很久沒吃日本和牛了,今次來到<炙・宴>,試了日本宮崎縣和牛 和最有名的豚肉飯,是日本🇯🇵的味道啊!正好一解鄉愁.特選宮崎和牛飯:用日式飯盒裝上的宮崎和牛飯,有多塊🔥炙燒宮崎和牛鋪滿飯上,看到就已經流口水了。來自日本宮崎縣的和牛燒得剛好,油脂分布均勻,肉質十分嫩滑入口即溶,牛肉味濃郁😋。連飯也是用宮崎縣的「一見鍾情米」,粒粒分明又有口感,配蔥花一起食,味道更有層次👍🏻.Aburi-En 豚肉飯:這裡的🔥炙燒豚肉是薄切的,跟一般日本叉燒不一樣。薄薄的燒豚肉肉質很嫩滑,配上甜甜的日式醬汁一流!下面的飯也因為滲滿了肉汁和醬汁而十分惹味,平日不太喜歡吃飯的我也全部吃光🤩.宮崎和牛薯餅:竟然連小食也有和牛❗️雖然是小食,但一點也不馬虎,和牛味仍然很濃,混入脆炸口感的薯餅中,將普通的薯餅帶上另一層次,就是分量有點少.北海道牛油燒帶子:牛油味香濃,來自北海道的帶子超大粒而且很鮮甜美味,必點❤️!.沖繩四季柑:一向鐘意於柑類飲品,這杯四季柑酸甜度剛好,酸酸甜甜十分開胃。吃了那麼多燒物炸物正好解膩。.炙・宴ABURI-EN 沙田沙田正街18號新城市廣場第三期2樓A215號舖

炙・宴ABURI-EN
沙田沙田正街18號新城市廣場第三期2樓A215號舖
2020-10-14 284 浏览
食日本嘢唔一定淨係食壽司同刺身,其實仲有好多唔同嘅種類,炙.宴既丼飯真心好食!餐廳地方都乾淨闊落餐廳嘅招牌菜就係豚肉丼,肉質超嫩滑,好少食到咁滑嘅豬肉,燒得好香,豚肉既油香都好正如果鍾意食牛肉就必定要試蒜味洋蔥日本和牛丼,個牛肉係好滑,牛味勁香,百幾蚊黎講性價比好高洋蔥仲煮得好甜好入味我都幾鍾意食餃子, 所以額外叫左個煎餃子, 即叫即煎熱辣辣, 煎到金黃色夠香口我見到好多人都叫一人鍋, 好吸引呀, 都係幾百蚊, D肉好靚, 下次要黎試試一人鍋!
食日本嘢唔一定淨係食壽司刺身,其實仲有好多唔同嘅種類,炙.宴既丼飯真心好食!

餐廳地方都乾淨闊落

洋蔥仲煮得好甜好入味

2020-09-28
2020-10-13 195 浏览
今日行開沙田新城市廣場,就想搵一啲日本嘅嘢食下啦,咁啱見到呢一間新開嘅照燒當飯,咁就一於試吓啦。在平日星期一來講,正常晚餐時間都幾多人下,入去嘅時候都要等位,但係都係等五至10分鐘就有位啦,裏面嘅座位都坐得好闊落,人同人之間都夾得好夠距離。今次試咗兩個嘢食,第一個就係呢一個店長推介嘅宮崎牛同埋呢一個豚肉嘅雙拼飯,牛肉燒得好好食,大概係因為佢係宮崎牛嘅關係,肉質脂肪比例完美,雖然得三四塊,但係我覺得真係滿分。而嗰個所謂嘅第一嘅燒豚肉飯,我就覺得真係好麻麻哋啦,如果你話$159呢個價錢食雙拼嘅話,早知就試吓宮崎牛拼鰻魚,可能個效果仲抵食過拼豚肉。等我仲叫多咗一個三文魚嘅沙律,坦白講其實都好普通,三文魚都算大份量,但係個醬汁就麻麻哋。整體來講,呢個價錢食呀呢個質素嘅嘢,其他選擇可能好多,不過喺新城市來講,可能樓下一田嘅超級市場仲好食。

