自家制嘅醬汁煮南非鮑魚,鮑魚煮得好入味,肉質軟嫩多汁,好好食。松葉蟹茶碗蒸,用咗松葉蟹、蛋同山藥一齊蒸,蛋滑滑嫩嫩,香濃。西班牙白松露鮫鰈魚刺身,加咗松露油同淡鹽,白松露油嘅香味好濃郁,鮫鰈魚幾彈牙吞拿魚魚蓉手卷味道鮮香,底下仲有鱈魚乾,鱈魚乾酥脆,一口咬落去,口感豐富。澳洲龍蝦,龍蝦肉好結實美味,廚師用龍蝦頭同蝦膏釀煮,更加香更加鮮甜。法國諾曼第帶子係湯汁煮嘅,湯汁係海苔清湯,好鮮甜,上面仲有廚師自家釀製嘅三文魚籽,大粒濃香。美國頂級牛柳有厚燒同薄燒,薄燒包住蔥花,好香口。牛柳肉嫩多汁,牛味香濃。最後有季節濃魚湯,魚味濃郁,有海帶同山藥,好好飲。丹麥煙肉香䔉炒飯,飯炒得粒粒分明,金黃金黃嘅,配埋芽菜同香菇一齊食甜品係自家做嘅瑞士卷,有檸檬海鹽同富士蘋果兩款口味,鬆軟綿密。

最後有季節濃魚湯,魚味濃郁,有海帶同山藥,好好飲。

2024-01-22 19 浏览
這家餐廳位於天后,景色開揚。⭐️季節前菜牛肉玉子燒的口感非常柔軟香淡。⭐️季節剌身(2款)九州真鯛肉質鮮嫩,搭配炙燒的表皮,帶來了獨特的香氣和口感。青森太刀魚則展現了豐富的魚腥味,燒烤後更加突出了它的風味。⭐️本日精選壽司(2款)白蝦新鮮多汁,帶有微妙的甜味,非常美味。北海道黑木魚則經過炙燒處理,使其賦予了獨特的煙燻風味。⭐️香煎鵝肝伴自家制醬汁鵝肝經過香煎後,外層酥脆,內部鮮嫩,搭配自家制的醬汁和烤多士,帶來了豐富的口感和風味。⭐️野生大虎蝦這種大虎蝦肉質鮮嫩,口感豐富,無論是鮮味還是彈性都非常出色。⭐️香草牛油帆立貝帆立貝肉質鮮嫩,搭配香草牛油的香氣,帶來了極致的享受。⭐️米國頂級牛肉米國頂級牛肉以厚燒和薄燒兩種方式呈現。這種牛肉質地鮮嫩,口感豐富,不論你喜歡厚切還是薄切,都能滿足你的口味。⭐️鐵板炒飯配海帶面豉湯鐵板炒飯和海帶面豉湯作為配菜,豐富了整體的口味層次。
這家餐廳位於天后,景色開揚。

⭐️季節前菜

牛肉玉子燒的口感非常柔軟香淡。

⭐️季節剌身(2款)

⭐️本日精選壽司(2款)

⭐️香煎鵝肝伴自家制醬汁

⭐️野生大虎蝦

⭐️香草牛油帆立貝

帆立貝肉質鮮嫩,搭配香草牛油的香氣,帶來了極致的享受。

⭐️米國頂級牛肉

⭐️鐵板炒飯配海帶面豉湯

鐵板炒飯和海帶面豉湯作為配菜,豐富了整體的口味層次。
午餐
2024-01-20 23 浏览
銅鑼灣比人嘅感覺係,貴同一定食唔起其實唔係,依家好多餐廳都減價吸客高級餐廳都唔例外今日依間,比時你比今日嘅價錢,買個景都買唔到今時今日,仲有個tasting lunch menu 比你食埋靚景,再加menu唔洗自己點揀廚師發板d friend每個菜都可以打卡水準一d 都唔差我地冇坐bar 檯可以睇多d個景主菜又三文魚又牛,真係食到好多野一定夠飽有飯同甜品瀧宴日本料理地址: 銅鑼灣糖街25-31號Sugar+26樓
銅鑼灣比人嘅感覺係,貴同一定食唔起
其實唔係,依家好多餐廳都減價吸客
高級餐廳都唔例外

