2021-06-11 242 浏览
看見了朋友來打卡之後被吸引了,一於來一探究竟😌門面與裝修有熱帶風情,加上少許玩味,的確令人眼前一亮可能因為lunch time滿座,整體環境有少少逼,打卡的話記得揀岩時間😆cappuccino; mocha沙冰: 2杯的味道都唔錯,反而朱古力帶出了咖啡香,推薦沙冰多點腐皮壽司定食: 好大件的壽司,好足料🤭魚生新鮮,個人偏好黑松露帶子和蟹膏👌🏻希望以明太子作配搭的款式可以減少,感覺味道會多樣化點銀鱈魚西京燒定食: 魚肉鮮嫩,調味剛好,一咬落去充滿油香,配飯很搭👍🏻最後值得一提的是布甸!🤩全餐亮點,蛋香濃郁,甜度適中,夠滑溜,只不過口感太實在了點,但味道搭救👍🏻/💭繁忙時段餐點預計要等耐少少,希望服務會更加好喇💪🏻
💭繁忙時段餐點預計要等耐少少,希望服務會更加好喇💪🏻
位於蘇豪區附近的樓上莊園,以氣氛及布置聞名,訂枱是最為明智的選擇這是其中一個不錯的打卡位,長椅都被這條可愛的泡泡龍破壞?餐牌主打食材當然為壽司🎆柚子菠蘿梳打 $49🎆柚子味的梳打水加上薄荷葉,杯頂放上一塊冰菠蘿,舒服🌅紐約黑珍珠 $78🌅將黑松露放在帶子上,帶子清淡的鮮甜味加上黑松露的香充斥在口腔🎇牛油果沙律 $89🎇這款沙律的醬汁調得非常好,酸得幾開胃,沙律菜新鮮無苦澀味,牛油果軟硬度剛好🌌日式炸雞 $78🌌皮薄而且炸到金黃色,脆口的外皮加上嫩滑的雞肉🌠夏威夷肥仔 $76🌠這個是今天的MVP,芝士及鰻魚汁灑滿壽司上,入口甜味與芝士香角力,無法遺忘的味道總括而言,這家樓上莊園的環境布置確實很精緻,氣氛亦很好,至於食物質素更是令人拍掌,非常好的一餐晚宴

這是其中一個不錯的打卡位,長椅都被這條可愛的泡泡龍破壞?

餐牌
主打食材當然為壽司

🎆柚子菠蘿梳打 $49🎆
柚子味的梳打水加上薄荷葉,杯頂放上一塊冰菠蘿,舒服

🌅紐約黑珍珠 $78🌅

🎇牛油果沙律 $89🎇

🌌日式炸雞 $78🌌
皮薄而且炸到金黃色,脆口的外皮加上嫩滑的雞肉

🌠夏威夷肥仔 $76🌠

2021-06-09
  • 夏威夷肥仔
2021-06-09 320 浏览
又要介紹一間環境超舒服嘅木系餐廳。👍🏻壽司一上枱面好有驚喜,每件都係出面嘅兩三倍大細 ,每款入口都有甜甜地嘅腐皮襯托。特別係柚子左口魚 、魚生好肥美,同柚子幾夾,食落十分清新。炙燒彈彈蝦亦係推介之一,面頭有好多隻甜蝦,認真幾彈牙 ,配埋沙律醬同腐皮 ,成件事清甜得來又惹味 。而辣味三文魚份量十足,辣味有後勁但唔算太辣,同時唔會搶過魚嘅鮮味!但整體啲壽司飯偏酸但硬度適中。👍🏻德州牛仔 一份有四件,一啖食落口,口感好豐富好有層次 。外面沾滿脆脆,啲牛肉燒得好香濃,仲配埋面頭又甜又香濃嘅醬汁,好有特色!👍🏻明太子烏冬 令人驚艷既味道,比想像中出色。烏冬口感彈牙、有嚼口 、忌廉好滑 、撈埋明太子又帶點鹹辣 ,夾上嚟條條都掛汁 ,仲要好大份添~👍🏻西村焙茶朱古力 茶味同朱古力味估唔到會咁夾,兩者既平衡好均勻,好夾,入口順滑,茶味有餘韻,拉花功力仲好十足 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)👍🏻👍🏻餐廳環境坐得好舒服有格調 ,睇得出好多細節位都落足心機佈置,侍應服務有禮又有效率。💡不過見到人哋推介午餐會有定食,性價比相對會較高!
又要介紹一間環境超舒服嘅木系餐廳。

