2022-08-21 52 浏览
🍢 燒烤堂 🍺一班人出黎食野除咗大排檔&打邊爐就係一路食串燒一路飲啤酒而始終喺我心入邊排第一嘅串燒就係燒烤堂第一次食嘅時候其實係…俾佢個啤酒買一送一吸引咗先去🍺之後食左佢哋嘅串燒之後簡直係心心眼點解可以燒得咁好食(๑>◡<๑)常見既串燒黎講我都覺得佢地都整得好食啲🐡 味淋燒雞泡魚乾 $48由於朋友未食過雞泡魚乾我係強烈推薦佢食呢個燒烤堂既味淋魚乾佢話覺得比想像中好食本身以為會好乾但係燒得腍又煙煙韌韌再點埋沙律醬吹水送啤酒一流🍆 孜然蒜蓉燒茄子 $36間間串燒舖都有唔通間間都好食咩呢度係燒到個茄子肉勁腍又入味但個茄子皮又唔會黑曬茄子肉同埋皮係能夠輕易分開真係好好食(我每次都會嗌兩碟)(≧∀≦)🐔 明太子雞腿肉 $28無諗過係味道上會咁夾明太子配上滑嫩雞肉鍾意明太子嘅朋友會覺得好正🐏 秘制燒羊架 $48都幾抵食又幾大隻羊肉食落唔會太乾肥同瘦既平衡拎得岩岩好而熟嘅程度就係我鐘意既除左基本野燒得好食之外佢哋仲會隔一排推出新嘅產品 (堂)搞到我又心思思想食🐔 鹽燒原塊雞皮 $22究竟係點燒先可以令到個雞皮咁脆脆得來又唔會好油食完飲番啖啤酒爽曬(〃ω〃)🥑 牛油果豚肉卷 $28我朋
🍢 燒烤堂 🍺

一班人出黎食野
除咗大排檔&打邊爐
就係一路食串燒一路飲啤酒
而始終喺我心入邊排第一嘅串燒就係燒烤堂

第一次食嘅時候其實係…
俾佢個啤酒買一送一吸引咗先去🍺
之後食左佢哋嘅串燒之後簡直係心心眼
點解可以燒得咁好食(๑>◡<๑)

常見既串燒黎講

呢度係燒到個茄子肉勁腍又入味
但個茄子皮又唔會黑曬
茄子肉同埋皮係能夠輕易分開
真係好好食
(我每次都會嗌兩碟)(≧∀≦)

🐔 明太子雞腿肉 $28

羊肉食落唔會太乾
肥同瘦既平衡拎得岩岩好
而熟嘅程度就係我鐘意既

除左基本野燒得好食之外
佢哋仲會隔一排推出新嘅產品 (堂)
搞到我又心思思想食

🐔 鹽燒原塊雞皮 $22
究竟係點燒先可以令到個雞皮咁脆
脆得來又唔會好油
食完飲番啖啤酒爽曬(〃ω〃)

🥑 牛油果豚肉卷 $28

入邊仲要有芝士
真係好好食

🍦 最中餅配綠茶雪糕 $28
食完咸食緊係要叫返個甜品
一個晚餐先叫圓滿啦(〃ω〃)
黎左咁多次最中餅真係第一次食
我同朋友完全唔知點食
好彩店員勁熱心見到我哋兩個唔識食
主動過嚟幫我哋切 Thanks (*´ω`*)
脆卜卜嘅最中餅夾住綠茶雪糕
上面仲有少少紅豆蓉
就好似食緊宇治抹茶雪糕三文治咁

其實其他都好好食….
牛串燒
泰式豬頸肉
豚肉荔枝卷
沖繩黑糖燒菠蘿(冷)
豚肉韭菜花卷
厚切鹽燒牛舌腩
惹味鹹蛋黃豬大腸
日本芝士年糕

溫馨提示
想去食飯記得book位呀
2022-08-21 87 浏览
燒烤堂 | Kᴜsʜɪ ʙʏ Sᴋᴇᴡᴇʀ Kitchen..之前太忙好耐都冇得出街食飯,而家終於有時間可以出去食好嘢😭 平日放假下午去中環hea 咗陣,等朋友放工,就喺附近食串燒🤣佢地menu有超多串燒嘅選擇,同朋友有選擇困難所以隨心亂叫🙊 點知全部都好高質,好好味😍✨焦糖鰻魚芝士玉子面頭有少少甜甜地,一咬落去就爆咗啲芝士出嚟,好好味🥹✨焦糖青蘋果鵝肝多士由於我本身好鍾意食鵝肝,所以見到咁大塊同咁厚身,真係好感動🥹下邊有啲青蘋果,酸酸地令到冇咁油膩,好balanced, 連埋脆卜卜嘅多士一齊食,一啖入邊有好多唔同口感同味道,好正👍✨孜然燒蒜蓉茄子✨鹹蛋黃煎墨魚餅驚喜之作,上面嘅鹹蛋黃好香都好入味,咬落去墨魚餅中間有啲粟米甜甜地,整體味道同口感都好好👍✨提燈平時比較少有機會食,所以見到Menu有就即刻叫咗,唔知佢係邊個內臟部位會比較好🙊 好特別✨厚切魕燒牛舌腩✨椒鹽燒多春魚✨孜然豚肉莞茜卷豚肉燒到脆卜卜,一咬入去啲莞茜好Juicy, 莞茜控一定要食👍✨雞中翼✨汁燒免治雞肉軟骨棒(付月見)好滿足嘅一餐😭😭 仲有啤酒買一送一🤣 非常滿意👍👍👍
燒烤堂 | Kᴜsʜɪ ʙʏ Sᴋᴇᴡᴇʀ Kitchen

