2023-02-01 73 浏览
朋友介紹佢食烤魚,又有新選擇。烏蠅館絕對唔係拍烏蠅,平日放工時間都坐滿,應該係位置夠方便,而且裝修雅致,好彩有book位。一入到餐廳已經聞到麻辣的味道。可以打邊爐,又可以烤魚,今日叫了一個烤魚,湯底選擇都有幾款,今日又揀了傳統麻辣湯底配 清江魚。魚肉好新鮮,夠晒實淨,最鍾意佢冇乜細骨。記得魚肉熟了後就要熄火,食晒條魚先打邊爐,如果唔係啲魚肉就會變老。麻辣夠晒龍,食完之後麻到上腦。食完烤魚,再用湯底打邊爐,今日兩個人,叫了油麥菜,韭菜再加鵝腸,配料夠新鮮。飲品方面仲有好多台式飲品選擇,鍾意烤魚的可以-試。
2023-01-31 45 浏览
烏蠅館位於尖沙咀九龍中心大廈,是一間以川菜火鍋聞名的餐廳。我晚上去用餐,點了招牌蒜香烤海爐魚和白飯,餐廳非常闊落,平日顧客亦很多,看來非常受歡迎。🐟🐟🐟烤魚的口味有很多選擇,例如香辣、泡椒、麻辣等,魚的種類亦任君選擇,例如珍珠斑、海鱸魚、清江魚等,店員主動協助我們下單,服務認真有禮。🫡🫡🫡海鱸魚好大條,非常新鮮,魚肉鮮嫩又有咬勁,魚皮微脆,配上蒜粒的香氣,口感十分出色,加上蔥花、金菇、木耳、白蘿蔔片等配料,是絕妙的搭配,並且不會過於油膩。我們點了兩碗白飯,一口白飯一口烤魚,讓人一口接一口都停不下來。🤤🤤🤤總而言之,這間餐廳值得推薦,我會再次光臨這家餐廳,並推薦給我的朋友。👍🏻👍🏻👍🏻
2023-01-31 50 浏览
冒菜套餐農曆新年食咗好多油膩嘢 週末午餐 想食得清淡啲 於是同朋友去食冒菜 -🍲冒菜午市套餐A $50冒菜即係將預備好嘅蔬菜或者肉作為配料 放喺辣湯底燙熱再食 套餐A價錢 包六款食材一款主食仲有飲品 算係抵食 冒菜選擇多籮籮 有多種蔬菜🥬肉丸🍡肉類🥓 跟餐主食米粉米線白飯之類 我揀咗火鍋寬粉 貪佢柔韌有口感-至於招牌湯底 首推麻辣藤椒湯🌶或者成都川酸湯  加埋芝麻/蒜泥/芫荽/蔥 麻辣辛口 十足成都小吃風味 唔辣選擇有蕃茄湯/滋補菌湯/清湯 各適其適
冒菜套餐

🍲冒菜午市套餐A $50
跟餐主食米粉米線白飯之類 我揀咗火鍋寬粉 貪佢柔韌有口感
至於招牌湯底 首推麻辣藤椒湯🌶

尖沙咀亞士厘道有間「烏蠅館」專門食🌶️四川特色傳統美食冒菜和烤魚!環境感覺不錯,睇完餐牌一於入去試試呢個《蒜香烤清江魚》🐟🐟🐟!🔥烤魚 $348~是用鐵盤盛著放在爐上的一道菜色,除了原條魚身外,也有加入其他的配料,白蘿蔔、芋絲、金菇等等..蒜香味濃口味咸咸香香😋!烤魚的食法與一般火鍋不同,💁🏻‍♀️而是結合醃、烤、燉三種烹飪方法,所以魚肉會更顯鮮味,此外也可按個人喜好添加各種不同的🥒蔬菜和🥩肉類!🦐蝦滑 $88~蝦滑確實不錯,粉少蝦肉多,真材實料👍!🥢四川寬粉 $28~晶瑩剔透,質感滑滑👍🏻!

🦐蝦滑 $88~蝦滑確實不錯,粉少蝦肉多,真材實料👍!

🥢四川寬粉 $28~晶瑩剔透,質感滑滑👍🏻!

