2019-10-19 100 浏览
📍龍門冰室(銅鑼灣)🤞🏼聽到有雞翼任食,諗都唔使諗就要去試吓呢間餐廳.🔻蜜糖雞翼,土匪雞翼,椒鹽雞翼🐓🐓雞翼做得外脆內嫩,雞翼應該係先煎好焗好,落單嘅時候再加上調味,但係口味可以再突出d。🔻鐵板黑椒牛扒炸蝦🍤🥩🍤🥩牛扒煎得啱啱好,一啲都唔韌,同埋絕對唔係紙牛扒。配埋特別嘅龍蝦汁,再加上四隻炸蝦,份量足!🔻黑松露玉子燒配炸帶子撈丁🧀🧀🧀玉子燒好大塊,入面有菇同埋芝士,燒得唔會乾身!.
📍龍門冰室(銅鑼灣)

🤞🏼聽到有雞翼任食,諗都唔使諗就要去試吓呢間餐廳.
🔻蜜糖雞翼,土匪雞翼,椒鹽雞翼🐓🐓

🔻鐵板黑椒牛扒炸蝦🍤🥩🍤🥩

🔻黑松露玉子燒配炸帶子撈丁🧀🧀🧀
玉子燒好大塊,入面有菇同埋芝士,燒得唔會乾身!

2019-10-18 205 浏览
雖然見到佢用咗兩個發泡膠碗唔太環保🙈但聽到佢話洗唔切碗先用咗兩個👏🏻雖然想食黑松露但佢話暫時唔夠供應🙈但聽到之後覺得好感恩👏🏻多謝大家真係有狠狠地懲罰佢!食晒佢啲嘢💛要佢忙到冇停手💛上至麵食...下至多士都有好多選擇嘅<<3.6特濃牛乳芝士玉子常餐>>係我嘅推介👍🏻十選一下揀咗第一個嘅沙嗲鮮牛肉湯麵轉咗米粉🙂勁surprise! 好大碗!以brunch嚟講我食淨咗1/3碗米粉~鮮牛都有五六大塊!沙嗲味濃~ 牛肉都嫩滑!冇得揀黑松露雜菌芝士玉子燒嘅情況下...試咗呑拿魚芝士玉子燒!完全冇令我失望😍落檯見佢漲卜卜,切開時見佢爆晒餡!食落好creamy又唔覺腬🤤加埋個厚切煉奶多真係滿足到要流淚😂$40食到你飽飽仲要冇交hea貨又支持到本土良心食店!我諗唔到唔幫襯嘅理由😤💪🏻*Menu仲有好多選擇! 總有一樣啱你口味*凡出示學生證,免費享用餐蛋麵連飲品一客‼️
雖然見到佢用咗兩個發泡膠碗唔太環保🙈
但聽到佢話洗唔切碗先用咗兩個👏🏻
雖然想食黑松露但佢話暫時唔夠供應🙈
但聽到之後覺得好感恩👏🏻
多謝大家真係有狠狠地懲罰佢!
食晒佢啲嘢💛
要佢忙到冇停手💛

十選一下揀咗第一個嘅沙嗲鮮牛肉湯麵轉咗米粉🙂
勁surprise! 好大碗!
以brunch嚟講我食淨咗1/3碗米粉~
鮮牛都有五六大塊!
沙嗲味濃~ 牛肉都嫩滑!
3.6特濃牛乳芝士玉子常餐

完全冇令我失望😍
落檯見佢漲卜卜,切開時見佢爆晒餡!
食落好creamy又唔覺腬🤤
加埋個厚切煉奶多真係滿足到要流淚😂

$40食到你飽飽仲要冇交hea貨又支持到本土良心食店!
我諗唔到唔幫襯嘅理由😤💪🏻
*Menu仲有好多選擇! 總有一樣啱你口味*

凡出示學生證,免費享用餐蛋麵連飲品一客‼️
2019-10-07
3.6特濃牛乳芝士玉子常餐
2019-10-18 72 浏览
見咁多人排隊未去試下,點知嗌左個普通都唔普通既雞翼公仔麵都可以唔好食,瑞士汁雞翼-.-焗豬扒飯都麻麻好食同朋友食完要去第到再食野應該唔會再有下次機會再食呢間野。
同朋友食完要去第到再食野

