星期四放工後,阿爸想食叉燒,所以就跟阿爸相約在玉桃軒酒家吃飯。因為只有我們兩個人,所以我們只叫了叉燒、燒鵝、龍蝦烏冬及各一盅燉湯。Father and I went to The Graces Restaurant for dinner on Thursday night, because he wanted to eat Char Siu (Cantonese BBQ Pork). Since there were only two of us, so we ordered Char Siu, Roasted Goose, Lobster Udon, and Chicken Soup.蜜汁叉燒皇帶有蘇梅醬的味道,與甜甜的蜜汁配搭得非常惹味。The plum sauce was a perfect match with the honey sauce.波士頓龍蝦肉質鮮美、彈牙,上湯烏冬亦十分入味。除了烏冬,亦可以揀伊麵或煎米粉底。Boston Lobster was fresh, and the Udon was savoury. Besides udon, you can choos

蜜汁叉燒皇 (例牌) Cantonese BBQ Pork
蜜汁叉燒皇帶有蘇梅醬的味道,與甜甜的蜜汁配搭得非常惹味。
原隻波士頓龍蝦配烏冬 Boston Lobster with Udon
Boston Lobster was fresh, and the Udon was savoury. Besides udon, you can choose yi mien or fried rice vermicelli.
鮮人參淮山燉雞湯 Chicken Soup with Ginseng and Chinese Yam
鮮人參淮山燉雞湯相當足料,除了人參、淮山和雞肉外,還有杞子、圓肉和瘦肉。
Not only ginseng, Chinese yam and chicken, the Chicken Soup also included wolfberries and dried longan.
燒鵝 (例牌) Cantonese Roasted Goose
燒鵝味道也不俗。
Roasted Goose was also nice.

閒日不用等位,上菜亦快,不失為晚餐的好選擇。

No need to wait and the dishes are served fast, a good choice for dinner.
题外话/补充资料: 加一服務費及茶錢 10% service charge and tea price
2017-04-06
蜜汁叉燒皇 (例牌) Cantonese BBQ Pork
2017-04-07 170 浏览
今日去左太古同媽咪飲茶,搵左間大酒樓好大好靚,就去試下味道點啦觀塘分店試過,就去試下太古分店。雞包仔。餡料滿滿薑汁和肉餡好多,麵包唔夠濕潤但咸香餡料多,口感好豐富。紅油抄手。辣椒油辣辣的,好惹味蝦肉好多估計有兩大隻,雲吞皮薄薄吸哂醬汁好香,一口一隻好豐富菜苗餃。菜肉餡多,水餃皮薄薄濕潤,菜餡比肉餡多,清甜唔會好膩。春風得意腸粉。腸粉皮包住春卷,香脆香口腸粉皮夠薄,春卷香口唔會好油膩。南瓜芋頭煎餅。芋頭芋香重加上南瓜清香味道,煎餅唔會好膩,油香重唔會膩口,芋香重好香口。
觀塘分店試過,就去試下太古分店。
雞包仔。
紅油抄手。
辣椒油辣辣的,好惹味
菜苗餃。
菜肉餡多,水餃皮薄薄濕潤,菜餡比肉餡多,清甜唔會好膩。
春風得意腸粉。
腸粉皮包住春卷,香脆香口腸粉皮夠薄,春卷香口唔會好油膩。
南瓜芋頭煎餅。
2017-04-07 147 浏览
今日走左去太古飲茶,因為親戚朋友都喺港島區,所以約埋去太古飲茶最方便玉桃軒。之前試過觀塘分店,今日去左太古試下好唔好食燒腩仔。燒肉肉嫩咸香,外層非常香脆,燒肉唔會太乾仲有啲濕潤春卷。餡料非常多滿滿的口感好豐富,春卷脆卜卜好香口,唔會好油膩。蛋撻仔。酥皮香脆鬆化,滿滿牛油香味,蛋餡濃濃蛋香好驚喜呀xo醬炒腸粉。醬料帶輕輕辣味,腸粉入口粉潤吸哂醬油味,比媽媽食哂叉燒包。叉燒餡料甜甜的餡料好滿,麵包鬆化唔會好乾,鐘意叉燒肉餡多。
玉桃軒。之前試過觀塘分店,今日去左太古試下好唔好食
燒腩仔。
燒肉肉嫩咸香,外層非常香脆,燒肉唔會太乾仲有啲濕潤
春卷。
餡料非常多滿滿的口感好豐富,春卷脆卜卜好香口,唔會好油膩。
蛋撻仔。
酥皮香脆鬆化,滿滿牛油香味,蛋餡濃濃蛋香好驚喜呀
xo醬炒腸粉。
醬料帶輕輕辣味,腸粉入口粉潤吸哂醬油味,比媽媽食哂
叉燒包。
叉燒餡料甜甜的餡料好滿,麵包鬆化唔會好乾,鐘意叉燒肉餡多。
2K
2017-04-06 1897 浏览
屋企人生日,老人家比較傳統,喜歡吃中菜,於是選了在太古的玉桃軒酒家。之前在銅鑼灣吃過,水準很不錯的! 🍲老火湯-鯪魚煲西施骨 ($120) 先來一壺老火湯下下火,湯頭甜美,湯料份量也很多的,絕不兒戲。 🍴北京城片皮鴨🌯 ($158) 燒鵝烤得香香的,在客人面前即席切片,未食已經流曬口水。 片皮鴨切得剛剛好,皮和肉比例剛好,色澤均勻,讓人食慾大增! 配上青瓜、京蔥和醬汁一起吃超棒! 加$60(二食)🍃生菜包鴨崧🌯 這個生菜包做做得非常出色,鴨崧配上西芹粒、洋蔥和蒜子,再配上炸粉絲,包在生菜上吃,口感層次非常美味,想不到原來片皮鴨也可做出如此美味的二食菜式。 另外點了一個📢激扺脕膳三寶 ($298)🍴,三個小菜也只是一個價錢,超值! 🐥一品蒜香雞🍴 蒜香雞烤得香香的,皮薄香脆,肉質嫩滑,非常香口。 🐟清蒸海石班🐟 海石班份量夠大,蒸得剛剛好,肉質頗滑,魚肉夠鮮,淋上豉油和蔥味道倍增。 🍀黑椒西芹腰果牛柳粒🐄 西芹炒得乾爽,牛肉粒配上黑椒口味辣辣地很開胃,肉質又夠嫩滑。