今日依間,比時你比今日嘅價錢,買個景都買唔到

靚景,再加menu
唔洗自己點揀
廚師發板d friend

每個菜都可以打卡
水準一d 都唔差

我地冇坐bar 檯
可以睇多d個景

主菜又三文魚又牛,真係食到好多野
一定夠飽
有飯同甜品

瀧宴日本料理
地址: 銅鑼灣糖街25-31號Sugar+26樓
2024-01-18 49 浏览
去咗一個禮拜日本返嚟香港,真係好唔捨得🥹都仲係好想食日本嘢😋😋瀧宴嘅鐵板燒一直都係我個list to eat😂😂難得佢做八折優惠🤩一於豪一次😛一入個餐廳左邊就係高枱面對住chef,右邊就係四人枱,食鐵板燒一定要同廚師交流先係精粹㗎嘛😌😌餐廳有個勁大嘅落地玻璃,身處高樓,望香港夜景真係好靚,加分❣️❣️八折之後11道菜埋單每人都係1300左右🙈首先會有一小碟前菜,係一啲醃酸蘿蔔和蓮藕,同埋鮟鱇魚肝,好開胃👌🏻第一道係香煎銀鱈魚🐟廚師將魚皮煎到勁脆勁香口😋而魚肉嘅肉質好鮮甜一口即溶👍🏻熱辣辣勁好食食完魚之後就食野生大虎蝦🦐廚師好細心將蝦腸跳走🥰然後用少少鹽吊味,蝦肉嘅鮮甜出晒嚟,蝦頭啲蝦膏都好容易一啜就食晒😋😋第三道菜就係牛油帆立貝,超級大粒❣️又厚身,煎到出面好脆入面嘅肉質好有口感,連啲湯汁都飲埋😂😂南非鮑魚都非常出色,食之前會俾我哋影相🤭見到佢好生猛咁郁嚟郁去🙈然後煎成薄片,入口濃嘅海水味,好似成個海喺個口入面👌🏻😄食完海鮮就到頂級牛肉🤩🙌🏻牛肉可以揀幾成熟,識食一定係五成😌非常香重牛肉味👍🏻薄燒都做得好好,因為我同朋友都唔食生葱,但佢呢度整得好好😋解咗牛肉既肥膩感💯最後一道一定係櫻花蝦炒飯
八折之後11道菜埋單每人都係1300左右🙈
最後一道一定係櫻花蝦炒飯🤣🤣好難得地我成碗食晒🙈廚師好好會因應每個人嘅口味調校,個人定制,好貼心🙏🏻每道菜式都解釋得簡而精,有問必答,但又唔會打擾客人之間的傾談💯☺️😊欣賞
最後一定要有甜品啦🍮今日係佢哋餐廳自己整嘅抹茶布甸,加十勝紅豆🫘唔會太甜👍🏻出色
開心🥳
  • 野生大虎蝦
  • 美國頂級牛肉
  • 香草牛油帆立貝
2024-01-13 36 浏览
經朋友介紹得知銅鑼灣鬧市樓上的瀧宴正在進行Lunch Promotion ,所以決定找一天和同事一起去試試!我地當天選擇了歐陸美食午餐$338一位,另外加一。在銅鑼灣地段來說,這個價位可以吃到鐵板燒是頗為經濟實惠!但當然最重要是食物質素,我地一致認為這個lunch set性價比十分高。份量對於女仔十分足夠,單單落地大玻璃,望住海景食,這個價錢值回票價!🥢胡麻豆腐配三文魚籽很多人以為他是豆腐製品,但其實胡麻豆腐是用芝麻糊和吉野葛粉製作的,外形與口感宛如豆腐。今次作為前菜的胡麻豆腐口感比豆腐更佳細膩軟糯,近乎甜點!🐣海鮮茶碗蒸師傅將火候拿捏得恰到好處,蛋蒸得十分嫩滑。滿滿的蟹肉舖在蒸蛋上,鮮味無比。🐟鐵板燒挪威三文魚挪威三文魚油脂感十足,師傅還很有心思地將三文魚皮放在上面,不但賣相一流,還增加了口感。🐚南非鮑魚南非鮑魚出名鮑魚味濃郁、鮮甜味明顯,而且厚肉爽身,無論口感、味道皆一流!🦀香蒜蟹肉炒飯炒飯口感煙韌,粒粒分明的炒飯盡顯師傅功架。加入了香蒜和蟹肉令整個炒飯更加鮮味。🍲海鮮麵豉湯 & 炒什菜麵豉湯濃郁帶香氣,鹹中帶甘不死鹹。芽菜炒得爽脆,配合師傅特製的香辣醬,更加惹味。🧁海鹽檸檬卷蛋卷

