2023-03-12 400 浏览
最近聽到同事講上水有間麵鋪幾好食😋,於是今日就一齊去試下究竟同事有無放伏啦😆~ 麵鋪嘅面積唔係太大,樓下已經無哂位啦🥴,好彩樓上都有位可以坐😁,不過就比樓下有啲焗啦🙈-墨魚丸雞翼湯河粉加腩汁 🍜- HKD 48首先就叫咗個雙拼河粉🍜試下先,食麵緊係要先飲啖湯先啦😙~ 腩汁味好濃好入味加分呀😍。河粉唔會一夾即斷幾有咬口🤤。而配料方面,墨丸雖然幾彈牙但係就無乜墨魚味比較失望😟,反而雞翼就幾重滷水味又幾嫩滑👍🏻~-豬軟骨牛腩撈麵🍝 - HKD 55之後就叫埋個雙拼撈麵試下啦,依間嘅撈麵會配埋一碗加蔥清湯🥣,飲落都幾濃蔥味😋。配料方面,牛腩食落好夠腩汁味,而且肉質都好滑唔會太老,份量都俾得幾多👍🏻。豬軟骨食落都唔錯,肉汁豐富食落口唔會太乾身🤤。麵底方面就比較硬身難咬啦🙈,如果唔鐘意硬麵底嘅朋友要注意一下啦😉。-最後值得一提嘅係依度嘅職員都幾好服務😍,見我地有袋同背囊都會主動俾張凳我地放野,同埋佢地對客人都幾有耐性,值得一讚👍🏻🤩。
墨魚丸雞翼湯河粉加腩汁 🍜- HKD 48
墨魚丸雞翼湯河粉加腩汁

豬軟骨牛腩撈麵🍝 - HKD 55
豬軟骨牛腩撈麵

2023-02-05
$51.5 (午餐)
墨魚丸雞翼湯河粉加腩汁
豬軟骨牛腩撈麵
2023-03-04 247 浏览
最後一天排隊都要去食😌開舖前已經排隊等候😩其實今個月已經第三日🤣兒時回憶幾十年老店👍🏻味道有水準❤️今日都係食最愛水餃雞翼撈麵😘最後喺收銀機枱旁邊除咗張紀念卡🙃
今日都係食最愛水餃雞翼撈麵😘
最後喺收銀機枱旁邊除咗張紀念卡🙃
2023-02-28
2023-02-28 297 浏览
📍上水 珍苑麵家珍苑屹立上水多年,2014年曾經結業,15年重開,結業消息一出,平時多人食嘅珍苑更加大排長龍。星期六1點幾到好多人排,雖然舖頭有2層但堂食位好少,所以要等好耐,由等位到碗麵嚟到差唔多要一個鐘🫠不過落單個陣都講明要等耐少少。𓇠 雞翼水餃麵 $48 𓇠湯底鮮甜,係清清地嘅蔥花同大地魚味。雲吞同雞翼各3隻,幼麵好彈牙!鳳城水餃係招牌!自己包,餡係蝦、荀絲同豬肉,名符其實嘅皮薄餡靚🤩滷水雞翼脹卜卜,有雞鎚、雞翼同雞翼尖,肉質嫩滑,炆到淋曬入味,平時唔鍾意食雞皮嘅我都食曬😋PS 自助斟水,仲有懷舊玻璃樽可樂🥤原本12/3結業,但提早28/2光榮結業,祝老闆一家身體健康,好好休息,享受退休生活❣️▪️類別:#yinkifoodie_港式 #yinkifoodie_noodles 🔺味道:5/5🔹服務:4/5🔸環境:4/5
📍上水 珍苑麵家

雞翼水餃麵
  • 鳳城水餃
  • 雞翼
2023-02-25 195 浏览
平時成日都去食珍苑,係一種十幾年的習慣🫶🏻我就最鐘意食撈麵,麵質係比較彈牙的😋雲吞料亦都十分足夠😍當然就緊係小不了的辣椒醬啦🌶🌶🌶雲吞牛肚撈麵 $55
平時成日都去食珍苑,係一種十幾年的習慣🫶🏻

