2022-10-11 969 浏览
同朋友去居酒屋食下🍡串燒🍣刺身,吹下水真開心。依間位於銅鑼灣嘅居酒屋,好有地道日本風味❤️🍍菠蘿酒、咖啡酒 $ 69 餐廳自家釀,口味獨特,咖啡酒咖啡味同酒味都好突出,菠蘿酒清新。🥗生野菜沙律$28 點味噌醬食,中和串燒既膩。🐟時令活魚 $428今晚嘅時令活魚係金線鯛,有薄切及火炙,十分新鮮❤️🦀 炸駅蟹$88炸蟹仔脆卜卜好得意,連裝飾嘅消化餅碎都食埋。清酒煮蜆 $138清酒湯底暖胃,酒味香濃,飲得一滴不漏 ,蜆肉好新鮮。🐃橫膈肌set $148有四款味道,蒜蔥香 ,wasabi ,蜜糖芥辣, 黑芝麻醬。🖤最鍾意黑芝麻醬夠特別,味道香濃,牛肉嫩滑juicy。仲有牛舌,牛心,牛骨髓, 萵筍牛肉卷,雞翼, 月見免治雞肉棒,全部都燒得好香口😍 有好多特別嘅牛部位🐂🐃❤️鍾意食牛嘅朋友要嚟試下啊💕💗
同朋友去居酒屋食下🍡串燒🍣刺身,吹下水真開心。

依間位於銅鑼灣嘅居酒屋,好有地道日本風味❤️

🍍菠蘿酒、咖啡酒 $ 69

🥗生野菜沙律$28

點味噌醬食,中和串燒既膩。

🐟時令活魚 $428

今晚嘅時令活魚係金線鯛,有薄切及火炙,十分新鮮❤️

🦀 炸駅蟹$88

炸蟹仔脆卜卜好得意,連裝飾嘅消化餅碎都食埋。

清酒煮蜆 $138

清酒湯底暖胃,酒味香濃,飲得一滴不漏 ,蜆肉好新鮮。

🐃橫膈肌set $148

🖤最鍾意黑芝麻醬夠特別,味道香濃,牛肉嫩滑juicy。

❤️鍾意食牛嘅朋友要嚟試下啊💕💗

2022-10-10
2022-10-06 742 浏览
慶祝我的寶貝生日,喺OpenRice度book咗牛惣居酎屋全單有七五折,今日食個全牛宴🤩🤩🤩🤩🤩店員非常有禮貌,每到菜式都會細心介紹牛的部位和怎樣食法👍👍👍👍👍自家製的菠蘿酒自家製的無花果酒雖然是16至25度的燒酎,但加了牛惣居酎屋自家製的菠蘿同無花果,容易入口,非常清甜,適合配以串燒一齊享用非常稀少的部位,一般居酒屋未必食到,白潺潺,樣子可愛,入口即溶,非常鮮味🤩🤩🤩自家製豆腐 (厚揚)豆腐表皮鬆脆,內層無比嫩滑,超好吃荔枝煙肉卷燒到微脆,荔枝肉能中和煙肉的肥膩,鹹中帶甜。l明太子醬牛骨髓入口非常香滑,再配上明太子醬,味道濃郁而又甘香牛舌牛舌真是令人喜出望外,真係未食過咁好食嘅牛舌,口感鮮甜爽脆,非常彈牙又柔軟,做串燒相當一流😋😋😋萵筍牛肉卷萵筍有防癌抗癌作用,非常健康的食品,清甜爽脆,配以濃味的牛肉非常匹配。橫格肌SET配左四種醬汁蜜糖芥辣、wasabi 、蒜香、 黑燒橫格肌這個部份牛味比較重,配這四種不同的醬汁,野味芳香,增加豐富的層次感😋😋

自家製的菠蘿酒

自家製的無花果酒

白子刺身

自家製豆腐 (厚揚)

