2021-11-04 12 浏览
火五位於佐敦白加士街,佐敦地鐵站C2出口行過去只需要2分鐘, 好方便好易搵。去到門口好多人,仲以為要等位,原來都係等外賣,唔洗等好耐一陣就有位。 店內每枱空間都好足夠有齊隔板,裝修就以白色為主,感覺好乾淨舒服。 火五以點心紙型式點餐,可以慢慢睇慢慢點。 同朋友Share, 可以點多幾款。·火五生牛肉粉牛肉湯鮮味十足,牛肉唔會好肥,非常好,跟嘅配菜用杯仔裝住好可愛,配菜杯裡面有芽菜(已去頭去尾)九層塔 同 青檸角。先食2啖粉飲2啖湯再將配菜her晒落去食,又係另一番風味。·香草大蝦青木瓜沙律炸香嘅鮮蝦,好有西餐風味,加上木瓜絲同沾上越式酸咪咪汁清新晒,唔油膩。·手作大蝦米紙卷又一清爽菜選擇,米紙有香👍🏻·意大利黑醋汁蒜茸牛油雞翼燶左DD,不過香脆野味,外面脆卜卜,裡面雞肉仲好滑。

·火五生牛肉粉

·香草大蝦青木瓜沙律

·手作大蝦米紙卷
又一清爽菜選擇,米紙有香👍🏻

·意大利黑醋汁蒜茸牛油雞翼
燶左DD,不過香脆野味,外面脆卜卜,裡面雞肉仲好滑。
2021-11-04 14 浏览
最近天氣太熱都冇胃口食飯所以收工同朋友走咗去食越式粉麵。火五火車頭牛肉粉大大碗嘅火車頭入面材料包括左生牛肉,札肉同埋牛丸,牛腩。牛肉食落夠嫩滑,牛丸好有驚喜咬落好彈牙多汁,反而扎肉就普普通通,湯底方面有好濃郁嘅牛骨味 ,味道非常鮮甜。越式花膠老火雞湯河湯底非常清甜而且入面真係有花膠㗎份量都唔少Tim !花膠食落唔會好淋身,雞肉方面唔會好鞋口,而且啖啖肉。手作扎肉紙米卷紙米卷入邊入面餡料都非常之多,有生菜米粉蘿蔔絲同埋扎肉。意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼黑醋汁剛好可以中和到雞翼嘅油膩感,配搭幾新鮮。火五特色鳳爪白雲鳳爪配上一啲酸酸甜甜嘅蘿蔔絲真係非常開胃。今天來講成間餐廳嘅湯粉都唔錯而且都幾平下次都可以再嚟。
最近天氣太熱都冇胃口食飯所以收工同朋友走咗去食越式粉麵。

越式花膠老火雞湯河

手作扎肉紙米卷
紙米卷入邊入面餡料都非常之多,有生菜米粉蘿蔔絲同埋扎肉。

意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼
黑醋汁剛好可以中和到雞翼嘅油膩感,配搭幾新鮮。

火五特色鳳爪
白雲鳳爪配上一啲酸酸甜甜嘅蘿蔔絲真係非常開胃。

今天來講成間餐廳嘅湯粉都唔錯而且都幾平下次都可以再嚟。

2021-11-03 1101 浏览
去完樓上店買禮物見有小小肚餓便去了吃點小食之前吃完越南菜對越菜一直是念念不忘本身想只叫一個小食和一個沙律但見到小食拼盤滿足了我六個願意所以想也沒想直接下單♥️招牌小食拼盤$1381️⃣黃金脆魚皮喜出望外的一格因為魚皮真的做到十分脆口外面伴著咸蛋黃咸香咸香的十分適合當作小食2️⃣青木瓜沙律青木瓜絲根根大小一樣師傅刀工了得上面有一點紫椰菜絲增加口感3️⃣蝦春卷4件做到十分脆口不油膩4️⃣香草大蝦4件蝦子很大隻連炸完的脆皮也能保持蝦形🤣🤣🤣5️⃣手作大蝦米春卷4件比想像中大件裡面的蝦同樣大隻加上木瓜絲米粉絲和生菜口感非常豐富6️⃣手作扎肉米紙卷4件扎肉一片配上和大蝦米春卷同樣的配料但味道上多了一陣芒果🥭清甜成個感覺更清新🧡凍越南三式冰$19這是以外賣杯形式上的有點像台式飲品好處是喝不完可以外帶取走以三種顏色的椰果配椰奶椰奶飲落非常濃郁味道有點像新年全盒的糖椰子🥥總結:整體食物水平算高上,價錢合理,值得再試。唯有女廁不方便,馬桶太高,難以如廁。📍 火五越式牛肉粉專門店 (佐敦店) (佐敦)佐敦白加士街55號其昌樓地舖

