2021-01-12 25 浏览
天寒地凍🥶除左打邊爐🍲之外仲可以食吓燒肉嚴選風門柳定食$98肉質同埋呢個脂肪嘅比例平均,再加上有秘製醬汁(果汁燒汁同埋芝麻汁)我覺得配上燒肉,十分配搭,果汁燒汁係食落去有一種甜甜地既味道,而芝麻汁就係一陣陣薑既味道。店員有介紹,先用牛脂肪搽上熱石板,而冬菇就係多油嘅時候幫熱石板吸返啲油,再將牛肉放在熱石燒,兩邊各少10秒就差不多。吉列草飼牛肉眼定食$108肉眼扒的份量超大,拎出嚟嘅時候,已經預先炸咗一次,燒嘅時候記得肉質向天,否則好容易會窿底,同埋肉質油脂比例適中,白色係脂肪。做唔到外脆內弱既效果,大概兩面各燒30秒就可以。餐湯係我最欣賞嘅地方,因為佢將豆腐切得好柔細嘅豆腐絲。柔細得黎又唔會斷哂,呢樣野係我覺得最特別。夢幻碟豆花+$10(跟餐)裏面加咗好多透明嘅爆珠,邊飲邊食到爆珠,勁爽口😊鹿兒島一口牛同餃子就係小食,一口牛食落去肉質鮮嫩,而唔係好煙銀,加上秘製醬汁,真係想食幾碟再追加😋
天寒地凍🥶除左打邊爐🍲之外
仲可以食吓燒肉

嚴選風門柳定食$98

吉列草飼牛肉眼定食$108

夢幻碟豆花+$10(跟餐)
裏面加咗好多透明嘅爆珠,邊飲邊食到爆珠,勁爽口😊

2021-01-10 16 浏览
之前都食過幾次牛匠,今次lunch time經開尖沙咀再去多次食 lunch set。呢次叫咗日式海鮮烏冬、和風汁燒牛舌定食、味淋烤魚乾、炸墨魚咀 。飲品叫左草莓乳酸同埋貴妃美顏茶。😍個海鮮烏冬入面嘅海鮮種類超多,有青口、大蝦、魷魚及蟹柳,日式燒汁烹煮,每條烏冬都好有味道,加上海鮮真係夠哂新鮮又美味。😋燒牛舌定食亦值得推介,因為牛舌係厚切而且煮得好惗好入味,配埋和風汁食簡直係絕配。😋味淋烤魚乾就好惹味,咬落煙煙靭靭,點埋沙律醬絕對食到停唔到口。炸墨魚咀同樣係好好嘅小食之選,每粒都炸得好甘香。而兩杯飲品草莓乳酸就甜酸度啱啱好,好啱香港人口味。而貴妃美顏茶就 一飲落去就好滋潤!👍

2021-01-10 111 浏览
天氣寒冷最好吃烤肉🤤,在金馬倫道有家新開約一個月的石燒專門店,裡面有多款不同種類的肉類/部位選擇,總是有一款會想吃的😆,另外也有午市套餐供應,跟餐還可加購飲品/小食😝。店舖環境挻大,有餐桌和卡位選擇。💥柚子醬豚肉Combo定食 / 嚴選風門柳定食HKD$98,每款定食也會配前菜/白飯/味噌湯,烤肉前先把油脂放進石燒爐塗抹,以免肉肉黏著石燒板🙈。無論是豬/牛的肉質也很鮮嫰🤤,肉質煙韌帶點油份,用來拌飯吃很棒😋。💥鹽燒多春魚 HKD$33,這個一份有四條,上菜時已經聞到很香🤭。多春魚味道帶點咸,外皮口感脆脆的,肉質不不硬挻好的,挻喜歡吃這個小食🤤。我們另外加購了小食,價錢為HKD$10起,我們選擇炸嫩雞/唐心蛋,炸雞口感外脆內嫰,配合醬汁吃更佳😆。唐心蛋做到流心的效果,用來拌飯確實不錯😋。在這個寒冷的天氣,飲杯熱飲是個不錯的選擇,跟餐加購熱飲為HKD$8起,我們點了熱炭燒烏龍/熱紅棗桂圓茶。兩杯飲品的味道也很濃郁,甜味味道適中,暖意在心頭😆。

