2023-01-16 44 浏览
包羅萬有燒烤堂🔥-我鍾意試新嘢 好少回頭幫襯燒烤堂成為心頭好 因為佢串燒風格多樣化: 港/日/泰/川/台/西式 要食多幾round先滿足😉 特別推介以下幾類-⭐️⭐️⭐️豚肉系列⭐️⭐️⭐️🐷豚肉節瓜波板糖 $38心機之作 薄切豚肉片捲成波板糖🍭 賣相靚靚 充滿炭香 半肥瘦肉有鮮味 又有油脂甘香 點埋月見醬汁 惹味呀⋯⋯-🐷孜然豚肉芫荽卷 $22🐷牛油果豚肉卷 $28一串係嗦嗦聲芫荽🌱嘅青草幽香 另一串有牛油果🥑加蛋黃醬嘅滑溜creamy口感 各有特色-⭐️⭐️⭐️墨魚滑系列⭐️⭐️⭐️🫓鹹蛋黃煎墨魚餅 $68雞皮墨魚滑串 已經好得😙 燒墨魚餅仲爽口彈牙 厚層鹹蛋黃泥 增添鹹香風味-⭐️⭐️⭐️焦糖/鰻魚系列⭐️⭐️⭐️🍯焦糖青蘋果鴨肝多士 $88燒鴨肝外脆內軟 加埋焦糖同方塊多士 香脆感加倍 味道豐富 甜中帶鹹又有啲酸 點解邪惡嘅嘢咁鬼好食😈-🍯焦糖鰻魚芝士玉子燒 $28🐟鰻魚炒飯 $58甜版配玉子燒 外皮似食cream brûlée 食到中後段 再食炒飯 米粒吸收鰻魚燒汁 好味又飽肚-⭐️⭐️⭐️蒜蓉海鮮系列⭐️⭐️⭐️🦪蒜蓉燒廣島蠔 $44🦪蒜蓉粉絲燒象拔蚌 $58時令海鮮 唔會因為燒烤失去過多水份 適量嘅乾爽 適度嘅嚼勁 蒜
包羅萬有燒烤堂🔥
🐟鰻魚炒飯 $58

⭐️⭐️⭐️蒜蓉海鮮系列⭐️⭐️⭐️
🦪蒜蓉燒廣島蠔 $44
🦪蒜蓉粉絲燒象拔蚌 $58

時令海鮮 唔會因為燒烤失去過多水份 適量嘅乾爽 適度嘅嚼勁 蒜蓉香而提鮮
⭐️⭐️⭐️私心推介一二三⭐️⭐️⭐️

中環九如坊6號C及D舖
  • 汁燒年糕串
  • 焦糖鰻魚芝士玉子燒
2022-12-03 61 浏览
今日已經係第二次來食燒烤堂,野食一如既往咁高質,食極都吾厭。其中我覺得下面嘅食物值得一試:焦糖青蘋果鵝肝多士-鵝肝入口即溶導航仲要勁大塊,配搭埋青蘋果同多士,味道真係好夾,仲要一啲都吾流燒軟骨免治雞肉棒-醬汁真係好夜魅,雞肉棒加埋生雞蛋,容易入口,啖啖肉惹味鹹蛋黃豬大腸-味道好惹味,鹹蛋黃味,出,值得一試蒜蓉燒蟶子-本身唔諗住叫海鮮,但店員話蟶子好新鮮,估吾到真係鮮味十足,不同凡響另外,我哋仲叫咗日本芝士年糕,明太子飯團,蟹膏飯團,雞皮墨魚滑,全部都保持一流嘅水準。最最最重要嘅係佢價錢一啲都唔貴,好容易就會不經不覺咁叫多咗好多嘢食

惹味鹹蛋黃豬大腸-味道好惹味,鹹蛋黃味,出,值得一試

2022-12-03
  • 日本芝士年糕
  • 蒜蓉燒蟶子
  • 燒軟骨免治雞肉棒
  • 惹味鹹蛋黃豬大腸
2022-11-24 74 浏览
7點入座,佢哋一早講明8點30要交枱,但7點45就同我地講係Last order要埋左單先,但係呢段時間,我地叫左12串,黎左既只有3串!!!個侍應叫我地可以照加住單,我哋話可唔可以上多幾串試下邊啲好食先加,佢哋話再問下,咁我哋都拿拿聲寫多幾串先啦....點知幾分鐘之後,個侍應出返黎同我地講,唔可以再加,因為廚房整唔切……我問係唔係即係而家加單都唔可以,侍應話:係唔可以。當時係大約7:50pm。重申,第一次叫既12串只係黎左3串,咁我地就同個餐廳講咁而家未黎個d都唔要啦,因為我地打算去第二間食,但搞笑既係突然間又可以出哂比我地,話得返雞翼未上爐可以取消(7:50都未上爐)然後又過左一陣,又出現另一位侍應,又同我地講話可以加單,我地真係黑人問號,究竟係點呢!我明明頭先都問得好清楚第一位侍應可唔可以加單,嗰陣佢又好肯定咁話唔得,真係十分混亂!最後都係去左第二間餐廳再食晚餐!曬哂我地啲時間!一肚氣!唔明點解會無負評⋯⋯野食係正常發揮,但我會寧願去返旺角間分店食!
7點入座,佢哋一早講明8點30要交枱,

