2020-11-22 199 浏览
聽友人講咗好多次,終於!終於!終於有機會試到牛大人喇!今次係食lunch,一食就食豪啲,點咗極上和牛吃到飽。自助區好多選擇,有飲品、配料、醬料等,包你食到捧住個肚走。湯底係阿嬤養生濃湯鍋,清得嚟都好夠味。一嚟梗係食返幾碟牛啦,和牛牛肩卷真係超好食!牛味好濃郁,又唔會多肥膏,真係每人食幾碟先夠皮。仲有鴨血都係必食,好入味,又夠滑溜。自助區都有好多美食,推介雪枝楊、芋頭貢丸同萵筍。雪枝楊類似花枝丸,但會硬身啲。芋頭貢丸真係有粒粒芋頭,真材實料。而萵筍好爽口清甜。熟食都好出色,滷肉飯同甜不辣呢啲經典嘅台灣小食都有,真係滿足哂掛住台灣美食嘅我哋!飲品方面都好有誠意,自家製飲料已值回票價。洛神花茶解膩又開胃,桂花烏龍夠哂香。最後要食返個甜品,係仙草凍,真係好豐富!
聽友人講咗好多次,終於!終於!終於有機會試到牛大人喇!

2020-11-22 124 浏览
呢間野我記得第1次去5點幾去排就已經冇曬位,第2次朋友幫手去排要等到9:30先有得入坐,好唔容易先食到牛大人😫以下呢幾樣配料真係好值得嗌因為得牛大人先有得食: 水蓮 老油條 鴨血 (鴨血要配麻辣鍋)😚 ,另外記得要download 佢地個app,做左會員之後可以免費轉鴛鴦鍋火鍋黎講湯底同配料既選擇都算多齊全,另外印左牛大人logo既冷泡茶都幾特別,開頭飲個陣會覺得味道啖啖地,但當你食緊火鍋個陣飲就會覺得味道好夾仲幾消滯🥰食完火鍋仲有甜品可以簡,甜品有牛大人版本仙草凍或者Movenpick 雪糕,但朋友話仙草凍好似麻麻地🤨都係推篤番食Movenpick🤔P.S.d相係即興影,所以唔係影得咁靚💗

P.S.d相係即興影,所以唔係影得咁靚💗
2020-11-18 163 浏览
超級多人超級熱鬧排隊排好耐嘅牛大人今日終於發現可以訂台不過所剩下的位置只有平日930pm打後的時間了不過見咁火爆,就點都試試啦選擇了中價set+鴛鴦鍋50。註冊會員9折後除開200中鬆d一個人。叫中上價位。湯底選了酸菜白肉與鳳梨雞湯先講酸菜白肉很台式但不太地道。酸菜的酸太直接強烈。第一口喝湯或作為湯底,有點太狂野了。經過一兩輪加湯稀釋後就變得比較平易近人。推介給喜歡嘗試新嘢,且接受能力高的你。鳳梨雞湯很有驚喜,雞味突出,鮮甜可口。但吃不出鳳梨的味道。也許鳳梨的作用是平衡雞油的肥膩感。總體很不錯。配菜肉肉肉肉肉,一般任食邊爐的肉。一般一般配菜中最大推薦是響鈴,不是黑色盒子那種。豆味香濃。口感厚實。鴨血都幾唔錯。當然了,五花八門的台灣飲料和王子麵的出現。會有在台灣的錯覺。對於不能飛的我們黎講,超級加分位。btw 裝配菜的盒的設計超級天才。要單手打開兼hold住個蓋,再用其中一隻手夾起盒中食物,然後一隻手hold住個承載食物的器具。如果要同時完成,可能需要三隻手比較方便呢。最後總結一試無妨,排隊可免則免。至於下次?突然想太想念台灣的話,來喝飲料吃王子麵吧。
超級多人超級熱鬧排隊排好耐嘅牛大人
今日終於發現可以訂台
不過所剩下的位置只有平日930pm打後的時間了
不過見咁火爆,就點都試試啦