雲吞牛肚撈麵 $55

2022-10-27 1179 浏览
This local noodle shop is popular in Sheung Shui that is always full house. Ordered the beef tripe and wonton noodles #牛肚雲吞河 #雙併($45), it looks pleasant and is served with generous portion. I am impressed by the beef tripe, they are marinated nicely and rich in flavour, also have a good springy texture at the same time. The wonton is one-bite size and stuffed with well seasoned shrimp. In addition the flat rice noodles are smooth and silky...🤤 Yum: 8/10📸 Photogenic: 6.5/10💵 Worth for money: 8/10

🤤 Yum: 8/10
📸 Photogenic: 6.5/10
💵 Worth for money: 8/10
👣 Revisit: 8/10
2022-10-07 880 浏览
珍苑真係平民美食,要推介比所有住上水嘅人。由細食到大,由舊鋪食到新鋪,仲要係良心食店!係珍苑我嘅至愛係滷水雞翼、雲吞同炸醬麵。呢三樣我平日會輪流咁嗌。今次同朋友嚟到就三樣都叫,一次過比佢試哂3樣。炸醬撈麵($46)個炸醬甜甜地辣辣哋好好味,肉絲夠粗,唔會話叫炸醬好似冇肉食咁。麵好爽口彈牙,麵質超好。碗湯好香,又落左韮黃,每次一齊飲哂。淨雲吞($39)雲吞好足料,蝦爽口彈牙,配埋辣椒醬食就最適合不過雞翼麵($39)雞翼滷得好入味,又大隻,肉質嫩滑。每碗只係$39係我經常去幫襯,最緊要係又有良心又好食!💛

炸醬撈麵($46)

淨雲吞($39)
雲吞好足料,蝦爽口彈牙,配埋辣椒醬食就最適合不過

雞翼麵($39)
雞翼滷得好入味,又大隻,肉質嫩滑。

每碗只係$39係我經常去幫襯,最緊要係又有良心又好食!💛
2022-09-04 886 浏览
路經上水時間夾到,專登去珍苑食返一碗我的至愛嘅雞翼粗麵,一場嚟到,叫多一碗淨水餃先,食完今次唔知又要等幾耐先可以再嚟過,所以我要好好珍惜。雞翼真係永遠都咁滑,真係好滑,永遠都咁好味道,佢嘅雞翼係我心目中一定排頭一,二位,粗麵好爽口,真係冇得頂,水餃仍然都係咁好食,水餃入面啲筍絲好香好爽脆,個湯底好清澈好好飲,好順口,最鍾意佢個湯有放韭黃。今日簡直係大滿足,一個人食咗兩碗嘢,再飲樽忌廉,飽一飽,好開心。

雞翼粗麵
忌廉
  • 雞翼
  • 水餃
2022-08-11 647 浏览
珍苑簡直係童年回憶,由細食到大最鍾意就係佢嘅滷水雞翼咁多年都冇咩變化,滷水入味,肉質嫩滑,仲要係全翼,每個部位都咁好味唔係好多粉面舖頭有得食,平時如果肚餓嘅話,我一定會加埋豬手今日就配埋水餃米,水餃好似冇以前咁好味,啲餡好似少咗,所以導致摺埋嗰邊個皮好厚身,不過餡料嘅種類都好多,係典型廣東水餃有筍、雲耳、蝦同豬肉,味道係唔錯嘅。食完碗米粉,配埋支可樂就一流,食完都唔會好口渴,應該唔係落好多師傅😁
珍苑簡直係童年回憶,由細食到大
最鍾意就係佢嘅滷水雞翼
唔係好多粉面舖頭有得食,平時如果肚餓嘅話,我一定會加埋豬手