✨焦糖鰻魚芝士玉子
面頭有少少甜甜地,一咬落去就爆咗啲芝士出嚟,好好味🥹

✨焦糖青蘋果鵝肝多士

✨孜然燒蒜蓉茄子

✨鹹蛋黃煎墨魚餅

✨提燈

✨厚切魕燒牛舌腩

✨椒鹽燒多春魚
✨孜然豚肉莞茜卷

✨雞中翼

✨汁燒免治雞肉軟骨棒(付月見)

好滿足嘅一餐😭😭 仲有啤酒買一送一🤣 非常滿意👍👍👍

2022-08-17
  • 鹹蛋黃墨魚餅
  • 豚肉莞茜卷
2022-08-19 172 浏览
朋友推介咗「燒烤堂」俾我好耐💬今次去試下啲特色串燒先😤.鹽燒和牛牛小排🥩牛小排肉質頗嫩,肉味重👍🏻.焦糖鰻魚芝士玉子燒🍳表層係脆脆嘅焦糖🤎玉子燒卷住鰻魚同芝士🧀.蒜蓉燒廣島蠔(2隻)🦪蠔肉新鮮juicy😋.蟹膏燒飯團🍙飯團燒到外面脆卜卜😆蟹膏鮮味滿滿🦀但我覺得2樣嘢味道分開晒🥺.雞皮墨魚滑🦑一咬落去已經feel到薄薄嘅雞皮嘅油脂🐔包住彈牙嘅墨魚滑😙勁邪惡😈.香辣士豆片🥔非常爽脆😉.日本芝士年糕🇯🇵燒過嘅年糕質感軟糯😗包住香濃芝士,點少少煉奶更香口🥛估唔到兩者之間可以咁夾😱.泰式腐皮餃子🥟.孜然燒蒜蓉茄子🍆茄子勁大條😍一絲絲軟滑嘅茄子肉,加上孜然同蒜蓉🧄味道剛好‼️.椒鹽燒多春魚(4條).麻辣豚肉韮菜花卷🥬.福岡味噌松板豬🐷豬頸肉爽口,加上沙律醬幾好味🤤.惹味鹹蛋黄豬大腸🐖豬大腸中間加咗鹹蛋黃醬😲幾惹味😜.鹽燒赤雞頸肉🐓.海苔黑豚肉鵪鶉蛋🥚.汁燒免治雞肉軟骨釀冬菇 🍄.蜜糖燒雞中翼(2隻)🐥蜜糖味好香🍯雞翼嫩滑juicy😬.麻辣翠玉瓜💚咬落好多水份💦
朋友推介咗「燒烤堂」俾我好耐💬今次去試下啲特色串燒先😤
鹽燒和牛牛小排🥩牛小排肉質頗嫩,肉味重👍🏻
蒜蓉燒廣島蠔(2隻)🦪蠔肉新鮮juicy😋
香辣士豆片🥔非常爽脆😉
泰式腐皮餃子🥟
椒鹽燒多春魚(4條)
麻辣豚肉韮菜花卷🥬
福岡味噌松板豬🐷豬頸肉爽口,加上沙律醬幾好味🤤
惹味鹹蛋黄豬大腸🐖豬大腸中間加咗鹹蛋黃醬😲幾惹味😜
  • 雞皮墨魚滑
  • 日本芝士年糕
  • 汁燒免治雞肉軟骨釀冬菇
2022-08-15 32 浏览
趕上暑假的尾巴 游左轉水之後當然要去補充力量見唔少人又推薦 燒烤堂當然唔可以錯過..餐廳提供嘅款式更超過過百款🍢涵蓋環球口味,包括日、泰、港、川、台、西同新疆等🇯🇵🇵🇾🇨🇳🇭🇰🇰🇷更不少得自家製既口味 可以話係包羅萬有。..🐥🦑雞皮𨯔魚滑 (推薦) $38雞皮十分邪惡 但又惹味油脂令墨魚更垂涎欲滴 外脆內彈牙 必推🐽🥒豚肉節瓜波板糖(附月見) (推薦) $38串燒以波板糖🍭為造型一層豚肉 一層節瓜粒 食落去口感清爽 豚肉味道香濃 沾住蛋漿 撈埋一齊食😋一碟🐽西班牙黑毛五花腩 $28🐂厚切鹽燒牛舌腩 $48🐖福岡味噌松板猪 $28🐖惹味鹹蛋黃豬大腸 (推薦) $24 大啖肉系列 牛舌腩 黑毛豬五花腩 松板猪 既味道 不過不失都係食串燒必點之一個人反而中意豬大腸 🥰🥰🥰估佢唔到 咁惹味一碟🦑手釣墨魚鬚 $22🐽🍒鹽燒豚肉荔枝卷 $22墨魚鬚 好爽口 彈牙豚肉包住水果燒幾特別同fresh只係配荔枝略微怪 唔太夾 反而配牛油果係唔錯 (牛油果串係上一次係另一間串燒店食過) 一碟🐂鹽燒和牛牛小排 $48🐂鹽燒A4宮崎和牛 $58都係串燒必點之選2者食落就充滿牛味 入口即溶牛小排肉質細嫩 和牛質素
趕上暑假的尾巴 游左轉水
之後當然要去補充力量
見唔少人又推薦 燒烤堂
當然唔可以錯過
餐廳提供嘅款式更超過過百款🍢
更不少得自家製既口味 可以話係包羅萬有。

🐥🦑雞皮𨯔魚滑 (推薦) $38

🐽🍒鹽燒豚肉荔枝卷 $22
墨魚鬚 好爽口 彈牙
豚肉包住水果燒幾特別同fresh
只係配荔枝略微怪 唔太夾 反而配牛油果係唔錯
(牛油果串係上一次係另一間串燒店食過)

🐂鹽燒和牛牛小排 $48
🐂鹽燒A4宮崎和牛 $58
都係串燒必點之選
2者食落就充滿牛味 入口即溶
牛小排肉質細嫩 和牛質素都唔差架!

