2007-08-23 19 浏览
昨晚和朋友共3人第一次來試食,大概7時多,已經要在門外等位,等了一會,被安排在近門口的,一張兩人的在側邊加一張椅,感覺很擠迫和不舒服,因每次開門就有一股熱氣吹進來。以這樣的格局,食物價錢都算貴,點了春卷,皮不脆,不夠靚,還有軟殼蟹卷,軟殼蟹很少,no good. 叫了個柚子蝦沙律,沒有特別,但價錢要差不多$70,勁唔抵。還有order咖哩蟹時,waiter問要多汁或少汁,我們覺得當然要有汁點蒜蓉飽才好吃,所以要了多汁,點知蟹上桌時是一bowl紅色的水,水汪汪的,根本不是汁,還有為什麼咖哩不是黃色的,賣相已不吸引,蟹也不多羔,不夠肉,又不入味。只有那碗生牛肉河粉比較好,但湯底不夠熱,芽菜分開上,但芽菜很腥,面實在太細,擺放兩三隻碟已放不下,分開上實在多餘。整間餐廳實在太侷促,埋單連貼士$420,不會再幫襯,擺明要走高檔格局,但高不成低不就。如果要去,最好就是吃兩粉就走人,不宜久留。
2007-08-13 14 浏览
I have come here for dinner more than 5 times, the Locomotive Soup Noodle (big portion) is one of our favourite. It's a must try!
2007-08-12 39 浏览
看左蔡瀾介紹,本來想來食,但看完食評,差多過好,都係唔制.其實當食市有大食評家來,什麼都會好些啦,其他人是但就OK.以後都係唔信食評家.
看左蔡瀾介紹,本來想來食,但看完食評,差多過好,都係唔制.
其實當食市有大食評家來,什麼都會好些啦,其他人是但就OK.
以後都係唔信食評家.
2007-08-05 18 浏览
阿爸成日話想去火車頭食, 碰巧今日個個人都得閒, 就順佢意啦~差唔多一點來到, 勁多人, 門口有把牛角扇, 還有水氣開出來, 涼左少少=) ;等左一陣剛剛有人埋單就有卡位坐.蒸粉卷- 像唔熱既腸粉, 但餡料又有點像粉果, 醮的汁似蠔油, 但甜的.香茅雞翼- 一般貨色, 不是十分大隻, 不過新鮮弄好, ok.例牌湯河- 都幾大碗, 有生熟牛肉, 牛筋, 丸類等; 湯偏淡, 生熟牛肉湯河- 其實等於例牌, 不過細碗d 同埋冇左牛筋同丸.如專兄所言, 雖則插起香葉好像幾靚幾整齊, 不過如果對面三唔識七搣黎搣去都幾embarassing.芽菜如Pho Hoa 一樣...少, 芽菜都唔係好貴者, 真係唔知點解...柚子大蝦沙律少酸少辣, 是日最佳.個椒鹽軟殼蟹粉唔多, 新鮮炸起, 但唔知點解都唔係好香脆.扎肉湯檬, 扎肉ok, 個人認為個河比檬好, 湯比牛肉湯河淡, 看來下多點魚露了...服務幾好, 個個都識講廣東話, 唔該前唔該後的. ok.環境樓底幾高空間感大, 佈局也不錯, 不過我個位滴左兩次水...埋單失策冇睇每樣幾錢, 要成四百蚊, 食物還可以, 但值唔值四百蚊呢?
等左一陣剛剛有人埋單就有卡位坐.

柚子大蝦沙律少酸少辣, 是日最佳.
個椒鹽軟殼蟹粉唔多, 新鮮炸起, 但唔知點解都唔係好香脆.

服務幾好, 個個都識講廣東話, 唔該前唔該後的. ok.

七一本想和男友到大坑食大午飯的,但原來好多都無開,見呢間咁多人就試下啦...星期日冇套餐的,只好散叫,叫左個火車頭,其實只係湯河加D牛栢葉同牛展仲有芽菜,冇特別..六十幾元一D都唔扺啦..跟住個粉卷亦只係一般不過呢度裝修不錯冇其他人講到咁差但唔值得去囉
不過呢度裝修不錯
冇其他人講到咁差但唔值得去囉
2007-06-30 22 浏览
過食lunch, 好迫, 份量少, 好難食. Waitress極差可以話係冇service可言, 入到去個manager的物體明明見到我, 都仲走入去水吧傾計, 態度極差, 好似我左住佢傾計咁, 用手指一指叫我坐底(其實當時只有一張吉枱), 我個時都已經有d慶, 跟住坐底後個經理比左menu我後就無左影, d人當我好似透明咁.永無下次!!!