2023-01-31 32 浏览
呢間餐廳嘅烤魚係幾出名,好耐之前已經聽過。最近,約返舊戰友帶佢試下烤魚。烤魚有六款味道選擇,辣味居多,但亦有蒜蓉味。 朋友無太食辣,但蒜蓉太重口味,所以我哋選擇。🐟傳統麻辣(小辣)海鱸魚 $298啖啖肉,幾嫩滑,亦唔會多骨, 貼心咁分開咗魚嘅兩邊,方便大家食,適合2-3人享用。每盤魚會附送三款免費配菜,當日有芋絲、金菇同木耳。朋友重點推介木耳,入味又有咬口。 小食🥢青椒皮蛋$28 擺放似花朵綻放,睇到醬油似幾辣,但食落又唔太辣,口感鮮滑爽口。 🍜四川寬粉$28一開始就放入鍋,更加吸收湯底精華,咬口煙韌。 🥢雞髀菇$32超多份量,至少有十幾片, 同樣索味。 🐠脆魚皮$38價錢偏高,但都幾脆口。 萵筍片$28份量同味道都正常發揮。 🧋🍹比較少烤魚餐廳會提供多款台式飲品同枝裝汽水。台式飲品有唔同口味嘅綠茶、咖啡同蜂蜜等, 仲有唔少配料,加奶蓋同珍珠等。🧋藍天白雲$34 (+$8朱古力奶蓋)如果剩係聽個名,大家未必知道原來係荔枝口味嘅鮮奶,出奇地配合到, 底層仲有荔枝口味嘅配珠。 🧋暮色戀人(+$5雪燕)朱古力味香濃,朋友同時鍾意朱古力同雪燕,不過佢話其實唔係幾夾,睇嚟雪燕跟返茶飲會更好。 🍹

🐟傳統麻辣(小辣)海鱸魚 $298

小食
🥢青椒皮蛋$28

🍜四川寬粉$28
一開始就放入鍋,更加吸收湯底精華,咬口煙韌。

🥢雞髀菇$32
超多份量,至少有十幾片, 同樣索味。

🐠脆魚皮$38
價錢偏高,但都幾脆口。
萵筍片$28
份量同味道都正常發揮。

🧋藍天白雲$34 (+$8朱古力奶蓋)

🧋暮色戀人(+$5雪燕)

🍹桂花蜂蜜 $18
有超多桂花瓣,而唔係求其用桂花醬,加咗唔少分,可以選擇少甜,咁就加埋蜂蜜亦唔會過甜。
2023-01-28 65 浏览
🏠店名:乌蝇馆💰人均:140HKD/人📍地址:尖沙咀亞士厘道29-39號九龍中心大廈地下G29號舖好像是被推薦過很多次的買菜,那麽一定要來試試哦。來之前都想好了要食什麼,一個人也要好好吃飯喔。 冒菜藤椒汤底 挑選了買菜A餐,跟佐油麥菜,雞肉,魚腐,蜆肉,四川臘腸,豆腐,第一感覺是量有點少,但我點了其他很多小食所以也一定是夠了,味道麻麻的,還不錯,但稱不上驚艷! 寶林川式麻辣雜醬撈火鍋寬粉 真的是很期待的一碗粉,上來之後有點油,但是雜醬好好味。 薑汁豆皮芽 一定要點,賊好吃。 脆脆午餐肉 味道極好,尤其是粘了寶琳醬後。服務一般般,以前說是黃店?不太清楚。
🏠店名:乌蝇馆
💰人均:140HKD/人

