2017-08-07
食完明記既炒麵併魚肉燒賣完全唔夠飽,唯有繼續搵食。兜左幾條街都唔知食咩好,行到身水身汗是但走入珍苑食埋下半場啦!已經情緒惡劣,心情唔多好架啦,可否比餐安樂茶飯我食 ﹗黎左個藍衫四眼狐仙口水騎尼佬坐隔離,又嗅又口水多過茶,嘈喧巴閉,非常影響食慾呀 ﹗坐後面位阿姐應該同我一樣操開泰拳,黐筋地掙我背脊四鑊當無件事,火都黎 ﹗隔離羽絨阿叔接住又隊我背脊,您唔識坐過少少架!飲罐可樂降降火先。神州婆鬼殺咁嘈,只不過小妹妹食得慢,有錯咩?自己走左去,留低工人照顧小妹妹同埋單,真過份。唔想生就咪死黎香港生,得到身份證、得到福利、得到資源,碌完咭唔洗找數架?河粉無走蔥、撈麵清湯都無走蔥要打回頭,可樂仲漏埋單添,不過侍應姐姐好有禮貌又招乎周到,無投訴。不過另一個侍應阿嬸太強趕客 feel。連食兩日孤獨餐,再試試其他出品先。珍苑搬黎馬會道方便好多呢 ﹗冷氣比舊舖勁,環璄比舊舖乾淨企理又光猛,室內坐位比舊舖多,還多了樓上雅座添,只不過再沒有露天街邊位了。食埋今日,聽日開始要餓住操喇,極速瘦身。河上鄉大食妹幾時黎挑戰我呀?等您好耐喇。唔夠飽想食多個牛腩河,不過都係算,無心情,心情好差,鬧情緒,放自己假休息。滷水
滷水雞全翼,忘記了說免斬啊,原隻食才是皇道。賣相都算靚仔,觀賞值很高,色澤鮮明有光澤,不會滷到烏卒卒又黑炆炆。聞得到的滷水豉油清香,雞皮滑彈微黏,雞肉還嫩嫩的。冰糖味濃厚,味道及外觀都勁似瑞士雞翼,潮式瑞士雞全翼是也。
不知何解會成為其中之一的招牌菜,可能被喜歡吃甜的食客受落啦。我最愛街市滷味檔的肥嘟嘟、脹卜卜既滷水雞翼,一咬爆汁,外彈內嫩 ﹗最怕又最憎雞翼滷到又霉又鞋又散,討厭 ﹗
南乳豬手麵走蔥,坊間食家推介,真係那麼好味?一向對豬手都麻麻的我,唯有親身試試。最怕見到腳皮或無修甲,我會非常大厭力而放唔到入口架呢。幸好幾件都不是腳趾,那就不怕啦,lucky ﹗豬皮爽爽的,完全沒有黏黏感覺。
炆得入味,乳香處處但不霸道,蜻蜓點水剛剛好,清香脫俗。香香甜甜,忍不住要慢慢細味,損損骨頭,不過我都是較喜歡啖啖肉。上水最香最辣最正既辣椒油,夠刺激、夠惹味 ﹗最初還以為是自家製呢,但同事通知其實是潤志辣椒油,上水街市有售。
魚蛋河走蔥,何解又係布味河粉呢?跟林德記一模一樣味道。雖然濕布蓋住河粉可以保持濕潤,避免乾硬。但那股強烈布味會被河粉吸收,就算經過滾湯灼過都依然利害呢。正如用魚袋煲湯一樣,布味蕃茄魚湯,飲一啖全部倒晒去廁所。
又係必殺辣椒油出動既時候喇,狠狠地兩大羮將布味完完全全淹蓋 ﹗結實滑溜粉河跟勁辣湯汁湧入口,刺激得冒汗,美味又暢快 ﹗清甜湯汁撈上豉油辣椒油,變得香辣無比又惹味,開胃醒腦好好味,越飲越興奮,飲到一滴都無得剩露出公雞碗,正呀 ﹗
牛筋腩河走蔥,熱騰騰腩汁濃湯浸著棉滑河粉,撈上大量辣椒渣拿起隻碗連湯大啖掃入口中,香辣惹味。特濃辣辣腩汁湯一滴不漏一飲而盡,夠刺激,微微冒汗,好鬼正!
