2019-08-31
放咗工,又想係同朋友食好西啦,話說平時自己都係鍾意去一啲小店去食火鍋放題,都比較少揀啲連鎖鋪,因為突然間諗返起好多年都冇食過牛陣,所以今次就同朋友一齊去食下先。入到去鋪頭,裝修同之前一樣,都係好和風簡約嘅,位置都幾寬敞,兩個人去都可以畀個四人位,非常唔錯。火鍋湯底方面,由於我哋見到冬陰功湯底都幾特別,所以就試一試。雖然餐牌都有介紹冬陰功湯底都有蝦同埋其他配菜,之前都以為佢哋已經整好曬一鍋噉樣上枱。點知意外地,侍應原來係喺我哋面前幫我哋煎熟只蝦同埋啲肥肉,然後先倒入冬陰功湯,服務非常之好,值得一讚,攝影都同我哋介紹咗通陰功湯底嘅配菜,大家可以揀嚟倒落去。雖然我哋今次無放辣椒,但整體嘅冬陰功湯味仍然好濃郁,我覺得都唔使加豉油咯。牛肉方面,全部色澤都非常之靚仔,有牛肉有牛舌等等,肥瘦亦都適中,入口鮮嫩爽滑,有質素嘅保證。同時間呢個餐亦都送咗兩隻生蠔,帶子同魷魚,質素亦都係唔錯嘅。到咗去自取區行一個圈先,丸類同菇類嘅自取區最特別當然係龍利魚柳啦,食落都幾滑,另外豬肉丸同墨魚丸都幾彈牙,質素亦都唔錯。蔬菜類因爲我太飽喇,所以冇攞過,大家睇下相啦。值得一提係醬油區都有四種醬油加埋幾種配料,而圖中最
蔬菜類因爲我太飽喇,所以冇攞過,大家睇下相啦。
值得一提係醬油區都有四種醬油加埋幾種配料,而圖中最好食嘅一定係響鈴喇。另外隔籬仲有熟食區,當日有薯格,蝦片,仲有咖喱飯
食到最尾梗係要食甜品啦,呢度嘅甜品真係貴精不貴多。雪糕方面,有四種味道嘅哈根大師,仲有乜所求啊😂
最特別嘅味道應該係焦糖餅乾,所以我食咗兩杯,另外仲有士多啤梨,雲尼拿同綠茶味。除咗雪糕之外,隔籬仲有一部乳酪機,不過太飽喇冇食到,朋友食咗就話質素都唔錯。
總結,你都可以話呢度嘅食材冇出邊火鍋放題店嘅食物種類咁多或者搞其他花臣,但呢度畀得你嘅,全部都係好高質素,不論係湯底,牛肉,配菜同埋甜品,都係令人非常滿意,推介大家嚟食啊。