2020-10-12
2020-10-12 221 浏览
喺去唔到旅行嘅日子只能靠食物一解思鄉愁而家喺炙 ABURI-EN 有日本宮崎縣期間限餐單主食有宮崎和牛同特上宮崎豚肉今次我食咗店長推介<宮崎和牛•ABURI-EN豚肉雙拼飯> <宮崎和牛•特上宮崎豚鍋~壽喜燒風>真係好高質好滿意首先 <宮崎和牛•ABURI-EN豚肉雙拼飯> 佢嘅和牛有4塊 豚肉則有3大塊成個飯都好好食宮崎和牛真係入口即化 好好食而豚肉亦都好入味完全唔好韌日本米更加唔使講好好食😋而<宮崎和牛•特上宮崎豚鍋~壽喜燒風>驚喜地,個壽喜燒湯底真係好好食壽喜燒湯底係甜甜地配合新鮮嘅和牛沾上蛋汁食又滑又入味真係猶如置身係宮崎縣🤩真係食唔停口如果想享受高質和牛炙·宴 真係一個唔錯嘅選擇💗
喺去唔到旅行嘅日子

完全唔好韌
日本米更加唔使講
好好食😋

而<宮崎和牛•特上宮崎豚鍋~壽喜燒風>
驚喜地,個壽喜燒湯底真係好好食
壽喜燒湯底係甜甜地
配合新鮮嘅和牛沾上蛋汁食
又滑又入味
真係猶如置身係宮崎縣🤩
真係食唔停口

如果想享受高質和牛
炙·宴 真係一個唔錯嘅選擇💗
2020-10-06 194 浏览
沙田呢間餐廳經常有人等位,因為佢真係日本風情十足,掛住日本嘅香港人基本上都蜂擁而至。 特別MENU宮崎和牛芝士黑咖喱飯$118佢個黃牛好得意,口感都有啲入口即溶,但係整體個口味比較似牛腩,黑咖喱都好特別,平時香港好少食到,味道唔辣但係都幾香。北海道牛油燒帶子$28呢個好正,牛油味出眾,而且帶子大大粒非常鮮甜美味。枝豆$38 鹹香十足,很好吃,如果送酒一流, 直接吃也非常健康美味。生果雪芭$48 桃,份量唔算多,不過都幾香甜,但如果價錢來講性價比不算高。沖繩四季柑$38飲品方面唔建議選擇太普通的,比較特別的我覺得這個也是,酸酸甜甜非常開胃,朋友就認為比較酸,但我覺得剛剛好,而且不會過甜,感覺比較健康。

特別MENU

宮崎和牛芝士黑咖喱飯$118

北海道牛油燒帶子$28
呢個好正,牛油味出眾,而且帶子大大粒非常鮮甜美味。

枝豆$38
鹹香十足,很好吃,如果送酒一流, 直接吃也非常健康美味。

沖繩四季柑$38
2020-10-05 174 浏览
沙田市中心食乜野好?🤔試下日本野 la, 😜佢地主打豚肉的,店舖位置都容易找!係三期個边!裝修都好特別好靚! 朋友話佢覺得間舖頭好似日本嘅餐廳咁 好地道❤️豚肉丼:份量超多!!一個人食吾哂,建議share ,肉質易咬,每塊都好有油香😋!朋友叫特上鰻魚飯:鰻魚食入口感覺好厚😋,又有咬口tim!感覺幸福!珍珠飯軟硬適中!有 日本情懷 ,唔錯!😘加15$有沙律同湯,好滿足牙!!💖日式餃子:每件都好足料,煎得好香,正!😋💕
沙田市中心食乜野好?🤔
試下日本野 la, 😜

豚肉丼:

