今日好開心朋友請我去玄鮨吃omakase。玄鮨連續多年成為米芝蓮推介餐廳,我未吃已充滿期望。果然名不虛傳,我們對這餐很滿意。這店的上等優質食材好新鮮,司傅專業手藝好,對客人友善。環境服務俱佳,物有所值。坐bar枱望住年青的天師傅專注用心地為我們準備食物,介紹各款魚生壽司食材,為這餐增值,使我們更享受這餐。前菜胡麻醬冰菜蕃茄清新鮮甜,日本黃金甜薯超甜,上面的銀箔好美。各款魚生都新鮮美味。活的赤貝好鮮甜,和海葡萄,青檸汁和岩鹽合配。 北海道活帶子,鮮山葵和檸檬鹽很夾味。縞鰺爽口有油份,加埋柚子胡椒好味。活劍魚腩比急凍的美味得多,魚肉鮮明有質感。海膽配日本腐皮真是人間美味。沖繩豬肋骨料理很好吃。豬肋骨很淋,充滿肉香。湯少辣甜口,配菜正。各款壽司都出色。穴子壽司肥美。白蝦壽司一件已有十多隻鮮甜的小白蝦,好吃! 鮫鰈魚不愧是「邪惡」壽司,口感細嫩滿口油脂,有特色。野生藍鰭吞拿魚鮮甜矜貴, 比養殖的肉質較結實少些酸性,美味。魚湯烏冬也很好味,雖然飽都不能抗拒。日本運來的蘋果芝士餅為這餐劃上完美句號。今餐除了食物美味之外,整個進餐過程都令人欣賞和享受。一面吃一面欣賞日本文化,慢活減壓。辛苦揾埋自在食

魚湯烏冬也很好味,雖然飽都不能抗拒。

日本運來的蘋果芝士餅為這餐劃上完美句號。

辛苦揾埋自在食,下次再來找天師傅厨司發辦。
  • omakase
1K
2021-05-23 529 浏览
現在飛不到日本鄉下旅行,思鄉的心情也越來越強烈,唯有繼續本着「食咗當去咗」的心態來療癒身心!午餐都有omakase,包括了前菜、刺身、和食、壽司、烏冬/炒飯及甜品,價錢$988起,會因應當天廚師傅選的食材而定。前菜螢光魷魚配薑蓉螢光魷魚嫩滑爽脆,柔韌多汁,內含飽滿魷魚子, 口感獨特,鮮味突出。日本甜薯味道香甜,口感軟糯及綿滑。4款刺身銀雪油脂豐腴,肉質嫩滑細緻,經輕輕炙燒過,把魚油逼出來,令魚更香更濃。拖羅肥美,肉質呈現粉紅色,鮮味而帶魚油香,入口即溶。縞鰺擁有深海池魚王的美譽,肉質肥嫩細緻,爽口帶油份,魚油甘香甜美。汁煮沖繩豬肋骨入口軟腍,口感軟而不爛,味道帶甜,相當醒胃。4款壽司活帆立貝質感爽脆,以少許檸檬調味,把鮮味放大,入口帶一點點的檸檬清香,鮮味滿瀉。牡丹蝦肉質紮實,細綿帶爽,味道甜美,口感豐盈。用上拍賣海膽,質感細膩,味道甘甜清雅,入口即化。魚湯烏冬烏冬滑溜彈牙,魚湯呈奶白色澤,入口魚味香濃。日本直送柚子cheesecake柚子味突出,質應軟滑,味道清新怡人。