去完樓上店買禮物

好處是喝不完可以外帶取走
以三種顏色的椰果配椰奶
椰奶飲落非常濃郁
味道有點像新年全盒的糖椰子🥥

📍 火五越式牛肉粉專門店 (佐敦店) (佐敦)
佐敦白加士街55號其昌樓地舖

• 手作大蝦米紙卷
  • 手作扎肉米紙卷
  • 招牌小食拼盤
2021-11-03 8 浏览
放工唔知食咩好 行過睇到呢間好似唔錯 就揀左呢間😄佢個menu都好多選擇 花多眼亂~▫🦐️大蝦米紙卷好足料包到實一實 蝦都好彈牙 點個酸甜汁好開胃☺️▫️香茅雞翼醃得好入味 而且炸到金黃 好脆口~岩晒鐘意食香口野既我!▫️火五火車頭牛肉粉個牛肉粉好豐富~有生牛肉, 熟牛肉, 和牛牛丸, 扎肉~個牛丸有驚喜都好彈牙😋湯底味道都好清甜 而且超大碗!▫️越式花膠老火雞湯檬份量一樣好足~好少見越南粉會有花膠🤔都有好唔少舊😂雞肉好滑身好腍 個湯底有少少黑椒味 仲有好多蔥同好多洋蔥🧅👍🏻▫️凍咸檸梳打酸酸地好岩飯後飲 中和左少少個個飽膩既感覺🤣

▫🦐️大蝦米紙卷
好足料包到實一實 蝦都好彈牙 點個酸甜汁好開胃☺️

▫️香茅雞翼
醃得好入味 而且炸到金黃 好脆口~岩晒鐘意食香口野既我!

▫️火五火車頭牛肉粉

▫️越式花膠老火雞湯檬

▫️凍咸檸梳打
酸酸地好岩飯後飲 中和左少少個個飽膩既感覺🤣

2021-11-03 24 浏览
🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽煙三文魚米紙卷 $48黃金脆魚皮 $32蠔油唐生菜 $19鳳爪青木瓜沙律 $48白桃紅茶 $38🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍴米紙卷6舊大大舊,餡料有米粉,青瓜蘿蔔絲同煙三文魚,色彩繽紛🍴 脆魚皮每次食都係必叫,香口脆卜卜,面頭沾上咸魚黃醬,超邪惡🍴 鳳爪青木瓜沙律同唐生菜都係清新之選,前者酸甜開胃,後者纖維豐富,平衝油膩感🍴 白桃紅茶唔算大甜,底下有一粒粒果肉,有咬口🍴價錢唔算貴,叫咁多野$200都唔洗
🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽
煙三文魚米紙卷 $48
黃金脆魚皮 $32
蠔油唐生菜 $19
鳳爪青木瓜沙律 $48
白桃紅茶 $38
🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽

🍴 白桃紅茶唔算大甜,底下有一粒粒果肉,有咬口

🍴價錢唔算貴,叫咁多野$200都唔洗
外卖自取
2021-11-02 21 浏览
出名平靚正既越南湯粉小店,鋪頭唔大間,keep 住有唔少人等位,不這等左冇耐就已經有位。❤️香茅豬扒撈檬 香茅豬扒炸到少少偏乾身,超大碗檬粉!呢個價錢有咁大配粉真係幾平,一定食得飽!🧡熟牛肉湯濛 牛肉係一件件牛腩肉,牛根好軟淋,湯底好夠味好濃郁~就算冇叫免費加底,都已經非常大碗💛星洲黃金蝦球 用鹹蛋黃包住既金沙蝦球,好香鹹蛋黃,好脆好好味💚蒜蓉牛油雞翼 雞翼炸到金黃香脆,5隻雞翼都大大隻,個人中意唔加黑蒜汁,牛油味會更加出~

