2009-08-04 22 浏览
又係睇openrice搵食得知旺角新開左間食烏冬既鋪頭!緊係唔"執輸"去試下又幾好同男友大約7點去到!派籌以經到43晚市兩位只派50個籌我地食完個烏冬都唔口渴!good!小食:7味照燒雞翼 - 普通的,因為只係燒好了加上7味粉再加上一個豉油汁!凍0濱 - $6!可以再幫襯的!
又係睇openrice搵食
得知旺角新開左間食烏冬既鋪頭!
緊係唔"執輸"去試下又幾好

同男友大約7點去到!派籌以經到43
晚市兩位只派50個籌[/u
我地大約等左個幾鐘左右!店鋪唔係大,都算細間,但店員有禮的!

我叫左
海鮮濃湯烏冬 - 滾住上,店員好貼心咁講等無咁熱先好食
,心急既我緊係
唔等咁住啦,先飲淡湯,濃濃的甜甜的海洋湯,正!再看,海鮮好足料,有三隻大蜆,一隻
青口,一隻大扇貝肉,幾隻蝦,蟹柳,半隻蛋!烏冬都彈牙
但有小小癡底!我覺得好好味!
男友叫左
極上牛肉烏冬 - 佢話個湯都好得!整體上都好好!
我地食完個烏冬都唔口渴!good!
小食:
凍0濱 - $6!
可以再幫襯的!

正!
正!
2009-08-03 10 浏览
一行三個人打算去試下呢間好出名的烏冬店。7:25 walk-in,佢話要等一至一個半鐘,之後到8:45話再要等多一個鐘。。。總之最後都入到去試,叫左海鮮鍋巴,胡麻豬扒烏冬豬骨底,豚肉烏冬咖哩底,同豚肉辛辣底,加三杯飲品。海鮮鍋巴麻麻啦,唔脆。胡麻豬扒烏冬豬骨底,豬扒唔掂,但係湯底就好正。咖哩底ok,滾住上,半肥瘦的豚肉好好味。辛辣湯唔錯,加左麵豉d味幾夾。烏冬的質素都唔錯,有75/100。環境都唔錯的,係好少臺,3-4人要等耐d,服務的好有禮貌,乾淨。最唔妥的係等位有d亂囉。如果要我等2個鐘的話我就未必再黎lu

海鮮鍋巴麻麻啦,唔脆。
胡麻豬扒烏冬豬骨底,豬扒唔掂,但係湯底就好正

咖哩底ok,滾住上,半肥瘦的豚肉好好味。
辛辣湯唔錯,加左麵豉d味幾夾。
烏冬的質素都唔錯,有75/100。

2009-07-29
o個晚三個女仔一齊去食~~因為怕搵唔倒, 下晝就去探o下路,去到應該係5點左右, 問佢有冇得book台,waitress比o左飛我, 千叮萬囑我要準時!我拎7:30pm ge~大概7:15去到, full哂!!!!o係門口等o左30mins左右.......當時我係第一張(3人)台!我聽倒walk in o個D人要等OVER 兩個鐘(o個時8點左右)!!!!!ohmygod!!! 慶幸自己下晝探o左路我o地三個一人叫o左一個烏冬(3人再share一下!)跟住聽大家講七味燒雞翼好食就order埋大致上都好滿意阿!->豬手,豬骨湯e個係我ge, 我覺得好好味!豬手大隻, 入味!!!當然要食埋d皮(雖然好肥)!!!烏冬好彈, good!!!我個人係覺得個湯有d鹹,不過我d frd唔多覺-3-仲有, 本來以為有生生o地ge蛋o係入面,但係我o個隻穿o左, 融入o左d湯度~~(我個fd o個隻未穿~~)ps. 上台o個時真係好滾!!!!! 感覺好新鮮, haha!!!->芝麻豬排,豬骨湯本來我都想叫e個,因為芝麻豬排幾特別~~我個fd叫o左, 我都有試到個豬排~幾得意, 但又唔
o個晚三個女仔一齊去食~~
因為怕搵唔倒, 下晝就去探o下路,
去到應該係5點左右, 問佢有冇得book台,
waitress比o左飛我, 千叮萬囑我要準時!
我拎7:30pm ge~
大概7:15去到, full哂!!!!
o係門口等o左30mins左右.......
當時我係第一張(3人)台!
ohmygod!!! 慶幸自己下晝探o左路

我o地三個一人叫o左一個烏冬(3人再share一下!)
跟住聽大家講七味燒雞翼好食就order埋

大致上都好滿意阿!