散上
🐥🥚汁燒免治雞肉軟骨棒(附月見)(串)$38
雞肉軟滑配蛋液燒汁 滋位無窮

🌿鹽燒銀杏 $12
銀杏軟軟糯糯 略帶苦味 係「大人の味」

🌮🥚焦糖鰻魚芝士玉子燒 $28
焦糖勁脆!!!玉子燒好嫩滑香甜 中間有鰻魚同芝士 十分惹味
感覺似食焦糖布丁

🐠🐠鹽燒白鱔 $48
新鮮肥美 又係我必點既串燒

🐟🐟黑魚子蟹肉鱈魚乾(3件) $48 (推薦)
以鱈魚乾現黑魚子蟹肉 少有既配搭
但係出色既前菜 小食
一定要快D 食 如果唔係就會淋晒

🍍🍍黑糖燒菠蘿 $20
又甜又香既燒菠蘿 除左香甜 仲好重菠蘿味
加上黑糖既脆口感 真係想encore一次

2022-08-13 33 浏览
⚡️性價比高·選擇超多嘅串燒店啡色皮質座椅配搭啡色餐枱,環境乾淨舒適🤗一睇Menu紙,真係選擇困難症發作呀😂串燒口味種類選擇多到呢😯樣樣都想試下🐣汁燒免治雞肉軟骨棒(付月見汁)$38燒得幾靚😍雞肉混合雞軟骨,咬落有口感,調味啱啱好,配搭埋個月見汁,滑溜juice😋好味到想叫多串👍🏻🐟唐揚池魚仔 $38炸得幾好,完全唔油,好香口🤤可以點蛋黃醬或者就咁食都得,送酒一流😍🐤鹽燒赤雞頸肉 $22雞頸肉肉質柔軟幾Juice🐮鹽燒A4宮崎和牛 $58鹽燒令到個和牛味非常突出,油脂豐富,好好味😋正🐣惹味爽口雞腎 $28燒到有少少焦香,咬落仲係好爽口,大大粒有口感👍🏻調味剛剛好,惹味🤤🍢明太子燒厚揚豆腐 $28厚揚豆腐外皮燒到脆脆地,表面一層厚厚嘅明太子😍口感味道豐富,又好食wor😋🐽孜然豚肉韭菜花卷 $24薄豚肉片包住非常鮮嫩嘅韭菜花,燒到好香,入口非常滋味🤤🍗明太子雞腿肉 $28雞腿肉燒得好香,加上厚厚嘅一層明太子🤤估唔到兩者咁夾,好🉐🐓麻辣燒赤雞肝 $22真係第一次食麻辣味嘅燒雞肝😝仲要咁大串,好邪惡😂唔會燒到好乾,幾好食🍗柚子雞腿肉 $24非常有份量嘅雞腿肉😯清新嘅柚子醬帶出咗雞腿肉嘅鮮嫩🤩🍡麻
⚡️性價比高·選擇超多嘅串燒店

