2008-09-07 27 浏览
主人與奴隸獸每次途經此甜品店,都是重門深鎖,後來才知道此店的營業時間原來在黃昏六時才開始。今次我們較準了時間 18:15到達,但仍然食閉門羹,剛巧遇上店員才得知原來當天要 19:00才營業,兩丁友只好係街度『條條fing』,虛渡光陰。終於有得食喇!我們點了:1. 宇治金時(HK$22):味道濃郁的綠茶刨冰,加上甜甜的紅豆粒,簡直是 Perfect Match。但嚐不到紅豆雪糕,感到有點惋惜。2. 櫻の初夏(HK$26):賣相吸引。荔枝脆珠,口感十足,似脆卜卜的魚子。大大粒艷紅的車厘子,新鮮清甜,為這款甜品增色不少。哈哈!!當天我們有幸遇見食家小漏漏呢!

終於有得食喇!我們點了:

哈哈!!當天我們有幸遇見食家小漏漏呢!

宇治金時
櫻の初夏
$24 (其他)
2008-09-04 13 浏览
食完勁實0既壽司之後, 我就提議不如去<甜品工房>食甜品, 因為之前記得呢間都有幾多好評, 所以就去試下啦. 去到0既時候, 都0岩0岩好有位, 不過入面真係好細0架, 我估容納15人左右啦, 至於環境就普普通通啦!!! 1. 櫻之初夏 ($26) ~ 賣相好得喎, 不過食到最後真係有d 失望!!! 透明0既粒粒, 好爽好脆, 夠特別. 小丸子我同祖安都好鐘意食的, 所以覺得太少, 哈哈. 雪米糍就普通. 至於櫻桃就夠新鮮, 不過我覺得就酸0左d, 唔係太like. 仲有食到最後只剩低一大碗冰0既時候, 質素即時下降, 而且都幾無奈!!!整體評價:下次會試下其他甜品!!!

!!!

整體評價:下次會試下其他甜品!!!
櫻之初夏
2008-08-29 6 浏览
收拾完五件大箱子后已是八點,自然到了小憩的時候啦。對為食小漏漏來說,放松的最好方式莫過于品味心水甜品,今次就來試試甜品工房的新出品『櫻之初夏』($21)吧。賣相又是『紫葡之戀』系列的中看,糯米糍是普通貨色,但冰冰甜甜也不錯;桃味酸奶冰清爽健康,和偏甜的車厘子生果還算夾。出面的“小脆珠”口感很不錯,粒粒的幾咬口。不過整件甜品中當然還是甜美多汁的車厘子是我最愛。個人覺得車厘子這一款是同類(提子&藍莓)中最美味的,是值得一試的甜品,但在我心里它們始終不及宇治金時的地位呀。

$21 (宵夜)
  • 宇治金時;櫻之初夏
2008-08-19 11 浏览
一個遲了很多才打的食評。吃完一間不太滿意的日本食店「炭黑」後,食友介紹到此店吃甜品,既然推介,當然要一試。點了櫻之初夏和宇治金時。櫻之初夏:外表不錯,有切開的雪米糍(方便吃),幾粒櫻桃(不淋,挺新鮮的),有點小丸子(幾有咬口),有桃味刨冰在底(ok啦),而最驚喜是我以為是糍米的脆珠,咬下去非常爽口,使整個甜品有不同的口感和不同種類的食品,為之驚喜。宇治金時:有大量紅豆(覺得甜了一點)、小丸子、上面有兩片紅豆雪糕(好有紅豆味),以綠茶刨冰作底(勁有綠茶味,好綠茶的應該喜歡,不過不是我杯茶)。與櫻之初夏相比,有點比下去,但整體不錯。甜品質素不錯,亦有驚喜,下次可以再試其他的,多謝食友的介紹。