螢光魷魚配薑蓉

日本甜薯味道香甜,口感軟糯及綿滑。

4款刺身

拖羅肥美,肉質呈現粉紅色,鮮味而帶魚油香,入口即溶。

汁煮沖繩豬肋骨
入口軟腍,口感軟而不爛,味道帶甜,相當醒胃。

4款壽司

牡丹蝦肉質紮實,細綿帶爽,味道甜美,口感豐盈。

用上拍賣海膽,質感細膩,味道甘甜清雅,入口即化。

魚湯烏冬
烏冬滑溜彈牙,魚湯呈奶白色澤,入口魚味香濃。

日本直送柚子cheesecake
柚子味突出,質應軟滑,味道清新怡人。
位於銅鑼灣嘅日式餐廳,已經連續多年獲得米芝蓮推介。除咗omakase 好出名之外,仲有抵食既Lunch set,每個set都有前菜、湯、甜品或咖啡。。前菜係麻醬蕃茄沙律同帶子裙邊。沙律菜新鮮,配埋清爽青瓜蕃茄就最啱做開胃菜。帶子裙邊都幾爽口。每人都有一客味增湯。。刺身兩份套餐都有三色刺身,所有嘅刺身都好新鮮,帆立貝大粒鮮甜,另外兩款切得唔算厚,同樣都鮮甜冇筋。食完好有滿足感。 A5 Wagyu Beef Teriyaki $560燒A5和牛配上照燒汁,食到更濃郁嘅和牛香味,和牛既份量都較多,食完覺得油膩仲可以食啲沙律菜。。A5 Wagyu Beef Sukiyaki $520甜甜嘅壽喜燒汁,配上材料金針菇、豆腐、蒟蒻粉、娃娃菜、冬菇同埋A5和牛。和牛味道濃郁,食到油脂嘅香又帶有小小甜味。。甜品係香蕉朱古力餅卷,整到蛋糕都濃郁嘅香蕉味。。餐廳環境舒適乾淨,員工服務態度友善,食物質素好。。📍 玄鮨 (銅鑼灣)銅鑼灣開平道1號Cubus 7樓

刺身

A5 Wagyu Beef Teriyaki $560

A5 Wagyu Beef Sukiyaki $520

甜品係香蕉朱古力餅卷,整到蛋糕都濃郁嘅香蕉味。

餐廳環境舒適乾淨,員工服務態度友善,食物質素好。

📍 玄鮨 (銅鑼灣)
銅鑼灣開平道1號Cubus 7樓
2021-05-20 901 浏览
一直都好想試omakase, 終於嚟咗試過lunch. 呢間好似好多好評仲係米芝蓮級的明星店前菜冰菜蕃茄 - 第一次食,d冰菜好爽口,配上麻醬調下味,好好食。螢光魷魚 - 有少許姜蓉喺上面,可能係去小小腥味,魷魚頭入面好多內類似膏的東西,一咬落去就爆曬出嚟係個口度 滿口鮮味。食落好新鮮。刺身生蠔 - 佢係生蠔嘅背面已經落咗少少檸檬汁,加上少少海水咸香 食落去好鮮味。縞鯵 - 第一次食,一開始仲怕可能會有啲腥,但食落口係非常之鮮甜,口感都有啲溶化嘅感覺。銀雪魚 - 出面好少食到呢個,表面燒過少少令佢有D油份,味道甘香,但口感好。拖羅 - 魚油甘香,入口即溶,油脂的味道剛剛好牛油煮蜆來一個口味清淡一點的菜,啲蜆好大隻,鮮甜沒有沙,個湯亦都感受到牛油味,但就未算好吸引。壽司有金目鯛,牡丹蝦,海膽,帶子。全部都好新鮮,特別想講海膽,份量好多,而且每一塊都好鮮甜,比出面食到嘅真係高質非常多。魚湯烏冬個湯底濃厚鮮甜帶有魚味,簡簡單單一個淨烏冬已經好好食。甜品柚子芝士蛋糕,佢話呢個係由日本直送嘅,食得出有濃厚嘅柚子味。味道層次高咗1分。整體來講,1分價錢一分貨,好明顯係比平時嘅日本餐廳高級好多,間唔
刺身
拖羅 - 魚油甘香,入口即溶,油脂的味道剛剛好
牛油煮蜆
壽司
魚湯烏冬
個湯底濃厚鮮甜帶有魚味,簡簡單單一個淨烏冬已經好好食。
甜品

整體來講,1分價錢一分貨,好明顯係比平時嘅日本餐廳高級好多,間唔中就獎勵吓自己啦。
2021-05-18 138 浏览
銅鑼灣米之蓮日本餐廳,Lunch set 有10個套餐選項,今次揀了Sashimi set lunch 同Teishoku。所有套餐都有前菜、沙律及咖啡/甜品。兩個餐都好豐富🥰Sashimi set lunch套餐有日本蒸蛋、麵豉湯、飯同七件刺身,分別係金目鯛、牡丹蝦、帶子、中拖羅、鰹魚、吞拿魚赤身、羽太,個人最喜歡金目鯛同羽太,兩種都係白魚,咬落有口感同魚鮮味十足🤍Teishoku套餐有3件刺身、天婦羅3件、飯同喜之次一夜干。一夜干肉身比較實,要用啲力先夾到。天婦羅炸得剛剛好,呢個餐可以試到多種類既食物。甜品係日本空運到港既綠茶蛋糕,味道淡淡,非常軟熟👍🏻