🐣汁燒免治雞肉軟骨棒(付月見汁)$38

🐟唐揚池魚仔 $38

🐤鹽燒赤雞頸肉 $22
雞頸肉肉質柔軟幾Juice

🐮鹽燒A4宮崎和牛 $58
鹽燒令到個和牛味非常突出,油脂豐富,好好味😋正

🐣惹味爽口雞腎 $28

🍢明太子燒厚揚豆腐 $28

🐽孜然豚肉韭菜花卷 $24
薄豚肉片包住非常鮮嫩嘅韭菜花,燒到好香,入口非常滋味🤤

🍗明太子雞腿肉 $28
雞腿肉燒得好香,加上厚厚嘅一層明太子🤤估唔到兩者咁夾,好🉐

🐓麻辣燒赤雞肝 $22

🍗柚子雞腿肉 $24
非常有份量嘅雞腿肉😯清新嘅柚子醬帶出咗雞腿肉嘅鮮嫩🤩

🍡麻辣燒椰菜仔 $20
麻辣味唔會好辣,少少辣咁,有口感,幾得意

🐔鹽燒雞中翼 $20
鹽香味十足,雞翼皮脆肉嫩,加少少🤏檸檬汁🍋想食多串😝

🍚日式鰻魚炒飯 $58
好大碟😍用咗珍珠米,炒飯粒粒分明,煙煙韌韌,鰻魚份量都唔少,幾足料,好抵食😋

🍮最中餅配綠茶雪糕 $28
食完咁好味嘅串燒,梗係要叫個甜品做總結啦,個餅好脆,配埋綠茶雪糕🤤完美的一餐🥰

🍻Sapporo生啤500ml $48
買一送一,真係抵到唔識講啦😂飲就得啦😝

總結💕呢間串燒店真係有齊🎌日、泰、港、川、西及「燒烤堂」自家風味嘅串燒,真係好吸引😍叫咗咁多樣,樣樣都好好味😋即叫即燒嘅串燒真係正好多,真心高質,性價比好高,好值得再Encore🫶🏻最鐘意呢到嘅串燒調味剛剛好,唔會好重手!如果食開重口味嘅可以自己點調味料🤞🏻要讚下上菜速度幾好,最怕食串燒等好耐都冇得食
2022-08-11 276 浏览
🥚🥚🐷各國串燒美味雲集✨性價比:8/10🍳食物:8.5/10🌏環境:7.5/10🕺🏻服務:9/10💰是次消費:人均 $ 343#蛋蛋豬 🏝地點分類: #蛋蛋豬在中環🍰食物分類: #蛋蛋豬吃串燒 #蛋蛋豬吃日本菜————————原來九如坊這邊有很多食肆,其中一間串燒店能吃盡各國口味,都有清楚列明在餐牌上,選擇包羅萬有,選擇困難症發作,一於試盡有興趣等美食!鹽燒和牛牛小排 ($48)汁燒橫隔理肌 ($28)中上水準,牛味出。牛油蒜蓉焗雜菇 ($38) – 推薦*蒜味牛油味都超香濃,重口味第一。汁燒赤雞肝 ($22)麻辣燒赤雞心 ($22)初次食內臟,雞肝幾濃味;雞心彈牙,果然是跳得最活躍既肌肉 ,沒有腥味。豬:西班牙黑毛五花腩 ($28)孜然豚肉韭菜花卷 ($24)鹽燒豚肉荔枝卷 ($22)爆多韭菜,幾juicy。豚肉燒得爽脆,荔枝多汁。香辣雞中翼 ($18) – 推薦*$18有兩隻好抵食,外脆內嫰滑。汁燒免治雞肉軟骨棒 連蛋黃 ($38)麻辣雞軟骨 ($16)好有咬口的骨,麻辣粉正。孜然燒蒜蓉茄子 ($36) – 推薦* 茄子肉軟綿綿,極大塊好抵食,同樣是爆蒜重口味。焦糖青蘋果鵝肝多士
🥚🥚🐷

#蛋蛋豬
🏝地點分類: #蛋蛋豬在中環
🍰食物分類: #蛋蛋豬吃串燒 #蛋蛋豬吃日本菜
————————

鹽燒和牛牛小排 ($48)
汁燒橫隔理肌 ($28)
中上水準,牛味出。
鹽燒和牛牛小排 ($48) 汁燒橫隔理肌 ($28)

牛油蒜蓉焗雜菇 ($38) – 推薦*
蒜味牛油味都超香濃,重口味第一。

汁燒赤雞肝 ($22)
麻辣燒赤雞心 ($22)
汁燒赤雞肝

豬:
西班牙黑毛五花腩 ($28)
孜然豚肉韭菜花卷 ($24)
鹽燒豚肉荔枝卷 ($22)
爆多韭菜,幾juicy。
豚肉燒得爽脆,荔枝多汁。
麻辣燒赤雞心

香辣雞中翼 ($18) – 推薦*
$18有兩隻好抵食,外脆內嫰滑。

汁燒免治雞肉軟骨棒 連蛋黃 ($38)
麻辣雞軟骨 ($16)
好有咬口的骨,麻辣粉正。
汁燒免治雞肉軟骨棒 連蛋黃

孜然燒蒜蓉茄子 ($36) – 推薦*
茄子肉軟綿綿,極大塊好抵食,
同樣是爆蒜重口味。

焦糖青蘋果鵝肝多士 ($78) – 推薦*
邪惡之選,鵝肝超大塊,多士間夾一塊焦糖蘋果片,與酥脆多士吸走油脂。

鹽燒原塊雞皮 ($22) – 推薦*
平時吃雞翼多數都係為了層皮,今次可以一口吃盡勁脆的雞皮,少少鹽調味已經好足夠。
鹽燒原塊雞皮

秘制燒羊架 ($48)
羊肉好淋無渣,輕易切開。
秘制燒羊架

蟹膏燒飯團 ($38)
蟹膏醬多,飯團燒到起飯焦,脆卜卜。
百香果梳打 ($28)
新鮮椰青 ($38)
百香果梳打 、新鮮椰青

驚艷的串燒店,無論麻辣/鹽燒/孜然,不同調味各有特色,調味剛好,濃味但不會太咸。 服務態度良好,招呼周到,就算我不小心打翻了一碟,職員都很有心免費refill了。
串燒來說都幾抵食,能吃得飽,會再來!

燒烤堂 Kushi By Skewer Kitchen
🚦中環九如坊6-10號林氏大廈地下C-D號舖
(上環站 A2出口, 步行約4分鐘)
🕰營業時間:17:00 – 00:00
2022-08-02
  • 鹽燒原塊雞皮
  • 牛油蒜蓉焗雜菇
  • 香辣雞中翼
2022-08-03 295 浏览
最近番工太多野唔順心😮‍💨收工同同事吐下苦水,食番d好野先可以平衡下心理 😋😋果然食好野真係可以令人心情愉快🤣雖然我地今日冇飲啤酒,但係餐廳做緊啤酒買一送一🤣$48蚊有兩大杯SAPPORO札幌生啤,真係好啱下次收工過黎吹水、飲啤酒食串燒🍻🍻🍢🍢✨兩個人食左16樣野再加埋野飲,飽住咁走每人都係二百幾,值得再encore👍🏻樣樣都好食,介紹唔到咁多,就揀幾樣我最鍾意既推介俾大家🥰✨🎈焦糖青蘋果鵝肝多士 $78呢樣真係必點推介,大件!抵食!好味!大大件肥美香口鵝肝,配埋焦糖青蘋果真係超夾,連件多士都脆卜卜,好有誠意👍🏻👍🏻🎈蜜糖燒菠蘿 $18又甜又香既燒菠蘿,好味到食完一轉再encore😋😋除咗香甜,仲好有菠蘿原有既味道,最怕就係有d餐廳用未熟菠蘿淨係加糖水,完全冇菠蘿味🙈🎈孜然燒蒜蓉茄子 $36上枱聞落已經好香,熱辣辣,大大條燒茄子夠晒入味,鍾意燒茄子既朋友唔好錯過😋🎈雞皮墨魚滑 $38🎈汁燒免治雞肉軟骨釀冬菇 $28🎈鹽燒豚肉荔枝卷 $22🎈手釣墨魚鬚 $22🎈日本味淋燒雞泡魚干 $48呢幾樣我都係覺得比較特別,好味又值得一試既心水推介🥰✨🎈青檸菠蘿梳打 $28滿分既推介,非常適合配燒烤

🎈焦糖青蘋果鵝肝多士 $78
呢樣真係必點推介,大件!抵食!好味!