🥢胡麻豆腐配三文魚籽

🐣海鮮茶碗蒸

🐟鐵板燒挪威三文魚

🐚南非鮑魚

🦀香蒜蟹肉炒飯

🍲海鮮麵豉湯 & 炒什菜

🧁海鹽檸檬卷蛋
卷蛋質感軟熟,不但奶香十足,檸檬香味撲鼻而來,,還帶清爽香甜的口感。

最後不得不提他們所有的服務員都十分殷勤和有禮貌,值得一讚!
2024-01-11 72 浏览
位於銅鑼灣嘅「瀧宴日本料理」環境寛落,餐廳設有兩種座位設計,包括可以一邊享受食物一邊欣賞到廚師的烹調手藝嘅吧枱座位及在窗邊嘅普通椅子座位😊一踏入餐廳就見到落地大玻璃,可以望到維港同維園👍我地坐係窗邊嘅位置,一邊享受開揚嘅夜景,一邊享受美食,非常寫意。新一年要食餐好嘅,今晚同媽咪各人都叫左個晚餐鐵板燒🤗晚餐鐵板燒 $1,480/人🔹️季節前菜 白粟米 | 鮟鱇魚肝 | 白子配醋物一坐低,店家馬上端上3款前菜🥰白粟米粟米粒呈現象牙白的顏色,粟米粒粒飽滿,具有果香同清爽而強烈嘅甜味,真正香脆甘甜。鮟鱇魚肝鮟鱇魚肝口感綿密滑順,油脂柔嫩香醇,入口即化,搭配柚子啫喱同食,可以中和魚肝油膩感。白子配醋物白子入口感覺細滑豐腴,配搭醋物調味及同食,整體味道香甜微酸,酸橘的調味更能突顯白子的鮮味。🔹️帆立貝配海苔汁及自家醃製三文魚籽帆立貝厚身又細密,味道濃郁鮮甜,用牛油煎香後仍十分多汁,外脆內軟,配埋海苔汁及店家自家醃製三文魚籽一齊食,鮮味更突出。🔹️銀鱈魚魚皮煎到脆卜卜🐟,所以先食魚皮❤️銀鱈魚煎至金黃色,肉質細嫩,滑溜而不膩。🔹️野生大虎蝦配蝦頭膏虎蝦非常飽滿,真係啖啖肉,而且肉質嫩滑彈牙,味道鮮甜,再淋上加

新一年要食餐好嘅,今晚同媽咪各人都叫左個晚餐鐵板燒🤗

晚餐鐵板燒 $1,480/人

帆立貝配海苔汁及自家醃製三文魚籽

🔹️銀鱈魚
銀鱈魚

🔹️野生大虎蝦配蝦頭膏
虎蝦非常飽滿,真係啖啖肉,而且肉質嫩滑彈牙,味道鮮甜,再淋上加入左白酒一同烹調嘅蝦頭膏同食,鮮味非常,惹味回甘。
野生大虎蝦配蝦頭膏

🔹️南非鮑魚
南非鮑魚香氣清淡,鮮味十足,肉厚帶嚼勁及軟韌,入口啖啖肉,細嫩無渣🦪切片後伴著海苔碎同食,令鮑魚鮮味更濃郁。
南非鮑魚

🔹️美國頂級牛肉
燒牛肉 | 薄燒牛肉 | 洋蔥沙律配柚子醋
燒牛肉
牛肉肉質柔嫰細緻有彈性又夠肉汁,牛肉味濃郁,師傅將牛肉切成小塊,食起來肉味四溢,令人回味無窮🐮
薄燒牛肉
用薄片包裹住香蔥同洋蔥,薄牛肉片煎至5成熟,好嫩滑軟稔,入口即化,可以配搭炸蒜片同海鹽伴食,令味道更提升。
洋蔥沙律配柚子醋
洋葱絲沙律帶有辛辣味,搭配柚子醋一齊食,帶出洋蔥的香甜味道,又能解解膩。
美國頂級牛肉

🔹️炒雜菜配秘製蒜蓉醬
芽菜炒後保持爽脆口感,味道清甜,再配搭店家秘製蒜蓉醬調味,非常惹味!

