2017-10-01 553 浏览
之前經過荃灣“荃新天地”附近,即係沙咀道個度,唸住試下新野,點知難吃到死,又唔多健康,d手撕雞皮厚肉少,而且油到呢。。。。。。朋友叫的豬手也無咩味道,都系太油啦,個湯好似加左好多味精咁,食完想嘔!d侍應態度差,黑口黑面,又“砰”一聲好大力放低d野食,總之好唔滿意!不過都有d好處既,呢間餐廳,唔算太逼太吵,唔系等好耐,分量也算足,食得飽肚,價錢在如今百物騰貴的環境下,尚算經濟,menu選擇也不多,得個幾味,無來新意,失望啊。下次唔會再去。
2017-09-27
2017-09-20 500 浏览
之前已經買過呢間手撕雞, 真係好好味! 係面書見到佢地既訪問, 原來撈粗都係佢地皇牌, 仲要係鵝油撈粗,於是收工即刻去試下! 去到老闆推介我最新既食物, 話推出左兩日!!! 於是叫左半隻手撕雞, 再試埋新產品 "冬菇豆腐乾撈粗"!! 真係無野講, 雞好食就一早知, 撈粗第一次食, 未食已經香得很, 食落去個冬菇同豆腐乾真係好食到........ 唔識形容, 大家不仿試下呢款冬菇豆腐乾撈粗! 值得一讚既誠意食店!
冬菇豆腐乾撈粗
2017-09-19
冬菇豆腐乾撈粗
  • 手撕雞
2017-09-12 549 浏览
星期日慕名而來, 來到的時間大約2:45PM, 店內不算人多, 有空位。 知道呢到的手撕雞出名, 當然要食啦, 不過實在太肚餓, 我驚食撈麵唔夠飽, 所以叫了盬焗手撕雞飯 ($44) + 油菜( $16), 老公就叫了盬焗手撕雞切腩雙拼飯 ($54), 沒有野飲的, 我地都沒有加錢叫了。隨飯附送了雞腳蘿蔔湯, 味道都OK, 唔算太多味精。 兩碟飯好快就到了, 一見到碟飯係真心失望了, 個樣好頹, 同頹飯無分別。 不過味道先最緊要, 不過原來D雞只係沙薑雞味, 係屋企都可以隨意整到, 無咩特別。 油菜的生菜一點都不新鮮, 純粹為了平衡營養才叫的。老公果個盬焗手撕雞切腩雙拼飯, 比我那個飯多了$10元, 但份量好似沒有多過我…。他說切腩好像有點變壞了, 所以他都無食哂…總括嚟講, 性價比不高, 味道普通, 可以不用試。
隨飯附送了雞腳蘿蔔湯, 味道都OK, 唔算太多味精。

總括嚟講, 性價比不高, 味道普通, 可以不用試。
2017-09-10
2017-08-27 556 浏览
每星期總有一日在荃灣吃晚飯。每次都好苦惱。。。太多野食,唔知食咩好。今次選了炯記!個名好特別!本身想叫慢煮豬軟骨。。。點知店員話冇豬軟骨。。。。咁咪唯有叫返手撕雞。等食途中見到好多人買一盒盒手撕雞外賣,令我好期待個手撕雞!手撕雞撈粗!呢個撈粗幾特別,因為佢預先撈了醬油,令d麵冇梘水味👍🏻好好味,不過太油了!食一啖就成口油!手撕雞不錯👍🏻好香麻油味,唔太咸,份量亦算多!青瓜好爽口,好食!如果可以改善下撈粗太油的情況就更好了!

等食途中見到好多人買一盒盒手撕雞外賣,令我好期待個手撕雞!
手撕雞撈粗!
如果可以改善下撈粗太油的情況就更好了!
2017-08-22
2017-08-20 537 浏览
今早偶然看網站介紹,最近都喜歡這種食物,所以就來幫襯了!點了兩個撈麵,撈面有粗面和幼面選擇,個人比較喜歡幼面,所以就點幼面囉!撈面一上來,感覺量不少,$44蠻抵吃的!加$5多要了罐汽水,撈面加汽水,真是夏天的恩物!兩個撈面,一個麻辣,一個鹽焗,都很香!面一上枱好像很乾的,但吃上去一對都不會覺得乾,面很有咬感,味調得很好!意外的很好吃!兩個手撕雞,現在手撕雞賣這個價錢算很抵了!量也很足!平日賣$68一隻手撕雞,下次經過都來買一隻回家!鹽焗的很香,友人喜歡吃的就說麻辣的都不錯!這是可以encore的店喔!
今早偶然看網站介紹,最近都喜歡這種食物,所以就來幫襯了!