->豬手,豬骨湯
e個係我ge, 我覺得好好味!
豬手大隻, 入味!!!
當然要食埋d皮(雖然好肥
)!!!
烏冬好彈, good!!!
我個人係覺得個湯有d鹹,
不過我d frd唔多覺-3-
仲有, 本來以為有生生o地ge蛋o係入面,
但係我o個隻穿o左, 融入o左d湯度~~
(我個fd o個隻未穿~~)

->芝麻豬排,豬骨湯
本來我都想叫e個,
因為芝麻豬排幾特別~~
我個fd叫o左, 我都有試到個豬排~
幾得意, 但又唔係真係好好食 (相較之下我覺得豬手抵食d, ha!)
佢有沙律醬點ge, 不過唔知點解好"杰", 好難點~~

->牛肉,芝麻湯
e個真係好特別,
我覺得好似鹹ge芝麻湯!!!!!
都唔錯~ (相較之下我鍾意豬骨湯多d
牛肉上台o個時係未熟哂!
係等你自己o係個鍋度滾佢~ 好似打邊爐,haha!
ps. e個會食到d牙黑o左, 女仔同男朋友食要小心

->七味燒雞翼
e個係聽大家recommend叫ge

真係唔錯!
雞翼大隻得o黎幾入味!
同埋我同d fd都覺得個味幾得意,haha
辣辣o地同幾香口!
(不過$28得4隻其實都唔平

我覺得佢服務態度好好阿!
冇水即刻同我倒,
食完又會問我要唔要收野,
臨走又幾個人同我o地say goodbye (即係多謝哂!歡迎下次再o黎o個d~)
同埋我剛剛睇先知原來佢拎籌之後比人走o左再call番人o黎,
真係好好!!!
因為佢門口o個度真係冇咩位企, 熱到想死>口<
起碼可以行開o下!

ps 我fd o係openrice搵倒e間ga,
我覺得幾好食, 想再推薦比大家所以先打上o黎

第一次寫食評, 多多指教!
ps. openrice ge 審核好認真!!!!
最終味道由5分改o左去4分~~
其實如果有的話, 我想揀4.5分 =3=
因為我自己o個份真係好唔錯,
錦我d frd 都好滿意自己o個份~~
that's it!
ps再ps. 覺得抵食係因為食夜晚$71真係good~
而且如果唔叫雞翼一人都係$6x~~
豬手,豬骨湯
芝麻豬排,豬骨湯
牛肉,芝麻湯
豬手,豬骨湯
芝麻豬排,豬骨湯
牛肉,芝麻湯
  • 豬手+豬骨湯,七味燒雞翼
2009-08-03 4 浏览
五十幾蚊食個石窩烏冬本來尚可接受,但用呢個價千去食個質素欠佳既烏冬真係無法忍受. 味度平平,烏冬入口彈牙,絕對唔係江川用既噹噹烏冬麵, 但湯底誠意欠奉,淡而無味-不論豬骨還是咖喱湯. 不能同萬豚屋相提並論, 傻左一次都唔會有下一次架喇!食完好似俾人呃左咁...........
2009-08-01
2009-08-03 2 浏览
見到食評,d 烏冬滾得咁得意,咪同d 朋友去試下,點知黎錯order,之後等左勁耐,再黎但個烏冬完全唔滾,又再換,又再等,已經想走人但真係好想試,終於等到了,個咖哩牛肉鳥冬,d咖哩超淡,個烏冬又淋,一d都唔好食,我諗佢應該只係幫我換左d料,跟本就用之前錯order 個碢烏冬,所以好難食,算吧,再換都唔知佢俾咩我食了......
2009-07-30
2009-08-03 19 浏览
其實都係係呢到睇完先去試...總括黎講都算幾好...見到個烏冬黎果時滾滾下..真係好正....同男朋友叫左..1.海鮮濃湯烏冬2.地獄豚肉烏冬3.七味雞翼..海鮮湯底都幾好..美中不足既係..d蜆有沙反而地獄湯底就真係比較淡...同埋如果隻蛋再糖心d真係lu另外服務方面都唔差..d職員都幾有禮貌..我地差唔多食完果陣..仲傾左陣計tim=)不過都應該會再去多次....
其實都係係呢到睇完先去試...
總括黎講都算幾好...
見到個烏冬黎果時滾滾下..真係好正....
同男朋友叫左..
1.海鮮濃湯烏冬
2.地獄豚肉烏冬
3.七味雞翼..

