿整碟,還有去殼大蝦、魷魚、用料新鮮,爽口彈牙,鮮甜味美;
除了傳統意粉,亦有扁意粉、長通粉可供選擇,我們則選了扁意粉,份量不少,軟硬適中,
加入蝦頭油湯精華及黑胡椒碎、蕃茜、蒜片提鮮,香味和口感兼備。
漁人碼頭

甜品 ~ Terimisu 窩夫】
套餐跟一客甜品,今天是焦糖布丁, 不過我和朋友另有心水,加$20 點了甜品餐牌上另一款甜品  “ Terimisu 窩夫”。
窩夫的邊位脆口,入口有蛋香,伴一層灑上朱古力粉、厚厚的香滑忌廉、烤杏仁片、曲奇粹 或雲呢拿雪糕一齊吃,味道更有層次,口感豐富,份量亦剛剛好。
Terimisu 窩夫

【Caffe Latta】
這個餐跟三款指定飲品,按客人喜好,另外亦可點 “ 套餐飲品 ”、甚或加 $18 轉其他飲品。
我們叫了一杯 caffe Latta,没想到一杯份量等於其他餐廳的三杯,十分抵飲;奶泡沬豐盈,夠熱,入口順滑,奶的較例較重,飲完也不怕受咖啡因影嚮,全晚眼光光到天光。
Caffe Latta

甜牙牙開拓一線新戰線,正好迎接全面通關,旅客回歸,本土經濟穏步復甦的好開始。

2023-03-02
餐前拼盤
蒜香大蝦配麵包
檸檬烤雞
漁人碼頭
Terimisu 窩夫
Caffe Latta
辛苦的星期一,放工後當然要吃餐好慰勞自己。約了老公到旺角的Cookery Sweet Tooth吃晚飯,看到他們的甜品非常吸引,菜式種類亦非常多。餐牌更可謂琳瑯滿目,看到相片已經餓了。餐廳環境簡約有格調,以灰色為主色,燈光柔和舒適,乾淨企理,座位舒服。蒜片大蝦🦐 $168本身十分喜歡蒜片🧄,大蝦更是我們的至愛,這味餸當然非叫不可。大蝦肉質口感佳,爽口有彈性,鮮味十足。加入大量蒜片及辣椒粉🌶️的初榨橄欖油🫒非常香口清新,吃上去不會覺得油膩。麵包🍞看起來沒什麼特別,但一吃上癮,皮脆內鬆軟,牛油味香,點上橄欖油後味道更上一層樓。裡面亦有雞髀菇,健康之選。忌廉奶油烤咸腩肉🐖 $168腩肉肉質非常鮮嫩,肥瘦適中,肉汁豐富,一點都不會乾或硬,油脂香口,鹹香味濃郁,配上奶油汁和香酥芝士🧀,滋味萬分。除腩肉外,當中亦有紅蘿蔔🥕及西蘭花🥦,清甜新鮮。蘋果焦糖窩夫🧇 $66最後當然要吃甜品,甜品款式很多,每一款都非常吸引,掙扎了一會,最後決定先試窩夫,下一次再試其他的。窩夫外脆入軟,香甜可口,跟雲呢拿雪糕、淋上焦糖醬的鮮忌廉及加入肉桂粉的蘋果粒一齊吃,味道和口感都令人感動!最後要讚一讚職員服務態度非常誠懇親

蒜片大蝦🦐 $168

忌廉奶油烤咸腩肉🐖 $168

蘋果焦糖窩夫🧇 $66
最後當然要吃甜品甜品款式很多,每一款都非常吸引,掙扎了一會,最後決定先試窩夫,下一次再試其他的。窩夫外脆入軟,香甜可口,跟雲呢拿雪糕、淋上焦糖醬的鮮忌廉及加入肉桂粉的蘋果粒一齊吃,味道和口感都令人感動!