好像是被推薦過很多次的買菜,那麽一定要來試試哦。
來之前都想好了要食什麼,一個人也要好好吃飯喔。

薑汁豆皮芽 一定要點,賊好吃。

脆脆午餐肉 味道極好,尤其是粘了寶琳醬後。

服務一般般,以前說是黃店?不太清楚。
2023-01-28
今日適逢朋友生日,而佢又勁鐘意食冒菜川菜,就同左佢去尖沙咀著名既冒菜館個門面好古色古香,食中國菜都食得有feel d😂呢間以前都食過幾次,之前黎仲要排長龍tim. 烏蠅館除咗有唔同魚選擇,食完仲可以打便爐,一次過滿足你幾個願望!因為我同朋友當日都食左好多野先過來,最後決定食完烤魚滿足左就算烤魚主要有四款口味,分別係招牌香辣、特色泡椒、傳統麻辣烤魚,仲有唔辣的蒜香烤魚,唔食得辣又想食烤魚既朋友都可以食💗魚類方面有三款,分別珍珠斑、海鱸魚、清江魚,最後我地選擇左傳統麻辣烤海鱸魚海鱸魚接近無骨狀態, 啱曬我呢邊唔鍾意吐骨嘅懶人😂烤魚上菜時都差唔多食得,上菜後只需要等5-10分鐘就可以食得啦~佢地有幾款魚揀,但我地最後揀左店員推介,最厚肉結實又無骨個款招牌香辣海爐魚招牌香辣海爐魚(小辣)等左10分鐘度就到,原條奉上。有唔同魚揀,今次呢款魚唔算多骨,都幾大條,完全唔腥架!湯底入面有花椒、八角、金菇、芋絲、木耳等,可以揀辣度,由牛油、解花籽油和三種辣椒熬煮而成,我地揀左小 辣,初頭都驚會唔夠辣,但食食下 原來個辣味係有餘勁, 所以唔算好食得 辣既,就千其唔好貪心揀 ,中辣甚至乎係大辣烤魚入面會有三

個門面好古色古香,食中國菜都食得有feel d😂

海鱸魚接近無骨狀態, 啱曬我呢邊唔鍾意吐骨嘅懶人😂

招牌香辣海爐魚(小辣)

烤魚入面會有三款素菜
今日係金菇、萵荀同杏鮑菇,肉質正如餐牌所講口感結實又爽滑!

食完後,由於條魚好大條,兩個人夠哂食,最後只係食左個紅糖糍粑

值得一提既係呢個紅糖糍粑紅糖係流心既, 咬落去要小心,因為一咬就流出, 甜甜地好好味,晚飯後甜一甜好正🤩

2023-01-18
  • 紅糖糍粑
  • 招牌香辣烤魚
  • 黑糖珍珠鮮奶
平時都係同同事食開烏蠅館嘅lunch, 2023年第一件好事就係佢終於升咗職啦,咁開心不如就夜晚打個邊爐賀一賀佢啦!好彩book咗枱咋,全間餐廳都爆滿咁濟😳打邊爐最緊要個湯底!本身打邊爐唔係好食辣,但今次我唯有捨命陪君子試吓重慶牛油麻辣火鍋湯底啦🥹呢度同好多火鍋店一樣都係自助落單冇耐就即刻送咗個湯底嚟,窩入邊有一磚磚嘅麻辣牛油,京蔥同埋薑片。店員會即場加熱水,開咗爐之後好快就滾起老老實實,人生打咗咁多次邊爐真係第一次食牛油麻辣火鍋,估唔到滾起真係好香🥹嗱嗱聲叫啲餸嚟食先啦叫咗雪花肥牛,同埋鴨血先!冇諗到普通嘅雪花肥牛都可以咁濃牛味😳下次真係要再試吓佢嗰個安格斯牛肉鴨血個item全名叫做無得輸鴨血,入口有鴨血嘅煙煙韌韌蔬菜方面叫咗萵筍,風琴豆腐寸同埋比較少見嘅花生芽😻同事第一次見同食花生芽,我覺得無論喺口感同埋味道上面比豆芽豐富😻風琴豆腐寸簡直一流!索晒啲麻辣湯嘅味!!一啖咬落口爆曬啲湯出嚟,小心燙口呀食到中段都覺得真係有啲辣,叫咗兩杯特色飲品,同事叫咗杯暮色戀人嚟解辣,其實係朱古力奶加朱古力奶蓋我就叫咗杯檸檬百香果QQ,兩杯飲品都好夠凍,飲完即刻解辣食到最後決定叫個紅糖糍粑嚟徹底解辣🤣
好彩book咗枱咋,全間餐廳都爆滿咁濟😳