海鮮湯底都幾好..美中不足既係..d蜆有沙

反而地獄湯底就真係比較淡...
同埋如果隻蛋再糖心d真係lu

另外服務方面都唔差..
d職員都幾有禮貌..
我地差唔多食完果陣..仲傾左陣計tim=)
不過都應該會再去多次....
好滾丫!!
好好味既雞翼
2009-08-01
好滾丫!!
好好味既雞翼
2009-08-02 51 浏览
新開的一間鳥冬店,一定要試試! 因為本人很喜歡食鳥冬!! 和女友去到,先是留下電話,然後差不多有位的時候,店員會打給你,問你還要不要位子。這個留位方法不錯,一來不用呆等,二來只是旺角區,行兩個商場之後就有得食了!~之後我地只係點了2個鳥冬: 海鮮濃湯烏冬 - 真的好像在喝龍蝦湯,而且很滾熱辣! 不過,雖然是濃湯,但我覺得稀一點還是可以的,因為越吃越"結". 海鮮除了大蜆外,其他都 很新鮮!只有那個大蜆有些有沙,而且有點"un". 火山石地獄湯烏冬 (蜆+蠔) - 忘記了全名,不過大概是辣湯底的烏冬,這個湯沒有我想像中的辣,我想可以再辣一點,或是給客人選擇辣的情度。蠔很新鮮,很肥美,烏冬其實很不錯,很煙"un".這裡其實很容昜就會讓人和另一間烏冬店比較,但我試的款式始終有別,所以暫不比較,下次來試試個豚肉烏冬便知道分別了! 不過,很高興這裡的款式其實蠻多,連龍蝦湯底都有,也算是驚喜!烏冬是有水準的,只是湯底還有進步的空間!

之後我地只係點了2個鳥冬:

海鮮濃湯烏冬
海鮮濃湯烏冬
2009-08-02 8 浏览
七月廿六日(星期日)遲來了的食評,上星期日和老公專情到火山石,得知它是Openrice人氣急升的食店!我們兩口子必定要來湊熱鬧呢!對烏冬情有獨中,特別是石鍋的!和老公吃過萬豚屋後,一試便愛上,是第一間一試就列入了心水餐廳呢!不過萬豚屋一定要早去!我們兩次都是lunch時間的!都要等起碼半小時!都覺得奇怪了,沒有人再開石鍋烏冬,難道是製作過程複雜!?得知旺角地段開了火山石,所以要來試試,看過了johnny depp的好戲,當然要吃個好晚餐呢!看完都七點半了!我們就前往山火石!此時要等等了!店子不算大!而且吃石鍋烏冬會比較慢,都預了等多15分鐘左右呢!值得一讚是店員會問食客電話,有位會call客人,不用客人在門外苦等!不過當日正下著毛毛雨,我們還是在店外等吧!還是看看menu吃什麼好!之前看過網友食評,說芝麻味湯底不錯!選一個豚肉芝麻烏冬!亦知道芝麻豬扒都是另一必吃的食物!好就要了個豚肉湯底的!不消20分鐘就有位!是二人檯!點了兩個烏冬,加六元就有飲品!我要了凍檸茶,老公要了滑滑朱古力!另外加了個七味雞奕!先來飲品,不錯!大杯的!好讓我們在大熱天時下吃石鍋烏冬時下火呢!烏冬過了10分鐘左右
七月廿六日(星期日)

之前看過網友食評,說芝麻味湯底不錯!選一個豚肉芝麻烏冬!亦知道芝麻豬扒都是另一必吃的食物!好就要了個豚肉湯底的!不消20分鐘就有位!是二人檯!點了兩個烏冬,加六元就有飲品!我要了凍檸茶,老公要了滑滑朱古力!另外加了個七味雞奕!先來飲品,不錯!大杯的!好讓我們在大熱天時下吃石鍋烏冬時下火呢!烏冬過了10分鐘左右到了!

