2019-09-27 134 浏览
幾個月前已經知有間龍門冰室仲食過幾次架啦不過最近佢又hit起來了原因就大家都明基本上我個人就最鐘意食佢既鐵板餐最平70蚊就有交易可選6隻汁底,配飯意,薯菜,凍飲加3蚊唔食牛既朋友可以食魚柳同豬扒同雞排都係$70同75蚊抵食到爆,份量又多~我就最鐘意食黑椒香蒜牛扒,肉味夠濃,加埋黑椒汁,辣辣地,撈埋薯菜一齊食,無得輸再豪d可以食牛仔骨或星級雜扒餐 最貴一款都係$110咋唔食鐵板都大把野食, 有茶餐,11點後有得食 瑞士汁雞翼公仔麵配3.6牛奶炒蛋配厚多士另有吉列豬扒麵都係$46,以前會覺得略貴,但而家覺得抵食!朋友話隻炒蛋幾嫩滑,想食炒蛋朋友試試呀!
幾個月前已經知有間龍門冰室
仲食過幾次架啦
不過最近佢又hit起來了
原因就大家都明
基本上我個人就最鐘意食佢既鐵板餐
最平70蚊就有交易
可選6隻汁底,配飯意,薯菜,凍飲加3蚊
唔食牛既朋友可以食魚柳同豬扒同雞排都係$70同75蚊
抵食到爆,份量又多~
再豪d可以食牛仔骨或星級雜扒餐 最貴一款都係$110咋
另有吉列豬扒麵都係$46,以前會覺得略貴,但而家覺得抵食!

朋友話隻炒蛋幾嫩滑,想食炒蛋朋友試試呀!
2019-09-26 115 浏览
今日和朋友途經尖沙咀行街,見到一間叫龍門冰室的食物都大份又有卡位就入去吃晚餐,小食都有不少,叫了三款小食,西蘭花煮得幾香而且仲要都幾碟,幾健康。另一小食雞翼都有六隻,雞翼皮煎得好香又雞肉十分嫩滑又大隻,好抵食推介。黑松露薯條都幾大份而且炸得幾香又不油身,十分新鮮有點熱要等一等再食,配上勁濃的黑松露醬好味。之後來的餐湯,味道剛好,加上黑椒更好味。份量十足的扒餐來到,扒都有幾片而且肉口感不錯,有咬口不會用好多梳打粉整成,煎得幾香口,仲有新鮮薯條,好大條腸仔,不是廚師腸,味道都不錯又不會好咸,配菜有蕃茄同西蘭花配黑椒汁,更惹味又飽肚。飲品咖啡味濃又香不似茶餐廳咖啡都有誠意之作。
2019-09-26 141 浏览
上網睇見依排有啲餐廳好支持香港人,佢就係其中一間,所以我同男朋友二話不說就去咗支持!就算我哋夜晚10:30去到,餐廳仍然滿座😬可見生意非常好!佢餐牌上真係有好多嘢食揀,而且價錢亦都唔貴,搞到我有選擇困難症。呢一日嘅生意實在太好,食飯就要等半個鐘,冇豬扒冇西蘭花冇豬頸肉😭我本身想食嘅嘢都賣晒😭最後就揀咗芝士汁雞扒撈丁,輕量流心蛋奄列配芝士腸同厚多士,蜜糖雞翼,奶油脆豬,一杯菠蘿冰同埋凍檸樂。冰同埋汽水都係另上,值得一提係佢個菠蘿冰嘅菠蘿係打碎左嘅,飲落淡淡都係菠蘿碎,唔使用匙羹!蜜糖雞翼$40有五隻,價錢就見人見智啦,但係佢嘅雞翼本身係滷水味,然後再查一層蜜糖想去,所以個味道都幾有趣^_^呢個係流心奄列配芝士腸同厚多士,個厚多士有得俾你自己揀醬,我就揀咗煉奶,個蛋都係可以自己揀醬汁,因為龍蝦汁同埋茄汁賣晒,所以我就試吓黑椒汁!多士脆身得嚟內裏亦好鬆軟,$44嚟講已經好飽肚啦😚芝士汁雞扒撈丁,雞扒係煎得好香脆再上碟,好juicy,芝士汁亦非常濃郁,啲汁多到食唔晒😛啱晒鍾意芝士嘅人食!最後覺得唔滿足叫咗個奶油豬,非常鬆化,又係值得一叫嘅!!!最後埋單兩個人先食咗$169,抵到爛呀!最後先發現