呢度同好多火鍋店一樣都係自助落單

鴨血個item全名叫做無得輸鴨血,入口有鴨血嘅煙煙韌韌

蔬菜方面叫咗萵筍,風琴豆腐寸同埋比較少見嘅花生芽😻

我就叫咗杯檸檬百香果QQ,兩杯飲品都好夠凍,飲完即刻解辣

食到最後決定叫個紅糖糍粑嚟徹底解辣🤣嚟到嘅時候發現同本身想像中嘅糍粑唔一樣😳我哋仲喺度諗係咪比少咗紅糖
再睇一睇發現原來係一個爆漿紅糖糍粑,當下即刻好期待

自問唔係佛印嘴,承受唔到咁高溫😂但見到同事一咬開嘅時候,入邊啲紅糖將滿到瀉出嚟😳好吸引呀!!!忍唔住食完之後再叫多份🤣

意猶未盡,打完邊爐之後第二日lunch都係去咗食烏蠅館冒菜🤣其他同事都問我究竟有幾鍾意食呢間餐廳,然後打邊爐又多個選擇啦!

• 紅糖糍粑
2023-01-19 64 浏览
今日黎食烤魚! 職員話海爐魚冇咁多骨,所以我地叫左呢款。口味有幾款,唔辣的都有,可以叫蒜香。我地想食D辣,就叫左傳統麻辣既小辣。條魚好大條! 好厚肉,食落魚質仲係滑架。入面有D配菜,有金針菇,有芋絲,木耳,全部都好吸味。個辣度比想像中辣,但好夾條魚咁食。食到冇咩汁可以叫店員加湯再滾下。平時食完係可以加湯打邊爐架, 不過今日食完都好飽,就冇再加!另外,叫左小食蒜泥白肉,好香蒜味,而且肉片好大塊,個汁食完都好開胃。仲叫左红糖糍粑,好期待! 本身見出面冇淋紅糖汁,原來D紅糖係入面,第一次見呢款,一咬就會爆汁,好好食,而且好有咬口。野飲呢到選擇好多,叫左黑糖雪燕鮮奶同埋黑糖桃膠鮮奶,奶味偏重,幾好飲!
媽咪一直好鍾意食烤魚,今次特登帶佢嚟到尖沙咀嘅烏蠅館,試吓呢度好出名嘅烤魚。烤魚有三隻魚揀,我哋今次揀咗最大條貴少少嘅清江魚,味道就揀咗招牌香辣(小辣)。由於我哋唔鍾意食麻味,香辣就啱晒我哋!仲要冇芫荽,正!呢個味有唔同嘅辣椒加埋葱同蒜,好香架!不得不讚呢度嘅服務好好,條魚上咗之後服務員行埋嚟同我哋講,等5至10分鐘先可以食。我阿媽見到條魚冇乜湯,多口講咗句點解冇乜湯,店員解釋話係傳統烤魚嘅做法,少啲湯先食到魚嘅鮮味同醬汁嘅香味,可以食到一半之後先加湯。等咗一陣啲香味撲埋嚟真係好肚餓,急不及待打開蓋食。魚肉非常彈牙鮮甜,又唔會死實實,呢條好大條魚兩至三個人食都夠,除咗魚,入面仲有啲雲耳、芋絲同埋金菇,非常足料。後尾越食越辣,我哋都冇叫佢再加湯直接加清水🤣🤣 加咗水都依然食到魚嘅鮮味,最後仲嗌咗一碟娃娃菜吸晒魚嘅精華,正!另外再嗌咗個冒菜set,$58有8種配料。有薯粉、肥牛、貢丸等~ 不過其實嗌咗烤魚唔需要再嗌呢個set,另外再嗌啲火鍋配料好似仲好~ 今次做咗傻豬豬,下次識食啦🤣見到佢仲有啲花茶賣,幾特別,下次再試!