Sashimi set lunch

Teishoku

甜品係日本空運到港既綠茶蛋糕,味道淡淡,非常軟熟👍🏻
2021-05-17 102 浏览
今晚一於食豪佢😍高級Omakase🍣🍱銅鑼灣玄鮨👑寧静的環境慢慢享受廚師發辦的料理🤗enjoy life💜前菜🦑麻醬冰菜+螢光魷魚😛❤️冷盤刺身🦪現在大熱的華蓮蠔🐟中吞拿魚、石鯛同白海松貝😋鮮味無比💙熱食~牛油昆布汁煮鮑魚😋牛油汁令鮑魚昇華到另一層次🧡壽司🍣赤龍白身角、牡丹蝦 +蝦膏、平貝、馬糞海膽😋食材新鮮🤗yummy💚茶碗湯🍵🫖超鮮甜又冇味精的海鮮昆布湯同櫻花蝦炒飯💛日本直送柚子cheese cake😍兩者中和左唔怕漏💕超完美的一餐💕
💜前菜🦑麻醬冰菜+螢光魷魚😛
💙熱食~牛油昆布汁煮鮑魚😋牛油汁令鮑魚昇華到另一層次
💚茶碗湯🍵🫖超鮮甜又冇味精的海鮮昆布湯同櫻花蝦炒飯
💛日本直送柚子cheese cake😍兩者中和左唔怕漏

💕超完美的一餐💕
2021-05-17 124 浏览
呢間位於銅鑼灣既omakase 《玄鮨》🍣原來大有來頭,曾經連續五年獲得米芝連推介👨‍🍳。其lunch set 都非常抵食,人均$350 -$600,現時到5月31號,仲有$900減$300,絕對要趁呢個優惠試下🥰!🍣Sashimi set lunch $480 前菜 (3道)🥗沙律菜: 蔬菜非常新鮮,蕃茄鮮甜又多汁,配上芝麻醬,口感冰涼爽脆另外亦有茶碗蒸蛋,帶子邊小吃。茶碗蒸蛋口感香滑,蛋與上湯的比例控制得很好😋刺身(8款)配白飯,櫻花蝦味噌湯及牛蒡漬物刺身包括石門鯛,金線鯛,北海道鮮帶子,赤身,中拖羅,牡丹蝦,銀雪魚🐠全部都非常新鮮,用料上乘,味道鮮甜,油脂豐富😋其中最鍾意係銀雪魚,表面有輕微燒過,再逼返魚油出嚟,食落在口中溶化🤤另外拖羅完全沒有渣,同樣非常鮮甜😋🍚Teishoku $340同行友人由於不能吃太多生野,所以選擇了熟食set。前菜 (3款)同樣配上沙律菜,帶子邊小吃,以及刺身,款式以前菜來說,份量都非常多😋熟食(2款)配白飯,櫻花蝦味噌湯及牛蒡漬物包括天婦羅以及一夜干🤩天婦羅🍤包括大蝦,南瓜,番薯。口感脆而不油,完全冇油膩感👍🏼一夜干以一夜鹽漬風乾,令魚肉更甘甜。可惜

🍣Sashimi set lunch $480
前菜 (3道)

刺身(8款)配白飯,櫻花蝦味噌湯及牛蒡漬物
全部都非常新鮮,用料上乘,味道鮮甜,油脂豐富😋
另外拖羅完全沒有渣,同樣非常鮮甜😋

🍚Teishoku $340
同行友人由於不能吃太多生野,所以選擇了熟食set。

前菜 (3款)