最後覺得唔滿足叫咗個奶油豬,非常鬆化,又係值得一叫嘅!!!
最後埋單兩個人先食咗$169,抵到爛呀!最後先發現原來加特飲只係需要加$7😹張單仲有Hkers,加油💪🏻😭 我一定會再幫襯㗎!!!
2019-09-26 114 浏览
話說有個外國朋友黎左香港,一定要帶佢試下香港d地道小食,咁岩係尖沙咀行完街,所以就係附近揀左間冰室,一行過去見到好大個招牌,睇黎都落左本裝修。個日係星期三,估唔到7點幾依d時間都差唔多坐滿哂人,睇黎內有乾坤店員比左個sofa位我地坐,仲有得擺下野我哋通常order咗五樣野,但係大家兩個人真係唔好order咁多,事關佢啲份量真係非常之大叫咗依度嘅招牌黑松露芝士玉子燒,黑松露味非常濃郁,個芝士玉子燒唔會整得太老,成個蛋好滑,一切黑松露醬出晒黎,好滿足😚 10/10再嚟一個蜜糖雞翼,雖然得六隻,啲雞翼有啲細,但係整得好好味😋唔會太甜又唔會太辣芝士焗西蘭花真係熱辣辣,一定係即嗌即整絕對唔係焗定先,而且分量仲好大,7/10我哋仲帶咗個海鮮鐵板,啲料多到不得了有魷魚,有龍利柳,有蝦,我哋揀咗蒜蓉汁,落去鐵板嗰度時仲有渣渣聲雖然啲嘢食有啲滯,但好彩大部份嘢食都跟餐,我哋嗌左杯凍柚子蜜,確係可以消滯,正!
店員比左個sofa位我地坐,仲有得擺下野

2019-09-24 110 浏览
平日放工經過e間冰室真係次次都勁長龍想入去試下都係得個想字 好彩果日收早見少人終於可以入去啦一入冰室就比堆MARVEL吸引住野食有超級多種類 由傳統茶記到西餐,日式,fusion都有 而且係尖沙咀黎講真係好平粟米忌廉係跟餐送既 都有幾多既粟米同埋味道濃郁 份量都唔少😻😻😻炸大蝦黑椒牛扒鐵板餐配薯菜牛扒有醃過有d咸不過好鬆軟 就算十成熟都唔係好un果d 炸蝦炸得好脆 個底有一大堆薯菜LONG住 落埋個黑椒汁炸炸聲 夠晒過癮🤯咸牛肉芝士玉子燒配炸帶子撈丁唔係厚燒玉子 雖然有失落 但其實食落都唔錯 因為薄左反而會香口而且配芝士冇咁濟胃 撈丁份量超多😱土匪雞翼同癱仔三哥有d唔同 面層雖然係冇黑芝麻但雞翼外層炸得好甘香 d肉又好入味又唔會乾晒 😈😈😈 野菌焗芝士西蘭花好出色 菜又新鮮又甜 芝士味同份量又夠足😍😍😍😍😍
一入冰室就比堆MARVEL吸引住

2019-09-24 110 浏览
This local Hong Kong style restaurant is extremely popular, we went on a Sunday and had to line up for quite a while before getting in but it was well worth itThey have an extensive menu with plenty of choices to choose from, most of them are local dishes and some of them with bit of western twist. Must try item would definitely be Hong king style milk tea. So silky and smooth !We have order rice with fish fillet with pepper sauce and all day breakfast

