2009-09-26 17 浏览
本人對綠豆沙不嬲都麻麻. 哩晚來到上環, 特登上山找玉葉哩個時間有幾台人食緊粉麵, 我仲驚冇糖水食住. 但佢咁出名, 應該全日供應.坐下就寫碗凍綠豆沙$7.5入面有d 草.第一啖, 不得了, 真係太好食太清涼, 完全係有透心涼既感覺唔係因為佢凍, 消暑o個隻涼, 而係食完有d 清熱, 個喉嚨好舒服咁仲有一片片浸到甩晒色既海帶, 質感似腐皮.d 綠豆煲到岩岩好, 又唔會煲到爛晒, 仲保留返一粒粒o係度, 又可以夠杰.好清新!標價$7.5 但竟然唔收1毫子.

本人對綠豆沙不嬲都麻麻. 哩晚來到上環, 特登上山找玉葉
坐下就寫碗凍綠豆沙$7.5

入面有d 草.

仲有一片片浸到甩晒色既海帶, 質感似腐皮.

好清新!

標價$7.5 但竟然唔收1毫子.
2009-09-22
2009-09-21 82 浏览
次次行中環都會記得去玉葉,非常便宜!凍綠豆沙 係任何時候都好正,凍得好好味!! 料足!只係 $7.5 好抵, 行咁上食都抵返晒 佢牛腩麵 肉不韌,湯好濃!!! 超水準!!!!!!!!!!!$16
次次行中環都會記得去玉葉,非常便宜!
凍綠豆沙 係任何時候都好正,凍得好好味!! 料足!
只係 $7.5 好抵, 行咁上食都抵返晒
佢牛腩麵 肉不韌,湯好濃!!!
超水準!!!!!!!!!!!$16

綠豆沙
牛腩麵
綠豆沙
牛腩麵
2009-09-04 13 浏览
就是在尋訪丹麥麵包的路上, 迷失於蘇豪斜路上的我, 撞到來玉葉。入秋還掛著酷熱警告, 縱冒著飽到撐之險, 都忍不住要在此食碗糖水。坐在路邊傾斜著的座位, 是平衡力的大考驗。凍綠豆沙 ($7.5) 冰凍解暑兼清熱, 綠豆薏米盡皆開花, 咬著一根清香「臭」草, 是清甜的傳統美味。一不做二不休, 再來一個糖不甩 ($7), 以薑水烚過的糯米丸子有點軟趴趴, 幸好還有一絲薑味力挽狂瀾, 沾上砂糖椰絲, 甜牙齒實在滿足了。見對面的阿叔吃麵吃得津津有味, 再來的話也要來一碗麵。
坐在路邊傾斜著的座位, 是平衡力的大考驗。

見對面的阿叔吃麵吃得津津有味, 再來的話也要來一碗麵。
挑戰斜路
暑天涼伴
$14.5 (其他)
挑戰斜路
暑天涼伴
2009-09-03 62 浏览
幾次行過呢頭都冇試試呢間野,今日再經過就決定一試。一見到有綠豆沙即刻就order左碗海帶綠豆沙,呢碗野,有大大塊海帶,對比出邊吃果d絲狀海帶,呢度的確ok。雖然叫綠豆沙,但係綠豆數量反而好少,吃落d味道反而似吃緊八寶粥,不過我都鐘意呢隻味。一碗凍糖水果然唔錯~~
幾次行過呢頭都冇試試呢間野,今日再經過就決定一試。

一見到有綠豆沙即刻就order左碗海帶綠豆沙,

一碗凍糖水果然唔錯~~
2009-09-03
$7.5
2009-08-29 134 浏览
新式糖水店門庭若市, 偶然傳統一下, 嚐一嚐最初的味道, 也會有別的滋味!全店的款式不多也是最COMMON的那幾種-海帶綠豆沙, 這個很讚! 吃下去很清涼清甜的感覺-椰汁西米露, 普通-糖不甩,很軟
新式糖水店門庭若市,
偶然傳統一下, 嚐一嚐最初的味道,
也會有別的滋味!

