2009-04-07 37 浏览
之前去過幾次MACAU, 都未聽過這個名. 下次一定要留意下. ANYWAY...回到這間店的食物. 我叫咗午餐(咖哩牛腩飯+凍奶茶)可能食唔到出名的牛腩爽,我覺得牛腩D肉質比較ROUGH, 說不上特別。 不過, 咖哩又幾好。 有咖哩香味再加小小辣。。一流!凍奶茶一般。。。喜歡食咖哩的朋友, 可以一試。

凍奶茶一般。。。

喜歡食咖哩的朋友, 可以一試。
咖哩牛腩飯
CLOSE UP
ANOTHER  CLOSE UP
2009-04-06
  • 咖哩
2009-04-05 8 浏览
今晚去食晚飯,叫了海南雞鈑和豬手飯.雞和豬手都很好吃,只是那些飯真的比較硬.服務態度是滿意的.若店主能再弄好啲飯很好了.
今晚去食晚飯,叫了海南雞鈑和豬手飯.
雞和豬手都很好吃,只是那些飯真的比較硬.
服務態度是滿意的.
若店主能再弄好啲飯很好了.
2009-03-19 14 浏览
行過這裡數十次都沒有意欲幫襯, 因為天生有兩樣食物是死歒,一是清湯腩另一是雞胸!因為無論試過許多出名的店舖感覺都是一樣.雖未致於去到抗拒地步,但自己一個食飯的話就唔會專登去試!今日趁住上午保外就醫,順便找友人午飯,竟然話食呢間!茄汁牛腩飯----話係重點推介, 果然又真係唔錯!蕃茄洋葱煮到溶溶地,茄汁味道甜酸適中,牛腩有肥有瘦都幾淋!(雖然硬係覺得係用清湯腩嚟煮,但又幾好食...無得詐型)咖喱雞飯----只有雞中翼4隻,咖喱還咖喱,雞翼還雞翼!可以用貌合神離形容,咖喱汁味道本身不錯但雞翼完全不入味!只有咸味.海南雞例牌----去骨的雞肉切成條狀,一碟分兩層,上層有部份嫩滑部份有點靭而且帶生.下層死敵出現...全部雞胸!整體係OK嘅!即係耐唔耐一次無妨,但唔會專登嚟食果隻囉!
整體係OK嘅!即係耐唔耐一次無妨,但唔會專登嚟食果隻囉!
2009-03-10 15 浏览
呢日行開呢頭,專登入去試吓佢d牛腩,去到己經夜晚七點幾,雖然都估到佢d爽腩應該賣晒,都姑且問吓啦,結果真係賣晒,唯有退而求其次,試吓佢d普通牛腩。來一碗清湯腩撈麵,唔連嘢飲,都要成$35,其實都幾貴!清湯腩撈麵到,一望見到d牛腩就知正!肥瘦合度,半肥半瘦,份量又多,值得一讚!一試之下, 發覺味道不算太濃,但係咬落鬆化腍軟,口感甚佳。d麵用醬油撈過,唔會淡而無味,佳!個湯好似無上次第一次試咁清甜,但都算唔錯,裡面的蘿白也夠腍而無渣,咬落去帶有清甜味,同樣係高質素的出品。今次d招呼雖然都係普普通通,但已比上次有進步了。(起碼離開時有人在門口講「多謝,下次再來幫襯啦!」)

清湯腩撈麵到,一望見到d牛腩就知正!
肥瘦合度,半肥半瘦,份量又多,值得一讚!

• 清湯腩撈麵
路經此地,見呢度海南雞飯做緊推廣,三十八蚊減為三十三蚊,一於入去試吓。原來呢度以清湯腩做招牌菜,店名係「澳門九記清湯腩王」。不過既然一場嚟到都係為咗佢d海南雞飯,暫時唔叫清湯腩住,試試佢d海南雞飯先。不錯!真的不錯!呢度d海南雞飯,個附送的湯唔係一般的味精死鹹,帶有朕清甜的味道,仲有蘿白裡面,good!雞油飯夠入味,係硬咗d,美中不足!抵讚嘅係雞,手撕的雞肉肥瘦適中,又夠嫰滑,正!可惜呢間舖頭嘅食物質素雖然好,但係服務水平就麻麻地啦。因為呢度的地方較為狹窄,又要幾個人搭枱坐,經常被後面的人撞,後來見有枱有客埋單,咪話轉枱坐囉,但係個中年伙計竟然面露不悅之色,好勉強咁先俾自己轉枱,又問長問短自己叫咗咩食,態度又唔係咁好,真係俾佢d態度攪到火都嚟埋!呢樣嘢真係要改善吓。如果唔係佢d嘢好食,咁做簡直係趕客啦!下次再來,一於試佢d清湯腩同爽腩,順便睇吓佢d待客態度有冇改善先。

抵讚嘅係雞,手撕的雞肉肥瘦適中,又夠嫰滑,正!