野食係正常發揮,但我會寧願去返旺角間分店食!
2022-11-21 69 浏览
想介紹我呢間愛店好耐 有幾間分店既燒烤堂每次都食到我捧住肚子走🫶🏻 串燒選擇多 而且涵蓋唔同種類 雞肉同牛肉就自然唔使講係我摯愛 前者我最欣賞柚子雞腿肉 滑嫩得黎有陣陣柚子鹽味 後者最愛牛舌腩 調味同口感我俾滿分 我同朋友食個陣對望感慨 直頭係講不出聲🥹白鱔都唔錯 燒到皮脆 肉厚身有質感 而蟹膏燒飯糰好得意 蟹膏俾得好闊佬 飯糰燒到表面脆脆地 撈埋一齊口感好豐富ಥ_ಥ 用埋黑糖燒菠蘿作結 呢個係每次必嗌 (樣樣對我黎講都好似必嗌🤣) 但黑糖係菠蘿表面形成脆糖片 夾埋入面果甜味 一人可以啪一碟🍍當日halloween店員著得好q 服務都唔錯 不過多人左啲上菜慢過平時少少 但話明愛店 下次都一定會再去啦😏💯
想介紹我呢間愛店好耐

而蟹膏燒飯糰好得意 蟹膏俾得好闊佬
飯糰燒到表面脆脆地 撈埋一齊口感好豐富ಥ_ಥ
蟹膏燒飯糰

用埋黑糖燒菠蘿作結 呢個係每次必嗌
(樣樣對我黎講都好似必嗌🤣)
但黑糖係菠蘿表面形成脆糖片
夾埋入面果甜味 一人可以啪一碟🍍
黑糖燒菠蘿

當日halloween店員著得好q 服務都唔錯
不過多人左啲上菜慢過平時少少
但話明愛店 下次都一定會再去啦😏💯
汁燒免治雞肉軟骨棒 (付月見)
2022-10-31
柚子雞腿肉
蟹膏燒飯糰
黑糖燒菠蘿
汁燒免治雞肉軟骨棒 (付月見)
2022-11-09 1636 浏览
中環人氣日式串燒店 呢間串燒店係其他分店食過幾次 唔經唔覺係係好多區都開咗分店啦 今次就黎試試中環分店質素.直接講講幾款我覺得特別啲既⭐汁燒免治雞肉軟骨棒(付月見)$38呢個基本上每次去都encore👍🏻軟骨棒有嚼勁 次次去日式串燒店都要嗌個黎撈蛋食⭐孜然豚肉莞茜卷$22👍🏻推介比莞茜關注組人士燒過既莞茜陣香強咗一咬落去超強莞茜味😹😹⭐鹽燒原塊雞皮$22呢度既燒雞皮係大大皮原塊上已經燒到脆哂 食落小小似薄薯片 無油膩感⭐焦糖青蘋果鵝肝多士$88上枱比我想像中大份 本來以為係小小鵝肝鵝肝好肥美 燒過既鵝肝多咗陣香氣連埋蘋果食好fresh有解膩作用⭐鹽燒白鱔$48有三舊 一咬落去皮仲係脆.整體黎講串燒水準穩定 係唔同分店食過 每次水準都好一致定價方面以日式串燒黎講唔算貴掛住日式串燒味道既不坊試試呢間🤞..#燒烤堂中環九如坊6-10號林氏大廈地下C-D號舖.⭐️評分:味道:4/5環境:4/5服務:4/5抵食:3/5.鐘意睇野食既朋友仔 記住幫手like分享 同撳埋右上鐘仔超感謝 你既支持🙏🏻一齊見證 我脂肪既成長.
直接講講幾款我覺得特別啲既

抵食:3/5
鐘意睇野食既朋友仔 記住幫手like分享 同撳埋右上鐘仔
超感謝 你既支持🙏🏻一齊見證 我脂肪既成長
2022-11-07 1435 浏览
🌃 餐廳位於中環九如坊,但鄰近於 上環站, 主打日式串燒, 餐廳走日式居酒屋風格,深色木質枱櫈, 超高樓底, 空間感十足, 有一種舒適嘅感覺。.🍢 豚肉節瓜波板糖(附月見)💲 38👉 呢個係餐廳嘅招牌特色菜, 再加上月見, 即生雞蛋, 以薄切豚肉加上冬瓜薄片捲起,呈現波板糖狀, 係相當考功夫嘅燒物, 呢個一定要試😋.🍢 鹽燒原塊雞皮💲 22👉 原塊雞皮又係餐廳嘅人氣燒物, 相比起其他串燒店嘅細雞皮, 呢一度 係大大塊原塊呈現出嚟, 已經烤到呈透光狀態, 有啲似食緊雞皮薯片一樣, 非常香口。.🍢 提燈💲 38👉 估唔到呢間餐廳有提燈嘅罕見食材,提燈是雞的卵巢和未孵化的蛋, 食落似雞蛋嘅口感但係煙煙靭靭, 而免治雞肉棒都燒得幾香口。.🍢 鹽燒A4宮崎和牛💲 58👉 和牛油脂感豐富, 十分之香口。.🍢 鹽燒和牛牛小排💲 48👉 和牛牛小排肉味比較濃,食落有咬口。.🍢 西班牙黑毛五花腩💲 28👉 黑毛五花腩肉質細嫩, 油脂感豐富。.🍢 泰式豬頸肉💲 28👉 豬頸肉肉質肥美, 口感彈牙。.🍢 牛油果豚肉卷💲 28👉 小編係牛油果控, 所以必叫呢款燒物, 牛油果食落幾creamy, 餐廳採用日式嘅