全店的款式不多
也是最COMMON的那幾種

-海帶綠豆沙, 這個很讚! 吃下去很清涼清甜的感覺
-椰汁西米露, 普通
-糖不甩,很軟
椰汁西米露
糖不甩
2009-08-05
糖不甩
(非会员)
2009-08-16 16 浏览
勁難食...真係未試過一間這樣難食的甜品舖甜到死...甜得很膩紅豆沙(凍) $7.5 凍的都已經係甜到唔想食,我真的想像不到熱的會有幾甜香草綠豆沙(熱) $7 一個字....甜,除此,想不到其他形容詞....甜得連綠豆的味道也跑走了海帶綠豆沙(熱) $7 海帶好大塊...吃完紅豆沙再食綠豆沙都覺得甜...可想像原本的味道是一甜品界的悲哀芝麻糊(熱) $7 甜得不像話兒...有少少渣...應該不似粉開...但仍是不及格糖不甩 終於都有一樣入得落口啦...挺Q的另外鹹點:淨餛飩 沒有特別好吃餛飩麵 $16麵也ok的...其他...無話可說伙計態度很差劣一行9個人,,,佢話自己好多檯,,,,分開坐都得架媽當然係一齊坐會比較好啦要分開坐就一早搞點啦醒目少少好不好又話自己好多檯最後要勞煩一位先生讓位,,,謝謝兄台總的來說...不貴但難吃要我評論嗎糖水,,,好多店比它好得多,,,價錢要算大良八記的水準也比它高餛飩麵,,,,何洪記和沾仔記也比它來得實狂和值得
勁難食...真係未試過一間這樣難食的甜品

當然係一齊坐會比較好啦
要分開坐就一早搞點啦
醒目少少好不好
又話自己好多檯
最後要勞煩一位先生讓位,,,謝謝兄台
總的來說...不貴但難吃

要我評論嗎
餛飩麵,,,,何洪記和沾仔記也比它來得實狂和值得
2009-08-15
$12 (宵夜)
  • 無樣好食...只是糖不甩也算過得去吧
2009-08-15 74 浏览
22/7/09(三)真是沒有方向感,團團轉也找不着玉葉,繞了大圈才發現就離公利不遠處。沒吃過這裏的紅豆沙,就試試,發覺味道很甜,還是專心吃其海帶綠豆沙,不過可能天氣太熱,被大風扇吹來的熱風弄得很不舒服,還是秋涼後再訪吧。
22/7/09(三)

紅豆沙
2009-08-12 27 浏览
同表姐吃完飯,就去行佐下lar,之後表姐就話第日要返工,要早D返去休息lar,所以我地麥送佢返屋企lor,經過玉葉甜品,就系度順便吃埋個飯後甜品lar,我叫佐碗芝麻糊,無咩特別,就死甜到我頂唔順lar,表姐叫嘅綠豆沙都是話太甜,而且仲好稀添,吃唔到乜料~~總體黎講甘嘅飯後甜品真系勉強佐少少,甜到頂唔順~~而且環境講真有大排檔嘅feel,但是都是覺得比較污糟lor~希望以後會有改善lar
同表姐吃完飯,就去行佐下lar,
之後表姐就話第日要返工,要早D返去休息lar,
所以我地麥送佢返屋企lor,
經過玉葉甜品,就系度順便吃埋個飯後甜品lar,
我叫佐碗芝麻糊,無咩特別,就死甜到我頂唔順lar,
表姐叫嘅綠豆沙都是話太甜,而且仲好稀添,吃唔到乜料~~
總體黎講甘嘅飯後甜品真系勉強佐少少,甜到頂唔順~~
希望以後會有改善lar
  • 西米露
2009-07-09 25 浏览
7月1日(星期三)晚,有蓮香樓吃完晚飯後,一眾人等來到這裡吃糖水。聽朋友說來這裡吃甜品,是要考驗閣下的平衡力和膽量,因為坐在斜路上少點平衡力也不行,而且可能經常見到“小強”出現。這裡既賣麵食又賣糖水,但兩者的選擇皆不多,我和女友就算了吃芝麻糊。這裡的芝麻糊很特別,連愛吃芝麻糊的我也感到有些奇怪,因為大多甜品鋪賣的芝麻糊不是生磨就是用粉開成,但這裡似乎兩者皆不是!說是生磨,芝麻糊卻稀薄如水,毫不香滑;說是用粉開成,我們都吃到很多破了的芝麻,雖然味道不太甜,但這樣的芝麻糊倒是第一次吃!經女友評級後,這裡的芝麻糊是不合格的!