可惜呢間舖頭嘅食物質素雖然好,但係服務水平就麻麻地啦。

• 海南雞飯
2009-02-12 24 浏览
香港九記牛腩聞名遐爾,澳門亦有間九記是賣牛腩.梳打埠的九記,又如何呢?無須過大海,去砵蘭街也能夠一試這間九記.下午茶時間來,第一次來,沒有爽腩,便要個肥腩伊麵.小弟吃清湯腩,最愛的還是配伊麵,記得年前友人I兄說過:{吃清湯腩梗係配米粉或河粉啦,配伊麵吃會下地獄架!}如果照我朋友的理論,我一早打落十八層地獄了.哈哈.肥腩果然肥,肥膏位很甘香,肥肉之外的腩肉食落鬆化腩熟,再喝口湯底,牛味濃郁,喝下去有點甘味.最特別的是加了瑤柱在內,這少少Tricky,令到個牛湯,多了一點點"海鮮味",海鮮同肉類是匹配的,大家都聽過魚羊鮮這道菜,但瑤柱加牛湯,我倒是第一次見識見識.牛腩內還奉送蘿蔔,吸收湯汁的蘿蔔,味道香甜.於是再淨叫一碗淨蘿蔔,吃得過癮.第二次同樣時間來,終於吃到爽腩,叫得爽腩,吃下去當然爽,尤其是筋膜位.腩位做得鬆化可口,絕對有水準.下次第三次來,就試下其海南雞飯,我也想知道,以牛腩打正旗號的食店,做出來的海南雞飯會是什麼一回事.

2009-01-24 14 浏览
九月廿一‧晴吃清湯腩,幾時我也注重「湯」多過「腩」。這裡說是「清湯腩專家」的,當然要來一吃。 如前文大惡男所言,來這裡的客人,大多也是吃海南雞飯或豬手飯,不然的話,也會是吃咖哩,吃招牌菜清湯腩的不多。一問之下,又是沒有爽腩,不要緊,就來個半肥腩河吧! 湯河上檯,看賣相是熱辣辣的,不錯。喝一口湯,以牛湯計,不算是很甘美濃郁,深度亦不夠。簡單點說,是有點過淡的;半肥腩不算很肥,可幸吃起來是幾鬆化,帶肥脂的部份甘腴,廋肉的部份也不韌,算是有水準的。以牛腩作招牌菜,也有其道理;河粉幾爽滑,幼身薄底,也很不錯。如果能配上鮮濃一點的牛骨湯,就真的完美了;在旁的一件白蘿蔔味道甜美,吃起來有點渣。 侍應的服務一般,以效率為主。始終在這地段又不是貴價錢,也是如此。 埋單25蚊,算是水準不錯的牛腩麵,一試無妨。
九月廿一‧晴

埋單25蚊,算是水準不錯的牛腩麵,一試無妨。
腩比清湯好
腩比清湯好
2008-12-28 17 浏览
話說前幾日25號聖誕節..我同一班fd係家中搞左個party跟住一人帶幾樣野去食..我就叫左呢間野既雞同豬脾肉原本都以為其他人會不太受落的..點知個個搶住食...d雞真係好正..好有口感..佢個海南雞汁好明顯有落足料..好入味d豬脾仲正...佢腌得d脾岩岩好..蚊得又岩岩好..林得黎又滑所以味道我比佢5分 ..係就係貴左少少...成7-8條友食果兩盤野都要20-30蚊所以整體黎講會扣左唔少分..但都總算係間食得過既食店
跟住一人帶幾樣野去食..我就叫左呢間野既雞同豬脾肉
原本都以為其他人會不太受落的..點知個個搶住食...
所以味道我比佢5分 ..
係就係貴左少少...成7-8條友食果兩盤野都要20-30蚊
所以整體黎講會扣左唔少分..但都總算係間食得過既食店
正@@海南雞
正@@泰式豬脾
$25 (其他)
正@@海南雞
正@@泰式豬脾
  • 海南雞
  • 豬脾
昨日老公突然想出外食飯,佢同事提意去九記食海南雞飯。因為唔知有咩好食,朋友只介紹海南雞飯,所以我地叫咗兩個,包括一個蘿蔔湯 - 正及飲品。初時見到另外個碟醬料唔似食開個啲,有啲擔心,但估唔到咁好味。我點咗雞脾,雞肉夠味同滑。無食雞皮好耐,因為怕肥,但都忍唔住食咗少少,實在好耐無食過咁好味嘅海南雞飯。下次會試下牛腩!
2008-11-12 7 浏览
兩個人.....食左:泰式海南雞飯 - 例牌地只要雞胸....雞夠滑....面頭的薑蓉略嫌多左D....蔥油有D辣...而且混左蒜.....食完個口好大浸味....飯唔夠熱....而且好似有D硬...但整體 OK....同勝利有得揮....但勝利仍勝一籌.....套餐送一碗雞湯...裡面的蘿蔔勁好味....加兩蚊有飲品.....成個餐只賣 $35....另外叫左個泰式豬脾飯套餐 ($38)....豬脾個汁好正.....同勝利有得揮....雖然臨走見到牆上有隻小強....但下次會再試清湯腩同埋咖喱.....
兩個人.....食左:
套餐送一碗雞湯...裡面的蘿蔔勁好味....
加兩蚊有飲品.....成個餐只賣 $35....

