餐厅: 牛角日本燒肉專門店 (皇室堡)
资讯:

2013-01-08 116 浏览
大除夕,到銅鑼灣倒數前先吃燒肉儲備熱量。事前沒有訂位,早已有等位的心理準備,結果花了半小時等位,享用晚餐則只有一個半小時,下次還是要未雨綢繆,早點預約喇!我們點了一個會員優惠的75折二人套餐,食物包括:麻香椰菜:椰菜很爽口,加上有麻醬,很開胃。王樣豆腐:豆腐是凍食的,單看賣相以為很辣,但入口才覺得很惹味,豆腐加上蛋黃汁很滑。野菜盛合:有南瓜、粟米、洋蔥、菇,但感覺是眾多食物中最普通的,味道太鹹。上級牛肋肉:十分嫩滑,牛肉味濃,正!香草芝士雞肉:又一值得盛讚的食物,芝士愛好者必試!把雞肉沾上燒溶了的芝士,肉滑、味香,但要注意芝士很快會燶,最好一次過把所有雞肉燒熟,立刻沾上芝士。豬頸肉:已調味,濃淡適中,好。香蔥牛舌:桌上的指引介紹加些檸檬汁為牛舌調味會更好,可是知足的我只加些蔥已很滿意,呵呵!塩味牛油帶子:侍應在我們吃了一半時才來糾正我們的食法,原來要把鐵板放到爐上加熱,之後再在鐵板上塗牛油,最後才開始煎帶子。之前大鄉里的我們只是把帶子放在爐上燒,未能吃到牛油香,以正確方法燒熟後,的確好味道!帶子不會太乾,好!牛角飯:二人餐,卻只有一碗飯,對胃口極大的我們來說,實在不夠嘛!所謂牛角飯除了
大除夕,到銅鑼灣倒數前先吃燒肉儲備熱量。

我們點了一個會員優惠的75折二人套餐,食物包括:
麻香椰菜:椰菜很爽口,加上有麻醬,很開胃。
上級牛肋肉:十分嫩滑,牛肉味濃,正!
香草芝士雞肉:又一值得盛讚的食物,芝士愛好者必試!
豬頸肉:已調味,濃淡適中,好。
所謂牛角飯除了有紫菜,飯亦有醬油調味,令我有驚喜。
牛角雪糕:套餐可選兩款$29或以下的甜品,我最想吃雪糕銅鑼燒,可惜已售罄,唯有要$19的牛角雪糕,可選雲呢拿或抹茶味。本來以為只是很普通的雪糕,沒想到抹茶味非常濃,好味道!
鯛魚燒:有紅豆和吉士兩種,與平時吃的大判燒無異。侍應說燒一分鐘便吃,可是我們竟然燒燶了,破壞了它的美味喇!
下次我會注意時間控制。
飲品:套餐包兩杯$29或以下的飲品,我們喝了白桃味骨膠原啫喱活乳酸梳打和有酒精的巨峰提子,味道也不錯。
總結而言,我很滿意牛角的食物,我一定會再次光顧,希望下次可以吃到雪糕銅鑼燒。
2012-12-31
庆祝纪念
除夕
用餐优惠
其他
2012-10-21 84 浏览
上次吃牛角很好吃,在九龍灣分店,今午在銅龍灣逛街,晚上就順便到皇室堡的牛角吃晚餐等位等左15分鐘終於入座,我們叫單,叫了7-8碟牛/豬蝦的方面,很好吃,夠入味,但是調味方面有待改善牛肉層次分明,非常好吃,值得一試,$59.9一碟牛舌,麻麻地,一般貨色豬非常濃味,推介最後 結帳$388連加一

等位等左15分鐘

終於入座,我們叫單,叫了7-8碟牛/豬
蝦的方面,很好吃,夠入味,但是調味方面有待改善
牛肉層次分明,非常好吃,值得一試,$59.9一碟
牛舌,麻麻地,一般貨色
豬非常濃味,推介

最後 結帳$388連加一
题外话/补充资料: 飯不要叫,冷冰冰,退回都是冷 最後結帳,店員還送糖果吃 提醒: 吃牛角,九龍灣分店比較好
2012-10-20
  • 牛肉
  • 猪肉
2012-06-17 68 浏览
是日,朋友S生日,燒肉慶祝去!朋友S御意牛角,小弟早幾日已訂位是日3人同行,環境還算坐得舒服,是個三五知己打打嘴炮的好地方先來的是朝日生啤,百分百難飲,絕對不是生搾,有傳說中URINE味辣味豆腐:其實不辣,芝麻香口,豆腐也夠凍,不錯豬頸肉:爽脆,提味不錯,因啤酒垃圾可惜了。特上牛肋不錯,多汁肉味也夠,脂肪罪惡又幸福,這價錢也合理~牛粒筋好多。。這價格也不能要求太多下次還是回去伊呂波好了
是日,朋友S生日,燒肉慶祝去!
朋友S御意牛角,小弟早幾日已訂位
特上牛肋