應該唔會再有下次機會再食呢間野。
2019-10-17 68 浏览
我本身唔喜歡食茶餐廳,覺得又貴又求其但呢間點都要試吓,大家知點解嘅...😏去過兩次,都係下午茶時段去,一個人唔洗點等位我想講大家一定要預多d時間,因為佢出餐真係好耐,唔知係唔夠厨師定唔夠爐湯粉,蛋&多士,飲品....續道菜上,我以為我食緊法國菜,最幣次序唔啱嘛老實說d嘢食真係麻麻,仲要叫個簡單茶餐都至少要半粒鐘先嚟齊,但見大家又好願意等,唔會發爛咋,就知道只要係好人好事,香港人就會撐,就會有耐性。
我本身唔喜歡食茶餐廳,覺得又貴又求其
但呢間點都要試吓,大家知點解嘅...😏

去過兩次,都係下午茶時段去,一個人唔洗點等位

尖沙咀快靚正正宗港式茶餐廳My family and I went to a restaurant called ”Lung Mun Cafe‘’ (龍門冰室)located in Shop A&B, G/F, Fook Kiu Mansion, 34-36A Cameron Road, Tsim Sha Tsui(尖沙咀金馬倫道34-36A號福僑大廈地下A及B舖)...There is a long queue outside the restaurant waiting to get inside!!Full house!!!..The afternoon tea sets(2-6pm) are affordable!!..Afternoon tea set 下午茶餐H.Runny cheese ham French toast + spicy wings+ milk teaH.流心芝腿西多士+ 土匪雞翼+ 熱奶茶HKD$36The wings have nice brown crispy skin!!!The running oozing melted cheese at the
尖沙咀快靚正正宗港式茶餐廳

(尖沙咀金馬倫道34-36A號福僑大廈地下A及B舖).

Afternoon tea set 下午茶餐

H.流心芝腿西多士+ 土匪雞翼+ 熱奶茶
HKD$36

The running oozing melted cheese at the centre of the toast!!! Tastyyyyy!!

The milk tea is silky smooth, creamy and aromatic!!! Delighted!!

Afternoon tea set 下午茶餐

Spicy beef soup noodles(HKD$35) +fried pork chop (+HKD$13)
麻辣湯肥牛米線 + 炸豬扒

The noodles is soooooo al dente and the soup has a tantalising heat!!!Yummmmm

The pork chop is encrusted in a thin, golden crispy crunchy batter!!Super!!!Must order item!!

Fried fish (front)
炸魚柳 (前)
+HKD$13

The fish fillet is moist, soft and tender on the inside!! Crunchy on the outside!Great!!

My family ordered an afternoon tea set

Stir fried beef pasta with black pepper
黑椒牛肉炒意粉
HKD$35

Dinner(after 6pm)

Supreme seafood in American style
至尊海鮮(美式鐵板餐)
HKD$100

Several jumbo size spring prawns, muscles,squid and fried fish fillet served on sizzling hot iron plate with curry sauce!!

• Spicy beef noodle soup  麻辣湯肥牛米線
  • fried pork chop  炸豬扒
  • Fried fish 炸魚柳
  • spicy chicken wings  土匪雞翼
  • Runny cheese ham French toast 流心芝腿西多士
  • Afternoon  tea  sets  下午茶餐
2019-10-17 61 浏览
今日早左放LUNCH,就去會一會最近紅過紅燒炸子雞既龍門冰窒啦!一去到,大約12:15分左右,叫飛已經叫到89號但今日早左,加上自己一位,心存希望,應該唔洗等好耐姐最後都等左大約28分鐘先入到去今日叫左一個午餐C,本人喜愛焗飯.HAHAHAHA味道唔會太咸太辣,岩岩好非常多件牛腩,仲有牛筋,好正以尖沙咀午餐黎講,58蚊,有焗飯,有餐湯,凍檸茶仲要大大杯,抵!!!!!!!!總結:味道唔錯,價錢合理真係人好多,要有心理準備排隊,哈哈哈哈員工都好好禮貌,就算幾忙都唔會黑面唔應人門口仲放有消暑飲品,老闆極為細心^﹏^
一去到,大約12:15分左右,叫飛已經叫到89號
但今日早左,加上自己一位,心存希望,應該唔洗等好耐姐
最後都等左大約28分鐘先入到去
今日叫左一個午餐C,本人喜愛焗飯.HAHAHAHA