朋友叫特上鰻魚飯:
加15$有沙律同湯,好滿足牙!!💖
日式餃子:
每件都好足料,煎得好香,正!😋💕
小編發現疫情與否 這店都大排長龍唯有再一次外賣回家嘆和式便當.《宮崎和牛.ABURI-EN豚肉雙拼飯》《宮崎和牛.鰻魚雙拼飯》為左食到哂三樣材料——和牛/鰻魚/豚肉一於點雙拼飯 讓貪心的小編滿足一下- 炙燒和牛表面帶焦香 內裏肉質嫩滑除了宮崎和牛 餐廳選材的米都是來自宮崎縣的🍚軟熟得黎帶粘糯 和牛的油份滲入飯粒撈埋蔥花食 別有一番滋味- 炙燒豚肉唔同一般日式厚叉燒 是薄切的豚肉每塊都燒得皺皺 帶上醬油色澤肉質結實彈牙 配埋本菇一齊食 特別爽脆- 蒲燒鰻魚 醬汁惹味 在灑滿芝麻 令到魚肉更香口一啲泥味都冇 好快就食哂就咁雙拼飯緊係唔夠皮啦 於是額外再叫多條 原條鰻魚 正啊.《沖繩豬肉煎餃》長條型煎餃🥟雖然返到屋企凍咗少少但仍然食得出餡料夠晒味 現場食應該會更脆.《北海道炸蠔》脆漿非常薄 所以本身隻蠔🦪都算大隻鮮甜肥美 難怪要成$25一隻

小編發現疫情與否 這店都大排長龍

《北海道炸蠔》
脆漿非常薄 所以本身隻蠔🦪都算大隻
鮮甜肥美 難怪要成$25一隻
2020-09-29 360 浏览
係咁多火鍋入面,我最鐘意既係壽喜燒☺️之前係日本食過一次之後就愛上左佢既湯底,係香港都會搵下邊到有抵食既餐廳。壽喜燒好吃的三大要素有,牛肉的品質、蛋的鮮度、醬汁的香醇和恰到好處的甜度。今日order左最貴既set宮崎和牛壽喜燒,有4塊和牛🤤入口即溶,撈埋跟餐既日本蛋,真係好滑🤤🤤🤤多左1,2塊就好啦😕另外再order左個鰻魚飯,不過不失😊最後order左杯黑糖梅酒同威士忌🥃Soda,都不過不失🤔下次想食壽喜燒都會再Encore呢間😻
宮崎和牛壽喜燒

另外再order左個鰻魚飯,不過不失😊
特上鰻魚飯
1975 浏览

最後order左杯黑糖梅酒同威士忌🥃Soda,都不過不失🤔

下次想食壽喜燒都會再Encore呢間😻
特上鰻魚飯
2020-09-27 216 浏览
連放9日假,第一日係屋企沉澱完,要出黎呼吸下美味既空氣,又黎食勒~我地去左好耐無去既沙田區食我最愛之一既日本既😁見到好多人叫火鍋,原本想都想叫,但老公話上星期食完,不如試其他人係網上熱推既「Aburi-En 豚肉飯」豚肉都幾厚,飄來醬汁既甜同豚肉既香。估唔到佢既豚肉帶有脂肪(肥豬肉),但我其實鐘意食半肥瘦,因為燒過,煮過既肉帶點脂肪會更香,而且滑。加上肉質軟,醬汁香甜配著不知不覺食左好多飯😁咁我就叫個「宮崎和牛鰻魚拼飯」牛肉色澤多汁,充滿牛香,肉質軟,全熟都入口即溶!配著蔥絲香,更特色。鰻魚肉厚,肉質嫩滑,香味濃郁!見到有梅酒,仲要係黎自沖繩有黑糖,當然要飲佢既「瑞泉黑糖梅酒」黑糖既色彩,飲落帶甜,梅酒味濃,飲完後,口腔餘有梅香。三得利頂級啤酒見到佢標明日本製,去唔到日本都飲到日本製啤酒,嘴角上揚了~味道清淡帶少許啤酒花回甘。

我地去左好耐無去既沙田區食我最愛之一既日本既😁

豚肉都幾厚,飄來醬汁既甜同豚肉既香。

咁我就叫個「宮崎和牛鰻魚拼飯」
鰻魚肉厚,肉質嫩滑,香味濃郁!

