餐厅: 甘味讚岐手打烏冬
资讯:

2014-09-06 292 浏览
今日放工好累好肚餓,所以搵一間10 點都未收工的餐廳-甘味。因為係星期一,所以餐廳都比較冷清,我坐底後,d 店員都好nice咁招呼我,我叫左個濃湯肥牛烏冬鍋,首先講下個濃湯先啦,湯底好有鲜味,充斥著濃濃的肥牛味,肥牛既嫩且滑,烏冬彈牙,好味指數爆燈!!
2014-08-20 391 浏览
睇完戲梗你係要搵地方醫肚,見到手打烏冬依間鋪就心郁郁想試入面有多種烏冬任君選擇!我地嗌咗豉油湯牛肉烏冬同蕃茄湯牛肉烏冬 本人認為蕃茄湯較可取(^ω^)味道鮮濃而香甜*^O^*豉油湯則沒有驚喜,不過不失。三文魚亦夠大份,值得一試*^O^*至於壽司則同外面餐廳同出一轍,所以都是很普通。至於炸豆腐本人就不太推介了,外皮炸得不夠香脆,略為失望(>_<)
睇完戲梗你係要搵地方醫肚,見到手打烏冬依間鋪就心郁郁想試

2014-08-03 489 浏览
琴晚黑睇完戲就喺商場度搵野食,見度呢間餐廳出面啲烏冬(模型?擺設?)咁吸引,就決定入去試下啦我叫左一份流心蛋,同一個鰻魚烏冬先嚟既當然係流心蛋啦,唔只蛋黃,就連近住蛋黃側果啲蛋白都係未完全熟透嫁,食落去有好香既蛋味,28蚊2隻流心蛋都係值既跟住就係鰻魚烏冬喇,先比大家睇下個餐牌先張相睇落好吸引係咪?望落好好食係咪?而家就睇下實物啦我差唔多食完既時候先記得影,唔好意思,但可以同大家講,佢一上菜果下個賣相同餐牌上張相已經差好遠好遠,啲湯幾乎蓋過哂啲鰻魚片同烏冬好喇,既然叫左緊係照食嫁啦一食落,烏冬都算彈牙,但啲湯.........得個醎字又未算太醎既,但除左醎之外我實在諗唔到仲有啲咩字可以形容個湯既味道本來佢餐牌上面寫住加10蚊可以轉湯底既(好似有咖哩同蕃茄)但我諗住如果清湯都OK既話無謂駛多10蚊啦但清湯真係完全唔掂囉......咁既湯底自己喺屋企喺啲水度加啲鼓油都整到啦所以建議所有想喺呢間餐廳食野既人,一係就唔好食烏冬,食得烏冬既就一定要轉湯底,唔係既話就要失望離開
我叫左一份流心蛋,同一個鰻魚烏冬
流心蛋
跟住就係鰻魚烏冬喇,先比大家睇下個餐牌先
鰻魚烏冬
張相睇落好吸引係咪?望落好好食係咪?
而家就睇下實物啦
我差唔多食完既時候先記得影,唔好意思
好喇,既然叫左緊係照食嫁啦
一食落,烏冬都算彈牙,但啲湯.........得個醎字

本來佢餐牌上面寫住加10蚊可以轉湯底既(好似有咖哩同蕃茄)
但我諗住如果清湯都OK既話無謂駛多10蚊啦
2014-08-02
流心蛋
2014-04-13 419 浏览
和朋友睇戲後隨意地搵食,搵來一家日本烏冬店,讚岐命名的店,當然是賣烏冬的地方。自由選的烏冬,選擇了淨湯烏冬,配料每一道再加錢(烏冬麵質麻麻,不夠煙韌,選了栗米、紙菜和溫泉蛋配料,溫泉蛋不是溫泉蛋,只是一般半熟的蛋)食物質數很一般,但以過價錢吃個晚飯也算不錯,埋單$55