另外再嗌咗個冒菜set,$58有8種配料。

見到佢仲有啲花茶賣,幾特別,下次再試!
  • 招牌香辣烤魚
2023-01-18 101 浏览
尋日跟舊同事搵食🤣🤣佢帶左我去呢間食冒菜同烤魚做主打既食店~中午食烤魚好似太heavy 🙊🙊所以我哋就決定食冒菜,舊同事話佢間唔中都會食佢當lunch,貪佢配料夠多樣化~而我就第一次食,睇落有啲似港式車仔麵咁都係可以自己揀湯底同配料既🤗🤗🤗我哋每人要咗一份A餐,可以揀5款配料!!我要左清湯,舊同事就要左菌湯我哋仲加左一份主食:土豆粉同火鍋寬粉~兩款粉都qq彈彈咁,湯底都偏重口味就算清湯都好重蒜香,好惹味!!!特別推薦呢度既牛筋,滷得入味但能保留彈性,唔會淋至一pat野咁🤤🤤🤤鴨血係舊同事既大愛加配咗佢地既蜂蜜特飲~我哋要左桂花同茉莉口味,兩款都幾清香,飲落都幾潤喉✨中意既仲可以外帶不同口味既花蜜返屋企沖嚟慢慢嘆添❤️
尋日跟舊同事搵食🤣🤣

佢帶左我去呢間食冒菜同烤魚做主打既食店~

中午食烤魚好似太heavy 🙊🙊

而我就第一次食,睇落有啲似港式車仔麵咁
都係可以自己揀湯底同配料既🤗🤗🤗

我哋每人要咗一份A餐,可以揀5款配料!!
我要左清湯,舊同事就要左菌湯

我哋仲加左一份主食:

土豆粉同火鍋寬粉~

兩款粉都qq彈彈咁,湯底都偏重口味
就算清湯都好重蒜香,好惹味!!!

鴨血係舊同事既大愛

加配咗佢地既蜂蜜特飲~

我哋要左桂花同茉莉口味,兩款都幾清香,飲落都幾潤喉✨

中意既仲可以外帶不同口味既花蜜返屋企沖嚟慢慢嘆添❤️
2023-01-17 42 浏览
天氣又轉凍就又想打邊爐喺尖沙咀揾咗這一間,名字很有趣叫烏蠅館店舖有火鍋、有烤魚、有冒菜今日原意就係你打邊爐,所以叫咗一個滋補菌湯 火鍋湯底睇落好清,但係味道都幾濃郁,滿滿嘅菇菌味,食到最尾仲可以食埋啲菇配料叫咗丸類雙拼,揀咗墨汁墨魚丸+牛丸墨汁墨魚丸都幾特別,比普通墨魚丸有一種特別嘅味道牛丸既彈牙又有牛肉味蔬菜揀咗 雙拼菜類,唐生菜+皇帝菜可以一次過食到兩種菜又唔會太多另外揀咗一個雙拼餃,粒粒粟米餃+鮮蝦雲吞雲吞爽口, 粟米餃食落有啲甜甜地幾好食另外叫多一個洞庭烏冬作為主食鍾意食零食嘅朋友另外有叫咗個四川酥魷夠脆有街邊小食店咁嘅感覺今日嘅感覺係簡簡單單有屋企打邊爐嘅感覺, 食完成個人暖曬,可以再出去行街
天氣又轉凍就又想打邊爐
喺尖沙咀揾咗這一間,名字很有趣叫烏蠅館

店舖有火鍋、有烤魚、有冒菜

今日原意就係你打邊爐,所以叫咗一個滋補菌湯 火鍋

配料叫咗丸類雙拼,揀咗墨汁墨魚丸+牛丸
墨汁墨魚丸都幾特別,比普通墨魚丸有一種特別嘅味道
牛丸既彈牙又有牛肉味

蔬菜揀咗 雙拼菜類,唐生菜+皇帝菜
可以一次過食到兩種菜又唔會太多

另外揀咗一個雙拼餃,粒粒粟米餃+鮮蝦雲吞
雲吞爽口, 粟米餃食落有啲甜甜地幾好食

另外叫多一個洞庭烏冬作為主食

鍾意食零食嘅朋友另外有叫咗個四川酥魷
夠脆有街邊小食店咁嘅感覺

2023-01-16
2023-01-15 42 浏览
最近同朋友去尖沙咀行街,見到條街入面都幾多嘢食,一於決定試吓最近好耐都冇食嘅烤魚😋聽朋友講呢間鋪午市時間就係食自選米線為主,而夜晚就可以選擇食米線或者烤魚🐟魚嘅種類分為三款,不同種類及大細的魚的價錢都不同🤓另外仲有多款烤魚口味可以選擇👍🏻大家可以根據自己的喜好選擇想要嘅魚🥳🥳我就試咗清江魚,店家仲會贈送3款配菜,分別有蘿蔔片、雲耳及芋絲🥰清江魚十分推介比平時怕骨嘅朋友仔😝佢真係一d骨都冇㗎!而且肉質都結實,鮮味十足🤤仲要大大條,真係好足料✨食完烤魚可以叫店員加湯打邊爐🍲咁樣食嘅魚肉口感十分豐富😊另外仲可以自己加唔同嘅配菜食㗎! 娃娃菜同萵筍同大大兜而且新鮮👍🏻總括黎講性價比都高,食物質素唔錯🥰而且店舖環境闊落唔使同人逼🤤

