2016-04-06
人在佐敦,睇完醫生,3點鐘,食番個炒旦茶餐慰藉下自己,呢度坐得迫迫夾夾,絕無私隱可言,但係侍應個個眼明手快記性好,食物尤其炒旦及奶茶絕對贏開巷無得輸。茶餐$38,叉燒通粉,通粉一般茶記貨色,叉燒真係要讚,一般茶記用的叉燒死氣沉沉完全無色澤味道可言,呢度一睇知道吾係隔夜貨,色澤鮮紅,偏瘦卻不嚡口,肉質嫩滑夠林又有咬口,來是為了炒旦及杯奶茶,估吾到個叉燒通粉有驚喜厚切多士,烤得夠脆,兩面夠均勻,塗夠牛油,咸香味十足兩片火腿冇煎就正接上碟,夠健康,吾會油㵉㵉,中和了麵包中牛油的油膩感,聰明做法.炒旦,旦液剛熟呈半流心狀,望落已夠健康營養豐富,剛形固洽巧可用叉承載,旦味濃郁,比很多賣all day breakfast 的cafe甚至5星酒店好得多,真滿足味蕾及對旦有心癮奶茶,夠熱之餘,不用落勁多奶,反而讓你品嚐到清幽的茶香味,叫人沈醉於一種脫俗的放鬆感覺,真是神奇,不用勁濃郁,反而有助放鬆卻又令你回神恢復體力,繼而提昇專注。
厚切多士,烤得夠脆,兩面夠均勻,塗夠牛油,咸香味十足
茶餐~叉燒通粉,厚切多士,火腿,炒旦
奶茶(跟餐)