2019-08-22 121 浏览
我同老公各叫左兩款牛牛柳及西冷牛扒餐廳係自助式係點餐機點完搵個位坐底地方都大,有單獨坐及對坐位唔係好迫,都坐得舒服既湯,飯,用具,水,沙律都係自助吧黎平時食日本野飲既湯多數都係麵鼓湯,不過呢間係日式牛肉湯黎,好妹上次食嗰間日式鐵板就自己去拎但今次就有工作人員送餐方便好多如果覺得啲牛唔夠味枱上有岩鹽及黑胡椒可加西冷牛扒:老公覺得唔差,有啲脂肪几香口牛柳:冇咩脂肪,夠淋,但唔夠牛味有機會既話,下次我想試下佢既牛肩肉
我同老公各叫左兩款牛
牛柳及西冷牛扒

餐廳係自助式
係點餐機點完搵個位坐底

地方都大,有單獨坐及對坐位
唔係好迫,都坐得舒服既

湯,飯,用具,水,沙律都係自助吧黎

平時食日本野飲既湯多數都係麵鼓湯,
不過呢間係日式牛肉湯黎,好妹

上次食嗰間日式鐵板就自己去拎
但今次就有工作人員送餐
方便好多

如果覺得啲牛唔夠味
枱上有岩鹽及黑胡椒可加

西冷牛扒:老公覺得唔差,有啲脂肪几香口
牛柳:冇咩脂肪,夠淋,但唔夠牛味

有機會既話,下次我想試下佢既牛肩肉
牛柳
西冷牛扒
2019-08-16 140 浏览
係日本食過石燒牛扒, 念念不忘,竟然俾我係返家途中見到呢間牛扒店, 本身要返家食飯都特登改去食。入去最開心就係見到日本的自動售餐機, 最近香港都引入左好多呢類機, 慳左好多人手,好岩我呢類鐘意自己一個人食飯的人, 可以靜靜地食飯。沙律, 牛尾湯, 白飯任食。沙律菜都好新鮮, 有剛剛切的菜蔬味, 非常清新。主菜上枱是肉眼扒和牛肋條,肉ge生熟由自己燒出來,我比教喜歡5成熟,吃出來的油香特別好味,且肉質不錯。份量對於下什茶來說剛剛好。

2019-08-16 121 浏览
友人說新開這家熱石牛排很好吃, 於是就來一試。店子是簡單日式裝橫,以自助形式點餐。我們先在自助點餐機,選好牛排款式,然後店員就會把一成熟的牛排放在熱石上捧上給客人,由客人自行決定牛排幾成熟和自行燒熟牛排。有多款西式牛排和2款價格貴一點的日本和牛排供選擇,我們點的是澳洲牛肉眼扒和牛柳,燒起來非常香,牛肉肉質嫩滑,點上醬汁,味道不錯。而日式牛肉湯、沙律、白飯、醬汁是自助形式任裝的,味道挺好的。下次要再來試其日式和牛。

