2021-04-25 706 浏览
一行二人覓食於荃灣大壩街,由街頭至街尾走了一轉,整條街食肆立林不知選那家好,最後決定選擇這家「火山燒」西餐廳。 在門外看過Menu很多選擇!內部裝飾清雅整潔舒服!點了300G聖安娜安格斯封門柳+飯178 +29元升級套餐可選;湯/沙律或小食/飲品等。是日餐湯南瓜粟米忌廉湯很幼滑! 器皿好別緻。蔬菜沙律爽脆新鮮配上日式芝麻醬,美味!焗薯角配沙律很香脆!300G封門柳份量足! 熱烘烘的火山石上枱發出~渣~渣~聲!相當有氣勢!配上一碗白飯和附上燒汁,泰式醬汁。 上餐前職員相當細心, 送上圍裙一條, 避免油煙沾污衣衫。非常有驚喜!外層香脆,肉質幼嫩淋淋口感,切開粉紅顏色肉汁相當豐富!是件很有質素的封門柳!回味!卡邦尼煙肉火腿溫泉蛋天使麵 78元天使麵煙韌有彈性,蛋黃流出與天使麵混和出忌兼狀口感。這裡的餐份量很足!兩杯飲品也很美味!彩虹棉花焦糖朱古力茉莉花茶海塩奶蓋真有食神!選對了餐廳!两份餐都很好味!尤其封門柳很有水準!
在門外看過Menu很多選擇!
內部裝飾清雅整潔舒服!

點了300G聖安娜安格斯封門柳+飯178 +29元升級套餐
可選;湯/沙律或小食/飲品等。

是日餐湯
南瓜粟米忌廉湯很幼滑! 器皿好別緻。

蔬菜沙律爽脆新鮮配上日式芝麻醬,美味!

焗薯角配沙律很香脆!

300G封門柳份量足!
熱烘烘的火山石上枱發出~渣~渣~聲!相當有氣勢!
配上一碗白飯和附上燒汁,泰式醬汁。
上餐前職員相當細心, 送上圍裙一條, 避免油煙沾污衣衫。

非常有驚喜!
外層香脆,肉質幼嫩淋淋口感,切開粉紅顏色肉汁相當豐富!
是件很有質素的封門柳!回味!

卡邦尼煙肉火腿溫泉蛋天使麵 78元
天使麵煙韌有彈性,蛋黃流出與天使麵混和出忌兼狀口感。
這裡的餐份量很足!

兩杯飲品也很美味!
彩虹棉花焦糖朱古力
茉莉花茶海塩奶蓋

真有食神!選對了餐廳!
两份餐都很好味!尤其封門柳很有水準!
2021-04-21
  • 茉莉花茶海鹽奶蓋
  • 聖安娜安格斯封門柳
  • 彩虹棉花糖焦糖朱古力
2021-04-18 66 浏览
想食牛扒,又唔想自己煮,即刻諗到去荃灣廣場對面街嘅火山燒。餐廳嘅招牌菜係石燒牛扒。試過2次,叫不同價錢的牛扒,都發覺牛扒質素高,而且用石燒呢種烹調方法仲好能夠鎖住牛扒嘅肉汁,必食之選。呢度叫主菜,仲可以加錢轉套餐,有齊餐湯或沙律,小食,同特色飲品。個串燒幾好味喎!唔會燒得太乾。其實加$29升級超級套餐係必須嘅,因為除咗餐湯同小食之外,所有餐牌內嘅特飲同貴價飲品都包埋。我哋叫咗一個彩虹棉花糖焦糖朱古力、茉莉花茶海鹽奶蓋,呢兩杯野如果係.出面正台式店正價買都要幾十蚊一杯。而家跟餐認真抵飲。其他主食叫咗塩趜肥牛芝士丼、巨蟹柳溫泉蛋明太子忌廉意粉都相當唔錯。三個人晚餐成為$387,大滿足!

個串燒幾好味喎!唔會燒得太乾。

三個人晚餐成為$387,大滿足!