👍🏻壽司

👍🏻德州牛仔

👍🏻明太子烏冬

👍🏻西村焙茶朱古力

💡不過見到人哋推介午餐會有定食,性價比相對會較高!
2021-06-09 311 浏览
小編第一次寫OpenRice食評,想試依間餐廳好耐,上網睇冇得Walk in,所以就去book左lunch,由香港站行上去都幾係嘢,不過最終都搵到入口今次叫咗嘅係腐皮御膳(B) +3色刺身定食,另外仲叫咗杯嘢飲添-奶蓋白玉烏龍👍🏻今次已經期待咗好耐,腐皮壽司份量同埋餡料都好多,另外果三片刺身都好厚😛,嗰啲配菜都好好味,雖然價錢有d貴,但都可以值得一試,另外餐廳都好多打卡位可以同閨蜜or 另一半一齊去,座位都唔係好迫👍🏻 p.s: 餐廳係有限時嘅,入咗起計個半鐘(如果有興趣嘗試,就要特別留意一點啦,唔好掛住打卡🤪)

腐皮御膳壽司
2021-06-09
腐皮御膳壽司
2021-06-07 1798 浏览
「為食龍」位於銅鑼灣嘅舊店,店鋪細細只有幾個企位,幫襯嘅人多數買外賣食。最近佢哋搬咗去中環新舖,終於有堂食位啦,仲有好多打卡位添。環境同以前店舖比簡直係冇得比😂😂新鋪樓底好高,店內有啲熱帶雨林feel。新店餐牌有卷物、小食、刺身、沙律、甜品等。當然唔少得最出名嘅腐皮壽司啦,口味有超過二十款!▫️為食龍卷 (HKD158) - 一客有8件「為食龍卷」,係店員推介嘅食物。色彩繽紛嘅卷物有炸蝦、刺身、牛油果、細蝦。賣相好靚當然要相機食先📷▫️腐皮壽司👇🏻▫️炙燒檸汁帶子 (HKD28)▫️明太子三文魚 (HKD26)▫️蟹膏三文魚子 (HKD42)▫️芝士蟹籽厚燒玉子 (HKD24)每件腐皮壽司都大大件,好足料。如果要喺呢四款壽司裡面揀我最鐘意嘅,我會揀蟹膏三文魚子。蟹膏跟飯已經係一個好好嘅配搭,加埋三文魚子令到腐皮壽司味道更好。▫️焦糖雞蛋布甸(HKD59) - 新店有甜品食,雖然只係得兩款選擇,好過冇啦。頭幾啖會食到好重雞蛋味,布甸底部由於被焦糖漿包圍住,我覺得味道甜咗少少。▫️奶蓋白玉烏龍 (HKD48) - 奶蓋上放咗一串小丸子,賣相幾靚😆不過我建議盡快食咗串小丸子先,等耐咗就會變硬。

▫️腐皮壽司👇🏻

▫️炙燒檸汁帶子 (HKD28)
▫️明太子三文魚 (HKD26)
▫️蟹膏三文魚子 (HKD42)
▫️芝士蟹籽厚燒玉子 (HKD24)

為食龍卷
  • 為食龍卷
2021-06-06 1469 浏览
呢間餐廳以大自然同恐龍為主題🦖食物主打飯團、日式輕食同便當,招牌腐皮壽司更有多款口味,夠哂創新🥢💗黑松露帶子腐皮($28)帶子肉厚軟熟,味道鮮甜,配上香濃嘅黑松露醬💎💗炙燒彈彈蝦腐皮($26)甜蝦彈牙黏糯,以秘製辣醬調味,味道微辛獨特🦐💗柚子左口魚腐皮($27)左口魚軟滑細嫩,魚油豐富,帶微微柚子清香🐟💗炙燒蟹沙律腐皮($25)蟹柳經火炙後更香口,拌入沙律醬非常夾🦀💗西雅圖鬼妹($68/ 半份)火炙三文魚腩肥美柔軟🦈飯卷包住牛油果醬🥑同青瓜條🥒,以少量黑魚籽點綴💗夏威夷肥仔($76/ 半份)飯卷包住鰻魚🐠同青瓜條🥒,面頭淋上香甜嘅蒲燒汁同半溶嘅芝士醬🧀💗避風塘單骨雞翼($69)雞翼炸得香脆,內裡嫩滑有肉汁🐥加入椒鹽、炸蒜同辣椒炒成,味道辛辣惹味🌶💗炸串拼盤($158)🥚炸糖心蛋:蛋黃保持流心⚪️炸帶子:帶海貝鮮味🐋炸三文魚芝士串:三文魚調味較淡,內裡包住幼滑嘅忌廉芝士🥔炸薯仔片:薯仔爽口粉脆🍘日式咖哩炸飯串:飯團結實煙韌,咖哩香突出,不過味道太沉悶,如果有餡料會更好🍎脆炸蘋果:蘋果爽脆清甜,以適量肉桂粉調味💗沙嗲牛肉烏冬($98)烏冬滑溜彈牙,炒得乾身唔油膩,沙嗲醬香濃惹味🥘肥牛片份量十
💗黑松露帶子腐皮($28)
帶子肉厚軟熟,味道鮮甜,配上香濃嘅黑松露醬💎
💗炙燒彈彈蝦腐皮($26)
甜蝦彈牙黏糯,以秘製辣醬調味,味道微辛獨特🦐
💗柚子左口魚腐皮($27)
左口魚軟滑細嫩,魚油豐富,帶微微柚子清香🐟
💗炙燒蟹沙律腐皮($25)
蟹柳經火炙後更香口,拌入沙律醬非常夾🦀
腐皮