最後要讚一讚職員服務態度非常誠懇親切、友善、有禮、有效率。💯分的晚餐,滿足感爆燈💡!
2023-02-21 35 浏览
本身甜牙牙好出名甜品但係冇諗過正餐都咁出色$98包以下套餐前菜🥗有糖心蛋 焗薯小蕃茄 清新開胃餐湯🥣南瓜湯 雖然唔係南瓜蓉既湯 但清清地幾好食主菜🍽️蒜片乾辣椒意粉素食之選估唔到咁入味 呢一個係最有驚喜 蒜香嘅啱啱好 唔會搶過啲辣味同胡椒味 減肥既我都忍唔住食☕️包花茶或咖啡我就揀咗花茶 玫瑰味🍮日式布丁 大大舊 有糖同埋碎瓜子係面 好豐富同埋以為跟餐甜品會細細份估唔到咁大份量 好抵一個餐廳包咁多野 味道又好一定會再黎本身唔諗住打食評 大家睇我食評都係踩人多因為我好懶唔鐘意打咁多字但店員嘅服務態度實在太好 感謝幫忙所以決定為呢間鋪打 好嘢開心分享俾大家
本身甜牙牙好出名甜品

因為我好懶唔鐘意打咁多字
但店員嘅服務態度實在太好 感謝幫忙
所以決定為呢間鋪打 好嘢開心分享俾大家
2023-02-21 12 浏览
海鮮控必試漁人碼頭意粉旺角真係好多café,今日去到煙廠街見到甜牙牙呢間甜品店轉型做埋café 提供西餐,餐廳環境乾淨企理,最適合同朋友坐低食野傾計,佢地既意粉套餐都幾抵食,有齊主菜、小食、湯或沙律、飲品同甜品,真係好豐富我呢個海鮮控當然要試下佢地既漁人碼頭意粉啦,意粉汁係用蝦頭同蝦膏烹調而成既精華,配上多款時令海鮮,包括大蝦、花蛤同魷魚,花蛤份量都唔少,而且處理得好好唔會有沙,大蝦爽口彈牙,鮮味十足,意粉煮到剛剛好,掛汁力強,見到佢地既窩夫甜品都好吸引,下次約多幾個朋友一齊開心share先得
海鮮控必試漁人碼頭意粉

2023-02-19
2023-02-20 36 浏览
見依間野未試過就諗住試下啦佢有個意粉套餐 叫左個慢煮三文魚意粉個set係包湯/沙律+前菜+意粉+飲品+甜品我地散叫左個油封鴨肶(唔知佢原名係咩)同一個沙律我地要左湯 餐廳職員話今日係海鮮湯😬湯:上到黎似中湯咁既 有d蝦頭味😬前菜:一隻唔係好入味 同唔係好溏心既溏心蛋+白烚西蘭花同紅蘿蔔(佢有d白色既汁⋯水 唔知係咩黎)👍🏻沙律:佢唯一正常既野😥意粉:一上黎 我打左個突 嘩咁細份都唔緊要 佢個慢煮三文魚老過我呀麻意粉⋯⋯(有圖 自己理解)😓油封鴨肶(唔知佢原名係咩):我真係下左出黎 佢真係一個碟擺一隻鴨肶 個size大概係麥當勞麥炸雞咁上下大 然後隔離係4粒切開左既車厘茄 同4粒差唔多大細既唔知咩(真係唔知咩 可能係薯仔之類)好似係$148? 我食麥炸雞應該會開心d仲有佢個木糠布甸⋯⋯我feel唔到佢同木糠布甸有咩關係⋯⋯依間野除左野唔好食 我覺得present得好差 想做西裝 但係不論擺盤定服務我都唔覺得似西餐🤷🏼‍♀️頭先見到佢有99%好評 我有d淆底驚轉頭有人黎鬧我 但係我有理由懷疑99%好評 都係自己人😌
見依間野未試過就諗住試下啦
佢有個意粉套餐 叫左個慢煮三文魚意粉
個set係包湯/沙律+前菜+意粉+飲品+甜品
我地散叫左個油封鴨肶(唔知佢原名係咩)
同一個沙律
我地要左湯 餐廳職員話今日係海鮮湯
😬湯:上到黎似中湯咁既 有d蝦頭味
👍🏻沙律:佢唯一正常既野
😥意粉:一上黎 我打左個突 嘩咁細份
都唔緊要 佢個慢煮三文魚老過我呀麻
意粉⋯⋯(有圖 自己理解)
仲有佢個木糠布甸⋯⋯我feel唔到佢同木糠布甸有咩關係⋯⋯
頭先見到佢有99%好評 我有d淆底
驚轉頭有人黎鬧我 但係我有理由懷疑99%好評 都係自己人😌
2023-02-17 19 浏览
難得星期五早走,可以享受下me time,去左旺角行左陣街想搵地方坐下輕鬆下,見到呢間甜牙牙煮意,原來係之前甜牙牙甜品既姐妹店開既Café,之前食得太豐富今日要食得light啲,揀左個雞肉窩夫配沙律,其實menu上面既食物好多都好吸引唔知點揀好,見到呢款麻辣雞肉窩夫咁特別就叫黎試下~🌟麻辣雞肉窩夫配沙津 ($88)朋友食得辣所以就揀左個麻辣雞肉窩夫,呢個配搭好特別,用上重慶香料調製既麻辣汁炒雞肉,再配埋香脆鬆軟既窩夫好perfect💯已經bookmark定呢間餐廳下次約埋好姊妹過黎一齊食~