🍲老火湯-鯪魚煲西施骨 ($120)

🍴北京城片皮鴨🌯 ($158)

燒鵝烤得香香的,在客人面前即席切片,未食已經流曬口水。

片皮鴨切得剛剛好,皮和肉比例剛好,色澤均勻,讓人食慾大增!

配上青瓜、京蔥和醬汁一起吃超棒!

加$60(二食)🍃生菜包鴨崧🌯

🐥一品蒜香雞🍴

蒜香雞烤得香香的,皮薄香脆,肉質嫩滑,非常香口。

🐟清蒸海石班🐟

🍀黑椒西芹腰果牛柳粒🐄

2017-04-05
2017-04-03 149 浏览
黎到康怡吉之島行街,又想食中菜結果行行下就黎左呢度。一個餸都唔貴,價錢好大眾化因為星期一至五食野都有特價,又見子多人都食,就試下叫一個片皮鴨份量好多,就算我地四個人食,一個人起碼都可以食到四件,同埋師傅切果下,會聽到"索"一聲,就知道隻鴨幾咁脆。食一塊,加下蔥絲,青瓜配埋個皮,加少少醬汁,一咬落去重有啲驚喜,估唔到個鴨係咁好味不單止外皮夠脆,而且肉入面有啲油食完一件好滿足人蔘淮山燉雞打開個蓋就聞到啲蔘味,夠哂足料每一啖湯都咁甜,除左好香既人蔘味,淮山又夠新鮮,索哂人蔘啲精華好味成個燉盅都係湯料,夠哂足料蝦乾甜菜蒸茄子用黎送飯一流,唔係太重味唔會覺得油膩上湯龍蝦(伊麵底),本來想叫個芝士龍蝦,但係食左片皮鴨,食個上湯唔會咁溜龍蝦夠哂新鮮,一食就知,肉質爽口彈牙,海鮮無得呃人、正
黎到康怡吉之島行街,又想食中菜