2019-08-15 124 浏览
天氣非常炎熱,經常在公司附近的荃新天地找美食,想找找新意思,因此走出商場,踏上炎熱的旅途,尋找美食。在距離大約5分鐘路程的大河道,看上了這一間以和牛為主的熱石專門店-牛極。餐廳店舖不算大,但尚算舒適,裝修不錯。餐廳以點買機先買後取的方式。今次點了和牛試一試。店舖亦已半自助形式經營,白飯,沙律,餐湯都是自取的。值得一提的是,餐湯味道不錯,一定要試。和牛用熱石上,適合可根據自己的口味調整生熟度,非常有趣。
餐廳店舖不算大,但尚算舒適,裝修不錯。
餐廳以點買機先買後取的方式。
今次點了和牛試一試。
和牛用熱石上,適合可根據自己的口味調整生熟度,非常有趣。
2019-08-14 117 浏览
依家周圍都好興石板牛,愈開愈多,趁得閒既平日都嚟食下新嘢店內自助形式,有部機俾錢拎收據俾店員,同日本拉麵店差唔多可以揀既嘢唔多,今次我地叫左牛肩肉眼180g同牛柳 200g由於我地食下午茶時間,店內並唔多人,建議唔想等位既人可參考我地平日2 3點食😂有一大煲飯同湯任你食,個湯幾好飲,有d似羅宋湯濃味版,牛肉味都濃一大dull 沙律任你食,食牛咁油,食依d開胃先仲有3個source 俾你點牛肉,同2個沙律source 俾你揀一次性圍裙,廢事d油彈死牛肩肉眼,好香,滋滋聲,幾成熟就你自己鐘意,80元一塊都幾抵,超市買都5止依個價,仲5洗洗碗😂不過依個部位多斤左d個人較喜歡牛柳,淋身d,好juicy ,店員會好有禮貌咁問洗唔洗換石板,如果鐘意熟d既人可以換完再燒下總括嚟講,夠冷氣,價錢唔貴,任添飯同湯,我認為cp值都幾高
依家周圍都好興石板牛,愈開愈多,趁得閒既平日都嚟食下新嘢

店內自助形式,有部機俾錢拎收據俾店員,同日本拉麵店差唔多

一大dull 沙律任你食,食牛咁油,食依d開胃先

一次性圍裙,廢事d油彈死

總括嚟講,夠冷氣,價錢唔貴,任添飯同湯,我認為cp值都幾高
2019-08-13 111 浏览
突然和友人想吃牛扒,經過見到牛極,門口放了一部售票機,好像日本店,覺得很好趣 就進去試試。餐廳的配菜,包括 飯,湯,菜等都是自助放題的!點了一個 牛肩肉眼 180g $80肉眼扒:十分推薦,肉汁很多,而且口感很好,絕對是性價比十分高一個牛助骨排 200g $100牛排剛送上時只有一成熟,可以自己燒自己想要的熟度,骨排有油香 、口感很不錯。我非常喜歡這種可以自己選擇的吃法,可以自己選擇熟度,自己選擇醬汁。整頓午餐只消費了$180兩位,但就非常滿足和飽肚。

餐廳的配菜,包括 飯,湯,菜等都是自助放題的!

點了一個 牛肩肉眼 180g $80

一個牛助骨排 200g $100

整頓午餐只消費了$180兩位,但就非常滿足和飽肚。
2019-08-12 72 浏览
前排有日去荃灣,見到橋底這間餐廳,因為和附近的店舖有點不一樣,所以好吸引望望。入到店內,左手面有部日本餐廳常見的自助點餐機,不過如果不懂用法,都可以找店員幫忙點餐。我和老公一人點了一款。分別是牛肩肉眼和牛肋骨排。只要點餐,飯、湯、沙律都是自助任食的。不知是否每天不同,這天的是日式牛肉湯,湯裡面有牛肉片和紅蘿蔔~味道不錯,有點酸甜~開胃!飯的軟硬度適中,可以加上海苔粉來吃~沙律我夾的時候只有菜,後來有見到職員補上一盤新的,有小蕃茄~~有芝麻醬和黑醋沙律~可以中和一下牛扒的肥膩感~主食方面,每款牛都是以一成熟度放在超熱的石板上,上桌後可自行切片再煎至喜歡的熟度,例如喜歡熟一點的,可以把牛扒切薄片,若是想要保持鮮嫩感生一點,可以厚切,或待石板放涼一點再切。另外如果是邊切邊吃,令到石板放涼太久不夠熱,可要求店員更換石板。兩款牛上面都鋪上了煎得金黃的香蒜片,牛肩肉眼肉質富有彈性,入口多汁,口感非常好。牛肋骨排味道香濃,非常有厚度,視覺上同樣吸引!!!店有有多款醬汁可以供配著牛吃~或者加上鹽和黑椒調味~總結之言,非常實惠~!!!!而且吃得非常飽和滿足~!!