🌟麻辣雞肉窩夫配沙津 ($88)

已經bookmark定呢間餐廳下次約埋好姊妹過黎一齊食~
2023-02-16 15 浏览
之前IG睇過人地食評bookmark左好耐, 今日做野經過呢頭就去食個late lunch~main course有好多選擇, 但我都係俾之前睇過佢意粉既相吸引左, 就叫左個漁人碼頭叫得漁人碼頭顧名思義就係海鮮, 有蜆, 魷魚, 蝦, 加埋洋蔥同蒜炒香左, 吊晒海鮮既鮮味出黎!!$128但非常呎料, D蜆鋪滿晒成個碟, 中間又有鮮橙色既蝦做點綴蝦肉爽口彈牙, 可以連尾剝出黎蜆肉雖然係細粒品種, 但鮮甜冇沙加上我最愛既蒜片, 同彈牙al dente意粉一齊食超正~意粉單叫係$128, 其實加多$20 (即$148) 就有套餐配湯/沙律, 加side dish + 飲品, 仲有埋free dessert超抵但我食左full breakfast, 一陣又早食飯, 都係留返個甜品胃下次再黎啦😌

蝦肉爽口彈牙, 可以連尾剝出黎
蜆肉雖然係細粒品種, 但鮮甜冇沙
加上我最愛既蒜片, 同彈牙al dente意粉一齊食超正~

2023-02-16 15 浏览
以前一提起甜牙牙最標誌性的一定是旺角的「糖水街」飯後必定排隊要食嘅甜品店,今次俾我發現甜牙牙有晚餐!除左供應的甜品一致之外,最正就係可以提供埋晚餐,一次過晚餐加甜品直落唔洗轉場,體驗超級好!食甜品之前先食主食,蒜片安格斯牛立方,除左的骰擺盤精緻之外,安格斯牛粒吃上口汁多嫩滑,加上細細粒容易入口,啱曬嘴細細嘅友人。另外一個主食是漁人碼頭,入面有多種海鮮,蜆、蝦外仲有魷魚。意粉入味收曬海鮮的汁,吃上口十分滋味,海鮮都非常新鮮彈牙,有質素。飲品都有驚喜,水晶西柚薄荷梳打除左賣相已經深深吸引我之外,飲上口不單止有汁水,仲有啫喱!真係完全估唔到!最後一定要提嘅係甜品!焦糖芒果窩夫派對,窩夫底係暖暖的鮮製香脆,配搭五球大大嘅雪糕,豐富到不得了。
2023-02-15 15 浏览
Happy Friday準時放工出左旺角同朋友食飯,原來甜牙牙呢間創意甜品店開左姊妹店甜牙牙煮意,小店主打西餐,一於今晚試下先🌟檸檬烤雞 ($168/半隻)我揀左佢地既檸檬烤雞,餐廳選用新鮮三黃雞,先用香草醃製兩日,再慢煮40分鐘,雞皮好香脆而雞肉依然保持嫩滑多汁,配上口感清新既檸檬汁,高質👍🏻👍🏻👍🏻餐廳環境乾淨企理,食物款式選擇多,下次要帶多幾個朋友girls’ talk同試多幾款主菜同甜品先得