🍢 豚肉節瓜波板糖(附月見)

🍢 鹽燒原塊雞皮
💲 22

🍢 提燈
🍢 鹽燒A4宮崎和牛
💲 58
👉 和牛油脂感豐富, 十分之香口。
🍢 鹽燒和牛牛小排
💲 48
👉 和牛牛小排肉味比較濃,食落有咬口。
🍢 西班牙黑毛五花腩
💲 28
👉 黑毛五花腩肉質細嫩, 油脂感豐富。

🍢 泰式豬頸肉
💲 28
👉 豬頸肉肉質肥美, 口感彈牙。
🍢 牛油果豚肉卷
💲 28
👉 小編係牛油果控, 所以必叫呢款燒物, 牛油果食落幾creamy, 餐廳採用日式嘅燒法, 除咗豚肉之外, 仲加上紫菜同埋沙律醬, 有啲似食緊章魚燒會感覺。
🍢 鹽燒豚肉露筍卷
💲 32
👉 薄切嘅豚肉加上露筍卷住, 豚肉嘅鹽燒味加上香甜嘅露筍, 感覺鹹甜交雜, 有層次嘅感覺。

🍢 鹽燒白鱔
💲 48
👉 白鱔幾新鮮, 肉質實淨彈牙, 不過略嫌燒得有啲乾身。
🍢 手釣墨魚鬚
💲 22
👉 墨魚鬚燒得幾香口, 部份位置有脆口嘅感覺, 內裏口感彈牙。
🍢 焦糖鰻魚芝士玉子燒
💲 28
👉 焦糖搽滿玉子燒嘅表面, 入面有鰻魚同埋芝士, 成嚿一齊食十分滿足。
🍮 日本芝士年糕
💲 38
👉 年糕皮十分之薄, 再加上芝士, 食落煙煙靭靭, 十分惹味。
🍧 最中餅配綠茶雪糕
💲 28
👉 有兩塊好似貝殼嘅威化餅, 夾住紅豆加綠茶雪糕, 店員推介整過食, 但自問小編冇咁大個口😂, 不過覺得呢個配搭都唔錯。

