2024-04-05
<瀧宴> 📍銅鑼灣🔸扭擰南非鮑魚,新鮮海產大滿足 😋🔸無限時,唔趕客嘅可以暢談心事N次翻啅<宴 · 鐵板燒> ,今次試下另一間係銅鑼灣嘅分店。兩間餐廳食材款式差不多,但同樣新鮮,好味道 😋 今次order左 9-courses 南非鮑魚鐵板燒餐 ($1,480/ 2pp + 10%)《前菜》淡雪日本桃太郎番茄🍅、薑汁水雲、醬煮日本蠔。依次序進食,從酸甜、爽辣,至重味 🥴🥴🥴 完全開胃!!!肚子準備好了!!!《主菜》南非鮑魚 — 鮑魚放落鐵板仲係扭扭擰擰,超新鮮 🤩 料理完成後切薄片上菜,一啲都唔韌,鮮味冇得輸~野生大虎蝦 — 口感Q彈,唧啲檸檬汁🍋 虎蝦鮮味一再提昇 🦐🔝🔝🔝 最最最最最期待就係佢個蝦頭,回頭率💯!!!好多鐵板燒都會除頭,但呢間餐廳嘅師傅手勢好到蝦頭都可以食 🤩 連埋啲蝦膏一齊燒,卜卜超好味!!!香煎銀鱈魚 — 魚肉滑溜,正常發揮 🤓 被剛才嘅蝦頭驚豔到,其他野都無咩特別。香草牛油帆立貝 — 煎銀鱈魚間場後,又來一回驚豔的菜式 🧡🧡🧡 香草牛油醬相當出色~ 配上魚子整體感覺和諧且出眾!!!美國頂級牛肉 — 餐廳比到穩定性,其實已經很不容易
🔸扭擰南非鮑魚,新鮮海產大滿足 😋
🔸無限時,唔趕客嘅可以暢談心事
《前菜》
《主菜》
美國頂級牛肉 — 餐廳比到穩定性,其實已經很不容易。Never overcooked,我要嘅五成熟,佢交足功課 🤓👌🏼 牛肉肉質Juicy & 無渣。
鹿兒島櫻花蝦炒飯 — 炒功勁,飯粒食落爽口,粒粒分明 🤓 不過個人偏好日本米
龍蝦湯 — 龍蝦膏熬出湯底,小咸。(麵豉醬輕手少少就更好了)
《甜品》
巨峰提子蒟蒻 — 食到飽一飽,梗係要爽爽啦 😏🧊 蒟蒻啫喱夠晒Refreshing ~