熟食(2款)配白飯,櫻花蝦味噌湯及牛蒡漬物
包括天婦羅以及一夜干🤩
一夜干以一夜鹽漬風乾,令魚肉更甘甜。可惜燒得干左小小,食落非常硬。

最後仲可以選擇咖啡或是甜點,我哋選擇甜點,當日係朱古力蛋捲,食埋甜品,非常滿足☺️
2021-05-15 1148 浏览
><每道菜嘅擺盤都好精緻賞心悅目之餘 大大增加咗食慾商務午餐omakase($988)胡麻冰菜蕃茄沙律蕃茄酸甜得宜 作為醒胃前菜係唔錯嘅冰菜表面佈滿通透點點 份外爽脆多汁 螢光魷魚脹卜卜 配上薑蓉酸汁一齊食刺身方面 生蠔 鮮甜肉厚 非常滑溜加上辣蘿蔔蓉金目鯛用熾熱備長炭放近魚皮 令其表面快熟 鮮味就能鎖在其中金線鯛 口感柔軟細緻 炙燒之後變得甘香縞鰺 甘腴肉甜 幼滑細膩令人滿足銀鱈魚西京燒製法食得多刺身版本首先為其脂香蓋上一陣煙燻味魚肉更柔軟入口油潤鵝肝法包配橄欖醬油分滲至法包當中 油香四溢鵝肝細嫩柔軟 配上下方橄欖醬 增添風味壽司豉油碟係富士山嘅倒影!!赤身 魚味濃郁 雖含脂量少 但相當軟腍赤鯥 肉質鮮嫩 油脂甜美 配上柚子胡椒牡丹蝦肉質甘甜爽滑帶膠質配上燒煮過嘅濃郁蝦膏蝦腦整隻蝦可食用部份都運用晒鮮味無比 食得出師傅嘅心思活帆立貝 柔軟扎實 鮮味濃郁北方四島拍賣海膽(排行第十)外形完整飽滿 質感綿密幼滑 與醋飯融合 讓人齒頰留香魚湯烏冬呷一口奶白魚湯 再嚐順滑烏冬頓時暖入心頭抹茶豆乳切餅日本直送 輕盈不膩為整頓午飯作美好嘅完結不得不提餐廳貼心服務有提供口罩套同熱毛巾
每道菜嘅擺盤都好精緻
賞心悅目之餘 大大增加咗食慾
商務午餐omakase($988)
胡麻冰菜蕃茄沙律

魚肉更柔軟入口油潤
鵝肝法包配橄欖醬
油分滲至法包當中 油香四溢
鵝肝細嫩柔軟 配上下方橄欖醬 增添風味
壽司豉油碟係富士山嘅倒影!!

赤身 魚味濃郁 雖含脂量少 但相當軟腍
赤鯥 肉質鮮嫩 油脂甜美 配上柚子胡椒
牡丹蝦
肉質甘甜爽滑帶膠質
配上燒煮過嘅濃郁蝦膏蝦腦
整隻蝦可食用部份都運用晒
鮮味無比 食得出師傅嘅心思

活帆立貝 柔軟扎實 鮮味濃郁
北方四島拍賣海膽(排行第十)
外形完整飽滿 質感綿密幼滑
><><><><><><><><><><><
玄鮨
銅鑼灣開平道1號Cubus 7樓
2021-05-15 129 浏览
今日慶祝朋友生日食個高質嘅日本餐,午餐價錢都合理因為全部都用左上等材料。由前菜到主菜甜品都係有質素。刺身午餐:刺身拼盤都非常新鮮樣樣都係貴價材料,當然有我最鐘意嘅拖羅,擺設賣相都非常有心思。和風午餐:有刺身拼盤、天婦羅有炸蝦🍤南瓜🎃番薯🍠加左小小鹽就已經好好味😋唔使再加任何醬汁,另外仲有條日本名產喜之次,香港好小食到,師傅炸完之後一d都唔油魚質仲好滑連骨都可以食埋👍🏻最後個甜品係栗子卷,整個生日飯就好滿足☺️
2021-05-13
午餐
2021-05-15 158 浏览
玄鮨好推介我和我朋友已經去了很多次;重點是每一次去的質量也沒有變,十分好 ;而且每次都很有驚喜 ! 這幾次都搵了榮師傅 ,每次服務太好了,整出嚟啲壽司也很有驚喜很好吃!最喜歡他做的海膽壽司和右口魚.. 溶化的感覺 每次都用很新鮮的食材 , 都忍不住拍攝。 令我不會覺得悶! 還有餐廳的服務,重點是Michael 值得稱讚! 這種服務真的很少見了!食得勁開心!十分之推介各位去🤩🤩 太多壽司款式 ;分放一點給大家欣賞
玄鮨好推介
  • 特上魚生飯
  • A4照燒和牛
  • 刺身拼盤
2021-05-14 126 浏览
工作辛苦為左獎勵自己,簡左一間米芝連都推介的高質日本料理。店鋪裝修簡單又高尚,環境空間感大坐得舒服。全程用餐非常偷快,食物美味,特別每一位職員服務態度友善。商務版lunch omakase🍱前菜:冰菜蕃茄、螢光魷魚🦑用上時令冰菜好特別爽口刺身:華蓮蠔、中拖羅、石鯛、白海松貝~🦪日本蠔同平時酒店buffet食味道口感好唔同,無入口好重好海水味,好清甜爽口師傅介紹先清嘗鮑魚,之後再點牛油昆布汁食,果然醬汁將其提升另一個層次,好味😋壽司:赤龍、牡丹蝦 、平貝、馬糞海膽~牡丹蝦配埋蝦膏一點都唔浪費,香濃更鮮味茶碗湯海鮮昆布湯➕櫻花蝦炒飯日本直送柚子cheese cake