🌟檸檬烤雞 ($168/半隻)

2023-02-14 14 浏览
Green Monday要食素食行左旺角幾間西餐廳終於搵到有素食option! 一般人認為素食好寡,所以餐廳特登喺素食option用咗重味調味料,刺激一下大家嘅味蕾😄蒜片乾辣椒 $68 呢個價錢喺呢個餐廳環境來講,絕對扺食環境靚又有fancy既柔和射燈,仲有梳化凳超舒服大量蒜片加乾辣椒超重口味但好香,蒜片都幾大塊有啲咬囗乾辣椒唔會太辣,只係增添左風味用初榨橄欖油黎炒,調味有天然既番茜葉同黑胡椒,好香👍🏻

Green Monday要食素食
行左旺角幾間西餐廳終於搵到有素食option!

蒜片乾辣椒 $68
蒜片乾辣椒

呢個價錢喺呢個餐廳環境來講,絕對扺食
環境靚又有fancy既柔和射燈,仲有梳化凳超舒服

大量蒜片加乾辣椒超重口味但好香,蒜片都幾大塊有啲咬囗

乾辣椒唔會太辣,只係增添左風味

用初榨橄欖油黎炒,調味有天然既番茜葉同黑胡椒,好香👍🏻
聽朋友講旺角開咗呢間新西餐,地點喺正旺角中心地帶,勁容易搵,一食即刻發現好有驚喜。 我叫咗呢個香草奶油白酒煮花蛤, 本身就係唔想食太肥膩嘅嘢,點知好味到我成碟都食晒,啲花甲好新鮮,最重要我勁鍾意個汁,有洋蔥蒜片乾辣椒,配少少白葡萄酒同忌廉, 好好味呀。 唔怪得我會食晒成碟😂 另外都叫咗一支青檸薄荷梳打,呢個都好有驚喜, 因為我一向都唔鍾意飲茶飲, 驚太甜, 但係朋友推介,呢杯嘢顏色打卡勁靚,最重要係佢完全唔甜, 好fresh ... 完全勁消暑勁解渴,一個字: 正!

2023-02-06
午餐
今日出發到旺角食好野😋呢間餐廳其實係朋友公司附近,佢介紹得嘅通常都無錯😉今日食完果然不錯👍🏻餐廳格局細細但裝修得幾雅緻😚員工都好有禮貌,值得稱讚😃🌿香草奶油煮花蛤 ,呢個花蛤睇到隔離枱order好正,於是跟住叫🫣道理好好啊!佢係有洋蔥🧅蒜片同乾辣椒🌶️做配料,再加白酒同忌廉,淡淡酒香味再加啲蜆好新鮮,啲湯汁都充滿鮮味!🥩蒜片安格斯牛立方,牛肉又嫰又濃味❤️而家無筋,粒粒都好惹味!配搭蒜片一齊食,味道更加升華呢!洋蔥🧅蒜片,乾辣椒🌶️白酒同忌廉

餐廳格局細細但裝修得幾雅緻😚員工都好有禮貌,值得稱讚😃

洋蔥🧅蒜片,乾辣椒🌶️白酒同忌廉
2023-02-06