🤠 另外小編仲叫咗大杯裝Sapporo 生啤 ,做緊48蚊仲買一送一, 生啤配串燒十分美好,為呢一餐作個完美嘅作結。

📍 燒烤堂
中環九如坊6-10號林氏大廈地下C-D號舖
=====================
*此價格只供參考及以當時為準,實際價格或會與本文章有所差異。
用餐时段
主打燒物的燒烤堂在各區也有分店,是燒物專門店的老店之一。相比其他燒物主題店,燒烤堂所提供的燒物款式可說是相當豐富,款款各具特色。相對上基本部位的燒反而不算多。加上價錢較一般燒物店便宜,難怪分店越開越多,經常座無虛席。.挑了到訪門面美美、在中環美食集中地九如坊的分店。晚市5:30pm開始,6時左右已開始坐得滿滿。.餐單上的燒物分了很多種類,每種類也點一些試一下。.➰ 十大必食推介✿ 豚肉節瓜波波糖 💲38菜單種類之多,令人眼花撩亂。最簡單直接就是從他們的推薦和大人氣菜式來挑,節省不少時間。豚肉節瓜波波糖是他們的首推特色菜,還附上月見、即生蛋醬。相當考功夫的一款燒物,以薄豚肉加上節瓜薄片卷起來,切成波板糖狀態再燒。單是這番心機已值回票價。.✿ 焦糖青蘋果鵝肝多士 💲88本以為是一小口的燒鵝肝,原來是超重份量的一份鵝肝多士,還好沒有多叫。中間的青蘋果可說是神來之筆,清新解膩。.✿ 雞皮墨魚滑 💲38雞皮墨魚滑不愧是餐廳的招牌名物,每檯必點。極考功夫的超薄雞皮包著大舊的墨魚滑一起燒。雞皮燒得乾身香脆卻不油膩不過火,包著彈牙墨魚滑,有特色也十分惹味。.✿ 厚切鹽燒牛舌腩💲48比較一般的牛舌,厚切
餐單上的燒物分了很多種類,每種類也點一些試一下。
➰ 十大必食推介
✿ 豚肉節瓜波波糖 💲38
豚肉節瓜波波糖
✿ 焦糖青蘋果鵝肝多士 💲88
焦糖青蘋果鵝肝多士
✿ 雞皮墨魚滑 💲38
✿ 厚切鹽燒牛舌腩💲48
比較一般的牛舌,厚切的牛舌腩更加軟腍油香感更重。喜歡牛舌的朋友不能錯過。
✿ 鹽燒原塊雞皮 💲22
鹽燒原塊雞皮是好幾個朋友推薦這裡的必試串燒之一,跟在一般串燒店點的小件雞皮不同,餐廳這款是大大塊直上,已經烤成薄脆透光狀態,一點多餘油份也沒有,香口惹味。
鹽燒原塊雞皮
➰ 十大人氣產品
✿ 味淋魚乾 💲48
✿ 海苔黑豚肉鵪鶉蛋 💲28
味淋魚乾亦是餐廳的人氣作,是每檯必點之物。很多居酒屋也有相類似的菜色,但這客魚乾特別的軟腍多汁,質素很高。海苔加黑豚肉加鵪鶉蛋是一個新穎滿夾。
味淋魚乾
牛油蒜蓉焗金菇
➰ 穀物
✿ 牛油蜜糖日本番薯條 💲38
✿ 蟹膏燒飯團💲38
蟹膏燒飯團也是很有特色的,有點像味噌甲羅燒的飯團版本,飯也不是單純的白飯,包上紫菜,惹味也值得推薦。
甜品
✿ 蜜糖燒菠蘿 💲18
✿ 日本芝士年糕 💲38
特別要推介一下芝士年糕,皮薄豐富,年糕加上芝士煙靭軟糯,很惹味。
➰ 飲品
✿ 青檸菠蘿梳打 💲28
青檸菠蘿梳打
私心精選推薦款:豚肉節瓜波波糖、焦糖青蘋果鵝肝多士、雞皮墨魚滑、厚切鹽燒牛舌腩、味淋魚乾、日本芝士年糕。
豚肉節瓜波波糖
牛油蒜蓉燒虎蝦
牛油蒜蓉焗金菇
青檸菠蘿梳打
»《燒烤堂》會回訪的燒烤店人氣燒烤堂💛 近乎零負評的小店
不愧為人氣燒烤店 在香港,九龍區都吃到啦分店 座於筲箕灣、銅鑼灣、中環、尖沙咀、旺角同紅磡 地點都非常方便 這次到訪九如坊的中環店 地方闊落潔淨 沒有燒烤味座位在吃到中段的不知不覺間都滿席了每枱用餐時間為90分鐘 串燒品項相當豐富 有近百款項目可選燒鳥,燒豚,燒海鮮,燒野菜應有盡有弄製方法有日式、泰式、西式等 更有多款創意料理 平均每串定價$20-$40 不等不管海鮮、肉類、蔬食等等
通通都是佛心價 一不小心就會點很多有種全都想要的感覺 尤其是眼闊肚窄的筆者 建議大家分兩次下單(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)以串燒店來說 食物質素絕對是水準之上 (•̀ᴗ•́)و
~
當晚與友人點了以下(有點多)到了飯團的部分已經飽到吃不消,要外帶了( ͒ ඉ .̫ ඉ ͒)燒鳥▹雞皮墨魚滑 $38 ▹提燈 $38▹蜜糖雞中翼(兩隻)$20▹惹味爽口雞腎 $28▹汁燒鮮雞肝$28▹鹽燒赤雞頸肉$22▹明太子雞腿肉 $28燒豚▹豚肉豆苗卷 $22▹豚肉節瓜波板糖 $38▹海苔黑豚肉鵪鶉蛋 $28▹西巴牙黑毛豬五花腩 $28▹汁燒煙韌年糕卷$26▹福岡味噌松板豬 $28燒牛/
»《燒烤堂》會回訪的燒烤店

人氣燒烤堂💛 近乎零負評的小店
不愧為人氣燒烤店 在香港,九龍區都吃到啦
分店 座於筲箕灣、銅鑼灣、中環、尖沙咀、
旺角同紅磡 地點都非常方便
這次到訪九如坊的中環店 地方闊落潔淨 沒有燒烤味
座位在吃到中段的不知不覺間都滿席了
每枱用餐時間為90分鐘

串燒品項相當豐富 有近百款項目可選
燒鳥,燒豚,燒海鮮,燒野菜應有盡有
弄製方法有日式、泰式、西式等
更有多款創意料理 平均每串定價$20-$40 不等
不管海鮮、肉類、蔬食等等
通通都是佛心價 一不小心就會點很多
有種全都想要的感覺 尤其是眼闊肚窄的筆者
建議大家分兩次下單(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
以串燒店來說 食物質素絕對是水準之上 (•̀ᴗ•́)و

~

當晚與友人點了以下(有點多)

燒鳥

▹蟹膏飯團 $38/個
▹明太子飯團 $38/個

當中最推薦的有

▹雞皮墨魚滑 $38
這個組合最令筆者念念不忘!
雞皮金黃香脆包住爽口彈牙墨魚滑
這個無敵組合意外地好吃!
口感特別又豐富 一個必吃推介
ʀᴀᴛɪɴɢ : 8.5/10

▹提燈 $38
提燈實屬超稀有品的選項
是雞既卵巢和未成殼雞蛋
質感其實像是較硬身的半熟蛋黃
配上去骨雞腿,燒得焦脆多汁
ʀᴀᴛɪɴɢ : 7.5/10

▹海苔黑豚肉鵪鶉蛋 $28
燒至香口的豚肉包裹住鵪鶉蛋,
令鵪鶉蛋入口不會很乾,卻又有鹹香味。
兩者互相平衡得宜
▹豚肉豆苗卷 $22
串燒裡同樣出色的豚肉豆苗卷
同樣是用豚肉包住不同食材
豆苗菜汁跟豚肉汁在口裡一同爆發
豚肉燒烤後,覆蓋了生生的「菜味」
每口都是卡滋卡滋的清爽口感,值得一試!
ʀᴀᴛɪɴɢ : 8.0/10