黑糖既色彩,飲落帶甜,梅酒味濃,飲完後,口腔餘有梅香。

三得利頂級啤酒
見到佢標明日本製,去唔到日本都飲到日本製啤酒,嘴角上揚了~
味道清淡帶少許啤酒花回甘。
2020-09-27
  • ABURI-EN豚肉丼
  • 宮崎和牛鰻魚拼飯
週末午市時嘅,成個沙田都係人,想搵個位食飯都唔易👩‍👩‍👧‍👦👩‍👩‍👦👨‍👩‍👧‍👧👩‍👩‍👧‍👧👩‍👩‍👧‍👧行到黎一田門口,見佢呢個豬仔燈爐咁得意🐷🐽望一望個menu d野都幾吸引,外賣可以話係抵食👍🏻鐘意食火炙既我決定一試🤗假日午餐時間,都幾多人等!我地拎張飛,好彩隔離就係一田,可以暵住冷氣喺隔離行陣,等候時間好快過😎餐廳🍴都幾大,同隔離枱唔會好迫裝潢走日式木系,唔錯👍🏻👍🏻我地坐左4人枱,所以坐得舒服😌坐低望下個menu,見佢係燒豬肉飯出名當然要食佢地既名物,aburi-en 豚肉丼😍😍😍然後睇到佢既迷你火鍋d牛肉好似幾靚咁,就再叫多個迷你邊爐仔,壽喜燒味湯底既牛肉鍋小食就叫左芥辣八爪魚,因為咁岩就想食呢樣wasabi味既小食。小食打頭陣芥辣八爪魚🐙係經典日式料理既前菜☺️份量偏細少少,但味道就好經典芥辣味夠重,每啖都攻鼻但又唔會太嗆八爪魚🐙獨有既果種黏糊糊既口感好特別😜又有爽口同煙韌既咬口,食多兩啖都有d想飲酒-兩樣主食好快就黎齊豚肉丼既豬肉睇落有唔少😍一塊塊大大塊鋪滿左面頭,睇見都流晒口水豚肉既調味聞落都非常唔錯而且睇落都燒得幾好,唔會燶/乾即刻夾塊黎試試,薄身又大塊既燒豬
行到黎一田門口,見佢呢個豬仔燈爐咁得意🐷🐽
望一望個menu d野都幾吸引,外賣可以話係抵食👍🏻

鐘意食火炙既我決定一試🤗
假日午餐時間,都幾多人等!
餐廳🍴都幾大,同隔離枱唔會好迫
裝潢走日式木系,唔錯👍🏻👍🏻
我地坐左4人枱,所以坐得舒服😌

坐低望下個menu,見佢係燒豬肉飯出名
當然要食佢地既名物,aburi-en 豚肉丼😍😍😍

小食打頭陣
芥辣八爪魚🐙係經典日式料理既前菜☺️
份量偏細少少,但味道就好經典
芥辣味夠重,每啖都攻鼻但又唔會太嗆
八爪魚🐙獨有既果種黏糊糊既口感好特別😜
又有爽口同煙韌既咬口,食多兩啖都有d想飲酒
兩樣主食好快就黎齊

豚肉丼既豬肉睇落有唔少😍
一塊塊大大塊鋪滿左面頭,睇見都流晒口水
豚肉既調味聞落都非常唔錯
而且睇落都燒得幾好,唔會燶/乾

即刻夾塊黎試試,薄身又大塊既燒豬肉,肉嫩冇筋又帶有o趙口
日式既調味,味噌、醬油、料酒既香味喺豬肉上面再燒過之後🔥
果種又咸又甜又香既味道,令人一食就想爬飯入口
而爬飯既時候,就會爬到燒豬肉下面,俾醬汁同燒豬肉本身既肉汁同油脂撈勻左既飯
淨係食飯都夠食哂碗🤣