2019-09-23 109 浏览
今晚在「龍門冰室」開餐,雖然有十多人在門口排隊等候入座,不過香港人在冰室或茶餐廳用膳,都不會消磨太多時間,不出所料,十來分鐘已經可以入座了!西餐湯是蜆肉粟米湯,清甜又綿滑。牛仔骨拼炸蝦炸帶子配飯、芝士汁。對肉質滑肉味濃的牛仔骨又愛,骨多肉少的又恨,炸蝦、炸帶子都是熱騰騰的,所以很香口,我不喜愛芝士,這個芝士汁倒也香綿,我樂意接受到。至尊海鮮鐵板燒配薯菜、黑椒汁三大只連殼大青口,肉質可口,魷魚圈就比較靭了少許,爽脆的大蝦球和白雪雪的鮮嫩帶子,一吃難忘,炸得金黃香脆的龍脷柳,肉質不賴!不經意的微辣黑椒汁,令食欲大大提升!值得一提是伴碟的蕃茄,十分清甜,不太愛吃蕃茄的我,也十分喜歡!我們的餐茶:熱朱古力奶、咖啡:瑪琪雅朵

西餐湯是蜆肉粟米湯,清甜又綿滑。
蜆肉粟米湯

牛仔骨拼炸蝦炸帶子配飯、芝士汁。
牛仔骨拼炸蝦炸帶子配飯、芝士汁

對肉質滑肉味濃的牛仔骨又愛,骨多肉少的又恨,
炸蝦、炸帶子都是熱騰騰的,所以很香口,
我不喜愛芝士,這個芝士汁倒也香綿,我樂意接受到。

至尊海鮮鐵板燒配薯菜、黑椒汁

我們的餐茶:熱朱古力奶、咖啡:瑪琪雅朵
瑪琪雅朵& 熱朱古力奶
2019-09-23
蜆肉粟米湯
瑪琪雅朵& 熱朱古力奶
2019-09-23 66 浏览
今日中午去咗龍門冰室食飯,一直都覺得呢間冰室食物有保證,依家尖沙咀有埋分店,岩晒我係呢頭返工。男友叫咗個星級雜扒餐,有齊晒咁多樣野食真係好抵。一上碟真係好滿,有西冷扒、雞扒、英式腸、煙三文魚同埋炸帶子,岩晒佢呢個食肉獸,而且味道都幾香。超豐富佢仲叫咗杯紅豆冰奶茶,呢個配搭好夾,茶餐廳奶茶味濃,加上粒粒紅豆,有咬口又好味。我就食咗個瑞士汁雞翼湯公仔麵,瑞士汁雞翼有三隻,煮得幾入味,味道唔算話好甜,但鹵水味都算入味。公仔麵我叫咗出前一丁,煮得好彈牙唔會變腍晒,我個麵仲叫多份沙嗲牛肉,沙嗲牛肉都比得幾慷慨,啖啖肉好正。奶油多烘得好金香,食落好滿足!
男友叫咗個星級雜扒餐,有齊晒咁多樣野食真係好抵。

我就食咗個瑞士汁雞翼湯公仔麵,

奶油多烘得好金香,食落好滿足!
2019-09-22 76 浏览
再次嚟到龍門冰室食晚餐,基本上7點得都係爆哂🤩果然做開本地客真係唔怕d咩冇生意🤓🤓.夜晚既然有鐵板就叫左一份星級雜扒🐤🐗咩都有齊,大件夾抵食!牛扒就正路茶記味道啦,咬得到唔會太硬嘅。而雞扒就幾好食,肉又厚又嫩滑!仲有d雞肉腸,皮脆肉汁多🐥炸帶子幾香口的🐡🐡 薯條係粗薯嚟嘅,特別有薯味😛.另一個叫左呑拿魚芝士玉子燒配瑞士汁雞翼同意粉🐬🐟呑拿魚都幾多,一齊食唔錯!而個個雞翼就煮得好淋好入味🤪.跟餐可以揀hot latte ☕️唔洗加錢嚟講個質素係高嘅,咖啡味十足又唔苦😛.必點紅豆冰🥳紅豆真係超多!正😎
夜晚既然有鐵板就叫左一份星級雜扒🐤🐗
咩都有齊,大件夾抵食!
🐡 薯條係粗薯嚟嘅,特別有薯味😛