豆腐表皮鬆脆,內層無比嫩滑,超好吃

荔枝煙肉卷

燒到微脆,荔枝肉能中和煙肉的肥膩,鹹中帶甜。

l

明太子醬牛骨髓
入口非常香滑,再配上明太子醬,味道濃郁而又甘香

牛舌

橫格肌SET

配左四種醬汁
蜜糖芥辣、wasabi 、蒜香、 黑燒

2022-10-06
白子刺身
2022-10-04 62 浏览
某一日係永光中心樓下接到呢間餐廳傳單,見個menu好似好吸引咁就去試下🐮火炙生牛肉溫泉蛋飯($79+10%)呢個午市定食除左主食外,仲隨餐附有沙律、前菜同埋味增湯。當日既前菜係芝麻醬冷豆腐,而湯入面就有好多海帶。值得一提沙律都整得幾有誠意,有多種沙律菜仲有蟹柳添👍🏻至於主食既火炙生牛肉溫泉蛋飯,雖然一嚟到個蛋黃已經破開左,不過都冇影響味道,牛肉食落好香好濃牛肉味,而且仲非常非常厚,食到最後一啖都仲有,不過胡椒都落得幾多,所以啲牛肉係帶有少少辣味,配埋啲生蛋黃真係好送飯🤤呢度既食物味道唔錯,而且service好好,每個staff都好有禮貌。美中不足係定食份量偏細,唔單止我點既呢個定食,仲有同行2位友人所點既其他定食都相當細份,希望個份量可以多返啲就perfect啦👌🏻

🐮火炙生牛肉溫泉蛋飯($79+10%)
呢個午市定食除左主食外,仲隨餐附有沙律、前菜同埋味增湯。

火炙生牛肉溫泉蛋飯

2022-09-21
火炙生牛肉溫泉蛋飯
銅鑼灣高質居酒屋🏮 串燒火候掌握得好好,唔需要點任何調味料同七味粉,已經好好食,因為食物夠新鮮👍🏼👏🏻 串燒迷唔好錯過呀😋生野菜沙律🥗生野菜爽口甜美,估唔到連呢樣嘢都咁好食。日本北海道仙鳳趾生蠔生蠔肥美大隻,味道鮮甜,高質👍🏻清酒煮蜆清酒煮蜆,基本上必點,湯底唔會太鹹,蜆肉鮮甜美味。牛心超好食呀,好香牛肉味,肉質鮮嫩多汁。牛小腸呢個要趁熱食,本身少食內臟,但呢一個好好味呀,好有咬口,送酒一流。横格肌 SET 😻😻😻鍾意食牛嘅你,一定唔可以錯過,一次過滿足你所有願望,Wasabi橫格肌、蜜糖芥辣橫格肌、黑燒橫格肌、蒜香橫格肌👏🏻👏🏻👏🏻 超正,全部牛肉肉質鮮嫩多汁,味道有驚喜,超刺激我嘅味蕾。萵筍牛肉卷有驚喜嘅串燒,萵筍平衡咗牛肉嘅油脂,口感清新!蘆筍豚肉卷要讚嘅係,呢度嘅豬肉都唔錯,豬肉切到好薄,配搭蘆筍,yummy !雞軟骨口感爽口彈牙,不過一啲油膩感都冇。雞腎一樣爽口,但就一啲都唔靭。仲有日本番薯、芝士意大利翠玉瓜,食返啲蔬菜類,正呀,番薯好甜,芝士creamy翠玉瓜多汁。咁開心,要飲少少酒助興,我哋就叫咗梅酒同無花果酒,今日好滿足呀!

生野菜沙律🥗
生野菜爽口甜美,估唔到連呢樣嘢都咁好食。

日本北海道仙鳳趾生蠔
生蠔肥美大隻,味道鮮甜,高質👍🏻

清酒煮蜆
清酒煮蜆,基本上必點,湯底唔會太鹹,蜆肉鮮甜美味。

牛心
超好食呀,好香牛肉味,肉質鮮嫩多汁。

横格肌 SET 😻😻😻

萵筍牛肉卷
有驚喜嘅串燒,萵筍平衡咗牛肉嘅油脂,口感清新!