一個遲了很多才打的食評。
點了櫻之初夏和宇治金時。

宇治金時
驚喜的櫻之初夏
$24 (宵夜)
驚喜的櫻之初夏
  • 櫻之初夏
2008-07-31 4 浏览
I know their signature dessert is shaved ice, but today I've decided to try their 日式紅豆腐花.This is my first time here because everytime I go to 紅磡, I have 芝麻綠豆. The price is quite reasonable, with 1/2 a chestnut, red beans, 豆腐花, milk, and 小丸子. Quite a lot I have to say, but is it really that good?? hm......the red bean and 小丸子 are good but the 豆腐花 is really SCARY. After eating half, I began to doubt myself...is it 豆腐 or 豆腐花...?? It's really really hard. I wonder if it's normally like that, or am I

This is my first time here because everytime I go to 紅磡, I have 芝麻綠豆. The price is quite reasonable, with 1/2 a chestnut, red beans, 豆腐花, milk, and 小丸子. Quite a lot I have to say, but is it really that good?? hm......the red bean and 小丸子 are good but the 豆腐花 is really SCARY. After eating half, I began to doubt myself...is it 豆腐 or 豆腐花...?? It's really really hard. I wonder if it's normally like that, or am I just unlucky??
2008-07-30 9 浏览
人在這邊,朋友住whampoa,帶我過來這邊吃甜品本想點宇治金時,不過又想吃紫葡之戀,爭扎好久才決定好提子味的刨冰,再加上伴碟一粒粒的透明狀體,有新鮮提子,入口的口感第一下是提子味汽水,食下食下好似食上癮咁,不停咁擺入口,幾種口感撈埋一齊,掂!小店雖然不是什麼大型店子,但勝在有誠意肯創新,不錯
人在這邊,朋友住whampoa,帶我過來這邊吃甜品

本想點宇治金時,不過又想吃紫葡之戀,爭扎好久才決定好

小店雖然不是什麼大型店子,但勝在有誠意肯創新,不錯
2008-07-27 7 浏览
今日同朋友尼到呢間想食好耐o既甜品店, 最鍾意食日本菜o既我食遍日式甜品, 都比呢度o既甜品深深吸引我地一行五人叫咗個鮮果拉麵, 宇治金時, 紫葡之戀, 櫻之初夏同抺茶涼粉.鮮果拉麵d生果十分新鮮, 又夠凍, 食落清新又清涼. 拉麵好香芒果味, 好玩又好食宇治金時綠茶夠濃, 日本紅豆香甜, 加上小丸子同自家雪糕, 一絕!!!係好多高級日本料理食唔到o既高水準之作紫葡之戀我個人就覺得太甜但係女友食到停唔到口, 比較啱女仔食.櫻之初夏車厘子超甜超大粒, 比起我o係生果檔買成四十蚊一磅o既仲要大粒, 用料十分大方, 係個加分位.抺茶涼粉個人就覺得太似宇治金時, 可以兩者叫其中一個就可以, 不過賣相都好靚, 但味道就宇治金時出色d.五款甜品都好好食, 環境十分一般, 而且要等位, 但係服務幾好, 好忙o既時間要求要碗要叉要紙巾都好快有, 食物水準亦超班, 不枉此行.
2008-07-27 11 浏览
今晚 和另一班朋友再闖工房早幾晚既兩名侍應生不在 換來的是另一名女侍應生 而且店內冷氣機滴水所以今晚場面都幾混亂下 廚房的攣毛哥哥也要出來門面幫手說說今晚 朋友們都吃了我推介的宇治金時而我呢 就試試新口味 來了一個 鮮果拉麵等了一會兒 姐姐送上一個甜品 是芒果涼粉奇怪的是 我們是沒有點這個甜品呢原來是下錯單 我們向姐姐匯報豈料 姐姐立刻黑面 並收回甜品 嚇了我們一跳再來鮮果拉麵才送上先來試一試容器旁的芒果 突然我手一脫 芒果飛倒在地上...哈哈再試一吃那個拉麵 似是JELLY的口感 但很爽 可惜不夠凍雖然整個甜品上都加了冰 但無論西瓜木瓜火龍果或芒果都是不夠凍在炎炎夏日 想吃過冰涼的甜品也不行 很失望相反老婆仔和朋友們 吃宇治金時吃得津津有味呢這個甜品 因為不夠凍的原因 我給他大大減分來這裡還是吃回宇治金時便好了