另一個叫左呑拿魚芝士玉子燒配瑞士汁雞翼同意粉🐬🐟
呑拿魚都幾多,一齊食唔錯!
而個個雞翼就煮得好淋好入味🤪

必點紅豆冰🥳紅豆真係超多!正😎
2019-09-22 88 浏览
尖沙咀好多食店選擇,花多眼亂,朋友們介紹一間冰室話不錯,但去到大排長龍,應該口碑不錯先有甘多人排隊。排左大約15分鐘左右先有位。室內裝修以黑白簡單為主。Menu入面既食物選擇繁多,多到你都唔知揀咩野食好。因為樣樣都好想試下。好在同朋友一齊share可以叫多幾樣野試下。天氣炎熱叫左杯龍鳳檸樂:$24有咸金桔加檸檬既可樂,唔係到到既冰室都有。酸酸咸咸甜甜甘,好爽。茶餐: 瑞士汁雞翼湯公仔麵餐:$46不過我轉左通粉,加3蚊轉蕃茄湯底再加5蚊轉左奶占脆豬仔包果奶占脆豬真心好味,麵包外脆內軟,酸酸甜甜甘。蕃茄湯底好濃郁,瑞士雞翼又夠晒入味,肉質好嫩滑。星級雜扒:$105西冷扒、雞扒、英式腸、煙三文魚、炸帶子揀了燒汁伴雜菜跟羅宋湯。一上台,俾嚇親。d扒勁大塊。抵食夾大件。一個餐3個人share都得。
尖沙咀好多食店選擇,花多眼亂,
朋友們介紹一間冰室話不錯,
但去到大排長龍,應該口碑不錯先有甘多人排隊。
排左大約15分鐘左右先有位。
室內裝修以黑白簡單為主。
Menu入面既食物選擇繁多,
多到你都唔知揀咩野食好。
因為樣樣都好想試下。
好在同朋友一齊share可以叫多幾樣野試下。

天氣炎熱叫左杯龍鳳檸樂:$24
有咸金桔加檸檬既可樂,
唔係到到既冰室都有。
酸酸咸咸甜甜甘,
好爽。

茶餐: 瑞士汁雞翼湯公仔麵餐:$46
不過我轉左通粉,加3蚊轉蕃茄湯底
再加5蚊轉左奶占脆豬仔包
果奶占脆豬真心好味,
麵包外脆內軟,酸酸甜甜甘。
蕃茄湯底好濃郁,
瑞士雞翼又夠晒入味,
肉質好嫩滑。

星級雜扒:$105
西冷扒、雞扒、英式腸、煙三文魚、炸帶子
揀了燒汁伴雜菜
跟羅宋湯。
一上台,俾嚇親。d扒勁大塊。
抵食夾大件。
一個餐3個人share都得。

2019-09-18
2019-09-21 58 浏览
其實已經唔係第一次食龍門冰室,之前試過觀塘個間,感覺不錯🤓🤓今次見佢係尖沙咀開左新分店,決定要試下佢😋😋首先黎左個黑松露雜菌玉子燒🍳🍳配瑞士雞翼撈丁😝呢個玉子燒真心好食,蛋香味好濃,入面仲包住好多黑松露醬同磨菇🥳🥳🥳瑞士雞翼睇落就知鹵左好耐,仲要鹵得好入味,而且都算幾大隻👍🏻👍🏻👍🏻至於撈丁就有少少失望,面質比較硬,但係有甜甜既撈丁汁搭救,所以都算合格😊下次黎會再食呢個😝😝同朋友兩個人仲叫左兩個鐵板餐,分別至尊海鮮配龍蝦汁🦞意粉🍝同星級雜扒🍖🍖配黑椒汁薯菜🍟兩個餐都有配羅宋湯,入面有好多蔬菜,蕃茄味都幾濃😋😋至尊海鮮既野食超級豐富,包括吉列龍脷柳🐟、魷魚圈🦑、青囗同大蝦🦐食落都算新鮮,冇雪藏味,性價比高👍🏻重點係龍蝦汁配意粉真心好正,而且意粉分量都好足🥰🥰星級雜扒就有豬扒🐷、雞扒🐔、煙肉同德國腸,簡直係肉食獸既最愛😛😛一上枱個鐵板熱辣辣,薯條又好脆,唔會話因為淋左d汁就變軟,我個朋友食得好滿足😗😗餐廳環境算係乾淨企理,上菜速度都算快😚😚食物選擇都幾多😍😍不過如果要黎食就最好早少少黎,因為我係平日黎食,大概七點都已經要拎飛排隊🙈🙈🙈果然香港既茶餐廳係有獨特魅力既🤪🤪🤪