兩個撈面,一個麻辣,一個鹽焗,都很香!

這是可以encore的店喔!
麻辣手撕雞撈幼麵

鹽焗手撕雞撈幼麵
2017-08-20
麻辣手撕雞撈幼麵
鹽焗手撕雞撈幼麵
2017-08-06 522 浏览
這一個星期,差唔多日日都食!有陣時又覺得好油!但係撈飯又幾好味!我講緊手撕雞飯!我今日又走去,叫外賣!所以到此一遊!我覺得其實都幾多雞!我會加$10再要多小小!因為我實在太鍾意食雞
2017-07-08 732 浏览
4-7-2017 (Tue)晚o係屋企食飯,有爸爸o係呢o度買o既手撕雞,我問佢幾錢?佢答$68.00一隻,另外重買多盒$15.00o既雞腳.打開晒食得,手撕雞肉爽滑,味道除o左鹹之外,重有其他豐富o既味道,我覺得係鹽焗雞,而佢送埋辣椒醬,我覺得幾辣,而其實唔使蘸都已經好夠味.雞腳就同樣係爽口,軟硬亦適中,味道就稍為冇咁豐富.而呢晚我o地三人都食唔晒,第二朝同晚我o地都重有得食,雪o左一晚超冰凍,但口感仍爽滑.不過我o地食完要狂飲水,連我唔多飲水o既老公都話半夜想起身飲水,太多味精喇.而今日,我同老公特登行o黎睇呢間即係邊間,如果唔係佢o係o度廣播有手撕雞賣,我都估唔到係一間餐室賣,而且真係鹽焗手撕雞.
一隻手撕雞
,另外重買多盒$15.00o既雞腳.
雞腳

打開晒食得,
一隻手撕雞

雞腳
雞腳就同樣係爽口,軟硬亦適中,味道就稍為冇咁豐富.

而今日,我同老公特登行o黎睇呢間即係邊間,
如果唔係佢o係o度廣播有手撕雞賣,
我都估唔到係一間餐室賣,而且真係鹽焗手撕雞.
外卖自取
$27.67 (其他)
2017-07-07 481 浏览
唔係第1次黎食既~黎左應該兩隻手都數唔哂點解咁多茶餐廳要揀呢間?因為佢真係相對黎講乾淨d同埋好快有得食~今次叫左手撕雞撈粗好好味~雖然雞唔係手撕~但係好香麻油味好正~仲有個鵝油撈麵~無得輸~只能夠講味道係由脂肪而來好滿足~~如果常餐D有返就好啦~~~~~~~~~~~
唔係第1次黎食既~
黎左應該兩隻手都數唔哂