蘆筍豚肉卷

今日同閨蜜喺銅鑼灣覓食,經過登龍街見到有位姨姨落力宣傳呢間居酒屋,反正未諗到食乜,就抱着姑且一試嘅心態,無心插柳竟然有驚喜🌈我哋都係串燒狂熱愛好者,雖然餐牌選擇甚多,但我倆主打串燒。所有串燒嘅火候掌握得好好,上菜快!啱晒心急嘅我😋前菜配赤麵豉醬 日本北海道仙鳳趾生蠔🥢仙鳳趾真蠔有新鮮感,非常飽滿鮮甜,礦物味適中。高質之選👍🏻清酒煮蜆🥢昆布清酒湯底加小片檸檬,有畫龍點睛之效横格肌 SET 🥢牛肉狂熱者,有圖有真相牛小腸🥢本身少食內臟,朋友喜歡,但係佢燒得好香口牛心🥢之前未食過,原來可以咁好食萵筍牛肉卷🥢除咗生蠔,這是我今晚覺得好有驚喜嘅串燒,萵筍平衡了牛肉的油脂,兩者混和一起嘅口感非常清新❤️仲有蘆筍豚肉卷、雞軟骨、雞腎、日本BB番薯、芝士意大利翠玉瓜,火候掌握極佳,色澤金黃口感軟糯,有水準!食物咁高質,咁開心,當然要同朋友小酌一杯啦,我哋就點咗梅酒同花果酒👏🏻整體不錯,銅鑼灣高質居酒屋,食物有質素,火候掌握極佳,服務態度也不錯。

前菜配赤麵豉醬

日本北海道仙鳳趾生蠔

清酒煮蜆
🥢昆布清酒湯底加小片檸檬,有畫龍點睛之效

横格肌 SET
🥢牛肉狂熱者,有圖有真相

牛小腸
🥢本身少食內臟,朋友喜歡,但係佢燒得好香口

牛心
🥢之前未食過,原來可以咁好食

2022-09-23 74 浏览
性價比唔得。串燒quality is ok ge 但價錢真係太貴了….. 五個人差唔多hkd3000埋單大約hkd600 per一位,大家食完都唔飽😅。價錢調低番d會好d。
2022-09-20 772 浏览
近幾年食過不少串燒店,論食物質素牛惣居一直都穩佔首位,特別像我們這麼喜歡日式串燒的朋友,絕對不能錯過,這次已是我們今年第三度光顧了✏️位置: 9/10✏️環境: 9/10✏️衛生: 9/10✏️服務: 9/10✏️食物: 9/10餐廳位於銅鑼灣登龍街的永光中心,旁邊就是時代廣場,地點方便。日式居酒屋的裝修,有格調及適合傾談。侍應會主動放醬料、加茶及收拾,亦會介紹食材,相當貼心🌟生野菜沙律 $28前菜沙律特色是濃厚的自家製麵豉醬,生切的紅蘿蔔、沙葛、青瓜及椰菜沾上醬料後提鮮不少,十分惹味🌟北海道仙鳳趾生蠔 $128/隻這款來自北海道的時令生蠔,肉質肥美飽滿,嫩滑鮮甜,加入蘿蔔蓉、香蔥及檸檬汁更添鮮味🌟蝦夷蔥牛肉卷 $38/串鮮嫩的和牛牛肉包住一叢蝦夷蔥,非常爽口,香集十足,亦不覺油膩🌟雞翼 $40/串燒雞翼我鍾意食!更何況燒至外脆內嫩的開邊雞翼呢!師傅燒出來油香滿溢,鮮嫩多汁,很快會吃清光🌟牛沙瓜 $40/串喜歡食牛雜的朋友肯定會喜愛牛沙瓜,部位比較罕有,燒出來牛味香濃,煙煙韌韌,重口味人士必點🌟荔枝煙肉卷 $34/串用煙肉包住荔枝肉去燒,煙肉油香味鹹,配搭清新鮮甜的荔枝,正好中和了油膩感,同時增
✏️位置: 9/10
🌟蝦夷蔥牛肉卷 $38/串
🌟雞翼 $40/串
🌟牛沙瓜 $40/串
🌟荔枝煙肉卷 $34/串
用煙肉包住荔枝肉去燒,煙肉油香味鹹,配搭清新鮮甜的荔枝,正好中和了油膩感,同時增加了味道的層次
🌟牛筋 $38/串
用來燒比較特別,感覺新穎,燒出來香軟中帶點咬勁,很適合愛食骨膠原的女士
橫隔肌Set
🌟橫隔肌Set $148
橫隔肌是肋骨內側,與橫隔膜相連的地方,屬於重口味人士最愛的串燒款式

