今日適逢朋友生日,而佢又勁鐘意食冒菜川菜,就同左佢去尖沙咀著名既冒菜館個門面好古色古香,食中國菜都食得有feel d😂呢間以前都食過幾次,之前黎仲要排長龍tim. 烏蠅館除咗有唔同魚選擇,食完仲可以打便爐,一次過滿足你幾個願望!因為我同朋友當日都食左好多野先過來,最後決定食完烤魚滿足左就算烤魚主要有四款口味,分別係招牌香辣、特色泡椒、傳統麻辣烤魚,仲有唔辣的蒜香烤魚,唔食得辣又想食烤魚既朋友都可以食💗魚類方面有三款,分別珍珠斑、海鱸魚、清江魚,最後我地選擇左傳統麻辣烤海鱸魚海鱸魚接近無骨狀態, 啱曬我呢邊唔鍾意吐骨嘅懶人😂烤魚上菜時都差唔多食得,上菜後只需要等5-10分鐘就可以食得啦~佢地有幾款魚揀,但我地最後揀左店員推介,最厚肉結實又無骨個款招牌香辣海爐魚招牌香辣海爐魚(小辣)等左10分鐘度就到,原條奉上。有唔同魚揀,今次呢款魚唔算多骨,都幾大條,完全唔腥架!湯底入面有花椒、八角、金菇、芋絲、木耳等,可以揀辣度,由牛油、解花籽油和三種辣椒熬煮而成,我地揀左小 辣,初頭都驚會唔夠辣,但食食下 原來個辣味係有餘勁, 所以唔算好食得 辣既,就千其唔好貪心揀 ,中辣甚至乎係大辣烤魚入面會有三

個門面好古色古香,食中國菜都食得有feel d😂

海鱸魚接近無骨狀態, 啱曬我呢邊唔鍾意吐骨嘅懶人😂

招牌香辣海爐魚(小辣)

烤魚入面會有三款素菜
今日係金菇、萵荀同杏鮑菇,肉質正如餐牌所講口感結實又爽滑!

食完後,由於條魚好大條,兩個人夠哂食,最後只係食左個紅糖糍粑

值得一提既係呢個紅糖糍粑紅糖係流心既, 咬落去要小心,因為一咬就流出, 甜甜地好好味,晚飯後甜一甜好正🤩

2023-01-18