前排有日去荃灣,見到橋底這間餐廳,
因為和附近的店舖有點不一樣,所以好吸引望望。
入到店內,左手面有部日本餐廳常見的自助點餐機,
不過如果不懂用法,都可以找店員幫忙點餐。

我和老公一人點了一款。
分別是牛肩肉眼和牛肋骨排。

只要點餐,飯、湯、沙律都是自助任食的。

不知是否每天不同,這天的是日式牛肉湯,
湯裡面有牛肉片和紅蘿蔔~味道不錯,有點酸甜~開胃!

飯的軟硬度適中,可以加上海苔粉來吃~

有芝麻醬和黑醋沙律~可以中和一下牛扒的肥膩感~

主食方面,每款牛都是以一成熟度放在超熱的石板上,
上桌後可自行切片再煎至喜歡的熟度,
例如喜歡熟一點的,可以把牛扒切薄片,
若是想要保持鮮嫩感生一點,可以厚切,或待石板放涼一點再切。

兩款牛上面都鋪上了煎得金黃的香蒜片,
牛肩肉眼肉質富有彈性,入口多汁,口感非常好。

牛肋骨排味道香濃,非常有厚度,視覺上同樣吸引!!!

店有有多款醬汁可以供配著牛吃~

或者加上鹽和黑椒調味~

總結之言,非常實惠~!!!!
而且吃得非常飽和滿足~!!
2019-08-11 90 浏览
好友知我尼排愛上了快捷方便又抵食嘅熱石牛扒,於是介紹我去荃灣尼間日式燒肉店試一下店舖位於大街,位置不太難找,時間尚早,去到不太多人,點餐是自助售票,有牛肩肉眼,牛肋骨排,西冷,牛柳,可按個人胃口選擇不同重量落完單,先試一下個椰菜沙拉,沙拉加上麻醬和柚子汁,開胃美味,牛肉湯,沙拉和白飯都是任食,牛肉湯濃淡適中,加上芝麻紫菜,更加惹味,白飯採用日本珍珠米,煙韌彈牙主角出場了!180g $80牛肩肉眼牛脂香,咬一口牛味甚濃,囗感不錯,比起西冷雖然同樣煙靱有口感,不過肉質就多一份柔軟感200g $100 牛肋骨排厚度非常,雖切開還是紅紅的生肉,只需在熱石上煎一回,已經熟了!一入口已經感覺到肉質鮮嫩多汁,牛脂香但不油膩,加上海鹽同黑椒更能帶出牛味,或者點一點自家製燒汁再加點生蒜,食落又有另一番風味裝修整潔,抬頭看天花吊滿一把把富日本風又漂亮的油紙,店員親切懇勤,二個扒加埋都不用$200真係好抵食,下次再來試其他款式

2019-08-10 85 浏览
鐵板大家就可能食過唔少,石板又試過未呢?今日中午就嚟咗荃灣呢間牛極試咗石板牛扒試下。呢間日式餐廳係用售賣機落oreder嘅,店員都好細心,每逢有客人都企係附近,睇下客人是否需要幫忙落單。一開門營業時已有幾個人,半個鐘頭就差唔多坐滿人。有五款部位選擇,而且重量/份量由180-400g可以選。我地買咗一份牛肩肉眼及一份牛肋骨排。坐底後,店員話我地知有飯、湯、沙律、醬油、水及餐具在一角,可以自己去拎。石板排陸續放上枱上,係一塊生扒放係高溫厚石上,座位旁的牆上有教如何食/煎煮扒。牛肩肉眼,切一吋左右,煎幾秒有血嘅面就食得(隨著石板溫度下降,之後煎嘅時候要調節),肉質冧軟,多汁,好味,比想像中更好。牛肋骨排,有兩舊牛肋骨,因選咗200g, 肉嘅份量唔多,建議選重份量,可以有多D肉食到。食咗一啖,發現肉汁好濃,好甜。相信要同時食呢兩款先比較到不同之處。兩款各有千秋,值得一試。