食物質數很一般,但以過價錢吃個晚飯也算不錯,埋單$55
2014-04-12
2014-01-22 502 浏览
看電影前醫醫肚. 甘味不用排隊, 那就吃這家吧.  京都炸豆腐它的炸皮是像小米一樣有點韌度, 不是我想像中的鬆脆模樣, 但挺特別的.醬汁則是較中式的味道, 有香菇有鮮蔥, 不錯吃~! 芝士年糕本來就對這個菜式沒大興趣, 但朋友想試就看看會不會有驚喜囉~年糕炸皮挺脆的, 但年糕本身不夠煙韌..芝士味就是那種預計的, 又不喜歡旳韓國芝士麵的那種芝士味..所以... 嗯... 一般啦~~~ 北海道津別牛乳蟹肉薯餅*聽到"牛乳"二字還以為是甜的, 朋友說這是奇怪的想法...?!@@*吉列做的很好, 鬆脆可口!餡料感覺像"白汁".. 但是味道質感都很不錯, 可以一試. 角切魚生飯少得可憐的魚生朋友, 你們都被配角蓋過了...青瓜, 甜雞蛋很多, 魚生粒很少耶.... 也沒有特別肥美.. 朋友說, 這是手打烏冬的店鋪. 也是呵... 不會再在這裡吃這個就對了.整體沒驚喜, 也沒驚嚇. 不想排隊的話, 甘味還是可以選擇的.
看電影前醫醫肚.
甘味不用排隊, 那就吃這家吧.
 京都炸豆腐
它的炸皮是像小米一樣有點韌度,
不是我想像中的鬆脆模樣, 但挺特別的.
醬汁則是較中式的味道, 有香菇有鮮蔥, 不錯吃~!
芝士年糕
 芝士年糕
本來就對這個菜式沒大興趣,
但朋友想試就看看會不會有驚喜囉~
年糕炸皮挺脆的, 但年糕本身不夠煙韌..
所以... 嗯... 一般啦~~~
 北海道津別牛乳蟹肉薯餅
*聽到"牛乳"二字還以為是甜的,
朋友說這是奇怪的想法...?!@@*
吉列做的很好, 鬆脆可口!
餡料感覺像"白汁"..
但是味道質感都很不錯, 可以一試.
角切魚生飯
 角切魚生飯
少得可憐的魚生朋友, 你們都被配角蓋過了...
青瓜, 甜雞蛋很多, 魚生粒很少耶....
也沒有特別肥美..
朋友說, 這是手打烏冬的店鋪. 也是呵...
不會再在這裡吃這個就對了.

整體沒驚喜, 也沒驚嚇. 不
想排隊的話, 甘味還是可以選擇的.

2014-01-03
2013-12-09 161 浏览
2點幾黎到叫左午餐, 原來2:30有下午茶虧左tim, 唔怪得2:30即刻多左咁多人不過算, 趕時間叫左個帶子福袋手打烏冬因為趕時間都係求其叫個算食完睇番先知福袋入面果d係帶子黎仲有好多蘑同類似翅一條條既東西都幾好食個湯底真係幾香,應該唔少味精仲有d菜同西蘭花,又幾好營養烏冬都幾彈牙午市有9折,又9折又加一,即係冇做過野不過睇番呢間原來同另一間叫別府係同一個seriesD waiter一樣係咁朦,成日做錯野我叫凍飲就比左熱飲我仲要個waiter dump底杯野就迅雷不及掩耳咁入Q左叫都叫唔切我碗烏冬都食左大半,杯野飲先黎到仲夠膽收我加一
2點幾黎到
因為趕時間都係求其叫個算
食完睇番先知福袋入面果d係帶子黎
仲有好多蘑同類似翅一條條既東西
都幾好食
個湯底真係幾香,應該唔少味精
仲有d菜同西蘭花,又幾好營養
烏冬都幾彈牙
午市有9折,又9折又加一,即係冇做過野
不過睇番呢間原來同另一間叫別府係同一個series
D waiter一樣係咁朦,成日做錯野
我叫凍飲就比左熱飲我
仲要個waiter dump底杯野就迅雷不及掩耳咁入Q左
叫都叫唔切
我碗烏冬都食左大半,杯野飲先黎到
仲夠膽收我加一
2013-12-09
2013-12-04 103 浏览
每次都看到人不少 想著應該不錯 就來了 吃的地獄拉烏冬 贊一個 適合喜歡spicy的朋友噢 還有折扣小食 價格合理 我點的野菜湯 哎 味道不是我喜歡的 番茄味太重 下次試試手卷 味道也還不錯 適合一個人的下午時間
2013-12-03
  • 地獄烏冬
2013-11-12 102 浏览
又係下午茶時間兩點到黎到唔使等位就入左但係呢間野好似兩點半先有下午茶餐所以都係要食午餐叫左呢個叫澳州雞扒沙律蛋包雞糙飯沙津好少, 雞扒就唔肥,好夠食蛋包飯都好夠,又係食唔哂同埋唔算太多油都幾健康堆單54.6佢條數都幾複雜,又加一,跟住午餐又9折54*1.1*0.9服務都唔錯,都算乾淨仲有其他壽司果D可以下次試
又係下午茶時間兩點到黎到
唔使等位就入左
但係呢間野好似兩點半先有下午茶餐
所以都係要食午餐
叫左呢個叫澳州雞扒沙律蛋包雞糙飯
沙津好少, 雞扒就唔肥,好夠食
蛋包飯都好夠,又係食唔哂
同埋唔算太多油都幾健康
堆單54.6
佢條數都幾複雜,又加一,跟住午餐又9折
54*1.1*0.9
服務都唔錯,都算乾淨
仲有其他壽司果D可以下次試
2013-10-30
2013-10-28 233 浏览
一個悠閒的下午獨個兒逛荷里活廣場, 不是太多人, 都行得頗舒暢, 逛得雙腿都累時已是下午茶時間了。 本人都喜愛吃烏冬, 所以就選擇這間甘味。不用等位, 入坐就看著下午茶餐餐牌, 我就點選了無骨牛肋蕃茄湯讚岐手打烏冬及熱柚子茶; 不久, 湯烏冬就上枱了, 整體賣相不錯, 先來喝一口蕃茄湯, 味道都幾濃郁, 不會酸, 幾合我個人口味; 烏冬的口感不算很煙韌彈牙, 但也合格。牛肋也ok, 似一般牛腩一樣, 沒有大特別! 一碗的份量也很充足, 不會因為是下午茶而變少, 而且配合餐茶都只是$38, 價錢合理! 有機會再來, 會試別的, 看看是否也美味!