永無下次!!!
2007-06-29 9 浏览
湯粉的湯好好味,但食完之後勁口渴。店內冷氣过凍,食物好快凍晒!希望店主可以改善一吓!
湯粉的湯好好味,但食完之後勁口渴。
店內冷氣过凍,食物好快凍晒!希望店主可以改善一吓!
2007-06-29 17 浏览
琴晚拍拖週年慶,同男友o黎依間越南餐廳食飯~ 我地去到係7 點鐘左右,唔駛等位!好靜!  點位坐得唔係好舒服,枱 同枱 之間真係好迫! 揀食物有少少難度,因為d新派越菜怪怪o地...後來我o地點左Roasted Duck and Pineapple Salad ($98), 好貴!Viet Steamed Rolls ($75),另加main course BBQ Pork Rib with Lime($150)~  蒸春卷最先上,份量較少,味道唔錯~ 之後上燒鴨沙律,超難食...原來我完全唔識欣賞佢o既薑絲同香草...主菜o既青檸排骨齋得肉味,唔香唔好食,一樣強差人意,我食唔落囉...我同男友都食到無哂癮,最後甜品都冇食,就走人~ 埋單$380,仲要加一! waitress 又無服務可言! 鄉音難聽!食得又唔飽(出去再食過..)又唔好食,唔值囉~

2007-06-25 12 浏览
剛剛weekend行過入去試試(本來想去另一間,不過冇開)。睇到d環境ok啦,一行五人叫左三個生牛肉粉、一個番茄牛腩粉、一個牛肉檬加個春卷。等左陣o來o左個來係番茄牛腩粉同牛肉檬,都冇乜事,之後個春卷就好似劉德華出錢拍o個齣戲名咁- 頑固的石頭。咬到牙都崩。之後有兩檯客遲過我地入來,叫野食,到晒(大約半個鐘)。我地d生牛肉粉都未到。當個waitress,佢就行過望都冇望我地話"淥緊啦!"(之前d人叫粉就到o左,生牛肉粉唔通要淥番生d牛肉??)好啦,再等,又三個字,乜粉都熟啦。今次問經理,佢又話整緊,單又唔跟,隔離遲過我地入o來都食完,我地叫(生)牛肉粉就煮成粒鐘!我完全唔怪佢地冇落單,但係唔需要係d咁敷衍o既態度囉,check都唔check o下,waitress又係咁,經理又係咁!呢間野應該叫劉華去教育下!!
2007-06-21 14 浏览
星期二端午節, 一家四口去佐大坑火車頭越南餐室諗住試下, 6;30pm 前到達, 有5, 6 個人等緊位, 便拿了籌啦! 等待中, 個門口waitress 比咗好多枱 d "熟客" or friends, 就算未有位而相熟的客, 招呼都好d, 有menu 叫住餸先, 又同你chat 下, 到了7:20pm, 眼見一個個客入晒去(even 遲過我地果d), 便問下個waitress, 點知叫我地再等半個鐘左右, 有冇攪錯呀! 同佢理論下, d 態度勁差!! 之前聽個friend 講d食物一d都唔平, 水準OK, 一心話諗住早d 去試下, 點知等到一肚氣, 兩個小朋友等到超不耐煩加勁肚餓。再望下裡面d 枱 (頂多唔多過十張), 一張貼住一張, 迫迫窄窄, 坐落都唔會舒服, 嬲嬲地就走過對面街食泰國野, 又平又正, 好彩冇再等咋!嘿! 記住有錢都~~~唔好~~~幫襯呀!!!
2007-06-19 15 浏览
I agree with all those negative comments. During lunch time, their services are bad. That manager seems just good to regular customers. Their management is bad, always ask customers to wait wait wait....but you will see there are actually no table available in a short time. Their food is no good.Beef noodle soup --> expensive, too few beef, the rice noodle no good compared to 德昌Curry is very 稀. OVerall price of course not cheap very crowded too
Their food is no good.
Curry is very 稀.
very crowded too
2007-06-03 22 浏览
之前有食友向我提及過浣紗街這間人氣越南餐廳, 便趁一個要在港島區辦點事又相當悠閒的周末, 前往試試. 去到時已經接近下午二時半. 理論上午市繁忙時間已過, 但這裡竟仍門庭若市, 店外站/坐了不少等吃的人. 如果是平日的我, 怕會調頭就走吧? 但不知何解當時卻又不太介意等, 便在店外找一張椅子坐下. 一等就是半個小時, 後來越(泰?)籍店員叫我的時候, 是叫錯了姓氏的, 幸好當時並沒有其它一位等待中又姓氏相似的客人, 否則可能又不知要等多久. 既然店員中文不濟, 是否應以英文作安排, 以免不必要誤會, 或其實聘一位聽講寫流利中文的店員真的那麼難?由於等了半個小時, 已經略為研究過菜牌, 剛坐下便點了一個生熟牛肉湯河和一杯青檸梳打. 下了單後店員在檯面放下一杯九層塔和其它香葉菜葉之類的東西, 店員說要多少, 自便. 但竟然要和對面搭檯的客人分享? 你摘一片, 我又摘一片, 動作十分曖昧, 若果是美女還好, 但對面是另一個中年麻甩佬啊.....思前想後也覺得這只是gimmick..(後來給朋友看相片, 他還以為是檯面的小盆栽擺設! 哈哈哈哈) 老實地放兩至三株和芽菜等一起另小碟上, 是否更為
之前有食友向我提及過浣紗街這間人氣越南
餐廳, 便趁一個要在港島區辦點事又相當悠
閒的周末, 前往試試.