2021-03-31
  • 茉莉花茶海鹽奶蓋
  • 彩虹棉花糖焦糖朱古力
2021-04-17 66 浏览
很久沒有來這裡吃東西了,經過附近就決定過來吃東西了,這次去吃晚餐😆。晚餐時間有多款食物供應,可以因應喜好而加HKD$29升級套餐,可在餐湯/沙律/串燒/升級飲品這四選三。💥泡菜邪惡五花腩肉蛋包飯 HKD$88,這個飯份量十足,分別放了肉肉和蛋包飯。五花腩肉肥瘦適中,肉質腍身口感嫰滑。加入泡菜味道不錯的,而且酸酸辣辣的很開胃😆。蛋的口感滑身,而且做到旋渦的挻特別。💥鹽趜燒肥牛芝士丼 HKD$78,滿滿的肥牛蓋在飯面,肉肉的份量也是很多的😍。而且有木魚絲在面頭,很像舞動的賣相。肥肉肉質煙韌,還帶點油份拌飯不錯的。飲品方面點了凍彩虹綿花糖特濃朱古力和熱菜蜜,朱古力味道香濃,面頭有彩虹棉花糖和忌廉,令到賣相更吸引😆。食物質素不錯,而且挻大份的,價錢一般。

2021-04-14
2021-04-16 98 浏览
見這間的餐牌幾吸引又多選擇,就和朋友去食個晚飯,餐廳佈置都幾精緻,有一些心思。【日式燒茄子】一條條撕開了的茄子肉沾著和風醬油和沙律醬,加上木魚碎和紫菜絲,超級惹味!絕對令人欲罷不能。【燒千層安格斯肋腰背滑蛋丼】牛肉一片片中間粉紅色又幾鮮嫩,下面的滑蛋亦有蛋漿,肉片份量夠有突!【英式紅酒肉碎汁燒豬肋骨蛋包飯】雖然點了少飯,但是滑蛋飯仍然很大份,豬肋骨的味道都足夠入味,很多紅酒肉碎汁,夠撈飯吃。【沙律】點了肉食主菜當然要吃沙律中和一下,加了芝麻醬很易入口。【串燒雞肉】是急凍那款。【麵豉湯】有一些豆腐粒,味道清清地,開胃之選。【忌廉湯】麵粉較多,有些稠。【炭培烏龍茶玫瑰海鹽奶蓋】烏龍茶的味道突出,可是奶蓋差些少咸香味。【茉莉花茶海鹽奶蓋】茉莉花茶很清香!

日式燒茄子

燒千層安格斯肋腰背滑蛋丼

英式紅酒肉碎汁燒豬肋骨蛋包飯

沙律

【串燒雞肉】是急凍那款。
串燒雞肉

【麵豉湯】有一些豆腐粒,味道清清地,開胃之選。
麵豉湯

【忌廉湯】麵粉較多,有些稠。
忌廉湯

炭培烏龍茶玫瑰海鹽奶蓋

【茉莉花茶海鹽奶蓋】茉莉花茶很清香!
茉莉花茶海鹽奶蓋
沙律
麵豉湯
茉莉花茶海鹽奶蓋
2021-04-15 50 浏览
嚟到火山燒,我哋無試到佢嘅火山燒。🤣只係叫咗兩個珍珠米丼。.隨餐附送兩碗迷你嘅忌廉湯,用呢個器皿裝都幾得意,但就好細碗,同埋味道太稀。.「蒲燒雙層日本鰻魚忌廉滑蛋珍珠米丼」$68🍽:鰻魚算厚,滑蛋覆蓋成碗飯,有種蛋包飯嘅感覺,味道唔錯。另加$9餐飲改為鮮蘋果冷泡茉莉花茶,職員溫馨提示如果想叫鮮雜果花茶係用罐頭雜果,所以先改為叫呢杯。.「金標和牛肩胛肉68度溫泉蛋珍珠米丼」$68 另加$12餐飲改為炭培烏龍茶玫瑰海鹽奶蓋。🍽:和牛肩胛肉肉質有口感,但唔會太熟透,將溫泉蛋切開,裡面嘅蛋汁加醬汁配飯真係好味!👍🏻至於杯嘢飲我覺得唔需要加錢試,烏龍茶炭培味道好出,但奶蓋味道一般。
嚟到火山燒,我哋無試到佢嘅火山燒。🤣只係叫咗兩個珍珠米丼。

「蒲燒雙層日本鰻魚忌廉滑蛋珍珠米丼」$68
🍽:鰻魚算厚,滑蛋覆蓋成碗飯,有種蛋包飯嘅感覺,味道唔錯。
「金標和牛肩胛肉68度溫泉蛋珍珠米丼」$68
另加$12餐飲改為炭培烏龍茶玫瑰海鹽奶蓋。