2023-01-15 54 浏览
睇幾日食過寶琳個間「烏蠅館」好唔錯,今次就同朋友去尖沙咀又食烤魚啦😆點餐嘅程序係先揀魚同味道 之後先再揀打邊爐配料😎 有三款魚可供選擇 我地揀咗招牌香辣清江魚 店員介紹依一款魚 係集鮮甜結實肥美於一身😜 食落就知道店員無講錯😚 咬落魚質非常結實 一直煲住都唔會爛 亦好香魚味🥰 加埋招牌香辣嘅調味 真係食多幾碗飯先夠🤩食到咁上下 就可以加湯打邊爐🤪 我地叫咗黑豚肉 娃娃菜 萵筍片 四川寬粉🥳 先講黑豚肉 脂肪平均 亦無血水 味道同質感不錯 🤓 而娃娃菜都好大份🥰 用菜同寬粉吸哂啲湯汁 簡直係一流😜 我地仲叫咗兩款嘢飲 分別係桂花蜂蜜同埋凍黑糖桃膠鮮奶😍 兩杯嘢飲都好fresh 又唔會太甜 啱哂打邊爐👍🏻

2023-01-10
2023-01-13 59 浏览
尖沙咀惹味烤魚店中有3款魚揀,傻婆們揀左海鱸魚珍珠斑$268海鱸魚$298清江魚$348🌸海鱸魚$298⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️揀左蒜味烤魚,完全不會辣的,真係落左好多蒜蓉,蒜味真係好濃郁,成條魚都入晒味!魚肉鮮甜嫩滑,配菜有金針菇、雞脾菇、黑木耳,全部都好重蒜蓉味好正。不過食到後面都有點重口味,而且幾油下。🌸藍天白雲$34⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️傻婆T又係睇中藍色飲品啦!今次個藍色好靚,真係好似藍天白雲,藍是用碟豆花,白是鮮奶,還放了荔枝肉,估唔到咁樣配搭又幾好味,味道好新鮮呀!傻婆T選了少甜少冰,所以味道超適合呀!🌸暮色戀人$34表面係朱古力奶蓋,好重朱古力味,香濃朱古力奶加玫瑰蜂蜜,甜中帶點微酸,朱古力帶點玫瑰香,甜而不膩令成件事好夾。入座時需揀定食烤魚定冒菜,環境舒服,光線充足,冷氣足夠,店員服務不錯,需加一服務費。======詳情======烏蠅館 (九龍中心大廈)尖沙咀亞士厘道29-39號九龍中心大廈地下G29號舖================#yummy #香港美食指南 #香港美食 #hkfoodie #hkfood #hkeat #吃貨 #吃貨日常 #RnT吃貨 #相機食先 #美食 #尖沙咀
尖沙咀惹味烤魚

🌸海鱸魚$298⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🌸藍天白雲$34⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🌸暮色戀人$34

======詳情======
烏蠅館 (九龍中心大廈)
尖沙咀亞士厘道29-39號九龍中心大廈地下G29號舖
================
#yummy #香港美食指南 #香港美食 #hkfoodie #hkfood #hkeat #吃貨 #吃貨日常 #RnT吃貨 #相機食先 #美食 #尖沙咀好去處 #尖沙咀美食 #RnT尖沙咀 #RnT烤魚 #烤魚 #海爐魚 #蒜味烤魚 #蒜味 #暮色戀人 #藍天白雲 #朱古力奶蓋 #朱古力 #奶蓋控 #飲品控 #飲品 #荔枝 #玫瑰蜂蜜 #烏蠅館
2023-01-11
  • 藍天白雲