🔹️紅蝦湯
紅蝦湯🦐帶有濃濃蝦精華香味,以烤焗過的蝦頭蝦殼加入湯頭中熬製而成,所以味道很濃郁,又鮮味。

🔹️櫻花蝦炒飯
加熱炒香後的櫻花蝦讓平淡的炒飯變化出無窮的味道,櫻花鮮甜的蝦味濃悠不散,米飯粒粒分明🍚,有嚼勁。
炒雜菜配秘製蒜蓉醬,紅蝦湯,櫻花蝦炒飯

🔹️檸檬海鹽蛋糕
蛋糕質感鬆軟🍰,一啖咬落去帶著濃郁嘅檸檬香味🍋,再加上海鹽,清新得黎帶著鹹甜交織。
檸檬海鹽蛋糕

美國頂級牛肉
炒雜菜配秘製蒜蓉醬,紅蝦湯,櫻花蝦炒飯
檸檬海鹽蛋糕
2024-01-10 18 浏览
呢間日式料理喺銅鑼灣Sugar+上面,高層可以望到下面維園人來人往~餐廳採用木系裝修,樓底夠高,座位之間都好寬鬆,仲有吧枱可以望住廚師即席製作,環境坐得幾舒服!餐廳有自家嘅魚缸,到訪嘅客人都係食佢哋個海鮮鐵板燒,即叫即炒,夠晒新鮮而且有鑊氣,滿滿嘅儀式感!------------------------------👨🏻‍🍳◖Dinner Teppanyaki Set◗ $1480/pp鐵板燒套餐包咗多到菜式,逐道逐道咁上,基本上食完前菜同海鮮已經飽飽地,份量真係夠飽!🥗/季節前菜前菜擺得好精緻,有靜岡縣高糖番茄,酒煮鮟鱇魚肝,鱈魚白子。番茄好甜好多汁,外面有啲酸汁中和返甜味,好開胃;鮟鱇魚肝入口即溶,加咗啲柚子啫喱;白子口感好綿滑,冇腥味,處理得好好!🦪/南非鮑魚一上枱已經聞到超香,切到薄薄地一片片,口感爽脆彈牙,只係用少少黑胡椒同鹽帶返出鮑魚原有嘅味道,好食!🦐/野生大虎蝦採用嚟自澳洲嘅大虎蝦,剝殼剝得好靚,成條蝦尾出晒嚟,加咗啲蒜蓉落去煎,配合蝦油好香,口感係爽脆嘅,值得一試!🐠/香煎銀鱈魚廚師煎到個魚皮好脆,魚肉邊都好脆,裏面好嫩滑,一咬落去魚油同肉汁即刻擠晒出嚟,食到鱈魚自身

🥗/季節前菜

🦪/南非鮑魚

🦐/野生大虎蝦

🐠/香煎銀鱈魚
廚師煎到個魚皮好脆,魚肉邊都好脆,裏面好嫩滑,一咬落去魚油同肉汁即刻擠晒出嚟,食到鱈魚自身嘅油香!

🌿/香草牛油帆立貝
鐵板燒帆立貝好大隻,超厚有口感;配咗自家醃製嘅三文魚籽,味道甜甜鹹鹹咁,食落爆汁;底下係海苔汁,仲有啲味噌嘅味道,湯頭好鮮!

🐂/美國頂級牛肉
牛肉分咗兩件厚燒同薄燒,燒到七成熟左右,兩款口感都好軟腍!薄切裏面包啲啲蔥同炸蒜,味道香味都增添唔少;厚切就要自己沾鹽,口感超軟腍!個人鐘意厚切多啲,牛味相對濃郁,另外加$220仲可以升級日本宮崎牛肉添~

🍙/鹿兒島櫻花蝦炒飯配炒什菜
炒飯粒粒分明,炒得乾身,仲有櫻花蝦嘅香味;炒什菜今次係豆芽炒菇,特別嘅係碟邊放咗啲特製XO辣脆,少少甜辣辣地配埋個菜幾惹味~

🥘/季節吸物
今次係紅蝦湯,好濃郁嘅蝦味,仲落咗南瓜,增加成碗湯嘅濃稠度同味道,暖笠笠飲返碗好舒服~

🍰/日式甜品
今日嘅甜品係檸檬海鹽蛋糕,每位有兩件,蛋糕幾軟綿,中間嘅忌廉有淡淡嘅海鹽咸味,仲有啲檸檬果乾粒,以呢個甜品做結尾都唔錯~

🌟 Encore指數:8.7/10
2024-01-09 8 浏览
今日係週年記念,為左慶祝,男朋友搵到呢間餐廳。呢到26樓,所以一望落去就見到個海景! 前菜: 北海道白粟米 > 鮟鱇魚肝> 白子師傅話個次序係由淡味食到濃味,白粟米超級清甜! 鮟鱇魚肝鮮味而且口感細膩潤滑,上面有少少柚子醬,配搭一齊就有種清香! 最後就係白子,口感綿密柔滑,有種3乳狀既感覺,真係入口即融!蒸蛋好滑,個汁係用左蟹肉,好香濃。刺身5貫八爪魚鬚 鯛魚 池魚 吞拿魚 右口魚第一次食八爪魚鬚,上面仲配左D梅醬,食落好fresh。右口魚肉質非常滑! 壽司八貫白蝦仔配伊朗魚子醬呢個我好鐘意! 口感非常柔軟,帶有清新既餘韻。沙甸魚係燒香過,一咬就充滿魚油,面上仲有D磨蓉左既薑蔥!三文魚籽聽師傅講係佢地呢到自家制,所以食落冇咁咸,而且冇落酒,連小朋友都食到北海道海膽海膽好清甜!黑松露鯛魚深海黑鯥魚香蔥芝麻吞拿魚香蔥拖羅蓉手卷拖羅口感綿滑又油脂豐富,灑上青葱同芝麻,更加香口爐端燒太刀魚非常嫩滑,食個陣配埋酸汁,好開胃。仲有個紅蝦湯,好濃郁。最後甜品分別簡左柚子雪葩同埋芝麻雪糕,芝麻雪糕好濃,好好食。好完滿既晚餐!