好味的蘿蔔
滑溜的海南雞
好味的蘿蔔
滑溜的海南雞
  • 泰式海南雞飯
  • 泰式豬脾飯
2008-10-12 4 浏览
上次試過佢地d牛腩同豬脾,都唔錯,今次試下佢地既咖哩。其實佢地標榜清湯腩,但又賣埋海南雞飯、豬脾飯、咖哩咁,好似有少少唔"啦更"咁,不過都明既,多d食物選擇比客人就多d客源,總之好食就得!講番正題,佢地既咖哩幾岩我口味。好香濃但又唔會成陣椰奶味,少少甜甜地,食到後尾原來都幾辣!仲有最好既係成兜咖哩汁比你一d都唔姑寒,我勁撈汁都仲有汁剩,舊薯仔又粉又林,好味!不過咖哩雞係用雞翼,有4隻,我鍾意食雞翼所以無所謂,其他人可能會expect係雞件卦?!不過d雞翼係蚊到林晒唔洗用力咬,我最like呢種 : )下次想食咖哩我諗我會番黎呢到
下次想食咖哩我諗我會番黎呢到
  • 咖哩
2008-10-01 10 浏览
國慶日,經朋友介紹下同家人去試下。入到去,裝修普普通通,清潔尚算OK。點了三樣招牌菜:清湯腩撈麵($35)、海南雞飯($33)同豬脾飯($38)。後兩者加兩蚊有野飲。既然夠膽叫自已"清湯腩王",仲要咁串牛腩唔做餐,一開始對佢o既清湯腩都有D期望。不過事實證明,期望越大,失望越大。碗牛腩撈麵一o黎到、就知中伏。碗面D牛腩唔多、算OK入味,但係好dry,有一塊dry到好似食緊瘦肉....=_="不過,佢D海南雞飯同豬脾飯反而令人喜出望外。海南雞唔係面粉雞,好有咬口,味道唔錯,好過之前食o個間泰國人海南雞。豬脾亦好入味,D豬皮一D都唔肥膩。晚餐時段,$35 一個海南雞飯連湯連凍飲,抵到爛啦。
國慶日,經朋友介紹下同家人去試下。
入到去,裝修普普通通,清潔尚算OK。
不過事實證明,期望越大,失望越大。
晚餐時段,$35 一個海南雞飯連湯連凍飲,抵到爛啦。

• 海南雞飯、豬脾飯
2008-09-30 17 浏览
經過砵蘭街口發現開左間清湯腩,平時食開柱候牛腩既我就想試下清湯牛腩係點,兼且男友鐘意食海南雞,見到呢到都有賣海南雞,所以就入左去幫襯~我地叫左個清湯腩撈,d腩炆得好夠淋唔會痴牙,d麵係用d汁撈勻晒,唔似得平時食開既就咁係上面比pat蠔油而海南雞飯一樣好好味,d雞皮好爽,d飯又香,碗雞湯都好好飲,三十幾蚊有埋野飲,呢個我覺得幾抵最好味既竟然係碗蘿蔔!真係好甜,見到有d瑤柱仔,唔怪得咁甜,老板真係捨得,用瑤柱仔煮蘿蔔。之前飲碗雞湯已經覺得好清甜,呢個蘿蔔湯就更加無得頂。飲時心諗咁甜會唔會係用味精,但食完野之後成晚不覺口乾,證明真係無落味精。見到隔離檯碟魚皮咁靚仔,我地都忍唔住整左碟。真係好厚!未食過咁厚既魚皮,又脆,good!今餐好滿意,下次想試下佢地既咖哩!

今餐好滿意,下次想試下佢地既咖哩!
海南雞
蘿蔔
清湯腩撈
魚皮
2008-09-27 27 浏览
路過發現金麥招牌寫著清湯腩王,又試試澳門過江龍賣的清湯腩是怎個樣子?環境企理光猛,這風格又諗起三盞燈,看看餐牌,在泰式海南雞、牛腩、咖喱同丸類幾個系列挑了招牌清湯腩,想要爽腩但售罄,改叫半肥腩跟河,又加了五元要了牛丸雙併。已近打佯,客仍半滿,難以想像大部份客點的是海南雞同豬髀飯,吃腩河的就只得自己一檯客。等了等有得吃,小碗牛腩河有五件半肥腩、兩件大蘿蔔,加五元又多三粒牛丸,湯底依稀的喝到牛鮮,要靠小元貝補足湯底味道,略略覺得有師傅成份,是平生首嚐的海鮮清湯腩,半肥腩肥的部份帶著甘香油脂,然而瘦的部份炆得不夠腍,應該叫爽腩比較穩陣,細滑的本地河粉,唔錯,蘿蔔甘甜沒渣,而牛丸爽口,但帶著怪怪的酸味,壞了吧?三十元的經濟抵食雙併腩河,湯底不算出色,卻很特別,路過不仿一試,再來會試試那邊的泰式海南雞及豬髀。

幾特別海鮮湯底
湯底中發現...
  • 蘿蔔