2021-01-08
2021-01-09 82 浏览
尖沙咀新開左間石燒店 晏晝都可以食燒肉😋唔鍾意自己燒嘅話 呢度仲有好多款經濟實惠嘅set🥰雞,牛,羊,豬,魚 咩都有實有一款啱食😌.石燒A4和牛肉眼定食🅰️4️⃣ $228咁嘅價錢食到A4和牛都唔錯🤤都幾大塊不過偏薄🥺啲雪花勁靚 分布好平均❄️口感軟綿綿 仲入口即溶 好幸福嘅感覺💓個牛味好濃郁 仲有勁豐富嘅油脂香🤩定食配前菜,白飯,味噌湯😛前菜係醃竹筍 酸酸地鹹鹹地 送飯唔錯🤩白飯都好好食 一食就知係日本米🍙味噌湯都好有驚喜 入面舊豆腐切得勁靚 切到好似花咁🌸.石燒A3和牛西冷定食🅰️3️⃣ $198呢款脂肪比例冇咁高 不過同樣有雪花 同埋相對厚身啲❄️我鍾意呢款多啲😚食落既有牛肉嘅嫩滑口感 仲帶點油脂香😍感覺實在啲🤣可能我唔識食 覺得A4好似食緊舊固體少少嘅牛油🧈都係鍾意油脂分布冇咁高嘅和牛多啲😝.鹽蔥薄切牛舌👅 $98唔係我地大食 就咁嗌一人一個定食真係未夠滿足😆所以嗌多個牛舌😈食牛舌最怕就係韌到咬唔到🤣呢到嘅牛舌絕對冇呢個問題‼️煙韌度啱啱好夠晒有咬口 口感唔錯之外 估唔到牛味都好濃😍牛舌配咗果味石燒汁同薑味芝麻汁 點嚟食更加突出到牛嘅鮮味🥳唔鍾意點汁 中間仲有蔥花可以包住一齊食😋其實我覺得就咁食
石燒A4和牛肉眼定食🅰️4️⃣ $228
石燒A4和牛肉眼定食

石燒A3和牛西冷定食🅰️3️⃣ $198
石燒A3和牛西冷定食

鹽蔥薄切牛舌👅 $98
唔係我地大食 就咁嗌一人一個定食真係未夠滿足😆所以嗌多個牛舌😈食牛舌最怕就係韌到咬唔到🤣呢到嘅牛舌絕對冇呢個問題‼️煙韌度啱啱好夠晒有咬口 口感唔錯之外 估唔到牛味都好濃😍牛舌配咗果味石燒汁同薑味芝麻汁 點嚟食更加突出到牛嘅鮮味🥳唔鍾意點汁 中間仲有蔥花可以包住一齊食😋其實我覺得就咁食已經好正😎
鹽蔥薄切牛舌

芝士奶蓋四季春🧀 (set +$10)
芝士奶蓋同出面手搖飲品嘅有啲唔同🧐呢度嘅鹹香味濃好多‼️仲要打得好杰身 好似食緊車打芝士咁🤣平時出面嗰啲會相對甜啲同奶味濃啲😛不過都好味嘅 配埋淡淡地嘅茶底 唔錯👍🏻但係嫌佢有啲薄 如果多番少少會好啲🤏🏻
草莓乳酸🍓 (set +$10)
呢杯有少少失望🙍🏻個士多啤梨味唔濃 好似就咁飲緊梳打水咁😿個乳酸就係底嗰嘅爆珠😩原本睇個樣仲expect佢會好好飲🤥
特飲