至於個迷你邊爐仔,湯底帶甜,我地揀左壽喜燒鍋既味道😋😋😋
個鍋比平時既大d,打都打得舒服d
因為個鍋如果太細,真係落多兩野樣或者轉一轉邊都會跌左d野食出黎
佢個爐係用gas爐,唔係平時快餐店果d用細細火、火又唔太均勻既燃料🥳
所以佢既料係唔少,但個火力一路都keep到
鍋既配料都幾豐富,計埋洋蔥,蔬菜都有三種,仲有菇、豆腐、芋絲🥬🥚
另外仲有隻幾新鮮既生蛋,同埋一大碗白飯🍚

至於主角牛肉,有三塊,但每塊size都唔小,而且雪花又多又細緻,睇到就知好食
雖然淥麵牛肉沾生蛋食係日本食法,但都係淥埋隻蛋黎食算lu

牛肉又林又香,口感同味道都非常唔錯,果然係靚牛👍🏻👍🏻👍🏻
湯底少少咸甜味,襯托番牛肉本身既香味,好食😋

Lunch黎講,雖然好似貴左d,但個名物豚肉飯同個鍋都確實唔錯
另外佢外賣有折,外賣個豚肉丼食下,都係唔錯既選擇😁😁
2020-09-17 207 浏览
等左差唔多成30mins先到既宮崎和牛芝士黑咖哩飯,賣相真係好特別配合埋芝士,個黑色更實在(聯想到18禁既黑咖哩),但佢既辣度就完成唔一樣,我唸大慨係普通既咖哩辣度,而和牛就…… 可能係咖喱既關係, 削減左和牛既味道, 雖然好林而且大大舊, 但感覺就唔多match依個火焰豬腩肉味噌豬骨拉麵既湯底唔錯,而且上菜既時候,刻意將醬油同味噌湯劃分兩邊,食既時候就可以感受多個層次個飲品都幾細杯傢,可能叫罐裝汽水會抵D,份量又多D

個飲品都幾細杯傢,可能叫罐裝汽水會抵D,份量又多D
下午茶
2020-09-11 313 浏览
沙田新城市近來都多咗唔少餐廳,喺屋企留咗幾個月,都好耐冇出嚟食嘢!今日出嚟就發現到有間餐廳叫炙宴,超好味!佢個壽喜燒真係不得了!可能喺香港最抵食嘅sukiyaki!呢間餐廳位於一田果一邊,好多bb產品果層,一路過都會被佢吸引,門口有好大隻公仔。餐廳嘅裝修令人坐得好舒服,感覺好整齊,位置闊落!日式餐廳嘅感覺亦都好濃厚!一入到黎已經見到人哋打邊爐,所以我都決定咗一定要食返個打邊爐,點知發現原來呢度嘅打邊爐係日式嘅壽喜燒!佢買嘅係宮崎和牛,佢啲相好吸引,於是我哋就叫咗啦!其實都幾抵食!只係$169 ,就有宮崎和牛仲有啲野菜。加$10就可以由飯轉烏冬。另外我仲叫咗個魚生親子丼,係有炙燒嘅。壽喜燒一嚟到真係非常驚喜!因為佢嘅牛嘅質素估唔到係咁高!平時喺香港食嘅燒喜燒通常都係普普通通嘅牛肉,就算個名講到幾好聽,都唔係呢種日本食壽喜燒先會見到,脂肪成份咁高既和牛!所以一見到已經超期待!佢仲有日本既生雞蛋可以點黎食!魚生飯賣相都好吸引,仲有沙律菜係上面。壽喜燒既鍋底比較淺,所以要煮熟曬啲食物既話係要先搬走啲菜🤣無幾耐就滾曬啦😍啲和牛真係勁高質,勁滑,仲要個壽喜燒湯底係真係好夠味,絕對唔係牛涮鍋果種,係

另外我仲叫咗個魚生親子丼,係有炙燒嘅。

壽喜燒一嚟到真係非常驚喜!
所以一見到已經超期待!佢仲有日本既生雞蛋可以點黎食!

