2010-10-27
難得放半晝, 決定食貴野. 黎灘萬係因為佢一個喊都冇, 同埋睇d 相好似真係好正. 未入到門口已想講正~ 個feel夠晒high~ 12 點幾黎到佢話爆晒, 我話我一個人咋wor~ 佢先話sushi bar 有位, 但要我1點交檯. Popular成甘?!?!入到去發現原來裏面裝修都有好多traditional日本既野, 尤其鍾意佢隔開sushi bar同出面塊野 (紙?!). 打開menu發覺好多選擇, 費事揀就睇set, 唔想食壽屍, 就叫左tenshin set. D野黎到真係~~好鬼感動~~ 好鬼靚呀!!!! 樣樣都好精緻, 視覺已話我知應該幾好味. 一開始食個冷盆, 一碗細細的冬菇&菜, 食唔到點解甘好味. 只係一堆凍的菜同兩片冬菇, 又冇汁, 點解會甘好味…跟住試個花生豆腐, 花生豆腐之前響家樂宴食過, 覺得幾得意, 但個texture有d怪. 呢個花生豆腐就冇左怪texture, 加埋上面d wasabi食好正. 再黎食另外個菜&蟹柳, 都好正, 但都係冬菇&菜好d~ 然後就到loong起左的一堆野, 先試個同花生豆腐一樣樣的野, 食落 -- cream cheese?!
然後就到loong起左的一堆野, 先試個同花生豆腐一樣樣的野, 食落 -- cream cheese?!?! 原來係cheese egg. 但食唔到有蛋, 一小啖cream cheese 放落口, 真係好正. 跟住有mackerel sushi, salmon roll (用白籮蔔包的), taro with soya bean sauce, 炸小蝦. Sushi有d失望, 唔覺特別好味, 唔夠鮮. 炸蝦見底張紙透晒明以為會好油, 但食落好脆, 仲唔油, 十分好.
再黎食碗蔬菜, 有荷蘭豆同紅籮蔔, 打左個玻璃獻. 連碗好多栗子的飯食. 個人唔好栗子, 但d飯個texture好好, 唔會太黏. 麵豉湯都很好, 唔會太喊. Dessert係啤梨 + sorbet, 味道比較普通.
總結: 呢個set實在係勁靚同好精緻, 大部份都好味. 整體上我滿意, 但抵唔抵食就見人見智, 因為男人應該食唔飽....Anyway, 有日再想敗家可以再來.