湯底選了酸菜白肉與鳳梨雞湯

先講酸菜白肉
推介給喜歡嘗試新嘢,且接受能力高的你。

鳳梨雞湯

配菜
肉肉肉肉肉,一般任食邊爐的肉。一般一般

最後總結
一試無妨,排隊可免則免。
至於下次?突然想太想念台灣的話,來喝飲料吃王子麵吧。
  • 鴨血
2020-11-17 113 浏览
牛大人萬歲萬歲萬萬歲🙆🏻‍♀️作為牛大人既子民,對牛大人吃到飽一直念念不忘,趁清大假決定要再二訪多次,今次就去荃灣分店牛大人的衛生措拖做得好好,量體溫,用隔板圍住,提供口罩紙袋,火鍋配料用獨立食物盒盛載,令食客可以安心食用限時90分鐘,有三種價錢可以選擇,既然要獎勵自己就選擇左最高級的套餐— 極上和牛吃到飽,如果想食海鮮🦞可以加多$30升級湯底都有9款選擇,真的花多眼亂,我地就簡左牛大人紅燒牛骨湯,超重藥材味,有花椒八角,薑片同紅棗加入牛骨熬成,好濃郁,如果厭一款湯底單調,可以加多$50轉成鴛鴦鍋牛大人全程用手機QRCode落單,肉類同特色台式小食都可以在此下單,有台灣小香腸、鹽酥雞,如果想要火鍋配料就可以出去自助吧拿取叫得極上和牛套餐,一定要嗌澳洲和牛M5牛肩卷🥩紋路靚到呢,牛味較其他牛重,入口細嫩高質,牛魔王必點啊~~~記得要encore再encore🙋🏻‍♀️一定要叫私房麻辣鴨血,必 ! 試 ! 推 ! 薦 ! 鴨血新鮮不腥,咬落口感Q彈軟嫩多汁,配以牛骨湯底真的是完美組合醬料區很齊配,台式蒜泥,連洋蔥牛肉汁同豬肉汁都有,真的是五花八門,麵食有別於一般火鍋店,除了烏冬外,仲有王子麵,
牛大人萬歲萬歲萬萬歲🙆🏻‍♀️

醬料區很齊配,台式蒜泥,連洋蔥牛肉汁同豬肉汁都有,真的是五花八門,麵食有別於一般火鍋店,除了烏冬外,仲有王子麵,好似去左台灣咁最最最特別是有第二市場真滷牛肉飯,滷肉飯肥瘦適中,真的要留肚食一碗🤪🍚

自助配料區
在自助區可以搵到各式各樣的火鍋配料,連菜類都有幾款選擇,仲有肉丸,冬瓜,蟹柳,芝士腸,同鴨血最夾的寬粉都有,比起很多火鍋放題店抵食好多😆

我的必食推介:芋頭貢丸同竹炭海膽丸

貢丸內有芋頭粒粒,有驚喜🤩 勁真材實料
而竹炭海膽丸外型好得意,內餡係海膽醬,好好味😋

出面有很長的飲品,放左滿滿台式飲品,連台灣出名的蘋果西打,麥香都有

另外要推薦牛大人自家製的樽仔冷泡茶,桂花烏龍最好正,淡淡桂花香氣,清新解渴

食完火鍋,仲有甜品 - 台中仙草凍
仙草凍好滑溜,加左椰果、紅豆、珍珠、花生🥜等等配料,令成碗甜品口感更加豐富,落埋香滑的花奶真的不賴,拍得住外面的甜品專門店~~
2020-11-17 3894 浏览
位於大鴻輝呢棟大廈中不乏火鍋店,選擇眾多。不過呢間近期人氣熱爆的牛大人都要黎開分店,緊係要試下!不過聽講晚餐booking 超full,今次食午餐時間人數相對較少,坐位都鬆動d!阿嬤養生濃湯鍋🥘材料有紅棗、龍眼肉、桃膠等等,味道甘香鮮濃,啱晒怕重口味和怕熱氣嘅我!澳洲和牛M5牛肩卷必點!牛肉切得細薄,口感軟腍,肉味香濃!安格斯特選牛板鍵雪花紋理都幾清晰,而食落肉質爽滑上腹牛五花牛媽秘製滷牛筋呢個都必點,滷水牛筋超入味,放湯煮一陣牛筋已經好軟腍,而且滷水味依然保持!蟹籽墨汁漿一定要試!!個人覺得牛大人嘅滑都做得十分出色!墨魚味香濃,口感超彈牙有質感,值得encore!干貝鮮魚漿干貝味比較出,質感會比較細滑。私房鴨血除咗火鍋配料,小食要必叫鴨血,鴨血花椒八角味香濃,如果可以辣啲更好!飲品選擇都好多,除咗有汽水包裝飲品外,自家製茶飲非常吸引,有白桃烏龍、桂花烏龍、菊花普洱。蔬菜標注台灣直送嘅蔬菜,選擇都幾多,一盒盒連盒蓋放好,欣賞d菜擺得井井有條!醬料、麵款式夠哂多!台中仙草凍埋單可以點埋仙草凍!本身無太大期望,以為似普通既涼粉,點知比想像中滑!甜度ok
位於大鴻輝呢棟大廈中不乏火鍋店,選擇眾多。