辣味豆腐:其實不辣,芝麻香口,豆腐也夠凍,不錯

豬頸肉:爽脆,提味不錯,因啤酒垃圾可惜了。
特上牛肋不錯,多汁肉味也夠,脂肪罪惡又幸福,這價錢也合理~

牛粒筋好多。。這價格也不能要求太多

下次還是回去伊呂波好了
2012-05-17
特上牛肋
2012-05-28 88 浏览
和酒友終於就到時間吃這個燒肉午餐,難以理解為何寧吃牛角都不吃Iroha~不要緊吧,好久沒有吃過牛角,就盡情的吃和玩就好了!先來友人想吃的海澡沙拉,份量少了,不過味道是不錯的,喜歡其沙拉油.份量剛好,味道不會過重和過酸,現時份量3人一人可吃到一碗,最重要都是肉食,也就不要緊了吧肉點得太多,相又只有12張,好吧,就放一些要講的!腹胸肉($49)這個好吃不過好難燒,因為蒜粒都落在網下!很重口味的一道上級牛肋肉($69)吃的是燒肉汁,不是不好吃,不過說實在,那個只是$49的香蔥辣油牛肋肉還好吃一點香草雞腿肉($39),吃下去不下什麼都有淡淡的香草味,簡單但很不錯!飲品我點了這個peach highball($35), 桃子糖醬下得太少,不過就飲到酒的味道,不錯啦,價錢也合理蛋黃醬海老($39)沒有期望的這個竟然有點驚喜,令我想起在涉谷牛角吃雞屁股時的情形!這個蛋黃醬海老醬下得剛好,蝦是熟的,但是有彈性,加上蔥粒很不錯!三品牛雜($79),我想真的是我不懂欣賞,吃下去不是怪怪的,但就吃到一陣怪味....牛腸算是最正常,這個應該不會再點了月見牛肋肉($49)也是美味,沾了汁燒,最後點上蛋液,美味得
不要緊吧,好久沒有吃過牛角,就盡情的吃和玩就好了!

肉點得太多,相又只有12張,好吧,就放一些要講的!
腹胸肉($49)
這個好吃不過好難燒,因為蒜粒都落在網下!很重口味的一道
上級牛肋肉($69)
月見牛肋肉($49)也是美味,沾了汁燒,最後點上蛋液,美味得很
其實本是點豚肉來錯了豬頸肉,可是味道仍很不錯,味噌份量剛好,沒有太重味,也不用加調味,很對胃口
也放一張我們燒食物的相吧,其實我是負責燒的乖小孩
這次我沒有點叮噹餅,嘗試了栗蓉雪糕($19),栗蓉份量十足,也很幼滑,比想像中來的好吃,後面也有友人點的叮噹餅
我又被指示幫懶惰的友人燒叮噹餅($19),不錯吧,友人說很脆.應該好吃就是了

好吃的都放上來了,其中又真的沒有什麼不好吃,日式燒肉不像韓式加很重的調味,吃到真正的肉味,雖然我還是偏好Iroha,但這一頓我是喜歡的!
服務都很好,經理手腳快,態度也委優良,這一點要加分的

3個人吃了900元,不算貴,只是,吃這麼多好像有點過份吧!
2012-05-27
2012-04-26 54 浏览
上個星期五, 同男友放工去CWB食飯,我想食SUISHI就去左皇室堡等位, 但要排50張枱, 心知不妙, 我地就去左幾間餐廰攞TICKET, 最後去左食牛角, 但都要等45分鐘, 記得上次去台灣既燒肉店用饍真係難以忘記咁好食, 所以今次都要試下牛角先。入到去見到MENU價錢都算平,所以叫左6樣野食我地叫左上級牛肋肉、銅鑼燒雪糕、石頭飯、牛腹胸肉、雞肉、麻香椰菜太肚餓的原因, 有啲食物冇影到相上級牛肋肉 ($59)得5小塊, 冇味唔好食, 好難咬好UN 同台灣燒肉店冇得比雞肉 ($4X)大約8件,好食石頭飯 普普通通,正常野銅鑼燒雪糕 ($19) 有雲呢拿同綠茶, 正, 上下兩邊都要燒30秒, 又好玩又好食
, 所以今次都要試下牛角先。