2019-08-03
  • 牛肋骨扒
  • 牛肩肉眼
2019-08-09 56 浏览
個日同朋友行開荃灣, 見到有間新開張的牛極, 就諗住同朋友試試佢 佢嘅形式都幾得意, 有得玩有得食, 外邊有飯有湯有沙律免費任食, 我哋兩個女仔分別叫了一份牛肩牛眼一份牛肋骨排。店員亦好細心為客人提供圍巾, 免得被淺出嘅油整污糟件衫。 牛肩牛眼 和 牛肋骨排都係原件熱騰騰放在熱石上上枱, 由客人自行決定於熱石上烹調的時間, 由鐘意食rare 到全熟都可以😊 兩款都幾有牛味, 好鮮嫩, 再配上自家製燒肉汁 和 新鮮蒜蓉 好好味☺️ 如果鐘意食辣辣地,可以配辛苦燒汁同吃

2019-08-07 130 浏览
平日係荃灣都係食拉麵、壽司。見附近新開了間鐵板燒的牛肉。同同事即時去試試。牛肋骨排我點左200g 試下咋,不過都夠我食的,一開始有張紙在上面,我好快打開左,所以開始的時候都仲幾紅下。切開d肉只有外層熟左,內𥚃仲紅色,好正,可以按自己喜好在鐵板上再燒下去佢。我個人鍾意加少少黑椒同鹽,少少調味已經好好味。如果鐵板唔夠熱可以換板添。湯比我想像中好飲,而且都幾多料,都幾多肉,所以個味幾濃下,我飲左三碗😆沙律係自助任食,平常的生菜,不是太特別,但飯前食下都唔錯。荃灣好似比較少有這類食店,我下次再黎會試下其他種類的牛,唔知日本和牛會好食幾多😋

牛肋骨排

沙律
係自助任食,平常的生菜,不是太特別,但飯前食下都唔錯。

2019-08-01
2019-08-05 97 浏览
朋友試過類似嘅店鋪,見到荃灣近期近開左呢間熱石燒牛扒,今日下午特登去試特色係先揀岩自己想食嘅部位、幾多g,跟住再要自助買飛,喺香港都幾新穎有趣我同朋友叫左:牛肩肉眼(180g)+牛柳(200g)首先呢到嘅沙律、牛肉湯都係ok的,同埋飯係自助的,食幾多裝幾多!牛扒會由師父煎到一成熟,跟住再以火山熱石板上,我地可以切一塊塊喺熱石板上烤到自己喜歡嘅熟度,跟住自己落鹽同黑椒牛肩肉好林,都好厚身,肉味重🤤$80好底!牛柳一樣好林身,又香!

我同朋友叫左:牛肩肉眼(180g)+牛柳(200g)

牛肩肉
好林,都好厚身,肉味重🤤$80好底!

牛柳
一樣好林身,又香!

2019-08-05
  • 牛肩肉眼
<<門面及前菜>>好似現代日式拉面店,買完飛就坐低,石板牛乖乖奉上。白飯、沙律、牛肉湯(堅有牛肉!)任你裝,食肉太多可以夾番多d菜,夠健康。湯係羅宋湯既做法,有紅蘿蔔、番茄、洋蔥,感覺有用到唔同部份牛肉,一牛多食,味道剛好,不錯不錯椰菜沙律,有胡麻及柚子醋<<牛肋骨排 及 牛肩肉眼>>一成熟既骨排,自己慢慢燒到熟透,加d喜瑪拉雅山岩鹽,等佢透番原先牛既香味,其實食牛真係唔洗甘多花臣,簡簡單單見住佢響石板上燒熟,十分治愈又新鮮熱辣。<<兩者差別>>留意番,牛肩肉眼肉較多,而牛肋骨排相對脂肪會多d,各人喜好。兩者味道都好好,我個人鐘意牛肋骨排,因有d脂肪會更香。我朋友做gym,佢就叫牛肩,都好arm佢胃口牛既質素好好!我同朋友都係叫左100g份量,兩個大男人食都足夠。肉既份量其實都好多,要食三碗飯,一口飯,一口肉,甘先食得哂。好彩佢湯、菜、飯都係任裝唔嬲,甘我地先享受到個牛,淨食牛其實好寡,有呢d加埋就ichiban,大滿足。100蚊呢個質素,其實都幾抵玩
<<門面及前菜>>

