2017-06-09 2331 浏览
每人都會有一班朋友,係好鐘意約出黎食飯,唔多人排隊既餐廳都唔揀既!今次有幸又比人約左出黎,食牛陣。夜晚黎呢度等位等到傻,都算喇,二百幾蚊食個火鍋,個湯底淡而無味,肥肉質素都好低,真係當係旺角買個地方同朋友傾下計咁解~
2017-01-23 3621 浏览
我們點的是六十九元一個小時的套餐,這只包括一碟最普通的牛肉,但是其實你吃完牛肉之後在吃出面供應的東西其實已經夠食。這間牛陣提供的食物非常豐富和足夠,有各色各樣的新鮮蔬菜和丸,另外還有咖喱牛腩飯和湯等等的東西,更有整家店的賣點:哈根達斯雪糕,真的食過翻尋味由於我已經有一段時間沒有光臨過牛陣,我發現現在跟以前有點不同的就是現在的放題提供罐裝飲料給客人選擇,因為假如我沒有記錯的話以前好像熱茶只有提供。
午餐
2016-12-26 2880 浏览
好耐冇幫襯過牛陣,愛人心血來潮,話好想食牛,佢先斬後奏決定去瘋狂地食一餐日式牛肉涮涮鍋。他選擇了位於旺角朗豪坊對面的分店,位置非常方便。適逢聖誕節臨近,店內挺有節日氣氛,簡單的佈置,感覺舒服。我們選了澳洲長期穀飼牛套餐($199/位),選用安格斯黑牛,牛肉味香濃,肉與肉之間夾著我最愛的脂肪,入口香濃,以秒速完成一整客。唔該侍應哥哥來多客。湯底選了豬骨濃湯,質素仍能保持水準,感覺依然良好。另外,餐廳設置自助食物bar,供應多樣涮涮鍋材料,包括不同丸類,例如芝士丸,魚蛋,獅子丸,龍蝦丸。蔬菜類包括生菜,金菇菜,芽菜,番茄,芋頭等等。同時設有湯和白飯供應,不過太飽我們沒有飲湯和食飯。最後我們追加了一客安格斯黑牛,不過第二客脂肪比例其高,感覺有點過份油膩,這是扣分位。總括整晚是完滿的,唯一不太習慣的是全店樓面餐廳員工操不純正廣東話,溝通有些微吃力,今晚學習了白話"吸管"原來是"飲筒"的意思。
適逢聖誕節臨近,店內挺有節日氣氛,簡單的佈置,感覺舒服。
湯底選了豬骨濃湯,質素仍能保持水準,感覺依然良好。