香茅豬扒撈檬

星洲黃金蝦球
蒜蓉牛油雞翼
  • 黃金蝦球
2021-11-02 11 浏览
陪媽媽去完佐敦睇醫生,涼涼地見到湯粉又想食去越南河粉😆見到座位好舒服😌就入去撐枱腳🥳野食種類就好多啦!我就想食地道越南食物。媽媽叫左個花膠雞湯河。我就生牛肉檬粉。好多醬料!叫左個鳳爪,酸酸地好開胃!蝦米紙卷,略嫌淡左小小!媽媽個雞湯河,味道清清地,哩個價錢都仲有啲花膠仔,仲好大碗!我就生牛肉湯檬,份量真係好多!平民料理!滿足到我想食湯河既願望。性價比極高!我地仲叫左兩杯野飲,價錢都係$200內!真係無得嫌😝最緊要坐得舒服,見餐廳都不斷有外賣😊😋
陪媽媽去完佐敦睇醫生,涼涼地見到湯粉又想食去越南河粉😆

見到座位好舒服😌就入去撐枱腳🥳

野食種類就好多啦!
我就想食地道越南食物。
媽媽叫左個花膠雞湯河。
我就生牛肉檬粉。

好多醬料!

叫左個鳳爪,酸酸地好開胃!

蝦米紙卷,略嫌淡左小小!

我就生牛肉湯檬,份量真係好多!
平民料理!
滿足到我想食湯河既願望。

性價比極高!
我地仲叫左兩杯野飲,價錢都係$200內!
真係無得嫌😝

最緊要坐得舒服,見餐廳都不斷有外賣😊😋
2021-11-02 17 浏览
做完運動勁肚餓,就決定周圍去覓食。見到呢間越南野好似幾抵食,所以就入咗去啦!果然,唔止抵食,仲要係大件夾抵食!😂雖然裝修非常簡陋,但亦都唔阻礙我對佢嘅印象。火五火車頭牛肉粉 $62食越南野又點少得火車頭呢!乜都有齊晒都淨係$62咋,真係非常之抵食。湯底就係普通嘅牛腩湯,相對有少少淡,但就唔太鹹,唔會話非常味精,鍾意走極健康路線嘅就啱,但個人就想食濃味少少。材料方面,最值得一讚就係粒牛丸!真係非常之重牛味,而且非常彈牙,成碗野最好食就係呢三粒野啦!🤣然後我轉左檬粉,係後悔的😂明明食河粉咪好好地,轉左檬粉之後係冇咗嗰個feel! 所以建議大家都係食返河粉啦~越式魚翅花膠雞湯河 $59超級有驚喜!雖然啲配料非常高級,但$59就可以食到大大碗啦!入邊真係有花膠同魚翅,冇花冇假仲要唔少。雞湯味好濃,同時亦都唔膩,就咁飲都覺得正!另外啲雞都好滑,份量更加唔少。成碗河粉超大碗,最後係食唔晒🥲但就算食咗咁多都毫無罪惡感,因為湯好清甜,感覺很健康👍🏻本人建議食哩過多過火車頭啦。手作大蝦米子卷 $38哩次係我人生第一次食米紙卷😂竟然覺得幾好食!本人好憎食生嘅菜,但呢個米紙卷完全冇草青味!一開頭就咁食會覺得

火五火車頭牛肉粉 $62

越式魚翅花膠雞湯河 $59

手作大蝦米子卷 $38
哩次係我人生第一次食米紙卷😂竟然覺得幾好食!本人好憎食生嘅菜,但呢個米紙卷完全冇草青味!一開頭就咁食會覺得冇味,唔太好食,但同時又唔想點佢嘅泰式辣醬(本人完全唔食得辣+走健康路線),最後係選擇咗點囉碗麵個湯度,成件事即刻好食咗好多!重點係米子卷入面隻蝦真係好大!而且仲要爽口添。