有機會再來, 會試別的, 看看是否也美味!
無骨牛肋蕃茄湯讚岐手打烏冬
2013-10-07
無骨牛肋蕃茄湯讚岐手打烏冬
2013-09-16 67 浏览
今日如常同媽媽去食晏,近近地就去左鑽石山食。我地簡左去飯店烏冬其實我地食過呢間烏冬都食過好幾次。12點幾午飯時間,竟然無人排隊首先,泥左個芥辣八爪魚刺身。冇咩特別,可能食慣左。不過都幾新鮮 媽媽叫嘅烏冬。蕃茄湯底牛排烏冬。偷左幾啖湯泥試下,有啲似羅宋湯= =個牛排要咬勁奈先呑得吉列豬扒讚岐烏冬。個湯底好清,啲烏冬都幾彈口(其實我係烏冬迷)吉列豬排。好脆,好香口!入面啲肉係真係豬肉!!係不錯的選擇!
今日如常同媽媽去食晏,近近地就去左鑽石山食。
我地簡左去飯店烏冬

其實我地食過呢間烏冬都食過好幾次。
12點幾午飯時間,竟然無人排隊
芥辣八爪魚刺身
首先,泥左個芥辣八爪魚刺身
冇咩特別,可能食慣左。
不過都幾新鮮
蕃茄牛排讚岐烏冬
媽媽叫嘅烏冬。
蕃茄湯底牛排烏冬。
偷左幾啖湯泥試下,有啲似羅宋湯= =
個牛排要咬勁奈先呑得
吉列豬扒讚岐烏冬
吉列豬扒讚岐烏冬。
個湯底好清,啲烏冬都幾彈口

(其實我係烏冬迷
吉列豬排。
好脆,好香口!入面啲肉係真係豬肉!!

係不錯的選擇!
2013-09-15
芥辣八爪魚刺身
吉列豬扒讚岐烏冬
2013-09-09 44 浏览
今日新同事上班,所以一班同事去食甘味。去到有位唔洗等,有午餐sets,我揀左牛柳粒鍋飯,凍啡。等左5分鐘左右,有得食。我用匙拌勻七味粉時,發現啲飯冇乜蒸氣,似乎唔太熱,我食一啖真係唔熱喎,但啲牛柳粒好硬,似翻叮飯,飯唔熱,個醬汁又冇味=.=!點搞架!!食左一半已經唔想食!凍啡真係冇期望,超一般的好水,淡又稀!又唔係特別平,咁既質素,下次未必再來

凍啡真係冇期望,超一般的好水,淡又稀!