看到芝麻湯底的烏冬,再看看豚肉,心想應該不錯的呢!我的芝麻豬扒都來了!石鍋熱熱的!湯仍然在滾!等一下凍了點,就飲了一口湯底!好味!與萬豚屋差不多呢!而烏冬方面,我們都覺得萬豚屋略勝一籌!它比較稔了點,我們還是喜歡吃彈牙的!湯內都有一隻蛋的!豚肉方面,火山石就做得比較好!很惹味呢!有點似五香肉丁的味道!很醒胃!而芝麻豬扒都算不錯,但是凍了點,應該不是新鮮煎的!要扣分了!七味雞奕,賣相不錯!而且很大隻!七味分令雞奕很香,雖則吃不出七味,但是與雞奕相配,推介呢!

總括而言,都可以與萬豚齊名,各有各的優點呢!通菜街又一新食力!未試的朋友不妨一試呀!
芝麻豬扒
烏冬算不錯
芝麻湯底
七味雞奕
2009-08-01 1 浏览
石燒黑胡麻豬扒手打烏冬+凍檸賓$53 Lunch set午市1點都未爆,可能價錢未算抵食佢招牌係烏冬,我當然要試試,佢嘅烏冬又眞係唔似一般日本食店嘅貨色,係滑口同帶有適當韌度,不錯湯底係豚骨湯,鮮甜好飲我飲咗好多都唔會好口喝黑胡麻豬扒,外表黑黑嘅上面帶有合桃碎粒,唔會好多油,外面係幾好食但豬扒就唔掂係嚡同實,豬肉味欠奉豬扒唔算大塊,以呢個價錢同呢個質素,係貴咗少少噢下次要試試萬豚組比較下

石燒黑胡麻豬扒手打烏冬+凍檸賓$53
Lunch set
午市1點都未爆,可能價錢未算抵食

適當韌度,不錯

湯底係豚骨湯,鮮甜好飲
我飲咗好多都唔會好口喝

但豬扒就唔掂

係嚡同實,豬肉味欠奉
豬扒唔算大塊,以呢個價錢同呢個質素,係貴咗少少噢

下次要試試萬豚組比較下
豬扒唔掂、烏冬好食、湯底靚
2009-07-27 14 浏览
最近OR的新星! 晚市剛開始不久 人也不算太多 我們被安排坐Bar台前的二人桌 看著琳瑯滿目的食物 真是心大心細,三心兩意 討論後決定: 海鮮濃湯烏冬 <---以龍蝦湯底作賣點, 有蜆,有青口,有蟹柳,有帶子,有蛋,材料很豐富,烏冬彈牙有口感!上菜已經一段時間,仍是那麼熱騰騰! 煎蛋黑豚肉飯 <---黑豚肉膏及肉層層分明!肉嫩!勁好味!配上軟硬適中的日本飯! 食完真的忍不住要跟老闆說好味~ 火石奶茶 <---茶味較濃!不錯~ 青檸柚子茶 <---清新~增加胃口~ 不得不提 老闆服務很好! 笑容滿面~~ 真的值得再去一次~~
最近OR的新星!

晚市剛開始不久
人也不算太多
我們被安排坐Bar台前的二人桌
看著琳瑯滿目的食物
真是心大心細,三心兩意

討論後決定:
火石奶茶 <---茶味較濃!不錯~
青檸柚子茶 <---清新~增加胃口~

不得不提
老闆服務很好!