▹蟹膏/明太除燒飯團 $38/個
兩款燒飯團都燒得很惹味
飯團邊緣位燒到香脆,粒粒飯都乾身
米飯粒粒粒分明,會附上一塊紫菜包住飯團吃
入口後感受到風味極為濃厚的明太子和蟹膏
醬料也給得毫不吝嗇
如果單吃串燒無感到飽足感的朋友
那可以來點這個賦予滿腹飽足感。
ʀᴀᴛɪɴɢ : 8.0/10

惹味爽口雞腎
𝗥𝗲𝘃𝗶𝘀𝗶𝘁 : 𝗬𝗘𝗦
蟹膏/明太除燒飯團
2022-10-25 38 浏览
肉依愛好者嘅我,都真係幾鐘意串燒🍢所以成日都會換串燒食😋今次又俾我搵到間幾有質素又抵食嘅串燒店💕我地叫咗品同肉類、海鮮及菜類串燒😋仲有甜品都唔錯‼️同朋友啤一啤就最正🥰桂花蜜糖本地冷蕃茄清晰可見蕃茄上面佈滿桂花~食落清甜醒胃✨🌟汁燒免治雞肉軟骨棒(付月見)雞串充滿肉汁及香氣,點月見醬汁,入口好滑溜💕🌟柚子雞腿肉焦香嘅雞腿肉,肉質好厚實✨🌟鹽燒雞軟骨肥卜卜又充滿油香🤩🌟鹽燒A4宮崎和牛重牛味又嫩,口感好腍又有油香~🌟孜然豚肉韭菜花卷焦脆豚肉包裹韭菜,富有口感又中和油膩感,更突出肉汁💦🌟鹽燒豚肉荔枝卷咸甜嘅配搭,更突出豚肉香甜🥰🌟豚肉節瓜波板糖外表好吸晴🤩豚肉及節瓜一層層包裹,節瓜嘅清甜融入豚肉✨ 點上月見醬汁,口感更加柔軟👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🌟椒鹽燒多春魚外面甘脆焦香,入面帶有甘香~🌟焦糖鰻魚芝士玉子燒外面佈置焦糖偏硬,咬落內軟多汁💦配鰻魚都幾夾✨🌟 牛油蒜蓉燒虎蝦開邊蝦方便食又彈牙,充滿牛油蒜香🥰🌟鹽燒美國蘆筍幼嫩蘆筍,好香甜‼️🌟孜然燒蒜蓉茄子茄子甜味突出,都幾厚肉‼️🌟孜然燒非菜香辣口味,燒完仲保留到原本水份💦最中餅配綠茶雪糕有兩塊威化餅夾紅豆雪糕,店員推介一齊食會冇咁甜✨雪糕質感好軟糯,唔

桂花蜜糖本地冷蕃茄
清晰可見蕃茄上面佈滿桂花~食落清甜醒胃✨
🌟汁燒免治雞肉軟骨棒(付月見)
雞串充滿肉汁及香氣,點月見醬汁,入口好滑溜💕
🌟柚子雞腿肉
焦香嘅雞腿肉,肉質好厚實✨
🌟鹽燒雞軟骨
肥卜卜又充滿油香🤩
🌟鹽燒A4宮崎和牛
重牛味又嫩,口感好腍又有油香~
🌟孜然豚肉韭菜花卷
焦脆豚肉包裹韭菜,富有口感又中和油膩感,更突出肉汁💦
🌟鹽燒豚肉荔枝卷
咸甜嘅配搭,更突出豚肉香甜🥰
🌟豚肉節瓜波板糖

🌟椒鹽燒多春魚
外面甘脆焦香,入面帶有甘香~
🌟焦糖鰻魚芝士玉子燒
外面佈置焦糖偏硬,咬落內軟多汁💦配鰻魚都幾夾✨
🌟 牛油蒜蓉燒虎蝦
開邊蝦方便食又彈牙,充滿牛油蒜香🥰