• 金標和牛肩胛肉68度溫泉蛋珍珠米丼
2021-04-12 51 浏览
每次到荃灣都被門面的餐牌吸引,趁今天不用等位,決定一試。所有主菜可加$29,升級超級套餐,享用麵豉湯/忌廉湯,沙律,串燒BBQ,飲料,四選三,肯定吃得滿足。雞肉串燒 雞肉嫩滑配有燒汁調味。聖安娜安格斯封門柳石板燒牛需要自行控制肉的熟度,老公點了最愛的封門柳。封門柳香味四溢,脂肪不多但肉味濃,而且肉質滑溜香甜,沾上燒汁,味道更加提升。原條巨蟹柳溫泉蛋明太子忌廉意大利粉除了石板燒外還有西日的選菜,這個意粉好好味,忌廉汁好creamy,明太子口感綿密,濃郁奶香的忌廉汁和帶鹹的明太子,增加了意粉的味道。彩虹棉花糖焦糖朱古力朱古力夠濃,加了cream後入口更滑。除了香濃朱古力味,還有淡淡的焦糖香。

雞肉串燒
雞肉嫩滑配有燒汁調味。

聖安娜安格斯封門柳

原條巨蟹柳溫泉蛋明太子忌廉意大利粉

彩虹棉花糖焦糖朱古力
2021-04-11 55 浏览
不嬲都鐘意試餐廳,呢間算係咁多年以黎試過第二唔好食既。食材製作無心機,用半成品,忌廉湯用罐頭製,無餡,仲要用水唔係用奶/cream溝,仲要溝到好稀,令個湯變到gel-like texture。要另外加$10既梳打明明menu強調係「鮮」水果,但係都係用jam溝,佢係放左兩粒提子,但粒提子竟然無去皮無切碎直接放😱個鰻魚就一定係急凍個D不過大部份餐廳都係咁。不過最大問題都係野食唔好食,個鰻魚蛋包飯($68)賣相係好不過無鹽無味,首先個蛋下面有.一大堆白飯,但堆飯無汁/無味,第二個蛋係好滑但都係無味,好似無放鹽,亦無蛋香味,鰻魚應該直接叮, 軟淋淋。個「忌廉湯」就真係非常差,係屋企自己用罐頭製都好食過佢。同埋送黎果時個碗外面/handle俾D湯 "hi"到,整污糟左我隻手,但係餐廳無紙巾provide。In conclusion,賣相靚,平同大份,但味道認真極為一般。
不嬲都鐘意試餐廳,呢間算係咁多年以黎試過第二唔好食既。

2021-04-11 37 浏览
要食出牛的滋趣味又要玩得有創意「火山燒」主打自助石板烘烤形式俾你自由發揮滿足感更大,迷倒不少愛牛食控按照個人口味價錢自選牛嘅生熟度/種類/重量/部位比例增添滋味 !一試難忘當造肉質色澤紅潤「300G金標和牛肩胛肉眼」厚度恰好隨着熱燒後滋滋逼出陣陣香氣,保温之餘鎖任肉汁,肉味煙韌有咬口,香濃滿滿油花分布更覺鮮甜,加上白飯一碗足以滿足飽餐一頓令一款肉質比較軟淋柔軟冇渣既分别「200G聖安娜安格斯封門柳」

要食出牛的滋趣味又要玩得有創意

一試難忘當造肉質色澤紅潤

令一款肉質比較軟淋柔軟冇渣既分别
「200G聖安娜安格斯封門柳」
2021-04-08
2021-04-03 67 浏览
今晚到荃灣廣場看完了一齣久違了的電影後,便到對面街看看有甚麼好吃的。在眾多食肆中,我們的眼球被一間餐廳門前的餐牌標榜“300°C石燒”和“旋風蛋包飯”吸引,於是入內一試。餐廳不大,但裝飾得很雅緻,給人一種舒適的感覺。我們看過餐牌後,當然是點了招牌的300°C火山燒和蛋包飯,加29元有“雞肉串燒”、“忌廉濃湯”和“彩虹棉花糖特濃朱古力”。“紐西蘭厚切羊架火山燒”,半熟的羊架在灼熱的石板上發出“嗞嗞”響,噢!真是很熱。我小心翼翼地把羊架切開,再把羊肉塊四面煎香,一塊塊的放到碟上去。由於夠熱的關係,羊肉的香味四溢,肉質鮮嫩可口,毫無羊羶味。“極上燒豬肋骨蛋包飯”, 賣相很別緻,滑蛋造成螺旋形包裹著米飯。燒肋骨的“紅酒肉碎汁”特別惹味,蛋也非常滑溜,口感一流。“雞肉串燒”,肥美的雞肉,加上美味的照燒汁,份外惹味。“忌廉濃湯”, 特別濃稠的忌廉湯,很有特色。“彩虹棉花糖特濃朱古力”, 單是外形,已經可愛極了,加上甜蜜的朱古力,添上幸福的色彩。一頓豐富的晚餐,滿足了「色香味」的感覺,真不錯。