阿嬤養生濃湯鍋🥘

澳洲和牛M5牛肩卷
必點!牛肉切得細薄,口感軟腍,肉味香濃!
安格斯特選牛板鍵
雪花紋理都幾清晰,而食落肉質爽滑
上腹牛五花

牛媽秘製滷牛筋

蟹籽墨汁漿

干貝鮮魚漿
干貝味比較出,質感會比較細滑。

私房鴨血

午餐
  • 澳洲和牛M5牛肩卷
  • 鴨血
2020-11-16 170 浏览
Lots of hype around this restaurant and their franchise lately, so decided to give it a go.We arrived at around 2pm on a weekday to avoid the crowd and was seated pretty quickly.Ordering is by phone and menu offers a wide varierty of food, which is not bad. A wide varirty of taiwanese style snacks is pretty good if u dig that stuff and unlimited balls which can stuff u easily.Ofcourse, the main course and soul of any hotpot should be the beef. So, i went and order 6 plates for two people to star

Ofcourse, the main course and soul of any hotpot should be the beef. So, i went and order 6 plates for two people to start my feast, knowing each plate is 3 thinly sliced beef. What came..? 2 plates! ok, mustve been an error, let me try again. 6 plates, send.... 15 mins later nth came. ok mustv been my phone error, let me check with the staff... oh.. yes they received the order but left it in the kitchen, here you are, 2 plates of beef.
Now, 30 mins into the meal only managed to get 6 slices of beef each. and this continued for the rest of the meal, ended up being able to get around 8 plates and a tonne of balls and stuffy cheap food.
Drinks are one of their specialty, but i tried the pu-er which is supposed to be the strongest flavor tea.. Taste like colored water.

I'll let u be the judge.
2020-11-09
2020-11-16 2780 浏览
呢日去完宜家買完家品後就搵地方醫肚,疫情關係見好耐都無打過火鍋,就去拜會一吓牛大人啦揀咗午市時段嚟食連早餐都可以慳返,90分鐘午餐吃到飽有三個價錢選擇,每個相差都喺三十元,要食當然食極上和牛吃到飽啦,種類選擇多又可以食到和牛台灣鳳梨雞鍋原以為這款湯底會帶有鳳梨清香,但原來台式做法是將鳳梨用麵鼓醬醃製以帶出湯的鹹鮮味,配以清熱的苦瓜及甜美的大白菜,用上湯熬煮而成,入口鮮味回甘醬料區醬料區除咗提供各式醬料外還有烏冬、麵類、肉燥飯供應;個人喜愛洋蔥牛肉醬,用嚟配牛肉非常惹味飲品區長長的凍櫃,上層擺滿冷泡花茶,下層就有罐裝及紙包飲品隨你揀澳洲和牛/安格斯牛板腱極上和牛吃到飽嘅主角就喺澳洲和牛M5牛肩卷,肉質軟腍帶油花;而安格斯特選牛板腱就肉味濃郁有嚼頭漿類一次過試齊五款漿類,有手打旗魚漿、台灣海鮮漿、澎湖花枝漿、真味牛肉漿、爽滑豬肉漿,個人推介真味牛肉漿,彈牙得嚟又夠滑台式手工餃瓜仔雞水餃同福建燕餃,瓜仔雞水餃口感爽脆同燕餃不同,喺我至愛台灣特色小吃魚香皮蛋豆腐,豆腐軟滑配埋皮蛋甘香,又幾夾喎台灣直送區除了手機點餐外,其他火鍋配料都可以在這裡有齊,蔬菜、菇類同瓜類都喺台灣直送,非常新鮮自助食品