結果行行下就黎左呢度。
一個餸都唔貴,價錢好大眾化

食一塊,加下蔥絲,青瓜

不單止外皮夠脆,而且肉入面有啲油

食完一件好滿足
人蔘淮山燉雞

打開個蓋就聞到啲蔘味,夠哂足料

好味
成個燉盅都係湯料,夠哂足料
蝦乾甜菜蒸茄子

用黎送飯一流,唔係太重味

唔會覺得油膩
龍蝦夠哂新鮮,一食就知,肉質爽口彈牙,海鮮無得呃人、正
2017-03-29 216 浏览
星期六日同屋企人出街食飯又要諗去食邊度,屋企人最鍾意食中菜,首選當然係我哋嘅飯堂玉桃軒啦,貪佢價錢夠公道食物size都幾大碟北京填鴨可以話係呢度嘅王牌Hkd150蚊就食到,師傅會係你面前將填鴨皮一塊塊割開,再用熱辣辣嘅蒸皮配上青瓜韭菜甜醬,一啖食落口,口感好豐富,鴨嘅油份充足喺口腔內揮之不去喺度北京填鴨係可以有兩個食法既!第一系啱啱食咗嘅片皮鴨,第二我哋揀咗炒肉鬆,再加埋其他配料,配埋生菜包住!蝦仁炒西芹家人好爽口,醃嘅味道恰到好處,西芹好青綠色

北京填鴨可以話係呢度嘅王牌
喺度北京填鴨係可以有兩個食法既!
蝦仁炒西芹
家人好爽口,醃嘅味道恰到好處,西芹好青綠色
2017-03-14 448 浏览
因為有泊車劵所以諗住係康怡食完野再去aeon買野, 上次同爸爸2個人,今次帶成家人黎呢到食, 好彩唔洗等好耐位好快就入坐一至五優惠, 都幾抵食, 不過只可以叫一款,又想食片皮鴨又想食龍蝦唯有散叫一款啦呢排好乾, 每人都叫左一盎人參准山燉雞湯好足料, 湯好清參味濃但唔會苦入面仲有雞脾肉, 好嫩滑$48一盎, 自己都煲唔到片皮鴨 師傅係隔離片既時候, 都聽到chak chak 聲皮脆肉質超出我預期, 唔會鞋口皮既份量唔會得幾塊, 都有十幾塊, 夠曬我地4個人分$158 抵食上湯龍蝦伊麵我地唔想食芝士咁heavy! 所以揀左上湯龍蝦好新鮮, 肉質厚質彈牙d 殼都好細心幫我地扑開左d易食好多!!蝦干甜菜茄子蝦干令道菜更加惹味梅菜甜甜地, 不過太飽唔係一定叫一碗白飯!!!
因為有泊車劵所以諗住係康怡食完野再去aeon買野,

上次同爸爸2個人,今次帶成家人黎呢到食,
好彩唔洗等好耐位好快就入坐
呢排好乾, 每人都叫左一盎人參准山燉雞湯

皮既份量唔會得幾塊, 都有十幾塊, 夠曬我地4個人分
$158 抵食
  • 人參准山燉雞湯
2017-03-10 1358 浏览
同阿媽慶祝生日,一家人夜晚食好d就去飲茶慢慢嘆,晚市由於一早有定位所以唔駛等就入得。第一個菜叫左黑椒西芹腰果牛柳粒。牛柳嘅份量都唔少有十幾粒。黑椒味道都幾濃而且都幾入牛肉。牛肉有少少脂肪所都幾容易咬,西芹亦吵得幾爽幾脆。腰果亦都唔會太硬,幾香口。份量就正正常常唔會話特別多特別少夠一家四口食。第二樣叫咗翡翠帶子蝦球,蝦嘅份量大概有五粒,帶子就有都有五六粒到,蝦有少少過熟,不過都冇乜雪藏味幾好食二帶子方面帶子都幾鮮甜同埋救贖好容易入口。不過可能係用好多油去炒,所以有少少油膩。不過食下啲西芹會比較鮮甜清爽好啲。眼見有少少辣椒其實係唔會。只會有少少甜同海鮮嘅鮮味。燒肉方面,燒肉皮都幾脆唔係燒完好耐。而且大概有14件左右夠一家人送飯食。因為燒肉會鹹鹹地。燒肉嘅脂肪比例如果可以多番少少會更加好。因為肥瘦嘅比例多啲會比較好食,個人黎講中意食脂肪。不過整體都唔錯好食過出面啲燒味飯嘅燒肉。點心方面最為好食。奶皇包方面出面嘅麵粉唔係好多,不過入邊嘅餡料就好多好流質,充滿着好香嘅奶香味。而且因為上枱好熱,入面會流曬岀黎好好食。奶皇包都唔細,大概有三分之二拳頭咁大。最後,侍應嘅服務都幾好,會不時幫你換下啲碟,