凍越南三色冰 $19
食呢啲比較濃味嘅嘢,梗係要嗌返杯嘢飲啦,仲要係有越式風味嘅~一開頭係呢個好驚好甜,但飲落完全冇!真係超級好飲!椰香味好重,同時亦都唔會話好甜,配埋三色啫喱嘅口感,幾特別。重點嘅係, $19已經有咁大杯,相比起出邊飲嘅手搖,真係非常之抵!而且呢杯係飲幾多杯都唔會有罪惡感,因為佢唔會好甜。大推!!!!

白桃紅茶 $19
由於好擔心杯三色冰會好伏,所以我哋嗌左另一杯貼地啲嘅。茶味唔龍,但反而滿滿嘅白桃味。白桃非常清甜,亦都真係有粒粒果肉。一開頭飲落去覺得太甜,但其實杯野係冇落糖㗎,一切嘅甜味都係來自於白桃!好fresh!但建議飲三色冰多過哩個白桃茶。

總括而言,佐敦區大件夾抵食!質素亦都不俗,特別推介飲品越南三色冰🤣希望下次有機會再嚟試吓佢其他嘢食!
2021-11-02 15 浏览
今晚同女朋友剪完髮,見呢間越南野 咁多好評,近近地試下,無可否認價錢非常公道 但食物質素同環境差得可憐! 首先行入去我已經差唔多仆親,個地下有層油,好似人地個d 燒烤 火鍋店咁,我心諗你地4-5條友係度講哂粗口咁吹水都冇人會抹下個地..人地仆親一定會有手尾跟..跟住d野食先慘不忍睹,個青木瓜沙律 完全無味 個撈檬粉d 豬頸肉同個粉一樣係凍嘅,所謂特色既米卷 完全冇味都唔知裡面包左d 乜野 自己吞左咩落肚,跟住返到去先至係惡夢開始,第二朝一起身我地即刻一齊肚痛勁屙,不嬲我腸胃都比較好如果唔係勁污糟我都唔會咁大反應….我地琴日係唯一呢餐一齊食..估唔到污糟到咁樣😷😷 我完全唔明白佢點解可以有咁多好評,我自問都係息事寧人個種但今次我真係忍唔到,由環境,服務到食物,全部都唔合格!
2021-11-01
2021-11-01 20 浏览
咁岩要去佐敦果邊,但又唔太熟路唔知附近有咩食,喺訂位app見到呢間有折,於是就book黎試下!餐廳細細間,目測大概十幾個位有河粉、檬粉、香油飯、米紙卷、沙律等等,主打應該係牛肉粉最後點左個越式花膠老火雞湯河,味道ok唔算太淡,花膠係細片同有一兩片,餸比較少另一個揀左越式炸蝦春卷撈檬,呢個餸多d,炸蝦春卷有6條,而且都係脆既,仲有紅蘿蔔絲同青瓜絲,口感比較豐富另外加咗個意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼,呢個食到黑醋汁少少酸酸甜甜,不過配落蒜蓉牛油雞翼度就好似有啲唔係好夾,牛油味唔係太出,感覺少少油膩仲有杯凍越式咖啡,咖啡味幾濃,都ok折埋$116,都幾抵!
咁岩要去佐敦果邊,
但又唔太熟路唔知附近有咩食,
喺訂位app見到呢間有折,
於是就book黎試下!

餐廳細細間,
目測大概十幾個位

有河粉、檬粉、香油飯、米紙卷、沙律等等,
主打應該係牛肉粉

最後點左個越式花膠老火雞湯河,
味道ok唔算太淡,
花膠係細片同有一兩片,
餸比較少

另一個揀左越式炸蝦春卷撈檬,
呢個餸多d,
炸蝦春卷有6條,
而且都係脆既,
仲有紅蘿蔔絲同青瓜絲,
口感比較豐富

另外加咗個意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼,
呢個食到黑醋汁少少酸酸甜甜,
不過配落蒜蓉牛油雞翼度就好似有啲唔係好夾,
牛油味唔係太出,