2019-09-20 74 浏览
身為香港人,梗係要撐返本地良心食肆啦!今次就同友人撐龍門,去到已經排哂長龍,好在友人早到搵定位。都幾多選擇,叫咗幾款小食同套餐 share。蜜糖雞翼 - 煎得幾香,似燒雞翼,外皮好脆,不過可以再多啲蜜糖薯蓉焗青口 - 薯蓉好滑,有煙肉碎,好香口。青口大大隻,都幾抵食芝士焗西蘭花 - 食返啲菜平衡返,清清地,幾健康芝士肉醬薯條 - 賣相唔算吸引,不過不失。不過太多肉醬,唔係好搵到薯條。同埋薯條放底焗到淋哂忌廉汁煙三文魚炒意粉 - 餐湯係羅宋湯,意粉唔似炒過,似普通燴意粉。不過味道唔錯,煙三文魚又夠大塊,幾正!咸牛肉玉子燒配炸蝦撈丁 - 最鍾意個炸蝦撈丁,炸蝦外脆內彈牙,好有水準。撈丁甜甜地好惹味。個玉子燒似奄列,配咸牛肉芝士無得輸。跟餐點咗凍檸賓

都幾多選擇,叫咗幾款小食同套餐 share。

芝士焗西蘭花 - 食返啲菜平衡返,清清地,幾健康

跟餐點咗凍檸賓
2019-09-20 88 浏览
一間有良心係亂世中表達政見既餐廳並唔容易 所以作為香港人一定要去食 記得對上一次食peak hour 8點左右都唔洗排隊 入到去 今晚同fd 2個人9點幾去仲有一堆人排緊隊 多謝香港人同呢間餐廳 而且餐廳既質素都真係唔差架由於太多頁餐牌同太多選擇既關係 所以就影其中2張common少少既比大家睇睇由於今日同fd做完占既關係 2個人都好肚餓 所以就叫左最大份既星級雜扒餐食($108) 有珍寶腸 煙三文魚 雞排牛排 意粉 炸帶子 一個人真係飽曬 講講個食物質素先 首先個排餐就會送一杯野飲同埋餐湯 今日既餐湯係粟米忌廉湯 都幾重忌廉味 應該唔係一般既罐頭湯 再黎就係個main dash 大大份就唔洗再講 有2粒新鮮炸既帶子 煎雞排同牛排 好彩牛排唔會煎得好老 食落都軟硬適中既 唔會太硬同太生 另外雞排煎得幾juicy 咬落去都有油同肉汁 唯獨係煙三文魚個人就本身麻麻地 因為唔太鐘意風乾左太咸既食物 最後意粉都正路既 不過不失 整體上黎講真係岩曬食肉獸食返餐 啖啖肉 而且價錢晚餐黎講都唔貴(已經叫左最貴果個排餐) 下次黎開呢頭會再黎試試第2個排餐

唯獨係煙三文魚個人就本身麻麻地 因為唔太鐘意風乾左太咸既食物 最後意粉都正路既 不過不失 整體上黎講真係岩曬食肉獸食返餐 啖啖肉 而且價錢晚餐黎講都唔貴(已經叫左最貴果個排餐) 下次黎開呢頭會再黎試試第2個排餐 希望唔洗再大排長龍先入到去啦