商務版lunch omakase🍱

前菜:冰菜蕃茄、螢光魷魚🦑
用上時令冰菜好特別爽口

刺身:華蓮蠔、中拖羅、石鯛、白海松貝~

壽司:赤龍、牡丹蝦 、平貝、馬糞海膽~
牡丹蝦配埋蝦膏一點都唔浪費,香濃更鮮味

茶碗湯海鮮昆布湯➕櫻花蝦炒飯

日本直送柚子cheese cake

2021-05-14 851 浏览
又到月頭梗係食好西啦😜今次就同朋友試咗呢間係銅鑼灣嘅日本餐廳~地方好闊落之餘仲坐得好舒服👍🏻侍應都好主動咁幫你斟茶,飲下茶傾吓計食下野好relax🤩今次同朋友各自叫咗兩個set share一齊食😋前菜 - 刺身 & 沙律 & 帶子裙邊呢日嘅刺身有牡丹蝦、劍魚腩同埋帶子~刺身非常新鮮,少少哋做前菜過下口癮🤩牡丹蝦好大隻,個頭好多膏🤤劍魚腩好肥美,帶子好厚身啖啖肉🤩沙律菜好新鮮~帶子裙邊好入味,好食👍🏻鹿兒島產黑豚生薑燒 - $360冇諗過食落去個外皮係勁脆!!即使外表冧咗汁,咬落口都係卜卜聲🤩而且一啲都唔un,肉質鮮嫩仲好多汁👍🏻👍🏻睇樣估唔到咁好食,呢個超推薦🤩A5照燒和牛 - $569呢個就比較重口味少少,照燒汁味濃烈,後期牛肉味慢慢滲出黎🤤食落去入口即溶,但係又唔係太多肥膏啊,食多幾舊都唔覺得漏👍🏻🤩龍蝦麵豉湯呢個麵豉湯加入左龍蝦連殼熬製而成~飲落去味道好豐富,麵豉味香濃得嚟唔會好鹹,飲完超滿足☺️最後可以揀咖啡或者甜品~我哋就叫咗各一樣樣都試吓😝咖啡就正常啦~不過d coffee cream好香👍🏻香蕉蛋捲好香香蕉味,味道唔會太甜☺️