有時都會好想食返碗牛腩河 但係係上水真係好少粉麵舖😮‍💨呢間見人成日推介 終於搵次去左試下!( ˙꒳​˙)🍜牛腩水餃河 $46牛腩炆得好淋 又唔會太肥水餃亦都好大隻 皮又唔會太厚 係一食就鍾意既類型(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)都有試埋雲吞 蝦肉餡彈牙 不過我係水餃派 鍾意水餃多啲´ ³`)ノ ~♡總結!環境乾淨舒服 食物質素高 除左出名既牛腩牛肚 推介要食水餃!不過份量如果好肚餓既話 就未必夠 可能要加底會滿足啲🤣🌟記得逢禮拜三休息同店舖收7點❗️之前試過摸門釘( ᐪ꒳ᐪ )👅味道:4/5💰性價比:4/5👀回頭率:4/5
有時都會好想食返碗牛腩河 但係係上水真係好少粉麵舖😮‍💨
呢間見人成日推介 終於搵次去左試下!( ˙꒳​˙)

🍜牛腩水餃河 $46
牛腩炆得好淋 又唔會太肥

不過份量如果好肚餓既話 就未必夠 可能要加底會滿足啲🤣

👅味道:4/5
💰性價比:4/5
👀回頭率:4/5
2022-02-12 1244 浏览
早已聽聞這家餐廳很有名,但一直未試過,之前恰巧因晚市禁堂食關係,外賣了一碗淨水餃回家,發現驚為天人!這次決定親自到訪堂食😇兩人點了一碗水餃麵﹑一碗牛腩米粉及一碟郊外油菜($21)水餃肉餡內有蝦肉﹑香菇﹑荀絲,口感非常豐富,而且充滿麻油(?)香氣🤤水餃體積也不小,皮薄餡靚,十分推薦!💛另外點的牛腩米粉,可以看到整碗湯底顏色完全不同!加了店家的「腩汁」,製成了一碗甜甜的滷水湯底。牛腩滷得入味,不會滷得過軟爛,仍保留了牛肉的咬口😆另外疫情後菜價急升,落單後姐姐問「要不要加碟菜,外面賣好貴的,自己買也買不到,我們的菜好靚!」見姐姐誠意推薦,叫了一碟菜心,果然沒介紹錯,菜心每條都大大條,菜框口感爽脆清甜,增加了整餐的營養值呢🤣總括而言食物質素高,環境整潔,侍應姐姐和老闆都超級友善☺️美中不足是略嫌價錢在北區訂價偏貴,因為麵底份量不算多,男生應該不夠飽呢🥲可是他的質素亦無阻我們再訪的決心!(最多吃完再續下攤)🤪
兩人點了一碗水餃麵﹑一碗牛腩米粉及一碟郊外油菜($21)
水餃麵
水餃體積也不小,皮薄餡靚,十分推薦!💛
牛腩米粉
總括而言食物質素高,環境整潔,侍應姐姐和老闆都超級友善☺️
2022-02-08
牛腩米粉
  • 水餃
2022-01-13 830 浏览
根據朋友的介紹,這是一家於上水石湖墟的老店,牛腩牛筋牛肚特別有名氣,今次試了牛腩牛肚和淨雲吞,味道均非常出眾,怪不得多年來一直受食客追捧。三樣之中以牛肚最出色,炇得入味非常,牛肚新鮮彈牙,柱候汁的味道亦調得不錯,值得大家一試。雲吞足料兼新鮮,蝦肉亦彈牙,似乎老闆對其出品有一定的要求。牛腩同樣新鮮,雖然偏瘦,但其肉質亦算不錯,不過比起牛肚仍然略遜一籌。