經女友評級後,這裡的芝麻糊是不合格的!
另類芝麻糊
2009-07-01
$7 (宵夜)
2009-07-05 25 浏览
與影友上了中環,目的很清晰,隨影。行到中途,已覺得很熱很焗,不過要不是這樣天朗氣清,我們就不會來吧。又熱又焗,行到舊式的糖水店,二話不說坐下來一人一碗海帶綠豆沙。在這時候,一碗冰凍的綠豆沙果然是珍品,綠豆沙見不到完粒綠豆,質感較稀薄,可幸是夠凍。加上有幾片大塊的海帶,好味也加了口感,清涼愉快。叉了電,中環攝影之旅再出發。

叉了電,中環攝影之旅再出發。
2009-07-01
$7 (其他)
2009-06-13 14 浏览
扮完乖與娘親飲完茶後,就孤身上路,去探孫中山....個博物館!內容不算深入,只逛了個多小時就離開;難得在平日office hour前來中環,當然要閒逛一下,照照相;走著走著,就來到玉葉。剛好也見口渴,就坐下來喝碗糖水。一碗冰凍海帶綠豆沙,綠豆的確煲至起沙,但與別店不同,綠豆份量明顯偏少,反倒有不少煲腍了的薏米,爽口的海帶也有好幾大片,口感非常豐富,而且清甜非常,相當討好。一碗凍糖水才$7.5,但絕不欺場;踎下街邊,其實都不錯!

剛好也見口渴,就坐下來喝碗糖水

一碗凍糖水才$7.5,但絕不欺場;踎下街邊,其實都不錯!
冰凍海帶綠豆沙
$7.5 (其他)
冰凍海帶綠豆沙
2009-06-11 1 浏览
二人叫左綠豆沙,海帶綠豆沙同糖不甩綠豆沙好足料,但甜左少少糖不甩煙韌得黎又唔黐牙,幾好呀!總括泥講味道普通但幾蚊一碗糖水仲想點先,係咪?
二人叫左綠豆沙,海帶綠豆沙同糖不甩
綠豆沙好足料,但甜左少少
糖不甩煙韌得黎又唔黐牙,幾好呀!
總括泥講味道普通但幾蚊一碗糖水仲想點先,係咪?
$10 (宵夜)
2009-05-21 7 浏览
試咗西米露同綠豆沙啲料都幾足吓啖啖都食到野坐喺街邊食個感覺幾特別唔多人舒舒服服七個半一碗都幾抵
試咗西米露同綠豆沙

舒舒服服

七個半一碗都幾抵
2009-05-20
2009-05-17 22 浏览
其實有很多人都喜愛街頭食物,可能是受環境影響,好像在街上吃東西特別美味?在中環吃東西,大多價錢很貴,玉葉的價錢非常便宜,雙併22蚊,糖水7蚊,實在是便宜。在街頭吃東西,就預計了環境較差,沒有冷氣,人來人往,但是別有一翻風味,芝麻糊質素唔差,應該是生磨出來,不太甜,7元就這樣的質素超值。豬手併牛腩麵,據說師父是以前民園的師父,味道有保證,事實上味道亦很好,而且很大碗,勁。香港現在只餘下很少的街邊大排檔,香港人應該要珍惜,亦希望政府反省一下消滅街頭小食的政策。http://icuteee.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=1727270

2009-05-16 33 浏览
下午茶時間又到, 心思思又去玉葉嘆其豬手米. 好多時如果工作唔太忙, 我都鐘意三點幾落街行個圈或去銀行入數, 一來可以鬆一鬆, 等對成日望住電腦的眼休息一陣, 望吓遠景, 二來又可以搵吓嘢食.此檔豬手十幾年前民園未拆前已經幫襯, 其實現時玉葉的老板正時當年民園的其中一位老板, 久不久行過, 都見到他在泡製一大煲牛腩及豬手, 他們的豬手燜得唔太焾, 有𡁻口, 又入味. 不過老細怪怪地, 有時三點幾走咗唔知邊到要客等成十五分鐘, 不過依家好d , 多咗幾個女人幫手.但糖水就好一般, 稀框框. 老板娘又晦氣.

糖水就好一般, 稀框框. 老板娘又晦氣.
豬手米
2009-05-15