餐廳不大,但裝飾得很雅緻,給人一種舒適的感覺。

“雞肉串燒”,肥美的雞肉,加上美味的照燒汁,份外惹味。

“忌廉濃湯”, 特別濃稠的忌廉湯,很有特色。

一頓豐富的晚餐,滿足了「色香味」的感覺,真不錯。
2021-04-02 46 浏览
話說今日掃墓之後就在附近找地方食下午茶唞吓,發現這間火山燒午後茶聚好抵食!不但只款式多還跟餐湯和熱飲😋聖安娜安格斯封門柳200g配日本珍珠飯😋😋😋😋😋這款真的超推介!外邊吃這些即煎牛扒吃得多,想不到這裏幾十蚊能夠吃到這麼高質!不單止足200g夠大份,吃起來質感Q彈Q彈的,還牛肉味香濃,瘦而不韌的肉質吃起來不怕肥胖,感覺零負擔,仲可以放心吃多兩舊tim😍😍蛋白煎芝士夾心雙層三文治🥪去奈良手打芝士牛肉餅😋😋😋😋😋又係非常值得推介嘅!最amazing係這個芝士牛肉餅,質感像棉花糖般輕盈,吃起來滿油花香,肉餅還keep到中間好濕潤,水準好高呀!三文治也非常脆口,用蛋白煎也很有特色!極品豬肋骨燒汁焗飯😋😋😋😋呢款豬肋骨原來出晒名一食就骨肉分離,證明有心機煮👍味道酸酸地仲幾開胃!過返仲係炒飯底,加埋蘑菇芝士醬,超好味囉😍完全食唔停口😂餐飲我哋加咗少少錢嗌特飲,焦糖朱古力🍫咖啡都幾好味,少少焦糖香,仲有棉花糖,睇見都開心!

2021-04-01 53 浏览
火山燒其實是荃灣一間相當有名的小店,著名以相宜的價格食到出色的牛肉,所以經常大排長龍,當日剛好沒有太多人排隊,於是拉埋朋友去食。我點了金標和牛肩胛肉溫泉蛋丼,即於是即製的關係,等了大約十分鐘便上枱,賣相相當出色,打卡一流,而且和牛肩胛肉很是出奇,口感幾有咬口,而且能保持和牛中的獨有鮮味,溫泉蛋化開後,蛋汁流滿飯的表面,混和一起食後,更令飯香更上一層樓。朋友點的是紅酒肉碎汁燒豬肋骨蛋包飯,同樣地賣相相當出色,很小小餐廳可以把外相保持得如此美觀,燒豬肋骨燒的時間恰到好處,可以輕鬆把一條條骨分開,亦能保持有微微焦香的感覺,豬肉亦入口香味濃厚,再配上蛋包飯中的鮮蛋香,兩者相加後,得出更佳的結果,相當出色。
2021-03-31 54 浏览
1. 韓國食咗泡菜邪惡五花腩溫泉蛋珍珠米飯同金標和牛肩胛肉68度溫泉蛋珍珠米飯,五花腩成pat 嘢咁,泡菜好鹹,而且成碗飯浸哂啲汁,唯一正常係溫泉蛋;牛肩飯非常多筋咬極都咬唔開,牙鉸都軟埋。2. 跟餐送嘅麵豉湯非常鹹,器具污糟,握手位又濕又淋,相當噁心。3. 餐具睇落好污糟,尤其是木匙羹,特別係而家疫情下一定唔會夠膽用。睇餐牌靚靚仔仔,以為啲嘢食OK,點知大失所望,唔會有下次。就算嘢食普通,都希望基本衛生水平可以做好少少。