又唔係特別平,咁既質素,下次未必再來
2013-09-09
2013-08-14 54 浏览
今日下午落左8號波要返工,冇癮!成朝又未食嘢,出到荷里活想食日牛,冇開=.=!咁去食甘味烏冬,因為唔洗等位。2:30有得叫午市定食同下午茶餐,我睇來睇去都係揀下午茶餐,因為有吉列雞扒!我同朋友都揀天婦羅雞扒烏冬x2丶加$15有野菜薯餅丶加$12三文魚壽司,餐凍飲加$2。烏冬到,雞扒另上,烏冬唔特別彈牙,湯底冇乜味所以我加左7味粉,主角是塊雞扒,炸就炸得脆,不過當食多2件就好似口有啲痛,雞扒搣左脆皮後,塊肉好薄。雞扒本身冇咩味,不過係好脆,蘸沙律醬就好多左,配合得好。野菜薯餅外脆內軟,唔洗蘸醬汁也好味,加$15抵唔抵就見人見志。三文魚壽司就比較一般。凍啡啲冰好似溶左一半!不過味道可以,不過不失。整體上,下午茶來說,質素唔係最好,但亦不是最差。

三文魚壽司就比較一般。

凍啡啲冰好似溶左一半!不過味道可以,不過不失。

整體上,下午茶來說,質素唔係最好,但亦不是最差。
2013-08-14
  • 下午茶餐抵
湯頭淡烏冬唔彈@甘味讚岐手打烏冬鑽石山龍蟠街3號荷里活廣場3樓326-327號舖湯很淡淡淡淡淡(ECHO)莫非想人加錢轉其他湯底看似醬油湯,喝下沒什麼味店名叫讚岐手打烏冬, 當然對烏冬有期待手打? 唔彈牙, 麵粉唔實麵身不紮實,像吃繩子沒烏冬味炸豬扒還行, 外層勁脆身整體評價, 使人默哀......是日消費 $55 (連加一)水都無加過, 沒服務可言
湯頭淡烏冬唔彈@甘味讚岐手打烏冬
鑽石山龍蟠街3號荷里活廣場3樓326-327號舖
湯很淡淡淡淡淡(ECHO)
莫非想人加錢轉其他湯底
看似醬油湯,喝下沒什麼味
店名叫讚岐手打烏冬, 當然對烏冬有期待
手打? 唔彈牙, 麵粉唔實
麵身不紮實,像吃繩子沒烏冬味
炸豬扒還行, 外層勁脆身
整體評價, 使人默哀......
是日消費 $55 (連加一)
水都無加過, 沒服務可言
2013-03-27 27 浏览
今日同朋友行過,見到呢頭冇咩好食咪入去啦。結果不過不失,可以接受。我同朋友叫左三樣野鹽燒鯖魚:一件既簡單既鯖魚,配上檸汁,又真係幾好食嫁。少少酸,但入口有魚味鰻魚烏冬(轉咖哩汁):其實呢,鰻魚湯烏冬就真係唔多夾,不過個咖哩汁好香,所以整體唔錯吉列豬排撈烏冬:我朋友食既,食左佢一件豬排咁大把,味道不錯,但撈既關係所以唔太"吉列"整體水準不錯,五十幾蚊一個烏冬,有咁既質素真係唔錯。係個魚有少少貴,結帳一百七十幾,好食。

我同朋友叫左三樣野

鹽燒鯖魚:

鰻魚烏冬(轉咖哩汁):

吉列豬排撈烏冬:

整體水準不錯,五十幾蚊一個烏冬,有咁既質素真係唔錯。
係個魚有少少貴,結帳一百七十幾,好食。
2013-03-26
  • 鹽燒鯖魚
2012-12-27 10 浏览
夜晚2個人 想食平平地 就搵呢間啦都等左半個鐘左右叫左魚生親子飯 + 雞扒蕃茄湯烏冬魚生親子飯3文魚都幾肥美,3文魚子都多啊飯都有少少暖好味道夠新鮮雞扒蕃茄湯烏冬有粟米沙津同麵”史”湯粟米粒加好少好少沙津醬麻麻地麵”史”湯好淡 完全冇味雞扒蕃茄湯烏冬好夠蕃茄味 都夠濃味烏冬唔會好”林”雞扒都夠肉汁味服務態度都唔錯既
夜晚2個人 想食平平地 就搵呢間啦

麵”史”湯
好淡 完全冇味

雞扒蕃茄湯烏冬
好夠蕃茄味 都夠濃味
烏冬唔會好”林”
雞扒都夠肉汁味

服務態度都唔錯既