石燒A4和牛肉眼定食
石燒A3和牛西冷定食
鹽蔥薄切牛舌
特飲
呢幾日天氣好凍啊!提早放工,約咗朋友嚟食燒肉🍖,餐廳走日式風格,最特別係牆上有一幅牛的結構圖,立刻令我諗起庖丁解牛這個故事,好讓你了解牛🐮的各部位。嚴選風門柳定食(配前菜、白飯及味噌湯)$138,牛肉有8片,肉和脂肪比例平均,先將肥油粒在熱石上搽一層油,再將牛肉放在熱石上烤,烤至兩邊轉色就ok,無需烤得太耐,會令牛肉變老。沾些醬汁吃更突出肉味,即燒即吃份外暖粒粒。吉列草飼牛肉眼定食(配前菜、白飯味噌湯)$118,這塊肉眼超大塊,預先炸過,色澤金黃,稍為於熱石上烘一下就可以吃了,肉色粉嫩光澤,口感外脆內軟,十分可口。另外加配了炸嫩雞$15以及和風芥末脆牛舌$15,如名字所說,肉質真的好嫩,啖啖肉且很juicy。芥末脆牛舌做法很有創意,牛舌炸得外層鬆化,芥末醬的辛辣吃得幾過癮。夢幻碟豆花$10,漸層的色彩好鮮明,裡邊加入了透明爆珠,清新爽口。還有熱炭燒烏龍$19,茶味香濃,剛好中和吃完肉的膩感。特別一提,餐廳為每位客人都準備了一次性圍裙,唔驚比油彈親,筷子匙羹都是獨立包裝好,乾淨、衛生,食都食得放心啲!

嚴選風門柳定食(配前菜、白飯及味噌湯)

吉列草飼牛肉眼定食(配前菜、白飯味噌湯)

炸嫩雞
和風芥末脆牛舌

夢幻碟豆花

午餐
New Japanese BBQ Restaurant🥢Stone Grill Meat🐮💫 ..尖沙咀抵食既日本烤肉店🏮,主打石燒牛🐮🥢,亦有其他丼🍱 or 麵食🍜,午市仲設有定食 Stone Grill Set,價錢好抵食,性價比唔錯喔。趁住新開店,為食的我當然要捉埋朋友來試試。.ll $98Beef Tongue & Beef Short Platell $98Salty Grilled Beef Ribs & Pork Ribs.套餐一點都不馬虎,每客配:前菜Appetizer、白飯Rice、味噌湯 Miso Soup;仲有醬汁:果醬 & 芝麻醬 for 蘸點肉肉🥩。肉質真的不錯,這個價錢很可以呢。.除左套餐,仲追加幾款質素不錯既小食:+$15 炸嫩雞、日式餃子+$18 鹿兒島一口牛+$10 /$8 牛匠特飲 / 暖心熱飲.炸雞🐥 真的很嫩滑又Juicy💦;日式餃子🥟 一客2件,外脆內餡多,趁熱食好吃;一口牛🐮 滿有油脂香🖤。最後飲品方面,粉紅比堅尼 (白桃西柚🍑) 夠fresh & 而熱飲菊花🌼 黑枸杞,冬天夠晒滋潤呢。午餐不錯,晚餐更豐盛啊。..

l[厚切牛舌 拼 牛五花定食]l $98

l[鹽燒牛肋骨肉 拼 豬肋條定食]l $98

除左套餐,仲追加幾款質素不錯既小食:
+$15 炸嫩雞、日式餃子
+$18 鹿兒島一口牛
+$10 /$8 牛匠特飲 / 暖心熱飲

午餐不錯,晚餐更豐盛啊。
2021-01-05 31 浏览
最近從網上得知,這裏開了一間新的石燒專門店,今天便來享用一頓午餐。所有定食都包括白飯和味噌湯。柚子醬豚肉Cambo定食$98,另加藍莓乳酸$10 ,加配小食鹿兒島一口牛$18。豚肉有粒狀和片狀,脂肪肥美,味道甘香,放在火爐上,豚肉粒烹煮大約2分鐘,而豚肉片只需幾十秒便可以享用。藍莓乳酸,味道酸中帶甜, 10分配合吃烤肉。鹿兒島一口牛,牛肉味道適中,如果再軟腍一些更好。鹽燒牛肋骨肉拼豬肋條定食$98,橘香白桃$10,另加配小食和風芥末脆牛舌$15。鹽燒牛肋骨肉拼豬肋條,牛肋骨和豬肋條,肉脂肪和肉質分布均勻,點些自家製的燒烤汁,味道層次更加豐富。橘香白桃,酸甜味道適中,橙的香氣十足,蓋過了白桃的甜味。和風芥末脆牛舌,牛舌外脆,內裏有點嚼勁,芥末沙律醬的香氣,帶起了牛舌的鮮甜味道。

