2003-12-13 9 浏览
每逢冬季午市,都會千里迢迢黎哩度食番碗腩河/豬手麵,跟住幫襯埋隔離檔甜品。之前都不大留意兩間街舖仔叫乜名,只知好食咋!(英雄莫問出處罷),今日走去幫襯,特登留意舖名,原來先知叫做‘民園麵家’同‘玉葉甜品’,諗住公諸同好啦!民園o的腩汁真係好正o架(病左幾日食野都冇味冇道,唯獨今日試到少少腩汁咋!),豬手麵亦係例牌菜;玉葉o的黑、綠、紅更加一絕!我最愛熱芝麻糊,好滑好香;海帶綠豆透心涼(若要凍的話),紅豆沙真的起沙呀!糖不甩不妨一試~天寒地凍係街邊咁食法,別有一番風味!<br />飽餐完,我仲走埋去泰昌買沙翁、紙包蛋糕、合桃酥添!我哩個路盲只係識係泰昌果條路,朝著上環方向直行,過幾條馬路仔,見到KC兄提公利竹蔗水,再行,見到間舊式賣米雜貨舖,再過少少係條斜路仔,就係佢地喇!(隔離左右好似有工程)希望大家搵到呢!
天寒地凍係街邊咁食法,別有一番風味!<br />
飽餐完,我仲走埋去泰昌買沙翁、紙包蛋糕、合桃酥添!