折埋$116,
都幾抵!
2021-10-17
2021-11-01 24 浏览
火五越式牛肉粉專門店係好多地方都有分店,今次就去到佐敦店買外賣😚下午茶時段仲有下午茶套餐可以揀,更加抵的~買左兩款撈檬同兩款小食返屋企😊黎到越式餐廳一定唔少得既米紙卷!揀左軟殼蟹米紙卷,一份共有八件,米紙裏面包有粉絲、青瓜、炸軟殼蟹;點埋酸辣汁,清爽好味~香茅雞翼都好抵食,22蚊有4隻,上面加埋啲炸蒜,香口入味~撈檬方面就揀左咖喱牛肋條撈檬,呢款其實唔使用酸辣汁撈都得,因為啲咖喱已經好夠味,牛肋肉亦煮得軟淋,撈埋啲炸蒜、青瓜、紅蘿蔔絲,幾豐富。另一款撈檬就揀左越式春卷撈檬;越式春卷比較細長,裏面係蝦肉餡,呢款就較岩岩果款清淡啲。

外卖自取
2021-10-31 19 浏览
今日要去佐敦拎啲嘢,順便喺附近食埋午餐,由於呢排食得比較heavy,所以朋友就建議食越南湯粉。越式花膠老火雞湯河第一啖已經覺得個湯底好清甜,花膠Q彈有嚼勁,雞肉肉質幼滑,感覺好健康!炸軟殼蟹撈檬呢個撈檬有驚喜!因為佢真係有原隻軟殼蟹!性價比甚高!軟殼蟹炸得香脆入味,伴隨的青瓜絲和蘿蔔絲吃落都好爽脆呀!手作大蝦紙米卷紙米卷外表軟嫩,大蝦夠彈牙,配合其他配料,口感有唔同層次,而且仲好飽肚!越式炸蝦春卷炸蝦春卷即叫即製,食嘅時候仲熱辣辣、脆卜卜!我自己就鍾意用生菜包住佢嚟食,感覺冇咁邪惡又好味!荔枝紅茶荔枝味好香,而且味道唔會話好甜,我自己就幾鍾意飲!

越式花膠老火雞湯河

炸軟殼蟹撈檬

手作大蝦紙米卷

越式炸蝦春卷

荔枝紅茶
荔枝味好香,而且味道唔會話好甜,我自己就幾鍾意飲!
  • 手作大蝦米紙卷
  • 炸軟殼蟹撈檬
2021-10-30 32 浏览
上次食完之後都有啲掛住個撈檬汁所以又約朋友黎食了😆今次簡左啲新野試香草大蝦青木瓜沙律青木瓜新鮮而且好爽口食落唔會淋啤啤加埋青檸汁好開胃有四隻脆卜卜嘅大蝦大蝦有預先調味所以已經好夠味夾埋沙律一齊食口感滿分💯挪威煙三文魚撈檬同軟殼蟹撈檬出面比較少見有煙三文魚撈檬簡所以一於試試佢煙三文魚嘅份量一啲都唔孤寒有三大塊撈埋紅蘿蔔絲同青瓜絲加埋特製撈檬汁好fresh 估唔到煙三文魚同撈檬都好match 軟殼蟹撈檬個蟹size好surprise 估唔到呢個價錢都有呢個size既蟹炸到金黃香脆咬落唔會油膩同埋夾埋撈檬汁食酸酸甜甜咁食多都唔會滯叫左越式香濃咖啡19蚊大大杯好抵飲已經較好味道唔會過甜2個人去食叫2個粉加小食份量就足夠食到舔舔脷朋友仲話下次要試Pho😆
上次食完之後都有啲掛住個撈檬汁