我們點了餐廳推介,有蜜糖芥辣、Wasabi、蒜香及黑燒四款不同風味醬汁的橫隔肌套餐,令本身牛味濃郁、略有咬勁的它更添不同的味蕾享受
和牛腸炒沖繩苦瓜
🌟和牛腸炒沖繩苦瓜 $128
第一次食沖繩苦瓜,甘而不苦,師傅竟然選用和牛腸切粒去炒,再加入木魚絲及芝麻,口感清新,味道亦不錯
🌟茄子田樂燒 $108
使用打碎的雞肉鋪在茄子上燒,非常鮮甜,香軟可口
🌟清酒煮蜆 $128
清酒味香,加入海帶、香蔥、檸檬及蕃紅花,蜆肉連湯底浸煮後鮮甜味美,份量亦足夠
巨峰梳打
🌟巨峰梳打 $48/杯
巨峰提子味道夠香濃,沖成梳打後鮮甜解膩
Coffee Liquor
🌟Coffee Liquor咖啡燒酎 $69/杯
侍應推薦的特式咖啡酒,咖啡味香,容易入口,可以一試

🍽牛惣居酎屋
📬地址: 銅鑼灣登龍街28號永光中心22樓
2022-09-13
橫隔肌Set
和牛腸炒沖繩苦瓜
巨峰梳打
Coffee Liquor
話說小妹一直不好食串燒,直至遇上牛內臟串燒主題店牛惣居,店內除有不同好送飯既牛料理外,亦有廿幾款即叫即燒既牛內臟,師傅手藝到家,燒得香口而肉汁豐盈,令人食指大動呀!店內日式居酒屋格局,燈光柔和,最啱收工後過黎鬆一鬆!食熱辣辣嘅串燒,又點少得飲返杯?由大米,麥等原材料釀製既日本燒酎,口感清爽,酒精濃度較清酒為高,邊飲酒邊食串燒,好爽~!🌸生野菜沙律幾款蔬菜都很爽口,分別有沙葛,紅蘿蔔,青瓜 ,椰菜,簡單沾自家製麵豉醬食,已很清爽!🌸北海道仙鳳趾生蠔 $128除左牛料理外,牛惣居每日都會有唔同既時令海鮮,刺身,今次我哋遇上既北海道仙鳳趾生蠔海水味,蠔味同樣濃郁,入口好似奶油咁香滑!🌸蝦夷蔥牛肉卷 $38薄牛肉包住新鮮既細香蔥,燒得好香,爽口爆汁!🌸雞翼 $40雞翼外皮燒得酥脆,內層雞肉嫩滑,香而不膩!🌸牛沙瓜 $40牛沙瓜係牛既第4個胃,小妹最愛既牛內臟之一,口感香而多汁,非常爽脆!🌸和牛腸炒沖繩苦瓜 $128再來一碟牛惣居小炒,沖繩苦瓜完全唔苦,和牛腸肥瘦均勻,爆得好香,沖繩苦瓜吸收牛脂後,份外香甜可口,送酒食一流!🌸茄子田樂燒 $108 燒好既茄子質感香滑,🍆面層塗滿雞肉混醬,口感鹹鹹
話說小妹一直不好食串燒,
直至遇上牛內臟串燒主題店牛惣居,
店內除有不同好送飯既牛料理外,
亦有廿幾款即叫即燒既牛內臟,師傅手藝到家,
燒得香口而肉汁豐盈,令人食指大動呀!
店內日式居酒屋格局,燈光柔和,
最啱收工後過黎鬆一鬆!
食熱辣辣嘅串燒,又點少得飲返杯?
由大米,麥等原材料釀製既日本燒酎,
口感清爽,酒精濃度較清酒為高,
邊飲酒邊食串燒,好爽~!
咖啡燒酎
巨峰提子梳打
🌸生野菜沙律
幾款蔬菜都很爽口,
分別有沙葛,紅蘿蔔,青瓜 ,椰菜,
簡單沾自家製麵豉醬食,已很清爽!
🌸北海道仙鳳趾生蠔 $128
除左牛料理外,牛惣居每日都會有唔同既時令海鮮,
刺身,今次我哋遇上既北海道仙鳳趾生蠔海水味,
蠔味同樣濃郁,入口好似奶油咁香滑!
🌸蝦夷蔥牛肉卷 $38
薄牛肉包住新鮮既細香蔥,
燒得好香,爽口爆汁!
🌸雞翼 $40
雞翼外皮燒得酥脆,
內層雞肉嫩滑,香而不膩!
🌸牛沙瓜 $40
牛沙瓜係牛既第4個胃,
小妹最愛既牛內臟之一,
口感香而多汁,非常爽脆!
🌸和牛腸炒沖繩苦瓜 $128
再來一碟牛惣居小炒,
沖繩苦瓜完全唔苦,和牛腸肥瘦均勻,
爆得好香,沖繩苦瓜吸收牛脂後,
份外香甜可口,送酒食一流!
🌸茄子田樂燒 $108
燒好既茄子質感香滑,
🍆面層塗滿雞肉混醬,口感鹹鹹甜甜,
非常特別,趁熱食真係好好味!!
🌸橫隔肌組合 $148
牛味較重既橫隔肌亦屬於內臟既一種,
有蒜香,黑燒,芥辣,蜜糖芥辣,
4 款當中,小妹最愛蒜香味,
香蒜蓉配上鮮嫰多汁有咬口既橫膈膜~
美味得令人欲罷不能!
橫隔肌組合