前菜: 北海道白粟米 > 鮟鱇魚肝> 白子

蒸蛋好滑,個汁係用左蟹肉,好香濃。

刺身5貫
八爪魚鬚 鯛魚 池魚 吞拿魚 右口魚

壽司八貫

白蝦仔配伊朗魚子醬
呢個我好鐘意! 口感非常柔軟,帶有清新既餘韻。

沙甸魚
係燒香過,一咬就充滿魚油,面上仲有D磨蓉左既薑蔥!

三文魚籽

北海道海膽
海膽好清甜!
黑松露鯛魚
深海黑鯥魚
香蔥芝麻吞拿魚

香蔥拖羅蓉手卷
拖羅口感綿滑又油脂豐富,灑上青葱同芝麻,更加香口

爐端燒太刀魚非常嫩滑,食個陣配埋酸汁,好開胃。
仲有個紅蝦湯,好濃郁。

好完滿既晚餐!
2024-01-08 16 浏览
為了好好迎接2024年,一早book了銅鑼灣Sugar+的「瀧宴日本料理」用膳。26樓高層一邊欣賞維港醉人景色,一邊欣賞廚師即席烹調精緻美食,簡直是一大享受。我們選了$1,480/人的Dinner Omakase Set。下單後師傅展示了當晚時令食材,全部都十分新鮮,未開始已經垂涎欲滴!*前菜白粟米生食爽口鮮甜。鮟鱇魚肝口感幼滑,細膩香醇,怪不得它被稱為海鵝肝。最後白子細滑豐腴,入口即化。*刺身(5款)刺身分別有八爪魚、鮫鰈魚(右口魚)、鯛魚、深海池魚及吞拿魚,順序從淡味至濃味吃。每款刺身都十分新鮮,當中最愛吞拿魚和鯛魚,鮮甜肥美。*季節壽司(8 貫)壽司共8款,順序有伊佐木、三文魚子、白蝦仔配伊朗魚子醬、沙甸魚、鯛魚配松露、黑鯥魚、北海道海膽、葱芝麻吞拿魚蓉。每款都鮮美十足,令人食指大動!當中鯛魚配上濃濃松露,松露味久久不散,齒頰留香。海膽甘甜無比,黑鯥魚輕輕燒過表皮後,迫出豐富魚油,入口即化。特別一提他們家三文魚子是自家製的,有別於一般外面吃到的,味道不會過咸,更能品嚐到魚子本身的鮮甜味!*香蔥拖羅蓉手卷:紫菜香脆,再加上滿滿拖羅蓉,口感綿滑又油脂豐富,鮮味無比。*日式蟹肉蒸蛋:上

*前菜

*刺身(5款)

*季節壽司(8 貫)

*日式蟹肉蒸蛋:
上面鋪了滿滿蟹肉,下面蒸蛋超滑,吸收晒蟹汁精華。

*季節燒物:燒太刀魚魚味濃郁,魚皮富油香。

*季節湯物:紅蝦湯
橙紅色湯底十分鮮艷,每一啖都能感受到濃濃蝦味。

最後雪糕叫了芝麻味和柚子味,為這頓晚餐畫上完美句號。

整體每一道菜都十分新鮮精緻。特別欣賞師傅按著客人的節奏送上每款道料理,並細心介紹當中的食材和烹調手法。
2024-01-04
庆祝纪念
纪念日
2024-01-08 17 浏览
位於糖街Sugar+日本鐵板燒店「瀧宴日本料理」之前已經試過晚餐,喜歡這𥚃的環境一流,能居高臨下飽覽180度維景,而且鐵板燒的質素非常高,師傅又專業,適逢佢哋最近推出歐陸美食午餐,而家做緊推廣優惠只需要 $ 338 就可以品嚐十道菜,今日就和朋友來試試😋🌟歐陸美食午餐原價 $458 推廣價 $ 338🌟▪️漬物自家醃製嘅多款漬物,酸酸甜甜美味又開胃🌟▪️精選前菜 Appetizer三文魚籽豆腐,香滑又鮮味,味道清新,作為前菜味蕾瞬間大開🍯▪️海鮮茶碗蒸Seafood Steam Egg Custard茶碗蒸內材料滿滿,有鮮蝦、帶子、香菇,蛋蒸得非常香滑和鮮美🌟▪️南非鮑魚South Africa Abalone鮑魚份量十足,燒之前仍然郁動,好新鮮,口感煙煙韌韌又鮮味,伴黑松露醬汁,好惹味🐠▪️鐵板燒挪威三文魚 Teppanyaki Salmon一定要先食香脆嘅三文魚皮,就像食薯片一樣,三文魚煎完之後肉質Juicy味道鹹香,沾上師傅特製嘅蛋黃沙律醬更加滋味🐮▪️美國頂級牛肉(厚燒 或 薄燒)U.S Prime Beef (Steak or Roll)牛肉分別有兩種不同食飯,蒜片牛柳粒和簿燒牛肉配香蔥