💗西雅圖鬼妹($68/ 半份)
西雅圖鬼妹

💗夏威夷肥仔($76/ 半份)
夏威夷肥仔

💗避風塘單骨雞翼($69)
避風塘單骨雞翼

💗炸串拼盤($158)
🥚炸糖心蛋:蛋黃保持流心
⚪️炸帶子:帶海貝鮮味
🐋炸三文魚芝士串:三文魚調味較淡,內裡包住幼滑嘅忌廉芝士
🥔炸薯仔片:薯仔爽口粉脆
🍎脆炸蘋果:蘋果爽脆清甜,以適量肉桂粉調味
炸串拼盤

💗沙嗲牛肉烏冬($98)
烏冬滑溜彈牙,炒得乾身唔油膩,沙嗲醬香濃惹味🥘肥牛片份量十足,牛味濃郁🐂
沙嗲牛肉烏冬

💗意想大到牛角包窩夫配雪糕($88)
牛角包窩夫酥脆鬆化🥐分別有兩款口味,一邊係楓糖漿配菠蘿雪糕🍍另一邊係黑朱古力醬配豆腐雪糕🍫層次豐富,甜而不膩
意想大到牛角包窩夫配雪糕
2021-06-05
腐皮
西雅圖鬼妹
夏威夷肥仔
避風塘單骨雞翼
沙嗲牛肉烏冬
2021-06-02 1133 浏览
餐廳以恐龍、森林為題,仲有一個被恐龍破壞咗嘅場景設計,一個好靚的打咭位。不過略嫌枱同枱之間嘅距離太窄,好容易撞到人,waiter 放低咖啡時,倒左落朋友身上,好彩不是熱的😓😓食物方面,有啲失望,嚿飯好大,飯粒偏硬,朋友以為煮唔熟辣味三文魚($26) — 辣味有啲泰式feel 海膽三文魚子($54)— 海膽份量少整體來說刺身不夠新鮮,而且價錢偏貴,全部都係單件價錢,半份也只是4件,仲有最好一次過落單,要等得耐💤💤

食物方面,有啲失望,嚿飯好大,飯粒偏硬,朋友以為煮唔熟

辣味三文魚($26) — 辣味有啲泰式feel
海膽三文魚子($54)— 海膽份量少

2021-06-02 465 浏览
😂呢間本來喺銅鑼灣專做外賣嘅小店 搬左新舖到中環🙌🏻以恐龍為主題🦖成間店嘅裝修都好有心思🤩四圍都有好多嘅打卡位💯食物方面主要係食刺身丼飯壽身飯糰等🌟腐皮壽司😋上面嘅餡料有勁多不同配搭可以揀個人推薦柚子左口魚,炙燒檸汁帶子同蟹膏甜蝦😋🌟夏威夷肥仔芝士同鰻魚😋一上枱已見到勁多🧀不過最推介嘅係佢哋嘅甜品🤩🌟Affogato🍫🍨☕️好濃既朱古力底加左granola 同🍨再淋上espresso 好正🤩
😂呢間本來喺銅鑼灣專做外賣嘅小店 搬左新舖到中環🙌🏻