味道唔會太咸太辣,岩岩好
非常多件牛腩,仲有牛筋,好正

總結:味道唔錯,價錢合理
真係人好多,要有心理準備排隊,哈哈哈哈
員工都好好禮貌,就算幾忙都唔會黑面唔應人

門口仲放有消暑飲品,老闆極為細心^﹏^
2019-10-17
2019-10-15 92 浏览
今日去尖沙咀食飯門口見到咖啡嘅推廣廣告非常吸引😆所以就入去幫襯!餐廳環境都闊落👍🏻好多人幫襯呀!😍這個市道,一定有返咁上下質素,先可以經營到!👍🏻睇完餐牌,其實都有別一般餐廳!第一,有小食項目,特別我好喜歡蔬菜類,下次一定要食焗芝士西蘭花!第二,有流心蛋奄列,賣相好吸引😍😍😍不過忍下口,食其他嘢先!第三,餐廳價錢好大眾化,比元朗有機會更加平,好似一個晚餐,有多士、湯、主菜、飯、同飲品,最低消費都係$60!我叫咗西蘭花炒帶子晚餐勁多帶子😍健康又抵食!另外想讚下個羅宋湯,夠晒多菜,同埋蕃茄味😆推介👍🏻👍🏻👍🏻✨鐵板餐都好豐富,份量夠大!🤣另外味道都唔錯真係食到飽晒!🤣
今日去尖沙咀食飯
門口見到咖啡嘅推廣廣告
非常吸引😆
所以就入去幫襯!

餐廳環境都闊落👍🏻
好多人幫襯呀!😍
這個市道,一定有返咁上下質素,先可以經營到!👍🏻

睇完餐牌,其實都有別一般餐廳!

我叫咗西蘭花炒帶子晚餐
勁多帶子😍
健康又抵食!
另外想讚下個羅宋湯,夠晒多菜,同埋蕃茄味😆
推介👍🏻👍🏻👍🏻✨

鐵板餐都好豐富,份量夠大!🤣
另外味道都唔錯
真係食到飽晒!🤣
  • 晚餐
  • 羅宋湯
2019-10-15 139 浏览
我和他一向也會光顧冰室,知道我喜歡這種香港味和戒不掉的奶茶。而且能用心去對待客人的,我們會更支持。已經光顧兩次,早上早一點來才能不用排隊,下午和晚上真係好多人。玉子燒常餐,$40,一份是咸牛肉芝士,另一份是黑松露雜菌芝士。玉子不錯,料亦足。碗未能上得切,用外賣碗上,叉燒意。叉燒還好,正常。鮮茄牛肉通粉,呢個都幾足料,唔錯。另外一次有點炸醬豬頸肉米線,$34,豬頸肉唔錯。叉燒意,$35,一樣是正常。還有我的奶茶,兩次我都滿意,夠滑。

碗未能上得切,用外賣碗上,叉燒意。叉燒還好,正常。

鮮茄牛肉通粉,呢個都幾足料,唔錯。

還有我的奶茶,兩次我都滿意,夠滑。
2019-10-11 259 浏览
超人氣店! 無論何時候都有條人龍, 反觀附近同類食肆無人排隊, 呢間好明顯係信心保証啊! 我的飯剛到便聽到侍應大叫 “無晒飯, 煲緊” 隔一陣又話炒飯底焗飯無晒, 無耐又話咖喱賣晒….未到8點啊…可想而知有幾多捧場客! 好講返我個 “咖喱薯仔牛腩煲” $70 ~ 跟餐有厚多士 & 羅宋湯! 咖喱食得出好用心製作, 香滑順喉唔嗆, 仲有一條條香茅, 睇得出係自家製! 羅宋湯亦好足料, 唔會太酸! 牛腩煲仔上, 多牛腩少薯仔! 牛腩好淋無渣, 牛筋軟滑, 飯唔會太濕, 配咖喱剛剛好! 公司小妹食 “豬扒撈丁” $48 ~ 眼望好似好淋, 食落又唔會反而覺得剛剛好, 所幸公仔麵甩水甩得好乾身, 再配上蒜蓉汁唔會太水汪汪! 豬扒超滿意, 無鬆肉粉, 肉質嫩滑, 外層無上粉都香脆, 最特別係配沙律菜! 奶茶紅豆冰 (跟餐 +$9) ~ 紅豆好淋起沙, 奶茶中規中矩! 菠蘿冰 (跟餐 +$7) ~ 原罐7up 上, 自斟自飲, 唔會太甜! 註: 良心小店就係多人支持!

註: 良心小店就係多人支持!
  • 咖喱
今日同友人一行五人去「懲罰」黃店,選擇了尖沙咀區的龍門冰室,排了大約十分鐘就有位,入面近8成係後生仔,眼見有咁多人一齊去「懲罰」黃店,都幾感動!特色/體驗:野食種類十分十分十分之多,睇本menu 都睇左十分鐘,又是日晚餐,又全日早餐,又扒餐,又焗飯,又炒蛋餐...我無認真數過,但一定超過五十種選擇...店員其實都忙都踢哂腳,但依然好好禮貌,有講有笑,真係比個like👍食物質素:我地五個人都點左鐵板扒餐,份量大大份之餘,味道都唔錯,$100蚊就包括餐湯,扒餐連飯,飲品。名副其實,抵食夾大件!