入到去見到MENU價錢都算平
,所以叫左6樣野食

太肚餓的原因, 有啲食物冇影到相

同台灣燒肉店冇得比
雞肉 ($4X)大約8件,好食

石頭飯 普普通通,正常野

石頭飯
牛腹胸肉
銅鑼燒雪糕﹣綠茶味
2012-04-20
石頭飯
銅鑼燒雪糕﹣綠茶味
  • 銅鑼燒雪糕
2012-03-29 63 浏览
日本燒肉一向係香港人所愛,故牛角一到香港就已經風靡全香港,今日熱潮過咁d就黎試一試啦頭盤叫左個凍豆腐同沙律食凍豆腐凍凍地之餘仲酸酸地,一個好開胃既小食,再加上隻半熟既蛋,真係好美味,而沙律就比較普通,但友人鍾意食所以叫食完頭盤就黎主題 – 燒肉總共叫左四款肉,分別係牛肩肉,香草雞肉,牛脷同和牛粒牛肩肉好普通,無特別可以香草雞肉燒落都幾香,食落算係嫩口,醃得都唔錯牛脷雖然幾大條,但係食落無果份質感,比較鬆散同少左d牛味最好食既都係鹿兒島既和牛粒,相對牛肉味重,但牛油卻不是很夠最後食個牛肉湯飯,熱辣辣香噴噴上好正,用黎埋尾就最好啦整體黎講牛角既賣點係平民化,所以食材方面都平民左,要高質素既就唔好黎牛角,但要個日本燒肉feel同食d比較好少少既燒肉牛角都係唔錯既!!!
頭盤叫左個凍豆腐同沙律食
食完頭盤就黎主題 – 燒肉
總共叫左四款肉,分別係牛肩肉,香草雞肉,牛脷同和牛粒
牛肩肉好普通,無特別可以
香草雞肉燒落都幾香,食落算係嫩口,醃得都唔錯
牛脷雖然幾大條,但係食落無果份質感,比較鬆散同少左d牛味
最好食既都係鹿兒島既和牛粒,相對牛肉味重,但牛油卻不是很夠
最後食個牛肉湯飯,熱辣辣香噴噴上好正,用黎埋尾就最好啦
2012-01-13
2012-03-06 146 浏览
12月3日, tea time時間出到銅鑼灣本來係想食個下午茶餐嘅… 不過離遠見到皇室堡大大隻字寫住牛角~ 又戚起條筋好想去試! 平時食飯時間閒閒地都要等半個鐘或以上先有得食嘅牛角, 如果唔洗等就有得食喇!::: 腹胸肉 :: $49腹胸肉算係呢度除咗牛肋肉以外嘅名物~ 亦係我覺得最抵食品質最好嘅一款牛肉! 之前食過牛肋肉覺得肉質比較韌, 反而切得比較厚嘅腹胸肉仲比較嫩口~ 可能佢厚d肥d, 燒完之後肉汁都多d! 不過雖然d牛醃料唔算重, 但都唔係好濃牛味.::: 蒜香牛油一口牛 ::: $49呢個一口牛顧名思義就係加入蒜茸去調味嘅牛粒~ 牛油再另錫紙兜上, 等你燒牛時再將兜牛油放上烤爐熱溶, 用嚟蘸牛粒食. 一口牛其實都幾蝦人燒, 中間好難熟, 燒得耐又會韌. 又唔係食到好勁蒜茸味, 點埋牛油又覺得好膩… 好玩嘅成份居多~::: 香蔥溫泉玉子飯 ::: $25喺日本米飯上面鋪上大量香脆紫菜, 再加上一隻大大嘅半熟蛋~ 看似普普通通嘅一個飯,簡簡單單嘅配料已經好足夠! 飯粒用上珍珠米去煮, 食得出香甜軟糯. 紫菜夠乾身脆口略帶鹹味, 正好為飯粒當作天然調味料. 最後要講嘅係雞蛋! Si
有三種醬汁
::: 蒜香牛油一口牛 ::: $49
蒜香牛油一口牛
牛油放上烤爐熱溶
::: 香蔥溫泉玉子飯 ::: $25
喺日本米飯上面鋪上大量香脆紫菜, 再加上一隻大大嘅半熟蛋~ 看似普普通通嘅一個飯,簡簡單單嘅配料已經好足夠! 飯粒用上珍珠米去煮, 食得出香甜軟糯. 紫菜夠乾身脆口略帶鹹味, 正好為飯粒當作天然調味料. 最後要講嘅係雞蛋! Size比普通蛋稍大, 蛋白嫩滑, 蛋黃稠杰濃郁~ 撈飯份量啱啱好! 好好味! 嚟牛角必食!
香蔥溫泉玉子飯
::: 野菜盛合 ::: $39
份量少咗d, 不過種類都幾豐富~ 有洋蔥、粟米、冬菇、雞脾菇、南瓜同露筍. 都ok新鮮~ 除咗南瓜好難燒得軟之外, 其他都幾好味~
野菜盛合
::: 雪糕銅鑼燒 ::: $19
呢度又一必食推介! 有雲呢拿同綠茶兩款口味~ 以爐火將燒餅每邊微烘至脆, 而內裡夾著嘅雪糕則仍然保持冰凍~ 如此雙重冰火口感正是佢奇妙之處~ 初頭好驚會烘溶中間d雪糕架, 但原來佢入面真係雪得好冰凍! 待外層嘅燒餅烘得香脆嘅時候, 中間d 雪糕啱啱軟化少許~ 真係一個好玩又好食嘅甜品!
雪糕銅鑼燒烘烤中
內裡冰凍
外層焦脆
食過兩次牛角, 佢d價錢係真係比正宗日式烤肉平… 不過老實講又唔係真係平咁多, 質素又只屬平平~ 如果只享受燒烤樂嘅話嚟玩下都可以, 但想食好味d嘅烤肉, 可能都寧願比貴少少食好d喇.
2011-12-03
牛油放上烤爐熱溶
腹胸肉
烤爐乾淨企理
2012-02-12 63 浏览
HAPPY FRIDAY當然要食好野,同同事一齊去食期待已久既牛角。午市定食價錢尚可,以銅鑼灣午市定價都算AFFORDABLE。我們分別點了牛肋肉﹠腹胸肉定食($69)及牛肋肉﹠肩脊肉($69),包昆布湯、前菜及白飯任裝。牛肉已預先調味,可選燒肉汁或塩醬,我們一份選燒肉汁,一份選塩醬,可試試兩者的分別。腹胸肉的肉質較韌,牛肋肉﹠肩脊肉則較軟,整體不錯,個人較喜歡塩醬。因為每SET只有八塊牛,我覺得剛好,但同事以塩醬送了一碗白飯才夠飽 如能送雪糕便更佳!環境也很舒服,兩口子邊燒肉,邊談心也不錯呢!一大夥人來也可!