2016-12-19
  • 安格斯黑牛
2016-12-05 2395 浏览
90分鐘到了即趕人走。雖然佢冇錯的確係90分鐘放題夠鐘要走,不過我覺得冇客等,個場又吉,人地食埋個碗內既食物先走都得掛?!咁計較,好Y,咁我同你計,我出去想拎菜,但剛冇晒等fill, 我叫左加湯,等左1分鐘先有人加,咁呢d係咪都要計番比我?最正係,坐我隔離有兩個女仔,個侍應串串地提佢地就夠鐘,個女仔問:係咪夠鐘我即刻要停,唔準再食?個侍應話:係,要即刻走。如果我係老闆,唔會咁趕人走law, 除非有人明明夠鐘仲出去拎野食,或者有人等都唔識做唔走啫。失望!
失望!
2016-11-01 5173 浏览
上回酒鍋的十月限定南瓜鍋讓我頓時憶起早前吃的另一家南瓜火鍋。牛陣大概是不少人re-u時的熱點,因為任食,各有各選食材,不用相就。昔日牛陣午餐吃得毫不盡興,迷茫之間就夠鐘,沒有什麼落肚。事隔多年,勇者無懼,決定再次挑戰,不過今次食晚餐。  清湯、壽喜燒、豚骨、蕃茄、經典麻辣、豆乳、辣麵豉及泡菜。可以選混合湯底,想是半半相間,每位需加$5。芸芸湯底之中,最後選了一個普通款,加一個新推出的南瓜鍋底,挑戰極限。  南瓜鍋與酒鍋的一樣,中間直接放了一個南瓜,盛著菇菌。而湯底為稠身忌廉南瓜湯,沒有想像中的甜,倒是有幾分鹹味。雖然未會似漿糊般濃杰,但也比較厚重難滾起。對於要爭分奪秒的任食戰,無疑是減退戰力的一大因素。  點選最基本最便宜的套餐,可以任食的有牛肉、豬柳及豬肋,已經夠食。肉類片切薄身,幸好整齊雅觀,看上去算是新鮮,亦不會以脂肪為主。任食的部分其實都有不少選擇,大部分是丸類,也有魚塊及雞柳等。特別在於有Kale,一種Superfood,因為集多款營養素及礦物質於一身。幾健康,只是少見會將其當成火鍋料,煮完青味消去,變得平易近人。  好似係跟南瓜鍋先會送既南瓜布甸,非常重維他奶味。友人們棄車
上回酒鍋的十月限定南瓜鍋讓我頓時憶起早前吃的另一家南瓜火鍋牛陣大概是不少人re-u時的熱點,因為任食,各有各選食材,不用相就。昔日牛陣午餐吃得毫不盡興,迷茫之間就夠鐘,沒有什麼落肚。事隔多年,勇者無懼,決定再次挑戰,不過今次食晚餐。
  好似係跟南瓜鍋先會送既南瓜布甸,非常重維他奶味。友人們棄車保帥,以僅餘時間狂衝雪糕區,Häagen-Dazs天堂。士多啤梨、曲奇忌廉、果仁及焦糖,意料之外的選擇,不是老生常談的雲尼拿及朱古力。食完埋單坐低繼續吹左有十幾分鐘水,職員未有過份催促,只會路過時提醒一下。今次比起舊時食午市鍋物感覺良好得多,只要湯底轉番做普通款就好,人不能過份好奇。
2016-09-29 2215 浏览
牛陣環境舒適,牛肉有分級數,基本上火鍋普通級已經很夠,高品質的牛肉多數用燒來保持肉汁及味道。另外黑豚肉質數接近牛肉,選了主打黑豚肉的絕對不會輸給普通的牛肉!另外其他素菜、肉丸及海鮮丸等等都很高質數,看見整整齊齊新鮮的外觀也非常吸引。今天新出了有羽衣甘藍,口感有爽脆與鮮嫩的平衡、甚至帶有輕微的牛油香味,非常好吃!飲品視乎套餐而定,其中包括Asahi及汽水任飲!甜品,任食hangandaz雪榚!

飲品視乎套餐而定,其中包括Asahi及汽水任飲!

甜品,任食hangandaz雪榚!

2016-06-16 2839 浏览
見價錢算平所以去試下.啲牛肉都ok既.不過覺得配菜方面味道一般之後見到有個咖哩牛肉汁所以食下.點知啲咖哩水水地同吾太好食我諗好既應該都係啲雪糕…我個人就覺得係咁啦.
之後見到有個咖哩牛肉汁所以食下.點知啲咖哩水水地同吾太好食
我諗好既應該都係啲雪糕…我個人就覺得係咁啦.
2016-02-22 3182 浏览
情人節度度都又貴又唔抵食,呢度係一個唔錯的選擇(如果個女仔唔介意的話)食左$199最普遍果個牛+豬。食左咁多次,豬味係今次最好味。值得一讚是魚柳仔,用黑椒醃左,淥左咁耐都好滑,夾上黎唔易散開魚腐,炸魚片條,魚片塊......紅蘿蔔同白蘿蔔仲切成心心形狀添咖哩牛肉,炒飯雪糕配料種類唔太多,但都夠食。配埋自己手調的豉油醬汁,perfect比平時每人貴幾十蚊,而且情人節仲送一張即影即有,心意咭同埋朱古力。總好過出去每人三百蚊但食唔飽