最後,侍應嘅服務都幾好,會不時幫你換下啲碟,而且環境都幾乾淨企理。晚飯時間好熱鬧所以會有少少嘈。
2017-02-23
  • 奶黃包
2017-03-05 350 浏览
親人在國內到港探我,當然要儘地主之誼,帶她去食東西啦,逛逛街、購物、這個當然是不例外的,也順便帶她到Aeon行一圈,看什麼可做手信啦!當我帶她到這酒樓門口時,她也記起了兩年前,她另一親戚也是帶她在這,吃個晚飯,真是心有靈犀,同一選擇。我是喜歡它這裏環境清靜,整齊乾淨,裝修也簡潔明亮,坐得舒適寬闊,服務周到。當然也有我全家至愛的食品~北京片皮鴨!北京片皮鴨~原隻上,在我地面前片上,皮脆肉嫩,多汁鮮味,熱辣辣薄餅包裹著青瓜、大蔥、沾上海鮮醬的脆皮片皮鴨,一齊送入口中,清爽香鴨味在口內混和,層次分明,口感一流。片皮鴨兩食,另加$60,點左鴨鬆,生菜包,多肉鴨鬆,用上西芹、蝦米、紅蘿蔔粒爆炒,鴨香味儘出,肉汁爆出,生菜又爽口,美味可口。點左晚飯三寶:炸子雞、腰果蝦仁炒西芹、清蒸石班魚。炸子雞半隻~炸得皮脆、肉質嫩滑,唔會太乾身,咬落去皮脆卜卜,肉汁爆出,有質感。腰果蝦仁炒西芹~有鑊氣、蝦仁大隻,爽口結實、腰果炸得香脆、西芹、彩椒清香鮮甜,色香美味。清蒸石班魚~蒸得剛好,保留了肉質嫩滑,魚味濃郁,只是醬油不夠味道。鮮人參淮山燉雞湯~優惠價$48/盅,晚飯唔少得要飲的燉湯,見到做緊優惠活動,我地就
當然也有我全家至愛的食品~北京片皮鴨!
點左晚飯三寶:炸子雞、腰果蝦仁炒西芹、清蒸石班魚。
鮮人參淮山燉雞湯~優惠價$48/盅,晚飯唔少得要飲的燉湯,見到做緊優惠活動,我地就點左每人一盅燉雞湯,上檯時打開盅蓋,已嗅到了濃濃的參味,湯清味濃,又健脾補氣養胃、至適合這個季節的湯水。

2017-02-25 1271 浏览
今日見得閒 約左公公婆婆同我媽去酒家食野 因為老人家都系中意食下d家常便飯 飲下茶甘 近近地我就黎左呢到食拉 我地去到既時候冇咩人 之後好快就好多人lu 平日黎講算系多人架拉 可能佢做緊promote $328 有魚有雞有小菜 其實都真系幾抵架 不過呀婆話想食其他野 我地就散叫左有特別先寫出黎😃1.鮮人參淮生燉雞湯味道吾錯 吾會好似平時味精湯甘 而且仲有好多料tim 基本上入面有一半系料 湯吾算太多 飲完又會健康d 整得幾精緻既 做緊優惠 可以試下 2.脆皮燒肉份量吾算多 如是份量多d會更好 但個皮系幾脆既 肥肉吾會話好多 三分一到拉 3.南乳醬金脆骨一黎到個貌相真系吾知咩黎 真系好南乳個色 雖然一開始以為會吾好食 但食上口又吾錯 都炸得幾好 而且d骨吾多4.甜品原來呢到甜品系甘好味 完全冇諗過但流沙包真系好正 流哂出黎 而且入面真系食到有蛋黃 呢個真系必試 拎出黎熱辣辣 正呀!整體上 服務系幾好既 因為好少見到d人甘好服務 做樓面 但味道同性價比 差少少 不過都還可以
有特別先寫出黎😃