🎈蜜糖燒菠蘿 $18

🎈孜然燒蒜蓉茄子 $36

🎈雞皮墨魚滑 $38
🎈汁燒免治雞肉軟骨釀冬菇 $28
🎈鹽燒豚肉荔枝卷 $22
🎈手釣墨魚鬚 $22
🎈日本味淋燒雞泡魚干 $48
呢幾樣我都係覺得比較特別,好味又值得一試既心水推介🥰

🎈青檸菠蘿梳打 $28
滿分既推介,非常適合配燒烤野食,青檸非常醒胃,仲有大量菠蘿肉帶水淡淡甜味👍🏻

另外值得一讚,職員都好Nice,仲提我同事跌咗銀包,呢餐飯真係抵請😝
2022-08-03
  • 蜜糖燒菠蘿
2022-08-03 19 浏览
放工同朋友係附近揀左一間串燒店試下,佢嘅location 比較偏僻,但真係好好食,又唔係貴!最鍾意係佢嘅蜜糖燒菠蘿,夠晒甜!而且佢切好咗,令食客食得好方便!值得一讚!佢每一樣嘅串燒都好好食,特別係燒秋葵同燒蘆筍,因為我成日覺得食串燒會食太多肉,估唔到呢到有咁多菜可以揀,而且好入味!當然唔少得燒茄子,都係好入味!至於佢嘅肉類都一定唔會令你失望,款式種類非常多!一路飲住啤酒一路食串燒真係好正!呢到又坐得舒服,岩哂同一班朋友一路傾計一路食!
2022-08-03 22 浏览
食店: 燒烤堂 @ 中環張梁點餐👦🏻👧🏻以下嘅串燒都係十大必食推介入面1)$38《豚肉節瓜波板糖》評分(10分滿分):8⃣食評💬:呢個食落有啲似壽喜燒,因為係點住蛋漿咁食,口感都幾特別,因為佢係一層豚肉,一層節瓜,卡啦卡啦咁樣隔住,食落去有啲口感,好似喺街出面未食過咁樣類似嘅串燒👍🏻2)$38《雞皮墨魚滑》評分(10分滿分):7️⃣食評💬:如果本身鍾意食墨魚丸或者墨魚滑,應該都覺得呢個幾好食,佢係脆皮嘅墨魚滑,因為有雞皮包左響面😆3)$22《鹽燒原塊雞皮》評分(10分滿分):7⃣食評💬:塊雞皮好大塊好完整,而且唔油膩,薄薄地一片,食落好似一塊脆片,呢個係抵讚嘅地方,不過比起鹽燒,我會更鍾意配蜜糖咁食🍯🐝4)$78《焦糖青蘋果鵝肝多士》評分(10分滿分):9️⃣食評💬:呢個係必試🫶🏻好少可鵝肝咁大塊,入口即溶😋配埋青蘋果,即刻消咗啲油膩感👍🏻大滿足5)$58《鹽燒A4宮崎和牛》評分(10分滿分):9️⃣食評💬:呢個和牛望落無乜特別,但食落就充滿牛味,又係入口即溶,啲牛油混合埋啲肉一齊食,香得黎又唔會膩👍🏻必試!6)$28《牛油果豚肉卷》評分(10分滿分):7⃣食評💬:呢款串燒好新鮮好新奇,第一次聽有牛油果
食店: 燒烤堂 @ 中環

5)$58《鹽燒A4宮崎和牛》
評分(10分滿分):9️⃣

6)$28《牛油果豚肉卷》
評分(10分滿分):7⃣
食評💬:呢款串燒好新鮮好新奇,第一次聽有牛油果嘅串燒🤣牛油果嘅菜式真係好廣泛,連串燒都可以食到,食落有啲似章魚燒嘅味,可能因為加咗紫菜同埋沙律醬🤣第一次食都覺得幾特別嘅😆

