2022-08-03 62 浏览
由人氣網店做到實店的確厲害,買幾個做下午茶試試。見就見得多但今次係我第一次是mochi bagel. 麵包內有軟糯拉絲的 mochi,double 煙韌口感!烘熱返應該更好食。雙重朱古力同mocha 味食落唔係太大分別,朱古力味更重會再正d!另外試左芋泥鹹蛋黃吐司,有鹹蛋粒同芋泥醬。多重口感,味道十分新奇👍🏻👍🏻3個包味道可以重少少但係如果純粹口感來講就一百分!見都有多款乳酪同奶蘇bagel,決定之後試埋其他味道!🤤
由人氣網店做到實店的確厲害,買幾個做下午茶試試。
見就見得多但今次係我第一次是mochi bagel.

2022-08-03
2022-08-01 71 浏览
係mikiki對面嘅小小麵包店,雖然店鋪唔大,但都好多唔同類型嘅包賣,好多唔同口味bagel,仲有蛋撻同唔同麵包醬。玄米茶鳳梨乳酪 $32bagel皮脆脆地,口感超煙韌,茶味清新,鳳梨味道自然,加埋乳酪成個配搭好match.伯爵朱古力黑糖麻糬 $33尼個口味餡料好多,黑糖麻糬唔會太甜,黏黏地口感軟綿綿。芋泥鹹蛋黃奶酥吐司 $22見到面有啲白色粉末,以為會好甜,結果係鹹嘅,有蛋黃嘅鹹香味,牛油味香濃,除左面有啲鹹蛋粒同芋泥,麵包內都有少少芋泥。

玄米茶鳳梨乳酪 $32

伯爵朱古力黑糖麻糬 $33
尼個口味餡料好多,黑糖麻糬唔會太甜,黏黏地口感軟綿綿。

芋泥鹹蛋黃奶酥吐司 $22
外卖自取
作為Bagel 愛好者,都有留意到 nineties_bakery ig網店專門製做bagel可購買冷凍bagel回家焗反熱,更有開bagel烘焙班添終於係新蒲崗開實體店~除左賣bagel, 仲有好多款式麵包甘近我梗係去到訪下先啦咖啡奶酥黑糖麻糬外皮相對偏厚少少,但外皮好脆入面奶酥唔係好甜,黑糖麻糬QQ,最尾就會感受到咖啡香抹茶草莓忌廉芝士貝果包外皮偏厚帶脆,有濃烈抹茶香,有草莓果香加cream cheese,都不錯櫻花蝦明太子唔係爆餡果種,夾心有粒粒明太子咸鮮,bagel包咀嚼時會食到啖啖櫻花蝦嘅咸香同場加映紫薯麻糬軟包打卡爆餡,中間有紫薯粒粒同煙韌QQ嘅牛奶麻糬軟包~
可購買冷凍bagel回家焗反熱,更有開bagel烘焙班添

終於係新蒲崗開實體店~除左賣bagel, 仲有好多款式麵包

甘近我梗係去到訪下先啦

咖啡奶酥黑糖麻糬

外皮相對偏厚少少,但外皮好脆
入面奶酥唔係好甜,黑糖麻糬QQ,最尾就會感受到咖啡香

抹茶草莓忌廉芝士

櫻花蝦明太子

同場加映

紫薯麻糬軟包

打卡爆餡,中間有紫薯粒粒同煙韌QQ嘅牛奶麻糬軟包~

2022-07-28
每次食到他們的bagel都覺得他們做到能在口裡還原著真實口味。如果你都喜愛餡料豐富配合著包體煙韌的bagel,他們已從網店baking.for改名為Nineties Bakery, 來到實體地舖歡迎大家(對於他們能開實體+地點好近我覺得好感動!早前以為我離開荃灣就應該要告別了吧)我個人十分喜愛有餡bagel,因為貪心想食得豐富d,Nineties是兩者平衡得好好,梗係啦,有著Le Cordon Bleu畢業背景,出品認真!新店位於新蒲崗mikiki對面,成條街都係餐廳,位置雖然離地鐵有段距離,但搭車都幾方便,重可以順便到訪附近的黃店。摩卡咖啡麻糬貝果 Mocha Mochi Bagel $32貝果體自身綻放著咖啡香氣,連同濃郁朱古力餡料在口中完美混合mocha,加入軟糯mochi,像台灣那種鮮奶麻糬口感。比起cream cheese餡,這個摩卡貝果體食落咖啡味更濃郁,後勁帶點咖啡粉微微苦澀味。咖啡蔓越莓乳酪 Coffee Bagel w/ Cranberry & Cream Cheese $32跟摩卡一樣的包體但配上Cranberry和cream cheese同樣是一口接一口的美味。伯