如能送雪糕便更佳!

牛肋肉﹠肩脊肉
牛肋肉﹠腹胸肉定食
2012-02-10
牛肋肉﹠腹胸肉定食
牛肋肉﹠肩脊肉
2012-02-08 37 浏览
牛角越開越多, 但係我都未食過, 就趁慶祝家姐生日來食不過都幾失望, 原因係佢D牛肉唔好食, 反而其他小食好味好似呢個豆腐咁, 係好好食, 好重豆味同埋呢個鐵板牛油帶子, 都好好味跟住來主菜牛肉, 就真係非常普通牛利唔得, 好un, 牛腹都唔得, 乜牛肉味都無最後甜品就OK, 燒豆沙餅同Puff如果一間舖頭主打既野食唔得, 其實係咪應該改名?我無理由去一間食牛的舖頭點其它菜架, 所以應該唔會有下次lu
牛角越開越多, 但係我都未食過, 就趁慶祝家姐生日來食
不過都幾失望, 原因係佢D牛肉唔好食, 反而其他小食好味

好似呢個豆腐咁, 係好好食, 好重豆味
同埋呢個鐵板牛油帶子, 都好好味
鐵板牛油帶子
跟住來主菜牛肉, 就真係非常普通
牛利唔得, 好un, 牛腹都唔得, 乜牛肉味都無
最後甜品就OK, 燒豆沙餅同Puff
燒烤甜品
如果一間舖頭主打既野食唔得, 其實係咪應該改名?
2012-02-01
鐵板牛油帶子
燒烤甜品
晚市常爆, 難得放假又行過, 午飯試試叫了兩客午餐, 分別是牛肉 (忘記了是那部份了, $68) 及雞肉併豬頸肉, $68老實說, 不覺得有什麼特別, 只是普通的日式烤肉而已, $68 的價錢, 還包飲品及白飯任裝, 也可算是抵食的.肉的質素過得去, 起碼唔係醃到死晒, 淡淡的再自家調味比較好.另叫了一碗牛角飯, 當年在札幌試了一次, 驚為天人, 怎會這麼好食 特別想回味一下, 但有點失望, 來的只是一碗紫菜醬油飯, 和在日本的不同, 雖然還可以說是好食, 但與日本的卻全不一樣了...順帶一提, 侍應服務很好, 值得加分.
晚市常爆, 難得放假又行過, 午飯試試