🌟鹽燒美國蘆筍
幼嫩蘆筍,好香甜‼️
🌟孜然燒蒜蓉茄子
茄子甜味突出,都幾厚肉‼️
🌟孜然燒非菜
香辣口味,燒完仲保留到原本水份💦

最中餅配綠茶雪糕
有兩塊威化餅夾紅豆雪糕,店員推介一齊食會冇咁甜✨雪糕質感好軟糯,唔會太甜唔膩💕估唔到甜品都幾出色💕

啤酒買一送一✨燒烤最搭啤酒🍻 燒烤店而言,呢到環境都幾有氣氛,最啱收工同朋友聚一聚,啤一啤佢🍺‼️

2022-10-25 591 浏览
呢間都係其中一間我嘅愛店💕位置其實較近上環/香港站💛💛佢附近有間專賣外國牌子嘅select shop d衫好靚🥹Shopping完過黎食野時間啱啱好🥹🌟Highlights:🍽 𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲 :我最鍾意係食佢地嘅鵝肝多士😋😋每次都必叫!特別在加左青蘋果墊喺鵝肝同多士中間,充份解膩,酸酸甜甜同鵝肝好夾。另外提燈同免治雞肉棒我食燒鳥都必叫,特別係提燈,唔係間間串燒都有。佢其實係雞嘅卵巢、輸卵管同未孵化嘅蛋。食起來有雞蛋嘅口感,但富肉嘅香味同煙韌口感。免雞肉棒燒得香口入味,點蛋黃食濃郁美味。芝士燒蠔新鮮多汁,海量芝士更添咸香味道。另一款特別嘅食物係雞皮墨魚滑,雞皮脆到好似薯片咁,釀入彈牙嘅墨魚膠,加左椒鹽更香口😋😋另外佢地啤酒係有買一送一優惠!但可惜呢日🐗有揸車,就淨係飲左可樂,如果唔係應該會再食多d🙈🙈🙈🙈🙈𝗣𝗶𝗰𝘁𝘂𝗿𝗲𝗱 𝗜 𝗵𝗮𝗱 📸🍽 孜然燒蒜蓉茄子 $36🍽 焦糖青蘋果鵝肝多士 $88🍽 芝士燒廣島蠔(兩隻)$48🍽 麻辣手釣墨魚鬚 $22🍽 手釣墨魚鬚 $22🍽 雞皮墨魚滑 $38🍽 麻辣燒白鱔 $48🍽 椒鹽燒鴨舌 $28🍽 厚切鹽燒牛舌腩 $48🍽 鹽燒A4宮崎和牛 $58🍽

🌟Highlights:

• 孜然燒蒜蓉茄子
  • 厚切鹽燒牛舌腩
  • 免治雞肉棒
2022-10-14 47 浏览
之前聽朋友介紹 話呢間好好食 所以一於去試吓 唔知係咪真嘅呢😚必食推薦✨👅雞皮墨魚滑 $38/串✨呢個好推薦 男女小編都覺得一定要食‼️雞皮燒到脆脆地 調味又啱啱好 墨魚滑夠爽彈 正🤤👅豚肉節瓜波板糖 $38/份✨呢個幾特別😆佢嘅豚肉夾住節瓜一齊食 令到食落豚肉幾淋 唔鞋 點埋蛋汁一齊食 唔錯🥰👅焦糖青蘋果鵝肝多士 $88/份✨鵝肝幾肥美 油香十足😋再配左青蘋果一齊食 令到佢冇咁漏👅厚切鹽燒牛舌腩 $48/串夠厚切 同埋咬落都唔韌🙈👅鹽燒A4宮崎和牛 $58/串✨呢個幾有驚喜🤩食落近乎入口即溶 唔錯👅鹽燒白鱔 $48/串✨呢個都幾好食 外皮燒到少少脆 白鱔爽口冇骨😍👅芝士燒廣島蠔 $48/份✨廣島蠔夠大隻 食落幾肥美🥰芝士味濃郁 好邪惡😝👅焦糖鰻魚芝士玉子燒 $28/串呢個幾特別 佢嘅玉子上面有層脆焦糖甜甜地 入面包住鰻魚同芝士🤓👅日本芝士年糕 $38/份芝士年糕麵粉唔會太厚 仲可以點煉奶一齊食 好味😙👅汁燒免治雞肉軟骨棒(付月見)$38/串👅麻辣豬大腸 $24/串👅鰻魚炒飯 $58/份總括嚟講 呢間嘅串燒真係幾好食😋款式都幾特別 大家要嚟呢度一試啊😚😋 好味:8.96/10🤑 價錢:7

必食推薦✨

😝 環境:7.75/10
😚 衞生:7.65/10
🤩 整體:8.85/10
2022-10-11 673 浏览
成日見到人介紹呢間💛日式串燒店🍢 中環分店空間感幾大!放工去食座無虛席~佢哋嘅串燒分左日/泰/港/川/西/台等等唔同口味🤤menu有個十大必食推介〰️我哋都叫左其中六樣🥹整體都覺得好好食🫶🏻環境又坐得舒服👍🏻 生啤買一送一好抵呀🍻 我哋叫左杯百香果梳打好解渴如果要我揀一樣必點,一定係焦糖青蘋果鵝肝多士❤️大大件夠兩個人share🤪 因為有青蘋果所以邪惡得黎一啲都唔膩🥰 蟹肉鱈魚乾上面有粒粒黑魚子口感好豐富🖤 另一個邪惡之選係惹味咸蛋豬大腸🐷 大腸肉質彈牙,再搭配鹹蛋黃醬超香呀😌 黑毛豬五花腩肉質細嫩〰️肥瘦均勻,油香滿溢🤪汁燒免治雞肉軟骨棒配上月見汁👍🏻焦脆雞軟骨沾上橙黃色蛋黃,口感軟嫩又過癮🫶🏻 明太子雞腿肉肉質飽滿有有嚼勁🐔除左串燒,仲有每次食串燒必點嘅味醂魚乾,油脂清香😗沾上沙律醬好滋味🤩另外必叫日本芝士年糕,面頭輕輕炙燒過🔥一咬落去流心芝士加煙韌年糕好正!燒飯團好香脆😍入面搽滿醬油🍙面頭滿滿嘅蟹膏好濃郁🥹 牛舌都有唔同種類嘅串燒可以選擇焦糖青蘋果鵝肝多士$88✨黑魚子蟹肉鱈魚乾 $48 ✨汁燒免治雞肉軟骨棒 $38 ✨中切鹽燒牛舌芯 $28牛油果豚肉卷 $28黑毛豬五花腩 $28✨蟹