咖啡燒酎
巨峰提子梳打
橫隔肌組合
2022-09-10 119 浏览
有消費卷後,當然要支持一下本地食店,今次到了一間特色串燒專門店,想到和想不到的部位都能吃到,值得一試!地點喺銅鑼灣永光中心,地鐵站行過去都係幾分鐘就到,非常方便!一入門口已經聞到好香串燒味,好似去到日本咁😍日式料理少不了刺身及串燒。刺身四點有帆立貝、三文魚、赤蝦及油甘魚。帆立貝入口清甜; 赤蝦蝦肉爽口,油甘魚甘甜,豐富魚味。這裏串燒,種類繁多清酒煮蜆,蜆肉粒粒飽滿,湯底非常清甜。安格斯牛柳串, 厚切牛柳粒,肉嫩鬆化, 外皮蕉脆,齒頰留香。牛大腸, 腸燒至脆香,腸心帶點肥邊,有外脆內軟的效果,男仕最愛,非常邪惡!牛心以鹽燒烹調,牛味極濃,口感有別於其他內臟,非常爽口。食串燒梗係要配返一杯冰凍嘅日本生啤。日本雞翼,燒好後更是外脆內嫩。脆卜卜嘅飯團 細火慢烤,每邊都燒至微焦😌滿滿嘅焦香配上香脆嘅口感,飽肚又特別!這裏大部份川燒都可以做到外脆內嫩效果,平均消費都係幾百蚊,非常值得!
一入門口已經聞到好香串燒味,好似去到日本咁😍
這裏串燒,種類繁多
清酒煮蜆,蜆肉粒粒飽滿,湯底非常清甜。
牛心以鹽燒烹調,牛味極濃,口感有別於其他內臟,非常爽口。
食串燒梗係要配返一杯冰凍嘅日本生啤。
日本雞翼,燒好後更是外脆內嫩。
脆卜卜嘅飯團 細火慢烤,每邊都燒至微焦😌
滿滿嘅焦香配上香脆嘅口感,飽肚又特別!
2022-09-05 124 浏览
今日又去咗銅鑼灣上樓嘅居酒屋食飯,餐廳氣氛幾熱鬧,開放式廚房,見到師父喺度處理食物。先來日本獨眼龍生蠔,肥美鮮味,海水味不太重,尚算爽口。萵筍牛肉卷萵筍爽脆搭配牛肉完美地平衡了牛肉的油脂。清酒煮蜆清酒經過煮熱後味道更加香濃,放入新鮮的蜆實在是絕配。燒雞翼雞翼燒得乾身皮脆及肉嫩,日式串燒雞翼永遠冇得頂。牛柏葉 第一次食串燒版本,調味偏淡,口感爽彈。牛肝口感柔嫩,越是新鮮咬起來的脆度越不同。橫隔肌有四款口味 分別係芝麻,蜜糖,日式芥及辣蔥。橫格肌肉質結實及有啲咬口 ,個人最喜歡<蔥>的味道。牛舌 幾厚切口感爽口彈牙。牛筋口感彈牙帶啲偏硬嘅膠質感。烤飯糰(咸牛肉 + 明太子 )飯糰燒得好靚,飯糰表面鋪上一層厚厚的鹹牛肉有點茶餐廳的味道,非常出色,重口味!而明太子飯團就略帶鹹味,配上香脆嘅飯焦,作為結尾就啱啱飽肚!