7)$28《黑毛豬五花腩》
評分(10分滿分):7⃣
食評💬:正常黑毛豬五花腩嘅味道,不過不失👍🏻不過呢個價錢黎講堂食串燒都可以食到黑毛豬五花腩嘅話都算係抵🤫

2022-08-02 29 浏览
燒烤堂 (中環)📍中環九如坊6-10號林氏大廈地下C-D號舖🤍Happy hour 完經過見到燒烤堂唔洗排隊,入左去食因為飲Sapporo 生啤😍即刻衝左入去🤍四個特色1.不分時段Sapporo $48買一送一,蘭桂坊地段,抵! 2. 最多每次上兩款串燒,令大家都品嚐到即叫即整、新鮮既串燒 通常食串燒都會嗌好多然後一次過上晒,燒烤堂有個特色係會分開上串燒,貼心! 3. 有生蛋及特別調味料調制不同串燒 4. 自行帶備紅白酒不受開瓶費(應該係) 旁邊有客人帶成枝黎飲🤍必食十款推介👍🏻豚肉節瓜波板糖睇個味都值回票價😝經典串燒👍🏻雞皮墨魚滑彈牙爽口,想再試下👍🏻鹽燒原塊雞皮超大塊、有點似雞泡魚乾👍🏻焦糖青蘋果鵝肝多士👍🏻原切鹽燒牛舌腩👍🏻鹽燒A4宮崎和牛入口爽滑、味道濃郁👍🏻提橙(每隻雞只有一串)一串大大粗粗的,有個生蛋伴碟,好細嫩滑👍🏻黑毛豬五花腩脂肪分布均勻、超肥美👍🏻牛油果豚肉卷牛油果中和返肉既酸度,創新另外,海鮮串燒都好值食,以(時令價)去計,推介👍🏻👍🏻👍🏻芝士焗蠔有兩隻辣粉、蔥、粉絲加埋燒一隻元貝都係68,值食😝🤍當日仲有食左秋葵、牛油蒜蓉焗金菇、燒菠蘿、燒茄子、燒粟米、燒完杯、豬
燒烤堂 (中環)
📍中環九如坊6-10號林氏大廈地下C-D號舖

睇個味都值回票價😝經典串燒

👍🏻雞皮墨魚滑
彈牙爽口,想再試下

👍🏻鹽燒原塊雞皮
超大塊、有點似雞泡魚乾

👍🏻焦糖青蘋果鵝肝多士

👍🏻原切鹽燒牛舌腩

👍🏻鹽燒A4宮崎和牛
入口爽滑、味道濃郁

👍🏻提橙(每隻雞只有一串)
一串大大粗粗的,有個生蛋伴碟,好細嫩滑

👍🏻黑毛豬五花腩
脂肪分布均勻、超肥美

👍🏻牛油果豚肉卷
牛油果中和返肉既酸度,創新

另外,海鮮串燒都好值食,以(時令價)去計,推介👍🏻👍🏻

👍🏻芝士焗蠔有兩隻
辣粉、蔥、粉絲加埋燒一隻元貝都係68,值食😝

🤍當日仲有食左秋葵、牛油蒜蓉焗金菇、燒菠蘿、燒茄子、燒粟米、燒完杯、豬大腸,食左20串左右,飲左4杯大生啤都係幾百蚊,非常盡興

🤍餐廳非常熱鬧,空置空間感唔會太多,不過夠哂地道,晚上九時多還要排隊,大家都非常盡興一邊食串燒一邊飲生啤放下忙碌生活,串燒非常新鮮,建議大家想食串燒同生啤就快d去燒烤堂啦😝
難得呢日下晝去上環做嘢,可以早收就當然同朋友食飯聚吓舊🍻。我哋揀咗位於九如坊嘅「燒烤堂」,之前經過已經好想幫襯,但週末嚟無訂枱的話就好難食到。平日夜晚六點幾鐘,餐廳經已接近滿座,人氣頗高啲👏。呢度無華麗嘅裝修,但整體環境都幾舒服,而且亦會提供籃畀客人放袋,好貼心。另一邊廂,店員們服務態度親切有禮,抵讚👍。顧名思義,餐廳主打串燒,而佢所提供嘅款式更超過過百款🍢,涵蓋環球口味,包括日、泰、港、川、台、西同新疆等,包羅萬有。串燒定價合理,有唔少項目廿幾卅十蚊就有一串。第一碟由左至右包括泰式豬頸肉($28)、鹽燒和牛牛小排($48)以及厚切鹽燒牛舌腩($48),🥩三款都係大啖肉系列。豬頸肉燒至微脆,加上泰式酸辣醬汁,好搭調。🐮牛小排肉質細嫩,牛味濃郁,真係接近和牛質素。厚切牛舌口感彈牙,一啲都唔韌,簡單用鹽燒已經好食👅。第二碟由左至右包括鹽燒美國蘆筍($24)、鹽燒豚肉荔枝卷($22)以及燒萵筍伴蟹膏($26),呢三款口味均好清爽!💚 蘆筍脆卜卜兼清甜,但略嫌份量偏少。🐷豚肉卷嘅荔枝係精華所在,甜甜的,可清新味蕾。萵筍伴蟹膏嘅組合新穎,估唔到又幾夾,🦀️蟹膏醬嘅鮮同萵筍嘅甜各有特色。麻辣雞軟骨(
麻辣雞軟骨
麻辣雞軟骨($16),🐔🦴雞軟骨本身無乜特別,但重點係個麻辣粉,辣度顯著,麻味突出,勁惹味🌶。
焦糖青蘋果鵝肝多士
焦糖青蘋果鵝肝多士($78),呢個小食邪惡到爆😈。鵝肝大大件,兩個人Share都夠食。鵝肝完全係入口即溶,一啲都唔腥。同時,🍏青蘋果亦能稍作解膩,連埋多士,成件K.O.。
鹹蛋黃煎墨魚餅
鹹蛋黃煎墨魚餅($68),🦑墨魚餅同想像中好唔同,佢係完整一大塊,再畀刀叉我哋將佢切細,好得意。墨魚餅好爽彈,包含墨魚粒粒,而面層就塗上一層鹹蛋黃醬,口感流沙🍳,不得了。
桂花蜜糖本地冷蕃茄
桂花蜜糖本地冷蕃茄($28),🍅呢個小食係由原個蕃茄切片整成。由於用桂花蜜糖醃製🍯,所以遮蓋咗蕃茄嘅酸味,但甜味又唔會過火,而且桂花仲好清香添。
一口冷麵
一口冷麵($32),🇰🇷餐牌表示冷麵係韓式風味,所以我以為係傳統嗰種水冷麵🍜。點知佢同預期有出入,麵條好特別,偏硬身,但又好鬼彈,有啲似魚麵。伴菜有雞蛋、泡菜、青瓜絲同蘿蔔絲,所以湯汁微微酸。
最中餅配綠茶雪糕
最中餅配綠茶雪糕($28),甜品登場一刻我就知乜嘢係最中餅🤣,原來成日食。最中餅呈貝殻形狀,口感鬆化,無變韌,中間就夾住紅豆蓉同一大球綠茶雪糕🍵,甜味適中。
菠蘿青檸梳打
飲品方面,我哋要咗菠蘿青檸梳打($28)同冷泡白桃烏龍茶($18),嘢飲好抵,仲要超大杯!梳打好多時都好淡,但呢杯勁足料,菠蘿味道出色🍍。烏龍茶滲透出輕輕白桃香,都唔錯。另外,啤酒好似有做買一送一優惠。
總括嚟講,環球串燒盡在燒烤堂🔥,每一款串燒都好食,無一樣令人失望。即使舖頭位於中上環地段,但價格都唔算貴,人均消費唔使三百蚊已經飽晒,難怪佢咁受歡迎啦!
2022-07-26
  • 厚切鹽燒牛舌腩
  • 鹽燒和牛牛小排
  • 鹽燒豚肉荔枝卷
  • 燒萵筍伴蟹膏
想食串燒 見唔少人有推薦依間燒烤堂而且有幾間分店 就約同事收工食 嗌到成枱都係先至開心仔🔺蒜蓉燒廣島蠔 (2隻)多蒜蓉 幾岩重口味人仕食廣島蠔食落新鮮 蠔味算重🔺黑糖燒菠蘿 🍍係少見既凍食燒菠蘿🔺焦糖青蘋果鵝肝多士 必食推薦🌟 鵝肝好大塊煎完好香好有鵝香 焦糖同青蘋果🍏蠻夾 唔會太膩 而多士吸收好鵝油 成件事食落帶有滿滿罪惡感🔺鹽燒宮崎和牛 份量雖少但和牛質素完全好正 入口即融🔺豚肉節瓜波板糖 串燒以波板糖🍭為造型豚肉中夾咗節瓜粒 配搭幾創新仲有月見可以撈埋一齊食口感蠻好 仲有蛋黃香🔺汁燒橫隔里肌加生菜包呢個部位幾好食😋 汁燒過後味道幾濃 配埋生菜包剛好🥬 🔺孜然燒蒜蓉茄子🍆孜然燒茄子係同事既大愛 一見到就已經流口水茄子肉配孜然粉 絕對係最佳組合 🔺鹽燒翠肉瓜鹽燒後味道唔錯 唔乾水分都有被鎖住 幾好食🔺菠蘿青檸梳打&青檸梳打好抵飲 入面多菠蘿 飲住梳打配串燒 爽!!!
想食串燒 見唔少人有推薦依間燒烤堂
而且有幾間分店 就約同事收工食
嗌到成枱都係先至開心仔