點解咁多茶餐廳要揀呢間?
因為佢真係相對黎講乾淨d同埋好快有得食~

今次叫左手撕雞撈粗

好好味~雖然雞唔係手撕~但係好香麻油味好正~
仲有個鵝油撈麵~
無得輸~只能夠講味道係由脂肪而來

好滿足~~如果常餐D有返就好啦~~~~~~~~~~~
题外话/补充资料: 可以試下個常餐A~$43 ~都幾抵食架~
2017-07-03
  • 手撕雞撈粗
2017-05-25 469 浏览
終有機會試開咗一陣嘅炯記。今日同老公嚟食早餐😋選擇比 openrice 之前見到嘅更多,竟然有鹹牛肉奄列~不過今日我都係揀咗火腿炒蛋加腿通。老公就揀咗沙嗲牛粉同火腿奄列。炒蛋熟得嚟剛剛好~唔會乾,仲好軟滑火腿亦有微微煎過推介多士烘底! 外脆內軟~好味!通粉上嘅火腿絲都好多~收得呢個價錢,我覺得抵食過澳牛。食完都唔會好口渴(我應該都飲咗9成湯),我估因爲佢有賣手撕雞,湯應該冇味精,但好好味。火腿奄列亦唔錯~都好足料沙嗲牛肉都好新鮮,好味!麵包冇烘底牛油就冇搽得咁多~不過正合我老公喜好。飲品我就唔評論,因為只係點咗熱檸水同本小姐喜歡嘅淡奶茶~餐廳裝修舒適,乾淨。服務態度良好~相信洗碗係用外判洗碗公司~呢方面加分!最怕係呀姐響後巷洗碗嗰啲餐廳。之前其實都買過一次外賣嘅手撕雞飯~雞唔會好多肥或皮,好滿意。之後會再嚟~老闆加油!
終有機會試開咗一陣嘅炯記。今日同老公嚟食早餐😋

炒蛋熟得嚟剛剛好~唔會乾,仲好軟滑
火腿亦有微微煎過
推介
多士烘底! 外脆內軟~好味!

火腿奄列亦唔錯~都好足料
沙嗲牛肉都好新鮮,好味!
麵包冇烘底牛油就冇搽得咁多~不過正合我老公喜好。

飲品我就唔評論,因為只係點咗熱檸水同本小姐喜歡嘅淡奶茶~

餐廳裝修舒適,乾淨。服務態度良好~
相信洗碗係用外判洗碗公司~呢方面加分!
最怕係呀姐響後巷洗碗嗰啲餐廳。

之後會再嚟~老闆加油!
2017-05-25
$35 (早餐)
2017-05-23 323 浏览
路過的食店, 本著沒什麼期望一試, 卻出奇的有驚喜! 食物很好味, 店員服務很親切, 完全跟一般茶記不同! 點選了招牌手撕雞飯, 炒蛋多士, 叉燒撈粗! 兩口子吃得很痛快, 叉燒很好味, 撈粗味道香濃, 很特別, 很新鮮! 炒蛋多士很吸睛, 外觀已經好高分, 炒蛋好滑! 手撕雞很好味, 惹美十足, 而且份量很足! 餐室設計很特別, 坐位很寛濶, 坐起來不覺得辛苦! 碗碟亦很花心思, 看得出不是隨隨便便的街邊貨!奶茶咖啡有驚喜, 不像其他茶餐廳般得過且過, 奶茶夠熱, 濃度夠, 夠香滑! 熱咖啡更加是即磨咖啡, 味道很好, 更是原粒咖啡豆即磨, 重點是沒有加收費用!  超值!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!午飯時間坐滿的, 但只需稍微等位, 相信很快便排長龍了! P.S. 值得推介, 性價比高
午飯時間坐滿的, 但只需稍微等位, 相信很快便排長龍了!
P.S. 值得推介, 性價比高
2017-05-13
  • 招牌手撕雞飯
  • 炒蛋多士
  • 叉燒撈粗
一到星期六,我家便會總動員出發到荃灣吃早餐,知道這間炯記新開一排, 便入去試試。誰不知, 望個餐牌, 普通一份早餐A都要36元,沙嗲牛麵加個蛋治連熱飲。吃早餐36元不是問題,但個碗麵太細吧~職員又大大力放下食物,嚇到人心都離一離.....間餐廳冇乜人但職員就問都唔問未食灑就收走d野室內裝修和碗碟也美觀, 只有奶茶是好味的, 不過我唔會再黎是關,荃灣區好多地方奶茶都好好,何必買難受?以上只是說早餐,我未試過午和晚餐,大家自便

室內裝修和碗碟也美觀, 只有奶茶是好味的, 不過我唔會再黎

是關,荃灣區好多地方奶茶都好好,何必買難受?