🌟歐陸美食午餐
原價 $458 推廣價 $ 338

🌟▪️漬物
自家醃製嘅多款漬物,酸酸甜甜美味又開胃

🌟▪️精選前菜 Appetizer
三文魚籽豆腐,香滑又鮮味,味道清新,作為前菜味蕾瞬間大開

茶碗蒸內材料滿滿,有鮮蝦、帶子、香菇,蛋蒸得非常香滑和鮮美

🌟▪️南非鮑魚South Africa Abalone

🐠▪️鐵板燒挪威三文魚 Teppanyaki Salmon
一定要先食香脆嘅三文魚皮,就像食薯片一樣,

🐮▪️美國頂級牛肉(厚燒 或 薄燒)
牛肉分別有兩種不同食飯,蒜片牛柳粒和簿燒牛肉配香蔥和蒜粒,伴燒汁炒洋蔥,師傅掌握生熟程度剛剛好,牛肉肉質Juicy,蒜粒好香口,各有不同風味

🍚▪️香蒜蟹肉炒飯Crab Meat With Garlic Fried Rice
用上日本珍珠米配合好多唔同材料,香蒜、蟹肉、洋蔥粒、香蔥、日本雞蛋、醬油,師傅炒得非常乾身,米飯和其他材料粒粒分明,飯粒帶點點牛油香,蟹肉味道香濃,幾飽都覺得好好味

🥗▪️海帶麵豉湯配炒什菜
Miso Soup and Fhied Assorted Vegetables
品嘗完海鮮和肉類,食返個清香既炒野菜清清味蕾,最特別係配上自家製麻辣醬,非常惹味,仲有美味嘅海帶麵豉湯,非常完美

🍰▪️是日精甜品 Dessert
焦糖檸檬卷蛋糕,好喜歡有大量檸檬皮,蛋糕軟熟充滿檸檬的酸香,包住焦糖和幼滑忌廉,美味

• 南非鮑魚
[ 瀧宴日本料理 ]銅鑼灣皇室堡附近呢間日式🇯🇵餐廳主打廚師發辦,供應刺身、壽司及鐵板燒料理。✿ 瀧宴歐陸美食晚餐 $880/位(星期六或公眾假期 $1380/位)前菜小食有三款日式漬物:牛蒡、紅心蘿蔔、大根蘿蔔,開胃又可伴菜。自家製醬汁煮南非鮑魚🇿🇦熱食菜式,將原隻鮑魚及大根蘿蔔以日式醬油等煮得入味,味道甜甜地。鮑魚肉質鮮嫩彈牙,師傅將鮑魚切成🔪數件,方便進食。海鮮茶碗蒸🦀🍤茶碗蒸口感嫩滑,海鮮有蟹肉及蝦肉等,味道鮮甜,而且比平時食開嘅大碗😯。西班牙白松露鯛魚薄切🇪🇸🐟六片真鯛刺身肉質紮實爽口,以松露油及海鹽調味,味道比蘸豉油芥末更配合。西班牙金鎗魚腩手卷🇪🇸🍣師傅將吞拿魚腩磨成蓉,肉質肥美嫩滑。手卷以威化🧇取代紫菜,口感更脆,影相更靚。澳洲龍蝦🇦🇺🦞坐係鐵板燒席前除咗觀賞師傅廚藝,更望到師傅從身後嘅海鮮缸活捉龍蝦。龍蝦超生猛,即捉即劏,拆殼起肉煎得香口,肉質緊實彈牙,味道鮮甜。法國諾曼第帶子🇫🇷大大粒嘅帆立貝肉身圓厚,兩面煎香至金黃色,配上三文魚籽,啖啖肉夠鮮味。美國頂級牛柳🇺🇸🐮🥩可選厚燒或薄燒。厚燒牛柳燒得焦香,薄燒以蔥花捲起牛柳肉,肉味濃郁,油脂分布平均。季節湯品🥣加入木魚昆
[ 瀧宴日本料理 ]

銅鑼灣皇室堡附近呢間日式🇯🇵餐廳主打廚師發辦,供應刺身壽司及鐵板燒料理。

✿ 瀧宴歐陸美食晚餐 $880/位
(星期六或公眾假期 $1380/位)