笑容滿面~~
真的值得再去一次~~
飯餐送既Salad!
勁滾既烏冬
wow!睇到好想再食
黑豚肉飯~
睇下D膏同肉!! Yummy!
2009-07-25
飯餐送既Salad!
勁滾既烏冬
wow!睇到好想再食
黑豚肉飯~
睇下D膏同肉!! Yummy!
  • 黑豚肉
  • 海鮮濃湯烏冬
2009-07-27 31 浏览
大家首先注意,這裏繁忙時間無人排隊等位,因為是派籌留电話号碼,有位會打給你回來,不用在這裏等;不要像我看見有位立刻進去坐低,才發現這空枱是留給正在回來有籌的客人(初時還以為人家不招呼我一個人坐四人枱,我拿了籌留电後,在門外監視,結果拿着籌的3個客人回來了;之後又有2個新客人進去,拿了籌後出來,我在想他們會否先給他們枱,結果都是自己多心!!這裏地方不大,在女人街內,肥姐小食店後的那條街,二三+個位,食物即叫即煮,最小要等10分鐘,服務可以,但不夠人手,負責派籌打电話的女仔有點手忙腳亂!!走尖咀”萬豚屋”路線,主打極滾的”石鍋手打烏東”,不想等太久和時間配合不到去人氣極勁和營業時間極短的”萬豚屋”,來這間是另一選擇!!回說食物,有五種湯底,豚骨,咖喱,辛辣,海鮮濃湯,黑胡麻湯;但是不能只選擇湯底的,如要海鮮濃湯的話只有2個選擇,一是極上海鮮烏東,二是石地獄(拼蜆);並無豚肉海鮮濃湯烏!!叫了52蚊的石燒厚切豚肉手打烏東和28蚊4隻的7味照燒雞翼!豚肉手打烏東和"萬豚屋"非常相似,但湯底較淡,無”萬豚屋”鮮甜肥美,同樣超熱;烏東較韌,煙韌得有點過火,但都是同族的;豚肉切成大粒狀,肉質較實,

豚肉手打烏東

"萬豚屋"非常相似,但湯底較淡,無”萬豚屋”鮮甜肥美,同樣超熱;烏東較韌,煙韌得有點過火,但都是同族的;豚肉切成大粒狀,肉質較實,有咬口,一點都不韌,但肉味咬淡; ”萬豚屋”較肥美肉味濃,但肉質較鬆散,放在滾湯內,豚肉肥的部份都溶在湯裏,廋的變得更淋!!

7味照燒雞翼

必食!有些小辣,7味粉加照燒醬,很搶口,正!!只要雞翼大隻了點,細一點多一隻女士更歡喜!!

這裏較好的地方是加6蚊有飲品,讚呀!!

2009-07-26
2009-07-25
見到依間烏冬甘有人氣...去完書展就黎依度試下.....去到都10點了.....好彩都仲有......睇左甘多食家食評...都係揀左豬骨湯底試一試........仲叫左雞翼........一個吉列豬扒豬骨烏冬一個照燒雞扒豬骨烏冬分開上餸唔錯雞翼夠大隻.....味道唔錯...吉列豬扒豬骨烏冬夠脆皮....照燒雞扒豬骨烏冬唔錯.....幾正...好
見到依間烏冬甘有人氣...

去完書展就黎依度試下.....

去到都10點了.....好彩都仲有......

仲叫左雞翼........

一個吉列豬扒豬骨烏冬
一個照燒雞扒豬骨烏冬

分開上餸唔錯

雞翼夠大隻.....味道唔錯...

吉列豬扒豬骨烏冬
夠脆皮....

照燒雞扒豬骨烏冬
唔錯.....幾正...