以上只是說早餐,我未試過午和晚餐,大家自便
2017-05-13
$36 (早餐)
2017-05-07 336 浏览
今日同個仔去咗荃灣見到一間新開嘅茶室,喺嗰度食咗手撕雞粗麵真係好正,成碟雞都啖啖肉,叉燒蛋飯一樣都好食,仲要有老火湯加埋熱飲,價錢合理,下次一定會再試豬手,正得推介!
2017-05-04 477 浏览
呢間餐室, 之前經過食過一次, 真係好好食! 今日返去又食一次, 水準一樣, 真係食得出製作食物者係好有誠意! 番食個醬皇豬手撈粗, 豬手炆得真係好焾又好入味, 香氣迫人, 無法子唔寫番幾句支持下! 撈粗都係佢地招牌,好特別, 講唔出個味道, 總之好香而且好特別既配搭, 唔係街邊個0的撈面咁簡單!  飯堂之選, 讚! 佢地仲有招牌手撕雞, 一直比佢地個豬手吸引住, 未有機會試, 下次一定試下再寫報告!
醬皇豬手撈粗
2017-04-30
醬皇豬手撈粗
  • 豬皇豬手撈粗
係沙咀道荃新天地對面見到有間新茶記, 連招牌都仲用紅紙封住, 應該係試業吧!? 不過朝早竟然8點先開, 好似晏左D喎?!不過早幾日再經過, 已拆紅紙, 應該正式開張吧?!早餐時段都係果D一般港式早餐啦, 煎蛋, 炒蛋, 多士, 三文治, 火腿通粉, 沙嗲牛麵之類的配搭, 價錢亦合理, 而午餐其實食物種類唔算好多, 係只係多D飯類我就叫左早餐A試下多士係厚的,  望落去唔錯, 可能因為送餐慢左D, 所以食落去卻唔夠香脆, 而雞蛋卻炒得幾好, 雖然油左DD, 但香滑之餘亦有調味, 可惜份量比較少, 而火腿通粉就一般水準啦!而奶茶都唔錯, 有一般茶記水準, 尚算茶香奶滑, 最少夠熱感覺到有些少澳牛風格(只係些少),荃灣區內來講, 整體水準算OK, 不過都要等佢地上左軌道先知真正實力如何?!! 但估唔到早幾日經過, 早餐已經加左$2-4 !! 勁, 仲貴過翠X, 係呢個地段索價偏貴了!! 另外見到佢地用已經有唔少茶餐廳都開始用的自動咖啡機,  我見個侍應按個製就得, 咁沖咖啡咪已唔使水吧師傅??!!
?!
不過早幾日再經過, 已拆紅紙, 應該正式開張吧?!
我就叫左早餐A試下
而奶茶都唔錯, 有一般茶記水準, 尚算茶香奶滑, 最少夠熱
感覺到有些少澳牛風格(只係些少

题外话/补充资料: 已經用自動咖啡機, 我見個侍應按個製就得, 咁沖咖啡咪已唔使水吧師傅??!! 估唔到早幾日經過, 早餐已經加左$2-4 !! 勁
$32 (早餐)
  • 炒蛋
2017-04-28 269 浏览
收工諗住食完飯番屋企訓覺,行到荃新天地, 真係完全諗唔到食乜, 跟住對腳好抗拒咁.....都係入左去X奶佬, 真係唔好食, 但係又好似無乜餐廳揀! 食完超唔滿足咁出來, 行多幾步, 見到間新餐室, 望下門口0的相, 得得地又引發我既好奇心, 再加上辛苦工作之後個胃得唔到滿足, 見到佢主力做手撕雞, 仲有個招牌鮮油奶多 (就係佢引發我既慾望), 一於食飽都要試下佢! 坐低就聽到週圍既客人邊食邊讚0的手撕雞好正, 好多人都咁講攪到我有少少唔開心, 係隔離食左0的貴價垃圾! 來了, 招牌鮮油奶多, 真係同張相一樣, 四方形, 厚身, 幾有心思, 望到就好想一口咬落去, 牛油好厚, 鍊奶仲流緊出來, 好新鮮! 食落去好滿足, 真係好好食!  係成個人滿足晒咁離開間鋪, 我仲攞埋卡片 (張卡片幾靚) ! 都幾多野食揀, 巧遇呢個驚喜, 真係可以成為我飯堂! 老闆請加油保持水準!
招牌鮮油奶多
2017-04-26