前菜 - 刺身 & 沙律 & 帶子裙邊

鹿兒島產黑豚生薑燒

鹿兒島產黑豚生薑燒 - $360

A5照燒和牛 - $569

龍蝦麵豉湯

鹿兒島產黑豚生薑燒
  • A4照燒和牛
銅鑼灣有間玄鮨❤️最近特別迷omakase由廚師發辦咩都唔使煩做得omakase餐廳同師傅都有一家水準老闆仲有一定信心✅所以我都特別放心呢間午市仲有做商務版omakase令附近返工既藍領上班族都可以黎食個lunch都享受到放縱豪華至5月31日 限時優惠 滿$900即減$300滿$3600消費即減$1000😉我同朋友大叫超值朋友仲即時搵定男朋友下星期再去食過😂😂😂佢話係時候到佢請男朋友食高質野但係係超值優惠價佢負擔到有剩🤣🤣食左啲咩呢~首先來個前菜先啦安康魚肝配瑩光魷魚(係季節性既)再來就上華漣蠔+牡丹蝦刺身+縞鰺刺身+天然藍鰭大拖羅(最愛,仲要天然架🤤🤤🤤)跟住黎個鵝肝多士過渡下配埋橄欖醬,一絕再來係壽司set店員超貼心介紹先食白身魚、赤魚腩、月子(海鰻)再到北海道海膽😈7分飽時上左個鱈魚湯 (原本係配烏冬)但見我地都好飽咁,經理都好好咁幫我地協調下菜式,走左啲烏冬🤧🤧最後係完美既甜品收尾焦糖杏仁片同埋抺茶豆漿抺茶豆腐裡面有紅豆🥰🥰一啲都唔甜!連焦糖都唔覺甜全部食光光😚😚😚😚😚有啲唔夠癮咁仲
銅鑼灣有間玄鮨❤️
佢話係時候到佢請男朋友食高質野
但係係超值優惠價佢負擔到有剩🤣🤣

食左啲咩呢~
首先來個前菜先啦
安康魚肝配瑩光魷魚(係季節性既)
再來就上華漣蠔+牡丹蝦刺身
+縞鰺刺身+天然藍鰭大拖羅(最愛,仲要天然架🤤🤤🤤)

跟住黎個鵝肝多士過渡下配埋橄欖醬,一絕

再來係壽司set
7分飽時上左個鱈魚湯 (原本係配烏冬)

最後係完美既甜品收尾
  • 刺身
  • 拖羅
  • Sushi Set Lunch
2021-05-11 85 浏览
放大假 無得周圍飛 唯有周圍搵嘢食la~今次黎過lunch 商務版Omakase 🧑🏻‍🍳👩‍🍳頭盤冰頭漬 (三文魚軟骨)有得補骨膠原,又酸酸地爽脆開胃冷螢光魷魚🦑一啖落口 配左少少姜蓉刺身5款日本蠔 雖然比外國蠔細,但相當飽滿,又夠新鮮👍🏻、深海池魚、劍魚腩 、鮮!厚切係口度好滿足、厚切中拖羅 師傅話呢個魚脂高 入口易咬 仲有有金粉點綴 讚!銀雪魚 超級新鮮 入口即溶係 我食過最好食嘅銀雪魚刺身壽司 5款右口魚 無聽錯係”右” 油脂更多 相當好食!入口即溶,油脂係口度好正!赤蝦 肉質好彈口鮮、北海道帶子大大粒 甜!白身魚 、日本當造高級海膽 超級超級鮮甜份量又多加上金箔✨✨ 更顯高貴清酒煮蜆大粒蜆肉配上清酒🍶蟹肉炒飯炒飯粒粒分明乾身 夠味好食!龍蝦麵豉湯好濃龍蝦肉係入面抹茶紅豆cake
放大假 無得周圍飛 唯有周圍搵嘢食la~
今次黎過lunch 商務版Omakase 🧑🏻‍🍳👩‍🍳

頭盤
冰頭漬 (三文魚軟骨)
有得補骨膠原,又酸酸地爽脆開胃
冷螢光魷魚🦑
一啖落口 配左少少姜蓉

刺身5款

壽司 5款

清酒煮蜆
大粒蜆肉配上清酒🍶

蟹肉炒飯
炒飯粒粒分明乾身 夠味好食!

龍蝦麵豉湯
好濃龍蝦肉係入面

抹茶紅豆cake

2021-05-09 141 浏览
位於銅鑼灣cubus既玄鮨,大廈都幾新感覺高級,入到餐廳服務員好熱情招待同埋介紹餐牌比我地,聽服務員講先知原來依家有食滿$900即減$300既優惠,好抵食。我地即刻叫左兩個lunch set,sashimi set lunch 同埋sushi set lunch。前菜有沙律同埋蒸蛋,蒸蛋我放左一陣先食都仲係熱辣辣,而且入面配料非常多,味道好豐富。Sashimi set lunch 每種sashimi 每種都有兩件,可以同朋友share一齊食,個拖羅係印象最深刻,個肥美程度無得彈,感覺似係日本食到既一樣。Sushi set lunch 有八件壽司,每件都整得好靚好精緻,個海膽真係冇得頂,啲海膽甜到剛剛好,鮮到覺得係海到岩岩拎上黎開。