2019-10-09
  • 所有!
2019-10-10 132 浏览
今天下午約了姨甥女吃飯,路過這𥚃看見很多人等位,便入內試試。波洛尼亞肉醬意粉配德國紐倫堡腸$75,套餐配有餐湯、沙律、咖啡或茶,凍鴛鴦加$3。波洛尼亞肉醬意粉配德國紐倫堡腸,波洛尼亞肉醬和普通肉醬的味道對比較為偏甜,而德國紐倫堡腸的味道是鹹香味道十足,配合帶點嚼勁的意粉,感覺創新。沙律是粟米、雞蛋和雜果,沙律醬夠多,亦是我喜歡的組合。餐湯是羅宋湯,酸中大有少少辣,非常開胃。凍鴛鴦的茶味和咖啡比例適中。雞翼餐$26,另加奶茶紅豆冰$9。雞翼外皮炸得香脆,表面的蜜糖味道濃郁,如果可以減少炸煮時間會更加好。奶茶紅豆冰,奶茶味道香濃,紅豆帶點甜,不需要加糖,味道已經很夠,是一個好味的飲品。

沙律是粟米、雞蛋和雜果,沙律醬夠多,亦是我喜歡的組合。

餐湯是羅宋湯,酸中大有少少辣,非常開胃。

凍鴛鴦的茶味和咖啡比例適中。

雞翼餐$26,另加奶茶紅豆冰$9。

2019-10-09 4695 浏览
冰室可說是茶餐廳未進化前的version,也是老一輩的回憶。今晚吃的這一間「龍門冰室」,在舊有元素中又加些小創新;身為香港人絕對要來一試。7時未到,「龍門冰室」門口已大排長龍。當晚餐廳人流很多,員工忙得如車輪轉,相信碗碟已用光。筆者的這一客焗飯是用上錫紙盤盛載的。焗豬扒大塊,煎得香口又帶著茄汁的酸香,唯略嫌肉質未夠軟腍。焗飯是炒飯底,蛋絲炒飯略帶鑊氣,飯粒分明。鮮茄汁酸酸甜甜,平衡了豬扒的滯膩感,還真的有鮮茄塊的。焗飯的面頭還放了芝士,大大加分。與其說是玉子燒,感覺更像是奄列,又或許這是港式玉子燒吧。薄薄蛋皮,包著半溶芝士和吞拿魚茸,惹味好吃。炸帶子有四粒,不過炸粉外皮有點過厚,入口也有一點硬。意粉是平時在茶餐廳吃到的質素,淋上了豉油,不過不失但特別在那一陣香港味。40元的價值,有6隻份量算是蠻抵食的。雖然只是茶餐廳,但也有伴碟的,雞翼堆下墊了一撮椰菜絲。雞翼表面塗了蜜糖,入口甜絲絲,內層似是用上了滷水。雞肉入味亦頗嫩滑。最後來一杯檸檬蜜糖滋潤一下。值得一提的是,店員服務態度非常好。當晚人客雖多,但並未有因此而有燥底情況出現。
;身為香港人絕對要來一試。