台灣鳳梨雞鍋

醬料區

飲品區

長長的凍櫃,上層擺滿冷泡花茶,下層就有罐裝及紙包飲品隨你揀

澳洲和牛/安格斯牛板腱

漿類

台式手工餃

台灣特色小吃

魚香皮蛋豆腐,豆腐軟滑配埋皮蛋甘香,又幾夾喎

台灣直送區

自助食品區

呢度嘅丸類種類非常多,但可惜肚只得一個,必試蝨目魚丸及寬粉

台中仙草凍

仙草凍相當多料,有椰果,紅豆,花生同黑糖珍珠,配埋忌廉就更加香,食埋碗甜品呢餐先至完美
2020-11-03
2020-11-16 217 浏览
牛大人開業以來都極受歡迎,堂食長期排長龍,唔想排隊決定叫delivery😎外賣menu,我哋4個人就叫一個4人set啦!揀好之後最少3小時前WhatsApp落訂就得,好方便!加$30就可以送到你屋企,荃灣店係送新界區嘅,送香港/九龍嘅話就through其他分店落order啦🚚送到黎嘅時候大家都好興奮,成箱都係我地架👻份量都唔少,足夠4個人食有餘😋鍋底:養生濃湯好多野食呀!我特別鍾意呢幾樣- 牛肉- 花雕酒雞- 花膠 (養顏呀😛)- 蟹籽墨汁漿- 海膽包附送1人1枝飲品,飲落消滯又解渴。最右邊黑色嗰枝其實係豉油,差d開左黎飲😂咁抵嘅價錢嘢食一d都唔hea,正呀👍🏽

外賣menu,我哋4個人就叫一個4人set啦!

送到黎嘅時候大家都好興奮,成箱都係我地架👻

份量都唔少,足夠4個人食有餘😋

鍋底:養生濃湯

好多野食呀!我特別鍾意呢幾樣
- 牛肉
- 花雕酒雞
- 花膠 (養顏呀😛)
- 蟹籽墨汁漿
- 海膽包

咁抵嘅價錢嘢食一d都唔hea,正呀👍🏽
2020-11-14
15 分钟 (外卖送餐)
庆祝纪念
生日
2020-11-15 2020 浏览
趁第四波疫情未爆得好勁,首次walk-in食牛大人成功,1730入座,1930離座仲有特價!,而且用佢app做會員送鴛鴦湯底或者全單九折,用ig打卡仲送野飲,大家留意下喇。原來除左上網訂位,仲留左啲位置比人walk in,大家都可以試下。之前試過上網book好多次都失敗,今次walk-in就有!隔離枱都好似有依個情況。佢既湯底好足料,我地叫左雞蒜湯,入面有半隻雞同勁多蒜頭,不過要淆一陣湯先出味。佢既食物類型款式,可以自己去拎,可以用電話落單。每個枱有個兜可以出去拎菜同丸,開頭仲突登叫佢拎多個,但後尾發覺可以用電話點餐。廢事成日帶除口罩就無再出去拎了。手機點餐有好多肉類同海鮮,有啲仲係台灣直送。推薦佢既M5澳洲牛肉,真係幾好食。另外佢既丸類同炸物都不錯。仲有野飲,如茶類,都幾好!白桃烏龍勁正!臨尾仲有雪糕食添,仲要係movenpick!任食兩個鐘,好快就完既感覺,值得一試。P.S 今次walkin就有大房坐好幸運🤪😍

臨尾仲有雪糕食添,仲要係movenpick!

