2020-05-06 161 浏览
在荃灣廣場旁邊有一間新開的餐廳—火山燒。午餐時段都需要排隊一陣子,挺受歡迎!今次點了午市套餐,嚐嚐他們的特色300度火山燒和丼飯,另外還可以加錢轉特色飲料。點餐後,侍應很快便遞上燒肉的醬汁:燒汁和薑汁,另外還附上燒肉用的圍裙,非常貼心!🥢忌廉湯的材料有打碎薯仔煙肉,口感非常creamy。另外麵豉湯有豆腐,味增味濃厚仍不會太咸。🥢鮮雜果冷泡茉莉花茶:茶裡有菠蘿、椰果、車厘子、蜜桃。就算有不同的水果,茶味依然香濃和甜度適中。🥢彩虹棉花糖特濃朱古力:有一層超厚wiping cream配上朱古力醬和棉花糖,雖然有超邪惡的toppings,但是因為是特濃朱古力,所以可以balance整杯飲料的甜度。🥢蒲燒雙層日本鰻魚忌廉滑蛋珍珠米丼:底層有滑蛋,再來雙層日本鰻魚,最頂層是紫菜和木魚,配上鰻魚燒汁令整個飯錦上添花。🥢金標和牛肩胛肉200g配日本珍珠米飯:一開始肉會比較生,因為鐵板會不停燒,防止牛肉會過熟導致肉質煙韌,要一些時間讓牛肉先燒熟。牛肉味濃,口感有咬口。

2020-04-28 490 浏览
搬來年半荃灣,也在附近覓食了好一段日子,疫情嘅關係令到好多店舖都少了客人光顧,亦令到不少店舖結業,逆市下開業的店舖寥寥可數。今天路經大壩街,出現了新生兒「火山燒」,主打日本丼飯、手打烏冬,還有最出名的旋風蛋包飯,更加唔會少嘅係近期最Hit嘅火山石板燒,鐘情食牛嘅我 更加一定要試過明白。一行二人我試封門柳,朋友仔試和牛肩胛肉眼,先講封門柳,應該就係另一個名「牛橫隔膜肉」較為多人識,肉味重D,無乜油花,鍾意食肉就啱曬我喇,朋友仔分左兩粒和牛肩胛肉眼俾我,睇個價錢應該係美國或者澳洲和牛,正常口感,嫩滑有咬口,算係選料不錯,同埋成條街比較凸出嘅一間店,有返單!
搬來年半荃灣,也在附近覓食了好一段日子,

和牛肩胛肉眼
2020-04-24
和牛肩胛肉眼
2020-04-27 326 浏览
金標和牛肩胛肉60度溫泉蛋珍珠米丼 $68牛肉味濃,中心就保留粉紅色,唔會過熟,非常柔軟,珍珠米軟,混合甜醬油及溫泉蛋黃汁,更好味。香燒宮崎叉燒溫泉蛋飯 $59多數日式叉燒配拉麵,不過而個配搭都幾夾,煎得香口,邊位有小小焦香,叉燒肉口感香嫩入味,不會覺得太肥膩,只是略厭太多醬汁,令到米飯過於濕潤。特飲: 蘋果冷泡茉莉花茶 大部分餐廳只用蘋果味青色糖漿,好少見會用上新鮮蘋果粒,口感爽脆,真材實料,茉莉花味濃。 荔枝冷泡茉莉花茶 由於當日荔枝缺貨,落單前告知會轉為龍眼,大粒爽甜,美中不足太多冰,飲到最尾兩杯飲品,有半碗冰,下次要少冰。這間日式西餐的午餐價位,配有餐湯(南瓜湯)及飲品,性價比高,是一個不錯的選擇。小插曲: 兩杯特飲上枱後,過了十分鐘,其中一個餐漏左杯凍奶茶,告知女侍應後,熊度冷淡,亦無話幫我跟進一下,然後第二次同男侍應講,態度截然不同,感覺主動殷勤,送上奶茶時大聲道歉「對唔住,而個位做得唔好。 」雖然唔係男侍應落單,但佢都勇於承擔,做到以客為本,一間新開餐廳,除了食物質素外,口碑及服務態度亦十分重要,否則在荃灣激烈競爭下,難以
金標和牛肩胛肉60度溫泉蛋珍珠米丼 $68