所有定食都包括白飯和味噌湯。

藍莓乳酸,味道酸中帶甜, 10分配合吃烤肉。

鹿兒島一口牛,牛肉味道適中,如果再軟腍一些更好。

橘香白桃,酸甜味道適中,橙的香氣十足,蓋過了白桃的甜味。

2021-01-04 332 浏览
上Openrice搜尋到嘅新開石燒店,大概開咗一個月多d,見有幾多款唔同定食所以試下訂位: Openrice訂位有折, 我去當日9折【風門柳定食】《 有包白飯, 湯, 前菜同飲品(加10蚊轉台式飲品都算抵)》$98風門柳好好食,有牛味。職員會好細心過黎教你點燒,仲有提供牛脂肪俾你先抹油落石燒板上面,牛嘅油味好香。另附燒肉醬同生薑醬。【牛肋肉配豬肋條定食】$98牛肋條略嫌牛味唔夠,但整體依然值得一試,附送嘅嘢同上面定食一樣食完有張下次食滿$60可任揀一樣正價餐牌內$88食品/飲品優惠券但本身需要加一服務費。

訂位: Openrice訂位有折, 我去當日9折

【風門柳定食
風門柳定食

【牛肋肉配豬肋條定食】$98
牛肋肉配豬肋條定食

但本身需要加一服務費。
風門柳定食
  • 嚴選風門柳定食
1K
2021-01-04 282 浏览
吉列牛飼牛肉眼定食$108吉列牛外層酥脆,內裏粉嫩,把肥膏塗在石板,再放上牛塊,“吱吱”聲令人垂涎。吉列牛脆卜卜,入口油潤,牛香撲鼻,套餐跟配牛蒡、白飯及味噌湯,把飯素拌合米飯,充滿咬口,十分滋味。特選牛肉定食$98牛肉肥厚嫩紅,以石燒烹調,可按喜好控制生熟程度。熊熊烈火,飄來陣陣香氣,牛肉入口軟腍,邊緣微微焦香,牛味濃郁,沾上甜燒汁,熱燙的肉汁精華加倍散發。日式餃子(跟配加$15 )煎致金香可口,咬開薄脆外皮,中心填滿爽脆椰菜絲和豬肉碎,充滿肉汁,配上餃子醋,油而不膩。鹿兒島一口牛(跟配加$18 )一口牛色澤嫩紅,咀嚼時質感柔嫰,牛肉汁香滑,令人回味。草莓菠蘿 (加$10)/熱菊花黑枸杞茶(加$8)放在咀邊,已聞到鮮果甜香,呷一口品嚐到清香草莓味,加上新鮮菠蘿肉,甜中帶酸,滋潤喉嚨,香醇解膩。黑枸杞茶傳來陣陣菊花香,芬芳馥郁,加上枸杞能明目安神,生津止渴。
吉列牛飼牛肉眼定食$108

特選牛肉定食$98

日式餃子(跟配加$15 )

鹿兒島一口牛(跟配加$18 )
一口牛色澤嫩紅,咀嚼時質感柔嫰,牛肉汁香滑,令人回味。
草莓菠蘿 (加$10)/熱菊花黑枸杞茶(加$8)
2021-01-02 32 浏览
尖沙咀新開了一間牛匠石燒,一看到門面就已經心思思想入內一試。入到店內非常優雅亮麗,而且吊著一盞又一盞的型格吊燈,更令人感覺高尚。牛匠石燒下單相當方便,只需用QR Code嘟一嘟,便可簡單地下單。熱暖心蜂蜜生薑茶天氣咁凍,都忍不住要了一款熱飲蜂蜜生薑茶,蜂蜜的香甜外,更慢慢滲出生薑味,真的讓人潤潤喉,暖暖身。明太子玉子燒燒玉子添上柔嫩細緻的明太子再火炙一下,令整體味道得以提升。入口蛋味香濃,更有明太子的微微香辣,非常惹味可口。味淋烤魚乾魚乾鮮甜香口,煙韌彈牙,內裡還保存了豐富的肉汁,絕對是最好不過的餐前小吃。蒲燒鰻魚定食定食中已包含了鰻魚、米飯、味噌湯、牛蒡。蒲燒鰻魚非常厚身,而且肉質嫩滑軟腍,味道香甜濃稠,美味甘甜。最美麗的彩蛋是那簡單而華麗的玉子豆腐,非常有心思。