雲吞足料兼新鮮,蝦肉亦彈牙,似乎老闆對其出品有一定的要求。

2021-12-11 683 浏览
同朋友行山行左成日,上水我哋唔熟,純粹睇食評想搵間餐廳醫肚,咁見呢間又唔差咪膽粗粗去食。嘩!真係唔錯喎,叫左碟牛腩雲吞撈麵,一碟雞翼牛腩撈麵,淨豬手一細碟。所有食材都新鮮,唔似個d滷左好耐滷到爛,呢度雞翼皮彈牙肉嫩,無冰鮮味,呢點好緊要,好多粉麵檔雞翼處理唔好,又炆到皮爛肉鞋,牛腩就略嫌唔夠牛味,豬手又係好正,無咩毛,而且有咬口。餓到無留影😂😂😂如果有機會再黎上水食粗野,我會再黎,希望佢開多間分店係荃灣,荃灣欠呢種有心經營嘅粉麵檔,充斥太多高納米線。

• 豬手
2021-09-06 1046 浏览
呢間麵店冇響最多人行嘅大街,但係佢嘅受歡迎程度相信晌上水街坊黎講都出晒名有口皆碑👍🏻👍🏻食過好多次,每次試唔同嘅菜式都會好滿意,份量多,價錢又平🥳大力推薦豬手,夠晒淋又入味,一百分💯另外推薦水餃,爽口又鮮味,本人最怕啲好厚皮嘅水餃,但係呢間舖頭嘅水餃或者雲吞都係有薄皮有餡靚 🥰個人來講就比較鍾意撈麵,質感很好,又爽口有單啊,再加埋送果碗湯簡直係完美連油菜都做得好出色🥰只係$20 ,但係份量就比一般出面嘅$20價錢多,而且真係有層油係面,令立立最後就係要推薦佢自家製嘅薏米水,好足料好飲,完全唔係出面飲好稀好水果種👍🏻呢間舖頭充滿人情味,老闆有禮貌又風趣,連阿姐都係好好人好有禮貌呢個時勢可以選擇嘅港式麵店已經唔係好多如果大家鍾意食港式嘅麵記得多多支持💛💛不過提醒大家麵店好早就閂門✌🏻豬手又好快賣晒,所以要去就要早啲啦💛推薦度:5/5 ⭐️
呢間麵店冇響最多人行嘅大街,
食過好多次,每次試唔同嘅菜式都會好滿意,份量多,價錢又平🥳
大力推薦豬手,夠晒淋又入味,一百分💯

呢個時勢可以選擇嘅港式麵店已經唔係好多
如果大家鍾意食港式嘅麵記得多多支持💛💛

推薦度:5/5 ⭐️
2021-07-10 970 浏览
天氣咁熱想食麵🍜多過食飯,上水最出名既麵店應該非珍苑莫屬。叫左一個雲吞幼麵($36)、一個牛丸粗麵($36)、一碟腩汁油菜($18)同兩枝可樂($7一枝)。​​麵既口感爽口唔會太淋或太硬,湯底味道好清甜,再加少少辣椒油食,超正!😛雲吞同牛丸都好食,油菜🥬就不過不失啦。好耐冇飲過枝裝可樂,唔知大家覺唔覺枝裝既可樂係特別好飲同特別夠氣呢。不過佢既麵就比較細碗,如果好肚餓就咁食一個麵就可能唔飽啦。​

2020-06-27
2021-06-13 890 浏览
聽朋友介紹,話這間的豬手和雞翼好好味,今日就叫🐼外賣試吓👇🏽滷水雞翼飯$61雞翼好入味,一盒有兩隻全翼,切開3折方便食,甜甜哋好好味,白飯撈埋啲滷水汁,正😋豬手+牛肚河粉$58湯和粉分開上,個湯好香唔味精,豬手一睇到啲色水就知正,好淋好入味,牛肚唔un 仲有成3大件👍🏻可以喺屋企食到有質素的滷水食物,真係好爽👏🏼
滷水雞翼飯$61
豬手+牛肚河粉$58
可以喺屋企食到有質素的滷水食物,真係好爽👏🏼
2021-06-11
外卖送餐