前菜小食
有三款日式漬物:牛蒡、紅心蘿蔔、大根蘿蔔,開胃又可伴菜。

自家製醬汁煮南非鮑魚🇿🇦

海鮮茶碗蒸🦀🍤

西班牙白松露鯛魚薄切🇪🇸🐟

西班牙金鎗魚腩手卷🇪🇸🍣

澳洲龍蝦🇦🇺🦞

法國諾曼第帶子🇫🇷

美國頂級牛柳🇺🇸🐮🥩

季節湯品🥣
加入木魚昆布等熬煮,蜆湯味道清甜,厚實蜆肉鮮甜帶海水味。

丹麥煙肉香蒜炒飯🇩🇰🥓
師傅先將煙肉粒炒香。炒飯蛋香蒜香十足,飯粒乾爽粒粒分明。

炒雜菜🥗
有芽菜、菌類等,口感清爽消滯。

是日精選甜品🍮
自家製綠茶豆腐奶凍配紅豆蓉,豆味濃郁,唔會太甜。

總結🫦
今次食呢款晚市套餐款式豐富,有刺身、煮物及鐵板燒料理。餐廳環境舒適,更有落地大玻璃可以望到維港景色🌊。
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • 炒什菜
  • 鐵板炒飯
  • 香草牛油帆立貝
2024-01-05 14 浏览
-裝修大方整潔-落地窗望到維園景色-職員上菜時會簡介茶式-套餐做緊promotion, 大減$500 值得再encore 💕瀧宴歐陸美食晚餐✨-自家製醬汁煮南非鮑魚大大隻鮑魚,入口啖啖肉,鮑魚香氣清淡,鮮味十足,醬汁咸咸甜甜夠開胃-海鮮茶碗蒸茶碗蒸夠香滑,入面嘅蝦比平時茶碗蒸大,有驚喜-西班牙白松露鯛魚簿切鯛魚搽咗白松露油,松露味極濃,特別嘅食法-西班牙金䱽魚腩手卷仲想日本傳統嘅餅去取替紫菜,更加脆口-法國諾曼第帶子帶子兩面沾到焦脆,配上紫菜湯汁同自家醃製嘅三文魚子(甜)-澳洲龍蝦龍蝦肉好紮實鮮甜,配上蝦膏伴煎,惹味鮮味濃-美國頂級牛柳薄切牛柳入面包咗海量嘅蔥花,食落冇咁油膩。厚切牛柳肉味更濃,加埋炸蒜片或者玫瑰鹽就更加香。-季節濃魚湯兩隻新鮮大蜆,湯頭清甜-丹麥煙肉香蒜炒飯粒粒分明,夠乾身-炒雜菜自家製芥末醬幾香-自家製綠茶奶凍配紅豆蓉唔甜,滑口,質地比較實淨

-裝修大方整潔
-落地窗望到維園景色
-職員上菜時會簡介茶式
-套餐做緊promotion, 大減$500
值得再encore 💕

瀧宴歐陸美食晚餐✨

-自家製醬汁煮南非鮑魚

-海鮮茶碗蒸
茶碗蒸夠香滑,入面嘅蝦比平時茶碗蒸大,有驚喜

-西班牙白松露鯛魚簿切
鯛魚搽咗白松露油,松露味極濃,特別嘅食法

-西班牙金䱽魚腩手卷
仲想日本傳統嘅餅去取替紫菜,更加脆口

-法國諾曼第帶子
帶子兩面沾到焦脆,配上紫菜湯汁同自家醃製嘅三文魚子(甜)