今晚 和另一班朋友再闖工房

這個甜品 因為不夠凍的原因 我給他大大減分

來這裡還是吃回宇治金時便好了
不夠凍
2008-07-24 7 浏览
食完炭黑的袖珍甜品,甜胃好唔滿足,逐與食友相約去尖咀食HD。然而,搭車途經甜品工房,想起未逐的宇時金治心願,又急急腳落車。 宵夜時間的小店勁多人,外賣堂食都要等,與食友等了兩張檯才有位,真的令人心急如焚。終於一嘗宇時金治($22),靚就靚喇,味道原來好普通,就是簡單的綠茶味刨冰,加上紅豆、糯米小丸子及頂層米糕,味道與口感均與紫葡之戀相差甚遠,我後來飛冰齋飲綠茶冰水當是解暑。  另外柯打了一款新出的甜品櫻之初夏($26),這款甜品既有荔枝味的彈牙脆珠,又有蜜桃味的魔芋粒,周邊還圍滿清甜的車厘子、雪米磁與小丸子,層次豐富,味道較好。不過要推介的話,我還是首選紫葡之戀。另外,這杯刨冰出現過硬過實的情況,須留意品質控制。 今趟沒有上次的火花,之後未必再特地而來了。無論如何,這頓也是開心的,最緊要是飽了甜胃,可以滿足的回家!

另外柯打了一款新出的甜品

有點失望的宇時金治
較好的櫻之初夏
$24 (宵夜)
  • 仍是紫葡之戀
2008-07-24 3 浏览
因為不想吃刨冰,所以吃了豆腐花。紅豆和宇治金時的一樣一粒粒起沙不是紅豆茸,又甜又香。豆腐花配花奶又是另一種食法,感覺上更滑一點。栗子不知是不是貴,只有一小粒,不過栗子味挺濃的。小丸子煙煙韌韌,沒有甚麼味。不過豆腐花呢,港式的也很好,價錢還便宜一倍,下次來還是宇治金時。店好像不到六點也不會開門,而且越夜越多人。
因為不想吃刨冰,所以吃了豆腐花。

店好像不到六點也不會開門,而且越夜越多人。
日式紅豆丸子豆腐花
$18 (其他)
日式紅豆丸子豆腐花
2008-07-17 15 浏览
吃過時新後 最好吃甚麼我把時新旁的HUNG HOM既寶其利街 稱為食街相信都不過份因為係呢條街入面 充斥著大小不同的食店當中聞名以久既一間小店 甜品工房今次就進入我們的眼廉小小的店面 牆中有著不同的明星藝人簽名但不是名人吃過 便一定好吃的呢 名人一定懂吃嗎 哈哈不過甜品工房就絕對無介紹錯和朋友進來 一直久仰佢既 宇治今時(紅豆綠茶冰)老婆仔叫了藍莓之吻 朋友叫了櫻之初夏宇治今時 的冰是綠茶製呢 很香奶味 加了紅豆和紅豆雪糕和小丸子這些普通的材料 拼湊成一起 不止美味 而且是一件藝術品老婆仔的藍莓之吻聽她說是不錯的~ 是吃到尾會有一點點太甜但這個問題... 吃冰也是難避免的... 精緻的外觀足以彌補這少少的缺憾了朋友的櫻之初夏 聽他說也不錯 但他吃不完呢 可能太漏吧 HA總括來說 這間店是一級捧 一定會再來吃呢!!!