先來日本獨眼龍生蠔,肥美鮮味,海水味不太重,尚算爽口。

萵筍牛肉卷
萵筍爽脆搭配牛肉完美地平衡了牛肉的油脂。

清酒煮蜆
清酒經過煮熱後味道更加香濃,放入新鮮的蜆實在是絕配。

燒雞翼
雞翼燒得乾身皮脆及肉嫩,日式串燒雞翼永遠冇得頂。

牛柏葉
第一次食串燒版本,調味偏淡,口感爽彈。

牛肝
口感柔嫩,越是新鮮咬起來的脆度越不同。

橫隔肌

牛舌
幾厚切口感爽口彈牙。

牛筋
口感彈牙帶啲偏硬嘅膠質感。

烤飯糰(咸牛肉 + 明太子 )
2022-09-05 113 浏览
今次同事帶我嚟咗一間食得非常刁鑽嘅串燒居酒屋,牛惣居酎屋。可一次過試多個不同牛部位的串燒,罕見的如牛骨髓、牛沙瓜 、牛心管等都有,味道非常特別的。地點方便,銅鑼灣站行過去都係幾分鐘就到!先來一份四色刺身,厚切刺身,口感十足,三文魚油甘魚肥美,帆立貝鮮甜。食串燒點少得一杯冰凍嘅生啤🍻🍺必食厚燒牛舌,成寸厚的牛舌,肉嫩多汁,牛味香濃,呢串牛舌真係回味左成10分鐘🤣白鱔肉肉質飽滿,鱔皮燒至焦香,但肉質亦保持嫰滑,惹味鱔香,十分滋味。牛沙瓜原來是牛肚,口感煙韌又爽脆。牛腸肥美,滿口牛油香,令人食指大動。牛心 咬落juicy,口感有啲似豬潤!燒安格斯牛肉,師傅只作簡單調味,外皮燒到少少知焦香,鎖住肉汁,原汁原味非常惹味!燒飯團配上咸牛肉餡料,外層飯焦香脆,香口惹味。呢個係以串燒為主,全部都係即叫即燒,餐廳抽風系統非常好,唔會煙霧離漫,非常抵讚,店員服務亦非常好,主動加茶和收碟,平均消費$500實在難得!
今次同事帶我嚟咗一間食得非常刁鑽嘅串燒居酒屋,牛惣居酎屋。

地點方便,銅鑼灣站行過去都係幾分鐘就到!

食串燒點少得一杯冰凍嘅生啤🍻🍺

牛沙瓜原來是牛肚,口感煙韌又爽脆。

牛腸肥美,滿口牛油香,令人食指大動。

牛心
咬落juicy,口感有啲似豬潤!

