2020-12-07
一場嚟到屯門搵朋友,朋友話帶我去間街坊地膽推介餐廳,由屯門站居然仲要搭幾個站巴士先嚟到,真係隱世到冇人帶路都唔識喎,不過原來都係值得嘅。印度烤雞肉卷 ($72)諗咗好耐揀咩醬,但原來chicken tikka餡係唔使揀,自動配左青醬混合沙律醬之類,酸酸甜甜好惹味。 味道同平時食到嘅差唔多,烤雞唔會太乾,入邊嘅蔬菜都好新鮮爽甜,尤其鍾意唔會加咗好多青椒、生洋蔥之類,以生菜、蕃茄等為主,都幾啱香港人口味。招牌四季薄餅 拼 牛肉意式肉腸薄餅 ($122)先試牛肉意式肉腸薄餅,完完全全就係肉醬意粉嘅味道,入邊嘅牛肉碎牛味幾濃,配蕃茄醬底嘅調味幾開胃唔會膩。食完到而家睇返先發現,招牌四季薄餅面頭原來唔係菠蘿而係薯仔,難怪入口嘅時候感覺粉粉地好特別。 老實講底下嘅菠菜味道好搶,間或食到烤雞,成件事有少少濟,但重點居然係上面嗰一點甜辣醬,完全係畫龍點睛,救活左成塊pizza。 當然佢唔係來貨老麥嘅味道,疑似係自己調配嘅甜辣醬,如果可以多醬就更加正喇。印度咖喱牛肉配烤餅 ($85)不諱言決定揀呢間嘅其中一個重點,係睇到食評嘅咖喱好吸引,點知嚟到睇咗成個Menu都見唔到咖喱,膽粗粗問吓店員,原來只係午餐
印度烤雞肉卷 ($72)
招牌四季薄餅 拼 牛肉意式肉腸薄餅 ($122)
印度咖喱牛肉配烤餅 ($85)
不諱言決定揀呢間嘅其中一個重點,係睇到食評嘅咖喱好吸引,點知嚟到睇咗成個Menu都見唔到咖喱,膽粗粗問吓店員,原來只係午餐供應,但佢都好好人咁話如果我要嘅話,可以貴少少賣俾我,咁就一於叫返個啦。
結果個咖喱就係想像到最好味嘅味道,超級濃郁惹味,最正係牛腩用料好靚,超級嫩滑有肉味,完全物超所值,個汁用來瘋狂點餅食超飽肚,係成晚最正嘅一道菜。
Mango Lassie ($38)
有時飲mango lassie味道會有啲假,呢度係好天然嘅芒果味,仲要係水仙芒,完全係好似直接食緊果肉咁真材實料。
疫情期間當然最鍾意坐得夠疏,適合慢慢坐傾偈,絕對值得專程過嚟食返餐。