2022-07-13
講起打邊爐,任食果隻我就偏愛牛之鍋,今次來到銅鑼灣醫肚,就同朋友食番夠本。喜歡牛之鍋,主要係因為放題火鍋抵食得來又多款式選擇,有不同的set仲有刺身食,價錢相對性性價比高。今次主要食牛,所以選擇最抵的set, 只食牛,但其實已經好多牛肉的款式可以選擇,而且又有不同海鮮可以揀,點完都擺滿成張台啦。火鍋湯底方面值得一讚,呢度係少有餐廳做到的一人一鍋,所以湯底可以分別選擇,我就選擇了補身的蟲草花湯底,朋友就選了番茄湯底,還有芫茜皮蛋湯底,又衛生又可以試到不同味道。另外蔬菜類種類也多,食完肉再食菜,唔會太膩。這裡的飲料也是任飲,有我喜歡的冷泡茶,平時買都要$20塊一瓶,這裡任飲。朋友還大讚這裡有德國啤酒,好好喝喝了好幾杯。最後一定要講甜品,好多款式,而且係用心做的甜品,其中一個朋友是蛋糕師,也說這裡的甜品做得正宗,比如榴槤pancake的cream是靚cream, 如果不是專家,我真的不懂這方面,另外榴槤份量確實多,食多幾款都真係超值,最後埋單每人兩百多,真係划算又滿足,有空要常來。
另外蔬菜類種類也多,食完肉再食菜,唔會太膩。