熱暖心蜂蜜生薑茶

明太子玉子燒
燒玉子添上柔嫩細緻的明太子再火炙一下,令整體味道得以提升。
入口蛋味香濃,更有明太子的微微香辣,非常惹味可口。

味淋烤魚乾

蒲燒鰻魚定食
定食中已包含了鰻魚、米飯、味噌湯、牛蒡。

最美麗的彩蛋是那簡單而華麗的玉子豆腐,非常有心思。
2021-01-02 30 浏览
“石燒A4和牛肉眼定食”($228)“石燒A3和牛西冷定食”($198)“草莓菠蘿”(跟餐$10)“橘香白桃”(跟餐$10)2021第1個post🥳去咗尖沙咀呢間新開嘅餐廳食石燒牛😍🐮叫咗2份石燒定食試吓☺️分別係A4和牛肉眼同埋A3和牛西冷😍每份定食都包咗前菜,白飯🍚味噌湯☺️我地仲加咗$10要咗特飲🥤牛嘅份量都算多😛而且2款都有啲厚度唔會話太薄!牛嘅脂肪同肉嘅分佈均勻顏色呈粉紅色而且啲雪花好靚😛放落石板2面輕輕燒一燒已經食得☺️食落油脂感爆發,入口即溶🤤係幸福嘅感覺呀🤤唔駛點汁醬已經好好味☺️如果燒到石板太多油可以放啲菇上去吸吸油🍄另外2杯特飲都唔錯☺️飲落幾清新💕而且入面仲有好多果肉☺️呢道啲石燒定食真心都幾抵食🤤都值得試吓架🤤
“石燒A4和牛肉眼定食”($228)
“石燒A3和牛西冷定食”($198)
“草莓菠蘿”(跟餐$10)
“橘香白桃”(跟餐$10)

2021第1個post🥳
去咗尖沙咀呢間新開嘅餐廳食石燒牛😍🐮
叫咗2份石燒定食試吓☺️
分別係A4和牛肉眼同埋A3和牛西冷😍
每份定食都包咗前菜,白飯🍚味噌湯☺️
我地仲加咗$10要咗特飲🥤
牛嘅份量都算多😛
而且2款都有啲厚度唔會話太薄!
牛嘅脂肪同肉嘅分佈均勻
顏色呈粉紅色而且啲雪花好靚😛
放落石板2面輕輕燒一燒已經食得☺️
食落油脂感爆發,入口即溶🤤
係幸福嘅感覺呀🤤
唔駛點汁醬已經好好味☺️
如果燒到石板太多油可以放啲菇上去吸吸油🍄
另外2杯特飲都唔錯☺️
飲落幾清新💕
而且入面仲有好多果肉☺️
呢道啲石燒定食真心都幾抵食🤤
都值得試吓架🤤
一路搭的士去尖沙咀嘅路上好苦惱應該食咩好,突然經過見到呢間舖頭就同朋友講不如食燒牛肉,咁就機緣巧合嚟咗呢度。沒有留意店門口的餐牌,入到去先知道原來係食石板燒,叫咗兩個餐,一個牛小排$298 份量十足,足夠2人食用。我們兩個人,又叫多一個西冷和牛🥰和牛肉質較易入口,如果喜歡有口感既你可以選擇牛肩肉 牛小排。如果跟餐是需要加錢的,包飯及湯,飯上亦灑有飯素拌飯。 下一次還會再嚟試一下佢哋嘅Lunch或者下午茶,真係十分抵食呢

西冷和牛
庆祝纪念
圣诞节
西冷和牛
同朋友喺尖沙咀覓食,路過呢間餐廳見到幾吸引,咁就入去食個early dinner😁我要咗$68嘅「和風汁燒牛舌定食」,朋友就叫$88嘅「蒲燒鰻魚定食」,所有定食都包麵豉湯、前菜、白飯;我哋仲加咗$42嘅「味醂烤魚乾」同埋$78嘅「牛匠炒野菜」,諗住share嚟食😋「雞泡烤魚乾」先上,軟熟但係又有啲咬頭,沾雞蛋醬食,好味😋;「炒野菜」灑上好多脆卜卜嘅炸蒜粒,好香口😋跟住上定食,牛舌厚切啖啖肉,好好牛味😋;朋友嘅「蒲燒鰻魚飯」應該有一整條鰻魚,都係厚肉,加濃郁嘅蒲燒汁配白飯一齊食,味美😋。另外我哋叫咗$38嘅「白桃西柚」同$28嘅「暖心蜂蜜生薑茶」,兩個都幾好飲😋仲有,呢度服務好好,店員哥哥同店員姐姐都好好禮貌😁😋