咖哩牛肉,炒飯

雪糕

配料種類唔太多,但都夠食。

配埋自己手調的豉油醬汁,perfect

總好過出去每人三百蚊但食唔飽

2016-02-14
庆祝纪念
情人节
  • 魚腐
  • 魚柳仔
  • haagendazs雪糕
2016-01-02 2575 浏览
今日剛好跨年 所以d套餐都貴唔少 最便都要199 真心覺得唔係好抵咯 d肉都係覺得一般 我地兩個女仔 食唔到好多野就結束時間喇 覺得可以多d打邊爐的配菜 btw d牛肉其實都ok 但係覺得食唔出有d咩唔同 汽水任飲系最開心的對 但飲太多汽水真心飽 最後祝大家2016快樂喇!
2016-01-01
2015-12-14 1928 浏览
上個星期五晚,約左朋友去旺角mpm中心食牛陣嘅90分鐘放題,我地係預早Book 左七點,但星期五放工時間,地鐵好多人,朋友等左12班先上到車!因為我喺附近,所以準時到,見朋友未到就打算坐喺係門口等埋朋友先入座,十分鐘後,我就被兩位經理三次催促,佢話就算我坐喺門口,都會當我已入座,用預約時間開始計算(並不是由入座時間計算) 八點半前要準時還枱!老實講,遲到係我唔啱亦唔想,但你個樣洗唔洗咁黑,怕左佢每五分鐘講一次,結果我咪坐底等,朋友終於到7:15分,揀下湯底又等佢送上嚟,我地的放題時間已剩下七十五分鐘。從多款湯底中,選了豆乳湯底,呈奶白色水狀,不算很濃郁那一種吧!好啦,講完同餐廳經理們的對話,因為時間無多,就揀左黑豚肉同嚴選牛肉套餐($198/人)先嚟一碟牛肉,肥肉唔多,肉色都幾紅潤,紋理分明,不過就薄到紙咁,基本上三下就可以達到7成熟的境界。呢個任食放題仲包括左黑豚肉,上到台都呆左一下,一碟就50%肥肉,另一碟仲要係70%肥肉,雖然話冬天大條道理係食肥膩野保暖,但都唔使咁盡情呀!因為遲到時間唔夠,加埋咁肥的黑豚肉,我地呢兩碟都係食剩,無再返單,所以唔知第二輪的肉會唔會再差d啦!因我d朋
上個星期五晚,約左朋友去旺角mpm中心食牛陣嘅90分鐘放題

我地的放題時間已剩下七十五分鐘。

豆乳湯底
先嚟一碟牛肉,肥肉唔多,肉色都幾紅潤,紋理分明,
不過就薄到紙咁,基本上三下就可以達到7成熟的境界。
呢個任食放題仲包括左黑豚肉,上到台都呆左一下,
無再返單,所以唔知第二輪的肉會唔會再差d啦!
因我d朋友話任食只會第一碟係好少少,再黎就會差好多,今次我引證唔到啦!
除左呢三碟肉之後,出面都有d可以任拎的自助食物,都係打邊爐的丸子,菜,粉麵等食材!
自助櫃的款式,可幸菜類都幾多,不過就唔太特別啦!
黑豚肉,70%的脂肪比例,我都唔係好敢多食!
三下即熟的牛肉片,肥肉唔多,薄身肉味濃不過就未能做到入口即溶的感覺了
仲有任食的雪糕,不過差唔多到底都唔換!
好辛苦先整到三個味道,食落真係有血有汗~
哈根大師雪糕
說好的20:30 還台,我又係咪可以平安座到20:30?
答案係大概 20:22 左右,趕我入座的女經理已經收晒我餐桌面上的所有食剩的食物,
包括個豆乳鍋,當時我仲食緊雪糕,老實講,呢d 行徑應該係趕你走!
Btw,OK 既,但我會好誠實咁記錄在案,亦會提醒要預約的朋友咪遲到!
因為佢兩個都好堅持係預約時間開始計算!完!

2015-12-04
哈根大師雪糕
2015-12-03 1369 浏览
天氣涼涼地又是吃火鍋的好時機,來到旺角的牛陣,店子正位於朗豪坊對面的文華商場,實在佔盡地利. 店內以和風設計,簡約舒適. 我們來到時仍未到7:00pm,店內客人不多,我們被安排坐靠牆的卡座,感覺較有私隱. 澳洲長期穀飼牛套餐 ($188)我們選了澳洲穀飼牛套餐,已包括無限量任點牛肉、自助配料吧、Haagen Dazs以及任飲汽水,食物相當豐富.選了蕃茄湯底,酸酸甜甜最合我胃口. 澳洲牛肉相當嫩紅,而且肥肉不多,由於個人最怕吃肥肉的,這款偏瘦的牛肉就最適合不過. 輕涮後的牛肉充滿牛味,仍然很嫩滑,蕃茄底與牛肉亦相當夾的. 最後,當晚合我們2人之力,共吃了6碟牛肉,相當滿足.配料吧除了一般的蔬菜外,也有不同的丸類,每樣試少少已經令人很飽肚了. 當日吃了超多香甜的南瓜、軟糯的芋頭、吸汁一流的冬菇以及豆卜,完全沒有額外添加醬汁,簡簡單單的以蕃茄牛肉湯底的鮮味已能令簡單的蔬菜變得甜美. 吃火鍋又怎少得凍飲呢? 除了一般的汽水外,Jolly Shandy、道地飲品也是無限量供應的,不過是下單由店員送上而非自助形式的. 第一次飲道地的黑糖薑茶& 冬瓜茶,前者帶有少許薑的辛辣,甜度適中; 後者則有點偏
澳洲長期穀飼牛套餐 ($188)