🔺蒜蓉燒廣島蠔 (2隻)
多蒜蓉 幾岩重口味人仕食

🔺鹽燒翠肉瓜
鹽燒後味道唔錯 唔乾
水分都有被鎖住 幾好食

🔺菠蘿青檸梳打&青檸梳打
好抵飲 入面多菠蘿 飲住梳打配串燒 爽!!!
2022-07-27 38 浏览
昨晚唔係好想食飯,去咗食串燒🔥😆上環燒烤堂,坐得幾舒服,串燒款式多💜💗食串燒梗係要配凍飲,叫了🥥椰青及冷泡白桃烏龍😋食個前菜先,桂花蜜糖本地冷蕃茄🍅,味道清新。🍏焦糖青蘋果鵝肝多士幾大份, 焦糖青蘋果令到我鵝肝冇咁膩。🐮鹽燒a4宮崎和牛 油脂豐富🍡鹽燒銀杏、汁燒煙韌年糕卷平時比較少食既款式。🥑牛油果豚肉卷、鹽燒豚肉荔枝卷豚肉包住水果燒特別fresh, 好鍾意牛油果嘅軟滑💕🐔鹽燒雞軟骨、明太子雞腿肉、汁燒免治雞肉軟骨棒雞串每次必叫,燒得好香脆💗😊🐟鹽燒白鱔、蒜蓉燒廣島蠔海鮮類最愛這2款,新鮮肥美。
昨晚唔係好想食飯,去咗食串燒🔥😆

