今日最新開通的上水至屯門單車徑,由上水火車站出發,經過河上鄉,雙魚河,南生圍,踩去元朗之後,去到屯門做終點站。說真的這條新單車徑踩平日係好舒服,因為單車比較少,但始終要踩馬路邊,要時刻注意安全。因為我哋喺屯門交車,朋友帶我去湖山邨景湖樓坐K52,去彩華花園食西餐,這間王子廚房朋友推薦的原因是坐得舒服,食物好味道之餘,夠大份,不收加一。睇完他的menu,覺得他是歐洲菜大雜燴,既有risotto pizza中東的卡巴鮮蝦香蒜醬意大利飯128,正宗意大利飯係有一點半生熟的口感,服務員送上來時,飄來陣陣意大利飯的飯香,芝士粉味道好濃烈,佢哋香草令人一試難忘。大蝦有五蚊size咁大,中間開邊蝦,把蝦腸挑出來,你食落就唔會有沙啦,更加入味一點。食嘅時候要撈一撈,你返入口嘅時候會覺得所有味道都好平均,而且他的算是帶有一點點辣,原來是炸蒜有點辣。我們當然要點個烤羊肉卷82,有個四款醬汁,bbq, 蛋黃醬,薄荷醬,香料辣醬,已經混入其中。薄荷醬好好味,如果你要真係食羊話,係要放啲薄荷醬一邊有羊肉青菜蕃茄紫洋蔥,燒羊肉肉質會比較鞋,但係因為佢又好豐富嘅醬汁,所以你食落感覺口感是ok的。咖哩蔬菜跟意大利粉

咖哩蔬菜跟意大利粉 84自選菜式,Menu 沒有的,因為看見他午餐有咖哩,突然想食咖哩蔬菜,所以問他可不可以做咖哩菜式。佢用了香菇,青豆,青瓜,蔥段炒成意大利粉。

咖哩其實我覺得佢有少少薯仔喺入面,佢個汁係啱啱好黐住每一個食材,唔會水汪汪,夠乾身,咖哩都有一定的辣度喎。

其實我真係想食菜葉,不過見佢整得都好好食,所以我哋都食得好開心。值得一讚是為我們服務的服務員,他把我們的需求跟大廚商量,讓我們想食的都能品嘗到。

好多謝朋友陪我玩了一整天,也陪我食了這一個美味的歐洲菜,大滿足!!

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:8.5
環境:8.5