7時未到,「龍門冰室」門口已大排長龍

鮮茄汁焗豬扒飯

焗豬扒大塊,煎得香口又帶著茄汁的酸香
,唯略嫌肉質未夠軟腍。
鮮茄汁焗豬扒飯

焗飯是炒飯底,蛋絲炒飯略帶鑊氣,飯粒分明。鮮茄汁酸酸甜甜
,平衡了豬扒的滯膩感,還真的有鮮茄塊的。

焗飯的面頭還放了芝士
,大大加分。

吞拿魚芝士玉子燒 配炸帶子,意粉

炸帶子有四粒,不過炸粉外皮有點過厚,入口也有一點硬。

蜜糖雞翼

熱檸蜜

最後來一杯檸檬蜜糖滋潤一下。

值得一提的是,店員服務態度非常好
。當晚人客雖多,但並未有因此而有燥底情況出現。
2019-10-08
蜜糖雞翼
  • 吞拿魚芝士玉子燒 配炸帶子
  • 意粉
2019-10-07 418 浏览
今日行過尖沙咀,仲諗緊食咩嘅時候,見到龍門冰室,睇餐牌好似好多選擇咁,就入去試吓。不過門口好多人,都要排一陣先入到去㗎~嘩,個餐牌真在太多嘢選擇,搞到我諗左好耐先決定食咩好,黎得冰室,梗係試返啲茶記傳統美食,不過就算係茶餐,都有好多樣嘢俾你選擇,湯底加$3就已經可以轉蕃茄湯底,炒蛋又可以轉做太陽蛋烚蛋腸仔芝士腸煙肉⋯,然後多士又可以轉做果占奶醬奶油鮮油多, 鍾意嘅話加$5又可以變做脆豬,實在係俾到客人太多選擇!!左諗右諗,我最終叫咗個炸豬扒米粉,轉蕃茄湯底,健康啲要炒蛋白再貪心啲加$5轉奶油脆豬!老公就叫沙嗲牛肉麵,鹹牛肉燒玉子,同奶醬多。鮮油脆豬完全冇得輸,大大件脆豬,厚厚嘅牛油,淨係見到都覺得邪惡啊😈!另外炸豬扒非常香脆,一切落去就聽到脆卜卜嘅聲音,有肉汁唔乾身。鹹牛肉燒玉子夠特別,你睇吓啲餡幾咁豐富未切都好似要爆開咁樣,一切開就見到滿滿嘅鹹牛肉,食完呢樣已經飽咗一大半!奶醬多烘得啱啱好,奶醬份量剛好唔會太漏!至於沙嗲牛肉麵,唔好睇佢個樣唔似平時喺出面食開嗰啲咁深色,實際佢嘅沙嗲醬都好惹味,而且牛肉都嫩滑,跟餐仲有好多嘢飲選擇,我就要左檸蜜, 老公要杯熱奶茶,食飽飽又準備再行街,唔

鹹牛肉燒玉子夠特別,你睇吓啲餡幾咁豐富

至於沙嗲牛肉麵,唔好睇佢個樣唔似平時喺出面食開嗰啲咁深色,實際佢嘅沙嗲醬都好惹味,而且牛肉都嫩滑,跟餐仲有好多嘢飲選擇,我就要左檸蜜, 老公要杯熱奶茶,食飽飽又準備再行街,唔錯唔錯!

我見呢度仲有個香港人叉雞飯(蔥油雞扒叉燒飯),一睇就知係好有心嘅小店,下次要再嚟支持下!!

2019-10-07
午餐
✏️ 煎雙蛋 花生醬厚多士 配 雪菜肉絲湯意粉 ($42)厚多士烘得好香脆 配埋最愛嘅花生醬冇得彈🥜去到當日嘅夜晚米粉米線都已經賣哂 所以唯有揀湯意粉🤔雪菜肉絲同一般食到嘅唔同 係翠綠色嘅新鮮雪菜 而且份量超多 食落口感好爽脆 不過整體個湯同啲雪菜味道就偏淡咗 調味要落多啲先得總括而言「不完美,可理解,有改善空間」但都會繼續支持 下次再嚟🙃💛
✏️ 煎雙蛋 花生醬厚多士 配 雪菜肉絲湯意粉 ($42)

2019-10-07 140 浏览
🐲龍門冰室尖沙咀金馬倫道福橋大廈地下A及B舖.最近好多網民發起懲罰呢間冰室,我當然要懲罰埋一份👿👿👿!.🍳3.6特濃牛乳芝士玉子常餐雜菇菌米線+黑松露雜菌芝士玉子燒+多士啲菇多到呢😍😍😍!米粉係比較透明嘅新竹米粉,食落又香又滑。玉子香滑,入面嘅菇同黑松露好夾。.🍤黑椒香蒜牛扒拼炸蝦(連薯菜 餐湯)有兩大塊牛扒,男仔食都夠飽!肉質夠諗有肉味,食得出用料比一般港式扒房好,所以唔落汁都好味。炸蝦都有成四隻,即炸香脆熱辣辣。.🍗土匪雞翼雞翼表面煎得好香,香料味道有層次,而且啲肉完全冇雪味。鐘意食雞翼嘅唔好錯過!

🐲龍門冰室
尖沙咀金馬倫道福橋大廈地下A及B舖
最近好多網民發起懲罰呢間冰室,我當然要懲罰埋一份👿👿👿!
🍳3.6特濃牛乳芝士玉子常餐
雜菇菌米線+黑松露雜菌芝士玉子燒+多士
🍤黑椒香蒜牛扒拼炸蝦(連薯菜 餐湯)
🍗土匪雞翼