去到時已經接近下午二時半. 理論上午市繁
忙時間已過, 但這裡竟仍門庭若市, 店外站/
坐了不少等吃的人. 如果是平日的我, 怕會
調頭就走吧? 但不知何解當時卻又不太介意
等, 便在店外找一張椅子坐下. 一等就是半
個小時, 後來越(泰?)籍店員叫我的時候, 是
叫錯了姓氏的, 幸好當時並沒有其它一位等
待中又姓氏相似的客人, 否則可能又不知要
等多久. 既然店員中文不濟, 是否應以英文
作安排, 以免不必要誤會, 或其實聘一位聽
講寫流利中文的店員真的那麼難?

由於等了半個小時, 已經略為研究過菜牌,
剛坐下便點了一個生熟牛肉湯河和一杯青檸
梳打. 下了單後店員在檯面放下一杯九層塔
和其它香葉菜葉之類的東西, 店員說要多少,
自便. 但竟然要和對面搭檯的客人分享? 你
摘一片, 我又摘一片, 動作十分曖昧, 若果
是美女還好, 但對面是另一個中年麻甩佬啊.....

思前想後也覺得這只是gimmick..(後來給朋
友看相片, 他還以為是檯面的小盆栽擺設!
哈哈哈哈) 老實地放兩至三株和芽菜等一起
另小碟上, 是否更為實際呢?

牛河送到, 賣相是合格的, 從牛肉的生熟程
度所看, 湯底熱度是足夠, 亦浸過了所有河
粉, 對辦. 再喝一口, 味道頗濃, 但我覺得
不夠香, 洋蔥也不夠. 再摘多幾塊香葉放進
去也無補於事. 後來多喝一點已開始感到味
精的存在. 牛肉則頗鮮嫩, 算是不錯, 唯獨
最大敗筆就是那個河粉, 不知是有心或無意
地, 河粉切成粗幼不一, 本問題不大, 但其
質地太軟弱, 幼的部份一夾就斷開, 粗的部
份吃下去跟香港魚蛋粉的那種口感沒有兩樣,
對我來說這個河粉並不討好.

青檸梳打索價二十, 杯是夠大的, 梳打水亦
隆而重之用樽裝貨色在你面前倒進杯中, 但
喝下去味道清淡得如其它餐廳加了青檸的
tap water, 因為大大杯, 只得兩小塊青檸,
味道主要靠在預先加在杯中的青檸梳打粉,
不知是否料下得不夠, 總之味道就是不對,
每喝一口這裡的青檸梳打, 就更懷念以前在
土瓜灣的南方越南菜館的那杯, 清爽香甜,
兩者實在差個十萬八千里. 唉, 不應這麼想
的, 結果越喝越酸, 是心酸. 因為令我想起
已失去了的美味時光....

湯粉三十八凍飲二十, 連加一共銀六十四,
以地點計, 實在是貴. 服務及味道又不是特
別好, 莫說還要等位搭檯, 就算不用等位搭
檯, 也沒甚麼理由再來.
2007-06-03 16 浏览
貴;唔好食(我地2人連加一要$325, 唔係一樣半樣唔好食, 係8成以上既野都唔好食,係2杯野叫正常因為唔使煮卦...);服務唔得(尤其有個鄉音未除既女侍應就特別串); 環境差(坐位迫;又有大烏蠅飛來飛去)一定冇下次...我地2人叫左食物包括:1)牛油雞翼2件(即一只全翼開二) -- 好多炸粉, 好油, 冇味2)薄燒牛扒-- 好油, 好鞋, 食左一塊唔想再食3)牛肉卷-- 一般, 但明明寫有4件但送來得3件...不過算, 食少件都無妨4)什錦牛肉湯河-- 河粉唔滑唔好食,牛肉好鞋口.5)2杯凍飲-- 正常6)甜品2份-- 佢冇上, 我地又唔記得左, 冇左...門口仲要企住咁多人等位, 唔通香港人的口味真係越來越差?????