-澳洲龍蝦
龍蝦肉好紮實鮮甜,配上蝦膏伴煎,惹味鮮味濃

-美國頂級牛柳

-季節濃魚湯
兩隻新鮮大蜆,湯頭清甜

-丹麥煙肉香蒜炒飯
粒粒分明,夠乾身

-炒雜菜
自家製芥末醬幾香

-自家製綠茶奶凍配紅豆蓉
唔甜,滑口,質地比較實淨
2023-12-23 30 浏览
銅鑼灣Sugar+ 商業大廈好似新落成,上面主要係食肆,喺維園附近。一打開電梯門,有兩張鐵板燒大枱,總共坐到20人左右。景觀好遼闊,有渣甸山經過維園,維港,望到對面海嘅紅磡。職員介紹dinner Testing Menu有promotion,包括南非鮑魚,鯛魚薄切Sashimi,龍蝦,帶子,厚燒牛柳,吞拿魚腩手卷,炒飯好豐富。澳洲龍蝦都大大件,每位食半隻都有三件頭嘅龍蝦肉。難忘係法國帶子,廚師煎香左,加上昆布上湯鮮甜。厚切美國牛柳,外脆內軟。
老公係特別日子帶我去食好嘢餐廳位置10分容易搵到上到去有兩張大枱可以望住廚師準備食材俾你另外亦有二人或者四人座位唔係坐吧枱嘅環境氣氛好好 職員服務亦好周到👍🏻👍🏻重點係師傅個個都笑容滿面😊每樣菜式都會同你介紹有時會同你傾一兩句 好舒服😌瀧宴歐陸美食午餐原價$458一位而家做緊優惠價$338一位前菜牛肉玉子燒配明太子醬,連埋好香嘅紫蘇葉包住一齊食,好清新師傅自家製漬物柚子蘿蔔最鐘意食,柚子味好出、用紫蘇葉整嘅紅蘿蔔蘿片又好好味👍🏻、牛蒡、蓮藕、蒜粒海鮮茶碗蒸一望已經見到蟹肉絲,蒸蛋好嫩滑,配埋蟹肉絲食好甜主菜泥啦南非鮑魚,鮑魚10分新鮮擺上鐵板上邊燒,睇住鮑魚郁動又好似有啲殘忍🙈,自身嘅海水鹹味已經夠味道,加上黑椒好惹味,師傅將鮑魚切片,每食一啖都好有咬口,正😋😋😋😋😋燒挪威三文魚🍣外層燒到呈現金黃色,皮亦燒到脆卜卜👍🏻👍🏻👍🏻美國牛肉厚燒&薄燒🐮師傅知道我心大心細,所以厚薄都比晒我試,自己就鐘意厚燒比較重牛味啲,老公就鐘意薄燒比較油膩重啲,助廚介紹蒜片係由師傅精心油炸,冇浪費到全部都食晒👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻香蒜蟹肉炒飯🍚好多蟹肉絲炒到個飯粒粒分明好香口甜品有抹茶布甸🍮甜品好精緻,布甸比
老公係特別日子帶我去食好嘢

瀧宴歐陸美食午餐
原價$458一位
而家做緊優惠價$338一位

前菜
牛肉玉子燒配明太子醬,連埋好香嘅紫蘇葉包住一齊食,好清新

師傅自家製漬物

海鮮茶碗蒸
一望已經見到蟹肉絲,蒸蛋好嫩滑,配埋蟹肉絲食好甜

主菜泥啦

燒挪威三文魚🍣
外層燒到呈現金黃色,皮亦燒到脆卜卜👍🏻👍🏻👍🏻

美國牛肉厚燒&薄燒🐮

香蒜蟹肉炒飯🍚
好多蟹肉絲炒到個飯粒粒分明好香口

甜品有抹茶布甸🍮
甜品好精緻,布甸比較杰身有啲似奶酪,好味

瀧宴日本料理位於銅鑼灣糖街高層,望到成個維園景觀。今次中午黎,食openrice推廣嘅瀧宴歐陸美食午餐,338蚊加一有十道菜,好抵食。餐廳環境一流,質素高,食物抵食。 ❤️自家製牛肉蛋卷 玉子燒入面有牛肉,有明太子醬,包埋紫蘇葉味道好清新。 ❤️漬物五點 牛蒡最爽口;柚子味白蘿蔔,有柚子條,味道甘甜;红蘿蔔,用紫蘇葉醃製;莲藕;味增味蒜粒,味道濃而開胃。 ❤️海鮮茶碗蒸 係日本傳統做法,蒸蛋味道淡而滑,芡汁多,濃度啱啱好,蟹肉新甜分量多,好似中式湯羹咁好好味。 ❤️南非鮑魚 鮑魚無落鹽,靠係本身海水鹹味,加上牛油同黑椒燒,好香牛油味。 ❤️鐵板燒挪威三文魚 三文魚外層燒到金黃色,好香脆。仲有一塊脆魚皮。點上餐廳自製芥末沙律醬,後面有少少辣勁。 ❤️美國牛肉厚燒+薄燒 燒牛肉,師傅又比我一次要兩款,正!五成熟牛肉,有肉汁,尤其薄燒,入口即溶,加左蒜片同蒜粒好香口。 ❤️香蒜蟹肉炒飯 蟹肉好多,一絲絲好鮮味。飯粒金黃色,又唔油膩,熱辣辣好好食。 ❤️海帶麵豉湯+炒雜菜 雜菜加左自製胡麻醬,有粒粒芝麻同芝麻油香味,健康又惹味。 ❤️十勝紅豆綠茶布甸 個甜品整得好有心思,用玻璃盒裝住嘅,好似珠寶咁好精緻。綠茶布

❤️十勝紅豆綠茶布甸 個甜品整得好有心思,用玻璃盒裝住嘅,好似珠寶咁好精緻。綠茶布甸茶味較濃,唔會太甜,十勝紅豆大大粒,加埋紅豆蓉少少起沙咁,口感唔錯。