食物方面主要係食刺身丼飯壽身飯糰等

🌟腐皮壽司😋
上面嘅餡料有勁多不同配搭可以揀
個人推薦柚子左口魚,炙燒檸汁帶子同蟹膏甜蝦😋

🌟夏威夷肥仔
芝士同鰻魚😋一上枱已見到勁多🧀

不過最推介嘅係佢哋嘅甜品🤩
🌟Affogato🍫🍨☕️
好濃既朱古力底加左granola 同🍨
再淋上espresso 好正🤩
2021-06-02 557 浏览
早前同朋友們一齊嚟食試業menu自問一向唔鍾意食腐皮壽司嘅我喺佢哋銅鑼灣舖頭買過黑松露帶子腐皮壽司都覺得一試難忘真係好好食呀呀呀呀今次佢哋搬咗嚟中環新舖菜式多元化左舖頭裝修都幾花心思有去咗外國cafe嘅感覺咁有好多靚嘅影相位我哋叫咗佢哋腐皮壽司A/B set牛扒三文魚定食同埋Why you sooooo rich 便當一見到呢個便當就好想叫俾同行嘅其中一個朋友食❤️腐皮壽司一貫好食個set度有五款唔同嘅腐皮壽司啱晒乜都想試吓嘅人試咗朋友一舊牛扒都好好食份量好夠女仔胃口都唔係好食得晒Why you soooooo rich 便當係佢哋比較熱賣嘅午餐其實係雜錦魚生飯魚生新鮮好食種類頗多難怪熱賣下次去好想試吓佢哋個布甸好似好好味咁 🤤
早前同朋友們一齊嚟食試業menu

難怪熱賣
下次去好想試吓佢哋個布甸
好似好好味咁 🤤
2021-06-01 215 浏览
今日同舊同事食lunch, 知道佢搬左嚟中環都想試下,好彩又book到位。水準同環境都無令我失望,不枉我以前銅鑼灣都成日幫襯(而家一層都等於以前個鋪位的5-6倍)一入到見到呢度有恐龍,嗰度有恐龍,牆上有恐龍,就知無入錯。有得Whatsapp book 枱好方便,我自己食左燒牛肉lunchset, 件燒三文魚簡直係畫龍點睛;同事食左弛名的腐皮加刺身定食,睇到我都流口水,下次我要食呢個註:由於新開張的關係,ground floor 個入口未有招牌,去到座樓搭去1樓電梯入仲易搵

2021-06-01
So pleasantly surprised, went there for lunch (weekday) - the Set Lunches were reasonably priced especially for Central, and tasted great! I had the “Bean Curd with Sashimi Supreme Set” - the ingredients were very fresh, portions are big (..the only thing I would say is that there’s too much rice, too filling). Very impressed with the deco, and how spacious the whole place is - tables were quite far apart. Not sure about their cold drinks though - they were “instagram-able”, but didn’t taste tha

Not sure about their cold drinks though - they were “instagram-able”, but didn’t taste that good, a little bland. Next time I go, I’ll order a hot tea or coffee instead..!
Bean  Curd  (5  pieces)  with  Sashimi  Supreme  Set
2021-05-28
依一間就咁睇啲壽司應該都有啲印象😎 之前銅鑼灣嘅一間小店,主要以外賣壽司,丼飯 為主~ 五月頭結束營業,估唔到轉睇間係中環開業,仲要變做兩層😍 依家試業階段,只接受少量walk in,所以最好預約左先,因為今日平日lunch time去都係full house🥲 店內有唔少綠色植物擺設,好似個小花園,周圍都打到卡~ -腐皮御饍+3切刺身定食($169) 有兩個option,B choice有齊蟹膏三文魚仔、明太子三文魚、柚子左口魚、蔥吞拿魚拖羅蓉、甜蝦醬厚燒玉子🍣 魚生幾足料,尚算新鮮,加埋腐皮無乜遺和感,甜味更鮮明👍🏾 唯一係三文魚刺生揾到條魚骨🙈 定食會附上麵豉湯、魚糕、韓式粉絲,炸藕片。*網烤牛扒定食($160)等待嘅時間比較長,食完上面個定食都未到😢 牛扒嘅肉味好濃,偏熟左少少,醬汁調配得恰好,幾適合送飯。可惜牛扒比較多筋位,咬到牙鉸軟😂 另外會配上一細舊煎三文魚。*迷你焦糖雞蛋布甸 (跟餐+$38)布甸夠滑溜,蛋香味都幾出,配埋焦糖食唔停口🍮*奶蓋白玉烏龍($48)有一串日式丸子喺奶蓋面,賣相夠晒可愛!😍烏龍同奶蓋好夾,配埋面頭嘅黃豆粉中和返個甜度,飲落唔會太甜😙

腐皮御饍+3切刺身定食($169)

2021-05-22 635 浏览
之前只試過團購,覺得不錯,今日第一次來新店堂食,原來堂食更出色,腐皮壽司、德州牛肉卷、軟殼蟹卷、芝士泡菜炒飯都很好吃。menu 選擇多了,有小食,卷物,沙律等。另外,裝修也很靚,值得再幫襯。👍👍

另外,裝修也很靚,值得再幫襯。👍👍