一定冇下次...

我地2人叫左食物包括:
2)薄燒牛扒-- 好油, 好鞋, 食左一塊唔想再食
4)什錦牛肉湯河-- 河粉唔滑唔好食,牛肉好鞋口.
5)2杯凍飲-- 正常
6)甜品2份-- 佢冇上, 我地又唔記得左, 冇左...

2007-05-29 23 浏览
見過蔡瀾推介都幾好, so 趁住要細佬生日, 佢又想食越南野, 就試下呢間, 去之前真係好期待架..點知..入到去即叫推介生牛肉湯河+ 推介水晶皮蝦卷+ 庶蝦x2 + 馬拉盞通菜+ 咖哩豬扒飯+ 豬扒凍濛+ 半打串燒... 叫完唔駛兩個字全部接住上哂...因為我地都好肚餓, so d野食一黎就係咁食, 但佢上得實在太快啦~ 唔快d食又驚會凍哂... 都唔明做咩要上咁快>.<生牛肉湯河: 湯無味兼且和暖, 河粉唔滑, 牛肉唔得, 仲話好好食o既野=.=水晶蝦粉卷: 皮厚, 蝦又無蝦味, 條粉卷仲無味添, 係得d香草太勁(小女子+ 小弟都勁唔想食) 最後唯有拆開條粉卷, 拎塊香草出黎, 再勁沾魚露先勉強食左, 最後試左舊, 淨左一舊無人肯食... 仲話推介喎>.<庶蝦x2 : d蝦肉係幾香, 不過條庶又係無味o既, 仲要得魚露俾你... 都唔match o既>.< 馬拉盞通菜: 呢個係我第1次食咁難食o既通菜, 硬骨骨, 又無味, 真係好似就咁跌落去炒3分鐘就拎番上黎咁, 唔怪得10分鐘唔駛上哂d菜>.< 咖哩豬扒飯: 無咖哩
咖哩豬扒飯: 無咖哩味既豬扒飯, 唔肚餓都唔食佢>.<
豬扒凍濛: 無咩特別, 要勁落魚露先有味, 樽魚露仲要淨係每人倒1小碟俾你之後就拎去隔離枱, 唔係呀?! 越南菜館都唔可以每枱放樽魚露?! 仲要講明得魚露1款調味料都只可每人分配一小碟?! 要o既又要再問人拎, 再輪流用?! 過份>.<
半打串燒: 又係無咩特別, 又唔係特別香, d醬又唔係特別好食
最後呢餐用由入黎坐低叫送, 上菜, 食埋, 埋單= 唔駛半粒鐘, 真係焗到一肚氣, 個女侍應態度又唔好喎, d 野駛唔駛上得咁快, 多客就話咁做想迫人快d食完快d走o者, 又無咩人, 攪到d野食完全無水準, 真係唔係肚餓都唔會食呀>.< 仲要攪到我食完唔舒服( 小女子本身腸胃不嬲唔係咁好, 平時食野都唔會太急, 但佢咁上菜法, 我又驚d野凍左唔好食, 迫住食快左)
埋單仲要$ 450 左右, 的確好貴, 但實在唔抵>.<
以後都唔會再去>.<

2007-05-26 29 浏览
下午買了陳綺貞"花的姿態"cd+dvd, 心情好好喔. 度下度下到了大坑, 見這小店裝潢不錯, 便坐下.看看menu,不妙! time square價格, dvd已花了百六, 唯有點碗生牛肉河粉算了. 友人點了mong粉. 加個春卷.我的一碗, 湯只是暖的, 好曖昧. 牛肉不熱不熟, 整個湯呈粉紅色.友人的一碗, 底菜多過粉, 魚露無鮮味. 就跟"小巴黎"都差好遠.春卷已沒期望, 果然, 唔脆! 貴得黎, 一肚氣! 回到家中. 看演唱會dvd, 心情, 總算回復過來.
春卷已沒期望, 果然, 唔脆!
貴得黎, 一肚氣!
回到家中. 看演唱會dvd, 心情, 總算回復過來.