燒飯團配上咸牛肉餡料,外層飯焦香脆,香口惹味。

2022-09-05 388 浏览
荔枝美酒配以日式串燒,可謂絕配。今天,友人生日,得知友人最喜歡吃日式料理,就訂了這家居酒屋。店環境氣氛不錯,寫意舒適。一杯清新荔枝酒,散發淡淡的荔枝香,清甜易入口,配搭濃味的串燒,可謂是一絕。一份和牛脂炒枝豆作小食,和牛脂炒,使青綠色的枝豆帶有牛肉的味道,更富有油份,炒的時後更有鑊氣。無法抗拒的刺身誘惑,厚切大大粒的鮮甜帆立貝,手指般長的新鮮爽口赤蝦,軟綿綿的三文魚及鮮甜肥美的油甘魚組合而成的四點刺身,令人垂涎三沢。二隻肥美的日本生蠔,含豐富的大海味道,入口十分綿滑,配以香蔥能淡化生蠔的腥味。一客自家制豆腐,炸至外皮金黃色,輕咬一口,豆腐心白滑,軟綿綿的,簡直外脆內軟。沾以香蔥/木魚/蒜苿,使豆腐的味道更為多元化。日本大蔥,大蔥爽口,燒完後蔥味不太濃,帶點煙燻的感覺。而雞皮蝦卷,雞脆燒至香脆,緊緊地包裏著原隻蝦,啖啖蝦肉,爽口,富有蝦味。好多人吃雞的時候都去皮,但燒雞皮最好吃,燒的脆卜卜的口感,吃下去帶些少油份。燒牛心,牛心燒至甘香,有嚼口煙煙韌韌。看見菜單有一份叫月見免治牛肉棒,名字得意,原來是免治肉棒伴以新鮮的日本糖心蛋黃,使肉棒的口感更為綿滑。

散發淡淡的荔枝香,清甜易入口,配搭濃味的串燒,可謂是一絕。
荔枝酒

燒牛心,牛心燒至甘香,有嚼口煙煙韌韌。

荔枝酒
2022-09-03 78 浏览
我食嘢比較重口味,內臟就最啱我,所以間唔中都會幫襯銅鑼灣牛惣居酎屋,貪佢牛內臟選擇多但首先都食過野菜沙律同日本生蠔開下胃先。呢期日本生蠔都係呢隻獨眼龍,裙邊夠爽夠甜,蠔味濃郁,新鮮好食萵筍牛肉卷,牛肉薄切捲住爽甜嘅萵筍,口感唔錯清酒煮蜆,個湯好熱,清甜好飲,蜆肉大大粒好新鮮燒牛柏葉,好少用燒嘅方法食牛柏葉,首先將牛柏葉煮淋,然後再混和麵豉醬一齊燒,夠濃味燒牛筋煮得仲淋過牛柏葉,味道就唔算濃但就多咗一份炭嘅焦香燒牛肝,有豬肝嘅口感但內臟味再濃一啲到我最鍾意嘅牛脷,燒得非常好,外面焦脆香口,裏面濕潤 Juicy,好高分另外每次都必叫嘅橫格肌set,有四串肉,分別用咗唔同嘅調味:黑芝麻,蜜糖芥末,Wasabi同蔥蒜。首先個橫格肌燒到生熟適中,肉味濃,而我最鍾意嘅就係Wasabi,只有少少辛辣但完全唔攻鼻最後忍唔住都要叫雞中翼,因為日式燒雞翼個方法會特別燒到雞皮香脆,呢間都做到呢個水準之後再叫咗兩個燒飯團,分別係明太子同鹹牛肉味,食完啱啱好飽哂肚又滿足😋😘