最後,當晚合我們2人之力,共吃了6碟牛肉,相當滿足.

第一次飲道地的黑糖薑茶& 冬瓜茶,前者帶有少許薑的辛辣,甜度適中; 後者則有點偏甜. 吃火鍋時喝點滋潤飲品怎麼說都是好的.
最後當然是Haagen Dazs的環節,雪糕櫃內的雪糕實在比石頭還硬,害我出盡九牛二虎之力也只能取得少量雪糕,而且翌日手部仍然酸軟,建議女生找大力男生幫手取雪糕,以免如我般手部酸軟了兩、三天.

以每人$200左右可以吃到飽飽的,已經覺得很滿意,糧尾時後亦想瘋狂吃牛肉,牛陣是不錯的選擇.

P.S.注意用餐時間為90mins

旺角砵蘭街240至244號文華商場3樓3B號舖

2787 0025

2015-11-30
2015-12-03 1170 浏览
我食過好多間類似的日式火鍋這間和其他比,所提供的服務真的不如其他同類店要飲品,要加錢要飲管又無另外碗具洗唔乾淨連食物都無牌來介紹試驗性質下,我咩都試下咁又無時間提醒你就快夠鐘員工服務一般不過說話是這樣,但是竟然好多人食...我想像不到是什麼原因大家選這間我唯一想像到,就是雪糕的問題雪糕用雪糕球當然比其他同類店用的軟雪糕出色得多其實味道都係一般我果日食,有藍梅,奶茶,牛奶,曲奇曲奇同麥記隻曲奇麥旋風的味道好似牛奶一般奶茶就好似結了冰的奶茶咁味,甜甜地藍梅我個人就唔太喜歡了要我推介這間店,真係只有雪糕,較有特色丸類選擇都算多,香蕉形的魚蛋最好食,其次當然是龍蝦丸另外佢有提供肉丸,口感好粉,味道亦不好選其他湯底要加錢,所以選了清湯就算了跟餐的豬肉味道一般,沒什麼特別,不明為什麼大家都說好食而且提供的豬肉竟然黐住隻碟而且提供的豬肉,竟然有骨....有一些白色的骨.....佢有提供芋頭我想像不到,原來芋頭係咁好食....我推介一定要試下芋頭打邊爐熟食,提供了,紅湯,炒飯,咖哩牛肉咖哩牛肉味道一般炒飯炒得幾好,但味道好淡,重有雜豆.....,都係一般紅湯無試醬油方面,竟然有提供日式燒汁好吧,其實同
我食過好多間類似的日式火鍋
這間和其他比,所提供的服務真的不如其他同類店

要飲品,要加錢
要飲管又無
另外碗具洗唔乾淨
連食物都無牌來介紹
試驗性質下,我咩都試下咁
又無時間提醒你就快夠鐘
員工服務一般

不過說話是這樣,但是竟然好多人食...

我想像不到是什麼原因大家選這間
我唯一想像到,就是雪糕的問題
雪糕用雪糕球
當然比其他同類店用的軟雪糕出色得多
其實味道都係一般
我果日食,有藍梅,奶茶,牛奶,曲奇
曲奇同麥記隻曲奇麥旋風的味道好似
牛奶一般
奶茶就好似結了冰的奶茶咁味,甜甜地
藍梅我個人就唔太喜歡了

要我推介這間店,真係只有雪糕,較有特色

丸類選擇都算多,香蕉形的魚蛋最好食,其次當然是龍蝦丸
另外佢有提供肉丸,口感好粉,味道亦不好

選其他湯底要加錢,所以選了清湯就算了
跟餐的豬肉味道一般,沒什麼特別,不明為什麼大家都說好食
而且提供的豬肉竟然黐住隻碟
而且提供的豬肉,竟然有骨....有一些白色的骨.....

