2023-06-05
嚟到尖沙咀,好想食下石板燒,諗起較早前去過嘅牛匠,好掛住佢嘅燒牛肉😋 鍾意呢度好有日本嘅感覺,油煙又唔多。 餐廳好貼心提供咗即棄圍裙,著白色衫都唔使驚整污糟件衫。 店員先送咗個爐上嚟,爐上面加咗張紙,防止啲肉會燒得太燶。當個石板燒咗大概3分鐘左右,就可以喺熱石板上面搽一浸脂肪,燒出嚟啲肉更加香。 重頭戲當然就係鹿兒島A4牛肩啦,見到啲雪花紋就已經知道一定好好味,果然真係好嫩滑,食落去好重油脂,有入口即溶嘅感覺,非常之美味。 厚切特上牛舌combo一定要食呀,佢分開咗厚切同薄切,可以試晒兩種唔同嘅口感。厚切就比較煙韌有嚼勁,而薄切就較爽口,可以加蒜片同生菜配合一齊食都咁好味,而且仲冇咁油膩添。 明太子脆豆腐: 個豆腐炸得金黃香脆,配合明太子醬一齊食,別有一番風味。 味素飯,溫泉蛋: 溫泉蛋可以加落味素飯度食,令飯充滿蛋香味。 烏冬:烏冬份量唔算多,啱晒女士食,烏冬好爽滑。 炸墨魚咀: 墨魚咀好大粒,炸得金黃酥脆,食落煙韌彈牙,加埋啲芥末沙律醬, 味道更加提升。 彩虹水果茶🌈🍹: 個水果茶好大杯,有好多種唔同生果,有菠蘿🍍、檸檬🍋、藍莓、橙🍊、士多啤梨🍓、百香果、西柚, 又有薄荷葉,喺呢個
鍾意呢度好有日本嘅感覺,油煙又唔多。
餐廳好貼心提供咗即棄圍裙,著白色衫都唔使驚整污糟件衫。
烏冬:烏冬份量唔算多,啱晒女士食,烏冬好爽滑。
彩虹水果茶🌈🍹: 個水果茶好大杯,有好多種唔同生果,有菠蘿🍍、檸檬🍋、藍莓、橙🍊、士多啤梨🍓、百香果、西柚, 又有薄荷葉,喺呢個極端酷熱嘅天熱下飲真係超級消暑。
桂花果釀四桂春:四春茶表面加咗芝士奶蓋,creamy 得嚟又有啲茶味,味道唔會太濃。