魚生飯賣相都好吸引,仲有沙律菜係上面。

壽喜燒既鍋底比較淺,所以要煮熟曬啲食物既話係要先搬走啲菜🤣無幾耐就滾曬啦😍啲和牛真係勁高質,勁滑,仲要個壽喜燒湯底係真係好夠味,絕對唔係牛涮鍋果種,係勁濃既!日本既感覺!點埋雞蛋醬一放入口真係日本感覺返曬黎,只係169就食到呢個質素真係好驚喜!

魚生飯方面,我覺得都唔錯,魚子份量好多,不過感覺到呢度唔入主打魚生既菜式,
最精彩既都係牛肉😍

下次黎一定會試埋其他燒肉😍
《特上鰻魚飯》帶到返屋企都仲暖暖地喎鰻魚厚肉 無泥味燒完外皮焦香 內裏嫩滑飯粒好好食 唔係一般珍珠米係宮崎縣盛產的「一見鐘情」日本米很軟熟 帶點粘糯🍚加上惹味的鰻魚汁真係想爬晒成個飯.《宮崎和牛&鰻魚雙拼飯》每片炙燒和牛都油香滿溢 肉質嫩滑夾埋蔥花食 香氣更有層次又有和牛🥩又有鰻魚一次過滿足哂小編的慾望.外賣自取有85折啊😯😯😯😯唔想住飯/食煮家飯食到口寡都可以去買個飯 仲配埋麵豉湯🥣同沙律菜🥗

《特上鰻魚飯》

外賣自取有85折啊😯😯😯😯
唔想住飯/食煮家飯食到口寡
都可以去買個飯 仲配埋麵豉湯🥣同沙律菜🥗
2020-09-09 176 浏览
12點左右入,冇乜人。叫左一個拉麵,好快黎!熱辣辣,啲豚肉好juicy ,夠淋身。湯夠熱,唔油唔化學味。拉麵恰到好處,唔會太淋唔會太硬,而且好掛湯!!午餐會跟一個沙律🥗,醬汁好refreshing 會再黎
12點左右入,冇乜人。
叫左一個拉麵,好快黎!
熱辣辣,啲豚肉好juicy ,夠淋身。
湯夠熱,唔油唔化學味。
拉麵恰到好處,唔會太淋唔會太硬,
而且好掛湯!!

午餐會跟一個沙律🥗,醬汁好refreshing
會再黎
2020-08-28
2020-09-08 163 浏览
這大半年沒有去過日本,好想念日本美食,於是走到Aburi-EN外賣日本美食回家品嚐。食物價錢不算極之便宜,但這一嚐又實在覺得物有所值。點了一個沙律、一客飯和一客小食。這是火炙三文魚沙律。三文魚入口即溶,那一口油香,一試難忘;火炙味不會太濃大嗆, 但又能帶出三文魚香味。沙律菜顏色和種類也豐富,有三色椒和車厘茄等等,營養十足,醬料也調得很開胃。小食是厚炸沖繩島豆腐,能夠買外賣時享受美麗的擺盤,實屬難得。厚是豆腐的切割,每塊也很實在,口感滿滿。炸的只有薄薄的表面,剛剛好營造了香脆感,而把油膩感減到最少。豆腐旁有些鹽巴,可按個人口味調節。特選宮崎和牛飯是餐廳人氣之選,當然要一試。和牛油香誘人,肥瘦均勻,入口即溶,配以濃郁燒汁,令牛肉更為色香味俱全。米飯是日本米,軟綿可口;拌入燒汁又是另一種滋味。

食物價錢不算極之便宜,但這一嚐又實在覺得物有所值。

點了一個沙律、一客飯和一客小食。