2021-03-31
今日諗住是但食個晚飯,點知會咁失望🙍‍♂️喺出邊已經好多人排緊,諗住咁多人食唔會衰得去邊,點知我錯啦🙄.首先入到去,環境勁窄勁細!就算而家限聚令之下,兩個人坐四人枱都勁迫!.啲職員係咁喺後邊穿梭,不斷撞張凳食餐半個鐘嘅飯都冇時安樂🤪.叫左個芝士和牛珍珠丼飯一食落口勁油🥴 係成口都係都係油而且啲肥牛咬極都咬唔爛🤮點解一個咁簡單嘅飯都可以整到咁難食🤧.另外加咗$29,加咗個湯、嘢飲同埋串燒三樣嘢勁細!唔講以為自己食緊兒童餐🥴.另外杯茉莉花茶更加係難飲之中嘅難飲杯茶係完全冇味!好似飲緊蒸餾水咁😧.仲要成程用餐體驗極離譜一班職員喺後邊自己鬧交俾錢舒舒服服食嘢,唔係嚟聽你哋鬧交😒.另外我朋友叫咗個鐵板餐都係唔好食咁就食咗$270 ,喊出嚟
今日諗住是但食個晚飯,點知會咁失望🙍‍♂️
首先入到去,環境勁窄勁細!
就算而家限聚令之下,兩個人坐四人枱
都勁迫!
啲職員係咁喺後邊穿梭,不斷撞張凳
食餐半個鐘嘅飯都冇時安樂🤪
另外加咗$29,加咗個湯、嘢飲同埋串燒
三樣嘢勁細!
唔講以為自己食緊兒童餐🥴
另外杯茉莉花茶更加係難飲之中嘅難飲
杯茶係完全冇味!
好似飲緊蒸餾水咁😧
仲要成程用餐體驗極離譜
一班職員喺後邊自己鬧交
俾錢舒舒服服食嘢,唔係嚟聽你哋鬧交😒
另外我朋友叫咗個鐵板餐
都係唔好食
咁就食咗$270 ,喊出嚟

2021-03-25 65 浏览
是日約了朋友短暫相聚,路經一間充滿特色的餐廳。細看之下,雖然座位看似有點迫,但每一枱的客人都點了不同款式的食物,而每一款都看似很吸引,於是便決定嚐試一下這間店的食物。經過精心挑選,我選擇了吉列芝士芝芯豚柳咖喱蛋包飯。值得一讚的是賣相十分吸引,咖哩汁與飯的份量剛好,蛋包飯上的蛋都很滑。另外配上一大塊炸豬排,感覺十分滿足。這間店的炸豬排厚度與炸粉的厚度適中,不會是厚厚的炸粉包著薄薄的豬排那一種。唯一可以改善的是炸粉有點偏硬。店內的裝修很有心思,只是座位真的有點迫,如果背著大一點的背包入座,可能會有點不方便呢。

2021-01-03
2021-03-15 65 浏览
尋日第一次嚟呢間,坐低見到menu主食加29蚊就升級做套餐,落單時緊係習慣一set過咁叫,個男人好倔咁:叫哂食乜先講我落單都好聲好氣丫,而家得罪你咩。。。湯,送上嚟,係溝咗好多水及鹽,器皿個柄,係 “濕淋淋“,已經覺得好唔衛生。串燒雞肉,微暖,成攤油。串燒枝簽柄位係滿佈汁液,要用紙巾包住拎嚟食...雞係冇嚟味道。我已經唔記得自己叫乜,個男人將飯送上嚟係pat落枱面,嗰下我真係打個突,澳牛都唔會咁倔。講返個飯,飯冇飯味,蛋冇蛋味,牛冇肉味....餐飲叫個好立克都可以溝到淡茅茅....我同老公都冇飲哂杯嘢老公叫咗個咩奈良咖哩蛋包飯,咖哩真係好普通,唯一,嗰件好似漢堡嘅,係真係有肉香。sorry...呢位男士,真心希望你改進,你埋得位收錢,我估你係老闆。其他阿姐都好聲氣過你。PS,唔係聽到其他人落單,我都唔知原來可以揀麵豉湯,咁嘅服務態度真係好難再返嚟幫襯。

我落單都好聲好氣丫,而家得罪你咩。。。

餐飲叫個好立克都可以溝到淡茅茅....我同老公都冇飲哂杯嘢