2個人去食叫2個粉加小食份量就足夠
食到舔舔脷
朋友仲話下次要試Pho😆
  • 炸軟殼蟹撈檬
本身一心諗住食澳牛 見太多人排隊嘅情況之下唯有放棄 睇下附近有咩食點知發現呢間良心價之越式粉麵🇻🇳🇻🇳正正就係行上前少少就係最窩心嘅係💕當你離開個陣 會一句溫馨提示記得拎齊野🗣係人間温暖 好難得仲會有人咁對你講🥰*❣️火五火車頭牛肉粉 $62見好多人推介就即管試試大大碗 餸料又多🤤🤤🤤睇相應該都感受到大大碗嘅威力!有生牛肉 牛丸 牛筋 牛腩 扎肉🐮湯底好濃郁 一啖粉一啖湯食落去完全食到個精粹*❣️香茅豬頸肉撈檬 $58通常撈檬都係配甜酸汁佢地係有其他秘製醬料俾你選擇:1️⃣越北士拉差醬2️⃣河內沙嗲XO醬3️⃣越式海鮮醬又係大大碗 好似驚你食唔飽一大份青瓜絲 一大份蘿蔔絲🥒🥕食落殺殺聲 係爽口嘅感覺啲豬頸肉食落就淡左少少🐷不過就唔油膩~~*❣️手作扎肉米紙卷 $32個皮好煙煙韌韌😋青瓜絲同蘿蔔絲包到實一實✨*❣️ 越式炸春卷 $28呢個真係一流 推介推介!👍🏼即叫即炸 送上到枱熱🔥大大條條 啲蝦肉條條都好足料食每一條 每一啖都真係食到蝦肉🦐*❣️飲品 +$10近排又好似熱返 想飲下啲凍野嘅時候就嗌左午餐時間去食只需加多$10就有杯飲品無記錯好似個午餐時間係至到18:00飲唔曬唔緊要 佢地好貼心咁用珍珠奶茶啲
本身一心諗住食澳牛 見太多人排隊嘅情況之下
係人間温暖 好難得仲會有人咁對你講🥰
❣️火五火車頭牛肉粉 $62
見好多人推介就即管試試
大大碗 餸料又多🤤🤤🤤
睇相應該都感受到大大碗嘅威力!
有生牛肉 牛丸 牛筋 牛腩 扎肉🐮
又係大大碗 好似驚你食唔飽
一大份青瓜絲 一大份蘿蔔絲🥒🥕
食落殺殺聲 係爽口嘅感覺
啲豬頸肉食落就淡左少少🐷
不過就唔油膩~~
❣️手作扎肉米紙卷 $32
手作扎肉米紙卷
越式炸春卷
飲品
2021-10-25 14 浏览
我好鍾意食越南河粉,朋友介紹呢間火五越式牛肉粉專門店相當唔錯,抵食又大碗,而且牛丸仲好彈牙,講到咁吸引,咁就要試吓喇😎▪️🍲火五火車頭牛肉粉 $62生牛肉,熟牛肉,和牛丸,扎肉之前朋友已經叮囑我係好大碗,我已經叫要少河粉,點知一上枱都嚇親,真係超級大碗,湯頭唔錯,幾甜,有我鍾意嘅大量洋蔥同埋葱,牛丸真係好好食好彈牙,生熟牛肉厚薄肥瘦適中,扎肉就係越南傳統,幾唔錯,但當然我係唔會食得晒😂😂▪️🐷香矛美國黑毛豬扒 $42有香茅嘅嘢都係我心頭好,呢個豬扒香茅味濃郁,豬扒肥瘦適中,加上葱油一齊,幾惹味▪️🍤蒜蓉牛油蝦球 $48呢個蝦球香到不得了,好濃牛油和蒜頭味,炸槳厚薄適中,主角蝦非常彈牙,鍾意食熱氣野嘅朋友唔好錯過▪️🥤凍荔枝茶 $19荔枝茶幾清甜,鍾意佢冇冰夠凍唔甜,食咗咁多嘢梗係要解解渴

▪️🍲火五火車頭牛肉粉 $62
生牛肉,熟牛肉,和牛丸,扎肉

▪️🐷香矛美國黑毛豬扒 $42

▪️🍤蒜蓉牛油蝦球 $48

▪️🥤凍荔枝茶 $19
荔枝茶幾清甜,鍾意佢冇冰夠凍唔甜,食咗咁多嘢梗係要解解渴
2021-10-25
  • 火五火車頭牛肉粉