佢有提供芋頭
我想像不到,原來芋頭係咁好食....
我推介一定要試下芋頭打邊爐

熟食,提供了,紅湯,炒飯,咖哩牛肉
咖哩牛肉味道一般
炒飯炒得幾好,但味道好淡,重有雜豆.....,都係一般
紅湯無試

醬油方面,竟然有提供日式燒汁
好吧,其實同d食物唔太夾....

另外個場播的音樂,好大聲,好煩,好嘈
佢又唔似其他同類店咁,會提你完結時間,而係時間到就直接叫你找數
服務方式差過同類形的店

提介食物:菇類,芋頭,香蕉形魚蛋,雪糕,龍蝦丸

• 菇類
  • 芋頭
  • 香蕉形魚蛋
  • 雪糕
  • 龍蝦丸
2015-09-25 1720 浏览
第一次食牛陣已經係幾年前,今次黎食依然keep住個水準不過第一次黎旺角文華呢間分店食環境都算ok,中午時段黎無咩人,傾解都覺得舒適d肥牛賣相相當吸引,每次上的份量又足夠我地分唔單止色澤鮮明,脂肪分佈均勻又夠薄,入口即溶又散發滿腔牛肉味魚丸又好彈口,放落湯等魚丸發脹就可以食啦,點上蒜蔥油醬更野味。唯一的係面有點淋,唔係爽口果種,可能因爲放置時無放在密封的包裝裏。服務方面很周到,雖然唔係服務到我,見到隔離台有bb仔,侍應會主動附上bb凳同埋安排較寬闊座位。
第一次食牛陣已經係幾年前,今次黎食依然keep住個水準
不過第一次黎旺角文華呢間分店食

環境都算ok,中午時段黎無咩人,傾解都覺得舒適d
肥牛賣相相當吸引,每次上的份量又足夠我地分
2015-09-14 1538 浏览
第一次上黎,估唔到多人到爆,開頭諗住唔等架喇,但諗諗下多人等先代表係好野,決定等埋落去!呢一家係一家連鎖嘅ShabuShabu放題,係香港立足多年,應該會係信心的保證。我發現好多人都會將Shabu Shabu同Sukiyaki當成係同一樣野,其實係兩樣野來架,牛陣都有將兩樣野分開。 湯底方面,本來友人想點鴛鴦鍋,但由於怕湯底的味道太複雜,反而食唔到牛肉的鮮味,所以最後還是選擇了同牛肉最夾的Sukiyaki。正宗食Sukiyaki的餐廳會係上湯底時,連埋蛋汁一齊上檯,呢度都有跟住蛋,合格!牛肉口感鬆軟,肉味香濃,配上甜醬油湯底,牛肉鮮味更出。肉類沒有血水滲出,也沒有雪藏得過硬,處理方面相當出色。成個放題,我地點左十幾盤牛肉,都無食到有根位或者渣。放題黎講算好滿意呀!

放題黎講算好滿意呀!
题外话/补充资料: 其實我覺得90分鐘係夠的,食唔到咁耐~
2015-09-03
2015-07-06 2171 浏览
前日同朋友苦惱緊食乜,咁岩行過見到牛陣,我地大家都想食下日式火鍋,又見唔洗等位就去試下。食完我真係好推薦朋友黎呢度食下,價錢ok食物質素又唔差。服務黎講呢間都算好,又有禮貌,服務態度唔錯,上菜又快手,冇得彈!黎得牛陣梗係食肉為主,但食評個個人都講牛,我就一於講下佢的其他野,好似配料呀,配菜呀果啲咁!我地點左豬骨湯底,未落肉落去之前試左啖,好鮮味。配菜雖然款式好多,但我地只係攞左一碟,不過可以樣樣試啲已經好足夠!配菜夠新鮮,食落無問題,丸類夠彈牙!豆腐夠香!除左湯底,最重要係醬汁!!!醬汁都有幾款簡,貪心既我都拎左3款,我個人覺得牛肉同豆腐配芝麻醬係無敵。最估唔到咖哩同飯都有得食。不愧係日本餐廳!

最估唔到咖哩同飯都有得食。不愧係日本餐廳!
2015-07-04