吃過時新後 最好吃甚麼
因為係呢條街入面 充斥著大小不同的食店
當中聞名以久既一間小店 甜品工房
今次就進入我們的眼廉
小小的店面 牆中有著不同的明星藝人簽名
但不是名人吃過 便一定好吃的呢 名人一定懂吃嗎 哈哈

不過甜品工房就絕對無介紹錯
和朋友進來 一直久仰佢既 宇治今時(紅豆綠茶冰)
老婆仔叫了藍莓之吻 朋友叫了櫻之初夏
這些普通的材料 拼湊成一起 不止美味 而且是一件藝術品

老婆仔的藍莓之吻聽她說是不錯的~ 是吃到尾會有一點點太甜

總括來說 這間店是一級捧 一定會再來吃呢!!!
$22 (其他)
2008-07-12 8 浏览
都唔係第一次食呢間甜品店o既甜品, 但係每一次來都有驚喜就係成日有新產品出, 唔洗次次食到悶今次見到有個新推出甜品, 叫"櫻之初夏", 淨係個名都已經吸引到我,當然order新產品啦~今次呢個係車厘子刨冰, 有幾粒好大好大粒又甜o既車厘子, 刨冰係peach加乳酸味,雙重口味,加上好香o既茘枝珠珠,雲呢嗱雪糕, 小丸子同星星啫喱, 好靚又好正呀>,< 今次呢個冰清d, 唔錯呀~最衰無帶相機見到大部份食客都食緊呢個冰, 最開心係老闆仲話今個月大埔會開分店, 咁以後我地新界居民就唔洗走到咁遠食啦
都唔係第一次食呢間甜品店o既甜品, 但係每一次來都有驚喜
就係成日有新產品出, 唔洗次次食到悶

2008-07-10 5 浏览
食完時新..再過黎呢度~真係好滿足呢宇治金時~d 紅豆真係一百分....如果當日係三十幾度...入黎食既話我估....一千分都比到~另外再叫個綠豆清心爽...都ok~食物真係可以話好好食但d...衛生同服務就差d..d 匙羹.....有d 朱古力漬係度~就連膠既都有黑色一點點服務...可能仲係早...7:30左右...同個個哥哥仔係零交流...仲差係佢係出面食完烟入番黎整野.......希望佢注意番食甜品既人...一定係開心黎...都希望開心走啦
食完時新..再過黎呢度~真係好滿足呢
入黎食既話我估....一千分都比到~
另外再叫個綠豆清心爽...都ok~
食物真係可以話好好食
但d...衛生同服務就差d..
d 匙羹.....有d 朱古力漬係度~
就連膠既都有黑色一點點
仲差係佢係出面食完烟入番黎整野.......
2008-07-09 1 浏览
這是一間很小的甜品店,想不到甜品做得蠻出色的。宇治金時︰賣相實在太美了﹗用上很有日式感覺的碗,裝有刨冰、粉圓、紅豆和自家制的紅豆雪糕,光看就有滿分的視覺享受。再試雪糕,奶味偏重,有粒粒紅豆增加口感。粉圓雖然沒有味道,但特別具咬口。紅豆份量不少,全都煮得很腍,再配上一口刨冰,無懈可擊。綠茶味不會偏甜,很好。這樣一碗藝術品式的甜品,只賣$22,真的值得推薦。
這是一間很小的甜品店,想不到甜品做得蠻出色的。

這樣一碗藝術品式的甜品,只賣$22,真的值得推薦。
$22 (其他)
2008-07-09 5 浏览
同男朋友黎紅磡搵食,,,經過此店門外排晒人.. 就等下位啦... 眼見台台都食刨冰,, 同honey決定點了"櫻之初夏" 同 "宇治金時"...佢地d甜品都好日式下... 不到5分鐘,,甜品已經到啦.都算好快,,, 兩者賣相幾靚..幾有心思... 前者聽侍應姐姐話新出既, 好似係乳酸味加桃味冰底裡面有車哩子啦,, 小丸子,同埋好得意既荔枝味珠珠,,, 味道幾夾,,, 誠意推介!!宇治金時都好正.. 隻味好似某日本牌雪條咁...呢個要encore,,,,~~ 雖然店面細細,但係d野一d都唔馬虎, ..讚!,已經約定男友黎encore<,,...~~下次一定要試下其他野先...~~
雖然店面細細,但係d野一d都唔馬虎, ..讚!,
  • 櫻之初夏