香燒宮崎叉燒溫泉蛋飯 $59

特飲: 蘋果冷泡茉莉花茶
荔枝冷泡茉莉花茶

小插曲: 兩杯特飲上枱後,過了十分鐘,其中一個餐漏左杯凍奶茶,告知女侍應後,熊度冷淡,亦無話幫我跟進一下,然後第二次同男侍應講,態度截然不同,感覺主動殷勤,送上奶茶時大聲道歉「對唔住,而個位做得唔好。 」雖然唔係男侍應落單,但佢都勇於承擔,做到以客為本,一間新開餐廳,除了食物質素外,口碑及服務態度亦十分重要,否則在荃灣激烈競爭下,難以生存。
2020-04-19
2020-04-22 287 浏览
天氣開始轉熱去左荃灣買風扇,順到食埋晚飯先返歸。本身都無咩idea想食咩,行來行去,就見到呢間火山燒,見到價錢同野食都ok咁就食呢間吧!等了5分鐘就有位,因為太肚餓入坐前已經睇定食咩,我地已選定905金標和牛肩胛肉眼200g和915 香煎奈良手打牛肉餅芝士咖喱蛋包飯,同另加了29蚊可以4選3,湯,沙律,串燒同野飲,我地當然照加每人一份,選要了沙律,串燒同野飲。首先沙律出場係蟹籽沙律,但奇怪有黑色蟹籽兩溝。。得家姐果份有,佢話黑色有些少腥,但整都ok.之後串燒上場,原來係雞肉串燒,每人都有兩枝都幾好食。再來就係蛋包飯,都足料,牛肉餅好食夠牛味又夠軟連埋個芝士係面,正,飯多但炒得唔夠香,咖哩汁可以再多,蛋夠滑。最後石燒牛同野飲一起到。石燒牛較厚身,有點難切,如果對想食較生既人就真係要快手快腳,如果唔係就好熟,所以好熟既牛就由我來食,雖然係硬左d但我接受到夠牛香同食到油脂,所以係好味。野飲就叫左彩虹棉涷花朱古力有蕉糖同朱古力醬,每款叫左一杯,唔太甜,但唔夠凍無咩冰,但都好飲。呢間火山燒,家姐見到枱花紋都問起係咪大壹,原來真係轉左營,但而家呢間有收加一服務費。整體來講都唔錯,可以再encore
天氣開始轉熱去左荃灣買風扇,順到食埋晚飯先返歸。

之後串燒上場,原來係雞肉串燒,每人都有兩枝都幾好食。

最後石燒牛同野飲一起到。

呢間火山燒,家姐見到枱花紋都問起係咪大壹,原來真係轉左營,但而家呢間有收加一服務費。整體來講都唔錯,可以再encore!

2020-04-21 288 浏览
大壹冰室既前身,裝修完轉左菜式後抱著希望既心態試食下。結果都係意料之內既失望。首先菜色方面,日式按重量計既牛扒,牛肉丼飯,咖哩蛋包飯,基本上已經將對面街荃灣廣場餐廳Cow Bean, 牛角次男坊既菜式囊括。試左佢地既蛋包飯同埋牛肉丼飯。牛肉雪味甚重,最重要飯係凍既,汁完全冇咩味,真係唔值130蚊。鐘意食牛既朋友,唔太建議點。蘑菇叉燒咖喱蛋包飯個汁完全冇咖哩味,好甜。叉燒都只係薄薄幾塊。最重要係抗疫限制令期間,枱與枱坐到密密麻麻,入座率超過九成。唔太推介呢間餐廳,轉左菜式後感覺更差。

牛肉丼飯
蘑菇叉燒咖喱蛋包飯
章魚燒
2020-04-21
2020-04-16 261 浏览
Lunch time 來支持下疫市下開業的小店。應該係新開頭幾日,大家都想試新野,都要排隊等位,等左大約20分鐘。Lunch menu 包一杯熱飲一碗濃湯,飲品加錢可以有特飲,價錢中等啦。先來餐湯,黑松露忌廉湯,果然係濃湯,幾好飲,個碗幾靚幾特別,可以相機食先😂叫左香煎泰國無激素雞扒蛋包飯,個名好長😂佢個蛋係宜家好興既旋風蛋包飯,個賣相都唔錯日式咖哩有少少微辣,啲汁都夠多送飯,雞扒份量好足夠,面頭有啲燒汁,飯亦都好多,我同同事都食唔晒,女仔可以考慮少飯,唔好浪費。唔洗加一,有湯又有野飲真係算抵!見到仲有烏冬有燒肉,下次會再試其他!好食👍🏻
Lunch time 來支持下疫市下開業的小店。

叫左香煎泰國無激素雞扒蛋包飯,個名好長😂
佢個蛋係宜家好興既旋風蛋包飯,個賣相都唔錯

唔洗加一,有湯又有野飲真係算抵!
見到仲有烏冬有燒肉,下次會再試其他!好食👍🏻