蟹肉鱈魚乾上面有粒粒黑魚子口感好豐富🖤

黑毛豬五花腩肉質細嫩〰️肥瘦均勻,油香滿溢🤪

燒飯團好香脆😍入面搽滿醬油🍙面頭滿滿嘅蟹膏好濃郁🥹

明太子雞腿肉 $28✨
百香果梳打 $28
2022-09-28
  • 日本芝士年糕
好耐之前已經聽過呢間良心串燒店好高質,但長期多人排隊,次次都食唔到🫣 前排早咗收工,終於食到☺️ 佢嘅串燒分有唔同style,港式、西式、日式、仲有佢嘅自家產品等等😋 即刻睇下👇🏻🔸 雞皮墨魚滑 $38 推❗️呢個係佢嘅自家製菜式,好新奇,第一次食🤣 而不嬲唔好雞皮嘅我竟然覺得好好食!脆脆哋嘅雞皮包住爽口彈牙嘅墨魚滑,非常夾,創新得嚟又好味😋🔸 焦糖青蘋果鵝肝多士 $88 推❗️呢個應該係呢度嘅名物,見到每枱都有嗌,雖然有啲貴,但真係冇嗌錯! 鵝肝大大塊,滿滿嘅油脂好香,再配上焦糖化嘅青蘋果,口感一軟一硬,超級正😍🔸 提燈 $38第一次試提燈,佢係雞嘅輸卵管,口感較煙韌,頂頂仲有未生成蛋殼嘅蛋黃部分,蛋味勁濃郁,外型亦十分得意🤣 而且好矜貴,每隻雞只有一串咋,未試過嘅都可以試試佢😳🔸 厚切鹽燒牛舌腩 $48牛舌都幾厚身,嫩口得嚟但又帶少少爽口,燒得啱啱好,簡簡單單咁加上黑椒同檸檬汁,惹味滿分😋🔸 汁燒免治雞肉軟骨棒(付月見) $38通常去食居酒屋/串燒都會嗌嘅菜式!口感幾唔錯,軟骨多少少會再好啲,同埋用上日本雞蛋,蛋味勁香,不過加埋成個醬汁就偏鹹少少🤏🔸 鹽燒A4宮崎和牛 $58 推❗️

🔸 雞皮墨魚滑 $38 推❗️

🔸 焦糖青蘋果鵝肝多士 $88 推❗️

🔸 提燈 $38

🔸 厚切鹽燒牛舌腩 $48

🔸 汁燒免治雞肉軟骨棒(付月見) $38

🔸 鹽燒A4宮崎和牛 $58 推❗️

真係一分錢一分貨,呢個和牛真係好好食🤤 牛味濃郁,肉質好嫩,而且油脂分泌剛好,食落充滿油香但又唔會太油膩,推薦👍🏻

🔸 惹味鹹蛋黃豬大腸 $24

一見到呢個菜式名,就知道佢係自家製嘅燒物!從來冇諗過兩樣咁邪惡嘅嘢,竟然可以combine埋一齊變成終極邪惡體😈 雖然佢夠晒惡,但真係好惹味!鹹蛋黃係流沙texture,豬大腸燒得好香口,不過唔建議食太多,因為食耐咗都會有少少膩🫣

🔸 牛油果豚肉卷 $28

又一特別之作!竟然牛油果都拎去燒,而燒過之後嘅牛油果有啲太腍,不過個味都唔錯,再加上章魚燒嘅醬汁同面頭嘅紫菜碎,有少少好似食緊章魚燒咁🤣

🔸 孜然燒蒜茸茄子 $36 推❗️

不嬲都冇話勁好燒茄子,不過一場嚟到就試吓佢,估唔到又有驚喜收穫!呢到燒到勁腍,蒜茸又落到好足,每條茄子肉都好入味好正😍

🔸 鹽燒椰菜仔 $20

椰菜仔平時都好少食,今次仲要係燒嘅,當然要嗌下!驟眼睇燒得燶咗少少,不過好鍾意個口感,好爽口,都唔錯!

🔸 鹽燒白鱔 $48

又一串燒至愛,白鱔爽口彈牙,幾鮮味😋 但稍嫌燒得有啲太乾身🤔

🔸 明太子淮山燒 $26

明太子控應該好鍾意😳 明太子鋪滿咗淮山片,鹹鹹香香再配上清清哋嘅淮山,好夾好惹味🤤

🔸 蜜糖燒菠蘿 $18

菠蘿燒到好吸引,面頭搽上蜜糖,所以外皮好脆,內裡又好多汁好甜,一啲渣都冇,好高質👍🏻

🔸 牛油蜜糖日本蕃薯條 $38

又一邪惡之選!望住一大塊牛油係熱辣辣嘅蕃薯條上面溶化,有種治癒嘅感覺!牛油蜜糖嘅配搭咁經典,點會唔好食😝

🔸 明太子燒飯團 $38

最後一道菜式以燒飯團作結,又係揀咗明太子味🤤 飯團要自己包上紫菜,飯團燒到有少少飯焦,再夾埋超脆嘅紫菜,超夾😋

🔸 七寶生啤 $48

生啤依家做緊買一送一優惠!同一大班friend一齊食嘢吹水,嗌佢就啱哂😎

總括而言,呢間串燒店真係好唔錯😌 佢嘅串燒配搭咩種類都有,仲有啲好有創意嘅,好似鹹蛋黃豬大腸同雞皮墨魚滑咁😝 面且價錢合理,絕對值得一試!