椰菜沙律,有胡麻及柚子醋

<<牛肋骨排 及 牛肩肉眼>>

<<兩者差別>>

2019-08-05 69 浏览
之前已經食過一次旺角嗰間牛極分店,今次喺荃灣再食,質素一樣好好!店舖入面嘅裝修係行日式風格,比較似日式嘅小店,而且落單都係用門口果部自動販賣機。牛肋骨扒 $100上次食過牛肋骨扒,好鍾意佢入面好重油脂,所以今次決定encore。上菜嘅時候係一成熟嘅,建議大家趁鐵板熱嘅時候,將塊扒切開先稍為煎熟!雖然望落去塊牛扒唔算好大,但係配埋呢度嘅自助沙律吧、白飯,同埋好好飲嘅蕃茄牛肉湯,其實都真係幾飽架。我覺得係間中一個人食飯好好嘅選擇💕💯

牛肋骨扒 $100

• 牛肋骨扒
2019-08-03 59 浏览
今日本身打算食韓國野正當準備上天橋嘅嘅時候 見到呢間牛極應該開左唔係好耐?好奇心驅使左我去睇下個menu原來係食石燒牛嘅鋪頭!見裡面有位 一於試下佢門口係日式個鐘售賣機 先order後assign位好彩夠cash比 因為部機好似正係收cash野飲就10蚊罐 都驚食食下口渴 就叫左罐烏龍茶 其實原來裡面有湯有檸檬水 所以唔使擔心口渴嘅裡面飯 湯 沙律 同檸檬水係自助嘅沙律我就落左柚子沙律醬 其實食落係黑醋啦 另外仲有芝麻醬可以揀餐具都係要自助 第一次唔知頭唔知路 行左勁多轉 haha我就揀左和牛(赤身) 只有一個size可以揀 其他嘅牛就有得order唔同gram 數 可以按照胃量選擇ah我地一行三人分別叫左西冷 肉眼 同和牛赤身咁佢貴啲都有道理嘅 因為真係好食啲 XD不過冇指明咩級數 大家都應該明白啦 以250黎講 係真係收貨嘅!佢嘅肉比想像中厚 一開始有張紙巾防彈啲油上嘅時候係一成 岩岩鎖住肉汁嘅狀態 剩底就睇自己鐘意幾熟就燒幾熟 係石燒嘅樂趣haha基本上其實我無乜點醬 因為無必要就咁食都好好食同好香原始嘅味道好食 先證明舊肉okay架麻!簡簡單單已極好現場有黑胡椒同鹽比你落 我個
今日本身打算食韓國野
正當準備上天橋嘅嘅時候 見到呢間牛極
應該開左唔係好耐?
好奇心驅使左我去睇下個menu
原來係食石燒牛嘅鋪頭!
見裡面有位 一於試下佢

門口係日式個鐘售賣機 先order後assign位
好彩夠cash比 因為部機好似正係收cash

裡面飯 湯 沙律 同檸檬水係自助嘅
餐具都係要自助 第一次唔知頭唔知路 行左勁多轉 haha

我地一行三人分別叫左西冷 肉眼 同和牛赤身
咁佢貴啲都有道理嘅 因為真係好食啲 XD
不過冇指明咩級數 大家都應該明白啦
以250黎講 係真係收貨嘅!
佢嘅肉比想像中厚 一開始有張紙巾防彈啲油
基本上其實我無乜點醬 因為無必要
就咁食都好好食同好香
原始嘅味道好食 先證明舊肉okay架麻!
簡簡單單已極好

現場有黑胡椒同鹽比你落 我個人黎講到後期試左加小小鹽 啲肉味更加出到

鋪頭唔大 食完真係要即刻走 唔好打算坐係到吹多陣lol

Overall 黎講 呢一餐好滿意!
和牛(赤身)
2019-08-03