1.鮮人參淮生燉雞湯
2.脆皮燒肉
3.南乳醬金脆骨
4.甜品
原來呢到甜品系甘好味 完全冇諗過
2017-02-22
2017-02-15 379 浏览
今天趁著放假,便到這間酒樓嘆嘆茶,慢活一下,中午時份,過了辦公室放lunch時間,不用等位便可以入座了。現在天氣還算是寒冷,便一嚐廚師推介的湯,鮮人參淮山燉雞湯。意想不到這燉湯無論味道、湯料份量也比預期多,充滿著濃烈藥材參香味,而且還有燉得肉質稔稔的雞肉,也有全隻雞翼,這個天氣十分適合。暖了身子,其他點心也逐一來到了。我最愛的鮮蝦豆苗餃,在其他的酒家很難有豆苗餃,餃皮晶瑩,厚薄剛剛好,真的一配。惹味的薑葱牛柏葉,雖然是點心,份量也不少,而且牛柏葉口感爽口。鮮肉小籠包!也比較推薦,也是會令我下次再叫的點心之一。小籠包用以填肚真好,滋味十分,吃多幾粒也可以。懷舊千層糕,一看到這間酒家有這點心!即下單,一層層的,觀賞度滿分,而且很香的一絲絲咸香味,唯有一點點過甜,聽說很久以為差不多每間酒家也有的點心,現在卻碩果僅存。嘆嘆下茶,也到了下午茶時間,人潮又再現。

現在天氣還算是寒冷,便一嚐廚師推介的湯,鮮人參淮山燉雞湯。

暖了身子,其他點心也逐一來到了。
嘆嘆下茶,也到了下午茶時間,人潮又再現。
2017-02-15
2017-01-26 322 浏览
之前同爸爸慶祝生日喺銅鑼灣玉桃軒食過一次,今次見到佢又有晚飯promotion,所以我哋又去食一次。我哋試咗佢個激抵晚市三寶,$298有一品蒜香雞半隻,清蒸海石斑一條同鳯梨咕嚕肉。炸雞皮脆肉嫩,又無雪藏味,非常惹味。清蒸海石斑平時就食得多,唔知點解永遠酒樓蒸嘅魚一定好食啲,可能夠鑊氣啦,呢度都唔例外。魚又新鮮,完全唔腥,連平時煮飯好叻嘅媽咪都讚不絕口,話要學下!咕嚕肉唔好以為咁容易整,要整到脆卜卜都有技巧㗎,呢度完全整得好到冇得彈!鳳梨汁淋咗落去咕嚕肉上面,肉質都依然好脆口!除咗晚市三寶之外,再額外叫咗一個粟米汁斑塊。粟米甜甜哋,斑塊啖啖肉又無骨,唔錯!如果大家平時晚飯唔想煮飯,不妨去玉桃軒試試,包你話抵食!