仲有,呢度服務好好,店員哥哥同店員姐姐都好好禮貌😁😋
2020-12-31 206 浏览
前幾日係呢頭做完嘢又係時候搵地方開餐,行經呢條街見呢間新開嘅石燒店,門口及店內裝修企理餐牌提供多款午市套餐,價錢大眾化,一於試下先量好體溫就可以入座,餐廳提供一次性餐具及消費紙巾套餐包埋前菜,白飯及味噌湯,個味噌湯有"豆腐花"出現架........哈哈....燒肉前先用牛脂肪粒起"爐"先,油份出現又夠熱就可以開始燒啦嚴選風門柳定食 ($98),肉嘅份量大約有5片,脂肪分佈平均,肉色幾靚仔,仲有隻菇可以燒埋肉一轉色就可以了,分別有燒汁及薑汁兩款可以點肉食,肉質嫩滑,輕輕嚼幾口已經不期然吞落肚,好OK喎!另一個餐係厚切牛舌拼牛五花定食 ($98),一個餐可以食到兩個不同嘅牛部分牛舌從來都係我嘅燒肉恩物,仲要係厚切,呢度係整到一條條,好似"層層疊"咁厚切帶來口感,亦帶來嫩滑,牛舌味相當濃厚,不禁立即要燒多條食............哈哈!仲有呢片牛五花,開初聽見"五花"以為會好肥,但見到實物就令我心心眼出現!  燒到有少少燶位增加肉香,口感比起封門柳多一點嚼勁,入口一D都唔會有乾嚡感,肉味頗出!  用黎送飯或包飯食都掂檔呀!跟餐可追加幾款小食,我地加左$18要個溫泉蛋沙律,爽脆沙律菜加上一隻

餐牌提供多款午市套餐,價錢大眾化,一於試下先

量好體溫就可以入座,餐廳提供一次性餐具及消費紙巾

燒肉前先用牛脂肪粒起"爐"先,油份出現又夠熱就可以開始燒啦

跟餐可追加幾款小食,我地加左$18要個溫泉蛋沙律,爽脆沙律菜加上一隻流心溫泉蛋,望住蛋黃汁流出的一刻都幾治癒!  有肉有菜,營養均衡!

套餐包杯港式熱飲,加$10可轉牛匠特飲,我就轉飲呢杯芝士奶蓋四季春,奶香茶味偏甜,一杯份量都夠飲成餐,抵飲呀!

唔駛過百已經有得石燒,食晒成個餐都已經相當飽肚,疫市中嘅恩物!
2020-12-30 31 浏览
咁岩係尖沙咀行街,經過見到好吸引就決定入去試下MENU 好多選擇有比較實惠既午餐,都有價錢高一點既石燒定食精選牛肉定食每份定食都有麵豉湯同沙律而牛既份量好大,岩哂大食既我厚度都好足夠放上店舖提供既石板上燒自行決定熟度我將佢燒到6成熟好香好惹味厚切牛舌拼牛五花定食2種牛都好高質,油脂分佈好好燒完D油香出哂黎我都忍唔住要夾我朋友幾塊黎食加左小食炸雞好酥脆,最好既係雞好入味唔會好淡,唔會需要依賴沙津醬先有味最後飲品係芝士奶蓋四季春同藍苺巨蜂好好飲,味道絕對比得上某些出名既手調飲品店好有驚喜
有比較實惠既午餐,都有價錢高一點既石燒定食

精選牛肉定食
每份定食都有麵豉湯同沙律
而牛既份量好大,岩哂大食既我
厚度都好足夠

2種牛都好高質,油脂分佈好好
燒完D油香出哂黎
我都忍唔住要夾我朋友幾塊黎食

加左小食炸雞
好酥脆,最好既係雞好入味
唔會好淡,唔會需要依賴沙津醬先有味

最後飲品係芝士奶蓋四季春同藍苺巨蜂
好好飲,味道絕對比得上某些出名既手調飲品店
好有驚喜

2020-12-28