上環燒烤堂,坐得幾舒服,串燒款式多💜💗

食串燒梗係要配凍飲,叫了🥥椰青及冷泡白桃烏龍😋

食個前菜先,桂花蜜糖本地冷蕃茄🍅,味道清新。

🍏焦糖青蘋果鵝肝多士

幾大份, 焦糖青蘋果令到我鵝肝冇咁膩。

🐮鹽燒a4宮崎和牛
油脂豐富

🍡鹽燒銀杏、汁燒煙韌年糕卷

平時比較少食既款式。

🥑牛油果豚肉卷、鹽燒豚肉荔枝卷

豚肉包住水果燒特別fresh, 好鍾意牛油果嘅軟滑💕

🐔鹽燒雞軟骨、明太子雞腿肉、汁燒免治雞肉軟骨棒

雞串每次必叫,燒得好香脆💗😊

🐟鹽燒白鱔、蒜蓉燒廣島蠔

海鮮類最愛這2款,新鮮肥美。

2022-07-26
2022-07-23 330 浏览
收工梗係要Chill下🍻去中環唔一定要落club嘅~上星期同朋友去中環就係去食串燒🍢呢間好味又抵食👍🏻兩個人食咗好多串燒,食到好飽😂🔸汁燒煙韌年糕卷 $26年糕係從來唔會令人失望的,好煙韌,而且個味道非常好味😋外面仲有層紫菜包住脆脆地,又唔會太鹹!🔸泰式豬頸肉 $29佢係豬頸肉醃咗泰式香料,真係有泰國味道🇹🇭🔸柚子雞腿肉 $24雞腿肉好大舊,而且肉質好嫩滑彈牙!個柚子醬好特別,唔係甜甜個啲柚子味,似柚子鮮製出來,有少少苦苦地😂🔸西班牙黑毛五花腩 $28五花腩略嫌肉多脂肪少,燒完肉質比較硬🔸汁燒橫隔理肌 $28第一次食橫隔型肌,又估唔到幾好食,肉質都繳滑,容易咬開!🔸鹽燒和牛牛小排 $48牛小排係串燒嘅必點項目,非常有牛味及肉質嫩滑!🔸蜜糖燒雞中翼(兩隻)$18個醬料調得好好味,燒到外脆內軟,$18有兩隻都算抵食!🔸汁燒免治雞肉軟骨釀冬菇 $28呢個都有驚喜,個冬菇唔會因為燒過嚟而乾,反而好多汁,同埋有個雞肉令味道及口感都提升,好食😋🔸雞皮墨魚滑 $38呢個係外脆內彈牙,個墨魚滑好食😋仲有墨魚嘅香味~🔸焦糖鰻魚芝士玉子燒 $28好似法式甜品咁,比較甜多啲,但係有焦糖嘅香味,玉子都好彈好滑
收工梗係要Chill下🍻去中環唔一定要落club嘅~
上星期同朋友去中環就係去食串燒🍢呢間好味又抵食👍🏻
兩個人食咗好多串燒,食到好飽😂

🔸汁燒煙韌年糕卷 $26
🔸泰式豬頸肉 $29
佢係豬頸肉醃咗泰式香料,真係有泰國味道🇹🇭
🔸柚子雞腿肉 $24

🔸西班牙黑毛五花腩 $28
五花腩略嫌肉多脂肪少,燒完肉質比較硬
🔸汁燒橫隔理肌 $28
第一次食橫隔型肌,又估唔到幾好食,肉質都繳滑,容易咬開!
🔸鹽燒和牛牛小排 $48
牛小排係串燒嘅必點項目,非常有牛味及肉質嫩滑!

🔸蜜糖燒雞中翼(兩隻)$18
個醬料調得好好味,燒到外脆內軟,$18有兩隻都算抵食!
🔸汁燒免治雞肉軟骨釀冬菇 $28

🔸雞皮墨魚滑 $38
呢個係外脆內彈牙,個墨魚滑好食😋仲有墨魚嘅香味~
🔸焦糖鰻魚芝士玉子燒 $28
🔸厚切鹽燒牛舌腩 $48
個牛舌好爽好淋,而且有返咁上下厚度令個口感很好👍🏻鹽均勻分布喺牛舌上面,所以唔會太鹹,味道調得岩岩好!
🔸蟹膏燒飯團 $38
飯團燒到有啲硬,味道比較淡,中意食飯焦嘅你可以試吓呢個😆

🔸蒜蓉燒廣島蠔(兩隻)$44
蠔表面鋪滿蒜蓉,所以有好香蒜蓉味,蠔都多汁鮮甜🦪

🔸鰻魚炒飯 $58
呢個都幾抵食,大大碗,而且啲飯係用珍珠米,粒粒分明,不過唔係好食到鰻魚😅但都唔會影響味道!

🔸一口冷麵 $32
果然真係一口冷麵,好細碗,同埋個味道有啲鹹,勝在夠冰凍🥶

啤酒做緊買一送一,但我同朋友唔太飲
所以點咗汽水,最特別有鹹檸七
2022-07-22 36 浏览
今個星期PMQ 有繪本展,行完去咗九如坊食串燒。欣賞呢間串燒店選擇多,比較少串燒店有嘅食物佢都有,例如麻辣田雞腿,提燈之類嘅食物。提燈每一隻雞只有一串,多數只可以響日式燒雞店揾到,估唔到呢度有得試👏🏻豚肉筋瓜波板糖(附月見)海苔黑豚肉鵪鴨蛋呢2個都係店舖十大招牌菜式,鐘意食鵪鴨蛋嘅人唔可以錯過另外,都好欣賞佢有好多種類嘅卷物,好似孜然豚肉韭菜花卷燒豚肉荔枝卷黑蒜牛舌法蔥卷汁燒免冶雞肉軟骨釀冬菇同焦糖鰻魚玉子燒,都推薦大家試。呢啲特式菜色 真係好少串燒舖會造。飲品方面 菠蘿可爾必思 $28威士忌梳打highball $48 又唔貴。唔怪之得生意咁好
今個星期PMQ 有繪本展,行完去咗九如坊食串燒。

欣賞呢間串燒店選擇多,比較少串燒店有嘅食物佢都有,例如
麻辣田雞腿,提燈之類嘅食物。

豚肉筋瓜波板糖(附月見)
海苔黑豚肉鵪鴨蛋
呢2個都係店舖十大招牌菜式,鐘意食鵪鴨蛋嘅人唔可以錯過

另外,都好欣賞佢有好多種類嘅卷物,好似
孜然豚肉韭菜花卷
燒豚肉荔枝卷