炸雞皮脆肉嫩,又無雪藏味,非常惹味。
如果大家平時晚飯唔想煮飯,不妨去玉桃軒試試,包你話抵食!
2017-01-16
2017-01-24 214 浏览
跟家人一起在太古城辦完年貨,立即找地方吃晚飯,老豆在的話一定要選中餐,我們決定在康怡廣場覓食!之前也在另一間玉桃軒吃過,小菜確實不錯!這家人都有選擇困難症,所以選了三寶套餐,有半隻蒜香脆皮雞,一條清蒸海石斑和一碟自選小菜。因為我們家都是雞怪,所以加錢加多半份蒜香脆皮雞,變成一隻。皮脆肉嫩,最喜歡雞的皮,又薄又脆,調味剛剛好,不會太鹹,雞肉也不老!小菜我們選了咕嚕肉,菠蘿很甜,都是啖啖肉,外層脆,肉質咬下鬆化軟腍!清蒸石斑仔,煮法都是用蔥和薑絲蒸,肉質雪白有彈性,很新鮮,不會有鞋口的感覺!天一定要叫個煲吃,竹笙茄子豆腐煲,因為是煲的關係,好夠熱,冬調味會重一點,送飯一流!很喜歡竹笙爽脆的口感!簡簡單單幾味巧手小菜,味道好價錢又經濟,好過自己煮到一頭煙,又有不用阿媽辛苦!
2017-01-23
2017-01-24 174 浏览
玉桃軒 黎過呢到幾次 一黎大枱夠大 15個人枱都有工黎坐得舒服 食物質數相對較高普通既點心燒賣蝦餃腸粉都有保証!所以welcome lunch 好多時都揀呢間酒樓今次想推介下幾個特色既特價小食 抵食得黎係其他酒樓較少有既首先係脆皮牛肉球形狀似餃子~ 幾特別炸得幾香口同牛肉球都幾夾個味!雪花沙翁球 今次呢個球真係球咁大~ 糖既比例按制得好好! 同埋個心好軟熟好好咬口!呢個真係令人幾驚喜!食兩個都唔厭!重頭戲~為左隆重慶祝朋友既生日我地叫左個蠔皇原隻鮑魚撈飯賀一賀佢店員都非常細心 係我地思考緊點落手既時候佢叫我地相機快D食完 就主動用較剪幫我地分幾分勁香 未食已經留哂口水 個汁整得超正 鮑魚都好入味其實唔貴 100蚊都唔洗下次唔洗慶祝都可以叫 =)另外都想特別推介下呢到既金錢肚本身我都唔係特別中意但呢到既金錢肚真係整得好入味軟硬度適中 好好咬口! 大家可以一試!
玉桃軒
黎過呢到幾次
一黎大枱夠大 15個人枱都有
工黎坐得舒服 食物質數相對較高
普通既點心燒賣蝦餃腸粉都有保証!
所以welcome lunch 好多時都揀呢間酒樓
今次想推介下幾個特色既特價小食
抵食得黎係其他酒樓較少有既

首先係脆皮牛肉球
形狀似餃子~ 幾特別
炸得幾香口
同牛肉球都幾夾個味!
雪花沙翁球
今次呢個球真係球咁大~
糖既比例按制得好好!
同埋個心好軟熟好好咬口!
呢個真係令人幾驚喜!
食兩個都唔厭!
重頭戲~
為左隆重慶祝朋友既生日
我地叫左個蠔皇原隻鮑魚撈飯賀一賀佢
店員都非常細心 係我地思考緊點落手既時候
佢叫我地相機快D食完 就主動用較剪幫我地分幾分
勁香 未食已經留哂口水
個汁整得超正 鮑魚都好入味
其實唔貴 100蚊都唔洗下次唔洗慶祝都可以叫 =)
另外都想特別推介下呢到既金錢肚
本身我都唔係特別中意
但呢到既金錢肚真係整得好入味
軟硬度適中 好好咬口!
大家可以一試!
2017-01-17 174 浏览
完了一個大project ,要和另一半好好慰勞自己。收工後行過這酒樓,即被推介的龍蝦優惠吸引了!酒樓的氣氛給人一份雅緻的感覺,沒有常見的嘈雜;顧客多輕聲談天。波士頓龍蝦芝士烏冬底$158原只龍蝦大大只,龍蝦肉走過油但不同火。肉質爽甜結實,份量足夠兩人食有突。烏冬索曬啲芝士汁好好味!服務也細心,睡到成碟蝦殻部長換碟速度很快!石窩野菌雲耳牛仔肉$88侍應生上菜時石鍋還是冒煙呢!鍋內汁料還是吱吱聲滾著!好有睇頭!牛仔肉味濃,燒汁和牛肉香厚緊緊包著野菌及雲耳的外層,十分入味!食到尾都能keep 住溫度,在冬天食是十分合適呢!燒鵝例牌$107皮脆肉嫩,鵝油超香,一吃便知是新鮮貨色!呢但價錢好值!男朋友不愛吃都連吃幾塊說很滑!我更加忍不著要叫碗撈汁白飯伴吃!這酒樓還有好幾款價錢相宜的套餐,一家大細嚟飯聚最好不過!
波士頓龍蝦芝士烏冬底$158
服務也細心,睡到成碟蝦殻部長換碟速度很快!
石窩野菌雲耳牛仔肉$88
燒鵝例牌$107
酒樓還有好幾款價錢相宜的套餐,一家大細嚟飯聚最好不過!
2016-12-01