2022-10-06 454 浏览
燒烤堂係一間日式居酒屋,佢除左串燒多選擇之外,有啲款式都幾特別,而且價錢亦比同區其他居酒屋平,所以平時中上環嘅打工仔放工後例牌鳥獸散,但燒烤堂都係咁旺場。燒烤堂店面唔算細,不過因為真係幾多人幫趁,所以一定要預先book枱,同限時90分鐘。每枱都有辣椒粉同孜然粉提供。佢地嘅生啤有買一送一,仲平過飲杯梳打呀,鍾意飲酒就啱,不過我同朋友都唔飲酒,所以就叫左百香果梳打($28)同菠蘿青檸梳打($28),兩杯都大大杯有500ml,一杯都夠飲成晚。西班牙黑毛五花腩($28) - 五花腩肥瘦適中,本身都醃得夠味,我自己鍾意食辣就再加啲七味粉。厚切鹽燒牛舌腩($48) - 牛舌雖然唔算非常厚切,不過食落幾彈口,就咁鹽燒已經好食。鹽燒豚肉荔枝卷($22) - 荔枝好清甜,正好可以為豚肉解膩,完全唔覺油呀!孜然豚肉芫荽卷($22) - 孜然味同芫荽味兩者唔會太搶,夾埋芫荽食亦令豚肉食落冇咁油。鹽燒A4宮崎和牛($58) - 和牛肉質軟嫩冇筋,食落又唔會成口油,味道都唔錯。鹽燒白鱔($48) - 白鱔皮燒到脆脆地,鱔肉扎實彈口,就咁食已經好食。明太子燒揚豆腐($28) - 豆腐燒到皮少少脆本身都唔會差,上面

百香果梳打 & 菠蘿青檸梳打

西班牙黑毛五花腩

鹽燒豚肉荔枝卷

孜然豚肉芫荽
鹽燒A4宮崎和牛

鹽燒白鱔
明太子燒揚豆腐($28) - 豆腐燒到皮少少脆本身都唔會差,上面仲要加埋大大pat明太子醬,冇得輸呀!
明太子燒揚豆腐

雞皮墨魚滑($38) - 用雞皮包住墨魚滑黎燒幾特別,墨魚滑彈牙,用雞皮包住多左陣雞油香味。
雞皮墨魚滑

牛油蒜蓉焗雜菇($38) - 雜菇包左金菇同冬菇,入面加左勁多蒜蓉一齊焗,蒜香味好突出,牛油唔算太多,所以食落又唔會太油。
牛油蒜蓉焗雜菇

牛油蜜糖粟米($20) - 粟米係原條上,唔會燒到太乾,加左牛油蜜糖甜甜地幾好食。
牛油蜜糖粟米
明太子燒飯團($38) - 燒飯團表面脆得黎唔會太硬,紫菜亦冇受潮,上面加左厚厚嘅明太子,每一啖都食倒明太子嘅鹹香味。
明太子燒飯團

蜜糖燒菠蘿($18) - 菠蘿香甜多汁又冇渣,當甜品食又可以幫助消化。
蜜糖燒菠蘿
日本芝士年糕($38) - 芝士年糕口感軟糯,除左中間有芝士,上枱時仲連埋一小碟練奶,又有另一番風味。
日本芝士年糕
總結,串燒質素好高,而且款式好多同特別,但人均消費就比同類居酒屋平,難怪成日都咁旺場。
百香果梳打 & 菠蘿青檸梳打
牛油蒜蓉焗雜菇
牛油蜜糖粟米
明太子燒飯團
2022-10-05 40 浏览
今次要介紹既串燒店同另一間好出名既燒肉店係姐妹店,book到位之後👦🏻👧🏻就一直好期待,望住餐牌上面咁多種類既選擇,👦🏻👧🏻決定每樣試幾款再推介心水串燒俾各位朋友仔。豚肉節瓜波板糖好有趣,咬落有少少似食緊棉花糖咁好鬆軟,推介各位朋友仔一定要點埋個蛋汁一齊食,蛋汁滲晒入啲豚肉同節瓜中間,勁juicy雞皮墨魚滑就同時食到脆卜卜同爽滑既口感,雞皮油香加埋鮮甜既墨魚好正汁燒和牛牛肋條肉質夠軟淋,醬汁甜甜地同和牛既味道幾夾豚肉豆苗卷有爽脆同清甜既豆苗,可以中和肉類既油膩感鹽燒白鱔既皮燒得夠脆,而魚肉仍然保持嫩滑檸蜜牛油包同甜奶牛油包超級推介,燒到香脆但唔乾身既包無論加酸甜既檸蜜定香甜既煉奶都咁夾,個麵包入面仲有啲芝士粒有驚喜😋評分:9.5 / 10

汁燒和牛牛肋條肉質夠軟淋,醬汁甜甜地同和牛既味道幾夾
豚肉豆苗卷有爽脆同清甜既豆苗,可以中和肉類既油膩感
鹽燒白鱔既皮燒得夠脆,而魚肉仍然保持嫩滑

評分:9.5 / 10
  • 黑糖燒菠蘿