摩卡咖啡麻糬貝果
咖啡蔓越莓乳酪
伯爵貝果 Earl Grey Bagel $27
伯爵茶濃郁地成為每一口的主角,同樣加入Cranberry 和 Cream Cheese 增添口感的順滑,這種配搭非常穩陣完全冇得輸。
伯爵貝果
肉桂捲 Cinnamon Roll $22
肉桂部份非常務實,沒有像外面一些麵包店加入大量甜味令入口容易,反而非常務實展示肉桂本身味道,訪問對肉桂持一般態度的家母表示味道頗為濃烈,但我個人覺得強度適中,對於喜愛濃烈肉桂的我不介意再強一點!
提子司康 Raisin Scone $18
不會黏口, 正常發揮~
如果想海量的貝果選擇,好多好特別的口味T_T,想要多選擇一律建議假日早上到訪。我這次是星期五晚上過去就如所預料的賣得7788了。

P.S. 還有好多麵包醬要睇睇
摩卡咖啡麻糬貝果
咖啡蔓越莓乳酪
伯爵貝果
2022-07-30 96 浏览
今日經過新蒲崗見開左間新既麵包店,仲有好多唔同口味既bagel, 款式都幾多。見有d 味幾得意,好似辣椒乳酪,伯爵芒果乳酪,仲有d mini 款。麵包賣相都幾吸引,有我最鍾意嘅明太子款式,就買呢個返去試吓。✨明太子軟包:個明太子味都幾出,有微微既辣味,個麵包幾有質感但就唔係軟身嘅感覺。✨柚子檸檬乳酪bagel :佢係幾厚實同埋勁煙韌嘅口感。柚子檸檬乳酪,味道幾清新,個饀再多d啲就更加好✨雙重朱古力麻糬bagel: 麻糬好軟滑,入邊有d 朱古力醬,但我覺得可以再多d,但而家食落去唔覺得好甜。

2022-07-30 81 浏览
由小小的網店,慢慢打造到實體店,這間烘焙店己支持了很多次,他的賣點一定是手工製作,無添加,無防腐劑,但我最相信的還是店主學成歸來,擁有證書的麵包店就是信心的保證。和一般的麵包店差不多,擁有很多不同的種類,但我最喜愛的當然就是他的貝果,這次我也不例外。朱古力貝果,口感不錯,煙韌,鬆軟,朱古力味香濃,但不太甜。抹茶紅豆貝果,外皮依舊美味,加入了適量的抹茶,令外皮帶點抹茶的香味,內裏同樣的煙韌和鬆軟,十分欣賞內裏的紅豆餡料,自家製的餡料就是這樣的美味。意大利蕃茄辣肉腸貝果,值得推薦,全因為不油膩,配搭適宜,充滿意大利的風情。
朱古力貝果,口感不錯,煙韌,鬆軟,朱古力味香濃,但不太甜。
2022-07-28 413 浏览
新蒲崗愈黎愈多麵包烘焙店,而呢間正正係Mikiki對面新開主打Bagels既烘焙店,一試之下真係好好食,材料十足,層次口感媲美附近另外兩間出名既烘焙店!雙重朱古力麻糬 $32最邪惡又最喜愛,非常濃厚朱古力再搭配煙韌麻糬,食落去充滿口感層次,強烈推介!鐵觀音黑芝麻麻糬 $32好特別既鐵觀音味,普遍都好少見鐵觀音會製成包類製品,再搭配黑芝麻麻糬,成件事相撞得黎又幾夾!烏龍荔枝 $30同個烏龍荔枝飲品一樣味道,甜得黎好特別,好得意!烘焙店主打Begal之外,仲有葡撻、曲奇等等都好吸引我去試,最特別仲有多款特製果醬,值得試試!📸 Credit to Instagram: @mroolong

雙重朱古力麻糬 $32

鐵觀音黑芝麻麻糬 $32

烏龍荔枝 $30
同個烏龍荔枝飲品一樣味道,甜得黎好特別,好得意!