2004-10-07 11 浏览
久仰大名, 今日終於可以一試.第一啖, 感覺甜左少少, 而且太少綠豆.不過味道真係好正, 臭草陣味好適中.食完有透心涼既感覺。
久仰大名, 今日終於可以一試.
第一啖, 感覺甜左少少, 而且太少綠豆.
不過味道真係好正, 臭草陣味好適中.
食完有透心涼既感覺。
2004-10-07 11 浏览
今晚食友又聚,一於採取LIFO方法,由尾寫番上頭,最後來宵夜的是呢度。十六個人,坐滿了三張檯,令本來空空如也的玉葉變得高朋滿座。選擇還是離不開那幾樣,綠豆紅豆芝麻糊,加糖不甩。今晚吃了海帶綠豆糖水,另一食友honey說她那碗太稀,我卻嫌我那碗太杰,早知同她調轉食;糖不甩是少有的不「六神合體」的,粒粒清清楚楚,亦飽滿煙韌,醮上白糖及椰絲,幾有水準。一人不用十蚊,抵!有段小插曲,有路人說我講電話聲線太大,足證香港也有不少人皮質純是偏高的;又因為我們在校方會已吃得飽飽的,但食友之一美食焚化爐卻不吃糖水,往民園叫了淨豬手來吃,果真「食」力非凡,令人嘆為觀止 。
2004-10-01 22 浏览
呢度的糖水真係幾好架,非常足料,仲好抵食添。糖不甩一碟6粒,上面舖滿晒花生椰絲,岩晒我呢隻糯米怪,所以雖然好熱好熱,都忍唔住一粒接一粒~ 芝麻糊亦都好食,夠味但唔會糊口,兩樣加埋都不過係10幾蚊~不過坐的時候要小心一d,因為都幾斜下,個人好似就跌跌咁,d糖水好似就跣就跣咁,不過又設計得岩岩好唔會跌又唔會跣,難道經過特別構造?另外回應KC:係呀,真係幾乎次次吃完一間都吃另一間,所以我o地叫呢2間鋪做"金枝玉葉"~~ ^^

2004-09-15 8 浏览
民園同玉葉係孖公仔,通常食得一間就會食埋第二間,今次也不例外。要了海帶綠豆糖水同糖不甩,海帶綠豆糖水照例的好足料,海帶、臭草及薏米都落足,種種跡象皆顯示有益又好食,甜度剛好,仍然是高質數。賣六個半是超值,當然要計埋坐街邊的代價。糖不甩依舊是「六神合體」,幾難分開一粒一粒的吃,自家口感更煙韌。仍然是會一路幫襯的糖水舖。
仍然是會一路幫襯的糖水舖。

(非会员)
:P
2004-09-13 6 浏览
糖不甩同糖水唔係太甜, 味道o岩o岩好, 大大婉好好味, 價錢亦算平, 抵食!
2004-09-04 41 浏览
唔見有亞婆, 只得兩姑姑, 叫個芝麻糊, "成"惠六塊半, 色澤似墨寶, 竟有糊"楂"伴, 多口問亞姑, 椰絲放入碗? 姑聲眼厲道, 豈非芝麻糊? 不恥再下問, 此乃食之道! 正經d評句, 味足少甜底食, 食完飲水坐車過埋大海口中仍有陣淡淡的芝麻糊味道.
唔見有亞婆, 只得兩姑姑,
叫個芝麻糊, "成"惠六塊半,
色澤似墨寶, 竟有糊"楂"伴,
多口問亞姑, 椰絲放入碗?
姑聲眼厲道, 豈非芝麻糊?
不恥再下問, 此乃食之道!

2004-08-27 9 浏览
去開中環呢頭都會o黎食番碗自家糖水,最好味梗係綠豆沙同糖不甩啦!糖不甩跟地茂館不相伯仲添!
2004-08-27 13 浏览
下午食完飯,冇地方去,所以就來這裡食凍綠豆沙。這裡的綠豆沙,有好好不好。好是煲到起沙,不是太甜。不好是太多臭草,海帶,而且落米煲。講真不是人人鐘意食咁多臭草和海帶,另落米只是想烋糖水有糊狀。但總括來講算好了,起碼平先。
2004-07-04 7 浏览
外賣熱綠豆沙,再返去雪凍佢。七蚊大大盒,比屋企附近十蚊既多最少三份一,質數仲立見高下。真才實料,火候又夠,唔會水還水、豆還豆,但亦冇糊仔咁杰tar tar。清甜唔漏,一陣香草味,食落透心涼、超哂班,食哂成盒重有d覺唔夠喉,真係包裝同質數冇直接闕係。
2004-07-01 1 浏览
凍綠豆糖水好正,加左薏米、臭草,好香甜,又冰涼!唯一美中不足係我覺得佢甜左少少。我試過自己返屋企有樣學樣,都煲唔出咁0既水準……哈哈。糖不甩都幾好,好煙韌,不過又係太甜……個人口味問題~
糖不甩都幾好,好煙韌,不過又係太甜……個人口味問題~
2004-05-29 3 浏览
買左兩碗熱綠豆同一碗熱紅豆返公司做晏,其中兩碗係請同事食的。0岩0岩食完,幾香,味道都OK,綠豆真係煲到半溶化。開頭我以為有落米落去,頭先睇番之前的comment,先知係薏米,哈哈。。。。。不過我食食下,好似有D酸酸地的味,唔知關唔關事呢???
2004-03-10 4 浏览
食完麵後指定動作食糖水,好鐘意依度d糖水。因為d糖水真材實料,又會好甜。海帶綠豆勁多海帶及薏米,真係好清熱去濕。我d同事食凍紅豆沙,都話好味唔錯。
食完麵後指定動作食糖水,好鐘意依度d糖水
因為d糖水真材實料,又會好甜。
海帶綠豆勁多海帶及薏米,真係好清熱去濕。
我d同事食凍紅豆沙,都話好味唔錯。
2003-12-16 26 浏览
thank so much for your help. i think i know where it is now.
2003-12-13 9 浏览
每逢冬季午市,都會千里迢迢黎哩度食番碗腩河/豬手麵,跟住幫襯埋隔離檔甜品。之前都不大留意兩間街舖仔叫乜名,只知好食咋!(英雄莫問出處罷),今日走去幫襯,特登留意舖名,原來先知叫做‘民園麵家’同‘玉葉甜品’,諗住公諸同好啦!民園o的腩汁真係好正o架(病左幾日食野都冇味冇道,唯獨今日試到少少腩汁咋!),豬手麵亦係例牌菜;玉葉o的黑、綠、紅更加一絕!我最愛熱芝麻糊,好滑好香;海帶綠豆透心涼(若要凍的話),紅豆沙真的起沙呀!糖不甩不妨一試~天寒地凍係街邊咁食法,別有一番風味!<br />飽餐完,我仲走埋去泰昌買沙翁、紙包蛋糕、合桃酥添!我哩個路盲只係識係泰昌果條路,朝著上環方向直行,過幾條馬路仔,見到KC兄提公利竹蔗水,再行,見到間舊式賣米雜貨舖,再過少少係條斜路仔,就係佢地喇!(隔離左右好似有工程)希望大家搵到呢!
天寒地凍係街邊咁食法,別有一番風味!<br />
飽餐完,我仲走埋去泰昌買沙翁、紙包蛋糕、合桃酥添!
2003-12-11 18 浏览
玉葉應不算在伊利近街,反而更近荷李活道,沿荷李活道向上環方向行,過左半山行人電梯,再經過公利竹蔗水,下個街口會見倒間大排檔麵舖叫民園,佢隔離的檔口就係玉葉。