牛筋腩撈粗走蔥,何解剪斷晒我既長壽麵啊?碎濕濕非常難夾,勁討厭 ﹗我唔係小朋友,可否食客要求才動手剪短去呢?食到疾住疾住,無得一氣呵成大大啖啜到盡頭,不夠暢快啊 ﹗
牛筋腩兩者都柱侯味濃郁香醇,嚥韌黏黏牛孖筋,有著我大愛的膠膠感覺,妙手回春骨膠原。大大舊牛腩鬆化富彈性,半肥瘦帶滑沒有渣,其貌不揚但入口不乾不鞋。
上成炆牛功夫加上優質腩筋,並沒有停下來的理由,好味道。粗麵太硬不彈牙,不滑溜喎,太忙所以匆匆拖水算嗎?全場爆滿,食客不停出出入入,恭喜客似雲來。成碟撈麵清晒都係唔夠飽,唔再叫喇。
冬菇雲吞麵走蔥,另類新嘗試,食得牛筋腩、魚蛋牛丸多都悶悶地呢。蠔汁冬菇肥美,滑彈而充滿水份,菇味香濃帶著蠔油鮮味,呎碼剛剛好,最怕異形冬菇,美味無比。
一口雲吞,不太大、不太小,非常適合我的嘴仔喎。雲吞散發強烈麻油味既濁且嗆,蝦肉爽爽而結實,醃得重口味,不過不失,都食得過。
冬菇炸醬撈伊麵走蔥,竟然是辣味炸醬,中正我口味 ﹗跟深仔記一模一樣味道,溫和辣味打頭陣,最後微甜結尾。肉絲嚥韌,未算太乾硬,合格。我當然要再加辣先可以滿足到啦,狂隊兩匙辣椒渣,跟幼麵撈混啜入口,香辣無窮,好刺激啊 ﹗不過炸醬跟伊麵似乎味道唔多夾,又跟蠔油冬菇唔多夾,整體味道怪怪的,還是我落得太多湯呢?
冬菇雲吞麵走蔥,粗麵超級爽彈,不過帶湯力就比幼麵為弱。捲上大量辣椒肉連香甜冬菇湯衝入口中,好味到滾動啊 ﹗
牛筋腩牛丸撈麵走蔥,幼麵爽爽爽,麵條掛上大量辣椒油,香噴噴帶著微溫品嚐。起勁地大大啖塞入口中,那種興奮澎湃刺激感覺不能形容,拍爛手掌 ﹗牛丸巨形有料到,大大粒有嚼勁夠結實,牛肉汁香甜濃厚,爽夾彈。經過旺角通記地獄辣椒油洗禮後,珍苑已不礙於視了。消滅整碟撈麵後來個清湯漱漱口,清湯十分咸,受不了。
貢丸水餃伊麵走蔥,貢丸意料之外非常爽彈喎,有菇菇粒使到菇味出眾,香氣四溢,味道可口,比牛丸黑魚丸更好食。長形苗條的水餃,造型有個性。木耳、肉鬆、蝦肉塞得水餃飽滿脹卜卜,結實不鬆散。
蝦味肉味均秤,亙相輝映,咸香蝦汁混香甜肉汁加上木耳爽爽,回味無窮,可口味美。濃濃大地魚牛骨湯襯托著嚥韌伊麵瀡進齒舌之間,散發蛋香麵粉香,嘆得津津有味。加上大量特辣辣椒渣更是錦上添花,興烚烚夠刺激,冒著汗大啖食,爽啊 ﹗
牛筋腩魚蛋伊走蔥,最愛伊麵 ﹗嚥韌彈彈有蛋香,咬落夠香口。甜美腩汁加勁辣辣椒渣,滾熱辣一氣呵成啜啜啜,大滿足啊 ﹗將牛筋腩辣椒渣伊麵連同腩汁濃湯同時送入口,至高無上的享受 ﹗外購傳統潮州板魚蛋質量有保證,非常有彈性,咬落棉滑,有魚汁有咸香,我打邊爐都經常會買呢。
牛筋腩肚麵走蔥,金錢肚爽彈異常,用筷子夾起時十分跳動啊。八角味太強,濃烈又混濁,重口味加上辣椒油都合格。
牛筋腩墨魚丸撈麵走蔥,極為普通的墨魚丸,外購貨粉略為多了一點,質感微彈但黏牙,味道正常。最好食既墨魚丸在街市林德記,濃厚墨魚味,還有墨魚肉一粒粒添,彈牙可口。伴碟菜芯麻麻地,不嫩不甜,而且粗糙。但另叫一碟蠔汁菜芯就非常高質,鮮爽香甜,不同的嗎?
蠔汁菜芯,某人喜歡食通菜,突然唔想食,那就只得菜芯了。高質菜芯,香甜鮮嫩,爽脆多汁。沾上鮮味蠔油,不咸不嗆不濁,全部食晒無得剩 ﹗不過莖有點砂,無緊要。
滷水雞全翼
滷水雞全翼