任食兩個鐘,好快就完既感覺,值得一試。

P.S 今次walkin就有大房坐好幸運🤪😍
2020-11-15 159 浏览
兩個人吃午市 90分鐘選了168放題 麻辣鴨血真的很好吃飲料也好喝 不用加海鮮已經吃到撐 地瓜和鹽酥雞也真的是台式風味 飲料任選 推薦洛神花茶 可以緩解辣味又冰冰涼涼 服務也不錯 唯一缺點人太多 一開始選小料和自助都排隊很久就浪費了時間 下次還會惠顧
  • 鸭血
  • 洛神花茶
  • 麻辣汤底
  • 鹽酥雞
  • 青筍
2020-11-14 876 浏览
即使未食過都會聽過嘅牛大人,係火鍋界已經深入民心。不少朋友食過都話推介,再者晚間係極之難book位,所以點都要黎食呀!!!由於晚上真係要早一個月先預約到,所以就選擇下午。下午同晚上分別在於價錢同時間,不過90分鐘時間是足夠的。對於進食速度慢的人,如果要聚會聊天就有點勉強。牛餐吃到飽一共3個價位:-精選嫩牛吃到飽 $138-特級安格斯牛吃到飽 $168-極上和牛吃到飽 $198相信很多人跟我一樣都會選擇極上,原因當然是和牛啦!!!~~~(某部份食物需要通過手機下單)飲品區 飲品款式一如平常打邊爐/火鍋都有的差不多汽水,有氣果汁等等。除此之外,當中店舖推介自家沖製的數款茶類,加上簡潔包裝。醬料區 醬料一應俱存,正常大家吃到的配料都會有!自助區自助食材都係平時火鍋能夠點的,但好處就可以自己控制份量。必食no.1 🌟- 澳洲和牛M5牛肩卷可以講係牛大人重點所在—和牛牛肩卷,肉質係3款可選牛中最嫩滑最好的一種。牛肉脂肪部位明顯比上其餘款2牛肉多,牛肉口感不會太榎歰歰,肉中脂肪及肉汁保存得相對好,即使用清淡火鍋湯底味道都一流。必食no.2 ✨- 蟹籽墨汁漿蟹籽墨汁漿其實就係平時打邊爐嘅墨魚滑,輕輕
即使未食過都會聽過嘅牛大人,係火鍋界已經深入民心。

由於晚上真係要早一個月先預約到,所以就選擇下午。
下午同晚上分別在於價錢同時間,不過90分鐘時間是足夠的。
對於進食速度慢的人,如果要聚會聊天就有點勉強。

牛餐吃到飽一共3個價位:
-精選嫩牛吃到飽 $138
-特級安格斯牛吃到飽 $168
-極上和牛吃到飽 $198

(某部份食物需要通過手機下單)
除此之外,當中店舖推介自家沖製的數款茶類,加上簡潔包裝。
醬料區 醬料一應俱存,正常大家吃到的配料都會有!

必食no.1 🌟- 澳洲和牛M5牛肩卷

必食no.2 ✨- 蟹籽墨汁漿
蟹籽墨汁漿其實就係平時打邊爐嘅墨魚滑,輕輕1撥就可以下鍋。
煮熟後肉質好彈牙,亦因為墨汁好濃原故,好入味好爽,亦係不可錯過必食推介。
其餘漿水準都可以,但對比蟹籽墨汁漿就略位遜色,所以還是再來一碟蟹籽墨汁漿吧!!!!