好滾呀~
好味雞翼
2009-07-24
好滾呀~
好味雞翼
  • 雞翼
今次係小妹第一次寫食評,各位多多指教小妹一直都鍾意食烏冬,前幾日上openrice發現依間評語都唔錯既"火山石"..所以今日放假就同男友2個黎試下去到都有唔少人等緊,侍應姐姐只係問左我貴姓/電話/幾位..佢仲話2位好快會有位,之後我地一直係門口等...等左半個鐘之後,發現有等緊既客人走左,一心諗住佢會俾下一位入去..點知佢去打電話俾走左既客,同佢地講:「依家有位嫁啦,你們可以行返黎啦!」我當堂呆左,之後有2-3次同樣事情發生我就開始激氣,原來有咁既點解唔一早同我地講可以行下街先?? 要我地個門口熱住咁等左9個字???正式講返先: 燒極上牛肉手打烏冬 ($52): 烏冬幾煙韌 / 牛肉味唔重,食落有d韌 / 湯底okay,唔算濃,食到最尾一兩條烏冬都仲出晒煙嫁 一口極上黑豚燒 ($42): 外脆內軟,d汁又好味 7味照燒雞翼 ($28): 加7味粉好惹味,d雞肉好滑,正!! 築地玉子燒 ($35): 入面有好多芝士,我鍾意滑滑朱古力 (食烏冬加$6): 普普通通,冇乜特別食物總括黎講好滿意不過真係要改善下等位準則打電話call客係好,不過可唔可以差唔多到就call定佢地黎呢??
今次係小妹第一次寫食評,各位多多指教

所以今日放假就同男友2個黎試下

去到都有唔少人等緊,侍應姐姐只係問左我貴姓/電話/幾位..
佢仲話2位好快會有位,之後我地一直係門口等...
我當堂呆左,之後有2-3次同樣事情發生

我就開始激氣,原來有咁既[打電話叫你返黎食飯既服務]

正式講返先:
湯底okay,唔算濃,食到最尾一兩條烏冬都仲出晒煙嫁

一口極上黑豚燒 ($42): 外脆內軟,d汁又好味

2009-07-22
築地玉子燒
一口極上黑豚燒
  • 7味照燒雞翼 / 一口極上黑豚燒
見到呢度試過嘅人都比, 所以今晚特登同男友去食!我地7 點到左, 大概等左10分鐘就可以入座, 其實一心係想黎食個個都推介嘅海鮮濃湯烏冬, even佢自己個menu都係推介呢個, 點知個侍應話賣哂..... 有無搞錯, 7 點幾晚飯時間賣哂招牌菜!!?? 有無搞錯!!咁無計啦, 我同男友分別叫各叫一個地獄烏冬系列, 一個係蜆+生蠔, 一個豚肉, 我地係第一次食完全唔辣嘅地獄烏冬lor.....同埋無咩特別, 個手打鳥冬, 豚肉, 蜆都好一般, 係男友話個生蠔幾好味, 點知....我食食下個地獄烏冬(豚肉)仲有一小塊膠片0係入面!!, 叫個侍應埋黎, 佢仲狡辯話係蜆殼...同佢爭辯左幾句, 佢都有say sorry, 仲問駛唔駛換過一碗比我地, 都食到尾, 換咩丫....算啦, 反正又唔係特別好食....仲有, 我叫左杯凍檸賓, 佢孤寒到只係比兩片薄lemon,,,,所以成杯只係利賓立....本身其實有期望佢可能會做到似萬豚屋, 但真係無得比呀!! 既然比嘅價錢差唔多, 我寧願去排萬豚屋食d真係有質素嘅手打烏冬喇!!
見到呢度試過嘅人都比
, 所以今晚特登同男友去食!

2009-07-22
2009-07-22 2 浏览
今天帶阿媽來到, 我地叫了1. 豬手UDON $55- 豬手是好食的, 雖然很油呀, 不知為合會有甘多油啦. UDON湯跟萬豚屋的味道是一樣啦. 不過UDON啦就只係UN而做不到煙UN. 好失望呀. 2. 海鮮UDON $73- 海鮮是沒有味的, 湯有一點龍呀味, 不過真的太淡及沒有海鮮的甜味.我覺得一個後生的男服務員態度比較差, 我問可以把湯底改為海鮮湯底嗎? 他說我的真的用海鮮煮架D湯好貴架, 其他既烏冬甘平唔可以換架. 跟之前的一個女服務員所說的不同, 以免帶給女服務員麻煩, 我就要了個$73的烏冬, 因為見到之前有人說個海鮮湯底好好食,... 不過真的好失望.
今天帶阿媽來到, 我地叫了