順帶一提, 侍應服務很好, 值得加分.
2012-01-19
2012-01-08 7 浏览
由於時間尚早,無人等位,所以才會一試。對這類集團連鎖式餐廳,本來沒甚寄望,但結果反而有驚喜。有點似燒烤版的和民,每份食物的定價不高,份量不多,讓客人可多試幾款 (又或者唔覺意ORDER多咗 )連服務都似,店員都是會蹲下來落單的,整體服務也不錯。食物梅子冷面:很醒胃,推介﹗夏天吃更佳﹗網燒一口牛:細細件,有牛味,脂肪比例好,讚﹗豬頸肉:OK,但不算特別出色。野菜盛合:有粟米、南瓜、洋蔥等,配合附上的燒汁一起燒,意料之外的好吃。麻香椰菜:很清新的沙律,醬汁很好味。離開時已有人在等位... 我想,不用等位的話,我會再來的~
由於時間尚早,無人等位,所以才會一試。
對這類集團連鎖式餐廳,本來沒甚寄望,但結果反而有驚喜。
連服務都似,店員都是會蹲下來落單的,整體服務也不錯。

食物
梅子冷面:很醒胃,推介﹗夏天吃更佳﹗
網燒一口牛:細細件,有牛味,脂肪比例好,讚﹗
豬頸肉:OK,但不算特別出色。
麻香椰菜:很清新的沙律,醬汁很好味。

離開時已有人在等位... 我想,不用等位的話,我會再來的~
2011-11-18 58 浏览
近年烤肉大行其道,牛角是開了一間又一間,今個月一號,皇室堡又有一間進駐,食物種類及價錢,就算是裝潢,都跟海港城相似,午市人流不多,兩個人佔四人卡座,倒也闊落,反正兩個大胃王,要了一個海鮮及和牛定食,另加一份厚切牛舌,剛剛好.三式前菜是菠菜,豆芽及泡菜,好一個韓風組合,明明是日式燒烤,又來一個crossover,只嫌泡菜食味稍淡,又是遷就港人口味,有時遇上辣味澎湃的,那種勁度最合心意.菠菜跟豆芽只是一般.桌上有燒肉豉油及蒜鹽汁,但自己偏向原味,試過蘸點一兩件便放棄.上一次在海港城品嚐不到的特上和牛牛肋定食,說到底總要試一次,作價$99,飯任添,有湯又有茶,性價比非常高,一碟有六片,另附有洋蔥及粟米件,牛肉脂肪雪白,油花比例似乎過高,放上烤爐炙不到五分鐘,剛剛好,肉件佈滿油份,牛味香濃,每口都是油香,就算不用蘸點燒肉汁,已經是令回味,粟米稍微過老,一邊烤,一邊擦上燒汁,但未至於鮮甜,而且有渣,洋蔥就好得多,只要烤得微焦,自然有蔬果的甜味散發,好味.海鮮定食有蠔,青口,魚柳,海蝦及帶子,種類算多,同樣是$99,蠔是連殼上,須時較長,但衛生得多,只是蠔味好淡,肉質偏瘦,並不討好,青口殼身較薄,

海鮮定食有蠔,青口,魚柳,海蝦及帶子,種類算多,同樣是$99,蠔是連殼上,須時較長,但衛生得多,只是蠔味好淡,肉質偏瘦,並不討好,青口殼身較薄,燒烤時候短一些,肉質飽滿,不錯,魚柳件未免太細件,放上烤爐又黏在鐡片上,只得一半份量,望見都想笑,海蝦就好得多,用上中蝦,至少夠肉地,蝦殼烤得香脆,連殼咬都不是問題,帶子事前經醃製過,件頭細,食落無味道,真奇怪.

在云云牛肉菜色中,最喜歡的反而是牛舌,所以一有機會總會點,在伊呂波,和幸,牛陣及另一間牛角都不例外,牛舌厚切鹽味 ($49),稍為烤焦一邊,牛味香濃,柔韌的肉質,每口都是這麼惹味,難怪多年來總是對它不離不棄.

定食附有海帶湯及汽水,而飯是任添,跟伊呂波是一樣,稍為覺得在肉質上後者會好得多,但牛角就多完化一點,兩者各勝擅長,難分高下.
前菜
和牛定食