安格斯特選牛板鍵
脂肪紋理分佈都好靚,肉質同口感會比牛肩卷稍硬一點。

最後亦有仙草甜品,而且幾好食!
總結: 牛大人確實值得一食。
午餐
  • 澳洲和牛M5牛肩卷
2020-11-13 239 浏览
試過兩次去牛大人Walk in兩次都係失敗收場 如果無Book位我勸大家可以諗過食第二樣除非你對排隊非常之有毅力兩次Walk in失敗 激發起更加想食嘅念頭就係早幾日見到佢地社交平台出post話第二日12點會開放預約所以就set定鬧鐘凖時搶Booking第二日又真係俾我負碌搶到終於可以食到!! 坐得先揀邊個set同埋湯底我地揀咗中間果個硬係覺得唔揀最平同最貴叫中間就最抵湯底就叫咗蕃茄同麻辣出面會有自助區拎醬料 飲品 蔬菜同埋丸類其他牛同海鮮就每枱自己用QR code落單仲有滷肉飯友人推介又係必試不過驚太飽淨係食咗一啖小食方面鹽酥雞 台灣腸呢啲一定要叫啦即炸油炸鬼配埋個湯底真係好鬼正海鮮就有蝦 蜆 同魚片主角係佢地d牛 SRF極黑牛霜降牛安格斯牛呢個價錢 俾呢種質素嘅牛真係唔講得笑除咗牛之外 我最欣賞佢地d飲品汽水基本果d都齊最特別係佢地d冷泡茶分別有四種菊花普洱 桂花烏龍 洛神花茶 白桃烏龍個人力推白桃烏龍 啖啖桃味再加茶香食咁多肉可以消下滯然後再繼續食另外記得登記返佢哋會員人頭費即時可以有九折優惠
試過兩次去牛大人Walk in
就係早幾日見到佢地社交平台出post
話第二日12點會開放預約
所以就set定鬧鐘凖時搶Booking
第二日又真係俾我負碌搶到
終於可以食到!!

坐得先揀邊個set同埋湯底
小食方面鹽酥雞 台灣腸呢啲一定要叫啦
即炸油炸鬼配埋個湯底真係好鬼正
海鮮就有蝦 蜆 同魚片
主角係佢地d牛 SRF極黑牛霜降牛安格斯牛
呢個價錢 俾呢種質素嘅牛真係唔講得笑
除咗牛之外 我最欣賞佢地d飲品
另外記得登記返佢哋會員
人頭費即時可以有九折優惠
2020-11-08
2020-11-13 142 浏览
今晚一行四人打邊爐,比預期失望。混醬油要排隊,但之後才發現不用醬油湯底也夠味的,取了也用不著。座位也很多,兩個大雪櫃取火煱食物,竟沒有熟食取?雪糕也沒有?又失望。牛肉是不錯,湯底夠味,上食物快。最後原來到結賬才有雪糕或仙草二選一。未試過全程專注打邊爐的放题。
  • 麻辣湯底
台式火鍋永遠都唔會食厭😌好出名多人排隊,今次終於到我😆😆😆😆首先入到去係手機落單,飲品、調味料、蔬菜類別係自助形式~蔬菜選擇好多好新鮮,唔錯唔錯~👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻佢嘅酸菜白肉湯底真係冇得頂呀🤓🤓有我最鍾意食嘅酸菜,又真係幾好食,喜出望外🥰講返重點食物先,當然就係佢嘅靚牛肉。我揀咗極上和牛餐,試咗佢嘅和牛,質素好好😎新鮮入味👍🏻👍🏻👍🏻仲有蝦滑都係唔錯嘅選擇👏🏻但係最後我想一提嘅就係佢嘅焦糖甜番薯🍠我足足叫咗三碟 真係好好味😭😭😭😭😭
台式火鍋永遠都唔會食厭😌
好出名多人排隊,今次終於到我😆😆😆😆

仲有蝦滑都係唔錯嘅選擇👏🏻

2020-11-11 128 浏览
慕名已久嘅牛大人我終於有機會試!!!!!之前成日聽啲朋友講好出名多人排隊好😆😆😆😆首先想講嘅就係佢嘅酸菜白肉湯底真係比五粒星🥰🥰本身仲以為酸菜魚嘅湯底唔知會唔會奇怪,點知又真係幾好食喎 落單形式就係電話落單~跟住有自助飲品同埋醬料、食物區域。淨係醬料都已經好多款式😂真係企喺度慢慢揀咗好耐🤪蔬菜選擇好多,幾新鮮❤️仲有就係佢有自家製嘅茶類飲品🤭啱晒我呢啲唔想飲汽水嘅人~講返重點食物先,當然就係佢嘅靚牛肉。話說我揀咗極上和牛餐,牛肉質素果然有返咁上下😎新鮮入味👍🏻👍🏻👍🏻
慕名已久嘅牛大人我終於有機會試!!!!!
之前成日聽啲朋友講好出名多人排隊好😆😆😆😆