星級雜扒餐
栗米忌廉湯餐湯

最後2條友食左200$ 左右 所以合理既

星級雜扒餐
栗米忌廉湯餐湯
蜜糖雞翼卡邦尼 65hkd(免加一)送多士送羅宋湯送熱奶茶三隻香草味蜜糖雞翼, 仲有送左塊大豬扒, 啱曬食肉獸, 意粉大概有五至六條 係焗到硬一硬,乾脆, 卡邦尼白汁多,上枱時非常熱, 唔可以即刻入口, 攪拌完之後 ,有意外驚喜, 能與飯焦媲美 ,意粉份量唔多, 不過食埋果份烘到脆一脆嘅厚身果醬多士, 以及熱辣辣多蔬菜料嘅紅湯, 都咪話唔多,份量真的over。 結果以一個女仔嚟講係食唔曬。玉子燒常餐咸牛肉芝士加火腿 55hkd 連番茄牛肉通粉+凍奶茶 3hkd餐咸牛肉芝士 玉子燒十級推介, 無論係芝士 /咸牛肉/雞蛋三種醬融合埋一齊,係一堆好配搭, 加上火腿一片, 食物味道層次豐富。番茄牛肉通粉, 最鍾意佢嘅蕃茄膏醬, 夠酸,番茄味又重, 牛肉份量ok, 少量薯仔, 標準茶餐廳質素。
蜜糖雞翼卡邦尼 65hkd(免加一)
送多士

蜜糖雞翼卡邦尼
玉子燒常餐咸牛肉芝士加火腿
番茄牛肉通粉
2019-09-19 4431 浏览
今日放工後去尖沙咀見營養師,既然到了晚飯時間,乾脆約男友到附近吃飯。金馬倫道的龍門冰室近來有很多人光顧,門外有很多人排隊,應該不錯吧。今晚叫了1)星級雜扒餐2)西蘭花炒鮮帶子西蘭花炒鮮帶子 ($70)這個是餐牌內的套餐,跟餐的還有餐湯、牛油多士和餐飲。是日餐湯是粟米湯,湯內還有粟米粒和少量小蜆肉。湯不會太稀,還算不錯。多士算是厚切的,烘了底,內裡塗滿了牛油,真是一大滿足。西蘭花炒鮮帶子(配白飯),西蘭花的數量很多,不會煮得過軟,味道適中。帶子的數量也有不少。唯一要說的,是不夠熱。星級雜扒鐵板餐 ($105)侍應送到的時候有點兒嚇倒了,因為看下去份量非常多。雜扒包括了西冷扒、雞扒、英式香腸、炸帶子,男友點了薯菜為配菜,醬料選了龍蝦汁。整體上味道挺好,肉類不會過熟或太淋,男友表示吃畢很滿足。近日餐廳有做活動,很多食客支持,希望餐廳繼續加油。
今日放工後去尖沙咀見營養師,
既然到了晚飯時間,乾脆約男友到附近吃飯。

金馬倫道的龍門冰室近來有很多人光顧,
門外有很多人排隊,應該不錯吧。

今晚叫了
1)星級雜扒餐
2)西蘭花炒鮮帶子

西蘭花炒鮮帶子 ($70)
這個是餐牌內的套餐,
跟餐的還有餐湯牛油多士餐飲
是日餐湯是粟米湯,湯內還有粟米粒和少量小蜆肉。
湯不會太稀,還算不錯。

多士算是厚切的,烘了底,內裡塗滿了牛油,
真是一大滿足。

西蘭花炒鮮帶子(配白飯),
西蘭花的數量很多,不會煮得過軟,味道適中。
帶子的數量也有不少。
唯一要說的,是不夠熱。

星級雜扒鐵板餐 ($105)
侍應送到的時候有點兒嚇倒了,
因為看下去份量非常多。
雜扒包括了西冷扒、雞扒、英式香腸、炸帶子,
男友點了薯菜為配菜,醬料選了龍蝦汁。
整體上味道挺好,肉類不會過熟或太淋,
男友表示吃畢很滿足。

近日餐廳有做活動,很多食客支持,
希望餐廳繼續加油。