但首先都食過野菜沙律同日本生蠔開下胃先。

萵筍牛肉卷,牛肉薄切捲住爽甜嘅萵筍,口感唔錯

清酒煮蜆,個湯好熱,清甜好飲,蜆肉大大粒好新鮮

燒牛筋煮得仲淋過牛柏葉,味道就唔算濃但就多咗一份炭嘅焦香

燒牛肝,有豬肝嘅口感但內臟味再濃一啲

2022-08-25 484 浏览
朋友失戀,想找人安慰,於是相約下班前來銅鑼灣這家日式料理居酒屋傾訴。店環境幽暗舒適,裝修設計有日本食店的風格。見到有店員用黏土製造的工藝品,別具特色。一客生野菜沙律作為前菜,椰菜沙葛,清甜爽口,配以自家調制的豆瓣醬汁,十分醒胃。居酒屋,當然少不了酒。Coffee liquor咖啡酒,香濃的咖啡味帶點淡淡的酒香,很潤滑。日式料理刺身及串燒少不了。刺身四點有帆立貝、三文魚、赤蝦及油甘魚。帆立貝潔白軟滑,入口鮮甜;赤蝦則晶瑩剔透,蝦肉爽口;油甘魚甘甜,豐富魚味;日本生蠔,生蠔綿滑,富有海水味,蠔上面配以香蔥,使味道更有層次感。串燒,種類繁多,牛沙瓜,燒的時後配以甜甜的燒汁,煙韌爽口彈牙,十分惹味。安格斯牛柳串,厚切牛柳粒,肉嫩鬆化,富有牛肉汁,齒頰留香。牛小腸,腸燒至脆香,小腸心帶點肥邊,做到外脆內軟的效果。牛筋,牛筋加點蔥花,燒完後十分有嚼口。飯團,燒至金黃香脆,較乾身,淡淡的飯團味道配以紫脆,色調及味道不會太寡;另外咸牛肉飯團上有一小塊咸免治牛肉,免治牛肉多汁軟軟的,與乾身的飯團配搭得宜。最後來一份橫格肌,橫格肌肉,口感彈牙,肉質鮮嫩多汁,配以不同味道的醬汁,有蜜糖芥苿,黑燒汁,蒜香及W

椰菜沙葛沙律
椰菜沙葛沙律

Coffee liquor咖啡酒

牛沙瓜

安格斯牛柳串,厚切牛柳粒,肉嫩鬆化,富有牛肉汁,齒頰留香。
安格斯牛柳串

牛小腸,腸燒至脆香,小腸心帶點肥邊,做到外脆內軟的效果。
牛小腸

牛筋,牛筋加點蔥花,燒完後十分有嚼口。

咸牛肉及明太子飯團

最後來一份橫格肌,橫格肌肉,口感彈牙,肉質鮮嫩多汁,配以不同味道的醬汁,有蜜糖芥苿,黑燒汁,蒜香及Washabi,各具特色味道。

想要吃飽喝醉,又要能談天說地,這裏確實是一個不錯的選擇,有酒有肉有故事。
Coffee liquor咖啡酒
咸牛肉及明太子飯團
2022-08-24 189 浏览
上星期特別搵咗一間專食牛唔同部位既居酒屋果然冇失望 環境好有日本居酒屋既氣氛平日既晚上都fully booked Joanne’s picks 💕牛沙瓜 $40 ⭐️⭐️⭐️⭐️.5出面串燒店好少可會有既部位就係牛既第四個胃冇諗過口感咁爽脆 好特別鯡魚 $298 ⭐️⭐️⭐️⭐️原條燒鯡魚 魚肉非常之嫩滑而且佢啲骨好幼細 我唔算好識食魚都唔怕多骨日本銀杏 $32 ⭐️⭐️⭐️⭐️平日我地食開既銀杏都會有少少苦味但依一個完全唔苦 帶少少甘甜燒銀杏都係第一次嘗試日本生蠔 $196/2隻 ⭐️⭐️⭐️⭐️.5橫格肌set $148 ⭐️⭐️⭐️⭐️牛舌 $68 ⭐️⭐️⭐️⭐️牛小腸 $43 ⭐️⭐️⭐️⭐️牛心 $32 ⭐️⭐️⭐️⭐️萵筍牛肉卷 $38 ⭐️⭐️⭐️⭐️雞翼 $40 ⭐️⭐️⭐️⭐️牛惣居酎屋 (銅鑼灣)📍銅鑼灣登龍街28號永光中心22樓#hkfoodstagram #discoverhongkong #diningout #tastytasty #hkfoodie #japanese #いざかや #串焼き #Kushiyaki #銅鑼灣美食
上星期特別搵咗一間專食牛唔同部位既居酒屋

牛小腸 $43 ⭐️⭐️⭐️⭐️
牛心 $32 ⭐️⭐️⭐️⭐️
萵筍牛肉卷 $38 ⭐️⭐️⭐️⭐️
雞翼 $40 ⭐️⭐️⭐️⭐️

牛惣居酎屋 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣登龍街28號永光中心22樓